Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz csixy #7834 üzenetére

Nem rossz ez azért. Bár én ilyenbe nem tennék munkát, ha valahol kéne egy USB-s rendszer, bebootolnék egy Live rendszert, ízlés szerinti DE-vel. Nyilván annyira nem kényelmes, mint egy rendesen telepített rendszer, de legalább nem kell munkát beletenni. Mert beleteszem én, ha a gépre, belső meghajtóra rendesen feltett, napi szinten használt fő rendszerről van szó, ott kifizetődik a bele tett munka.

Az 1330 MB-os használat meg úgy nem sok, hogy screenfetch-csel nézed (vagy ez már neofetch?), ami többet jelez ki a ténylegesnél, meg fut Firefox 2 füllel, meg GParted, ami megint memory hog, úgyhogy ahhoz képest az 1330 az nem olyan rettenet sok egy komplett DE-s, full GUI környezetben, ami ráadásul csak úgyis USB-s külső meghajtós pótrendszernek lesz használva. Egy Win10 úgy megeszik 1100 megát, hogy semmi nem fut rajta egy Task Manageren túl.

Ez még nálam sem lenne sokkal kevesebb, igaz nálam terminálban cfdisk lenne megnyitva, meg neofetch, meg neofetch mellett felesleges az asztali környezet grafikus névjegye, stb., de olyan 700+ MB körül lennék, talán kicsivel több. És ahogy nyitnánk meg egyre több mindent mindketten, úgy lenne a különbség egyre elhanyagolhatóbb memóriahasználat terén. Ha én is megnyitok Steamet, Goldendictet, fut a Firefox, meg egy csomó terminál, már én se nyerek sokat a minimalista rendszeren, jó, egy KDE-hez képest talán igen, egy Xfce-hez képest már annyira nem.

Ahol nyerek, az az ultrarövid bootidő, meg hogy a progik, doksik, mappák mind az ujjbegyeim alatt vannak gyorsbillentyűkre drótozva (fájlkezelőt sem nagyon kell megnyitnom), és a progik azonnal felvágódnak a képernyőre egy terminálban. Semmi lag, csak pattogósság.

Egyedül a háttérkép nem tetszik, sose értettem, hogy az Xfce miért erőlteti mindig ezt a gusztustalan patkánytémát. Tegyél ki egy normális, szép hátteret, valami természeti kép, vagy wallup.com-ról, vagy wallpaperscraft.com-ról, vagy alphacoders-ről, esetleg Derek Taylor git tárolójából. Minjárt egy kis árnyékot, átlátszóságot is be lehet kapcsolni mellé, hogy pofásabb legyen, a hardverigényt nem sokban dobja meg. Ha már full DE, meg full GUI környezet, akkor legyen meg mellette a csicsa által nyújtott plusz.

Meg annyi, hogy én ilyen világos, meg fehér témát nem használnék, kiég tőle a szemem, főleg, ha napi sok órában nézem. Minden gépemen 10+ éve csak sötét téma van, a szem meghálálja.

• Shyciii

veterán

válasz csixy #7834 üzenetére

csixy

Calam-arch telepítőt hsználva sosem lesz kevés a memóriahasználat :)

sati

Nekem linuxon még az életben nem crashelt a Chromium. Most is a legfrissebb 88-assal nyomulok, de semmi baj, kellően gyors is.

Frawly

Sok kicsi sokra megy. Nekem 650db csomag van fent a rendszeren, pedig ezt még tartalék melós gépnek is használom, meg egyedi dolgokra, négis elég ilyen kevés csomag. Ezért is írtam magamnak saját telepítőt, mert akármilyen grafikus arch telepítőt próbáltam ki, mindegyik minimum 720-750db csomaggal operált.

Új hozzászólás Aktív témák