-
Mobilarena
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
peugeotmate
addikt
válasz
dabgergo #120089 üzenetére
Árnyalnám a képet, mert a hozzászólást kb fél nappal az M3 Air bemutatása előtt írtam.
Feltehetőleg valamivel lejjebb fog csúszni az ára most az M1 Airnek, így, hogy már nem lehet majd kapni. Ez lehet viheti magával a használt piacot is a következő hetekben. Lehet többen is váltanak pl. és túlkínálat lesz M1 Airből, ami olcsósíthatja őket. Ha még belefér, én a helyedben picit még várnék a vásárlással emiatt, ha Air.
FullGas
mindenképp M1 -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
dabgergo #120089 üzenetére
Ha játszik használt gép, akkor MacBook Pro 14" 2021 (M1 Pro, 16/512 GB).
Nem csak alapból 16/512GB kiépítésben árulták, de ha volt még egy ár/érték bajnok gép a teljes MacBook felhozatalban az M1 Air mellett, akkor az ez volt és az M1 Pro a mai napig egy erős SoC, még M3 Pro-ra sem feltétlenül indokolt váltani róla. A kifutó modelleket ilyen 700 ezer forint magasságában árulták Media Markt és hasonló helyeken, még bőven akadnak olyanok, amikre simán van még garancia a 3 évből (már ha magánszemélyként vette az illető).
Én kicsit bánom, hogy nem csaptam le rá akkor, amikor még lehetett kapni kifutó áron.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
dabgergo #120035 üzenetére
Csatlakozva madgie tapasztalataihoz nem tudom segít-e, de 8GB-os M1-est hajtok és sajnos a Lightroom egy elég fosul megírt szoftver (mint a legtöbb Adobe), nagyon simán vágok rajta 4K videót DaVinci Resolve-ban, de a LR könnyen ledadog, valamiért nem képes olyan ügyesen skálázódni a RAM swap-hoz, mint a többi, rendesen megírt szoftver. De ez messze nem használhatatlan kategória, de így 2024-ben már nem vennék 8GB-os modellt, bármennyire is fáj kifizetni az Apple adót a több RAM-ért. Most még oké lesz, nem lesz vele igazán komoly gondod (csak ne matass Lightroom mellett a böngészőben Facebookot, másik memóriazabáló történet) és a 10 éves Inteles géphez képest így is fénysebesség lesz, de nem lesz eléggé időtálló.
A kártyaolvasó hiánya meg nem akkora probléma szerintem. Tízezer forint egy normálisabb külső olvasó (én ezt használom) vagy ha eleve veszel a géphez dokkolót, akkor olyat érdemes, amin van (nekem a USB-C külső monitorom van, azon vannak USB portok, szóval nincs szükségem dokkolóra, ezért van az a kártyaolvasóm).
-
peugeotmate
addikt
-
válasz
dabgergo #120022 üzenetére
Hátha segít valamennyit a döntésben, íme az én 14"-os M1 MBP-m a céges 15,6"-os gép mellett (HP EliteBook 850 G8). Ugyan én nem használok Adobe termékeket, azért általános használat mellett (oké, most pont fut a FCP) is szereti a memóriát a gép. Biztosan ki lehet jönni a 8 gigából is, de nem teszel rosszat magadnak, ha a 16-ot választod inkább.
[összehasonlítás 1]
[összehasonlítás 2]
[RAM használat]szerk: a zsebkendőket csak azért tettem oda, hogy a céges matricát takarjam.
-
törölt tag
válasz
dabgergo #120019 üzenetére
Air elég szerintem is, nem kell Pro arra, viszont a memóriát érdemes bővíteni. Ha ezt is olyan sok évre tervezed és ha fájó is a felár. Az Adobe szerint 16 GB az ajánlott, LR subreddit kommentekben olvasni tapasztalatot 8-16 GB kérdésben LR szempontból. 15" méret eldöntve? 13" és külső monitor kombinációra nem gondoltál? (hordozhatóság)
"verem a fejem a falba, hogy miért nem korábban"Ez ilyen.
Ha még hardverben zárkóznának is más gyártók, a Windows hülyeségei akkor is ott lesznek.
Én a minimumot tettem meg fontosabb adatok kapcsán:- gépen és külső lemezen máshol
- két felhőbenHa egyszerre négy helyen veszik el, akkor veszek egy lottót.
Felhőt nem lehet kihagyni szerintem és attól is függ mennyi adatról van szó, számomra egy Synology NAS költés overkill lenne, másnak simán megéri.
-
lmno
őstag
válasz
dabgergo #120007 üzenetére
Ugyanígy váltottam csak 2014-es Proról 15 inches M2 Airre, ég és föld az Air javára. Gyorsabb, kisebb, könnyebb, halkabb ( = nincs hangja), nagyobb fényerő, jobb hangszórók, jobb akksiidő. Nem érzem a RAMot se kevésnek egyelőre.
Ami hátrány talán a billentyűzet, szerintem az jobb volt a régiben, de nem vészes ez se. Meg ugye a kevesebb port. -
weinmaker
őstag
válasz
dabgergo #120007 üzenetére
Majd a nálam sokkal jobban hozzáértők megmondják a tutit, de az biztos, hogy a 16gb-os asztali windows-os gépemet konkrétan megette reggelire az m1 air 8gb ram-al. Én kb 2 hónapja váltottam, és verem a fejem a falba, hogy miért nem korábban. Ráadásul air m1-re, szóval nem is a legújabb modellre, de mindenre IS elégnek érzem.
-
herdsman12
őstag
-
moleculez
veterán
válasz
dabgergo #116401 üzenetére
Azért mielőtt megbontjátok, érdemes lenne leszűkíteni a hiba okát, lehet valami szoftveres probléma: Háttérben zajló folyamatok? Rendszer verzió? Történt frissités mostanában? Ha igen miről mire? Milyen program használatakor , vagy milyen tevékenység/terhelés alatt pörög fel?
-
dabgergo
őstag
válasz
dabgergo #107862 üzenetére
Frissítettem a gépet (MBP mid 2015 15" 16GB RAM) Catalinára és egyelőre az a benoymásom h stabil, de korántsem annyira mint az El Capitan volt, Finder 2 nap alatt is többször lefagyott és percekig nem tért magához, ilyet korábban sosem csinált, ill. Chrome kegyetlenül laggol, Safari persze nem...
Kérdésem az h a gépet totál nem gyalultam le megvétel óta, lehet h azt érdemes lenne és tiszta lappal kezdeni? Vagy felesleges mert nem lesz tőle jobb?
-
Head88
addikt
válasz
dabgergo #107857 üzenetére
Az egyik melós gépem egy ugyanilyen 15" 2015 R9. A legújabb Monterey is szuperül megy rajta. (catalina vagy monterey legyen...bigsur nem lett túl jó rendszer...catalina brutál stabil...viszont hamarosan annak is megszűnik a támogatása...mindig az utolsó 3 legfrissebb kap supportot)
-
dabgergo
őstag
-
Head88
addikt
válasz
dabgergo #72010 üzenetére
Lesd meg az akku állapotát CoconutBattery-vel. A 10.12.6 még semmi különöset nem művelt az akkumulátor időkkel. Véleményem szerint elfogyhatott a szusz a cellákból.
Biztosat majd akkor tudsz ha kiderül pontosan mennyi ciklust raktál bele és milyen az állapota.(#72008) Aaron14
2 alkalommal cseréli ingyen a kijelzőt a kopás miatt.(#72018) PierNight
A törölni kívánt gépen előbb jelentkezz ki icloudból.(#72019) Imy
Nem attól van hanem az is előidézi. A ijelzőkön egy marha érzékeny réteg van. Pl állandó hőterhelés is simán lekoptatja. Értem ez alatt, hogy a macbookok hőelvezetésének kialakítása sajnos olyan, hogy a meleg a gépből a kijelzőre csapódik fel. -
Head88
addikt
válasz
dabgergo #65998 üzenetére
Igen az segít ha azt a gyári vékony lapot berakod a kijelző és a billentyűzet közé. illetve gyakran takarítsd a billentyűzetet mert az ujjlenyomatok zsír tartalma rakódik át a kijelzőre és mivel az izzadság savas ezért az le is marja a kijelző bevonatot.
Ja és használat előtt legyen tiszta a kezed. kézmosás semeddig sem tart. -
-
lmno
őstag
válasz
dabgergo #55852 üzenetére
"ne tartsa rendben"
Nem az lenne a jobb ha rendben tartaná?Amit beimportálsz azt törlöd az eredeti helyéről. És rendszerezve lesznek a zenéid (esetleg korrigálod a tageket iTunesban), nem behányva összevissza folderekbe szarul kitöltve.
Sosem értettem ezt az iTunes gyűlöletet. Akinek Macbookja van meg iPhone-ja, miért kéne más? Pláne ha Apple Music is van. -
TBMC
addikt
válasz
dabgergo #44699 üzenetére
PS? photoshop?, postscript? "The macOS Sierra 10.12.2 update is now available as an over-the-air download for developers, but it is still labeled as "Beta 1.""
MÁS:
ha úgy jön ki a budget, és végül rászánom magam egy 2016os cto rmbprora, akkor szerintetek mennyi az esély arra, hogy az Apple most mélyen magába nézne és a következő modell update alkalmával + portokat rakna az új modellbe(esetleg visszamenőleg kompatibiliseket), illetve bőven jobbárasítaná azokat?azért a kérdezősködés, mert ha esetleg, netán tényleg így sülne el a dolog akkor kicsit necc lesz eladni pár év múlva...
Ti, hogy látjátok? előre is köszi!
-
csabi94
őstag
válasz
dabgergo #36357 üzenetére
A Caffeine az nem arra való, amit Te szeretnél. A kijelző kikapcsolása ellen van. Azért kávé, mert ha be van állítva mondjuk, hogy pár perces tétlenség után a kijelző kikapcsoljon, akkor ha "kávézol", nem kapcsol ki.
Neked a NoSleep app kell, de egyébként csak tájékoztató jelleggel mondom, hogy a MacBook-okat nem érdemes lecsukni ha mondjuk letöltést csinálsz, mivel a wifi vevőt takarja a gép fedele. Erre 2 hét alatt jöttem rá. Nem értettem, hogy mi a fenéért nincs wifi a szobám azon pontján, pedig csak annyi volt a gond, hogy a külső monitor miatt lecsuktam a gépet. Persze ha kábeles a net, akkor minden további nélkül lecsukhatod. NoSleep bekapcs fent az "állapotsoron", és mehet is.
-
válasz
dabgergo #34378 üzenetére
Nehogy azt hidd. Lecserélni 2 perc, bár az ikonokkal szórakoztam vagy másfél órát, ez igaz.
Először is átmásolom az összes képet, amelyeket szeretnék a böngészőben látni. Szerkesztem a régi fájlnevét, kijelölöm (kiterjesztéssel együtt a teljes fájlnevet), vágólapra másolom, majd törlöm a fájlt. Az újat amit odamásoltam, átnevezem a vágólapon levő fájlnévvel (kiterjesztéssel együtt, mert csak a jpeg a megfelelő, jpg nem jó) és kész. Nem bonyolult, bár Forkliftben jóval könnyebb. A rejtett fájlok megjelenítésével rém egyszerű odanavigálni és mivel kétablakos, a többi is gyorsan megy.
Ennyi. -
válasz
dabgergo #34371 üzenetére
Mondjuk az ikonokat legyártottam magamnak.
1440x1440, jpeg, fehér alapon csak a logó.Cserélni itt tudod a képeket:
/Users/Sajátfiókod/Library/Caches/com.apple.Safari/Webpage Previews/valamibetűésszámkombináció.jpegHa már elrendezted ahogy megfelel, akkor cseréld, mert előtte nem létezik a kép. Ha üríted a Cache-t, elvesznek, szóval nem tökéletes megoldás...
-
TheMarci
addikt
válasz
dabgergo #34364 üzenetére
Tpo sites a neve, új lapnál látod őket, vagy tudsz választani, hogy új lapnál a kedvenceidet mutassa, azokat is tudod rendezgetni:
http://www.macworld.com/article/1158120/manage_safari_top_sites.html
-
ribarszki
őstag
válasz
dabgergo #34364 üzenetére
Megvan az első komolyabb hibám a kapitányban. Képek megtekintése. Gyorsnézetben a ps-el korrigált képeimet úgy jeleníti meg, hogy a kép felső 1/3-a a korrigált gép, majd az alsó 2/3 a régi. Így egy halvány szürkés fátyol van a kép alsó részén, felül tökéletes. Visszalépek akkor jó az egész, utána megint csak a negyede. A megtekintő pedig nem működik. Nem nyitja meg a képet, illetve rapszódikusan.... ez nagyon nem tetszik... :/
-
-
Ragnar95
félisten
válasz
dabgergo #33312 üzenetére
Ja hogy te konkrétan az "Íróasztalt" akarod látni, ez nem volt világos.
Ahhoz annyi kell csak, hogy a hüvelykujjaddal átlósan balra lefele, másik 3 ujjaddal pedig átlósan balra fölfele swipe-olj, így azt látod bármely appban is vagy.
Viszont OSX alatt érdemes átszokni Launchpados indításra vagy legfőképp Spotlightosra, sokkal gyorsabb, mint az Íróasztal használata. Ez is egy windowsos berögződés a legtöbb embernél, de OSX-en sokkal gyorsabb és hatékonyabb módjai is vannak az appok indításának.
Új Asztal létrehozásához Mission Controlban vidd jobb fölülre a kurzort, ekkor megjelenik egy + jel, arra kell kattintani. -
Ragnar95
félisten
válasz
dabgergo #33310 üzenetére
Még mindig nem teljesen világos, ha beillesztesz képet könnyebben látnám, mire gondolsz. Ami nem világos számomra, hogy hova is szeretnél váltani pontosan?
Csak mert a full screen appok között 3 ujjas swipe-al tudsz, mivel külön asztalként viselkednek, a Chrome meg nem tudom, hogy jön ide külön példaként, mikor ugyanúgy működik, mint az összes többi full screent is támogató app.
Launchpadben pedig külön látszódik minden megnyitott app, csak épp alul a nem full screen appok, míg felül a full screen appok/asztalok látszódnak.
Ha az a bajod,h a nem full screen appok nem külön asztalként viselkednek, hozz létre egy új asztalt és ott nyisd meg az adott appot. -
Ragnar95
félisten
válasz
dabgergo #33280 üzenetére
Ha jól értem, amit gondolsz, az a baj,h a full screen appok külön asztalként nyílnak meg. Ezen max úgy tudsz változtatni, ha nem full screenben használod őket.
Viszont van egy ugyanolyan könnyű módja az asztalok közötti váltásnak, mint az adott asztalon belül a cmd+tab: 3 ujjas swipe-al tudsz váltani az asztalok között. -
-
tDr1v3r
veterán
válasz
dabgergo #33182 üzenetére
Matias van, ha esetleg komolyabb billentyűzetet szeretnél (ami nem olyan fancy, de cserében élmény rajta gépelni).
Amúgy a Hungarian Pro layoutot csak ajánlani tudom, én is azt használom mert sokkal több logika van mögötte mint a gyári magyar Mac-es alatt (ami azt jelenti hogy megegyezik a Windows-ossal).
-
Ragnar95
félisten
válasz
dabgergo #33185 üzenetére
Kompatibilitási gondjaid egyáltalán nem lesznek, de a kiosztás más, így én nem ajánlanám, mert a ctrl és cmd fel lesznek cserélve (wines billen a windows gomb a cmd), illetve majdnem az összes speciális karakter rosszul lesz felfestve.
Amúgy nem értem, mi a francért sikerült csak a magyar kiosztásnál tök máshova pakolnia mindent az Apple-nek, mint a wines billekenAz USA és UK kiosztású Mac billentyűzetek megegyeznek a winesekkel, a magyar kiosztású pont nem...
-
Ragnar95
félisten
válasz
dabgergo #33182 üzenetére
Bármilyet használhatsz, de Maces kiosztású valóban nincs sok, gondolom azért, mert alapból jóval kevesebb a Mac felhasználó, mint a PC és emellett csak a MacMini az, amihez nem jár alapból billentyűzet, de ahhoz is vehetsz gyári Apple-t, így kisebb az igény is a más billentyűzetekre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen házat vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nem nyílnak a Foldok?
- Úgy tér vissza a Commodore 64, ahogy titkon mindenki várja
- One mobilszolgáltatások
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Formula-1
- További aktív témák...
- Megkímélt Lenovo Legion 5 15,6" I7 10750H/GTX 1650 4GB/32GB/512GB/HU Bill/Win 11 Pro
- Asus A15 FA506NC 15.6" FHD IPS Ryzen 5 7535HS RTX 3050 16GB 1TB NVMe magyar vbill gar
- 16" Macbook Pro M4 Max 48 GB RAM, EZÜST, HU keyboard- 1 TB SSD 2025.11.11-ig gari
- 2018 MacBook Pro i7 16/256
- Lenovo T480 I5-8350U 16/512 Touch + windows hello
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest