Új hozzászólás Aktív témák
-
fLeSs
nagyúr
yt komment B580 teszt alatt:
Wish I hadn't bought the A-770. The sting of that flop has me real wary here. No reason they couldn't have polished Alchemist more. I feel like a step that got used and abandoned. Shit I still have graphical issues in games.
Itt a "jó" ár oka.
Sztem nem elég jó az ár, de hát a yt tesztelők tudják jobban. Meglátjuk villant-e az AMD.
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Busterftw #48459 üzenetére
Sztem mostmár azért van némi tétje az AI gyorsítóik miatt. Ugyanaz a dívizió tervezi a GPU-kat is szal ha a GPU-kkal beégnek, akkor az az AI cuccok hírnevének sem tesz jót és hát ott van a nagy profit. Pláne, hogy már a consumer GPU-kon is elkezdték támogatni a ROCm-et ami egy feedback loop-ot alakít ki a fejlesztésben amire szükségük van a CUDA monopóliuma miatt. Szal vmit össze kéne barkácsolniuk.
Pont most lenne hiba a Radeon márkanév mögül kifarolni.Ha 128bites Navi44-et terveztek, akkor annak a 8 GB-os verzióját - ami a fő attrakció lett volna egy B580 nélküli univerzumban $250-300-ért - qrva olcsón ($200 vagy alatt) adni, és az XT-t meg 16 GB memóval kiadni $250-300 között. És kérdéses, hogy a 8 GB-os kártyát egyáltalán kiadják-e $200-ért vagy ezalatt.
-
fLeSs
nagyúr
Egyébként az eddigi pletykák alapján az RDNA4 RT sebessége "fantasztikus" lesz, ami a leakek szerint ~50%-os gyorsulást jelent. Legalábbis olvastam ilyen pletykát.
Hát, a HUB tesztben lévő összesítő grafikonokat nézve az talán épphogy csak arra lesz elég, hogy a belépőkártyájukkal befogják a B580-at.
Az AMD sztem be fog égni megint, mert a leakerek már előre nagyon fel hype-olták az RDNA4-et és mint ismerjük az AMD-t tutira elb@sszák majd az árazást (vagy valami mást).Jó lenne nekik egy wakeup call, egy pofon.
-
fLeSs
nagyúr
Ezért kellett az Intelnek nagyon versenyképesen áraznia, mert csak így versenyképes, a driver miatt, az összevissza teljesítmény miatt és benne van a pakliban, hogy találkozik az ember olyan játékkal, ami nem is megy x driverfrissítés erejéig. Szóval nem ad garantáltan egy sima felhasználói élményt.
De ez csak versenyképes ár, 1.5 évvel az RX7600 után ez az ár/teljesítmény már simán az elvárható kategória, szóval igazából nem egy nagy szám, de ettől függetlenül egy pár hétig ajnározva lesz, mert "csak" $250 és hű 12GB ram és mert az embereknek teli van a töke az NV(/AMD) monopol helyzettel.
Ha az AMD és az NV a következő belépőkártyáját is 128bitesre csinálta, vagyis alapból 8 GB-osra tervezték, akkor eléggé becumizták.
Drukkolok, hogy kapjanak egy pofont, mert akkor már 3-adszorra akarnák eladni lényegében ugyanazt a teljesítmény adott áron bármi lényegi előrelépés nélkül. Ezen a belépőszinten már elég régóta lényegében csak átnevezgetések mennek mindkét gyártótól. -
fLeSs
nagyúr
Erre nem 4600-ról váltanak majd az emberek, hanem RX 580-ról vagy GTX 1650/1060/1070-ről. Meg hasonlók. Szal régi kártyákról.
Sztem ezt az Intel elpuskázta.
Sztem ezt a kártyát annyiért kellett volna adnia mint az A580-at, csak akkor valszeg bukóval adnák meg amúgyis, ezek a gyártók szeretik egymáshoz igazítani az árakat ha nem éppen piacvezetők. Szal $180-ért vagy mennyi volt az A580 ez egy "disruptive" kártya lenne, de így csak egy picit felforgatja majd az alsókategóriában a dolgokat, és szépen eltűnik a süllyesztőben. Épp annyira árazták, hogy az emberek megfontolják a vételt. A nagyon csórók talán meg is fogják venni (ha az AMD nem fog lépni).
Annyi hatása lesz, hogy kb. $350-400-os szintig mindennek lejjebb mehet az ára. Afelett nem fog érződni a "hullám" amit ver.
Az AMD-nek le kell áraznia az összes 6600/7600-asát, mert 8 GB rammal nem adhatja majd drágábban, mint az Intel a 12 GB-ot. Az NV le fogja sz@rni az egészet, esetleg $20-30-at diszkontál, talán még azt sem.
Ami pozitívumot majd ez még el tud érni az az, hogy az AMD és az NV a jövő évben megjelenő feltételezhetően 128bites alsókategóriás GPU-it 8 GB rammal majd nem adhatják $250 felett, vagy méginkább még annál is olcsóbban. Vagyis de, de akkor nevetségessé válnak és le lesznek kegyetlenül húzva.
Nemtom az ő szempontjukból egyáltalán lesz-e így értelme kiadniuk az új kártyákat. (ugye az RX 8600-ra és az RTX 5060-ra gondolok). -
fLeSs
nagyúr
Na hát akkor itt a vége a "vitának", kimondtad hogy adófizetői pénzzel tömik ki az Intelt mert Kína is ezt csinálja.
És igen, a kormánynak az IFS a lényeg. Viszont az Intel innentől kezdve nem adhatja el a foundryt -> meglátjuk, hogy ez jó ötlet volt-e azért a pár milliárdért. Ha nem fognak jönni a cégek gyártatni (mert pl. nem bíznak az Intelben vagy mert a 18A mégsem lesz olyan acélos), akkor az Intel (a tervezőcég) lehúzhatja a rolót a foundryval együtt. -
fLeSs
nagyúr
válasz
Yutani #48374 üzenetére
1. az Intel eddig is el tudta látni az egész világot új gyárak nélkül
2. a bérgyártás már nem amerikáról és a nemzetbiztonságról szól, hanem arról, hogy az Intel több profitot akar csinálni úgy, hogy mindenkinek gyártani akarnak. Ezt nem adófizetői pénzből kéne finanszírozni.
3. TSMC gyár lesz amerikában is (mivel a TSMC is kapott támogatást)Nem megvédhető az a tény, hogy az Intelnek adófizetői pénzt ad a US kormány. Ez sima pénzáttalicskázás. Kb. mint ami a Forddal és a GM-mel történt, csak az Intel nemzetstratégiailag tényleg fontosabb, mint egy autógyártó, viszont az autógyártóknál meg rengeteg amerikai dolgozott, ezért nem akarták őket hagyni csődbemenni. Viszont most nincs szó csődről az Intellel kapcsolatban, csak kamu érvekről.
Sztem ami inkább történt az az, hogy a TSMC-t oda akarták csalogatni az USÁ-ba, hogy építsenek náluk egy gyárat, viszont akkor már nem nem adhattak a hazai chipgyártóknak is támogatást, mert elég hülyén nézne ki, hogy az USA finanszíroz egy tajvani gyárat, de az amcsi gyártókat meg nem. Szóval kaptak.
-
fLeSs
nagyúr
Hát, ez a pcgamer eléggé "woke" felütéssel kezdi mindjárt a cikk legelső mondatát, szóval Musk talán nem mond hülyességet. Talán épp az ilyen szerkesztőkre gondolt, mint ez az Andy Chalk akik woke-ság szerint értékelik a játékokat és a kiadók ezért rakatnak a játékokba woke elemeket. Ezen a fickón egyértelműen látszik, hogy nem Musk fan, épp az ellenkezője.
Szvsz egy EA és egy Activision mellett elfér egy Musk gaming. -
fLeSs
nagyúr
válasz
Busterftw #48357 üzenetére
Az Intel a most kiadott generációig bezárólag története során mindig is a saját üzemeiben gyártott mindent és így ért el totális monopóliumot minden téren, ellátva az Föld egész népességét processzorokkal, chipsetekkel, memóriával, stb.
Akkor mi szükség mégtöbb gyárra (ami akár még kellhet is) és mi szükségük adófizetői pénzre? Milyen kapacitás az amit most nem tudnak kitermelni a meglévő gyártósoraikon, csak mert qrvasok gyártókapacitásuk van és állítólag azért qrvára veszteségesek, mert még ez sincs kihasználva (jelenleg, ez később változhat).
Azt értem, hogy éppen nem a legjobb a gyártástechnológiájuk (ezért mentek a TSMC-hez az új procijaikat gyártatni), de ennek köze nincs az összes gyártókapacitáshoz. Ha arra költik a pénzt, hogy felfejlesszék magukat TSMC szintre, azt qrvára nem adófizetői pénzen kéne tenniük, hanem a saját maguk által kitermelt profitból. -
fLeSs
nagyúr
Én nem abban kételkedem, hogy az Intel felé követelményeket támasztottak a pénzzel szemben, hanem az alapelv kérdéses.
Azon felül, hogy az Intelnek vannak gyárai az USA-ban, vannak még gyárai írországban, Izraelben és Malájziában.
Szóval egy Kína-Tajvan háborúnak köze sem lenne az Intel beszállítói képességéhez.
És erre rájön, hogy már a TSMC sem csak Tajvanon gyárt, hanem már az USA-ban is.
Tehát akkor mire fel kap az Intel pénzt?wiki szerint CHIPs act: "The act includes $39 billion in subsidies for chip manufacturing on U.S. soil along with 25% investment tax credits for costs of manufacturing equipment, and $13 billion for semiconductor research and workforce training, with the dual aim of strengthening American supply chain resilience and countering China."
A dőlt betűre mondom, hogy bs (mármint az Intel esetében).
Azt megértem, hogy a TSMC-nek adtak egy rakás pénzt, hogy építsenek egy gyárat az USA-ban. Az Intel viszont bs. -
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Busterftw #48352 üzenetére
which is a surprisingly good price
Hogyan lehet ilyet kijelenteni egy újságnál? Még azt sem tudják, hogy milyen gyors lesz a kártya. És ha épp 7600 XT sebessége lesz akkor sem jó az ár, mert egyrész a 7600 XT sebességet már ~3 évvel ezelőtt is megkaptuk ennyiért, másrészt meg az Intel drivere kicsit el van maradva az AMD-étől, harmadrészt a fogyasztását sem ismerjük. Az egyetlen pozitívum, hogy 12 GB memória van rajta, de éppen arról volt egy csomó vita az egyik topikban, hogy a plusz RAM sebesség kategóriától függően ér vagy nem ér semmit és mint láttuk a 7600 és a 7600 XT között alig van különbség, tehát ebben a kategóriában nem fog semmit érni a +4 GB.
-
fLeSs
nagyúr
Azzal az indokkal kapja az Intel a pénzt, hogy ők nemzetstratégiailag fontosak az USA-nak, mármint a chipgyártás, mert ha Taiwant megtámadja Kína, akkor szívás van.
De már most is van jópár Intel gyár az USA-ban, ami bőven elég ellátni az US hadsereget ha esetleg egy kínai támadás bekövetkezne (mivel ebben az esetben nem a szimpla userek a fontosak, hanem a hadsereg és a kormányzat).
Szóval ez csak a pénz átjátszása magánzsebekbe. Sztem. Az Intel emiatt nem fog felvenni plusz munkaerőt, ha fel is vesz, akkor ez ettől függetlenül lesz és később simán meg is szabadul tőlük ha épp úgy kívánja az igazgatótanács és a profitráta.Egyébként az Intel B580 árát az Intel szépen beállította a két vetélytárs mellé. Állítólag kb olyan gyors lesz, mint egy 7600 XT, szóval kap egy árcédulát, ami kb. annyi, mint a 7600 XT-é.
És ezektől várják az emberek a megváltást. Nemtom feltűnt-e nekik, de a 7600 XT két éve jött ki, és az meg kb. olyan gyors, mint a 6600/6650 XT ami meg már nemistom mikor, 4 éve?
Ezt a teljesítményt már régen $150-ért kéne árulni, csak akkor meg nem lenne ilyen a piacon, mert valszeg nem érné meg nekik gyártani.
Majd hüledeznek akkor is, amikor az RDNA4 nem $500-ért lesz 7900 XTX/RTX 4080 sebességű, hanem $8-900-ért.Eleve ha 8800 XT lesz a nevezék tehát 800-as kártya lesz a csúcs, akkor azt nem fogják $500-ért de még 700-ért sem adni. Szóval érdemes lesz az elnevezést figyelni.
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Alogonomus #48261 üzenetére
Ez a te elképzelésed hacsak nem tudsz vmi érdemi bizonyítékot mutatni ami igazolja, hogy az NV kifejezetten az RDNA3-as kártyák miatt jött ki a Superekkel.
Nekem is van egy elméletem: az RTX4000-esek rosszul fogytak, mert drágák voltak a teljesítményükhöz képest és mert infláció (emberek inkább kajára költöttek) volt és mert az RTX3000-esek is elég jók voltak szinte mindenre.
És ez nem jelenti azt, hogy az AMD-hoz tódultak volna a vevők, mert akkor ennek lett volna nyoma a piaci részesedési adatokban. Egyszerűen az emberek elhalasztották a vásárlást.
A 4070 Ti->Super és a 4080->Super kijövetele között egy év telt el, ha az RDNA3 miatt kellett volna Superesíteni akkor nem várnak egy évet. Szerintem. -
fLeSs
nagyúr
válasz
Alogonomus #48248 üzenetére
Végfelhasználóként a nm-ek nem érdekelnek.
Ez kb. olyan átfordítva a túloldalra, mint amikor az RDNA3-ban chipletre váltott az AMD és mindenki mennyire örült hogy az hűdejó. Sztem a kutyát nem érdekli, mert attól nekem és másnak nem lett jobb (vagyis olcsóbb, vagy kevesebbet fogyasztó, vagy bármi pozitívum), csak az AMD-nek lett jobb (bár még ez is kétséges). Sőt, ha javításról van szó akkor a chipletes kártyák nagyobb %-ban javíthatatlanok (mint anno a Vegák).Egyébként meg semmi sem garantálja, hogy ha az AMD átáll majd 3 nm-re akkor majd nagy ugrás lesz lásd RDNA3 ami egy sz@r lett pedig ott is 7-ről 5-re váltottak (és azt ígérték, hogy 50%-kal jobb lesz).
-
fLeSs
nagyúr
Végülis az Intel csinált már rosszabbat is, szal akkor az AMD is legyen kötsög.
Igazából nem érdekel, hogy ez a két cég hogy nyírja egymást, az már inkább , hogy az AMD intVGA-s blamázsa (amit itt látni) mennyire ugyanaz mint amit az Intel csinált a CPU-kkal a múlt évtizedben. Szépen lassan, nyugisan, elkényelmesedve fejlesztgettek és közben a másik meg beérte.
De sztem ez a helyzet nem fog sokáig tartani, mert ha a következő Lake-nél már nem lesz integrálva a memória mint ezen a Lunar Lake-en, akkor az intVGA is lassabb lesz. -
fLeSs
nagyúr
válasz
bertapet11 #48233 üzenetére
Ebben az anyagban a lényeg az a grafikon, amelyiken látszik, hogy FSR/AFMF nélkül (vagyis natívban) az Intel beérte az AMD-t. A többi egy nagy tökönlövés az AMD-nek és a vásárlók megtévesztése a kamu fps-ekkel nyomulni.
Eléggé kiveri nálam a biztosítékot ez a marketinganyag, az NV is csinált ilyen az Ada kártyákkal, de az NV-től nem is vártunk mást és ők legalább csak a saját előző generációjukkal hasonlították össze az RTX 4000-eket.
Az AMD-nél pánik lehet, hogy az Intel beérte őket az évtizednyi APU-s tökölődésük után és most próbálkoznak mindennel. -
-
fLeSs
nagyúr
Épp próbálgatom a különböző keresőket, és a Perplexity nevezetű engine-ben miután rákerestem a Ryzen 9600x-re a jobb oldalon a videó ajánlásoknál annak az idióta HUB-nak az idióta thumbnailje jött be amin az áll, hogy DISASTER lefelé tartó hüvelykujjal.
Ha esetleg vki csak ezen találatok alapján akarna vásárolni akkor azt gondolná, hogy ez a proci egy sz@r. Amikor ezt megláttam eléggé meghökkentem.
Ezért ki nem állhatom ezeket a clickbait yt hardware-csatornákat.Szerk: Intel arrow lake-re keresve egy "not a failure" feliratú yt videó thumbnailje jön be...
-
fLeSs
nagyúr
válasz
gainwardgs #48123 üzenetére
Ja, úgy tűnik cudimmel elég sokat nyer a proci, minél gyorsabb a memória (ha az elérése alapból lassú), annál jobb. Csak ez tovább drágítja a platformot és éppen csak elég behozni az AMD-t.
Sztem a háttérben az Intel elég rendesen b@sztatja MS-ot az ütemező miatt, mert tuti hogy gond van vele. -
fLeSs
nagyúr
csak most láttam egy másik fórumon a következő kifejezéseket:
"Degradation Lake or ArrowFlop"
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Busterftw #48099 üzenetére
Nemtom, hogy a "szennyezés" az az OEM-eket mennyire érdekli. Ha megnézed a Lenovo, Dell, HP hármas gépeit akkor nem igazán zavarja őket, márpedig ők a három legnagyobb. A system integratorok sem vették ki a Raptor Lake-es gépeket a kínálatukból.
Utólag belegondolva egyébként ha LGA1700-on ha csak a Bartlett menne utolsó generációként akkor eltudnám képzelni abból a szempontból, hogy az Intel foundry gyártson vmit. De arra elég a 14xxx széria.
Meg ha ez a Bartlett túl gyors lenne az Arrow Lake-hez képest akkor az elég nagy blama lenne az Intelnek minden szempontból. -
fLeSs
nagyúr
A Bartlett Lake egy nagy kamu-pletykának tűnik nekem. Nem hinném, hogy két vonalon/socketen két külön generációt akarna az Intel egyidőben járatni. Bár a Bartlettet az Intel Foundry gyártaná (gondolom), de akkor sem.
A Panther meg on-die memória nélkül be fog lassulni és máris nem lesz olyan vonzó mint a Lunar. -
fLeSs
nagyúr
válasz
Busterftw #48093 üzenetére
Akkor ennek a pletykának semmi értelme, mert a Lunar Lake-en is a compute tile-on van az IMC.
Tehát akkor a Pantheren nem visszakerül, hanem ott marad.
[link]
És akkor ugyanez igaz az Arrow -> Nova esetében is, ott sem lesz változás.
Úgy tűnik ezek a szivárogtatók sem mindig tudják miről beszélnek. -
fLeSs
nagyúr
[link]
Már be is indult a pletykagyár, hogy a Panther Lake-en az IMC visszakerül a compute tile-ra, de aztán a Nova Lake-en meg már megint külön lesz...
Ebből csak annyi a lényeg, hogy tudják, hogy ez most nem jó ahogy van. -
fLeSs
nagyúr
válasz
gejala #48075 üzenetére
Épp ezaz ami miatt érdekelne, hogy az AMD merre fejleszt tovább. Mert az architektúra az épp most lett felturbózva (a Zen5 szélesebb mint a Zen4) de asztali gépben már ez sem látszik a tesztekből (legalábbis Win alatt). Ezt a cuccot toldozzák-foltozzák 2017 óta, örökké nem folytathatják. Ha leviszik 3 nm-re aztán 2 nm-re azzal emelhetik (gondolom) az órajelet + több cache, de az nem túl nagy innováció (és a TSMC érdeme), bár ha az Intel tökölődik akkor nem is lesz szükségük többre.
Ez az Arrow Lake ugye amint látjuk MT-ben pariban van az AMD-vel, ST-ben is, csak játékok alatt marad le + light threaded/idle alatt a legalacsonyabb a fogyasztása.
Mintha létezne egy ilyen piaci szegmens ahol ez lenne a lényeg: kb. mindenki akit nem érdekelnek a játékok...(tehát a piac nemistom mekkora, de nagyon nagy százaléka).
Szerver, workstation, office vonalon ez az Arrow Lake teljesen jó, csak a (nagyon hangos) gamer közösségnek nem tetszik, érdemes helyén kezelni a dolgokat.
Ettől függetlenül drága, de az Intel még mindig bőven vezető piaci poziban van szóval az elején ezt meg is teheti, hogy drágán adja. Az Intel és az AMD szokta csökkenteni a procik árait, csak ki kell várni (ellentétben az NV-val, ők sosem csökkentenek árat). -
fLeSs
nagyúr
válasz
huskydog17 #48073 üzenetére
Sztem ezeket a bugokat javítani fogják. Muszáj lesz nekik.
Az Intel egy cég, emberek dolgoznak benne, az emberek pedig tévednek, hibáznak.
Az Intel a Pentium 4 idején rosszabb szituban volt az architektúrát tekintve (pénzügyileg nem), a P4 tényleg nagyon gyér volt.
Eleinte nem is volt benne HT szal el lehet képzelni... a S423 1 évig sem élt. Később kihoztak egy Extreme Editiont, hogy fel tudják venni a versenyt az AMD-vel amit kb. senki nem tudott megvenni.
A Prescott többnyire lassabb volt mint a Northwood + többet fogyasztott.
A Pentium D-ben "összedrótozott" P4-ek voltak csak hogy pariban maradjanak az AMD-vel magszámban.
Szal ez ment éveken keresztül (~2003-2006)
Szóval csak ismétlődik a történelem. -
fLeSs
nagyúr
Van benne vmi, bár a memvezérlőt is frissíteni kell amikor kijönnek ezek a magasabb MT-es modulok, meg most a Cudimm az újdonság, ezeket vhogy kezelnie kell az IMC-nek, de tény hogy más a fejlesztési üteme a két részegységnek.
Egyébként még eszembe jutott, hogy a ring bus órajelének feltornászásával lehet vmennyire csökkenteni a mem késleltetést (ráadásul ez az AR-ben csak 3.8 GHz, a RL-ben 5 GHz-ig is elment), de ez csak pár ns-ot javít.
A másik dolog, hogy a RL-hez képest nem nőtt az L3 cache, ami pedig nem ártott volna. Nagyobb L3 cache -> kevesebb memelérés -> több fps... (AMD recept). -
fLeSs
nagyúr
válasz
gejala #48049 üzenetére
Memlatency-n nehezen fognak javítani hacsaknem az IMC-t visszateszik a magok mellé (a compute tile-on belülre). A Soc tilet nem lehet ennél közelebb "ragasztani" a compute tile mellé. Az AMD még közelítheti a CCX-eket és az IOD-t amivel nyerhet időt (és csökkenthet fogyasztást is).
Igazából nem is értem miért tették az IMC-t a Soc tile-ra. AMD-nek volt oka, mert 8 magonként aggat rá CCX-eket, tehát helyspórolás és redundancia kerülése. Viszont az Intel csak 1 db Compute tilet aggat rá (legalábbis asztali prociknál).
Ez vagy egy nagy félrelépés volt vagy pedig egy későbbi generáció során hozza meg a gyümölcsét, és úgy mint az AMD, az Intel is több compute tile-t fog használni tokozásonként. -
fLeSs
nagyúr
válasz
Alogonomus #48026 üzenetére
Ez számomra lényegtelen.
Ami érdekel majd, hogy milyen lesz a fogyasztása az AMD AI HX-hez képest egy hasonló sebességű Inteles gépnek.
Mondjuk most jut eszembe, hogy engem a Strix Halo érdekel(ne), ez a sima 890M kb. csak fele olyan gyors. A Strix Halot még nem érte be az Intel. -
fLeSs
nagyúr
Ez egy vicc. Az Intel (két generáció alatt) befogta az AMD-t iGPU-ban.
Őszintén szólva ez sokkolt engem, mert az AMD ebben a szegmensben eddig verhetetlen volt, de úgy látszik a sok tökölődés és kényelem itt is meghozta a gyümölcsét...A hülye b@lfasz pancserek az AMD-nél, mondom hogy a David Wangot ki kéne rúgni a picsába, amióta ott van azóta minden katasztrófa.
Immár elgondolkozhatok majd egy olyan miniPC-n is, amiben ilyen Intel iGPU van, nem kell a 890M-re vadászni ami jó hír. -
fLeSs
nagyúr
Jensen és Lisa helyében mi is eladtunk volna mindent amit tudunk annak akiknek csak tudjuk.
Álszenteskedés ez a vita.
Btw az AMD ezt nyilatkozta [link] -
fLeSs
nagyúr
válasz
szmörlock007 #47969 üzenetére
Rajától elvették a csapata nagyját hogy a Navin dolgozzanak a Sonynak, Kodurinak esélye nem volt semmi értelmeset összehozni.
Az Inteltől is kirúgták, ott meg éppen leépítettek mindent, szóval nem volt szerencséje ennél a két cégnél.
De igen, valszeg jobban járt volna az AMD vele. A jelenlegi <10%-nál biztosan.Btw itt egy jó videó a témáról (Raja @ AMD): [link]
-
fLeSs
nagyúr
Erről beszéltem a múltkor vmelyik topikban. Ehhez képest az AMD jól nyomja még a VGA-kat is.
Csak több talentet kéne felvenniük és a David Wang-ot meg kipenderíteni, mert semmit nem ért el amióta ott van. Pontosabban amióta visszament az AMD-hez, azóta az RTG mélyrepülésben van. -
fLeSs
nagyúr
Na a kijött slide-ok alapján ez egy olyan Intel gen, amit már megvennék. Az előző kettő nagyon erőltetett fosásnak tűnt nekem. Állítólag ebben benne van Jim Keller keze is.
A fogyasztásra nagyon kíváncsi vagyok, állítólag jó és az a -80W az az átlag volt több játék alatt.
Az összes SKU 125W-os TBP-vel jön de hát a 14900K TBP-je is 125W csakhogy ez fel tud szökni 250W-ra is. Szóval nálam ez lesz a kérdéses. -
fLeSs
nagyúr
válasz
Devid_81 #47939 üzenetére
Mondjuk az a 3 fps különbség sztem nem gond, mert legalább kevesebbet eszik.
Viszont sztem az a fogyasztáskülönbség kevés, mert a 14th gen nagyon sokat zabál, szóval ennél nagyobb esést várnék. A magas fps-szám alapján vmi régi, igénytelen, esport játékkal teszteltek, azok meg alig hajtják a procit, szóval -80 helyett -180-at várnék minimum.
Ezzel a procigenerációval így az lesz a gond, hogy az Intel itt már mindenféle tile-okból összerakott szuperkomplex, vadiúj procit készített, jelentősen alacsonyabb csíkszélességen (két generációt átugrottak) mint az 14xxx-ek és hogy így is csak ennyire tellett tőlük.
Lehet, hogy a Raptor Lake a TSMC gyártósorán (az Intelé helyett) 3 nm-en ugyanezt tudná, és azt gyártva megspóroltak volna egy csomó K&F költséget és órát.
Sztem itt a fogyasztás azért nem esett nagyobbat mint amivel az RDNA3-nál is találkoztunk, a chipek (tile-ok, chipletek) közti kommunikáció a távolság miatt többet zabál, mintha egy darab chipben lenne minden. -
fLeSs
nagyúr
Ha érdekel valóban komoly és részletes elemzés, akkor itt egy, az emberke angolját nézd el neki.
Szumma: "The data indicates Nvidia has just eliminated AMD and Intel from the discrete desktop and mobile PC graphics market on manufacturing economies of scale.""Unless AMD reconfigures Radeon division which they have expressed, AMD discrete consumer graphic products are not competitive in the production chain, among volume manufacturers, other than when AMD provides GPU and other unwanted components priced at cost, or less and to be pawned off onto another, as close incentive into a demanded Ryzen, Threadripper or Epyc CPU procurement bundle."
[link]
SI nélkül:
AMD ~16%, Intel ~0.5%, NV ~83.5%csak PC SI-vel (laptop nélkül)
AMD 7%, NV 93%
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- Kompakt vízhűtés
- CPU léghűtés kibeszélő
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Házimozi haladó szinten
- Projektor topic
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Milyen notebookot vegyek?
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Fúziós energiát vásárol a Google
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
Állásajánlatok