Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- iPhone topik
- Sony Xperia 1 VI - egyből hat
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Két Redmi Note 14 Pro és egy Pro+ futott be
- 2026-ra halasztotta a Siri felturbózását az Apple
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
blt-blog
kezdő
Szerintem ez tok normalis. Gondolj bele: ha teged elvinnenek valami uj erdekes izgalmas helyre ahol meg sosem voltal, de rogton azt is mondjak: ne nezelodj, ne forogj, csak csukd be a szemed es aludj. Volna ennek ertleme? Nyilvan nem.
A gyerekek is kivancsiak, pontosan tudjak, hogy mashol vannak, mint szoktak, erdekli oket, mindent latni akarnak es ez igy van rendjen. Majd ha ugy gondolta, hogy eleget latott, akkor feladja es alszik, de addig az utolso mikronnyi energiajaval is nezelodni akar.
Nagyobb gyereknel (aki mar stabilan tud ulni) ilyenkor sokat segitett a nyakban hordhato karosszek-jellegu hordozo. A nagyobbik imadott ulni benne es nezelodni, mint egy kis kiraly a tronjan. Roppant elvezte. Pontosan erre hasznaltuk, hogy mindent is meg tudjon nezni. Amikor pedig elfaradt, akkor levettuk es elaludt gyakorlatilag azonnal (a minimeisben nem szabad altatni, nem biztonsagos).
-
blt-blog
kezdő
válasz
venom8888 #18729 üzenetére
"a szép idoben a szomszéd varosba kicsit babakocsizni"
Tehat valami erdekeset akartatok, valami szokasostol elterot. Akkor egeszen pontosan miert varjatok, hogy az uj tajon, az uj kornyezetben elaludjon? Gondolom neki is minden erdekes, minden uj, pont, hogy stimulalni fogja.
-
blt-blog
kezdő
válasz
venom8888 #18672 üzenetére
"hogy fogunk igy Balatobra eljutni vele. 3 oras út"
Hat, lehet, hogy akkor talan nem kellene a balatonra menni. Ha csak nyaralas, akkor engedjetek el, ha ugy erzed, hogy kinszenvedes. Ha rokon, akkor esetleg menjen a hegy mohamedhez, ha kivitelezheto.
Mi a harom honapossal mentunk egy harom oras autoutra. A harom oras ut ot oraig tartott, mert tobbszor meg kellett allni megnyugtatni. Ez ilyen. A vegen mar szabaly ide vagy oda, a felesegem kezben fogta menet kozben, mert nem volt mas megoldas. Kifeheredett ujjakkal szoritottam a kormanyt a szelso savban, meg kerulo utakat kerestem ahol nincs forgalom, hogy legalabb ne fouton menjunk mar igy.
Hat honapos koraban mar jobb volt, de akkor is voltak kisebb rohamok, teljesen veletlenszeruen. Izgalmas volt, amikor Floridaban az 5 savos autopalya legbelso, elzart savjaban haladva indult be a hiszti hatul. Szerencsere jo nagy kocsit bereltunk, felesegem menet kozben kikototte magat, hatramaszott a hatso sorba es befekudt ugy, hogy a kisebbiknek mikozben o az ulesben volt bekotve, tudott tejet adni. A sotetitett uvegek miatt kivulrol nem latszott a mutatvany, de itt is 2x meggondoltam mennyivel megyek, mert hirtelen fekezesnel csunya vege lett volna.
Vannak olyan helyzetek, amikor muszaj utazni. Ha nem muszaj, akkor pedig gondolkodj el rajta, hogy er-e annyit az utazas, hogy 2x3 orat szenvedjen a gyereked, meg vele te is.
Amugy igazabol sokat nem tudsz csinalni. Nem azert sir, hogy teged bosszantson. Nem tudja sehogy mashogy kifejezni, hogy valami baja van. A te dolgod kitalalni, hogy mi az ami zavarja es segiteni rajta.
-
blt-blog
kezdő
válasz
venom8888 #18662 üzenetére
Az egyik lehetoseg, hogy vagy nem birja a lekotozest a hevederekkel meg szijakkal (mozogni akar, forgolodni) vagy csak siman nezelodni de olyan poziciobol nem lat.
Ha a babakocsi engedi, tegyetek masik pozicioba. Emeld meg a hattamlat, hogy jobban lasson elore. Ha magatok fele forditva tolod, forditsd meg, hogy elore (kifele) nezzen - felteve, hogy a babakocsi olyan.
A masik lehetoseg, hogy ugy csinaltal mint a csaladban nalunk valaki: mindenbol a legolcsobbat, merthogy a gyerekcuccok aranyaron vannak. Aztan a gyerek beleizzad, szoritja, rossz anyagbol van, nyomja a hatat vagy az oldalat, dorzsoli, szemebe sut, atfuj rajta... A draga cuccok nem csak azert dragak, mert meg kell fizetni a markanevet.
A harmadik lehetoseg, hogy szimplan nem ott akar lenni es nem azt akarja csinalni amire eppen kenyszerited. Van ilyen. Nem tudsz vele mit tenni.
-
blt-blog
kezdő
válasz
szotyika77 #18675 üzenetére
"Esetleg ha arra az időre amig utaztok, telefonon mesét nyomtok neki?"
Nem tudtam eldonteni, hogy ezt most tanacsnak szantad-e neki vagy poennak.
-
blt-blog
kezdő
-
blt-blog
kezdő
válasz
bugizozi #18643 üzenetére
"Csináltunk neki táblázatot, minden napra a rutin dolgokat beleírtuk"
Ez is egy jo modszer, olvastam errol. A jutalmazas reszerol nem biztosan, azzal kapcsolatban vannak ketsegeim (hozzaszokik, hogy mindent csak akkor csinal, ha kap is valamit cserebe). A tablazatos dolog viszont azert nagyon jo, mert megszunteti azt az allapotot, hogy a gyerekkel egymas ellen dolgozzatok. O nem akar valamit csinalni, te akarod, hogy valamit csinaljon, egymas ellen vagytok.Ellenben, ha ott egy tablazat amiben benne van, hogy szerda delutan rendrakas a szobaban, akkor nem egymas ellen vagytok, hanem ketten egyutt dolgoztok a tabla ellen. Maris egy csapatban vagytok, sokkal konnyebben tudod ravenni, hogy egyutt csinaljatok valamit. A kulcs, hogy ne egymas ellen legyetek, hanem egy csapatban es azonos dolgokat akarjatok valaki vagy valami massal szemben.
-
blt-blog
kezdő
válasz
f4lcon #18644 üzenetére
"van egy olyan eredménye egyébként, hogy oviban is házmester, azaz mindenkire rászól, mit szabad és mit nem"
Nalunk is hasonlo, megspekelve azzal, hogy a lanyom atver es kihasznal masokat. Par honapja mondtak az ovonok, hogy elovette az n+1 -edik jatekot es jatszani akart vele. Raszoltak, hogy tul nagy a rendetlenseg, elobb pakolja el amiket korabban eloszedett es utana jatszhat azzal amivel most akar. Erre a lanyom elkezdett korbemenni a szobaba es minden gyereknek mondta, hogy gyerunk, gyerunk, rakjunk rendet, csinaljunk rendet! Az osszes gyereket ravette, hogy kezdjenek elpakolni. Majd diszkreten hatralepett es megvarta amig rend lesz."ha nem tudnám, hogy a feleségem nincs jelen a fórumon, azt hinném te vagy az"
Nezd, ha a feleseged lennek, tuti nem mondanam el, hidd csak azt, hogy nem vagyok itt! -
blt-blog
kezdő
"Amugy nalatok is volt a gyerekek 2 eves kora korul egy nehez idoszak? "
Nekunk kesobb kezdodott, 2.5 ev korul es mostanaban kezd lecsengeni, egy eve tart. Amikor megszuletett az elso, a kollegaim mindig csak azt mondtak, a "terrible twos" -nal csak a "fuc.ing fours" a rosszabb.
A dokumentacio szerint a gyerekek ilyenkor jutnak el a hatarok feszegeteseig. Ki kell tapasztalniuk, hogy mit szabad, mit nem, ilyenkor fontos kovetkezetesnek lenni a szulo reszerol, kulonben a gyerek latja, hogy csak probalkozni kell es elobb-utobb sikerrel jar.
A verekedes kisebb problema volt nalunk, meg a csapkodas. Inkabb a problema ott van, hogy nem hallgat senkire, nem csinalja amit kernek tole (oviban vagy itthon). Nem kell komplex dolgokra gondolni: furdes ido van gyere furdeni, lefekves ido van, gyere lefekudni, gyere oltozni, gyere levetkozni stb. Gondolom ez sem egyedi eset.
A szakirodalom szerint ez teljesen normalis es csak at kell veszelni. Van tobb javaslat is, hogy mivel erdemes probalkozni. Az egyik amit mi alkalmazunk, az a verbalis kommunikacio valtoztatasa szulo reszerol. Korabban mindig azt mondtam a lanyomnak: ne csapkodj, ne usd meg a hugodat, ne fuss el, ne nyomd meg, ne ez ne az. Ezt lecsereltuk a kovetkezokre: nem engedem, hogy csapkodj, nem engedem, hogy bantsd a hugodat, nem engedem, hogy elfuss, nem engedem, hogy megnyomd stb.
Tehat nekem oda kell allnom es nem engedni elfutni. Nekem kell odamennem es megfogni a kezet mielott lecsap a hugara. Nekem kell ott lennem es nem elengedni szaladgalni vizes labbal. Ezek mind az en feladataim mint egy szuloe.
Mivel a gyerekek a hatarokat feszegetik, ha csak siman tiltok neki dolgokat, de konkreatan semmi mast nem csinalok csak kiabalok vele, hogy ne verje meg, ne dobja le, ne fusson etl stb, akkor a sajat szuloi felelossegemet tolom at ra. Tole varom el, hogy jozanul atgondolja a tettei kovetkezmenyet es a szerint cselekedjen. Nyilvan ezt egy harom eves nem tudja megtenni. En vagyok a szulo, nekem kell a hatarokat megmutatni es betartatni. Tehat nekem kell biztonsagosan fizikai hatart kepeznem, hogy valamit ne tudjon megcsinalni.
Szoval mi most eppen ilyesmivel probalkozunk. Tapasztaltunk javulast. Peldaul egyik nap volt nalunk a keresztfiam - masfel eves, lassan ketto. Rohangalnak a lakasban es minden ajtot kinyitnak. Orjonges van. Kiabalas, futkosas. A masfel eves odakerul a bejarati ajto ele es megprobalja kinyitni. Mire a harom evesem annyit mond neki: ne, azt nem szabad, azt csak a felnottek nyithatjak ki.
Mikozben orjong a lakas osszes ajtajaval, mostanra megtanulta, hogy a bejarati ajtot nem engedjuk kinyitni, tehat az kimarad az orjongesbol.
Van meg kabe 10 ilyen aprosag amibol ugy vesszuk eszre, mintha a modszer mukodne, de lehet csak magunkat hitegetjuk. Igazabol nem tudom, csak olyan jo otletnek tunt igy kezelni a problemat.
-
blt-blog
kezdő
válasz
venom8888 #18605 üzenetére
Azok alapjan amiket en olvastam, ezzel nagyjabol arra neveled a gyerekedet, hogy ha bajban van, ha segitsegre van szuksege akkor nem fog kapni. Azt tanulja meg, hogyhiaba ker, sajat magara van ultava. A kisebb problema, hogy igy felnott eleteben is bizalom-problemai lesznek, a nagyobb problema, hogy elete elso 16-18 eveben, amikor igazan gyakran van olyan helyzetben, hogy segitseget kellene kernie, peldaul a szuleitol, akkor sem fog, mert beidegzodott, hogy nem kapja meg azt.
Nem en irtam a konyveket, nem ertek a temahoz, en csak az irodalombol ezt szurtem le.
Ha felre teszem a szakirodalmat es csak abba gondolok bele, hogy a lanyom alomba sirja magat... hat, elegge elszegyellnem magam, hogy mifele szulo vagyok. Az elsovel semmi ilyen gondunk nem volt, a masodik nem tud ataludni egy ejjelt meg 8 honaposan sem (az elso 3 honapos koratol ataludta). De mi ugy tekintunk erre, hogy inkabb nekunk legyen ez egy - masfel ev pokol, mint a lanyunknak az egesz elet. Mindez azert, hogy most mi nyugodtabban aludjunk.
-
blt-blog
kezdő
válasz
kovacsroli #18596 üzenetére
Szinte mindenben egyet ertek veled.
"vajon ki tanította vagy tanítatta az óvodás gyerekét 20 ével ezelőtt idegen nyelvre"
Szerintem mindenki, akinek a csaladjaban volt masik orszagban levo rokon, ahogy a harom eves lanyom teljesen jol beszel magyarul es angolul is, es ahogy engem is 30+ evvel ezelott jarattak a szuleim ovodas angolra. -
blt-blog
kezdő
válasz
f4lcon #18593 üzenetére
Par hete jottunk vissza nyaralasbol, nagyon izgatottan vartuk, hogy a 10 oras nappali repulest sikerul-e atveszelnunk kepernyo nelkul. Biztos ami biztos alapon fel voltunk keszulve: volt nalunk gyerekeknek valo fules (hangero limitalt, parnazott), illetve elore kineztem, hogy az uton a fedelzeti szorakoztatorendszerben milyen mesek vannak, elore ki volt valogatva par mese, amit ismer: amit gyakran olvasok neki, amit az oviban gyakran olvasnak nekik.
Nyilvan korulottunk mindenki kepernyot nezett. Durvan a hetedik oranal jutottam el arra a pontra, hogy oke, kifutottak az otletek, mindent elenekeltunk haromszor, korbejartuk a repulogep also es felso szintjet is ketszer, beszeltunk minden legiutaskiserovel, elfogytak a matricak, a rajzolni valok, megunta a puzzle-t. Elovettem a fulest, beizzitottam a gruffalo-t az en monitoromon es gondoltam odaveszem az olembe.
Husz masodpercet nezte a rajzfilmet, mikor levette a fulest a fejerol es odanyujtott egy konyvet: papa, olvass inkabb.
Eleg boldog voltam.
-
blt-blog
kezdő
válasz
szotyika77 #18556 üzenetére
"Ez egy jó téma, kinél mit és mennyit szokott nézni a gyermek? "
A nagyobbik harom eves, a kisebbik le van foglalva azzal, hogy a kezen kivul a kajat is bele tudja tenni a szajaba. A harom evessel epp a minap olvastunk este egy konyvet. Ez egy babaknak valo konyv, rajzolt kepek vannak benne dolgokrol, amikkel a baba talalkozik (fiu, lany, apa, anya, nagyszulo, kabat, sapka, pelenka, bili, bicikli stb). Kb 10-12 oldal, oldalankent 9-10 kep. MIndegyik ala oda van irva a neve magyarul es angolul.
Az olvasas altalaban ugy tortenik, hogy o vagy en ramutatok egy kepre, o pedig mondja mindket nyelven, hogy mi az. Na, van egy kep amin egy teve es egy taviranyito van rajzolva. Ahogy haladtunk a kepeken, ramutat a taviranyitora: telefon! Majd ramutat a tevere es kerdon ramnez: papa, mi ez?
Nalunk ennyi kepernyoido jut, pedig a rokonokkal facetime az van hetente parszor. Mondjuk ez mind tableten - tevenk az nincs, mi sem nezunk, netflixet meg tableten streameljuk magunknak este, ha van ra kapacitas.
Amugy latott mar tevet, nyilvan, nem barlangban lakik. Egyszer olyan fodraszhoz mentunk, ahol a gyerekeknek teve volt kirakva - soha tobbet, azota talaltunk brutal nagy akvariumosat, halakkal. Valamint a repteri lounge-ban ha van csaladi szoba, ott szokott lenni teve - igaz, itt az elso dolgunk kikapcsolni. Ezen tulmenoen amikor kocsmaba megyunk csaladilag ebedelni, ott szokott lenni a falakon - ez ellen nincs orvossag, csak az, ha megprobaljuk a tevenek hattal ultetni.
Tisztaban vagyunk azzal, hogy a dolog elkerulhetetlen, egyszeruen addig huzzuk ameddig csak birjuk. Az oviban nem vettem eszre, hogy emiatt kimaradna beszelgetesekbol, mert ilyenek tortennek:
- amikor az oviban az egyik kisfiunak szulinapja volt, pokemberes taskaban adta az ajandekokat a tobbieknek, igy mi is kaptunk - a lanyom pontosan tudta, hogy pokember volt (egy ideig osszekeverte a vasemberrel, mert a vasember egy utcai plakaton hasonlo volt) tehat pontosan ismerte, mi az, pedig sosem latta kepernyon.
- lehorzsolta az ujjat egy kicsit, az elso gyogyszertarba bementunk ragtapaszert. a polc elott mondom neki, hogy valassz egyet, amit szeretnel. diadalmasan felkialt: mancs orjarat! es mar vette is le a polcrol (en is akkor hallottam eloszor errol a rajzfilmrol, o sosem latta kepernyon)
- Most epp nyaralunk, elfelejtettem elhozni a fogkefejet, bementunk egy boltba venni ma reggel. Mondtam, hogy tessek, itt vannak a gyerek fogkefek, valassz egyet ami tetszik. Vegignezte es hatalmas Elsaaaaaa kialtassal felkapta a fogkefet. Sosem latta a rajzfilmet.
Szoval egyelore en nem latom, hogy barmibol kimaradna.
-
blt-blog
kezdő
válasz
kovacsroli #18554 üzenetére
"Verkedytől ez egy több, mint 20 éves ajánlás, nem? Tekintettel a témára ez ma már abszolút nem lehet releváns, függetlenül attól, hogy ki írta."
Ha ez egy 20 eves ajanlas, akkor szerintem ma sokkal inkabb relevans, mint 10 eve volt. Legalabbis szerintem az en gyerekkoromban maximum annyi tortent, hogy kergetett egy farkas egy nyuszit es sose kapta el. Vagy kergetett egy macska egy egeret es sose kapta el (ha igen, akkor meg konnyek kozott engedte el). Vagy kergetett egy prerifarkas egy nemtommit. Valami madarat. Ekozben a kergetore raestek dolgok, meg ilyesmi, de az egesz el volt intezve annyival, hogy egy puffanas, kis felho es ment tovabb minden.
Namost ami effektek (kepi es hang) manapsag mennek a technologiai fejlodes miatt, amilyen elethuen meg vannak rajzolva, amilyen gyakran esik ra, gyullad meg, stb valaki - hat szerintem ez sokkal brutalisabb, mint regen volt.
Azaz ha 20 eve volt egy x ido ajanlas, akkor szeirntem most sokkal kevesebb kellene, hogy legyen.
-
blt-blog
kezdő
válasz
szotyika77 #18525 üzenetére
"Én meg a fiam mellett alszok, mert ha éjszaka nem vagyok mellette ha felkel, akkor orditva szalad kifele"
En most probalom levalasztani magam a lanyomrol, kezdem unni a foldon matracon alvast... az elejen jo otletnek tunt...
-
blt-blog
kezdő
válasz
venom8888 #18505 üzenetére
"Van valami alvás tréning, hogy nem.adnak.neki semmit,hanem.kiveszik és karban altatják el. Nem tudom müködö lehet e."
Szerintem az alvas trening csak egy kifejezes amit azok talaltak ki, akiknek kellett valami, hogy megnyugtassak a lelkiismeretuket, hogy nem elhanyagoljak a gyerekuket, meg szenvedni hagyjak, hanem treningezik.
-
blt-blog
kezdő
válasz
Big_Boss #18471 üzenetére
nalunk is hasonlo van, a solution T ami hasonloan beepitett isofixes es visszahajtogathato, ha nem hasznalom. Ez is a platinum sorozat tagja es a korabbi ulesek is ebben a sorozatban voltak, jo tapasztalat volt veluk. Mondjuk nem vagyok rola 100% meggyozodve, hogy ugyanannyira biztonsagos isofix nelkul hasznalva mint vele - akkor minek lenne benne egyatalan isofix?
Amugy nem tudom tudsz-e rola, hogy kaphato olyan isofix ules is ami lenyegeben egy pad, a ket szelso isofix pontra csatlakozik es harom ules van benne kialakitva.
-
blt-blog
kezdő
Szerintunk a draga speci bebor-rel egyezo minosegu monitoringot lehet elerni olcsobb kamerakkal is, kulonosen, ha az ember az IT reszetol sem idegenkedik.
Mi ez alapjan csinaltuk, mert nekunk szempont volt a sok utazas miatt, hogy ne csak a mi negy falunk kozott legyen jo monitoring, de ismerosoknek, csaladtagoknal, baratoknal, hotelekben, sot, meg repules kozben a repulon is.
-
blt-blog
kezdő
válasz
xandrush0831 #18416 üzenetére
Gratulalok a kislanyhoz!
Autos hordozoba ilyen pici babat nem tennek 20-30 percnel tovabb. A poz, amibe be van szoritva nem tesz jot a tudejenek, sem a gerincenek.
Skin-to-skin kozben is sir?
-
blt-blog
kezdő
válasz
venom8888 #18405 üzenetére
"Illetve kenguru hordozot akarok venni, kaptunk is egyet,de kicsinek bizonyul, a keze nem ott van a babanak ahol kene, kicsi a hordozo, nem is tudtam , hogy ezek korosztalyra vannak meretezve,mert sehol nem latom irva."
Mi harom hordozot vettunk osszesen. A legtobbre egyertelmuen ra van irva, hogy milyen meretu gyereknek hasznalhato.
Az elso amit vettunk, egy Baby Bjorn One Air volt. Utana olvastunk a dolgoknak alaposan, ez volt egy szimpi darab. Megvettuk. Kiprobaltuk mindketten es nagy orditasok es sirasok voltak. Elkeseredtunk. Felesegem kutatott tovabb es talalt online egy embert, akinek az a foglalkozasa, hogy babahordozo-tanacsado. De frankon. Foglaltunk nala idopontot, odamentunk, vittuk a hordozot is. Elmondtam es megmutattam, hogy mit csinalunk es az eredmenyt. Ahogy megindult a siras, sorolta a hibaimat. Nem mozgok vele, csak allok egy helyben, tul lent van, kenyelmetlen neki, illetve amikor a felesegem csinalta meg ugyanezt, akkor jelezte neki, hogy nala az is problema, hogy a One Air inkabb szelesebb hatu embereknek jobb, ferfiaknak, noknek kevesbe jo. Ezt ugy kell erteni, hogy nyilvan tudja hordani, csak valamelyikuknek egy ido utan kenyelmetlen lesz. Az ember nem is gondolna, hogy a baba hordozasa milyen csontvaz, izomzat deformaciot tud okozni hosszu tavon, ha rosszul csinalja, ami kihathat arra, hogy kesobb hogyan fog jarni, kell-e tornara jarnia.
A legjobb tizenotezer forint volt, amit elkoltottem erre a tanacsadasra.
Az egy oras tanacsadason megtanultuk, hogy kell jol csinalni es abbamaradt a siras, orakat tudtam setalni ugy, hogy a lanyom a mellkasomon volt. Most a masodikkal is hasznalom, babauszas utan volt, hogy ket orat setaltam vele, olyan jol aludt.
A masodik hordozot ugy vettuk, hogy kerestunk egyet ami noknek is passzol. Az illeto, aki a tanacsadast csinalta, nem csak tanacsot adott, hanem az otthonaban, ahol "rendel" volt neki nagyjabol 70 kulonbozo hordozo. Feltett par kerdest, es a valaszok alapjan mutatott harmat, hogy melyik tetszik. Az egyik volt a Kahu. Ez is a mai napig megvan, en is szoktam hasznalni, de alapvetoen a felesegem hasznalja. Ezzel is maximalisan meg vagyunk elegedve, es mindket gyerekunk szinten. Mielott megvettuk, a tanacsado odaadta egy hetre, hogy vigyuk el, probaljuk ki, hivjuk fel a kerdesunk van. Egy het mulva vigyuk vissza es ha tetszik, vegyunk egyet.
A harmadik pedig a Kahu-nak egy toddler, tehat nagyobb gyerek verzioja, amivel ket eves kor felett is lehet hordozni a gyereket. Nagyobb kialakitas, erosebb varratok, hogy a nehezebb sulyt jobban birja. Errol annyit, hogy a ket eves negy honapos lanyommal az allatkertben voltunk, majd felvettem a toddler kahu-ba, ahol elaludt. Nem kevesebb, mint harom orat setaltam vele a varosligetben, mar nagyjabol mindent bejartam, arra a ferde teteju epuletre is felmentem, csak hogy teljen az ido. Brutal hosszat aludt benne.
A hordozashoz pedig vettunk megfelelo kabatot is, illetve pulcsit (a kedvencem ez), amibe be lehet rakni egy olyan bovitot, hogy a gyerek a hordozoban a kabat alatt van. Ezek a kabatok es pulcsik telen jonnek jol, peldaul most is, ma delutan lementem setalni, nagyon jol elvolt, egyatalan nem fazott a hat honapos.
-
blt-blog
kezdő
válasz
venom8888 #18379 üzenetére
Fott repa csikokat sok fele modon lehet implementalni, en nem vagyok biztos benne, hogy rossz otlet lett volna. A fuldoklas szerintem bizonyos korban tok normalis egy szintig. Ha purekkel kezdett, akkor nem igazan van meg a ragas es a nyeles koncepcioja, persze, hogy fuldokolni meg oklendezni fog.
-
blt-blog
kezdő
válasz
Tothgera30 #18322 üzenetére
Nalunk is hasonlo a helyzet, a nagyobbik elmult harom, a kisebbik fel eves, hat honapja ugyanaz a robot es a hat honap elott sem voltunk mar igazabol sok helyen a terhesseg vege fele. Ugyhogy mi arra jutottunk, hogy hat honapja kuzdunk, hogy a viz felett maradjon a fejunk, ideje egy kicsit nyaralni menni. Ugyhogy eljottunk.
Ezt leszamitva mi arra jutottunk, hogy minosegi javulas lenne az eletunkben, ha kevesebb hazimunkat kellene csinalni, ugyhogy nem volt egyszeru, de talaltunk egy jo takaritot, aki jelenleg ket hetente jon es kitakarit, nekunk a ketto kozott csak aprobb dolgokat kell csinalni ami belefer meg. Igy, hogy a nagytakaritasok, furdo takaritasok lekerultek a listarol, konnyebb lett az eletunk.
-
blt-blog
kezdő
válasz
mirci18 #18307 üzenetére
Szerintem ez egy hitvita, valaki az egyikre eskuszik valaki a masikra. Mi alaposan utananeztunk mindkettonek es egyikkel sincs semmi gond. A fontos az, hogy ha az ember elkezdte a pure utat, akkor mar ne valtson kesobb BLW-re, mert a baba megszokja, hogy ragas nelkul le lehet nyelni dolgokat, aztan a torkan akad minden is.
-
blt-blog
kezdő
válasz
szotyika77 #18261 üzenetére
"Az is lehet hogy alvás váltásba van"
Mi azt vettuk eszre, hogy nem csak alvas valtaskor borul kicsit a rendszer, de uj skill tanulaskor is. A fordulasok, az ulo pozicio probalgatasa, az elso par fog, a kuszas beindulasa nalunk mind mind egyutt jart egy par napos, esetleg hetes torturaval, amikor megborult az etrend, megborult az alvas, nyugosebb volt.
-
blt-blog
kezdő
válasz
venom8888 #18226 üzenetére
Az elsonel azt csinaltam, hogy volt sok tulora lehetoseg amiket mind ejjel kellett csinalni. Ezeket mind bevallaltam es mivel ejjel amugy is fenn voltam, ha kellettem, en inteztem a gyereket is. A masodiknal most nincs ilyen lehetoseg, igy altalaban a felesegem kel hozza. Plusz az elsonel alig volt anyatej, formulaval ugye elbantam en is, de most van tobb, szoval ejszaka nincs formula, igy en ki is estem a kepletbol.
-
blt-blog
kezdő
válasz
venom8888 #18221 üzenetére
Minden gyerek mas. Az elso harom honapos koratol kezdve ataludta az ejszakakat. A masodik ot honapos, van egy alvasa este 8-ejfel kozott, aztan orankent keles hozza. Ugyanazok a genek, aztan megis masmilyen a ketto. Rosszabb ez, mint a lotto, mert ott legalabb valaki nyer is.
-
blt-blog
kezdő
válasz
venom8888 #18218 üzenetére
"Olyat nem lehet kiprobalni, hogy hagyni sirni, hogy magatol aludjon vissza? Es idovel nem kelne fel pl."
Van aki ezt vallja, hogy nem szabad engedni a sirasnak. Van aki mast vall. Az elso csoportba tartozik a kollegam, aki meselte, hogy 'alvastreningezte' a gyerekeit. Kerdezem mi az? Hat, berakod az agyba es nem mesz oda hozza barhogy uvolt is. Nos, nem tudom. Biztos van akinek bevalik, meg van szive megcsinalni. A konyvek amiket mi olvastunk, a szakemberek akiket mi meghallgattunk azt mondtak, hogy a pici gyerekekben ilyenkor alakul ki sok minden. Peldaul az is, hogy mennyire tudnak kotodni erzelmileg mas emberekhez, mennyire fognak tudni segitseget kerni. Azon tanulmanyok szerint amit mi olvastunk erzelmi serulest okozhat a gyerekeknel, ha csak hagyod uvolteni. Ugy fogja megelni, hogy nem szamithat masokra, hiaba ker segitseget nem kap. Ez ranyomhatja a belyeget az egesz eletere, ahogy a problemakkal szembesul majd es ahogy azokat megoldani probalja majd.
Nincs nalam a bolcsek kove. Tudom, hogy mas szakemberek mast mondanak. Mi ugy dontottunk, hogy ha annak, hogy megtanulja, szamithat rank, kerjen segitseget es epitsen ki emberi kapcsolatot az az ara, hogy a korai honapok - evek szamunkra egy pokol, akkor ez az ara, bevallaljuk. Ha sir, mi felvesszuk amint tudjuk. Ugyanakkor nem torok palcat a kollegam feje felett sem: negy gyereke van, az utolso ketto ikrek. Ha negy gyerekem lenne es szembe jonne egy tanulmany, ami megnyugtatja a lelkiismeretem es azt mondja, hogy nem ignoralom a gyerekem, hanem alvastreninget vegzek, lehet en is csinalnam.
-
blt-blog
kezdő
válasz
szotyika77 #18213 üzenetére
"de pár másodperc után felkel és ő is röhög magán"
Epp a minap a harom eves lanyom fetrengett uvoltve a foldon, taknya-nyala egybefolyt, ugy horgott. Miert? Mert epp indult volna a csalad a repterre, en tok buszke voltam magamra, hogy egy gurulos boronddel kevesebbe belefertunk es csak negy feladott csomagunk lesz. De kiderult, hogy az a gurulos kezi, amire nem volt szukseg... nos, szerinte az az o borondje. Es ment a hiszti, hogy o igy nem utazik.
Felvettem telefonnal videora. Ket nappal kesobb megmutattam neki sajat magat a foldon uvoltve fetrengve. Mosolygott, majd nevetett sajat magan.
-
blt-blog
kezdő
válasz
mirci18 #18116 üzenetére
Az utobbi idoben raszoktunk, hogy estenkent mikor a gyerekek elalszanak, kibontunk 1-1 uveg alkoholmentes sort. Ilyen 0.33-mas uvegest kell elkepzelni, olyan fajtat amiben nem 0.05% van, hanem tenyleg 0.0% alkohol. Jot tesz a tejkepzodesnek, nekem meg hianyzik a sor, de az alkohol nem, szoval en is ezt iszom. Valamelyik nap a vacsorahoz bontottam egyet magamnak es a harom eves lanyomat megkerdeztem, hogy kersz egy sort? Elmosolyodott es azt mondta: nem lehet, en meg kicsi vagyok. Pedig en probalom itatni...
Tablet tema: biztosan nemsokara nalunk is eljon, amikor megkerulhetetlen de meg tartjuk magunkat. A gond akkor lenne, amikor elvenni akarnam tole...
-
blt-blog
kezdő
válasz
Dorian #18077 üzenetére
"Azert nagy különbség van aközött, ha vmi ajanlott, v a szülő akarja, vagy ha nincs más lehetőség."
Szerintem egyatalan nincs kozotte kulonbseg, felteve, hogy ha mar eldontotted, akkor a leheto legkevesbe rossz modon tortenik az utazas, a gyerek(ek) igenyenek figyelembe vetelevel. Volt hogy azert repultunk at oceant, mert kellett, volt, hogy csak egyszeruen akartuk. Nem hiszem, hogy barmelyik esetben ne maximalisan probaltuk volna a gyerek igenyeit szem elott tartani, csak azert, mert az utazas oka mas volt.
-
blt-blog
kezdő
Nezd, szerintem egyik szulo sem direkt hergeli a gyereket, hogy az sirjon, ha pedig mar megy a musor, nyilvan probalja csillapitani, megnyugtatni. Van amikor konnyebben megy, van amikor nem. A kulso stressztol szerintem meg sosem sikerult gyorsabban megnyugtatni egy gyereket sem. Szoval akar lehet, hogy nem is erdekel.
-
blt-blog
kezdő
válasz
Dare2Live #18073 üzenetére
A 12 oras repuloutat megoldottuk tablet nelkul, ugy, hogy raadasul a masfel eves csak egy orat aludt. De sajnos sok tabletes kisgyereket latunk. De ehhez nem kell utazni. Elmegyunk egy etterembe, ott is sok asztalnal kint van a tablet, a gyerekek meg bamuljak. Mi eddig meg tudtuk oldani. Ahogy a repulest is. Korbesetaltuk a gepet vagy negyvenszer, bujocskazott az ules korul, talalt egy harom eves kislanyt akivel jatszott - egyoldalu jatek volt, leginkabb mutatta neki a pluss allatait. Ult a pilotafulkeben, ujra korbesetalta vagy negyvenszer az egesz gepet, evett, ivott, olvastunk meset, rajzoltunk (leginkabb en), illetve vittunk jatekokat. Ugy valasztottunk ulest, hogy volt elotte egy kb 2x1 meteres ures ter, ahova le tudtunk kuporodni a foldre jatszani, enekelni, mint otthon. Es harmadjara is elindultunk negyven kort tenni a gep elejetol a vegeig es vissza. Az A380-on annyival jobb volt, hogy ott volt lepcso az elejen es a vegen is, nagyobb kort lehetett menni: felul hatra, alul elore vissza.
A nappali ut a nehezebb mindig. A hazauton jellemzoen ejszakai gep van, a vacsora utan szepen eldolunk es alszik a mellkasomon az ut vegeig.
A mi - nem tul sok - tapasztalatunk szerint kb egy es ket eves kor kozott legnehezebb a repules, elotte - utana nem akkora kunszt. Masfel honap mulva jon egy 9 oras repulesunk, ami az elso hosszutavu utunk lesz ket gyerekkel. A kisebbiket remelhetoleg a fedelzeti mozesben tudjuk altatni (bar fene tudja, ot honapos lesz, a nagyobbik ot honaposan mar tul nagy volt hozza), a nagyobbiknal, aki harom felett lesz, azon sakkozok, hogy hova ultessem hozzank kepest: az ulesek kialakitasa miatt nem mindegy.
Ne gondold, hogy azok a szulok akik utaznak, nem ugyanugy atgondoljak es merlegelik, mint te. Volt olyan utunk, amit nem vallaltunk be a gyerekek miatt, volt olyan amit igen. Ez nem ugy mukodik, hogy ihaj, menjunk, a gyerek meg majd belefarad a sirasba. Az egesz egy cost vs benefit analizis. Milyen es mennyi stresszt okoz az ut, mennyire billen ki a napi rutinbol, mennyire tudjuk a szokasos programokat (jatek, alvas, hason hemperges, szaladgalas stb) megvalositani ut kozben? Meg tudjuk-e oldani az etkezeseit normalisan, vagy csak junk foodot tudnank neki adni? Es mindezt miert vallalnank be? Megeri-e?
A pici gyerekek nyilvan tobbet sirnak a gepen, mint az idosebbek. Nekik ehhez repulogepen sem kell ulniuk. Mi is aggodtunk az elso repules elott, hogy jaj, mit fognak szolni ha sokat sir. Mar volt olyan utunk, ahol a leszallaskor az elottunk levo sorban meglepve tapasztaltak, hogy je, kisbaba ult mogottunk? Nahat, egy hangjat se hallottuk. Ez a ritkabb. Volt vegiguvoltott ot oras utunk is. Mindket veglet megvolt, az atlagos utakon van egy-egy rovid siras de ennyi. Ha epp menni akar de ulve kell maradni, ha epp fel kell hajtani a talcat de o le akarja hajtani, ha epp a medve kell neki de csak a roka van keznel. De ezek azert nem olyanok, hogy fel oraig uvoltene.
Erdekesseg azonban, hogy a legelso utunkon a purser hozta a babaovet, kerdezte tudjuk-e hasznalni? Elso kisbabas utunk volt, fogalmunk sem volt, hogyan kell. Megmutatta, bekototte. Majd kedvesen a vallamra tette a kezet es azt mondta: elso ut? Bologattam, hogy igen. Ne aggodjunk, minden rendben lesz. Ha a baba sir, ne foglalkozzunk a tobbi utassal, a babak sirnak es kesz.
-
blt-blog
kezdő
válasz
mirci18 #18057 üzenetére
"A titka annyi hogy akkor kell etetni mint otthon."
Mi ezt annyiban csavartuk meg, hogy amikor atrepulod az atlanti oceant egy nyolc honapossal, hat ora idoeltolodassal, akkor kicsit vakarod a fejed, hogy most mikor adjal neki ennyi, meg mikor aludjon es mennyit. De megoldottuk. Adtam mar neki adni cumisuvegbol vagy bebietelt kanallal az erdo kozepen egy vulkanon, repulon, tengerparton, tesco parkoloban - mikor epp hogy hozta a sors.
Nalunk az valt be, hogy nem melegiteni kell a kajat (mert kirandulas kozben nem lesz konnektor) hanem huteni, mert azt a hutopalackokkal ket perc alatt megoldod es nem kell hozza se aram, se semmi. A termoszban meg a forro viz elvan nyolc oran at is.
-
blt-blog
kezdő
válasz
MrSealRD #18043 üzenetére
Azert szerintem meredek dolog direkt ok-okozati osszefuggest velni a gyerekkel valo utazas es az alvasa, valamint a hadonaszas kozott. A harom evesunk eddig 24 felszallason van tul, repult tobb, mint szaztizezer kilometert, nagyon jol alszik, koszoni, es szeretettel oleli es simogatja a negy honapos hugat, aki szinten harom honapos koraban repult eloszor. Szoval en nem altalanositanek, hogy minden utazo gyerek kapalozik es nem tud aludni
. De termeszetesen az utazassal kapcsolatod dontesed tiszteletben tartom, minden szulo ugy neveli a gyereket, ahogy szerinte a legjobb lesz neki, es ez igy van rendjen. Nem jo senkire sem rakenyszeriteni semmit.
-
blt-blog
kezdő
válasz
Dr. Mózes #18059 üzenetére
mi egy olyan haromkerekut vettunk, aminek a hatso kerekeit egymas melle lehetett tenni es ketkereku lett. nem volt jo vetel. haromkereku uzemmodban a sarkai beleakadtak a hatso kerekekbe es volt, hogy majdnem felboritotta sajat magat. ha ketkereku modban adtam oda, akkor meg hiszti volt, hogy haromkerekut akar. par honap utan vettuk eszre, hogy az oviban az udvaron szaguld a ketkerekuvel. kidobtuk a triciklit, vettunk rendes ketkerekut, allithato ulessel, franko. a tricikli ballepes volt. nem eloszor tanultuk meg, hogy azok a dolgok, amik sokmindenre jok, tulajdonkeppen semmire sem jok igazan.
-
blt-blog
kezdő
válasz
Napfénysüti #18039 üzenetére
Mi is sokat agyaltunk, hogy hosszabb tavokat bevallaljunk-e. A leghosszabb eddig egy 12 oras repules volt. De az a mosoly a lanyom arcan, az izgatottsag, az mindent megert. Akkor csak 18 honapos volt, most harom eves, es valamelyik nap lapozgatta a fotokbol nyomtatott konyvet es ramutatott az egyik kepre: "papa, amikor kicsi voltam, nem szerettem a homokon setalni, de most mar nagy vagyok, most mar szeretek."
-
blt-blog
kezdő
válasz
Napfénysüti #18021 üzenetére
Es ezt hogy? Ket gyerek, CRV, es a mellekelt kepen egy mindossze negy napos kirandulas elotti indulas. Es az anyosules labnal is volt egy taska. Es amugy a ket gyerek autosulese is csak ugy fer be, hogy ha a 4 honapos isofixes mozese bent van, akkor a harom eves uleset mar nem lehet elforgatni.
-
blt-blog
kezdő
válasz
szotyika77 #17991 üzenetére
10ml Kububa csepegtetve Béres cseppet + C&D vitamint
Amig a nagyobbik pici volt, D vitamin cseppeket mi csak cumisuvegben, tejben tudtunk adni. Megkostoltam, megszagoltam, borzaszto volt. Amint ketto lett, lealltunk vele es sok kereses utan attertunk erre:
Nem mondom, hogy csodakat tett, de lenyegesen kevesebbet volt beteg, miota elkezdte szedni. Az izevel nincs baj, tud valogatni a szinek kozott is, es van benne vagy 5-6 fajta allat, abbol is lehet valogatni. Nyilvan a virusos dolgok ellen, mint a himlo, lepra, ebola nem ez fog megvedeni, de a taknyos - gyullados dolgok az elmult evben erezhetoen kevesebb volt. Van csak C vitaminos verzio is.
-
blt-blog
kezdő
Az ajanlas szerint egy eves korig nem tanacsos mezet adni gyerekeknek, mert lehet benne bakterium, ami a baba testeben toxinokat termel. Ezek a toxinok pedig nem viccelnek, konkretan eletveszelyes lehet. A kerdezo gyereke pont egy eves. Mi mar nem emlekszem meddig, masfel, de talan ket eves korig vartunk a mezzel.
Nekunk amoxicillin-t irnak fel minden alkalommal, ennek eper ize van. Meg nem volt problema az adagolassal. Porbol keveri ki a gyogyszeresz de itthon is ki lehet keverni magunknak, fecskendovel szoktuk a szajaba adni. Az oviban minden gyereknek ezt szoktak felirni. Mikor viszem be, hogy nap kozben adjak be neki, mar csak annyit kerdeznek: megint amoxi? Igen. Oke, rendben.
A paracetamol is epres, az ibuprofen narancsos, ez onnan tudom, hogy egyszer epp repules kozben jutottam el a reszketve fazasig. Megmertuk, 39 alatt volt kicsivel es semmi mas nem volt nalunk, mint a gyerek ibuprofenje, szoval azt vettem be. Nem volt rossz ize.
-
blt-blog
kezdő
válasz
venom8888 #17947 üzenetére
En megertem, hogy a kerdest itt is felteszed. Nekunk az elso gyereknel amikor atalltunk folyekony aptamilrol por aptamilra, utana vagy negy napig nem volt kaki. Marmint a gyereknek. Mi fostunk, hogy mi van. Amikor a szakembereket kerdeztuk, csak a jogi kornyezetre mutogattak, miszerint nem ajanlhatnak egyik vagy masik formulat. A hivatalos allaspont, hogy mindegyik formula ugyanolyan, az eloirasoknak mindegyik megfelel es az eloirasok mondjak meg, hogy mennyi vitamin, tapanyag stb legyen benne. A mindegyik egyformat ugy ertem, hogy minden tehentej alapu egyforma, minden kecsketej alapu egyforma stb.
A valodi valaszt egy anyukak altal hasznalt applikacioban talalta meg a felesegem, ott eppen szo volt a markakrol es javasoltak egy konkret termeket. Atvaltottunk arra, megszunt minden problema.
Szoval persze, kerdezd meg a dokit meg mindenkit aki szakember, mi is azt tettuk, de nem art korbekerdezni mas szuloknel is, hatha.
-
blt-blog
kezdő
válasz
Dr. Mózes #17859 üzenetére
Udv, csak most regisztraltam. Egy ideje olvasgatok csak, de irni nem irtam. Szoval volt ilyen szakasz nalunk is az elsovel es varhatoan lesz a masodikkal is. Amikor utanaolvastunk, olyasmiket lattunk leirva, lefotozva, hogy az egyik kepen egy kisgyerek, tokeletesen eszik kessel - villaval. Kepalairas: ahhoz, hogy ilyen legyen, ez kell: Masodik kep: ugyanaz a kisgyerek par honappal kisebb kiadasban, fejen spagettivel.
Szoval nekunk ugy jott le, hogy a foldhoz vagas az nem oke, de alapbol a brutalis kosz az a tanulasi folyamat resze. Mi ugyan nem BLWztunk, hanem kicsit mast csinaltunk, de nyilvan ha ehes lenne, akkor enne, nem pedig szorakozna a kajaval. A nagyobbik nalunk amig ehes, nincs gond. Amikor mar jollakott kezdi turkalni, kezzel piszkalni, kionteni stb. En is kivettem volna es leraktam volna a foldre, hogy oke, lathatoan nem vagy ehes, majd ujra probaljuk ha az leszel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Nintendo Switch Lite Grey
- Lenovo Gamer PC , i5 12400F , RTX 3060 , 16GB RAM , 512GB SSD
- Új Zsír Lenovo Yoga 7 x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 16" -60% i7-1260P 16/1TB 2,5K Intel Iris Xe
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- UH!! HP EliteBook 850 G7 Fémházas Strapabíró Laptop 15,6" -70% i7-10610U 16/512 NVIDIA MX250 2GB FHD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest