Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Alpi.

addikt

válasz Alpi. #30084 üzenetére

+messi6502

Az a baj, hogy ez elég bonyolult rendszer és alig lehet infót találni a pontos működésről. Melyik opció mire való, mit okoz, stb. Én is állítgatok és figyelem, hogy mik a reakciók, de itt bejön egy újabb csavar, mégpedig az, hogy a monitorozó progik sosem mutatják a teljes képet. Emiatt próbálok több típussal ránézni, illetve olyan pontokhoz, jellemzőkhöz tartani, ami nagy eséllyel valós. - "Pl. ha nem történik változás az idle fogyiban, hőfokban => nincs változás a cpu üresjárati viselkedésében."

Azzal, hogy csökkentjük a minimum órajelet csak lehetőséget biztosít annak a választására, de nem jelenti, hogy azt utána mindig választja is a cpu. Hasonlóan a boost-hoz, ahol szintén a max órajelet, limiteket, stb.-t tudunk módosítani, amik közül majd a cpu választ. Az aktuális helyzeti tényezők és a működési preferenciák figyelembevételével.
    Szerencsére a boost oldalról egész sokat tudunk már, viszont c-state oldalról alig van konkrét info. Ráadásul az op. rendszer is be van kötve a rendszerbe, ami egy újabb, kérdésekkel igen, válaszokkla annal kevésbé szolgáló pont.

Ami biztos, hogy rengeteget dolgoztak (nak) és változtattak mind a hardveres (cpu => Agesa szinten), mind a szoftveres oldalon.
    Persze, alapból ezekről nem kell tudni az egyszerű user-nek. Működik, kész. Egy tökéletes világban legalábbis. Ám ha valahogy mégis olyan problémába futunk bele, ami innen ered, esélyünk nincs megtalálni. Még azt se lehet megmondani, hogy tutira innen eredeztethető-e.
    Itt van pl. a chipset driver. Én pl. rég óta nem használom, de a legtöbben felrakják. Jönnek a frisstítések, új Win (11), újabb driver, stb. Azt, hogy melyikbe, mi van, mit változtattak és aztán az mit okoz(hat) lövésem sincs. Van-e olyan, amit nem célszerű vagy épp olyan, amit ajánlott, mert javít XY ponton ? Passsz.. :/
    Sötétben vagdalkozás az egész. Max. 1-2 tényezőt zárhatunk ki, ami vizsgálható és ismerjük, ezzel is csökkentve a lehetőségeket.

Pl. : #30062bobalazs "Nekem a C-state on önmagában nem volt elég, hanem a preferred cores kikapcsolásával ment le 2200 Mhz-re, és a feszültség is lement."
    Amikor olvastam, mondom, mi köze lenne ehhez a CPPC-nek ?! Pedig valóban változik valami. És tényleg azonnal 2200 Mhz-re esik a min, órajel Hwinfo-ba ! :K
    A miért-re részben (Hwinfo oldalról) van tippem, de tök izgalmas, még tolok pár tesztet a témában.

messi6502 : Ha le van véve a min. órajel (pl. win sémába a cpu min.), akkor én megpróbálnám azt megmelni és megnézni, megoldódik-e. Ez pont az a hiba, ami származhat ebből, de ennél konkrétabbat sajna nem tudok. :(

Új hozzászólás Aktív témák