- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Magyarországra jött a Honor szuperzoomos mobilja
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Magisk
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
-
Mobilarena
Android szakmai topic
Windows 8/10 gépen a készülék nem csatlakozik többé, mit tehetek?! ---> [link]
Az alábbi témák kitárgyalása kerülendő, mert nem ide tartozik!
Kérdésed a megfelelő topikba tedd fel:
"melyik alkalmazás, ami"
"milyen tokot vegyek"
"piros hátlap hol kapható"
"Melyik okostelefont vegyem?"
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mr Dini
addikt
válasz powerp4 #46855 üzenetére
Szia!
El kell, hogy keserítselek. Aligha lesz lehetőséged a PIN kód ismerete nélkül "felnyitni" az eszközt. Újabb androidokon már nem működik a gesture.key törlés, mivel konkrétan a userdata van titkosítva, amihez a kulcsot a PIN kóddal tudod visszafejteni. Ha ezt nem ismered, akkor hiába trükközöl, max "haszontalan" adatot fogsz tudni kinyerni. Pláne, hogy újraindult a készülék, tehát már a RAM-ban sem szerepel a visszafejtett kulcs.
Minden egér szereti a sajtot... Kivéve a Logitech G305.
-
Mr Dini
addikt
válasz zeon.hu #44512 üzenetére
Szerintem ez inkább szolgáltatói oldali blokkolás lesz, de ha nagyon vállalkozó szelleműek vagytok, sim cserével meg lehetne nézni, hogy a te eszközöddel rendben megy-e.
Én már jártam úgy Telekom esetében, higy megújult hűségnél egyszer csak letiltották a roamingot és egy ussd kódot kellett tárcsáznom, hogy bekapcsolják. Meg olyan is volt, hogy nem az internet.telekom APN-en volt a telefon alapból, hanem valami wmw-n talán, amin belföldön remekül ment minden, kint meg nem. Nem írtad milyen szolgáltató, de ha van több APN, érdemes végignézni mindet.
Végső esetben meg szolgáltatót kell hívni.
-
Mr Dini
addikt
válasz tomboy0013 #44472 üzenetére
Üdv!
Szerintem ez tipikusan egy olyan tünetegyüttes, amivel mint user nem sokat tudsz kezdeni. Rákérdeztem a pixelos maintainer chaten és nem is lett elfogadva a poco f2 pro forrás még, mert sok minden hiányzik.
A hívásnál nem kicsöngés pl ismert hiba, a fejlesztö nem frissítette még a telefonáláshoz szükséges zárt forrású "blobokat". Nekem is volt hasonló Mi 9T-n, kb 6 fájlt kell lecserélnie a devnek és menni fog. Ahogy láttam 4 napja megpróbálta, de aztán vissza lett vonva.
A helyedben keresnék valami telegram csoportot és írnék a devnek, hogy rakjon be APN listát és frissítsen qti telephony blobokat. Meg esetleg küldj logcatet és említsd meg, hogy crdroid alatt megy.
Sajnos az itthoni szolgáltatókkal én is tapasztaltam, hogy ha nincs gyakran frissítve a rom, akkor nem megy a csörgés.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
Amit írsz, az valóban így van, viszont azt azért tegyük hozzá, hogy android fronton nem szokás kernel verziókat frissíteni (Qualcomméknál legalábbis), ilyenkor van az, amit a caf kiad, esetleg amit a maintainer backportol, így jó eséllyel a critical 0-dayek be lesznek foltozva, de mégsem lesz up to date a kernel egy többéves telefonnál sajna. Nomeg vannak olyan gyártók, ahol a kernelt eleve le se lehet fordítani, mert bár a GPL-nek eleget tesznek és kiadják a kernel forrást, bizonyos modulokat nem adnak ki, ami nélkül nem lehet buildelni és ilyenkor marad a prebuilt...
A másik meg a vendor. Nem tudom más telefonoknál hogy van, csak a Mi 9T-ről, illetve a Samsungomról tudok nyilatkozni, de itt az a módi, hogy a zárt forrású komponensek a vendor partíció alatt addig kapnak frissítést, amíg ezeket ki lehet halászni a gyártó által hivatalosan buildelt rendszerképekből. Ha erre nincs már lehetőség, mert lejár a támogatás, akkor marad az, hogy hasonló telefonokból vadásznak a maintainerek amíg lehet, de vannak komponensek, mint pl az ipa, amit esélytelen más eszközből frissíteni. Meg sok official lineage treet ismerek, ahol a vendorhoz ritkán nyúlnak, amíg működik. Szóval ha abban van sérülékenység, nem fognak vele nagyon foglalkozni. Ebben jobb egy új telefon.
Mondom ezt úgy, hogy egy lassan négy éves telefont használok.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
Köszi a reakciót.
Bocsi, a második kapcsán lehet nem hangsúlyoztam eléggé, de romról és nem kernelről lenne szó. Az a story, hogy a rom saját (Pixel Experience alapú) és van egy user, akinek az istennek se megy fel clean flashben a dolog. Javasoltam neki, hogy rakjon fel fastboot miui-t, aztán tegye fel a legfrissebb twrp-t és onnan flasheljen egy system, vendor és data wipe után. Mindig elakad a vendor flashingnél. Pedig előtte a system felmegy. Standalone kernelhez egyébként használok anykernel3-at, de azt most itt nem releváns.
A harmadikhoz meg rengeteg olvasnivalót adtál, nagyon köszi! Egyébként az idle usage nem vészes. Egy SELinux rule hiányzott egy kernel wakelock fájlon, azóta rendben van. Csak ha ténylegesen megy a képernyő vannak gondok. Azt lenne jó debuggolni. Csak jó eséllyel nem csak a rom, de a kernel is ludas. Ezért lenne jó komponensekre lebontva látni a statot.
Az elsőt meg megoldottam közben. A dtbo generálás volt a ludas. Ezt kell backportolni: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
1. Bár nem tudom, hogy lesz-e itt olyan bárki, akinek szüksége lehet rá, mert épp kernelt fabrikál (amúgy ne tedd, ha van életed, nem éri meg ) és optimalizálni akarja.
Szóval ha az eszközödhöz 4.19 előtti linux kernel van és clanggal szeretnéd bootolni, akkor nincs még teljeskörű LLVM támogatás alapból. A google féle gas-sal, meg egy tucat flaggel meg lehet oldani, de elképzelhető, hogy így se fog bootolni, ha a jelenleg legfrissebb google féle clang 14.0.2-vel fordít az ember. Clang 15-öt meg el lehet felejteni. Ha backportolod az LLVM makefile változásokat 4.19 alól, akkor remekül lefordul a kernel google gas nélkül is egy bármilyen clanggal, de szintén nem fog bebootolni, last kmesg se lesz esélyesen. Ha ilyen van, akkor (meg amúgy is célszerű) defconfigban ezt átlőni:
CONFIG_FORTIFY_SOURCE=y
Hogy ne legyen y, hanem unset. Clang alatt eleve nem működik stabilan a fortify, későbbi kerneleknél le van tiltva alapból, ha clanggal van fordítva a kernel. Így rendben bootol.
Ami még egy marha nagy rejtély, hogy bizonyos romokon bebootol ugyanaz a kernel, míg másokon csak úgy, ha előtte felmegy egy másik kernel és utána kerül fel a clangos verzió. Erre egyelőre nem sikerült rájönni.
Ja és bónusz: ha msm kerneled van, érdemes ránézni, hogy ennek a patchnek van-e értelme: [link] Elég sok helyen "érdekesek" a qcom források és lazán elmásznak pointerek. Enélkül szintén nem bootol. Persze ez nincs leírva sehol.
2. Van egy user, aki flashelni próbálta a romot ugyanazon az eszközön, ami nekem is van. Állítása szerint minden más rom felment neki, csak nem ez a rom. Ugyanaz a twrp verziója és a vendor partíció mérete is. A system partíció rendben felmegy, de a vendor írásnál elakad mindig. Állítása szerint a zip, amit leszedett nem corrupted. Van ötlet erre esetleg? Vendor wipe megvolt.
3. Van valami bevált userspace dolog rom battery használatot elemezni? Nem feltétlen app, lehet elf bináris is. Voltak ilyen hibák, hogy elrontottam a vendorban a szenzorok linkelését és ez okozott jó nagy ksoftirqd-t, de valami hihetetlen nehéz volt debuggolni, ugyanis csak a top kimenetben látszott, hogy ksoftirqd 90%-ot zabál, mást nem adott infónak. Dmesg, logcat off volt. Szeretnék ránézni, hátha vannak hasonló bugok a rendszerben.
Köszi!
-
Mr Dini
addikt
No akkor megvan a concept, egyetlen dolog van hátra. Eleve szeretném megspórolni a ténylegesen felesleges adatok tárolását, tehát a nem használt területet szeretném kinullázni backup előtt. Ugye egy mezei cat /dev/zero > akarmi parancs megtenné. Ha viszont ezt egy futó rendszeren adom ki, akkor nyilván encryptelt lesz a fájl, amit írok. Ha meg recoveryből próbálom kiadni, ez fogad:
/sbin/sh: can't create akarmi: Required key not available
Hogy veszem rá, hogy mégis írjon rá?
-
Mr Dini
addikt
Gondoltam esetleg hasonlóan, mint az usb tethering, csinálok egy rndis hálózatot, aztán pl nfs-en. Az ADB-re nem gondoltam. Viszont a hsz megírása után indítottam egy backupot OTG-re és valóban elakadt a datánál. Valahogy az volt meg bennem, hogy a twrp is block devicet ment...
A dd nem rossz ötlet, csak akkor meg hatalmas lesz a backup. Bár jobb, mint a semmi. Köszi a tippet!
-
Mr Dini
addikt
Üdv!
Szeretnék gyakrabban teljes twrp mentéseket csinálni a telefonról, majd azt kimenteni biztonságos helyre a gépemen. Nyilván el lehet készíteni a backupot a telefon belső tárhelyére, vagy OTG-re, majd azt átmozgatni PC-re, de ez rendesen nyírja vagy a telefon belső tárhelyét (plusz ilyenkor figyelnem kell arra, hogy kb a fele lehet használatban a tárhelynek), vagy pendriveokat nyírok ki.
Nincs valami kész megoldás arra, hogy egy usb kapcsolaton keresztül direktbe felcsatoljam a gép ssd-t a telefonra és készüljön oda a backup? Biztos vagyok benne, hogy másnak is eszébe jutott már hasonló... Köszi!
-
Mr Dini
addikt
válasz tonyrulez #43828 üzenetére
A telefonom (Mi9T) Telegram topikjában is téma volt, én is tapasztaltam. Egyik nap még jól ment a telefon, aztán 20-30%-ot merült 1 óra alatt inaktív kijelzővel. Mindenkinél a GMS kapott helyet első, vagy második helyen a használati listában.
Logcatbe belenézve tele volt spammelve GMS exceptionnel az egész. Az iowait az egekben volt. Gondolom Googleék elírtak valamit, a processz folyamatosan crashel és a folyamatos log írásba fárad bele a telefon.
Átmeneti megoldásnak ezt a parancsot találta ki Marco03:
pm disable com.google.android.gms/.chimera.GmsIntentOperationService
Root kell hozzá sajnos.
Aztán persze lehet, hogy nálad más lesz a gond, logcat, vagy iowait monitorozás megmondja. Lehet linkelted, de roaming neten nem volt kedvem végigböngészni a linkjeidet.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
Kezdek félni tőled, tényleg nincs olyan dolog, amihez ne értenél.
Közben én is rájöttem, hogy egy másik táblában lehet a default route a mobilnet felé és meg is találtam, az
ip r s t 0
paranccsal. Lehet szintaktikailag helytelen a parancs, mivel az ip rule szerint a local tábla a nullás, abban viszont nincs default route pl, amit az ip r s t 0 listáz, de a lényeg, hogy így sikerült megtalálni az okot legalább, hogy hogyan is működik a routing úgy, ahogy a telefonomon.Amit viszont egyelőre nem értek, hogy ugye elvileg minél konkrétabb egy route, annál nagyobb priorítást élvez. Ezért feltételeztem, hogyha a tunnel berak a mainbe egy
ip route add 192.168.99.0/27 dev tun0 table main
parancsot, akkor az lesz a preferált és nem a default. Így jobban belegondolva lehet a route tábláknál van valahol priorítás beállítva.De ez nekem sajnos túl sok egyelőre, szerintem becsomagolom a tunnelem, mint Android app és akkor használhatom az Android által szolgáltatott VPN API-t. Nagyon köszi a segítséget és elnézést, ha off lett itt a vége. Gondolom ez már inkább linuxos/neteng kérdés...
-
Mr Dini
addikt
Üdv!
Valaki el tudná magyarázni az Android network stack ezen rejtelmét?
:/ # ip route
10.172.246.176/30 dev rmnet_data1 proto kernel scope link src 10.172.246.177
192.168.99.0/27 dev tun0 proto kernel scope link src 192.168.99.3
:/ # ip route get 192.168.99.1
192.168.99.1 via 10.172.246.178 dev rmnet_data1 table rmnet_data1 src 10.172.246.177 uid 0
cache mtu 1500Azt várnám, hogy az 192.168.99.1 a tun0-n menne, de az rmnet_data1-en megy mégis (mobilnet), pedig semmi default route nincs. Akkor mi viszi arra?
-
Mr Dini
addikt
Van arra mód nem rootolt android 11 eszközön, hogy helyi VPN meg egyéb trükkök nélkül egyedi DNS-t lehessen használni? Tudok a private DNS beállításról, de az adott DNS szerver nem DoH, se DoT, sima udp 53-on megy. Proxyval meg csak a legvégső esetben szenvednék.
-
Mr Dini
addikt
-
Mr Dini
addikt
Pont a napokban fordult meg nálam egy a5. Ugyanez volt a gondja és elege lett belőle a tulajnak. Meg a gyári rendszerrel nagyon lassú volt. Raktunk rá lineaget és hasít. Megy a mikrofon is.
Annyi, hogyha ezt megcsinálod, utána a gyári rendszerrel soha nem lehet visszatérni a knox miatt.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
válasz Viktor0610 #42812 üzenetére
Legálisan nem. Aztán, hogy a főként harmadik országokban milyen trükköket tudnak rá, az más kérdés...
De ha van számla, garitól függetlenül is be lehet próbálkozni márkaszervíznél az unlockkal némi térítésért cserébe a kérdezőnek.
-
Mr Dini
addikt
Én sem szóltam hozzá szándékosan, mert nincs sok tapasztalatom chinafon debloatinggal, de gondolom itt is van selinux, meg egy file lista a rendszerfájlok listáival. Ha kiszed az ember egy apk-t, már nem bootolna az eszköz, hacsak nem lenne az egész rom újra buildelve, aláírva.
De lehet akár a frameworkbe is be van építve, ahogy írod. Szvsz ha a gyártó nem adott ki legalább egy kernel forrást (amit megjegyzem elvileg kötelességük lenne kiadni), akkor ezen nem igen fog futni bármi debloater.
A letiltás lehet segíthet, de el tudom képzelni, hogy az sem 100% megoldás. Ha lehetne rootolni picit több lehetőség lenne.
-
Mr Dini
addikt
Mikor elkezdtem írni a hsz-t, még az lett volna a kérdésem csupán, hogy van-e olyan lehetősége az appoknak, hogy az usb debug-ot érzékeljék valamilyen módon. Azt hittem ez inkább ide való, mint a Magisk topikba. De akkor sorry. Még bele kell rázódnom, mi az, ami itt off topik, ott meg nem.
A "Más:" bekezdésedre reagálva: Nagyon jól összeszedett szerintem az összefoglaló és sok érdekes infót merítettem belőle én is. Pl a rootbeerről ott hallottam először. Nincs vele egyáltalán gond. Számomra egyértelmű, hogy szükség van rootra a telefonomon, inkább csak azt nem tudom megérteni még mindig, miért érdeke ennyire a gyártóknak, hogy minden zárt legyen, amikor az android elvileg egy nyílt forrású kezdeményezésként indult és a testreszabhatóság volt az, ami kiemelte a többi rendszer közül. Értem én, hogy egy banki app nem fogja szeretni, ha mókolt a rendszer, de hozzáértő kezek közt/saját felelősségre miért ne mehetne rootolt eszözökön is?
Élből tudok mondani két-három tucat olyan dolgot amivel bukhat már az is ha csak simán ki van nyitva a BL és semmi mást se csináltál.
Ez a lista (akár privátban, vagy a Magisk topikban) érdekelne. A kis Xiaomin custom fw-vel Magiskkel, meg a többi toollal sikerült elérni, hogy szerintem minden működik. Még L1 widevine kulccsal is tudok 1080p-t nézni netflixen.
-
Mr Dini
addikt
Üdv ismét!
Ma kb másfél órát szüttyögtem azzal, hogy a szerencsétlen banki alkalmazásom elinduljon, mert mindig a módosított rendszer popuppal fogadott, pedig nem igen nyúltam a telefonhoz tegnap óta, amikor még minden rendben ment. Magisk is le van rejtve, SafetyNeten átment a telefon, összes rootos app csomagneve spoofolva van és azt hittem esélytelen lesz bármelyik appnak megmondani, hogy ténylegesen rootolt a telefon. Na a bank nem engedett. Van valami lista, hogy melyik bank mit néz pontosan?
Ott követtem el a hibát, mint kiderült, hogy a telefon USB-n volt töltve és az ADB bekapcsolt. A fene se gondolta volna, hogy ez akadályt jelent. Ezek szerint az appok csak azt láthatják. hogy az adb éppen aktív-e? Vagy az android api azt is exposeolná, hogy a dev beállítások engedélyezve van-e? Vagy akár az adb úgy un-bloc?
Köszi!
PS: Hihetetlen, hogy mennyire meg kell bonyolítani az ember életét. Windowson, linuxon meg stb is lehet rendszergazda jogom, ott valahogy mégsem gond. Itt meg erősen körül kell tekinteni azért cserébe, hogy használható legyen a saját készülékem.
-
Mr Dini
addikt
Nem azért mondom, hogy elkeserítselek, de rákerestem xda-n, tucat ember írja, hogy a telefon tele van malware, adware és spyware szoftverekkel gyárilag, ahogy te is mondod. A legtöbbje úgy van beépítve, hogy csak úgy eltávolítva nem bootol többet a rendszer. Nyilván ha nagyon dedikált vagy, van értelme foglalkozni vele, de én leginkább elfelejteném így, hogy még root, vagy custom rom sincs hozzá.
-
Mr Dini
addikt
válasz tordaitibi #42645 üzenetére
Ctrl + C alapesetben, de ha a képernyőt elforgatod, vagy a terminál méretét átállítod, ki kell férjen. Vagy kiadod a "top -n 1" parancsot. Ha szerencséd van, az androidban lévő bináris támogatja...
-
Mr Dini
addikt
Köszönöm a részletes magyarázatot. Sokat segít átlátni azt a 360°-os fordulatot, amit az Android modding scene vett a 4.2.2 óta (ez volt az utolsó OS verzió, ami után már nem is foglalkoztam roottal).
Akkor esetleg belevágnék a moddingba. Átolvastam a magisk fórum összefoglalóját és nagyon durván részletes, respect a gyűjtőnek. :R A szkripting szerkezete is tiszta. Az egyetlen ok, amiért ezt a hsz-t nem oda írom, az az, hogy kicsit bizonytalan vagyok. Apróbb módosításokat szeretnék eszközölni a jelenlegi romomon (Pixel Experience Plus). Első sorban a rádiót szeretném megbütykölni. Eredetileg a Xiaomi féle MIUI rendszer volt a telefonon, amely rádiója képes volt menni bedugott fülhallgató nélkül is. A jelenlegi romon viszont nem ez a helyzet. Mindenképp kell neki a fülhallgató.
A cél tehát az lenne, hogy egyetlen függvény visszatérési értékét felülírjam. Smalival szerkesztve a system apk-t, majd magisk modullal felcsatolva simán megy a módosítás, viszont ez nyilván nem fog túlélni egy frissítést. Jobb lenne futásidőben lecserélni s visszatérési értéket. Annak idején a supersu korszakban ehhez xposedet használtam volna. Nem tudom, hogy a magisk képes-e közvetlenül belenyúlni a memóriába/runtimeba, feltételezem nem. Viszont xposed alternatívaként az edxposed eléggé elhagyatottnak tűnik, a Canary zipek flesselése pl kicrasheli a manager appját. Illetve a safetynet checken sem megy át a rendszer, ha fent van a keretrendszer.
Találtam egy lsposedet, ami működni látszik, de nem tudom mennyire fedi le az eredeti xposedet.
Érdemes lenne az utóbbival próbálkoznom? Vagy mit ajánlanál?
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
Nem. Eredetileg egy csak twrp-n flesselhető zipet találtam dolbyra, csak gondolom olyan android verzióra készült, ahol még nem volt selinux, vagy csak kihagyták a leírásból, hogy permissive setting kell.
Amúgy belenéztem utólag az update szkriptbe, nem csinál a twrp zip semmi mást, csak beállít pár propertyt, illetve a /data alá berakja a dolby appot. Ez utóbbi elég volt ahhoz, hogy a telefon többet be se bootoljon. Azt hittem, hogy a /data-ra nem vonatkozik a selinux context check, csak a /systemre, meg a system fájlokra általában, de logikus, hogy a droid fejlesztők a datába piszkálást sem akarják.
Ami viszont érdekes, hogy tényleg kiszedtem mindent utána twrp-vel, amit a zip felrakott, mégis bootloopban ragadt a telefon. Na mindegy.
Másodjára találtam egy rendesen megírt zipet, amit már a Magisk is befogad. Ebben vannak seccomp leírók is a context beállítására, meg ugye systemless a módosítás a magisknek hála. Ez remekül megy, viszont szerettem volna belelátni az egész mikéntjébe. Az igazat megvallva picit megrémít, hogy egyetlen fájl és az egész telefon mehet hard resetbe. Bármely rootot igénylő alkalmazás okozhat hasonlót. Jó lenne találni valami megoldást a relabelre. Jó ideje nem foglalkoztam Androiddal, de gondolom a selinux teljes mértékben egyezik a linux kernelben lévő implemetációval. A kérdés csak az, hogy milyen toolok vannak meg userspaceben (gondolok pl az fcontext parancsra), de erre majd ránézek.
Egyébként meg nyilván sokkal nehezebb dolgom lett volna, ha nincs ez a magisk modul. Egy doksit a magisk modulokról jó lenne találnom. Bár nem tudom van-e értelme most belevágni, amikor nagyon úgy néz ki, hogy nem lesz magisk hamarosan, ha jön majd a hardveres trustzone, meg ugye a magisk main devje google fejlesztő lett...
Mindenesetre köszönöm az inputot és elnézést kérek a hangosan gondolkodásért.
-
Mr Dini
addikt
Egy sima zip, amit fel lehet flashelni, mint update. Ez most épp Dolby Atmos-t rakott volna fel. Végül találtam egy magisk verziót, ami tartalmaz seccomp szabályokat, de jó lenne valami megoldás relabelre. Akár kézzel is, csak működjön.
-
Mr Dini
addikt
Üdv!
Elkövettem azt a hibát romolás közben, hogy egy olyan twrp modult flasheltem fel, ami felrakott pár fájlt/mappát a /data alá és nem állított selinux jogokat. Emiatt nyílván a teló bootloopba keveredett, mert a selinux enforcing volt.
Sajnos a logot nem mentettem le, így nem tudtam milyen fájlokat hozott létre. Megpróbáltam kézzel kigyomlálni, sikertelenül. Majd a twrp fix contexts-ét is lefuttattam, nem segített. Ahogy olvastam ez inkább csak azokra a fájlokra jó, amik a context fájlokban deklarálva vannak, azaz a system fájlokra.
Utána futtattam egy restorecon -Rv parancsot a /data-n, amit nem kellett volna, mert az meg mindent relabelezett system_data_t kontextusúvá.
Végül hard reset lett belőle. Viszont később, ha előfordulna, szeretnék egy tervvvel előállni. Mit tudok tenni? Van valami módja a kontextus helyes beállïtásának twrp-n? Vagy van-e esetleg itt is autorelabel fájl, mint linuxon?
-
Mr Dini
addikt
válasz Mr Dini #30769 üzenetére
Kipróbáltam mindent, de sehogy, még a
dumpsys
és logcat kimenetből sem tudtam használhatót kibogarászni, csupán pár lényegtelen infót...Szóval írtam végül egy alkalmazást, ami elkapja a broadcastot, kinyeri az összes extrát, beleteszi egy tömbbe és onnan ki tudtam olvasni az extrákhoz tartozó kulcsokat, illetve értékeket. Hihetetlen módon, az artist és title kulccsal tudom lekérni a szám előadóját/címét...
Bár azért jó lett volna egy kicsit egyszerűbb megoldás is, ha valaki tud ilyenről, kérem ne tartsa magában!
Üdv!
-
Mr Dini
addikt
Köszi a választ!
A jetAudio plusról lenne szó és a com.jetappfactory.jetaudioplus.playstatechanged intent Datajából szeretném kinyerni a játszott szám címét (már, ha egyáltalán tartalmazza). Ja és nem Taskerről van szó kivételesen, akkor ott kérdeztem volna.
PS majd délután megnézem a logcatet, hátha látszik a broadcast...
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
Tiszteletem!
Adott egy zenelejátszó, mely minden állapotváltozáskor, azaz zene tekerésekor, leállításakor stb. küld egy Broadcast Intentet. Namost, ezt el tudom kapni, de szükségem lenne valahogyan az intenttel küldött data és esetleg extra részekre is, mivel sajnos nincsen dokumentálva a lejátszó, így nekem kéne kitalálni, hogy hogyan küldi el az éppen játszott szám címét.
Tudtok ajánlani root nélküli megoldást?
Örök hálám!
-
Mr Dini
addikt
Üdv és BUÉK!
Épp a NASomra gyártok iSCSI target szervert és az a lehetetlen ötletem támadt, hogy milyen jó lenne az Androidot is iSCSI initiatorként használni, azaz egyszerűsítve, hogyan tudok csatlakozni és "felcsatolni" meghajtókat a szerveremről?
Rágugliztam és úgy tűnik, még senki nem csinált ilyesmit... Nos, nem bánom, már megszoktam az úttőrőséget, de azért gondoltam mégis megkérdezem itt, hogy tudtok-e erre valami parancsot/módszert...
Köszi!
-
Mr Dini
addikt
válasz Mr Dini #29459 üzenetére
No, végre rájöttem a megoldásra!
A problémám az volt, hogy amiket írtam, JavaScript kódokat, abból nem futott le a szinkron http get kérések egy része. Először arra gyanakodtam, hogy a query stringet nem tudja lekezelni Droid JS motor, ami egyébként a droid webview implementációját jelenti...
De nem, a probléma az, hogy ha jól látom a Droid 5.0 (AOSP) forrásba bekerült egy patch, ami miatt elvesztettük az átirányításfeloldást, azaz ha egy olyan linket nyitok meg, ami tartalmaz szerver oldali redirectet, akkor nem tudja követni a motor és itt el is hasal a lefutás... Ezután próbáltam aszinkron kérést csinálni, az sem vált be... Nagyon nem helyeslem ezt a patchet, mert én Droid app írás előtt általában gyártok egy teszt appot (értsd vázlat), amihez gyakran használok JS-t, Py4A-t, illetve kivy-t. Most az egyik kihullott a sorból...
De nem hagytam annyiban, megkerestem a Droid forrását, ami egyébként githubon fellelhető, és kreálltam egy pull requestet. Szóval, ha a kugli elfogadja, akkor a következő Droidban már benne lesz a modom!
Szerk.: ja és halkan megjegyezném, hogy a Debian chroot is összejött! Megy minden, kivéve a modulok, de ez érthető is, hiszen teljesen más kernelre lett forgatva...
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
Eddig nagyon szimpi ez a J1... Knox van, SElinux enforced, root csak garivesztéssel esélyes és ennek fejében még wget bináris sincs, az SD meg noexec-cel van felcsatolva, hogy még véletlen se sikerüljön wgetelni, esetleg curl-t használni. Cyanogenmod, se semmilyen custom rom nincs rá, amiért megérné a garivesztés... Gyártani meg nincs időm/kedvem.
Egy biztos, magamnak nem veszek Samu-t!
Köszi a gyors válaszokat!
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
Sziasztok!
Ha egy knoxos telefonra Odinnal ráflashelek egy 3rd party root csomagot, ugrik a knox és garim?
Mivel sajnos más megoldást egy 5.1.1-es Samu J1 áldásra nem nagyon találtam...
Köszi a választ! Kellemes ünnepeket!
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
Sziasztok,
A droid WebView JS implementációjának kódját hol találom 4.2-höz és 5.1-hez?
Már nagyon elegem van, hogy minden droidon máshogy működik egy nyomorult get kérés...
@Keeperv85
Olyan rég jártam itt, hogy már meg se ismerlek! Jó lett!
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
válasz Mr Dini #29106 üzenetére
Ez is meglett végülis. Kézzel átírogattam minden egyes hibánál a rossz elérési utakat.
Viszont, mielőtt feltenném egy "fizikai eszközre", szeretném tesztelni egy AVD-n is.
Ubuntu 14.04 x64-t használok jelenleg és az Android SDK avd managerével létrehoztam egy N5-t 24-es API szinttel. Először x86-ot választottam arch-nak, de mivel arra nem találtam rendes su binárist, így csináltam egy ARM verziót is. De az meg arra panaszkodott, hogy csak POE (vagy valami hasonló) bináris futtatására képes csak...
Ezután megpróbáltam feltenni egy N5 4.2.2-t, ahol még nincs selinux, hátha az a gond, de ott meg out of memory-t kaptam, mikor adb-n próbáltam átmásolni a su binárist...
Még azt is próbáltam, hogy a SuperSU-t felrakom system appként, de semmi, ugyanúgy nem tudja rootolni ezt a nyavajatörést...
Egyáltalán lehet egyáltalán rootolni ezeket a csodákat?
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
Üdv ismét!
gnupg forgatása közben ez a hiba fogadott:
/usr/local/opt/android-ndk-r13//toolchains/arm-linux-androideabi-4.8/prebuilt/linux-x86_64/bin/arm-linux-androideabi-ar cru libcipher.a cipher.o pubkey.o md.o dynload.o des.o twofish.o blowfish.o cast5.o rijndael.o camellia.o camellia-glue.o idea.o elgamal.o rsa.o primegen.o random.o dsa.o smallprime.o md5.o rmd160.o sha1.o sha256.o rndlinux.o sha512.o
/bin/bash: /usr/local/opt/android-ndk-r13//toolchains/arm-linux-androideabi-4.8/prebuilt/linux-x86_64/bin/arm-linux-androideabi-ar: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
make[1]: *** [libcipher.a] Error 127Amit nem is értek, hogy miért dob egyáltalán, hiszen az NDK-marm-linux-androideabi-4.9-es toolchain-t tartalmaz, de van nekem egy külön toolchainem a /usr/local/opt/android-arm-toolchain mappában... Illetve a PATH is tartalmazza a külön toolchain bin mappáját...
Mindegy, megoldottam, kézzel beadva neki az AR változót. Aztán dobott egy ilyet:
/usr/local/opt/android-arm-toolchain/bin/arm-linux-androideabi-gcc -fdata-sections -ffunction-sections -Os -Wall -Wno-pointer-sign -Wl,--gc-sections -static -o gpg gpg.o build-packet.o compress.o free-packet.o getkey.o keydb.o keyring.o seskey.o kbnode.o mainproc.o armor.o mdfilter.o textfilter.o progress.o misc.o openfile.o keyid.o parse-packet.o status.o plaintext.o sig-check.o keylist.o signal.o pkclist.o skclist.o pubkey-enc.o passphrase.o seckey-cert.o encr-data.o cipher.o encode.o sign.o verify.o revoke.o decrypt.o keyedit.o dearmor.o import.o export.o trustdb.o tdbdump.o tdbio.o delkey.o keygen.o pipemode.o helptext.o keyserver.o photoid.o exec.o ../cipher/libcipher.a ../mpi/libmpi.a ../util/libutil.a -lz
status.o:status.c:function remove_shmid: error: undefined reference to 'shmctl'
status.o:status.c:function init_shm_coprocessing: error: undefined reference to 'shmget'
status.o:status.c:function init_shm_coprocessing: error: undefined reference to 'shmctl'
status.o:status.c:function init_shm_coprocessing: error: undefined reference to 'shmctl'
status.o:status.c:function init_shm_coprocessing: error: undefined reference to 'shmat'
collect2: error: ld returned 1 exit statusEzzel mit tudok tenni? Mert ugye a shared memory control (shmctl) ott kell, hogy legyen a toolchainemben, csak gondolom itt is rossz az elérési út már megint... Nincs kedvem egyenként fixálni mindent, van valami más megoldás?
Egyébként Debian chrootot csinálok arm platformra.
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
Hi,
Ma kénytelen voltam egy kicsit szórakozni a dnsmasq-val a WIFI hálómon, hogy néhány címet letiltsak egyes interfaceken. Ezt a hosts fájllal, router oldalt oldottam meg a 0.0.0.0-ra irányítással.
És ekkor tűnt fel, hogy minden csatlakoztatott szerveremen és PC-men a hálón sikeresen életbe is léptette a változtatásokat, pingre már a 0.0.0.0-ról jött a válasz.
Kivéve a Droidos eszközöket... Mivel ők sehogy sem akarták az igazságot... Az összes androidomon zavartalanul meg tudtam látogatni a "tiltott" (helyesbítek, átirányított) oldalakat... Ezért gyorsan gyártottam két testing hálót (ugyanazzal a DHCP tartománnyal) és ránéztem, hogy mi a helyzet akkor, ha egyik hálóról a másikra csatlakozok. És ekkor esett le az állam, mivel a csatlakozáskor a Droid nem küldött DHCP Discovery-t, így offer-t sem kapott a szerveremtől, hanem használta a másik hálón kapott címet. Ilyet még nem láttam...
Nos, ez így elég problémás (szerintem)...
A kérdés, hogy miért tették ezt a kedves fejlesztők?
Egyébként egy manuális statikus IP-re, majd vissza DHCP-re kapcsolás után rendbe jön a dolog, de akkor is, ezt így nem szabadna! Mert így kénytelen vagyok tűzfallal szűrni ezt is, ami kicsit lassabb, mint az előbbi dnsmasq-s megoldás.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
válasz Keeperv85 #28906 üzenetére
Rootolt eszköz rengeteg van a birtokomban, de egyiken sincs selinux engedélyezve. Az nem jó, ha a felcsatolt img-s /bin/sh-ra adom ki az ls -Z -t? Az eredmény nem ugyanaz lesz?
Ubuntuból 14.04-esem van (a 16.* köztudottan bugos még), de alapjáraton Debian-t használok, ott 100%, hogy jó a chcon, mert már használtam párszor. Csak az már régen volt...
Köszi a gyors választ, holnap ki is próbálom!
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
Üdv!
Ismét lenne egy érdekes kérdésem. Nos, nemrég váltottam Android Studio-ra Eclipse-ről, mert manapság mindenki azt ajánlja már, illetve az Eclipse kezd elavulni Android SDK téren...
Feltettem, szuperul fut a gépen, viszont emulátorral 6 giga RAM-ot foglal. Ami nem baj, csak meglepődtem.
De, amiért kereslek Benneteket, az a root. Néhány dologhoz (tesztelések) elengedhetetlennek érzem... Szóval meglepve tapasztaltam, hogy a Nexus 5 emulátor (API 24) nem rendelkezik su binárissal.
Rákérdeztem a programozós topikban, de konkrét választ nem kaptam rootolásra, így elkezdtem a magam szakállára nyomozni. Szépen felcsatoltam az emulátor system.img-jét a /mnt-re és gondoltam, a (/mnt)/bin alá beteszek egy ARMv7-es su binárist. Aztán megpróbáltam a jogokat is rendberakni, ehhez pedig elsőként ránéztem, hogy az sh bináris milyen jogokkal van felruházva. Lásd:
-rwxr-xr-x. 1 root 2000 293776 szept 20 21:51 /mnt/bin/sh
No, itt a ponttal, azaz a SELinux-szal akadt meg a szalag... Milyen paranccsal tudnám a su binárist is felruházni a megfelelő SELinux paraméterekkel?
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
válasz Keeperv85 #28824 üzenetére
Hát, azért reménykedtem...
Mindenesetre feldobom először egy emulátorba, aztán meglátom, hogy milyen. Szerinted akár egy GUI-t is fel lehetne tenni (pl unity) a chrootból? Mert akkor a combosabb mini PC-ken pl egyszerre lehetne Droid és linux desktop is. Bár kétlem, h a Unity elfutna rajt', de igazából bármi jó lenne...
Illetve a graphics.c-s kérdésemre tudsz valami útbaigazítást adni? Egy külföldi fórumon egyből elküldtek ezzel a mélyvízbe, h oldjam meg, de ötletem sincs, hogy mi ez...
-
Mr Dini
addikt
Üdv!
Valaki próbált már chrootolni Debian-t CM10.1-es romon?
Mit gondoltok, pl az apt csomagkezelő egy N5-ön milyen gyors lesz?
Ja és még valami! graphics.c-t kéne egy CM buildhez módosítanom...:/ Nagy meló lenne? (Még azt se tudom, h mi ez)
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
válasz Mr Dini #27886 üzenetére
Nah, végre valahára sikerült eljutnom a finishbe a wget-tel kapcsolatban.
Nos, nagy nehezen leforgattam egy openssl-t az NDK-val, aztán azzal egy wget-et, de ő sem tudta kezelni a ? utáni adatokat, így kénytelen voltam lemondani a dologról...
Aztán eszembe jutott a curl. És amikor szedtem le a forrást, megakadt a szemem azon, hogy van kész Androidos binárisuk is. Leszedtem innen, beraktam a targézában található bin és ssl mappát a /data/local alá és kipróbáltam. Megy vele az SSL és a ?-et is ismeri!
Egyedül azzal leszek gondba, hogy root nélküli eszközre nem tudom, h lehetne feltenni, mivel az SD kártya, mint ahogy megerősítettek, noexec-cel van felcsatolva...
-
Mr Dini
addikt
válasz Orionhilles #28524 üzenetére
Ó, most esett le, h mekkora sügér voltam... Azt hittem, h a PC-s gcc-vel szeretnél forgatni a gcc --version miatt...
De azt nem említetted, hogy cross-compilelni szeretnél.
Akkor töröld a symlinket, amit létrehozattam Veled és symlinkeld át a gitelt gcc-t. Mert a 64 bites gcc-d nem fogja tudni leforgatni az armos (?) forrást. Írja is, h nincs little endian (LE) támogatva.
A PATH-os megoldás meg szerintem azért nem megy, mert a makefile is átállítja a PATH-t. Így vagy belenézel, h mi állít PATH-t a forrásban, vagy symlinkelsz.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
válasz Orionhilles #28520 üzenetére
Szia!
ln -s $(which gcc) /usr/bin/aarch64-linux-android-gcc
Szerintem megoldja a problémád (rootként futtatva!).
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
Üdv!
Kaptam egy Ace3-at javításra, mert nem megy a hang rajta, se Jack-en, se a beépített hangszóróján.
A rom teljesen gyári 4.2.2-es, de úgy gondolom itt hardveres gond lesz.
Íme egy logcat kimenet, miközben megy a lejátszás. Ti láttok benne valami kivetnivalót?
Van esély rá, hogy meggyógyuljon?
Köszi!
Ui.: próbáltam BT hangszóróval, azzal megy...
Szerk.: ja és a fülhallgatót felismeri, csak néma.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
válasz cappa72 #28186 üzenetére
De itt pont, hogy nincsen kernel forrás... Épp ez a gond.
De ezt én sem értem. Ha ott a rom, miért kell nekik mindenáron a forrás. Mivan, ha én pl nem akarom megosztani?
Mindenesetre én még nem kaptam ezért warn-t!
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
válasz Keeperv85 #28184 üzenetére
Hát, az szívás!
Én a Samu telóval jártam így. Elvileg el lehet kérni az ópenszósz oldalukon e-mail és indoklás kíséretével a komplett fw-t. Nah, kaptam tőlük egy tyúkláb-vonal-kacsintószmájli --> koreai szöveget és, h fordítót se tudjak használni, képbe ágyazták... Annyit sikerült kibogarásznom, h 24 óra alatt válaszolnak. Ez volt kb fél éve. Azóta is várom, h leteljen.
A doogee nem adja ki a kernelt?
Egyébként ha rákérdezel a MAD-nél, vagy egy issue nyitással, csak megmondják, h minek van az a forrás.
2. Alsa helyett nem tudsz oss-t használni? Ahhoz tudtommal nem kell modult forgatni, megvan az alap kernel moduljaival is.
Minek veszel olyan telót, ha előre tudod, h fw-t fogsz rajta cserélgetni, amihez nemhogy egy kernel, de még egy angol doksi sincs kiadva?
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
válasz Keeperv85 #28182 üzenetére
Nem szeretem ezeket a custom make fájlokat.
Szép, színes, meg fancy, de a lényeg, tehát a hiba nem látszik. A make parancsod végére biggyessz oda egy "V=s"-t (""-k nélkül), akkor talán megmondja, h pontosan miért nem jött létre az a rule.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
válasz Keeperv85 #28178 üzenetére
Ó, az nagyon nem jó hír!
Pedig abban reménykedtem, h össze tudok hozni egy dualbootot. De akkor talán egy recovery moddinggal fogom megoldani. Jobban belegondolva, ezen az úton kellett volna egyből elindulnom!
----------
MTK-s rendszert még nem forgattam, de én valami rossz flag-re tippelnék a hiba alapján. A cross toolchained rendbe van? Mert nekem gyanús az az out x86....
Kernelt pedig én se látok, egyedül ez a változó van, aminek köze van a kernelhez :
$INSTALLED_KERNEL_TARGET
Ui.: látom, még mindig a Mint... SElinux problémát meg sikerült már oldanod?
-
Mr Dini
addikt
Üdv!
Milyen bootloadert használnak a Snapi-s telók? Valahogy bele lehet nyúlni?
Tudom, már kérdeztem, de most hátha kapok választ is!
-
Mr Dini
addikt
válasz Keeperv85 #28115 üzenetére
Köszönöm!
Akkor nekiállok.
Ui.: csak azt sajnálom, hogy nem találtam olyan helyet, ahonnan root nélkül is lehetne futtatni a binárist... De majd beleépítem egy alkalmazásba, ami meg írhat a data/data alá a saját mappájába és meg van oldva a probléma!
-
Mr Dini
addikt
válasz Keeperv85 #28113 üzenetére
Csak az meg gondolom ramdisk, szóval rebootnál törlődik. De mindegy, mivel most a /etc-t használom és jónak tűnik. Illetve később inkább az SD-n fogok létrehozni egy mappát, amit rebootkor újracsatolok.
@es4
Tégy próbára!
Egyébként droidon most csinálok ilyet talán másodszor, úgyhogy nem jársz messze az igazságtól!
Ui.: nézz rá a csomagjaimra és döntsd el, h mennyire vagyok otthon a C programok fordításában!
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
Most ránéztem, kiderült, hogy ha a nassal fordítok egy binárist, akkor minden egyezik a gyári binárisok paramétereivel. Viszont az RPi-n fordított binárisoknak is futnia kéne a Droidon...
Nade, felraktam a (már nason fordított) Hello Mr Dini kódom, de ugyanúgy permission denied-et dob.
Kicsit furcsának talátam ezt a jelenséget, így kipróbáltam, hogy mi van, ha egy olyan binárist másolok át az sd kártyára, ami egyébként működik. Lefuttattam és Jog megtagadva ugyan úgy.
@Keep'
Az SD kártya ugye nincs noexec-cel felcsatolva?
Szerk.: de, úgy tűnik, hogy igen. Mivel átmásoltam a /system/bin alá, lefuttattam és az eredmény:
Hello Mr Dini!
És ezt a nasról is le tudtam fordítani!!!
Viszont kéne egy olyan hely, ami nem a system partíció és tudok rá írni, illetve futtatni binárist...
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
válasz #79335424 #28105 üzenetére
Pedig én még az írásjelek kirakására is szoktam ügyelni!
De most komolyan. Baj, hogy ilyet kérdezek egy szakmai topikban? Vagy nyissak egy Android mélyvizet, ahova kizárólag hunglish és szakszavak használatával lehet beírni?
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
válasz Keeperv85 #28103 üzenetére
Az nincsen!
Android 4.2-t merek csak használni.
A másik, meg, hogy miért a /system/bin/sh akarja futtatni a binárist?
Lehet, h a kérdezés helyett inkább ki kéne ragadnom egy működő binárist a droidomból, oszt megnézni szintén file-al, hogy mi nem egyezik! Mert a routerem (mips platform) is hasonlóképpen viselkedik, ha nem a megfelelő gcc-vel fordítok... Lehet, h Cross-compile lesz mégis ebből. Ami meg azért szívás, mert az RPi-n, ha hiányozna a kódomhoz egy függőség/header/lib stb, akkor az apt csomagkezelővel gyerekjáték pótolni. Aztán a végén statikusra csinálom a buildet és cs'! Nade a Cross-compilernél minden egyes csomagot, ami kell a cuccnak, le kell ugye fordítani... :/ Nah, az a ráadás, amikor még "al"dependencie-k is vannak!
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
válasz Mr Dini #28085 üzenetére
Kipróbáltam lefordítani egy Hello Mr Dini! programot az Rpiről, a hozzá járó gcc-vel, de nem akar a teló mit kezdeni vele...
GCC flags és verzió:
Using built-in specs.
COLLECT_GCC=gcc
COLLECT_LTO_WRAPPER=/usr/lib/gcc/arm-linux-gnueabihf/4.6/lto-wrapper
Target: arm-linux-gnueabihf
Configured with: ../src/configure -v --with-pkgversion='Debian 4.6.3-14+rpi1' --with-bugurl=file:///usr/share/doc/gcc-4.6/README.Bugs --enable-languages=c,c++,fortran,objc,obj-c++ --prefix=/usr --program-suffix=-4.6 --enable-shared --enable-linker-build-id --with-system-zlib --libexecdir=/usr/lib --without-included-gettext --enable-threads=posix --with-gxx-include-dir=/usr/include/c++/4.6 --libdir=/usr/lib --enable-nls --with-sysroot=/ --enable-clocale=gnu --enable-libstdcxx-debug --enable-libstdcxx-time=yes --enable-gnu-unique-object --enable-plugin --enable-objc-gc --disable-sjlj-exceptions --with-arch=armv6 --with-fpu=vfp --with-float=hard --enable-checking=release --build=arm-linux-gnueabihf --host=arm-linux-gnueabihf --target=arm-linux-gnueabihf
Thread model: posix
gcc version 4.6.3 (Debian 4.6.3-14+rpi1)file kimenet, a kész binárisra:
./hello: ELF 32-bit LSB executable, ARM, version 1 (SYSV), statically linked, for GNU/Linux 2.6.26, BuildID[sha1]=0x4c1ff035ed1430cbb3327f2e744d21d4f07bb893, not stripped
Az RPi2
uname -a
kimenete:root@raspberrypi:~# uname -a
Linux raspberrypi 3.18.7-v7+ #755 SMP PREEMPT Thu Feb 12 17:20:48 GMT 2015 armv7l GNU/LinuxJa és maga a hiba:
shell@android:/storage/sdcard0 $ ./hello
/system/bin/sh: ./hello: can't execute: Permission deniedPedig van rajta jog...
A droid kernele pedig:
Linux localhost 2.6.38.6-cyanogenmod #1 PREEMPT Wed Aug 15 21:31:47 EEST 2016 armv7l GNU/Linux
Mi lehet a gond?
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
Persze, ismerem.
Csak azért bátorkodtam ide írni először, mert ez (szerintem) nem annyira programozással kapcsolatos kérdés már. Jobban mondva itt sokkal több eséllyel kapok választ, mivel tudom, h van pár expert itt, aki otthon van a témában.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
Üdv!
Azon gondolkoztam, hogy ugyan nagyon szeretem a Java-t (a kedvenc programnyelvem), de Android vonatkoztatásban kezdem megunni. Szeretnék kipróbálni valami újat.
Nos, tulajdonképpen azt szeretném elintézni, hogy a Java-ban írt alkalmazásom egy C-ben írt binárist is tudjon használni.
Ha nem probléma, abba most nem mennék bele, h pontosan miért kell nekem ez a megoldás, de úgy gondolom ez most nem is fontos.
Viszont lenne pár kérdésem, mielőtt belevágnék!
1. Azon gondolkozom, hogy (ugyan van NDK & SDK toolchain a gépen), nem feltétlenül szeretnék cross-compiler-t használni... @fpeter84 példájára, aki összehozott egy komolyabb szintű hidraw binárist régebben, úgy gondoltam, én egy RPi2-t fogok bevetni a fordításra. ARMv7 proci van benne, szóval ha jól gondolom, akkor a hozzá beszerezhető gcc is jó lesz, nem kell nekem cross-compiler armeabi gcc... Vagy igen?
2. Nem hiszem, hogy valahogy meg tudnám oldani a hiányzó dependecie (függőség) pótlásokat, így mindenképp statikus "build"-ben (na, magyarul hülyén hangzik ) gondolkozom...
Nade, az Androidban tudtommal openSSL például nincsen. Viszont ha én mondjuk egy crypto-t használnék a kódban, akkor statikus build esetén futni fog a Droidon? Csak azért kérdem, mert ilyesmivel már szivattam meg magam.
3. Mennyire lesz használható a sebessége?
4. Namost, én ARMv7-en szeretnék fordítani. De ha jól tudom, az ARMv7-en lefordított kódot pl egy 5-ös nem fogja tudni használni. Sok appot láttam már a Play! kínálatában, mely hasonló binárisokat használt (a libekről nem is beszélve), és az ment ugyanúgy 7-en és 5-ön is. Nem hiszem, h a Play Store más apk-t ad procitípus szerint...
5. Szerintetek a málnára miért nincs még rendes Android? Nehéz lenne összehozni?
Nagyon köszönöm!
Szerk.: hopp, majdnem kiment a fejemből, ez a számomra igen lényeges kérdés! Go fordítóval kreált binárist tudok-e működésre bírni androidon?
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
-
Mr Dini
addikt
válasz Keeperv85 #28068 üzenetére
Így, h magic header, nem ugrik be semmi, de sejtem mire gondolsz.
Igazad van , én még a régi kernelekhez vagyok hozzászokva, ott egy kicsivel egyszerűbb a helyzet.
De van egy python szkript, ami a becsomagolt (zImage) kernelből ki tud szedni minden infót és azzal már le lehet fordítani a modult rendesen, az újabb kernelek esetén is. Neked csak az ELF-el kell szórakozni, h rendben legyen minden.
BTW: egyszerűbb kikunyizni a GPL forrást (v Androidnál nem tudom mi a neve) a gyártótól, oszt magadnak csinálni egyet gyorsba!
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
Nah, most rengeteg e-mailt kaptam, h új hsz érkezett ide, úgyhogy kiváncsi lettem, mi folyik itt.
És ekkor megláttam, hogy a modulokról is volt szó. Nos, azt tudni kell rólam, hogy imádok modulokat írni/fordítani (többek közt ezért készítek fwket is), szóval úgy éreztem, muszáj reagálnom. Kérlek nézzétek el nekem!
Arra akarsz utalni, hogy írjon maga kernel modult?
Ehhez nem kell modult írni. Azt megtette a gyártó. Mindössze a modul forrását (ezt a gyártók többsége meg szokta osztani), és a kernelforrást kell beszerezni. Majd egy linuxon, amin fent van az automake, a gcc és az alap "buildtool"-ok (a modul Makefile-jának módosítása után (hogy passzoljon a kernel forrás elérési útja)) le tudod fordítani az egészet kompletten. Aztán a modulforrás gyökerében megjelenik egy *.ko fájl, azt már tehetjük is a készülékre!
Jó, nyilván az bonyolíthatja a dolgot, ha az eszközhöz nem talál az ember kernel forrást. Ilyen esetben jön az, hogy csinál egyet magának az ember. Na, ezt az esetet nevezhetjük pilótavizsgás mutatványnak! Dehát ez egy szakmai topik lenne, nem?
A másik (szerencsésebb) eset, amikor van kernel forrás, csak a wifit nem támogatja alapból. Ebben az esetben pedig nekünk kell a kernelt átkonfigolni, lefordítani és felrakni az eszközre. Ez sem könnyű, de ha valakinek sikerül, az rengeteget megtanul a linuxokról!
#27995 Somatom
Még azonos kernel verzió esetében sem biztos, hogy működik, mivel a modulok "alkalmazkodnak" a jelenlegi kernel konfigjához. Ezért kell a modulforgatáshoz a kernel forrás is.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
Igen, ismerem az automatizálók legjavát.
De ezek irdatlan nagy fájlok, nem képek, ezért emeltem ki, hogy a háttérben kéne dolgoznia... Szerintem nagy overkill lenne akár napokig futtatni egy automatizálót a letöltésért akksi-ügyileg. De a wget, vagy a dl manager pont erre van kitalálva, szóval az lenne a best.
Nincs valakinek arm (pontosabban armv7 neon) wget binárisa, amit meg tudna osztani és tudja kezelni a '?u=123456789' végződéseket? Cm10.1, saját build, de a wgethez eddig nem nyúltam, mert nem volt ilyesmire szükségem. Viszont nem szeretnék feleslegesen szenvedni a romba új wget bin fordításával, ha van más megoldás is.
Köszi!
Illetve Busyboxból is elég régi van fent. Szerintetek, ha frissítem, akkor lehet, h lesz egy normálisabb wgetem?
@Beethoven
Ez így lehetetlen. Olyan custom rom, amiben minden tökéletesen kihasználja az összes hardverelemet, olyan nincs (néha még a stock romok sem). Vegyük pl a kamerát. Most nem néztem bele, de a a Samsung telók (talán) többségénél zárt a kamera driver. Ha sikerül is újraírnia valakinek, az nem lesz ugyanolyan...
Én több évig fejlesztettem a saját eszközeimre 4.2-es romokat, így van egy kis tapasztalatom ezzel kapcsolatban... És úgy gondolom, hogy maga, az eszköz hiányában romot fejleszteni az adott telóra, lehetetlen. Egyetlen esélyed, ha találsz egy unatkozó developert, akinek van ilyen mobilja és van olyan elborult , h elválalja a dolgot. Ezt pedig legnagyobb eséllyel xda-n, vagy a telód topikjában találod meg.
Sok sikert!
Ps.: olvastad mit linkelsz?:
For the devices that you simply cannot upgrade to Android Marshmallow 6.0.1 Google has released official Google Now Launcher that will transform your ordinary looking old version into the latest android 6.0 UI.
Csak átfutottam a cikket, de nekem csak az jött le belőle, hogy csak a launchert cseréli le 6.x kinézetűre. Ehhez pedig nem kell se root, se wooDoozás, csak egy Google Now telepítés.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
-
Mr Dini
addikt
Üdv!
Lenne egy szkriptem, aminek azt a feladatot álmodtam meg, hogy töltsön le fájlokat http-n.
Namost, a letöltéshez a romban fordított wget bináris használatát tartom kézenfekvőnek, mivel az lenne a cél, hogy a háttérben (azaz a szkript lefutása után is) folytassa a letöltést. Ehhez pedig egy sima 'wget http://példa.hu/mappa/fájl.kiterjesztés &'-t használok. Ez megy is flottul, de a letöltendő url címek közt van pár olyan, aminél azonosítani kell magamat és csak utána engedi leszedni a fájlt. Pl:
http://példa.hu/mappa/fájl.kiterjesztés?u=123456789
Namost, ha ezt böngészőből megnyitom, akkor minden ok, de a droidos/busyboxos wget bináris nem bírja kezelni így az url-t.
Szerintetek van valami megoldás erre? Illetve ha rossz helyen kérdezem, akkor hol kéne feltenni?
Köszi!
Szerk.: idézőjelekkel is kipróbáltam beadni neki az url-t, de nem segített.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
válasz enginev3.0 #27638 üzenetére
Hello!
Szerintem ez app topik téma, de igen. Link2SD &/ Foldermount.
-
Mr Dini
addikt
válasz nickedez89 #27611 üzenetére
Nos, ilyen hibával még nem találkoztam, de az talán világos, h kliensoldalt van valami gyengeség... Más recovwry.img bootolásánál is ezt kapod?
Ha igen, akkor valószínűleg az eszközöd nem tud bootolni. Akkor marad a flash:
fastboot flash recovery twrp.img
De mielőtt flashelnél, lehet ez driverhiba is...
-
Mr Dini
addikt
válasz nickedez89 #27609 üzenetére
Nem. Mivel nem égeted be a recoveryt, csak betöltöd a ramba (bootolod).
De a cwm miért nem jó? Tudásilag ~ugyanaz...
Viszont mivel a teló egy az egyben az Alcatel Idol 4s, ha ahhoz találok végre valamit, az jó lenne talán ehhez is..
Nem feltétlen. Láttam már olyat pl, hogy ugyanannak a telónak más volt a particiótáblája szolgáltatósként, mint a függetlennek... De ha csak bootolod, akkor me lehet próbálni.
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
Üdv!
Kéne egy shellparancs, amivel a lockscreen hátteret ki tudom cserélni. Root nem akadály!
Van ilyen?
Köszi!
-
Mr Dini
addikt
válasz Keeperv85 #27379 üzenetére
Ezek szerint nincs gui mtk alatti recoverynél? Fastboot legalább van? Mert ha igen, akkor FT sem kell, csak egy , az eszközhöz való cwm éd onnan mehet a "varázslat", vagy a data reset (factory). Jó, a flashtool is, csak nekem win8.1 alá nem talált drivert pl. Szóval gondolom kézzel kell kikukázni a megfelelőt a net legsötétebb bugyraiból.
-
Mr Dini
addikt
válasz teleahocipöm #27375 üzenetére
Ha valahogy fel tudsz varázsolni egy CWM-et, akkor nyert ügyed van. Onnan bebootolsz egy Aroma File manager-t és kitörlöd a .key fájlokat. Aztán reboot és volt minta, nincs minta.
Vagy ha van gyári recovery-d GUIval, akkor ott egy wipe data/factory reset és a teló visszaáll alapra.
Ps.: MTKDroidTools-t és Flashtool-t már én is használtam, még mindig ott van a gépen és semmi baja nincs. Csak nem egy Adobe Readerről beszélünk, aminek szinte semmi jog nem kell, hanem ez az app picit sok mindent igénybe vesz rendszerszinten, nos ezt a vírusirtód nem tolerálja. Egyébként nálam az Eset Smart Security foggalmamsincshanyas nem jelzett be.
-
Mr Dini
addikt
-
Mr Dini
addikt
válasz nickedez89 #27330 üzenetére
Hmm, pedig itt nem volt szó programozásról, most 'csak' le kéne forgatni gccvel a kódot 'gépi' nyelvre.
És mivel ez egy szakmai topik, így úgy gondoltam, h droid frontról itt lenne a legaktuálisabb feltenni a kérdést.
De természetesen megkérdezem ott is, ha off itt és inkább oda való.Ps: tudok a topikról. Lásd az utolsó hsz-t.
Ismerem a clamot, sok éve fut a nason és egész jó szolgálatot teljesít. Bár olyan még soha nem volt, h vírusom lett volna, de a tesztképp elhelyezett exe-ket mind megtalálta. De most nem ez a lényeg, hanem, hogy miért nem fordul le rendesen.Ja, az intentekre értetted. Ez viszont igaz. Bár melyik cég gondol arra, hogy nah, akkor a mi antiv. appunk Tasker kompatibilis lesz!
Mindenesetre, ha ez sikerül, lehet, h írok egy appot!
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
Szevasztok!
Lehet, hogy ez inkább Linuxos téma, mindenesetre remélem tudtok segíteni itt is.
Szóval a Tasker topikban felvetődött az, hogy lehetne automatizálni a vírusirtást a telón (ne tőlem kérdezzétek, h miért, nem az én ötletem volt... ). Hogy ne fusson (tehát jegelve legyen), csak akkor, ha netre van csatlakozva a teló. A fagyasztás nem lenne gond, viszont nem nagyon találtam/-tunk olyan antivírus appot, amit pl a Tasker (akár intentekkel) tudna buzdítani a szkennelés indítására...
Szóval gondoltam, ha már linux alapú valamennyire, akkor miért ne lehetne lefordítani Cross-compile egy clamAV-t és közvetlenül CLI irányítani a keresgélést.
Ehhez leszedtem Debianra (wheezy x64) az Android NDK-t, csináltam egy Standalone ARM toolchain-t, beraktam a PATH-ba a toolchaines bin mappát és megpróbáltam a clamAV-t forrásból leforgatni, ezekkel a configure flagekkel:
./configure --host=arm-linux-androideabi --prefix=/sdcard
(Igen, azért /sdcard a prefix, hogy root nékül is lehessen a kártyáról futtatni)
De ezt dobja:
<snip>
checking for OpenSSL installation... /usr
checking for SSL_library_init in -lssl... no
configure: error: Your OpenSSL installation is misconfigured or missingNamost, nekem a Debianon van openSSL-em, hiszen azzal vagyok bent SSH-n... És ha csak simán a
./configure
-vel futtatom, akkor minden rendben megy. Csak akkor ugye nem Cross-compile-ről beszélünk, hanem x86-ra fog fordítódni...Szóval arra gondoltam, hogy a toolchain mappából hiányolja az oSSL-t, szóval megpróbáltam azt is lefordítani, de az sem jött össze...
És itt hasal el a
make
.Hogy kéne lefordítani ezt a nyűves openSSL-t droidra? Van valami droid specifikus forrás hozzá?
Köszi!
Ps.: hú, egy picit tényleg linuxosabb lett. Mindenesetre belinkelem oda is!
-
Mr Dini
addikt
válasz Crazyhorse #27150 üzenetére
Szerintem az apktool verhetetlen ilyen célra. A legtöbb ilyen GUI-s program is azt használja. Egyébként valószínűleg azért nem engedte felrakni, mert a moddolt apk nem volt aláírva. Ezt pedig én annó a Play áruházas Zip Signerrel csináltam.
Ha megmondod, h mi az az apk, akkor kicsomagolom Neked.
-
Mr Dini
addikt
válasz #79335424 #27111 üzenetére
Az oké, de ez nem egy 2-es S yxalaG , hanem egy régi msm7x27a-s procijú telefon. Tehát azzal a kernellel kell lefordítanom a modult, ami éppen rajta van. Ez pedig egy 2.6.38.6-os cm kernel.
TheWhispnél csak frissebbet találtam hozzá, itt. Hasonlót keresek, csak régebbit.
Egyébként ezt kihagytam az előző hszből:
root@android:/ # cat /proc/version
Linux version 2.6.38.6-cyanogenmod (user@snf-150902) (gcc version 4.6.x-google 20120106 (prerelease) (GCC) ) #1 PREEMPT Mon Sep 15 21:31:47 EEST 2014Ja és még arra gondoltam, hogy elkérem a samutól az eredeti kernelt. Írtam is nekik egy ticketet angolul az opensource oldalukon és kaptam vissza azonnal egy koreai képbe ágyazott üzenetet és egy angol szöveget, h 24 óran belül kapok visszajelzést. Na, ez két hete volt... :/
-
Mr Dini
addikt
Üdv!
Elhatároztam, hogy egy igen régi armos eszközre fordítok egy cifs modult. Viszont kernel forrást sehol nem találtam konkrétan hozzá... Annó TheWhisp készített romokat rá, így Őt kérdeztem meg, h megkaphatom-e a forrást, de nem kaptam választ...
Így tőletek kérdezném, h hol találhatok arm android kernel forrásokat?
Néhány infó...
Egy bináris, ami a romban van és működik, ezekkel a tulajdonságokkal bír:
# file ./insmod
/insmod: ELF 32-bit LSB executable, ARM, version 1 (SYSV), dynamically linked (uses shared libs), strippedA proci:
root@android:/storage/sdcard0 # cat /proc/cpuinfo
Processor : ARMv7 Processor rev 1 (v7l)
BogoMIPS : 502.33
Features : swp half thumb fastmult vfp edsp thumbee neon vfpv3
CPU implementer : 0x41
CPU architecture: 7
CPU variant : 0x0
CPU part : 0xc05
CPU revision : 1
Hardware : QCT MSM7x27a FFA
Revision : 0000
Serial : 0000000000000000És a kernel 2.6.38.6-os cyanogenmod.
Köszi!
Szerk.: C fordító milyen az androidban? Glibc? Esetleg uClibc? Vagy saját?
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
Üdv a szakiknak!
Ismét adtam egy esélyt a
Google hülyeségeinek-z Android 4.4-nek.Szóval nekiálltam összehozni egy custom romot. Annó 4.2-vel csináltuk ezt (én és három régi kollégám) és egy atomstabil rendszer lett a végeredmény. Most sem lett annyira rossz vége a dolognak, de nem tudom használni az SD kártyát... :/ Alapból csak a belső tárhelyet ismeri fel. Jó, kézzel mountolva (busybox) simán ment a dolog, aztán írtam egy shell szkriptet, ami megcsinálja a mountot.
Viszont ez nem valami szép megoldás, de úgy tudom, hogy a vold.fstab már nincs 4.4.-ben. Szóval van erre valmi más megoldás?
Illetve próbáltam megcserélni a két tárhelyet (int sd és ext sd), mert az SD kártyán jóval több hely van, de ezzel nem jutottam semmire...
Illetve Lollit is próbáltam csinálni, de ott bootloopot kapok mindenhogy... Pedig wipe megvolt és virtualizálva PC-n működőképesnek bizonyult a rendszer...
Amúgy armv7neon-ra szerettem volna feltenni.
2. Bootloadert Samunál lehet valahogy cserélni/fastboot képessé tenni. Nagyon hiányzik a fastboot, az Odin-t meg nem szeretem, mert wines. A linuxos párja pedig nem ismeri fel az eszközt...
Köszi!
-
Mr Dini
addikt
Szia!
Köszi a gyors választ!
Handcentből leszedtem vmi Hungarian packot, de nem segített semmit. Le kell szedni vmi mást is hozzá, vagy beépül az AOSP sms appba?
Ékezet nélkül valóban enged 146 karaktert, ami ugyan nem 160, de már ez is jobban hangzik.
Illetve van esetleg olyan megoldás, amivel rendszer szinten lehet ezt módosítani? (Root természetesen van)
-
Mr Dini
addikt
Sziasztok!
Mostanában sokat smsezek és feltűnt, hogy a karakterlimit a romon 64-re van állítva... :/ A furcsa az, hogy más telóval 160 karaktert is enged egybe, viszont ezen a telón a 129 karakteres sms-ért már dupla árat kell fizetnem. Eddig nem zavart, mert szerencsére nem vagyok rákényszerítve a limitálásra, viszont kicsit meglepődtem a multkori számlán.
A rom cm10.1-es, tehát 4.2-es. Van valami lehetőség a gyári értéket 160-ra állítani?
Köszi!
-
Mr Dini
addikt
válasz Mr Dini #23998 üzenetére
Probléma letudva! Sajnos USB-n még mindig nem ismeri fel, de sehol nem találtam drivert hozzá.
Viszont rájöttem, az adb a gép generált rsa kulcsát a $HOME/.android/adbkey.pom fájlban tárolja. Ezt átmásoltam a mobilra a /data/misc/adb mappába adb_keys néven, kilőttem az adb-t, majd újra vissza és láss csodát megy!!!
Megy az adb shell, csak a su terminál nem. Valamiért visszadobja a shell-től a root jogot a cm féle gyári superuser app. Látszik is a toast... Nem is kérdezi meg, h engedélyezem-e egyből felugrik. Namost rootkezelőt nem szívesen cserélek, mert eléggé instabill lesz a telefon, ha supersu-t teszek fel, vagy pl xposedet. Tudja valaki a megoldást?
Köszi!
-
Mr Dini
addikt
válasz Keeperv85 #23999 üzenetére
Nemnem. Ebbe benne van az is. Kicsit utánajártam és ez való linuxra kliensnek is. Pedig én is azt hittem, h külön van...
Meg akkor nem libtoollal kellett volna fordítanom, meg makekel.
A lényeg, h kaptam egy bináris fájlt, ami működik. (Csak az eszközt nem ismeri fel... :/)
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
válasz Mr Dini #23997 üzenetére
Sorry az egymásutáni posztért...
Na, nem bírtam várni. Előkaptam egy usb kábelt és leosontam a konyhába. Bedugtam, de nem látja, csak az lsusb... Ím egy paste a pontos kimenetről.
Ha netről kapcsolnám őket össze, akkor nem offline-t, hanem unauthorizedet ír és figyelmeztet is, h a telón fogadjam el a felugró popuppot. Ami meg csak kábeles kapcsolat esetén ugrik fel. Kell még nekem udev szabály létrehozása ahhoz, h felismerje az eszközöm végre, vagy mit csináljak?
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Sok embernek van kérdése az Android rendszerrel kapcsolatban, mely igazán nem köthető gyártóhoz. Ebben a topikban lehet feltenni a szakmai kérdéseket, amelyek telefon/tábla függetlenek.
A Factory Reset Protection (FRP) megkerülésében nem nyújtunk segítséget!
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- OLED TV topic
- Robogó, kismotor
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Politika
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Óra topik
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- További aktív témák...
- iPhone 13 Pro 128GB Független Kék Megkímélt/1-3 hónap gar./Akku 84%/p3976