- Magisk
- MIUI / HyperOS topik
- iPhone topik
- LG V30 - vezércsel
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
- Sony LinkBuds S - a kényelem ára
- Fotók, videók mobillal
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
Új hozzászólás Aktív témák
-
katt777
félisten
Fájlokat, reg beállításokat töröld mindenhonnan, utána fel kell mennie. Ha nem, akkor tényleg reinst.
EnterR: Nem megmagyarázhatatlan, 1xűen nem működött a kártyáddal. Nálam az új hotfix szarakodik olyan szinten, hogy még a telepítője is 2x leállt eltávolításkor belső hibával, kari látszólag nem volt a rendszerben, fájlok meg igen. Na, ha erre rátelepítek egy másikat, máris kész a baj.
-
katt777
félisten
válasz
sepsi0 #53363 üzenetére
Szeretek a saját tapasztalatomra hagyatkozni, nem olyan tesztekre, amelyekkel valaki direkt meg akar győzni, ennyi az egész.
(Ebből mondjuk a csúcsok a valóságot enyhén és érzékelhető céllal kerülő VGA-tesztek.
) Az említett VGA alá szinte bármelyik megoldás jó, de éppen elég alaplapos tapasztalatom van ahhoz, hogy a legolcsóbbakat a legmárkásabbakból se javasoljam senkinek, illetve persze nem feledkezem meg a hosszabb távú használhatóságról, de ez megint preferencia kérdése. Én szeretem az évekig kitartó cuccokat, mert ezek ált. a kezdeti magasabb ár ellenére olcsóbbak a folyamatos cserélgetésnél, és kevesebb a lehetséges hibafaktor is. Ezek az én szempontjaim.
tka: Karit karira vásárolgatsz, ez szép.
Vettél volna egy drágábbat.
Viccet félretéve: írd felül a gyári profilt minőségi beállításokkal, és máris szaladni fog a BF4. Hogy ezt ?x írtam már, de senki nem keres... Mihelyst nem "optimalizál" a driver, rendben fut a program. DX-ben és Mantle-ben is ez volt a megoldás (előtte még random kidobás is előfordult a nagy laggolás közepette), ami persze ezúttal sem jelent 100%-ot.
AB tökéletes megoldás, viszont a driver saját órajel és feszvezérlését ki kell irtani, és kézzel profilt váltani. Így nem hülyíti meg és teszi tönkre a VGA-t a szükségtelen órajel és feszváltásokkal. -
katt777
félisten
válasz
sepsi0 #53355 üzenetére
Ha megnézed az említett procik tudását, rájössz, hogy az i3 megéri, és az AMD is jó. Én ha valamit erőltetnék, az Intel lenne (+nV
), de magam tapasztaltam, miben és mennyire jó az AMD. Direkt olcsó lapot pedig nem vennék továbbra sem, inkább kicsit drágábban minőséget.
GB-t lapot nem vennék, mert nem érik meg az árukat, ha az ember végigböngészi a tudásukat. AsRock nagyon jókat csinál olcsón, de tőlük sem venném a legalsó kategóriát. Viszont VGA-ból meg csak GB-ot, ha tehetem, abból az ASUS-t kerülöm messzire.
No de ki-ki elmondta a maga preferenciáit, a döntés nem a mi dolgunk.Mi csak megnehezítjük.
polgi803: Sapphire nem csak Mo-on 2 év garos, gyárilag pedig 3? El van ásva a doboza, oldalukon meg nincs ott.
-
katt777
félisten
BUÉK mindenkinek!!!
-
katt777
félisten
válasz
kerekfej #53341 üzenetére
Jók a Pentiumok, de 265 kevés full HD-re, legalábbis maxi grafikával. Valóságban is jobb a P, de én inkább az i3-at javaslom hardveres tudása miatt, és drága lap tényleg nem kell hozzá, AsRock-ok jók, de lapból se az olcsót vedd meg, hanem a JÓ-t. +3-5k, és jól felszerelt, stabil (ált. a fesz. vezérlés a gyenge pontjuk) alaplapot kapsz a legolcsóbbhoz képest. De a helyedben nem vetnék el egy ASUS A88X-et egy 6800K-val v. 7700K-val, ezeket jól lehet tuningolni (7850K-t is, csak drága, és nem gyorsabb), ráadásul kvázi 4 magosak, nem csak +2 szál (i3) v. butítottak (Pentium, Celeron). Mindegyik jó még erősebb VGa alá is.
-
katt777
félisten
válasz
kerekfej #53333 üzenetére
Bármit rátehetsz, mindennel csökkented a CPU-limitet, de eltüntetni nem tudod. A kompromisszumot minden játékban meg kell találni, amikor a futási sebesség még megvan, viszont a lehető legkisebb a CPU-limit. Így a legkisebb az esély a laggolásra. Nyomj egy (jó nagy) adag tuningot a procinak.
-
katt777
félisten
válasz
artiny #53329 üzenetére
Én bármire állítottam őket, egyik sem akadt, főleg a Metro szaladt, mint az álom. FC4-gyel az 1.6 update óta van ilyen probléma, legalábbis nálam. Ja, miond2 full grafikával full hd-ben.
csabi0805: Tisztában vagy egyáltalán az órajelekkel és az áramfelvételi korlát mibenlétével?
Mert az kizárt, hogy magasabb órajelen menjen a kártya a Pwr Ctrl bármiféle átállításától.
-
katt777
félisten
válasz
belinho #53309 üzenetére
Az is, igen, meg a hűtés is, csak én túl nagynak találom a különbséget.7870.ek mind GCN-esek, nem? Végül is nem fontos, nekem jó a nagyobb teljesítmény kisebb feszen. Megint?
artiny: FC4 vagy driver, vagy update probléma, 1.5 és régebbi meghajtóval nem laggolt, 1.6 és új driver laggol. A játék még tele van hibával. Ha a flickeringet nem látod, akkor talán az AMD driver így küszöböli ki.
-
katt777
félisten
válasz
Steve198310 #53305 üzenetére
Gondolom, mert 7870-nek hívják.
Tudom, hogy más a felépítés, csak abból indultam ki, hogy azonos (teljes) terheléssel X és Y hardver esetén a magasabb feszt felvevő fogyaszt többet (és melegedik jobban emiatt) elméletileg. Ha ez mégis hűvösebb, akkor sanszos, hogy az adott hardver nincs kihasználva, "fölöslegesen" kéri a magasabb áramot. Ennek egyetlen logikus oka az alkalmazott alkatrészek gyenge minősége lehet. Úgy vélem egyébként, hogy az egész kategóriában, az R9-eseket is beleértve a 7870XT a legjobban eltalált kártya. -
katt777
félisten
válasz
Steve198310 #53291 üzenetére
Hát, az csudi 1.3V-on, amikor az XT-nek az 1.144V GYÁRI (már levett 1.21V óta) is garantált 100°C+ VRM egy kis tuninggal, ha az ember nem használ saját hűtésvezérlést. Eszerint a 78x0-ak ilyen pocsék hatásfokkal dolgoznak.
Gondolom, magasabb feszen hasonló kihasználtsággal magasabb hőt kellene termelniük. Az XT-n legalábbis elég komoly hűtő van, hogy ne az okozzon túlmelegedést.
G4RWIN: Bármilyen beállítása lezuhog, ha nem állítod minőségre CC-ben, nálam legalábbis ez oldotta meg a problémát. Azaz szar a gyári CC profil.
sephi: Nincsenek akadások, lásd feljebb. Mantle-nek sem kell 2GB egy 2GB-os kártyán, szépen elfut azzal, ebből a szempontból az optimalizálás rendben van.
-
katt777
félisten
válasz
Sanyi19 #53259 üzenetére
Viszont, Neked is.
Ja, hát ha Chrome van a gépen...
De mondok egy érdekeset: Eddig mobilnetem volt, Windows-on csak Update, semmi más, rendben szaladt hónapokig. "Okosok" Cat. topicban lehülyéztek, amikor szóltam, hogy nem jó ötlet állandóan wint frissíteni (miközben konkrétan többen megírták, hány win frissítés okoz problémát), na, gondoltam, hátha változott a helyzet. W8 frissítések felmentek, gép esett-kelt, restartolt, és amit még el tudsz képzelni, de még ha nem történt ilyesmi, akkor is előfordult 200MB-os hibajelentés. Azóta helyrekalapáltam némi pucolgatással, de ha valami miatt vissza kell majd tennem a rendszert, tutira maradok a szervizcsomagoknál.eldiablo: AMD-nek annyira nem gond 1.4V jó hűtéssel. Auto-n persze nem szabad hagyni semmit sem, turbót főleg nem, annál nagyobb lassítóerőt én még nem láttam.
Amúgy nem egészen vágom már, hogy ez milyen topic...
-
katt777
félisten
válasz
ricsi8800gt #53256 üzenetére
Én meg a 7870XT-tulajoknak. És bugmenteset!
-
katt777
félisten
Ja, az új AB végre nem mély hardveres eléréssel pontosan látja a VRAM-ok órajelét, ezt is megértem!
-
katt777
félisten
280-at fogja, 7950-néál jobb is lehet, ha kifogsz egy tuningos darabot. természetesen NEM a tuningolt 7950-nél, de nem is annyiba kerül.
Gyakorlatilag ma mindent (éppen, azaz min 30FPS körül) visz full HD-ben maxi grafikával, FX-6300-nak, ha az eddigi hsz-okra jól emlékszem, kellhet egy kis tuning, de nagy CPU-limit minőségi grafikával nem lesz. Játékban feltolod, CCC-ben meg minőséget választasz, optimalizációt kikapcsolod, VGA meg szépen dolgozik. Alapon járatott 6800K sem hozott gyorsabb grafikát, mint egy 4.1GHz-en futó i5. Ha PX-et használsz vmelyik játékban, akkor persze a procid valóban kevés lesz, szóval azt ne nagyon tedd rá semmire.
Ha tudsz, olyat szerezz, mint az enyém, ezen jól tuningolható RAM-ok vannak, 1500MHz-en maradva nem tudom, eléri-e a 7950-et.csabi0805: Nálam tökéletesen fut mindent maxra téve, viszont a fotorealisztikus megjelenítés kicsit megfektette, 15FPS-re zuhant.
Az mondjuk sajna előfordul gyárilag erősen túlhajtott kártyán, hogy újabb programok megfektetik őket, tehát lehet, hogy csak ennyi a gond.
Sanyi19: Lapozófájl?
Nálam nincs, OSD beállításhoz letettem tálcára, aztán vissza, semmi gond.
-
katt777
félisten
válasz
jozsi23 #53230 üzenetére
IGP-vel együtt, 1./2. kártyát váltani. IRQ kiosztásnak kell lennie valahol (bár MSI-nél nem csodálkoznék, ha nem lenne
), VGA-ét át kell állítani (11 szokott lenni). Persze egyáltalán nem biztos, hogy itt van a megoldás, ez csak egy a lehetséges variációk közül, amelyeket még nem próbáltál.
HopeckoR: Az, hogy némely grafikailag terhelőbb alkalmazásnál jó a proci, nem jelenti azt, hogy mindenben elég. De nem feltétlenül kell i5, egy 7700K v. 6800K is bőven jó. BF4-ne meg ott a Mantle, nálad jó lehet, i5-ökkel csak lassítja a grafikát. Fogyasztásban és tuningban is sokkal jobbak, főleg a 7-esek. Ismerősnek építettem gépet, 7850K bele, gond nélkül 4.6GHz-re felhúzva (nem volt időm napokig tesztelni, csak ezt a beállítást) egy olcsó Rajintek hűtővel és egy 19k-s ASUS lapban, menet közben 0.4V-ra is levette a feszt, nagyon takarékos. Intelem megfelelő(C7) táp nélkül legalább 0.8V-ot kér.
-
katt777
félisten
válasz
Andris837 #53206 üzenetére
Én is kaptam már olyat. Nagyker visszaküldte a gyárba, ott javították, és original csomagolva küldték vissza, csak nekem szóltak, mert emiatt lerövidítették a gar. időt (remélem, van papírod a megújított garról), ami amúgy jogellenes volt, de a cserekártya hamarabb bedöglött, semhogy ennek jelentősége lett volna.
Dark KillerX: Csak a cache?
Hát, éppen ez a lényeg.
Anno E7-es procik is csak ebben különböztek E8-asoktól, vagy éppen E5-ösöket is lehetett tuningolni ezerrel, de számos játékban jött a laggolás a kevés cache miatt egyébként azonos VGA-kal. Sokan ilyen jelenség miatt ma is az AMD drivert szidják, ami persze lehet jogos is, de előtte mindig érdemes körülnézni, milyen hardvert tettünk a VGA alá. Én anno éppen ezért hagytam ki a Q8-as sorozatot, bármilyen jó ára volt is.
HopeckoR: Harmatos oda az a proci, de nagyon. Nincs kizárva mint hibaforrás, levett órajelekkel tesztelheted. MSI-nél erősen megkérdőjelezném a bios frissítést, sztem mindenképpen kérdezd meg a supportot, mielőtt valami gázosba vágsz bele.
Sur1G: Próbáld ASUS driverrel. Amúgy tesztelhetnéd a procit, nem hibajavítós-e a bios-beállításod, mert az is ilyen hibajelenségeket okoz. Tuningot persze kizárhatjuk, de lehet ott nem tökéletes időzítés is a RAM-oknál. Másik VGA-val sem ártana tesztelni, v. ezt a karit más gépben, hogy mint hibaforrást kizárhassuk, hiszen RAM ezen is van. +1 ötlet: told fel a grafikai beállításokat a játékokban, mert lagot az is okozhat, ha leesik a terhelés és időleges CPU-limit lép fel.
zozoz1: 8GB RAM mindenre elég. Egy JÓ táp sem kell, hogy 700W-os legyen, 500W-os is elég, a lényeg, hogyan és hány A-t ad le a VGA-nak.
Steve198310:
Mondjuk az ilyen minőség 400W-os ált. drágább, mint egy 5-600-as, és amelyeket én láttam, egynek sem volt normális kábelezése, ami persze igény kérdése.
-
katt777
félisten
válasz
Dark KillerX #53200 üzenetére
Azért a Q8300 nem ua. kategória.
Partybokszos: CPU tuning, Full HD felbontás és maxi grafika, talán összejön. Most nincs időm utánanézni, de a 6800K-m alapon elég volt tuningolt Xt alá, ami azért jóval erősebb.
jozsi23: Hát, cserélj lapot. Volt AMD- és Inteles is tőlük régebben, azóta messzire kerülöm a cuccaikat, de a frissebbekkel is olvastam gondokról. Intelt letiltva, v. kombó módban is próbáltad? Mert sztem ott nem frankó valami. Esetleg IRQ-akad?
Andris837: Jó öreg 7870-en még mindig szépen fut minden.
-
katt777
félisten
válasz
RetepNyaraB #53177 üzenetére
Eddig minden ismerősöm krómmal szívott, kémprogramot meg elvből nem telepítek a gépemre.
Fox-szal semmi problémám, igaz, mindig mindent beállítok kézzel, és védekező kiegészítőket telepítettem, 3D gyorsítás meg AB-nek köszönhetően megint csak nem tud belecseszni a rendszerbe, mert AMD-drivereknél az órajel-ugrálás szokott problémát okozni.
Steve198310: Pár monitort használtam D-Sub-bal a jelenlegit is DVi és HDMI mellett), egyik sem hullámzott, de még a képük sem.
Rossz kábel/csati, esetleg öregedő monitor inkább a hibaforrás.
sunesz94: A tápon rajt van, hány A-t ad le. A ventilátort meg fizikailag ellenőrzöd. Értsd: ráfújsz. Ha pörög, OK, ha nem, az már kevésbé. Kézzel is megmozgathatod finoman, ha szinte ellenállás nélkül siklik és tovább pörög, OK, ha erőt kell adnod és leáll, gáz. Kosz ment bele.
-
katt777
félisten
válasz
sunesz94 #53168 üzenetére
Inkább olyan, mintha be lenne ragadva a venti. Az is lehet, hogy a 12V ágon nem kap legalább 18A-t a kari.
Lacuss20: Ez Chrome? Az gázos, érdemes más böngészőt használni. Ha más böngészőben is fellép a hiba, tiltsd le a 3D gyorsítást (tök fölösleges). Ha bármikor 2D-ben fellép (pl szövegszerkesztés, stb), akkor feszt kell adni a kártyának.
-
katt777
félisten
válasz
szami777 #53160 üzenetére
Vsz a táp vitte magával a VGA-t.
lehella: Catalyst topicban többX is írtak megoldást, volt ott minden. A legrövidebb persze a csere nVra, az gond nélkül kezel több megjelenítőt, és még a képernyőket sem keveri.
Andris837: Unigine Heaven, de minden tesztet fuill grafikával és max felbontáson futtass ezzel a konfiggal. PX eredmények így is le fogják húzni mindet, a fontos a GPU-tesztek eredménye.
-
katt777
félisten
válasz
RetepNyaraB #53157 üzenetére
Elméletileg garanciálisan meg kellene csinálniuk, hiszen a gyártó által elismerten hibás a kártya.
zozoz1: Inkább az ASUS supportot kérdeztem volna meg, aztán azzal a válasszal megyek a kereskedésbe. De jó ezt tudni a PCX-ről.
-
katt777
félisten
válasz
zozoz1 #53149 üzenetére
Kész szerencse, hogy a bios-frissítés garvesztést jelent. Egyes gyártók szerint ugyan nem, de reméljük, nem kell kipróbálni a gyakorlatban. Mondjuk nem véletlenül szeretem az ASUS lapjait, de szoktam le a VGA-ikról.
Nálam olyan probléma jött elő huzamosabb ideig 2D-ben használva a karit (semmi böngésző, vagy más gyorsítás), hogy rendszeresen restartolta az asztalt. AB használata megoldotta, ha valakinek ilyen baj jönne elő.
-
katt777
félisten
válasz
seederking #53084 üzenetére
Mehet minden maxra. Nekem úgyis csak 40 köré zuhan le néha az FPS (száguldás járművön), vinnie kell a cuccodnak simán.
A sasokról és a borzokról nagyon jókat olvasni neten. Nem tudom, hogy ennyire gáz a játék, vagy vmiféle poénnak szánták, de nehéz komolyan venni, amikor egy borz kinyírja az egész outpostot és a támadókat is.
Steve198310: Igen, írtam is.
sephi: Tessék, én (nem OFF
) ennyit hoztam ki: P8284 (975/1500MHz), P9384 (1100/1700MHz), Px: 8252(4.0GHz-en).
-
katt777
félisten
válasz
DeSanto #53073 üzenetére
PhysX (sanszos az 1 100%-os mag miatt), vagy éppen HDAO-t (nV) használsz HBAO (AMD) helyett.
HDMI-n a GPU-scalinget fevitted 0-ra? Mert alapból nem arra teszi az idióta meghajtó.
Színek full RGB4:4:4 PC-n vannak? Mert alapból nem arra teszi az idióta meghajtó.
Monitor driver, és saját színprofil fent van?
nV hangja? Eddig az összes nV kártyám sokkal halkabb volt a legjobb hűtéssel szerelt AMD-nél is. Igaz, ált. Twinforce-os (vagy 1 ventis saját) GB volt mindegyik.
PX-es játékhoz NE vegyél AMD kártyát (máshoz sem).
-
katt777
félisten
válasz
Picturemaker #53063 üzenetére
Tévedés. Van több jó is, persze, azokba sem kell hülyeségeket beállítani
, de ez totál off.
-
katt777
félisten
válasz
zozoz1 #53061 üzenetére
Ha a legjobbat vetted volna mindenből (de főleg nem a sokaknak gondokat okozó 270X-et), nV topicban birkóznál. Izé... vagyis, ha lenne miért...
Ezt leszámítva tényleg jól válogattál.
A jó ötletet már rég közzétettem.
A nálam bevált megoldásnak nálad is működnie kellene. Mondom a fontosat:
1. Cat installerrel uninstall (mehet a telepítő indításával is, de jobb Telepített Programok közül).
2. Program Files, \ Common files (x86 is) \ Programdata ATi könyvtárak töröl (user\Appdata játék profilok maradhatnak)
3. Reg: HKCU\ATI, HKLM\ATI (Tech. is) töröl.
4. Restart (CCleaner mehet)Driver pucoló progikat kerüld!
Fentiek után akármelyik driver szépen telepíthető (ha mégsem, win reinst
), lehetőleg legyen friss ASUS.
AB nem okoz galibát, már ha jól van beállítva, de a bizt. kedvéért deaktiválhatod, főleg telepítéskor.
BF4 az általam már többx leírt módon Mantle-ben is jól fog futni, de DX-ben biztosan. Nem kell lapozófájl.
-
katt777
félisten
válasz
Steve198310 #53058 üzenetére
Vagy simán kilép kevés memóriával, vagy 2D textúra kirajzolási hiba. A poén, hogy a videó közepén csinálja, 3D-nek semmi köze hozzá. Swap fájl-lal működik, de ez idegesítő (ráadásul min graffal is kell neki, vagyis vsz. a videónak, mert a játék nem zabálja meg). Ha mindent ráteszek, 1.8FPS
, miközben ritka pocsék képet nyújt, használhatóvá butítva kb. mint egy Unreal engine 3. Bármi grafikát állítok, percekig újra megy a betöltő videó, egyébként 92FPS alá nem tudtam vinni eddig, szóval még nem jöttem rá, melyik beállítás vágja haza. Az viszont biztosan rossz (driver is lehet akár), mert van pár DX11-es játékom, és egyik sem fekteti meg a karit. Alapvetően szerintem ez egy hiperszarul megírt játék még 3. javítással is. Nem is szidom az AMD meghajtót, a 2 legfrissebbel ua. hibák vannak.
Ja, és volt benne az elején egy Auto Mantle, az vhová eltűnt.Pedig kikapcsoltam volna.
-
katt777
félisten
válasz
sepsi0 #53036 üzenetére
Én továbbra is csak azt tudom mondani, hogy nem lapozófájl egyik játéknak sem. Hogy miért lehet rá szükség, már írtam. 8GB bőven elég, de 6 is. Jó pár éve egyedül a Force Unleashead volt az egyetlen, amely nem ment nélküle (kellett, el sem indult), de hogy 8GB RAM-mal ilyen gondok legyenek ÉP Windowson, olyat nem pipáltam. Jut eszembe, valami hálózati szarság BF-nél bezavarhat, de alapból tutira lazán fut nélküle. Persze muszáj megjegyeznem, hogy ez drivertől és update-től is függ. De ha nektek úgy megy, és OK, akkor fölösleges is vitázni rajta.
AMD-nél nem lep meg, hogy egy konfigon ilyen beállítással megy rendesen valami, egy másikon meg egy másikkal.
RetepNyaraB: FX-ben nem szakértek, de a 3.45GHz tutira kevés, nagyon sok helyütt olvastam, hogy inkább FX-8... procikat javasolnak AMD-sek is egy ilyen kalibertű kártya alá.
-
katt777
félisten
Hát akkor 40k alatt találsz márt 7870XT-t is, az simán visz mindent. Látom, döntés megszületett.
Balancee: Tényleg ez a lényeg, csak azért fura, mert nálam eddig semmiféle hibát nem okozott. Esetleg érdemes lehet nyomát pucolni és reinstall, hátha valami elállítódott, vagy egy Alcohollal tesztelni, nem pusztán a virtuális meghajtó okozza-e, illetve ami még gázos, hogy némelyik játék védelme besz.rik a virtuális meghajtóktól.
Steve198310: A 270-ek 1.2V-on mennek, ha jól rémlik. A 7870XT-m 1V-on (de még gyárilag is csak 1.144V). Hogyan fogyaszthat kevesebbet az előbbi? XT-vel azért szépen le lehet nyomni a 270X-et, legalábbis egy olyan jó darabbal, mint az enyém.
kovsol: Nem kell kikapcsolni a boost-ot, tuninggal is csak 1.1V-ot kér.
zozoz1: Hi, nálam ugyanezt csinálta 2. pályán Mantle-lel. CC-ben maxra állítva a profilt, és játékra téve a vezérlést (ill. bővítve), megoldotta a problémát (csak semmi optimalizálás az AMD-től!!!). BF4 legújabb frissítése fent van? (Update 12, assszem vmi 11072). Far Cry-jal semmi gond. 270-ekkel persze gyakran van olyan bug, ami 78x0 karikkal nincs, illetve esetedben mindenképpen érdemes a gyári ASUS drivert használni, mert modolgatják a konstrukciót (pl. több fázis), és a ref driver bekrepálhat tőle.
sepsi0: Mi a francnak a lapozófájl?
Csak lassít.
betegphiu: Az FPS zuhogás a procid miatt lesz (CPU-limit). Bios kapcsoló akkor kell, ha elcseszted az egyiket. Alapból ne állítgass órajeleken, fölösleges ezzel a procival.
-
katt777
félisten
válasz
kispalya #52969 üzenetére
Ez akkor király, ha ezzel gart vesztesz.
Lacuss20: Ha alapon és minden játékban ilyen, akkor gar (ha csak nem a táp gyenge alá). Mantle produkált nálam hasonlovakat Thief-ben 14.3-as driver után (az nyilvánvalóan driverbug), illetve BF4-ben fordult elő asszem 1.4 update-ig (katonák sisakja lógott a végtelenbe és tovább).
Ha mindig csak jó idővel a játék elkezdése után jelentkezik, akkor legnagyobb eséllyel a hűtés kevés.Steve198310: Nálam tuningnál fordult elő, és RAM-ot kellett visszavenni. Igaz, nem 100%, de hogy a fesz kevés (ill. órajel magas), az biztos, már amennyiben a hűtés és a meghajtó OK.
zseko: Nekem meg azt mondták, annyiért adjam a 7870XT-t.
Radeonnál sosem lehet tudni, de mivel más típus (és az előző beállításai nagy eséllyel bekavarhatnak), én lepucolnám a drivert kártyacsere előtt, abból nem lehet baj.
Én a helyedben mindenesetre várnék biztosan DX12 kompatibilis (nem szoftveresen) kártyákra, esetleg egy GTX960-ra ja most minden úgy fut, ahogy szeretnéd. -
katt777
félisten
válasz
Balancee #52950 üzenetére
Nekem a kereső elég sokat hoz (issues). Az biztos, hogy ha most vennék ilyen kategóriájú karit, ma is a 7870-et választanám, R9-esekről én is olvastam jó pár bugot, pl. BS-t, amely nálam talá 3x, ha fellépett. legutóbb kiderült, hogy csak várni kellett. Ment defrag, ezért nem lőttem le a gépet, aztán kb. 4p múlva visszajött a kép. Gondolom, mások türelmetlenebbek.
Van egy olyan sejtésem egyébként, hogy az installer okozza a legtöbb hibát, 14.8 óta hiába távolítottam el szabályosan az előzőt, az új telepítés után mindig belefutottam vmilyen bugba, tiszta telepítéssel meg az összes bug a 14.11b2-vel jött elő egy BF4, de mihelyst felülírtam a CC profilját, máris rendben ment.Lacuss20: Ez monitorfüggő lehet, nálam D-Subbal sem lépett fel ilyen jelenség.
-
katt777
félisten
válasz
betegphiu #52940 üzenetére
Izé... a procit állítsd át i5-re biosban.
Ált. az időszakosan fellépő CPU-limit miatt van laggolás. Nálad sztem erről van szó.
szivacs1987: Hát, ezzel nem tudok mit kezdeni.
Nálam működött a dolog, mi több, azzal is játszottam, hogy minden csatira ua. monitort kötöttem, tesztképpen (de van egy CRT is).
Balancee: 100%, hogy nem a DTools okozza. Nálam is fent van, és semmi bajt nem okoz. Inkább vmi. más az ok, a DT csak tünet.
-
katt777
félisten
Nekem XT van, BS errort csak elvétve láttam.
jonnyjoker01: A VRM-ek hőmérsékletét nézd, az szokott elszállni. Kártyától függően 20°C-kal is magasabb lehet a GPU-nál.
betegphiu: Jó is az a kari.
szivacs1987: "Meg lehet változtatni az elsődleges monitort." Mi nem vili?
Sanyi19: Kitolni lehet, csak kérdés, érdemes-e.
-
katt777
félisten
válasz
ricsi8800gt #52900 üzenetére
Sejtelmem nincs, mivel érték el ezt. Vagy új influenza-tünet?
Na jó, nem gáz, ha ezzel vagy elégedett, jó szórakozást hozzá.
ADAM1337: A minap éppen BF4-gyel derült ki hiba, pedig már occsó update + 1 éve frissítik a drivereket.
Gyári profil máskor éppen elfedi a hibákat, így nem veszed észre. Nálam 14.3-14.7 RC3-ig MINDEN csomag codecje befingatta a hardveres video-lejátszást. Közben volt még Thief Artifactelés. A multimonitor "support" meg teljesen felejtős C top. tele vele, és van pár nV-s ismerős, akinek minden ilyen problémája megioldódott nV kártyával. Persze, ha olyan játékokat tolsz, amelyek jól futnak, hiba nincs, ami kiderüljön.
nesh_019: El kellene bírnia, sztem megvan a 18A 12V ágakon.
-
katt777
félisten
válasz
ricsi8800gt #52897 üzenetére
Nem inkább nV kéne?
seederking: 3.3/3.7, és mivel nincs hazavágva a kupakolása, mint az Ivy-nek s a többinek, pöpecül tuningolható egy középszerű léghűtéssel is. Alapfeszen nálam, ha jól rémlik, 4.3GHz-et tudott. Mondom, Haswell topic 1-hsz-ban ott van minden beálítás, de ha segítség kell, bármikor szívesen.
4670K már forr (kupak 70, magok meg már 90 fölött), 4GHz fölött egy LinX stress-teszt már Ninja 3 alatt is kifekteti, és sok feszt is kell adni neki. Nálam 4.1GHz-re van belőve, ez gyakorlatilag kb. a 2500K 4.5GHz-es szintje. Hétköznapi használatban nem vészes, nem mennek a magok 70°C-ig, csak hát hogyan nézzen az ember stabilitást? Ráadásul túl sok fesz is kell neki. A lényeg, az i5-ös cucc tökéletesen megfelelő a kinézett kari alá, még többet is elvinne.+ADAM1337: Catalyst topic ajánlott, addig örüljetek, amíg nincs rá szükség. Csak 1 hiba a sok közül. 7xx0 karikon, ahogy nézem (akár itt is), minimális a hibafaktor, de R9-eseken már kevésbé.
-
katt777
félisten
válasz
seederking #52893 üzenetére
Jóval erősebb, és nagyon jó választás!!! Proci simán visz 4.5-4.6Ghz-et (ha egyáltalán szükséges, részletek az adott topic 1. hsz-ban v. felújítandó honlapomon
), amivel a kevésbé túlhajtható Haswelleket is simán befogja (tudom, mert most az van
). Ha Virtus a lap, az még jobb, nekem azóta hiányzik, hogy Z68-as konfigom volt egyébként éppen ilyen procival. Elégedett leszel vele, az AMD driver hibáit meg semmivel nem kerülheted el, ha már megvan a kari
.
-
katt777
félisten
válasz
ADAM1337 #52891 üzenetére
Hát, 7850 más kategória, másrészt a Mantle gyorsítása eléggé célirányos. Relatíve gyenge proci (esetedben a multi limitál), vagy gyenge grafikai beállítások mellett dob a teljesítményben az ÖSSZES (mennyi is van, 3?) ezt támogató alkalmazásban. Nálam Thief-ben és BF4-ben is csak lassított (no multi), igaz, Ultra grafikát használok még driverből is feljavítva, gondolom, multiban ez kevésbé sanszos.
-
katt777
félisten
válasz
ADAM1337 #52834 üzenetére
Hát az kb. ott van (alapon), mint XT egy jó tuninggal. Kérdés, lehet-e olyan jól tuningolni, mint egy 7950-et, és hogy vannak-e olyan driver-problémák, amelyek 7xx0 sorozatnál már kevésbé lépnek fel.
Steve198310: Én nem mondtam, hogy többet ad, csak azt, hogy felemeli és nem hűt jobban (amit egy 3rd party programmal meg lehet oldani), ergo jobban melegszik.
De túltárgyaltuk, világos, ki mire gondolt.
seederking: Már i3 is jó, de i5 mindenképpen ajánlottabb vétel. Ha AMD vonalon akarsz maradni, saját tapasztalatból mondom, hogy ey 6800K már elfogadható (újabb felesleges, mert ugyanott vannak teljesítményben), de még jobb, ha tuningolsz rajta, máskülönben a grafikailag kevésbé igényes játékoknál lehet CPU-limited. Újakhoz elég, és i3-mal összehasonlítva inkább a duál magok, mint a dupla szál, előbbi hatékonyabb. AMD-hez olcsóbban is kapsz jól felszerelt, korszerű lapot.
ricsi8800gt: "szedjem le a ventit és ha dedikálva van a gpu akkor az eredeti" - hogy ez mekkora!!!
Amúgy ilyen névvel mit is keresel AMD topicban?
-
katt777
félisten
válasz
Steve198310 #52828 üzenetére
2 malomban őrölünk. 2D-ben "low" profil van alacsony fesszel, UVD-ben és 3D-ben emelt fesz magasabb órajellel. Ha tuningolsz, akkor is felemeli de a hűtést nem módosítja, erre írtam, hogy túlmelegedést okozhat a legtöbb kártyán.
ADAM1337: Akkor most van egy 7870XT-d?
-
katt777
félisten
Ezek a mini Dp csatlakozók mennyire és hogyan használhatók UHD monitorhoz? Kinéztem egyet, de DP2.0 csatlakozói vannak, valami átalakítóval működhet? Beleértve a 60Hz-es frissítést is, mert ahhoz kell a DP.
Erre nem kaptam választ, de ha valaki próbált már e topicba illő kártyát UHD monitorral, szívesen fogadok minden infót, főleg a grafikus teljesítményről. -
katt777
félisten
válasz
Steve198310 #52806 üzenetére
Dehogynem emel, az a dolga. (Powerplay.)
kerekfej: Mint olvashattad, magam sem egy HD2600-zal hasonlítottam össze.
Egymáshoz teljesítményben közeli kártyákkal fordulhat elő, tehát pl. egy 270X-nél egy 7850-nel lehetne összevetni, ilyesmi. Ez persze mindig kártyafüggő, de a probléma inkább ott van, hogy egy durván CPU-limites helyzetben a min FPS lezuhan, míg egy gyengébb VGA-val nem feltétlenül. Ergo a gyengébb kártyával jobban lehet játszani. Ha pedig ey 1-2 magot igénybe vevő játékról van szó, a Phenom jóval nagyobb bukta, mint egy P v. Core i3.
RetepNyaraB: "Ez olyan, mint az intel procik(I)on(/I) a turbo core (ööö persze lehet, h van AMD(I)-re(/I) is, nem vagyok képben. Ez magyarul azt jelenti, hogy szerinted az Intelekben rossz, de lehet, hogy az AMD-kben. Erre írtam ON TOPIC, hogy az AMD-nél lép fel.
Az "AMD-nél" teljesen helyes kifejezés az "AMD esetében" rövidítésére, főleg, hogy a turbót nem tudod kikapcsolni a prociban, még ha le is kupakolod, hiába a proci vezérlésébe építették be.Csak biosban tudod kikapcsolni.
Az igekötőket nem is értem, hogyan jöttek ide., az összes ilyen szavam a "kikapcsolni" volt, helyesen írva. A köcsögözést inkább nem minősítem.
Ez egy elég szánalmas hsz volt (lásd még: ragok hibás és következetlen használata), és csak azért válaszoltam, mert mindemellett teljességgel értelmetlen is.Ha nyelvészeti vitára vágysz, inkább privátban próbálkozz, de csak az ilyen jellegű tudásod némi fejlesztése után, így magunkat, egymást és a moderátorokat is kímélhetjük).
A fórumozók nyelvtudását illetően viszont teljesen igazad van! Én bizony, ha nyelvészkedni akarnék itt (de nem szoktam), nagy magyarságomban biztosan nem angol kifejezést használnék a szerkesztésre.
No offense, csak, ha már annyira vágytál a helyes nyelvi kifejezésekre, gondoltam, segítek.r00r1: Nézd meg a win en. tak. beállításait.
A másik az alaplapi S(x) mód. A harmadik a letöltő szoftver. Én pl. DiskDefrag-gal úgy jártam, hogy mindig en. tak. módba kapcsolt a gép, akkor is, ha futott. De sztem NEM a driverben kell keresni a problémát.
-
katt777
félisten
válasz
kerekfej #52803 üzenetére
Pár FPS...
Még full HD-ben is kevés, FX-ből is izmosabb, tuningos darab kell.
A legrosszabb az, hogy minél nagyobb a CPU-limit, annál biztosabb, hogy egy jóval gyengébb kari is jobb teljesítményt produkált volna. Anno a 3870-em E8400 proci mellett gyorsabb volt, mint a kis Athlon X2-k mellé rakott HD4850-ek.
7870-emet éppen kihajtotta egy 6800K (alapon), amely nem kicsit erősebb a Phenomnál, de csak grafikailag igényes játékoknál (C3, Witcher 2, Metro, és társaik). Gyengébbeknél már 4.8GHz kellett.
Szóval kezdhetsz dőlni...Steve198310: Kár, hogy a boost nem semmisíti meg a CPU-limitet.
RetepNyaraB: AMD-nél, te!
Intelnél teljesen rendben működik, AMD-nél ajánlott rögvest kikapcsolni (nem olyan rég volt 6800K-m
).
-
katt777
félisten
Overdrive-val nehogy megpróbáld!!!
Fölviszi a feszt, a hűtés meg marad alapon, ez egyetlen álmoskönyv szerint sem jelent jót.
kerekfej: Inkább az a gáz, hogy ilyen lapban nagy eséllyel olyan proci van, amely kevés a VGA-hoz. Azért a PCI-E2.0 is lehet korlátozó tényező önmagában.
7870XT mit tudna UHD felbontásban?
-
katt777
félisten
válasz
Steve198310 #52788 üzenetére
Hát, akkor tojnak rá dolgozni.
Az biztos, hogy egyáltalán nem bántam meg az XT-t.
-
katt777
félisten
válasz
szivacs1987 #52770 üzenetére
Én Manualban szoktam belőni. Nincs full HD-d?
Nálam szépen skálázódik a teljesítmény túlhajtással, és bár a teljes gyorsulás nincs meg, hibahatáron belüli. 9750/1500: 27,3FPS, 1100/1700: 30,2FPS Amikor nem emeltem RAM-okat, sokkal lassabb volt. 1600-on nem néztem.
A lényeg, hogy játékokban működjön,Steve198310: Akkor ez 270 probléma? Sávszél?
seederking: Nem.
RetepNyaraB: Huh, az a 0.96V elég gyenge, részvétem.
De legalább a teljesítmény legyen meg.
Force const. V akkor ugrál, ha nem tiltod le a powerplayt (hiába a fix fesz, AMD driver fog vezérelni), ráadásul a gyári értékre ugrál fel.
kerekfej: Lehet, rosszul emléxem, de nem kell ahhoz alaplapi támogatás?
-
katt777
félisten
válasz
belinho #52761 üzenetére
Azt, ami a kártya gyári feszültsége, azaz nincs csökkentve semmiféle megtakarítással (tehát nem az, amit bárki szubjektíve annak tekint). Nálam NEM 1.2V. TöbbX is írtam
, hogy az első szériák 1.2V-tal jöttek ki, a későbbiek viszont 1.144V-tal, nekem ilyen van. Sosem megy fel 1.2V-ra, felülszabályozás nélkül sem.
Ha viszont PP-t rajta hagyom, akkor a csökkentett profilok is felmennek 1.144V-ra, ezért kell kézzel kapcsolni, de ezzel tudok élni.
HWInfo jól mér.PcCar: Nézd meg a profilját, vsz. úgy állították be, hogy csak magas hőmérsékleten pörögjön. 90-100°C-on még semmi baja nem lesz a karinak (mérnökök nyilván ezzel számolnak), csak ezt sokan nem szeretjük, mert akadnak a környékén más hardverelemek is. Az egyenes görbének nincs sok értelme, mert csak fölösleges zajt/fogyasztást okoz, és persze csökkenti a ventik élettartamát.
szivacs1987: Nézd meg másban is, mert 1600MHz-es RAM-okkal gyorsabbnak kellene lennie. Vidd fel a beállításokat maxra, mert lehet, hogy csak menet közben pihennek a RAM-ok.
Steve198310: Nyilván "gyárival", mert extrémben az XT sem tud ennyit. FullHD-ben éppen 30FPS fölé megy nálam.
-
katt777
félisten
válasz
RetepNyaraB #52759 üzenetére
Az MSI AB-s beállításodra gondoltam, amely erősen lassította a VGA-dat.
Neked eszerint 1,21V-os karid van, az 1. szériából? (+1 indok, hogy ne vegyünk gyorsan új AMD kártyát.)
Az enyém 1.144V-os kiadás (szóval nálam ez nem lenne alatta, főleg nem messze), és a tuning 1.1V-on fut. Alapértékek 1V-on, -20% profil 0.9V-on. A 2D profilom a gyári min. 0.795V-on fut, viszont ezen 305/470MHz stabil, így ha TV-t/videót nézek, nem kell UVD v. "low 3D" profil. Így természetesen az órajel- és fesz. ugrálások okozta hibák messzire elkerülnek. -
katt777
félisten
válasz
nagy.matyika #52747 üzenetére
No offense, csak a hibából gondoltam, hogy talán rögtön megküldted.
Sajnos ez mindennapos hiba.
Sajnos a graf. benchmarkok távolról sem jók mindenre, max teljesítménytesztre. A játékok változó terhelése gyakran megfekteti a stabilnak hitt, stress-tesztelt beállításokat.RetepNyaraB: Kímélés végett ráagyással tuningoltam, 1100/1700MHz-en fut, és csak ha szükséges, azaz alacsony min FPS esetén, vagy VSynchez. Far Cry 4 pl. átlag 55+ FPS-szel fut, erre rájön 13% tuning (a gyári OC-re
), így megvan 60+. Ettől függetlenül, ha beesik alá (járművön, gyors mozgás), akkor csak 30FPS, de úgyis csak 40 körül lenne.
Azért az extra villanyszámlában ne légy biztos, nálam az 1100/1700MHz is jóval a gyári fesz. alatt megy.Tuning#túlhajtás, csökkentett profilok is vannak; gyári levett fesszel, vagy gyári -20% még jobban levett fesszel.
Nálad az FPS-értékek már hibajavítás (AB) utániak?szivacs1987: Gyártótól függ, tuning meg a kifogott darabtól. Bár 270 ilyen szempontból nyeretlen.
-
katt777
félisten
válasz
papírzacsi #52731 üzenetére
Szerinted?
Egyébiránt 55-58FPS-szel szalad, de ha quadon száguldozni kezdek, értelemszerűen lemegy 40FPS köré, elég sok a megjeleníteni való hirtelenjében.
Speed(R): Sejtettem, hogy ilyesmiről van szó.
doboka98: 11.b2-vel kaptam egy BS-t készenléti állapotban, de nem állítottam le a gépet, mert futott defrag, kb. 4p múlva visszajött a kép. lehet, hogy csak várni kell rá...
Egy kis 11.b2 tapasztalat, ha valaki megkockáztatná. Hogy kezdenek az új kártyákra gyúrni és avultatni a régieket, vagy csak megint elszartak valamit, a következőnél kiderül.
nagy.matyika: Nézd meg a fenti linket.
Ha minden OK, akkor OK, viszont abból SOHA ne indulj ki, hogy ki mennyire tudta húzni a saját VGA-ját. Az én XT-men pl. 1700MHz-et visznek a RAM-ok ezét a túlhajtás eredménye is jelentős), a legtöbb XT-t ez kifektetné (alkatrész minőség, fázisellátás, stb. is számít tuningolhatóságnál, határesetben még egy táp is).
-
katt777
félisten
válasz
papírzacsi #52727 üzenetére
Mit tegyek vele mobilnettel?
Trükkös videó?
-
katt777
félisten
válasz
Speed® #52688 üzenetére
Én amondó vagyok, hogy legyen használható és TELJES ÉRTÉKŰ a VGA-m.
doboka98: Nem DRIVER, és ha én mondom!
Furmark alatt egyenletes terhelést kap a kártya, nem ugrál fesz/órajel. Ha pucolás volt, mindenképpen fesz-probléma, és bizony táp is lehet az, főleg, ha nem ad le legalább 18A-t 12V VGA ágon stabilan.
nagy.matyika: Ha bizonyítható (értsd: látható vmi olvadás, deformálódás), buktál. 1. Nem kell széthajtani a kártyát. 2. Gondoskodni kell a megfelelő hűtésről. GPU hőmérséklet nem mérvadó, VRM ált. sokkal magasabb (tuninggal akár +20-25°C is lehet), RAM-okról nem i beszélve.
...
Huh, próbáltam Far Cry 4-et. Full HD Ultra graf. be sem nézett 40FPS alá, és ez még VGA-tuning nélkül.
(Mondjuk min 45-46FPS-szel sem lenne más a grafikai élmény.) Ócska, elavult kártya...
-
katt777
félisten
válasz
Speed® #52668 üzenetére
Mintha letiltott számolóegységekről olvastam volna nemrég.
Mondjuk ha a -1GB RAM, nem herélés...nesh_019: Inkább várd meg a DX12-es karikat.
doboka98: Ez nem a 7870XT hibája.
Ez a hiba nálad van, vsz. érintkezés. lehet, ha kiveszed a karit, és portalanítod a gépet, máris elmúlik (a hiba).
Érdemes lehet még az állapotjelző ledeket figyelni mert a időszakos hiba van, felvillannak. (Elméletileg.)
Ami még szóba jöhet, hogy a VRM-ek túlmelegszenek (gyári hűtés és egy erősebb tuning garantálja), ilyenkor hajlamos lekapcsolni a kátya. HwInfo-t dobd fel, és monitorozd ki, mielőtt végleg kifexik a kari, ha ilyen baja van. Lehet tesztképpen lejjebb venni az órajeleket, így is jelentkezik-e a hiba, mert éppen a hőérzékelő is tönkremehet, amitől nem pörögnek fel kellően a ventik (ezt mondjuk hallani), ergo megint csak túlmelegedés lesz.
Ha fentiek OK, még mindig lehet a hunyó táp (esetleg tápkábel, főleg, ha átalakítót használsz), vagy valóban meghibásodott a kari.sunci_02: Minden képernyőnél számít (ill. nem feltétlenül a 60Hz, hanem a saját frissítése).
-
katt777
félisten
válasz
joysefke #52659 üzenetére
Itt is, C topicban is rengeteg driver-hibáról olvastam 270-ekkel kapcsolatban (csak ami most eszembe jut a böngészős bugok), ami 78x0 karikon nem lépett fel. A "tuningolhatóságuk" meg ismert. Használtat is kapni garral. Hogy kiforrott-e? AMD-nél bármely sorozathoz legalább fél, de inkább háromnegyed év egy épkézláb meghajtó, én ezt tapasztaltam minden AMD kártyámmal. XT-t "sajna"
már időn túl vettem, de ezzel nincs is sok gond.
Találtgyerek: Itt arról is szó volt, hogy gyárilag herélt a kari.
-
katt777
félisten
válasz
halhatatlan #52649 üzenetére
Na, ez komoly.
Kínai wint installáltam már, de ennyire nem értem a nyelvet.
Gondolom, ánglius nem véletlenül nincs, hazai piacra szánták (és olyan minőségben).
Én mindenképpen 78x0 sorozatot javaslok (valamilyen minőségibb darabot, lehetőleg garral), leginkább azért, mert ezekkel a kártyákkal van a legkevesebb driveres probléma. Régebbieknél már belefutsz avultatásba, újak meg nem kiforrottak (nem is nagyon tuningolhatóak, ez rendszeresen olvasható itt), és lényegében nem tudnak többet.
Speed(R): Alighanem jó helyre vezették a megérzései.
-
katt777
félisten
válasz
halhatatlan #52642 üzenetére
A legalább 18A-t lead az a táp a 12V ágakon, akkor jó lehet. Az a kérdés, valójában milyen bélre tették rá a Sharkoon csomagolást.
DataLand?
Még nem is hallottam róla. Ha a blokk rendesen lefedi a VRAM-okat és a VRM-eket, akkor talán OK, de nem találtam ilyen képet róla. Ha tényleg ilyen (lásd előbb) butított verziót adtak ki "noname", inkább kerülendő. Én nem is találtam gyártói oldalt. Viszont ha összejön 970-re való, én majd eladom a remek kis 7870XT-met.
-
katt777
félisten
válasz
RetepNyaraB #52635 üzenetére
Örülök, hogy segíthettem (és hogy pár év után, ilyen erős evolúciós túlélési kényszer hatására végre feltételezted, hogy nem beszélek hülyeségeket).
Elfogadom az erősen burkolt bocsánatkérést, és komolyan értékelem, hogy másokkal ellentétben képes voltál beismerni, hogy nálad volt a hiba.
Lényegében ingyen lecserélted a VGA-dat egy 2x (min. 3x) olyan gyorsra.
Elméletileg most már minden játékodnak vígan kell futnia (PX-t leszámítva, persze).
Vector 2D nem a legigénytelenebb, hanem a legkompatibilisebb (ráadásul driver-érzékeny), ha RivaTuner SS (és nem AB, de ez részletkérdés) beállításoknál fölé viszed az ikont, kiírja. Akkor ajánlja, ha "rendering problem" van 3D-ben (tehát nem arról van szó, hogy biztosan zűrös, nálam pl. sosem okozott hibát). Én nem is gondoltam, hogy ezt használod.
Az viszont látszik, hogy tuningolni sem kell a kártyát, hogy vigye a játékot. Csak GPU-t húzva úgyis erősen csökken a hatásfok (kb. 2/3-a a beállítottnak)Én még a videókat is AB-rel készítem, szinte semmit nem lassít a felvételen. Nálam sajna VRM-et nem mér, és GPU-feszt a beállítottat írja ki, nem a ténylegeset, ezekre HWInfo-t szoktam használni (AB az is kiírja OSD-re). HWInfo viszont tényleg laggolást tud okozni egyes játékoknál, még OSD nélkül is.
Jó játékot akkor végre!
joysefke: Minden program problémát okoz, ha rosszul állítják be (lásd fent).
Ha pl. meghibásodik a venti (v. tönkremegy a paszta) és elég a kártyád, cseszheted a log fájlt.
Minden grafikai lehetőség pluszt ad. Ha nem jelenik meg a képen, akkor a driver elcsalja. AMD-nél elég gyakori volt az ilyen, mostanában nem nagyon futottam bele (inkább van effekt, csak hibás). Ha az adott funkció driverből felülvezérelhető, akkor gyorsan kiderül (bugok tömkelege, lezuhanó FPS), de ha nem (ott is csak látszik a kívánt beállítás), akkor lassulást/gyorsulást érdemes figyelni. Ha nem követed le mindezt egy játékban, rá sem jössz. A többség persze így tesz.Amúgy meg miért vesz erős VGA-t az, aki nem használja ki a képességeit?
Aztán hányan jönnek ilyenek "CPU-limites" észrevételekkel.
Most tolom újra pl. Rage-et. Minden beállítást maxra téve 40-50% a GPU-kihasználtság ("papíron" CPU-limit). Ha driverből kiváló minőséget, Edge-Detect AA-t, Supersampling-et (stb.) választok, sokkal jobb a képminőség, volt-nincs CPU-limit, és a játék még mindig 40+FPS-szel fut. Ennyit az AMD profiljairól.
Állítsa csak maxra az ember, amit tud, vagy vegyen gyönge kártyát.
. -
katt777
félisten
válasz
Tibroo #52617 üzenetére
Sajnos előszeretettel hagyják le a fémblokkokat a RAM-okról és a VRM-ekről, ami 1. számú hibaforrás (akkor pedig csak egy magas ventifordulat segít hűteni). A nagy műanyag borítás megtévesztő lehet. Ált, alkatrészeik sem I. oszt. Szintén VTX-ekről olvastam, hogy gar idő lejárta után előszeretettel haláloznak el. VRM-hőmérsékleteket ezen lehet egyáltalán olvasni? Ezek jóval melegebbek, mint a GPU (főleg blokok nélkül), a ventit viszont utóbbi vezérli, ez veszélyes.
Habugi: Hát, zöld oldalon sem mindenki zseni, bár ha PX-es progikat nézünk, lehet benne valami (ott a legjobb AMD kártya is megfexik
). Én anno 760-at akartam venni, de azért lett 7870XT, mert nagyjából ezek vannak pariban (760 tuningot nem számítva), csak sokkal olcsóbban megkaptam.
Grave444: Ezeket a teszteket (trükkös beállítások, pl. PX nélkül, vagy nem ismert AA, SSAO, driver-érzékenység), főleg az ilyen, válogatástól függő összesítéseket is illene fenntartásokkal kezelni. Saját gépein az ember gyakran egészen mást tapasztal akár csak magasabb grafikai beállításokkal, driverből javításról már nem is beszélve.
Régebb nV eredmények szintén nem mérvadóak, hiszen pár hónapja javította az nV a driverét, amitől minden játék 7-8%-kal gyorsabban fut, de a régebbi teszteket nem futtatták újra (ergo ennyivel magasabb sebességgel érdemes számolni).papírzacsi: Lehet azokat érteni, ha az ember nem csak a grafikonokat nézi (sokan még a beállításokat sem), ill. nem csak egyet.
Vagy ismeri a tesztelők preferenciáit. Vannak azért jóval valósághűbb tesztek is, vagy érdemes olyan szakmai oldalakra rákukkantani, ahol részletezik az adott VGA tudását (lásd pl. fenti linket). Ott van, miben melyik kártya tud többet. Gyakorlatban ez azt jeleni, hogy az egyiket erősen használó játék ezen lesz gyorsabb, a másikat meg a másikon.
-
katt777
félisten
válasz
Tibroo #52606 üzenetére
VTX készített női kiadást?
Ebben a topicban mindenesetre kicsi az esély rá, hogy találsz 7950-tulajt.
Egyébként nem túl nyerő gyártó.
The Nuke: Nem azért megy a játékok többsége jobban nV-n, mert fizettek érte, hanem mert egyszerűbben jobb meghajtókat írnak. AMD szokott inkább fizetni, de még a "gaming evolved" játékokkal is sok a gond. Szar szoftver meg sújt mindenkit, aztán gyúrhatnak javításra nV-nál és AMD-nél is. Amelyik driver-szinten közelebb áll a játékhoz, annak lesz jobb megoldása (HB/DAO PX, stb).
Egyébként amiből bármi látszik, azzal már végezni lehet. -
katt777
félisten
válasz
Steve198310 #52592 üzenetére
Majd fog.
Azért, ha túl leszel 5-6 frissítésen, próbáld ki 1x a pucolás utáni tiszta telepítést. Csodálkoznék, ha nem lenne szignifikánsan gyorsabb. Mondjuk az megint tény, hogy tiszta frissítéssel sem érte el azóta egyik driver sem a 13.12 sebességét, csak 14.4 közelítette meg. 11b-t még nem teszteltem.
270-en tényleg olyan hangos a dual? Csak mert olyasmi van az XT-men, és a halkabb hűtések közé tartozik, noha persze nem egy windForce.EnterR: Hát, én megmondtam.
-
katt777
félisten
válasz
marquuard #52581 üzenetére
Chrome-ot használsz? Csak mert nálam sem IE, sem Fox alatt nem hibázott egyik meghajtó sem böngészés közben évek óta (pedig én aztán szólnék róla, ha hibát látok
). És direkt megnéztem simán driverből, mert az AB aut. megoldja az ilyen hibákat azzal, hogy nem engedi ugrabugrálni az órajeleket és a feszt.
Steve198310: Fullban, PX nélkül. Egyébként tényleg optimalizáltabb, mint az eredetiek, de az azért durva, mennyivel gyorsabb a 2. rész (és még a videó felvétel sem lassította be). Sokan azt nem tudják, hogy az AMD HDAO-t csinált, nV pedig HBAO-t, és ha rosszat alkalmazol egy adott kártyán, az durván hazavágja a sebességet. Egyébként van, hogy éppen a sima SSAO is, de az sztem inkább driver.
Hát, a driver telepítésben nagyot tévedsz sztem. Egyrészt ha felülírod, törli a régebbi profilokat, beállítások maradnak, ez viszont bugokat okozhat, ráadásul szépen lassulni fog idővel minden játék.
bezbol: Ez tutira driver hiba lesz (BS error). Ha eltávolítottad, pucold a maradék fájlokat/reget, különben a másik meghajtóval is marad a hiba.
joysefke: 14.7 RC 3 ajánlott, nem WHQL egyik sem. Egyébként a 14.8 "APU" meghajtó nagyon jó még, csak BF4-ben gyakran laggolást okoz (viszont nem dob ki, mint a frissebbek).
-
katt777
félisten
válasz
emiki6 #52533 üzenetére
Ja, a DX12 "támogatja", azaz futni fog, csak éppen szoftveres emulálással (értsd: lassan), és ezt az apróságot a userek 99%-a figyelmen kívül hagyja (marketing rulez). Ahogy DX11(.1)-es játékok is futottak DX10(11)-es kártyákon. Fordítva kellene működnie. DX12 hardveres követelménye még nem tiszta, GTX 9x0 kártyákról is csak feltételezik, hogy bizonyos elemek/funkciók azért kerültek bele (új nV karik megjelenésénél lehetett olvasni róla). Csodálkoznék, ha az AMD-nél már előre beépítették volna a hardveres támogatást.
Ezt persze senki nem fogja reklámozni, a legtöbben sajnos úgyis csak ennyit vesznek (főleg a mo-i angoltudással): "DX12", "support", és azt hiszik, máris minden OK.
joysefke: 14.4 nálam elcseszi a videolejátszást hardveres módban (lépegetős hiba). Játékokban jó volt. WHQL gyakrabban rossz, mint a béták.
EnterR: 14.9.1b-ról frissítve elepítési hibák tömege, tisztán OK.
sepsi0: Catalyst verziót írtam. Régi driverekkel kevésbé van hiba, bár rémlik, hogy amikor a játé megjelent, akkor artifactelt rendesen, nálam a sisakokból nőtte ki l gerendák a végtelenbe. 14.8-tól nincs lag (legföljebb rossz tuninggal), viszont random kidobál. Nálam 2 szinttel lejjebbről lehetett csak folytatni, az összes mentést elfelejtette azóta, hogy aznap nekiálltam. Normális mentés meg "természetesen" nincs benne, mint minden konzolos szarban.
RetepNyaraB: Sajnálom, ha kötözködésnek véled a tapasztalataim leírását, illetve vsz. a saját rossz tuningbeállításaidat (benchmak stabil, csak éppen hibajavít a proci, stb), vagy ha éppen nV AO-t teszel rá AMD helyett (ha jól rémlik anno, nálam ez lassította be), esetleg hálózati leterheltségből indulsz ki. Nem tudok mobilnettel videót feltenni, de van. Witcher 2 Enhanced min. 25FPS megvolt, Metro redux 2033: 30-40FPS, Last Light 45-60FPS.
Szóval zökkenőmentesen lehet tolni mindegyiket. (Ja, W2 már GTX560-on is min. butítással futott.) Esetleg háttérben fut valami, aminek nem kéne.
Metro- 2033-nál egyébként észrevejhető (lebutított beállításokkal is), hogy gyalogszörnytámadásoknál azok nem folyamatosan jönnek, hanem mindig előreteleportálnak kb. 10-20cm-t (valós világ alapján), hogy nehezebb legyen eltalálni őket. Először én is lagnak hittem a harcok hevében, de akkor jött a grafikabutítás, és maradt minden ugyanúgy. Így szar a játék, ahogy van, ez nem beállítás kérdése. Reméltem, hogy Reduxban ezt javítják, de nem történt meg.
Nem megyek bele újabb vitagerjesztésbe, a fentiek a tapasztalataim, keress hibát a fentiek alapján.The Nuke: AMD Acc. Video Tc-t NE telepítsd, vagy teszteld, melyik driverben jó. Ideiben nem sokat fogsz találni.
Gstyler & EnterR& Steve198310: VRAM-tuning nélkül nem is lesz sok eredménye a GPU-tuningnak, néztük már. Mindemellett szignifikáns javuláshoz ajánlott azért legalább 10% túlhajtás, ezzel át lehet lépni minFPS v. VSync határt, másra meg úgysem jó a túlhajtás.
ricsi8800gt: Video cod. hibéát leszámítva jó, stabil meghajtó volt.
lehella: Ez a multimonitor "suoport" roppant gázos AMD-nél (lásd Cat. topic).
-
katt777
félisten
válasz
RetepNyaraB #52496 üzenetére
FullHD-ben kompromisszumok nélkül játszom 7870XT-vel és 2GB RAM-mal.
Ja, PX 280X-szel sem lesz, az is kifekszik, ha olyan játékot akarsz tolni. Szóval AMD-n nincs "kompromisszumok nélküll".
Pontosság kedvéért: XT-nek 2 generációja van. Az 1. 1.21V-os, a 2. 1.144V-os gyári fesszel. Utóbbi is 0.1V-tal csökkenthető.Barathrum: 7870XT is remek használtan. Bár, akinek van, nem nagyon adja el, mert ál.t még a driverekkel is jóval kevesebb a gond, mint R9-ek esetében. Tényleg, nem sokkal DX12 előtt miért akartok ennyien ÚJ, de hamarosan elavuló kártyákat venni?
Milo629: Kártyaválogatásra.
zsizsef:
Némelyik játék nem bírja.
F.B.I.: Metro Reduxot röhögve vitte a 7870XT.
doboka98: Próbáld eltácvolítani az AMD gyorsított videó kódolást>Én bő fél évig szoptam vele MINDEN videó lejátszó programban hardveres lejátszással. Feszen ugyan lehetett állítani, de pl léptetésnél a kép csak 0.5-1p késéssel követte a hangot.
papírzacsi: BF4 hibát az AMD garantálja a driverben (known issues). XT-vel is simán jelentkezett a kidobálós hivba, vagy néhol az artiufactelés. 11b-val még nem néztem, de azt feltelepíteni is komoly kihívás volt, mivel a 9.b1 nem távolítódott el nyomtalanul.
sephi: És 13.12-vel hogy szolgált a Mantle?
t1: Catalyst topicba nézz át, jellemző a probléma (driver). 14.4-et szokták javasolni. (Nálam abban is voklt videó gyorsítós probléma).
-
katt777
félisten
válasz
proci985 #52406 üzenetére
Kész szerencse, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz.
Főleg, hogy ált. NEM nekem van bajom a driverrel, csak, ha valakinek igen, ált. tudom, hol kell keresni (egyébként éppen itt is lehet).
A kártyámmal még sosem volt semmi problémám.Azt kb. 1000x írtam már, hogy ha bármilyen hibát tapasztalok, MINDIG tesztelem szűz rendszeren friss drivertelepítéssel (ahogy a beállításaimat is mindig teljesen kitesztelem), de ha erre emlékeznél, nyilván nem lenne mibe belekötnöd.
De ahogy mondtam is, nem vitázom, csak lásd, hogy értelmetlen volt a hszod.
Milo629: Egyik sem DX12-es.
F.B.I.: ASUS-hoz mindenképpen saját progi.
-
katt777
félisten
válasz
papírzacsi #52364 üzenetére
Emlékeim szerint a TOP kártyák több fázissal bírnak, és jobban is tuningolhatóak; a gyári órajeleket nyilván nem sokkal emelik. Ref. driverekkel lehet gond, de ASUS esetében mindenképpen érdemes gyárit használni.
danika0670: A 2 mag miatt bizony lehet limit-probléma. (A helyedben várnék GTX960-ra, mert pár feature hiányozni fog AMD-vel.)
joysefke: Lás fent. Sapphire-rel nincs ilyen gond, csak a szokásos ref. driver bugok. 2 ventis hűtéssel már jók, nem kell feltétlenül vapor v. toxic. Ált viszik azt a szintet.
Alulfeszelés nem csak a hűtés miatt jön jól, sztem mindig érdemes próbálkozni vele. Viszont egy hangosabb hűtés mellett minden tizedvolt sokat számíthat, illetve nem annyira a GPU, mint inkább a VRM-ek miatt fontos. Gyári feszen és beállításokkal a VRM-jeim a dupla venti alatt is simán felmennek 100°C-ig, ezt 0.15V-tal csökkentve még tuninggal sem érik el a 95°C-ot (alapon 75°C körül max). Mineközben a GPU-nál ennek a hőingadozásnak csak a töredékét lehet mérni.emiki6: ASUS-nál vigyázni kell a hűtés szabályozásra, mert ha nagyon leveszed (és lehet, mert kevésbé melegszenek az extra hűtéseik), akkor a venti motorja mehet tönkre, mert annak is kell hűtés, viszont nincs saját hőérzékelője/vezérlése. Glaciator-nál futottam bele ilyen hibába anno (gyári hűtéssel is 3 ilyen meghibásodás!) Tehát jobb eleve olyan kártyát választani, amely alapból halk. Top állítólag ilyen, de személyesen nem tapasztaltam.
felyx: Az alkatrészek (ref. design) elméletileg 120°C-ig bírják. Némelyik gyártó ezt ki is használja.
Jót mindenesetre nem tesz a kártyának. Ha nincs valami plomba rajta, vissza lehet tenni a gyári hűtőt gond nélkül. Persze érdemes ilyenkor gyári színű pasztát használni, hátha szétszedik. Szerintem minden esetben jobb, ha az ember figyelmesen elolvassa a leírást, AZTÁN saját maga szerel föl mindent, lehetőleg óvatosan.
-
katt777
félisten
Bakker, hogyan lenne mindegy, hogyan helyezkedik el a vinyón? Minél töredezettebb, annál többet ugrál az olvasófej, minél messzebb van, annál lassabban éri el, és nagyságrendekkel lassabb a RAM sebességénél amúgy is.
Utoljára WinME-vel tapasztaltam, hogy valami leállt volna lapozófájl nélkül. Sem XP-n, sem W7-en, sem W8-on nem akad el emiatt semmit.Persze nem is nagyon b.sztatom a windowst azon kívül, ami miatt muszáj.
papírzacsi: Jó az, de nekem szerencsére megy AMD-vel is. Lapozó nélkül?
-
katt777
félisten
válasz
juve600 #52258 üzenetére
Single player, felbontás, grafikai beállítás???
Szívesen megnézném, de nincs meg a progi.
Abu85: Jaj, ne már! Tudom, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz, nem is állítottam az ellenkezőjét. 8GB-tal még sosem fogytam ki a helyből, a lapozófájlról meg úgy beszélsz, mintha abban a vinyón nem 1000 helyen lenne széttöredezve minden, csak sokkal lassabb hozzáféréssel, mint a RAM-ban, tehát lassulást okoz, nem gyorsulást. Nálam legalábbis mindig lassulást okozott, ezért sem használom, és mindegyik Win remekül elszaladgál nélküle, pedig egy rakat rezidens program aktív. És VGA-lagom sincs.
De aki beéri az "elmélettel", lassítsa a rendszerét nyugodtan.Legalábbis ha nem direkt erre kihegyezett szoftvert használ, amelyhez muszáj.
-
katt777
félisten
válasz
sepsi0 #52255 üzenetére
Hát nálam messze nincs annyi CPU-használat, de Mantle leginkább kihajtatlan VGA-kon tud dobni.
Online BF4-eztél? Egyébként BF3-at is anélkül toltam. Egyetlen program nem ment virt. mem nélkül, amelyre emléxem, az valamelyik Force Unleashed volt. BF4-nél lehet ez verziófüggő is, én pl még update 1-gyel játszottam végig gond nélkül. Talán ez a titok nyitja.
Önmagában a lapozófájl hiánya 6GB+ RAM-nál nem akadályozhatná meg egyetlen játék futását sem, ilyen esetben legtöbbször a játék kódjában van a hiba, ritkábban a VGA driverben.juve600: Sztem leírtuk párszor, mely esetekben gyorsít.
(Gyenge proci, v. multi ill. gyenge graf miatt miatt relatíve gyenge proci.) Ez a tény, nem pedig az önmagában az 50%, ami e formában hamis állítás.
A VRAM megzabálásáról akkor még szó sem esett. Nálam csak lassulást okozott, illetve Thief-nél némelyik driverrel durva artifactelést.
És az a "remek" gyorsulás is számos programban elérhető persze (2-ben, 3-ban?). -
katt777
félisten
válasz
katt777 #52253 üzenetére
Jut eszembe: laggolást nemcsak a VGA okozhat, hanem - ehhez még túlmelegedés sem kell - pl. a CPU hibajavítása (hétköznapi használatban nem látod, és még bench eredmény sem feltétlenül gyanús), valami RAM-hiba, stb, ezért tényleg célszerű mindent alapra visszatéve tesztelni. De egy 14.9.1-nél v. 14.8-nál egészen biztosan nem a driver a hunyó.
Pucolásra sztem a Catalyst uninstall utility (direkt az idióta telepítős hibáikra csinálták) megfelelő, egyéb pucolóprogramok nem feltétlenül 100%-osak (sok nem törli ki, amit talál, ha újra futtatjátok, megint megtalálja az előzőleg állítólag kitakarított beállításokat), ráadásul ha rossz helyre nyúlnak, előfordulhat, hogy nem is meghajtókat telepíteni. Ja, és Cat UninstU után azért nézzen rá az ember a registry ATI Tech-es bejegyzéseirer, Appdatára, Programdata és P Files könyvtárakra, bár ez tényleg nem nagyon szokott ott hagyni semmit.
-
katt777
félisten
válasz
juve600 #52215 üzenetére
Ott volt, hogy "gondolom".
Tehát ez csak egy feltételezés a tapasztaltak alapján, egy vélemény, nem állítottam semmit.
papírzacsi: VGA tuning? Nálam 14.9.1-gyel nincs lag, újabbat meg nem teszek fel, mert már az ismert hibáknál is megint ott van a BF4.
sepsi0: Nem használok virtuális memóriát, gond nélkül fut a program.
Miért hiszed el, hogy a Mantle bármennyit is gyorsít úgy abszolúte? Egy közepes teljesítményű proci mellett már lassítani fog, nálam -2-4% a sebesség "növekedése".proci985: Hogy a francba fogyna el a VRAM 1680-as felbontásban?
Full HD-ben maxi grafikával sem fogy el a 2GB-om!
Szerintem ott egy rossz VGA-tuning a hunyó.
-
katt777
félisten
válasz
katt777 #52209 üzenetére
juve600: Gondolom, ez a kuponosdi olyasmi, mint amikor egy gyártó 2-3 év garanciával kínál valamit, a kisker meg csak 1-et ad rá, hadd vegyél újat és nyerjenek egyet maguknak a gyártói garral, ha tönkremegy a cuccod. Vagy nem gariztatnak egy hibás kártyát (neked), maguknak viszont igen. A kupon lenyúlása (emléxünk még a CF-hidak gyakori eltűnésére és külön árulására?) csak hab a tortán.
[ Módosította: Speed® ]
-
katt777
félisten
válasz
haypro #52185 üzenetére
Arról szólt az állítás, hogy 50%-ban tuningolhatóak a 7850-ek. Ez nem igaz, Speed(R) is igazolta.
Speed(R): GPU-ról beszéltél, ne magyarázd bele utólag a RAM-túlhajtást, amire én is éppen azt mondtam, hogy az kell a tuning érvényesüléséhez, ergo úgy vitázol, hogy ugyanazt mondod, amit én.
De egy kis matek: 860MHz-et 50%-kal tuningolni 1290MHz lenne, 1200MHz csak 39,5% túlhajtás. 1,2GHz 50%-os tuningja 1800MHz lenne, 1,5GHz mindössze 25% túlhajtás, ami azt jelenti, hogy effektíve jó, ha 30% teljesítményt nyersz, és akkor még nem bizonyított, hogy ezt minden játék órák hosszat kibírja, vagy csak elindul vele a gép, esetleg lefut 1-2 benchmark, az így kínzott VGA-k nem is olyan ritka degradálódásáról már nem is beszélve, amikor aztán jön a panasz, hogy "de hát 2 hette még tök jól ment a kari, most meg alapon is hibázik".Én vajon miért nem tapasztalok microlag-ot, amikor a GPU-t és a VRAM-ot ugyanolyan mértékben húzom? Talán azért, mert az távolról sem független az OC-tól. Pedig nekem is AMD kártyám van, és ugyancsak szeretem letesztelni a meghajtókat.
Fogalmazzunk úgy, könnyen lehet, hogy ha beérnétek a GPU-nak csupán a RAM képességei szerinti tuningolásával, akkor nálatok sem lenne microlag, amiről alapon járó 7850-ek esetében még senkit nem hallottam panaszkodni.
Azért szívesen letesztelnék egy ilyen hiper-szuper 7850-est (amelyről hiteles tesztet még nem láttam, de biztosan én vagyok tájékozatlan
), hogy rájöjjek, miért adta ki egyáltalán az AMD a felsőbb sorozatokat, az R9-es kártyák megjelenéséről nem is szólva.
Eddig számomra inkább úgy tűnt, hogy azok forszírozzák ezeknek a kártyáknak a remek túlhajthatóságát, akik el akarják adni azokat. Mivel állításuk szerint ezek nagyon király kártyák, ennek csupán két oka lehet: vagy széthajtották őket a "remek" tuninggal, vagy az adott VGA-k nem tudják a mesét.
Nem balhézni akarok, csak nem láttam meggyőző érvet.
papírzacsi: Tévedsz, 150Ft/1GB, és MINDEN megkezdett GB-ra. Ez csak akkor havi, ha nem forgalmazol többet. Csak a napi vírusvédelem frissítés havi bő 3GB...
-
katt777
félisten
válasz
Speed® #52183 üzenetére
Igen, effektíve, mert a GPU-t ÉS a RAM-okat is tudtam húzni!!!
Ezért igyexem minőségi VGA-kat vásárolni, amit nyilván nem tud, akinél a VRAM-ok tuningolhatósága nem szempont.
A mostani kártyám ugyan csak +13%-ot tud, de azt is mindenből, így effektíve ennyi a teljesítmény-növekedés. AMD-nél nekem ez is jó, mert a legtöbb AMD kártyámból csak 10% körüli pluszt tudtam kihozni (mondjuk az legalább mindenben és mindig stabil és laggolásmentes volt).
A "másik"-on a másik hsz-t értettem, ti. hogy a bátorság a további tuninghoz kellene; ebben tévedtél, ami tény. Biztosan nehezen érthető voltam, bocsesz.
Nem ideged nincs, hanem érved, mert te is pontosan tudod, hogy ha VRAM-ot nem tudsz a GPU-hoz húzni, akkor kamu +50%-os teljesítményt akárcsak sejtetni is mindössze GPU-tuninggal.
AMD meg jobban melegszik (legalábbis az általam használt teljesítmény-kategóriában), ez is tény, 1950XT óta tapasztalom, ami nem ma volt, ahogy azt is, hogy MINDEN nV kártyán legalább 20%-ot tudtam húzni, AMD-nél meg max. 13%-ot (most), de 7850-em nem volt, hogy kipróbálhattam volna azt az álomszerű tuningot, amely okafogyottá tenné az egész 7870 sorozatot, de talán még a 7950-eket is. -
katt777
félisten
válasz
papírzacsi #52176 üzenetére
Nem tudom, én a Win 8 próbát a sok szarsága miatt gyorsan kukáztam, amikor a 8.1 update kijött. Mai s Win 7 lenne, ha nem lenne pár játék, amely a W7 frissítések miatt azon már nem fut.
Speed(R): Emléxem, írtad már ezt a "remek" tuninglehetőséget 7850-ekkel kapcsolatban. Sajna továbbra is megtévesztő, mert a RAM-okat nem tudod hozzá húzni, ami miatt eleve legalább 2/3-olódik a nyert sebesség (feljebb szerintem még ez alá is megy), a laggolásról nem is beszélve, amire aztán sokan szidják az AMD drivereket, miközben szinkronban (GPU/VRAM azonos gyorsítás) húzott VGA-kkal kevésbé lép fel ilyen jelenség. Szóval 50% GPU-tuninggal nem kapsz 50% teljesítmény-növekedést. Itt amúgy néztük többen is, ha 13-15%-ot húztunk csak a GPU-n, a tényleges teljesítmény-növekedés mindössze 7-9% volt. Vérpistike persze ugrik a +50%-ra, amit sztem egyetlen gyártó sem hagyna, mert akkor ki venné meg a komolyabb kártyát, ugyebár. Persze a drasztikus élettartam-csökkenés miatt lehet, hogy mégis hagyják, hiszen korai újabb vásárlást jelent. Na mindegy, akinek a 7850 jön be, főzzön azzal.
Amit én a 7850-nél jónak tartok , az az, hogy szinte soha nincs rá panasz a topicban, még ócskább driverekkel sem.
A másikban tévedsz.ricsi8800gt: Én elsősorban az AMD-re váltás miatt gondoltam, mekkora merészség. Ráadásul nemsokára havonta kb. 100Ft-ba kerül majd (150Ft/1GB netadó) tesztelni az éppen kiadott drivereket (300MB/db), melyikben van kevesebb bug.
-
katt777
félisten
válasz
Plazmacucci #52149 üzenetére
Gyenge a proci, ennyi.
haypro: Na, azért az már ne az AMD sara legyen, hogy valaki Phenomot tesz egy R9 alá!!! Sok AMD kártyám volt már, de sosem tapasztaltam röcögést, egyébként még 7870XT alatt sem, igaz, 6800K volt, nem egy ósdi Phenom.
papírzacsi: Nálam 14.9.1-gyel szintén semmi probléma.
ricsi8800gt: Ez ám a bátorság!!!
CirrMee: Ha mikrolagot tapasztalsz i5-tel, rossz a tuningod (pl. hibajavít a proci). Benchben lehet stabil, de a játékoknak is rendben kellene futniuk. És tényleg nem az az elvakult fan vagyok, aki minden áron védené az AMD-t.
Steve198310: Volt jó pár WindForce hűtős kártyám (nV), és azok a legjobbak. Nem is vennék mást. Halk és hatékony mind, kezdve a sima egy ventistől (az lehet, nem is windforce, csak sima GB, 440-esen volt) egészen a dupla/tripla ventisekig. A Vapor viszont Sapphire.
Dark KillerX: AMD jobban melegszik, hasonló hűtővel nyilván forróbb lesz, mint egy nV. GTX560-on nem is láttam 85°C-nál magasabb hőmérsékletet, miközben a gyári OC-n tuningoltam még 21%-ot. Na, ezt bírja ki egy AMD kártyán.
-
katt777
félisten
válasz
makoss #52145 üzenetére
Na, 1., hogy RGB PC formátumra tettem a képpont formátumot, mert alapból nem az.
HDTV támogatáshoz NEM tettem be semmit, mert alapból felismeri a monitort rendben, így nem keveredik semmi.
Méretezés 100%-on, és asztalt nem engedem méretezni egyéni beállítások helyett.
GPU felkonvertálást nem engedélyezek, és GPU vezérlés helyett ITC (monitor) van beállítva.
Képarány megtartáson, nem engedélyezek központi időzítéseket.
Minden AMD videó szolgáltatást letiltottam.
nagyjából ennyi.Steve198310: Az így OK, csak ha PP-t ON hagyod, akkor hiába veszed le a feszt akármire, mindenképpen felnyomja. Ha PP-t kikapcsolod, akkor viszont nem vált aut. módot. Nálad eszerint kézi kapcsolás van?
-
katt777
félisten
válasz
DeSanto #52117 üzenetére
Lehet, hogy csak bizonyos hardvereken, AMD-nél ez sanszos. Csak egy tipp volt, mert több helyütt olvastam. Ilyen esetben az alaplap gyártójának Realtek driverével érdemes próbálkozni.
Steve198310: OK. Trixxnek az a baja, hogy az sem működik auto módban, ráadásul felügyeleti grafikonokat sem tud, sem OSD-t. RivaTunert persze lehet mellé tenni HWInfo-val.
makoss: Sztem a GPU-vezérlésnél keresgélhetsz, ha megint probléma lenne. Kapcsold ki, és engedélyezd a monitornak a képkezelést. Én mindig mindent a monitor hardverére teszek, GPU foglalkozzon azzal, ami alapból a dolga.
Akiknél visszatérő a black screen error, olvassák el ezt. Segíthet.
-
katt777
félisten
Ki is sejthette ezt...
Steve198310: Ezt úgy értetted, hogy másutt jelentkeznek-e a bugok, vagy másfélék?
makoss: Pedig lehet, hogy az segítene. A legtöbb lapnál egyszerűen muszáj biost állítani, AMD kártyával meg, ha inteles konfigod van, kénytelen vagy a PCI-E eneergiag.-t lekapcsolni, hogy ne legyen BS.
DeSanto: Tudomásom szerint Realtek driverrel akadhat össze.
dudu5130: 14.9.1, 14.8, 14.4, 13.12, ezek viszonylag problémamentesek.
papírzacsi: Az nem ritka, hogy a visszafelé telepített meghajtók hagyogatnak ott rejtett beállításokat. 14.9.1-et többen is néztük BF4-gyel, és megszűntek az FPS-zuhogások. Teljesen követhető módon lassul a graf. igényesebb részeknél (sok tűz, sok eső), nálam kicsivel 40FPS alá, de jobbára 60-75FPS-szel megy fhd full grafikával.
-
katt777
félisten
válasz
BogyóBP #52066 üzenetére
Az nV módosította a drivert, hogy DX-ben MINDEN játék gyorsuljon, ők nem csináltak vmi Mantle-szerű szart. Elnézést, ha nem jól fogalmaztam, én így értettem.
belinho: Megint mellébeszélsz. Senki nem nézte meg Sapphire kártyával, és mint az közismert, az AMD driverei még a hardverkörnyezetre is érzékenyek. Csak akkor hinném el, hogy rendben van az akkori driver és az AB 4.0.0, ha valaki ugyanabban a környezetben ugyanolyan kártyával tesztelné, ráadásul nekem se produkálta volna ugyanezt a hibát többszöri tiszta telepítéssel.
Akinek nincs particiómentése, az még semmit nem tud az AMD drivereiről.
Még mindig nem volt értelmes hsz-od.makoss: Akkor is előjöhet ilyen hiba, ha nem állítottad be BIOS-ban, melyik legyen az alapértelmezett kártya, vagy rossz helyre kötötted a VGA-t (pl. alaplapra).
Chrome-ot használsz? Nálam Ffox-szal nincs baj. Igaz, nem sokszor videózom neten.Picturemaker: 14.4-ben gázos az AMD accelerated video technology (ha telepíted kodekekkel), és az is lassabb a 13.12-nél. A többit leszámítva tényleg elfogadható.
DeSanto: Ha 1000x nem volt, akkor újra: erősen hardver és környezetfüggő, melyik AMD driverrel ki és milyen hibát tapasztal. Én pl. BS hibát tavaly óta nem láttam, másoknál mégis rendszeres, és a gyártó által is elismerten előfordulhat.
Zsébernardo: Ne feledd, hogy nemcsak a ratyi alkatrészekkel szerelt kártyáknak, hanem a speciálisaknak is lehet gondjuk a meghajtókkal, amelyek referencia modellekhez készülnek, mert mások, pl. több fázisosak, tuningolt beállításokkal futnak, stb. ASUS-nál főleg gyakori az ilyen, én ezért mindig a saját meghajtót javaslom elsőre. Ezek több hónappal régebbiek a referenciáknál, viszont stabilak. Amikor ezek a kártyák még nem is hallottak az AMD-ről, már ATi korukban is megesett az ilyesmi.
rostiron: Nem VRAM, hanem VRM. Talán sokat volt húzva a kártya, vagy csak túlmelegedett és degradálódott, mert nem megfelelő hűtéssel látták el.
-
katt777
félisten
válasz
belinho #52053 üzenetére
Világosan értettem, hogy NEM Sapphire kártyával teszteltél.
Lám, még te is felfogtadaz említett hsz alapján, hogy működik, csak sajnos arra nem, jöttél rá, hogy újabb meghajtó kellett hozzá (pedig logikus).
(A régebbivel továbbra is ugyanaz a baja.)
Van már jó pár évnyi gyakorlatom (nyilvánvalóan több, mint neked), hogy tudjam, hogyan működnek ezek a programok, és képes legyek beállítani őket, a userek 90%-ával ellentétben.Még mindig nem volt érdemi hozzászólásod semmihez, de jól csinálod.
papírzacsi: Csak nV-nál kicsit több a szolgáltatás és kevesebb a bug. Amúgy kérdéses számomra, hogy újratesztelték-e a régebbi VGA-kat (nem hiszem, hogy mindet végiggyúrták volna), vagy csak beírták az újabb eredményeket az adatbázisba, azaz erősen megtévesztő a teszt (sanszos), mivel az nV nemrég (R-es kártyák megjelenése után) optimalizálta a DX kódot, így azóta minden játék 7-8%-kal gyorsabban fut azonos hardveren. Ennyit tehát érdemes rászámolni pl. a 660ti teljesítményére is.
-
katt777
félisten
válasz
Steve198310 #52030 üzenetére
CPU-Limit? GTX560-am volt, az szárnyalt tuningtól. Nyilván kártyától is függ a dolog, ahogy pl. XT-ből is vannak normálisan tuningolhatatlanok, mint amikor itt írták páran, hogy milyen gáz a tuning, aztán kiderült, hogy csak a GPU-t tudják húzni. Hát, úgy AMD-nél sincs sok esély. De ott van a PX: tök mindegy, milyen izom AMD-kártyád van, rátolsz egy PX-et, aztán diavetítés lesz a játékból, nV-n meg vígan fut extra effektekkel. Ezért én szívesen fizetek felárat, a CUDA-ról nem is beszélve, amit tudnának használni a videós programjaim, az AMD "szolgáltatásait" meg egyik sem. Nem csak a játékteljesítményt érdemes figyelembe venni.
Sztem AMD-sek egy jó driverért fizetnének felárat.
Jut eszembe: nV DX kód optimalizálásával 7-8%-ot gyorsított minden játékon, AMD 2 játékban képes valamit felmutatni Mantle-lel, és azt is csak gyönge processzorok mellett.Én nem találkoztam piros halállal W8-on és W8.1-en sem. Igaz, nem is frissítgetem orrba-szájba, mert az elég sokszor okoz hibát azoknál, akik megteszik. És persze 270-em sincs, de azzal is elég sok a gáz, 7870-nel viszont semmi ilyen. Ez csak tapasztalat, tudom, hogy ettől nálad még lehet hiba, ez már csak AMD.
chesteramd: Ha legalább 18A-t (de inkább 21-et) le tud adni 12V ágon, akkor vinnie kell.
Popes: Pedig egyéb tuningra is érzékeny lehet. Jártam már úgy, hogy fagyott a VGA-m tuningolás nélkül, rendszer stabilitástesztekben minden OK volt, aztán egy RAM fesz-emelés oldotta meg a problémát. Köze nem volt a VGA-hoz, mégis VGA-hibát láttam. Persze nem biztos, hogy nálad is ilyen hiba van, de megpróbálni érdemes, én W8 okozta hibába még nem nagyon futottam bele (update fent, és semmi frissítés).
belinho: Szegénykém, hogy minden hsz-omat elmented, és mégsem olvasgatod annyit, hogy megértsd.
Az idézett hsz-ban ott van, hogy másik AB jó (mivel azzal teszteltem), új driver meg akkor még nem volt. Erre szólt a figyelmeztetés, és SENKI nem tesztelte hasonló VGA-val (miközben a userek 99%-a tisztában van vele, mennyire hardverfüggő minden AMD driver). Szerinted akkor hogyan nézhettem volna meg később kiadot meghajtóval?
Csak költői kérdés, eszeddel nem foglalkozom, nem fogom emiatt bannoltatni magam, mint azt megint szeretnéd.
Az "fosik", aki értelmetlen hsz-okkal ...sa tele a topicot csak, hogy hsz-okat gyűjtsön.
bajzal: Nem kell Chrome-ot használni, szinte minden driverrel valami baja van. Talán túl sok adatot küld a Google-nak a gépedről.
-
katt777
félisten
válasz
Steve198310 #52028 üzenetére
GPU tuningnak akkor van értelme, ha RAM is megy vele. Ha nem, akkor utóbbi úgyis szűk keresztmetszet lesz, hiába lehet agyig húzni a GPU-t. Mértük itt múltkor: 13% GPU tuning nálam 7-8%-os gyorsulás, ha RAM is +13%, csak akkor 13% a gyorsulás.
-
katt777
félisten
válasz
Steve198310 #52018 üzenetére
Tanácsot kértél, én aztán lesz.rom, hogy érted-e, miről beszéltem.
Miért lennének túlárazottak az nV kártyák? 970GTX 2x olyan gyors, mint a 270, és kapsz CUDA-t, PX-et (aminek hiánya AMD kártyákon kényszerű graf. kompromisszum), stabil drivereket kisebb fogyasztással, ráadásul sokkal jobb tuningolhatóságot.
belinho: De csodálkoztam volna, ha 1x képes lettél volna felfogni, amit olvastál.
De gyűjtöttél +1 hsz-t.
Nyilván eszedbe sem jutott, hogy frissebb driver van fent, és ezzel most működik, de még csak az sem, hogy legalább megkérdezd, mielőtt újfent szénné égetnéd magad ezzel a korlátolt agyműködéssel.
bajzal: Eszerint ismered az AB-t. A 2. kérdésre meg csak te tudsz válaszolni, ha tesztelted a kártyádat.
blu79: Roppant célszerű ám a VRM-ek hőmérsékletét is figyelni, vagy a RAM-okét, amire asszem ASUS-nál van lehetőség, mielőtt a langyi GPU-ra hagyatkozva tönkrevágjátok a kártyát.
Más: Tesztelgettem párat, és mit látok? A legfrissebb driver akár már 5%-kal is lassabb a 13.12-nél(legkisebb lassulás 1%).
Csak nem lassítják a régebbi kártyákat az újabb szériához (R) képest?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi Note 12s 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone SE 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700K / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 500GB SSD
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest