- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Netfone
- Körvonalazódnak a Xiaomi 16 specifikációi
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tomdriver
őstag
OC Guru volt fenn nekem mikor zöld Gigám volt, ha jól tudom az a Giga "saját" OC szoftvere. Lehet ott is fesszel babrálni de nekem sem ajánlották a használatát - szerintem is AB, ott több minden mást is be tudsz állítani. (Bár itt sokan meg azzal nincsenek kibékülve, nekem soha nem volt vele gondom.. )
-
Tomdriver
őstag
Értem, én mondjuk még a melegek előtt eladtam a sima Gamingeket, aztán nálam egész nyáron max. 24 fok van, azért is tűnhet soknak.
Porszűrök kitakarítása mondjuk nem rossz ötlet, azt is érdemes ilyenkor megpróbálni! Ha abból is összejön 1-2 fok, meg az oldallap visszarakásból is, alsó venti hátha még többet is dob, 7-8 fok csökkenés így szinte már elég is lehet.(#13850) Enclave: A házban alulra gondoltam a + ventit igen. Ha alul lukacsos a ház és így van honnan szívnia, segíthet bizony.
-
Tomdriver
őstag
válasz
Enclave #13847 üzenetére
Ennyit dobna szobai 32 fok? Ez így nagyon meleg.
Nálam sokat segített, hogy alulra betettem egy ventit. Talán az egyik front ventit próbáld meg alulra, ha van hely. Oldallap legyen fennt, kártya alatti és feletti zárólapokat pedig vedd ki, ha még nem tetted volna.
Több ötletem nincs sajna légre.
-
Tomdriver
őstag
Ok, köszi, nem is akarnám most még a cserét, teljesen meg vagyok elégedve a villámmal, csak tapogatódzom, ha esetleg arra kerülne sor akkor mi jöhetne még szóba, meg hajt a kíváncsiság mert azért X-es verzió mégis csak a Lightning konkurenciája, vagy mi.
Mindenestre jó hír ez a Vapor-X mellett, még ha csak két vélemény akkor is, bár a 2 év garit továbbra sem értem és egyébként meg visszatart a cserétől (és tudom nem csak engem), de hát ezek szerint Sapphirnak így is megéri. -
Tomdriver
őstag
Ha van tuningpotenciál, lehet megérné kipróbálni bár én elég szerencsétlen vagyok ilyen téren, Lightningot is "csak" 1150/1400-re sikerült belőnöm végül 24/7, persze tudjuk hogy a gyári alap is elég lenne mindenre, de ha már tuningra gyártották akkor miért ne adjon többet neki az ember?
Aztán most látom a hossza miatt be sem férne a házamba, a villámnál is 2mm-en múlott az elállás, de ez meg +1-el hosszabb, úgyhogy necces...Viszont ha a Broadwell miatt jó előre gondolva Z97 platformra váltanék, a ház is cserélve lenne asszem, és persze nagyobra.
(#13636) Bélaaaa: az 1200 szép eredmény nagyon, felkeltette az érdeklődésem....
-
Tomdriver
őstag
Az r9 290x Vapor-X-el van valakinek tapasztalata? Az árát látom jól felsrófolták főleg az OC változatnak, de vajon mennyivel tudhat többet egy TRI-X-nél?
Illetve Sapphirtől várható még a Toxic, ha jól tudom. -
Tomdriver
őstag
válasz
Tirexi #13390 üzenetére
Nekem 290 CF nagyon nem jött be (MSI 290 Gaming), de lehet csak azért mert amivel legtöbbet játszom (iRacing) nem igazán támogatja, nagy lagok voltak az FPS értékek között amit nem tudtam megszokni (volt h. leesett 80 körülire, utána meg 400 fölé is ment), ezenkívül léggel visszahűteni nem tudtam a felső kártyát.
Korábban volt 7870 is CF-ben nálam, annak legalább a hűtésével nem volt gond.
Szerintem a támogatottsága is elmarad a SLI-től - de vannak itt fanatikusok akik két kártyát használnak, lehet jót is tudnak mondani róla. -
Tomdriver
őstag
válasz
Werkly #13376 üzenetére
Nálam húzva (1175/1450) eddig GPU 76, VRM-ek 68-65 fok voltak max. a benchnél is, játékban néhány fokkal kevesebb.
De persze ez ház szellőzés függő is erősen.Épp tegnap néztem, alapon hagytam a GPUt és 1 óra játék után 65 fok volt a max! A VRM-ek meg 56-58 fokosak, gyári autó venti beállítással is.
-
Tomdriver
őstag
-
Tomdriver
őstag
válasz
GeneraL_XTX #12472 üzenetére
-
Tomdriver
őstag
válasz
hdekakas #12444 üzenetére
"Ha bios-ban akarok túrkálni, akkor arra az indításra át kell dugnom a felső kártyára a monitort.
Mit kellene beállítani, hogy az alsó kártyát vegye elsődleges gpu-nak? (Gondolom nem Windows-ban, mert ott már tökéletes, mihelyst betölt a kezdőlap, lesz jel.)'De hát erre mi szükség van? Hogy ha az alsó az elsődleges utána meg az legyen a para, hogy a felsőt miért nem látod, ha éppen azzal akarsz a biosban turizni?
Bocs, de nem értem, miért nem mindegy, hogy alsó vagy felső...Ha a jelenlegi alsót akarod elsődlegesnek, sztem tedd felülre azt kész.
-
Tomdriver
őstag
válasz
Gilthanas #11892 üzenetére
Jaja, köszi a vigaszt, persze nem szomorkodom, csak látva Malibutomi eredményeit - szóval az lenne az etalon nekem.
13.12-est használok én is, teljesen friss win 7-el. Valójában ez az IDLE érték aggaszt a legjobban, hogy nem e hardver (vagyis kari) hiba, de végül is miért lenne az - a hozzá nemértésemet reklámozom megint.
Persze örülök a villámnak, jó kis kari ez, és semmi nem lehet tökéletes, főleg a driverek nem, sajna.
HSM: Ok, értem, akkor neki itt a vége - végül is megnyugtattál, köszi.
-
Tomdriver
őstag
..akkor lehet az én Asic értékem alacsony..
Vagyis pont a határon van, de nem is értem a karim "viselkedését", semmi standard nincs benne a többiekéhez képest. Illetve csak 1175-ig, ott stabil.
De ment már 1225-öt is benchmark alatt, 1.31 V körül volt az átlag fesz, nem melegedett és szerintem menne többet is, de +200mVnál többet nem tudok neki adni. Na meg 1200-tól jelentkezik ez a GPU beragadás, nem áll vissza IDLE értékre és a teszt lefutása után a fesz. is felmegy 1.375-re és ott bentragad, csak win. újraindítás segít.
Ilyent még itt szerintem senki nem tapasztalt, vagy ha mégis, valamitől abbahagyta (daveoff-nál azt hiszem)Úgyhogy most kicsit belefáradtam a tuningba, sajna nincs sikerélményem benne.
Biztos user error, de ez van.
-
Tomdriver
őstag
Aki X-es karihoz használja ezt az esetleg kijavítana mit rontottam el?
Elvileg pofon egyszerű, mert Core Voltage mezőbe beírom a +fesz értéket, send-el elküldöm és AB-be apply után meg kell jelenjen.
De nálam nem történik semmi.
AB-be kell engedélyezni valamit, vagy a progi advanced menűjében átirní vesetleg? -
Tomdriver
őstag
válasz
Gilthanas #11264 üzenetére
Köszi a válaszokat!
(#11264) Gilthanas: Köszi, körülnézek a hardveres gyorsítások között és a winbe is mi van beállítva.
A memória órajel 3 monitornál már alapból a beállított maxra ugrik (és ez így volt minden karinál, NV-nél is, ezzel nem is foglalkozom), egynél visszaáll természetesen(#11265) CsonkaImo: 13.12 driven van fennt, + teljesen friss win.
(#11266) mcwolf79: Megnézem este, hogy a memória alapon hagyása segít e, de szerintem ezt már próbáltam.
(#11270) HSM: Igen, azt tudom hogy mindég több fesz kell, de sztem még nem járok a GPU tuningolhatóságának végénél, hisz 30-40 mV-al kevesebbel is szemetelés és minden képhiba nélkül elmegy, csak ez az IDLE anomália jelentkezik ilyenkor. De ha azt mondjátok, hogy ez is a GPU határát jelzi akkor rendben, de ezt még így nem hallotam sehol. Alulfeszelésnél, illetve a GPU határán képhibák no meg a hirhedt bs. jönnek leginkább úgy tudom, de itt nem erről van szó.
(#11271) ChME: akkor ezek szerint ez elterjedt probléma lehet, csak az okára nem jött még rá senki, így max. ezek a hókuszpókok segíthetnek.
Annyit még, hogy AB-ból tuningolok, de mielőtt felhördülne bárki is szegény AB ellen, sajnos ez már jelentkezett win. reinstall előtt is Trixx-el - akkor azt hittem reinstal megoldja, de nem.
-
Tomdriver
őstag
Ha van esetleg ötletetek, hogy GPU miért nem áll vissza bizonyos esetekben IDLE értékre, kérem írjátok meg.
290X Lightning 1175/1450-en járatva +119mV feszt kap, abszolut stabil. Nálam a következő fokozat az 1200/1500 lenne, amit visz +164mV fesszel, de itt már a bench végeztével nem áll vissza az órajel, amúgy a teszt hibamentesen mindenféle szemetelés nélkül lefut.
Ha viszont a max 200mV-ot megadom neki, már a GPU is visszaáll alapra, de ez szerintem nagyon sok 1200-hoz!Engem csak azért bosszant ez, mert +25MHz órajel emeléshez +80mV feszt kell adnom, ami szerintem nonszensz, főleg hogy jóval alacsonyabb fesz. értéken is szépen teljesít a kártya, de az említett jelenség miatt így nem akarom használni.
A fesz értékek 1175-nél (+119mV) 1,22, 1200 (+164mV) 1,26, 1200 (+200) 1,295 átlagban.
-
Tomdriver
őstag
válasz
daveoff #11219 üzenetére
Nálam alulfeszelésnél, vagyis túlhúzásnál jött elő. Ha többet adtam neki, nem volt ilyen gond.
De lehet ez konfig. egyedi probléma és más nem találkozott vele még.Viszont talán Te írtad még korábban mert tapasztaltad, hogy GPU nem veszi vissza az órajelet valamiért. Nos ez nálam is előjött és akkor, ha kevés volt a fesz.
(#11220) ricshard444: Igen. akkor ez túlhúzás
-
Tomdriver
őstag
válasz
ricshard444 #11217 üzenetére
Így igaz, a Lightning ugyanolyan VGA mint akármelyik más, csak ő képes volt visszahozni a drivert az összeomlásból - így is fogalmazhatnánk.
-
Tomdriver
őstag
válasz
N.Ferry #11208 üzenetére
Ha már problémás kártyákról meg hogy "milyen kártyát vegyek" témáról van szó, tapasztalatom szerint a nálam bő egy hónap alatt megfordult 4 kártya közül ( ebből egy volt NV), az R9 290 Lightning jelenleg a legstabilabb, nála továbbra sem sikerült bs-t vagy kék halált kierőszakolnom.
Ott ahol a többi kártya már rég megadta magát (sőt még azon is jóval túl), ő a következőket csinálta:
Képernyő elsötétült (na mondom akkor lefőtt a kávé, itt a bs), de nem...... gondlolkozott 8-10 mp-ig, aztán visszajött a kép, majd elindult és lefuttatta a benchet hibátlanul - nem akartam elhinni!!
Brutális, ahogy erőből mindent megold!Tényleg nem akarom túlmisztifikálni a képességeit, de aki hosszútávon gondolkozik kártya vásárlásban, annak már csak azért is megéri, mert sztem a Ligtning még 1-2 év múlva is jobban eladható lesz mint a társai, addig meg élvezheted a teljesítmény adta növekedést és stabilitást - tehát mindenképpen jó választás!
-
Tomdriver
őstag
válasz
ricshard444 #11124 üzenetére
...hát én ezt nem értem.
Front van?Hazamegyek, ezek után be se merem kapcsolni a gépet, pedig tegnap raktam újra. Mondjuk nekem nem volt az új karival se bf, se kékhalál - eddig.
Gyorsan le is kopogom.#11125) GeneraL_XTX: Ne add fel, én is visszajöttem onnan...
-
Tomdriver
őstag
válasz
Malibutomi #11053 üzenetére
Igen, megtaláltam köszi, ez enged +200mV fölé, de persze nem minden kártyánál működik.
Csak óvatosan próbálgatom... -
Tomdriver
őstag
válasz
Malibutomi #11045 üzenetére
ehhez már kell a közel +300mV, jól gondolom? -
Tomdriver
őstag
válasz
andro93 #10825 üzenetére
Nem kell cf, se sli, se 2 gpu többé.
1 magos karinál maradok, míg nem hallok más híreket. A helyzet az, hogy a gyártók is ezt fejlesztik elsőre, az extrém kör sokkal kevesebb piaci lehetőséget jelent, meg ők úgy is megveszik a kettőt, ha jó, ha nem, már csak kíváncsiságból.Lesz egy Ligtning, asz't egy évig nem hallotok rólam...
Vagy fél évig...
Vagy egy hónapig...
Vagy mittudomén...(#10833) daveoff: Jaaaaj, ne fájdítsd a szívem!!
-
Tomdriver
őstag
válasz
Cole86 #10821 üzenetére
Nekem 13.12 kilőtte a 2. karit, vagyis fizikálisan is leállt. Akkor azt hittem, ez a driver még nem támogatja, feltettem a legutolsó bétát. Na az először okozott galibát rendesen, de cf működött legalább...
Persze már nem friss a win., hétvégén lehet reinstall lesz.Hátha utána működik a cf 13.12 alatt is...
Hátha jobb fps-ek születnek játékok alatt...
Hátha nem lesz melegedés (mondjuk ez már most hülyeség)
Hátha....
(A remény meghallhat, de én még utána is próbálkozom!)
-
Tomdriver
őstag
válasz
SzlobiG #10816 üzenetére
Igen, már én is tudom, de azt gondoltam hátha... Azért a 7870 cf óta sok idő eltelt.
Amúgy más játékokban nem próbáltam, még arra kíváncsi vagyok, máshol hogy teljesít.(#10817) andro93: Van egy GTX780-am is. Ha eladom az egyik Gaminget meg azt, megvan a Lightning ára, 'oszt még mindég marad egy Gamingem.
Hát majd meglátom, de látva Lightning eredményeit, megint elkapott a gépszíj... -
Tomdriver
őstag
Na jó, nekem 290 CF kb ennyi volt..
1 nap? Vagy inkább fél.Bench-ben még hoz valamit, de játékban (iRacing) gáz. Szvsz. van hol van 200 fps értékem is, meg van hol van 80, ott ahol single 130 volt eddig - valójában semmi fejlődés így..
Hagyjuk....
Melegszik is, 86 fok a középső igaz, de nem éri meg, az UPS-em is kifeküdt a 2 karitól.Már az egyik fent van aprón - lightingra gyúrok!!!
(Nem is értem mit sz@rozk itt amikor iR alatt a HD 7870 CF sem ment jól?!
Benchek: (CPU:4.3, GPUk: 977/1250)
-
Tomdriver
őstag
Szerintetek cf -hez jó lehet a legutolsó whql driver vagy valamelyik beta javalt inkább?
Most a 13.12 van fent, ha nem muszáj nem váltanék. -
Tomdriver
őstag
válasz
hdekakas #10689 üzenetére
Ami most nekem van az elég jó bevált, oldalventi kialakítás is van rajta, mid tower kategória, de nézd meg a honlapján. [link]
Annyit változtattam rajt, hogy alulra betettem egy 12-es, oldalra meg egy 14cm-es Noctua hűtőt (a legnagyobb teljesítményűt, ami ezek közül kapható), így most single módban a kari 72 fokos.
Viszont ha vársz még pár napot, tudok mondani cf hőfokot is rá - szvsz lehet nekem is másik ház kell, ha nem akarok vizezni. -
Tomdriver
őstag
Nem tudom kinek mi a tapasztalata, de nálam az új béta AB nem igazán jön be. Kedvenc szim. progim bs-t dob tőle mindjárt indulásnál ua. overlock beállításokkal.
Az elődjénél nem volt ilyen gond.
Úgy hogy marad csak monitorozni, Trixx pedig húzásra... -
Tomdriver
őstag
Hát nemtom, nálam bejött így, nálam is egyvonalban van a VGA-val. Jóval hűvősebb a ház, ami főleg az utólag beépített alsó ventinek köszönhető. Oldalsóval lehet nem érsz el számottevő különbséget, de a legtisztább, ha megpróbálod egyszer szívjon, aztán fújjon - szerencsére itt hozzáférhető helyen van és könnyen cserélgethető.
Én azt tartom, hogy abban a térben ahonnan a VGA szív, legyen túlnyomás amit a befújó ventikkel érek el. Ha ide minél több friss levegőt tudok bejuttatni, a szívóra állított VGA-CPU ventiknek van miből szürcsölnie akkor is, ha terhelés alatt emelkedik a fordulatszámuk, vagyis megnő a levegő igényük. Ha közvetlenül a bordára fúj egy venti, az határeset lehet, ezért javaslom a Te esetedben inkább a próbát.
-
Tomdriver
őstag
válasz
Malibutomi #10571 üzenetére
Igen és elég rövid idő alatt elérte ezt a hőfokot, lehet nem ez lenne a vége 1 óra játék után, tehát a hűtéssel is kell csinálnia valamit.
Nálam megoldódott: +1 venti alul, +1 oldalt, +kártya takarólemez hátul kivesz=GPU 8, VRM 9, CPU 10 fokkal lett hűvösebb!
-
Tomdriver
őstag
válasz
hdekakas #10557 üzenetére
Jól sejtem, cf-et használsz és egy monitoron? Nekem CPU limitnek tűnik a grafikon alapján.
És ha tényleg az, akkor gáz, mert ezek szerint 3770K húzva is kevés a két kártyához.
De javítsatok ki, ha hülyeséget mondtam.Az AB nem a legfrisebb, sztem tedd fel 3.0.0.19 bétát, az most az utolsó, abban feszt is tudsz adni. Tényleg az se semmi hogy 1100-on játékkok alatt sem kér több feszt, mert nálam benchmark még lefutott alapfeszen, de játékok alatt ha nem volt meg a min. +31 mV, már jött a bs.
Próbáld meg alapfeszen járatni a két kártyát, akkor mit mutat az órajel. Ha nem ugrál ennyire, akkor tuti CPU limit.
-
Tomdriver
őstag
válasz
Malibutomi #10442 üzenetére
..ha dönteni kéne, h. Lightning vagy Matrix? Vagy korai még a kérdés, nincs annyi infó róluk?
Tuning kb. hasonló értékeken fut, kérdés a megbízhatóság, hőfok, játékok alatti teljesítmény különbség (ha van) - ha jönnek a tapasztalatok írjatok majd lszi.
Nekem ez a Lightning nagyon bejövős... -
Tomdriver
őstag
válasz
Malibutomi #10430 üzenetére
Az hogy lehet, hogy én 1100-ra adok +31mV-ot, a max. VDDC érték mégis 1.242 V GPU-Z ben? Ennyivel magasabb lenne az alapfesz, vagy nem pontos értéket ír ki?
Vagy ne a maxot nézzem? -
Tomdriver
őstag
válasz
Malibutomi #10416 üzenetére
...szép darab.
Van hír róla, mikor lesz kapható?Szerk: Ja, látom Merlinnél van most 1 db ahogy korábban írtátok - nem kell senkinek?
-
Tomdriver
őstag
válasz
andro93 #10321 üzenetére
iRacingben magyar bajnoki futamunk volt, közel 20 autó folyamatosan a pályán, felbontás full-full 3 monitoron - szóval dolgozott rendesen a kicsike és nem volt számára 1 mp pihenés sem, mint pl. bf4-ben mikor arcal földre zuhansz.
Akkor ezek szerint Te még magasabb hőfokon járatod, mégsincs gond! A házba azért tervezek még én is ventit szerelni hasonlóan Malibutomiéhoz, meg jobban szabaddá teszem.
(#10322) N.Ferry: Igen, saját ventiprofil van beállítva AB-ben, már 75 foktól 100%-on pörög, autón lehet nem menne így, de nem emlékszem.
-
Tomdriver
őstag
válasz
Malibutomi #10319 üzenetére
Jó ötlet!
-
Tomdriver
őstag
Köszi, megnézem így is! Szerintem is a ház nem szellőzik túl jól, bár érzem körülötte a meleget, attól még egy csomó bent szorulhat.
A helyzet az, hogy be van téve egy számítógép asztalba, amin ugyan kivágtam a szellőzések helyét, de felül van kb 10 centi rés, hátul meg 20. Az első befújó ventit kevésnek találom (14 cm), jobb lenne egy 20-as átmérőjű, csak nem fér bele.
Majd kísérletezek még.(#10316) Malibutomi: Igen, nálam is hasonló, de felül csak egy van, illetve alul nekem nincs venti.
-
Tomdriver
őstag
válasz
Malibutomi #10313 üzenetére
Köszi, akkor még húzhatok rajta kicsit.
Bár 24/7-ben megállok asszem 1100/1350-nél, elég az nálam mindenre.
Jelenleg proci 4.2, kari 1075/1325 - ez a legmagasabb érték amit a rendszer stabilan órák hosszat is elbír, a már említett fagyás jelenség miatt.Szerdán lesz betéve az új táp, aztán majd meglátjuk engedi e tovább, mert ha nem, akkor már csak az alaplap vacakolhat valamiért. Vagy a RAM, mondjuk az még egy érdekes kérdés, teszt ugyan nem mutat ki hibát, de én már nem bízom abban sem.
-
Tomdriver
őstag
válasz
Malibutomi #10308 üzenetére
..hát ez az, és nem hinném, hogy az X-es karinak jobb lenne a hűtése, mert miért is lenne, ha ugyanaz.
Amúgy 1100/1350-en is ennyi, feljebb nem megy, de ez a 81 fok stabilnak tűnik sajnos.Ja, és jól látom a házunk is szinte ugyanaz?
-
Tomdriver
őstag
Közel 2 órás játék után a max. értékek. Mondjuk fél óra után is hasonló, de nekem soknak tűnnek a hőfokok, ahhoz képest, hogy állítólag egy jól szellőző házam van. Én MSI-től jobbat vártam.
Na most én vizezni nem akarok - szerintetek maradhat ez így? (Nyáron sem lesz melegebb a szobában, sőt még ennyi sem.) -
Tomdriver
őstag
Egy kicsit off, de itt olvastam valahol, hogy 290(x) karik driver támogatás hiánya miatt nem igazán működnek jól cf-ben.
Végül is ez megoldódott azóta, van itt közöttünk olyan aki két kártyát használ? -
Tomdriver
őstag
válasz
Tomdriver #10075 üzenetére
"De leírom a történetet, miért gondoltam alaplapra vagy CPU tuningra:
Mert GTX 780 sem bírta ebben a környezeten a húzást és most az MSI R9 290 Gaming sem, extrém játék körülmények között mindkét kártya esetében 15-20 perc után befagy a kép! Sz'al nincs bs. hanem megáll a kép, majd simán ki tudsz lépni a programból újraindítás nélkül.
Ezért gondoltam alaplapra, procira, de akkor most már tápra is..."Letöröltem AB-t, GPU-Z-t - ugyanúgy kép kifagy (videókártya gyári OC módban!)
Visszavettem a CPU órajelet gyári értékre - csont stabilan megy a játék.
Felhúzom a kártyát 1100/1350-re - csont stabilan megy a játék. Még úgy is, hogy visszatettem AB-t, GPU-Z és ott ketyegnek a háttérben. Ja és tuning AB-ből!Most akkor három ok maradt a fagyásra szerintem: az egyik lehet a táp továbbra is, ha a CPU tunigot valamiért nem bírja (vagy ha tuningolva van a VGA is és a kettő már sok neki), vagy a rosszul belőtt és instabil proci tuning, Illetve ezek keveréke.
Mindegy, ha megjön az új táp már szűkül a kör!
A lényeg, hogy a karinak nincs baja... -
Tomdriver
őstag
válasz
Malibutomi #10076 üzenetére
Köszi a válaszokat, megfogadom N.Ferryét is, és ha hazamentem lekeverem AB-t és GPUZ-t, ne meg rendelek egy tápot, remélem ez megfelelő lesz:
Corsair AX860i Digital ATX PowerAmúgy a mostani 2 év körüli van, de a jelenség, hogy nem mindjárt fagy ki a játék hanem egy bizonyos idő után vagy terhelés alatt, tényleg táp problémára utalhat.
Amúgy jut eszembe GPU-Z terhelés nélkül is 11.75 V körüli értéket mutat, ez már jelentheti előszelét a fenti problémának?
-
Tomdriver
őstag
válasz
Kronus #10074 üzenetére
Az baj, ha bedob egy bs-t és nem tudni az okát, az ember ilyenkor már reszket, mikor jön a következő.
De az mondjuk jó hír, ha játékok alatt még nem jött elő, szerintem ne is foglalkozz vele, de ha valamikor megismétlődne, figyeld a szitut, h. lehetett e köze az először megfigyelt esetnek.(#10072) Malibutomi: Köszi, tápra nem is gondoltam, bár elvileg 750W-nak bírnia kéne. Persze ha le is adja azt, azért Gigabyte táp tudjuk nem egy gold kategória... Szóval elgondolkoztató, rá kéne mérni valahogy.
De leírom a történetet, miért gondoltam alaplapra vagy CPU tuningra:
Mert GTX 780 sem bírta ebben a környezeten a húzást és most az MSI R9 290 Gaming sem, extrém játék körülmények között mindkét kártya esetében 15-20 perc után befagy a kép! Sz'al nincs bs. hanem megáll a kép, majd simán ki tudsz lépni a programból újraindítás nélkül.
Ezért gondoltam alaplapra, procira, de akkor most már tápra is, mert az nem lehet, hogy ennyire looser legyek és van két kártyám zöld meg piros oldalról, ami ennyire antituning? (vagy mégis??)Tegnap: Asetto Corsa, 24 autó, full felbontás és 3 monitor, vagyis itt hamar kiderül ha valami nem stabil. És sajnos nem volt az. AMD kari van most a konfigban, és olyannyira nem volt stabil, hogy a gyári OC órajelen sem bírta e körülmyének közt 20 percnél tovább, hanem kifagyott!
Nos innentől kezdve viszont komoly aggodalom fogott el, mert van még kb. 3 napom, hogy lemondjak a vásárlásról...Szerintetek?
-
Tomdriver
őstag
válasz
Kronus #10052 üzenetére
"Nah.... össze hoztam egy BS-t MSI R9 290 Gaming-el...
Azt hiszem talán én vagyok az első..."Hát nem, én is összehoztam már párat tuning közben a Gamingel, de én ezt annak tudtam be. Akkor szokott előfordúlni, ha több feszt adtam mint amit kéne. Durvább esetben kékhalál is beesett ilyenkor. Viszont ha a kari alul volt feszelve, akkor simán csak a asztalra tett ki.Megjegyzem minden esetben ment a GPU-Z is a háttérben, sőt AB is be volt kapcsolva a ventiprofil miatt. Más tuningprogramnál is volt ilyen jelenség, tehát nem AB számlájára írom, GPU-Z lehet, de inkább simán user error.
De! Szerintetek lehet hibás alaplaptól vagy CPU tuningtól olyan jelenség, hogy a kari egyáltalán nem bírja a húzást? Ha választ kapok rá megírom azt is miért kérdezem, de a "diagnózis" így előzetesen csak bekavarna.
Köszi.#10067 N.Ferry: Azt hogy érted, hogy folyamatosan váltogatja az órajeleket? Tehát a program nyitva van a háttérben és olyan gammel játszol, ami miatt az GPU órajel állandóan ugrál?
-
Tomdriver
őstag
Nekem egyre jobban bejön ez a kis MSI R9 290 Gaming, tegnap-tegnapelőtt még gondjaim voltak a tuningal, de aztán rájöttem mi a titka (csak nagyon óvatosan a fesszel !), aztán melegedett is egy kicsit, de mára elértem stabil benchmark és játék értékeket, valamint AB-ben csináltam egy ventiprofilt, amivel 1,5 óra játék után sem megy 78*C fölé.
Íme 1125/1400 MHz (bocs, a fesz lemaradt, itt +44 mV:
Ez meg a 1100/1350 - 24/7-re gondoltam:
-
Tomdriver
őstag
válasz
ricshard444 #9890 üzenetére
"Az a döntés született, hogy még marad a 290, végülis ez is kevés pár helyre (főleg az optimalizálatlan szimulátoromhoz...), így nem lenne logikus visszalépni valami másra."
Csak nem a pCars?
Persze lehet még 100 másik, de rá már régóta várunk, hogy optimalizálják...
-
Tomdriver
őstag
Játékban tartósan 80*C GPU temp. (VRM 76*C) "az még belefér" kategória szerintetek?
-
Tomdriver
őstag
válasz
Malibutomi #9739 üzenetére
Nálam ez a feszelés dolog valamiért nem megy.
A legstabilabb és a legjobb 3dMark értékeket 1125/1375 hozza. (1100/1350 értékig feszemelés sem kell)Ha tovább megyek, már nem hoz annyi pontot, sőt további fesz emeléssel drasztikusan csökken a kari teljesítménye, vagy egyszerűen 3dMark el sem indul. (Pl. +100mV=fekete halál)
1150-ig még stabil, 1175 már sok neki és valójában a feszt sem tudom belőni hozzá, Memóriát 1400 fölött nem próbáltam. A hőmérsékletek sehol nem mennek 76*C fölé.Van ezen a karin egy legacy bios és egy hybrid bios - igazából nem tudom melyik mi célt szolgál. Gyárilag hybridre volt állítva, én úgy hagytam.
Továbbá szerintetek ez jól van beállítva?
-
Tomdriver
őstag
válasz
Tomdriver #9686 üzenetére
"GPU memory clock nem áll vissza alapra, jelen esetben terheletlenül is 1350 MHz. Ezt eljátszotta velem az NV kari is, de ott rájöttem, hogy a 3 monitoros mód miatt van "
Megoldódott! Nem volt elég kikapcsolni, le is kellett tiltani őket.
Majd csinálok még teszteket, de egyenlőre ennyi...
-
Tomdriver
őstag
Nos, köszönöm a drukkolást, a kari úgy tűnik szépen teljesít!
Nem zörög a venti, eddig bs. sem volt (kopp-kopp), nem is igazán melegszik, és úgy tűnik fesz. emelés nélkül nálam is simán megy 1100/1350-et.
Sőt: végre 3 monitorral jön az 5760x1080, sajna Giga GTX 780-nál ezt nem tudtam összehozni (5040x1040 volt csak) hosszú idő után sem. (Hogy a kártya vagy szoftveres hiba volt e, sajnos már nem derül ki.)Csináltam egy tesztet - ami engem zavar (itt mondjuk a max. értékek miatt nem tűnik fel), hogy a GPU memory clock nem áll vissza alapra, jelen esetben terheletlenül is 1350 MHz.
Ezt eljátszotta velem az NV kari is, de ott rájöttem, hogy a 3 monitoros mód miatt van: ahogy lekapcsoltam a másik kettőt visszaállt, de itt valamiért nem.
Nemtom, AMD kártyáknál ez normális? -
Tomdriver
őstag
válasz
Sontir Fel #9653 üzenetére
Ja, ezt én is akartam kérdezni, hogy pl. kezdenék 1050/1300-al (ez talán még elmegy alapfeszen?
) és úgy mennék feljebb, mondjuk 1100/1350-nél nem használnám 24/7-be mert minek, Vagy az is sok?
Na még ezekhez kéne jól beállított fesz, se több se kevesebb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- BESZÁMÍTÁS! Asus A520 R5 3600 16GB DDR4 500GB SSD RTX 2060 8GB Rampage SHIVA CoolerMaster 700W
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest