- Szivárognak a Vivo X300 kameraadatai
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Sony WF-C710N - átlátok rajta
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
Nem a game a lényeg... Hanem hogy nekem csak filmezéshez kellett a 72hz, ami ugyanazt a hibát produkálja tuningolva, mint nálatok a többmonitor, ugyanúgy a 400/1000-es lépcső kéne neki.
Nekem is bárhol ugrált a kép asztalon, böngészőben, ha úgyhagytam....Ezekszerint nálad akkor is ugrál, ha minden teljesen alapon van?
Az fura, mert nálam akkor minden 100%-os, ha AB-ben resetelek alapra/nem állítgatok el semmit.... Szépen felvát egyből 400/1000-re, ha 72Hz-re váltok, ha nincs tuning.
-
HSM
félisten
válasz
echterion #29581 üzenetére
Ha nem két monitoron játszol, akkor annyi a megoldás, hogy kikapcsolod a plussz monitort játékra, és addig berakod a tuningos profilt.
Nekem szerencsém volt, mert csak filmezéshez használom 72Hz-en a monitort, oda meg nem kell tuning, vissza lehetett rakni a tuningmentes profilra....
Pontosabban én mindig visszatettem alapra, ha olyan játékkal játszottam, ahova kellett, AB elő, tuning profil, game, utána meg visszaraktam, pár kattintás az egész. -
HSM
félisten
xxx alatt a hozzá tartozó órajelet. Most megnéztem, 400/1000-re vált ilyenkor. Ha viszont húzom, marad 157/300-on, és villog, ahogy leírtátok.
Az 5800-aknál is csak az új driver csinál ilyeneket, a régivel úgy rémlik jó volt. Sőt, nagyon régen AB-vel húzva pl. teljesen ki is kapcsolta az energiatakarékosságot, ha húztad, azon az órajelen maradt állandóra.(#29575) d3kk: Ha üresben nem a 3D órajelen szalad, akkor van energiatakarékosság, ilyen egyszerű.
Az AB config-filejában tudod állítani, legyen-e húzva energiatakarékosság, avagy sem.
-
HSM
félisten
Megnéztem TPU-n, többféle Sapphire 5870 van, van amelyik 1,05V üresben, van amelyik 0,95V. Nekem az 5850 0,95V. Lehet, akkor mégis valahol bő 1,05V-nál kéne próbálkozni. És mégvalamit megnéztem, amit először ki kéne próbálni, van fenn az 1GB-s Vapor-X-hez BIOS.
Csak úgy keresd, hogy nem jelölsz ki OS-t, csak a karit, vagy MS-DOS-t.
"Dec 1, 2011
Pure dos flash tool - atiflash
MS DOS
V3.95
0.57 MB" -
HSM
félisten
válasz
BRIKLY #29524 üzenetére
Tetszik a hozzáállásod!
Nem az a gond, hogy elenged, hanem hogy ha túl nagy a hőingás, akkor az is igénybe veszi az anyagot a hőtágulás miatt!
A kondinak nem kell gagyinak lenni, +10 fok kb. felezi az élettartamukat a szilárdelkósoknak is.
Pontosabban a specifikált kb. 5000 óra élettartam a 105 vagy 85 fokra érvényes, amire való a kondi, és utána -10fok=dupla élettartam. Mondjuk egy jobb lapnál azért ez tényleg nem okoz gondot, mert nincs nálad addig, mire kipurcanna, hacsak nem izzik valami mellette 100 fokon.
-
HSM
félisten
válasz
BRIKLY #29507 üzenetére
Hű, 3000-ért nagyon jó vétel volt...
Nem kell ide belekeverni az anyagiakat, az mindenkinek szűkös, kinek mennyire, én se vagyok eleresztve, elhiheted. Én abból indultam ki hogy mikor utoljára néztem, szűk 15K-ért meg lehetett úszni a cserét 5850-ről, ami szerintem nem vészes, ha mindent egybe veszel. Nyilván, az embernek össze kell egyeztetni a lehetőségeit a vágyaival, ami tudom, nem mindig egyszerű.Ár/értékben amúgy még mindig igen jó az 5850....
Vagy még opció, valami köztes beállítás a régi tuning, és az alap között. Bár szerintem a 75 fokos VRM se vészes, simán bírnia kéne, de nem sokat kéne molyolni, hogy 70 alá menjen, picit kisebb órajel, kicsit kisebb fesz, és vígan meg is van.
Nálam pl. 850/1150@1,08V és a 930/1200@1,14V között elég durva különbség van hőtermelésben, sebességben meg alig. -
HSM
félisten
válasz
echterion #29505 üzenetére
Én látom, hogy játék közben mondjuk max 60 fok a VRM (ésszel húzva 75), és ugyanúgy boldogan használom.
Rossz hír, hogy a tiéd ugyanúgy el tud pukkanni túlterheléskor, boldog tudatlanság ide vagy oda....
Bár vélhetőleg 1,1V-on alulfeszelve az 5830-nál még húzva se éred el a gyári feszes terhelést, nemhogy bármiféle túlterhelés szóbajöhetne.... -
HSM
félisten
válasz
BRIKLY #29502 üzenetére
Akkor én bűnöző vagyok, mert nem húzom, mivel most amivel játszom fél kézzel elviszi maxon.
Ha brutál húzott kártyát szeretnél 75 fok alatti VRM-el, az zsebbenyúlós, vagy legaláábbis nagyon ügyes megoldás kell, ha olcsón meg akarod úszni. Nemvéletlen születtek ilyen csodák: [link]
Amúgy a Zalmannak van még gyári VRM-hűtője, az olcsóbb, de hogy beszerezhető-e egyáltalán, nem tudom.
Én ha már ennyit kéne vele molyolni, inkább hagynám a tuningot, és vennék a különbözetből egy 7850-et, ami alapon van pariban a húzott 5850-el, fele fogyasztással, melegedési gondok nélkül, és akkor barkácsolni se kell. -
HSM
félisten
válasz
echterion #29487 üzenetére
Éppen neked írtam, tegnap: [link].
A "müxik"-et úgy kell érteni, hogy rendes, 2D-s órajelen aktívan keyteg tovább 157/300-on, ventivel együtt. Amit nyersz, hogy nem húzza fel a hihetetlen energiapazarló UVD-s órajelre ha filmezele, meg mindenféle tevékenység közben se kapcsolgat fel utána 550/1000-re, meg hasonlók, a kisebb munkákat átveszi a sokkal energiahatékonyabb kis IGP. -
HSM
félisten
válasz
echterion #29484 üzenetére
Az attól függ. Átváltani csak akkor tudsz, ha van valami rákötve az adott vga-ra. A trükk annyi, hogy van analóg és dvi bemenet is a monitoromon, az egyik megy a radeonba, a másik az igp-be, az automata bemenetválasztás meg elintézi a többit.
Ez azért egy modern monitornak általában megy.
A monitoroknál is így kétszer van a monitorom, egyik a radeonnal meghajtott a másik az igp-s, és így lehet váltani, az a vga fog menni, amelyikhez kötött monitorra teszed az asztalt. -
HSM
félisten
Egyáltalán nem. Üresben, 20% ventivel halk, hűvös, terhelve 30-33%-körül megy, az játék közben abszolút tolerálható zaj, 1700-1800 rpm a kis mókuskeréknek.
Egyedül filmnél, zenénél zavar, ha nem 20%-on teker.
Az se katasztrófális, csak arra nagyon (kicsit túlzottan is talán) háklis vagyok.
-
HSM
félisten
válasz
BRIKLY #29473 üzenetére
Hmm... Ezt jó tudni hogy a Chrome nem csinálja!
Viszont nem a Flash player hibája, mivel az csak egy lehetőséget használ, hanem a GPU filmes képességének megvalósítása szar, ugyanis bármi elkezdi használni, egyből fixen belövi magát 400/900-ra, akár flash player, akár MPCHC, akár bármi.
A 47 fokkal szerencséd van. Nekem nemhogy 400/900-on nem esik vissza annyira, de 157/300-on is már 45 fok.Most elég hűvös van a szobámban, úgy beállt 61 fokra, mint a szög, igaz, most hüvösben 20-22% ventivel beéri.
-
HSM
félisten
-
HSM
félisten
válasz
BRIKLY #29468 üzenetére
Lemértem, a dupla klikkel együtt 3 kattintás, és szűk 6 másodperc a váltás, mindennel együtt. Ez azért eléggé minimális mókolás, pláne, hogy semmi mást nem kell csinálni, ott megy tovább minden, ahol abbahagytad, programokat se kell bezárni.
Játék alatt értem, hogy miért 70-75 fok, meg miért teker a venti 30% környékén, meg fogyaszt +100W-ot az üreshez képest, ez egy indokolt dolog, elfogadom. Viszont egy film vagy atom primitív 420P-s youtube videó alatt is 60 fokon tekerjen, hangosabb ventivel, +30-40W-ot megkajálva, az tök szükségtelen, sőt, bosszantó.
Arról nem is beszélve, ami a legjobban bosszant, hogy ha lement a videó, de megnyitva marad a youtube ablaka, a nyomorult ostoba VGA-ja úgymarad 400/900mhz-en, míg az IGP egyből letakarékolja magát, ha véget ért a lejátszás. Ez az egyetlen pont amúgy, amivel egyáltalán nem vagyok elégedett az 5850-el, ez így nagyon béna megoldás. -
HSM
félisten
válasz
BRIKLY #29466 üzenetére
Van profilom, már vagy két éve így megy a kari AB-el.
Nálam 55 fokig 20%-on marad, de még 23-24%-os ventivel is felmászik 60 fokra UVD-módban.
A 20%-os ventit épp nem hallom, a 25% körülit már sajnos bőven, megjön a motorhangja.
No, meg ugye itt jön az élettartam kérdése is, minek legyen bő 60 fokon a kártya halál feleslegesen, mikor nyugodtan lehetne 50 alatt is... Mondjuk ha beteszek egy másfélórás youtube zenei válogatást, és csak ezért ketyeg a VGA másfél órát, azért bosszantó....
Így hogy az IGP inygen volt, csak kapcsolgatni kell, az a 2*10 sec nekem megéri a lelki békét. -
HSM
félisten
válasz
BRIKLY #29463 üzenetére
Szívem szerint egy az egybe kikapcsolnám youtube-on a hardvergyorsítást, de akkor olyan ronda lesz az egész...
Amúgy alapvetően nem éri meg anyagilag, de a "szarakodás" kb. 3 kattintás, időben max 10 sec. Ráadásul olyankor halkabb a VGA, ami azért hasznos filmezésnél.Ha jól működne a 72Hz az IGP-nél, akkor nagyon megérné, csak játszani kéne az 5850.
Így azért nem mindig kapcsolgatok.
-
HSM
félisten
Nem. De a +30-40W esetén is benn van az 5850, szval az is az üresjárati 5850-hez képesti érték, ugyanis az UVD az üres órajelet 157/300-ról felnyomja 400/900-ra, és ez adja az említett fogyaszásnövekedés igen nagy részét. Így viszont az 5850 marad üresjáratban, az IGP meg lejátszik 1-2W-ból.
Netezni is jó az IGP, mert nem kapcsolgatja 2D/3D órajel között magát, takarékosabb. Egyedül az bosszant, hogy az Intel IGP jelenlegi drivere nem tud 72Hz-en monitort használni, tehát az IGP-t egyenlőre csak youtube-ra használom (ami sokszor megy nálam), és bízom benne, hogy idővel kijavítják ezt a driveres hülyeséget. -
HSM
félisten
válasz
echterion #29458 üzenetére
Egy rendes lap BIOS-ában ki tudod kapcsolni az IGP-t...
Nálam az Intel HD grafika simán müxik együtt az 5850-el, ha nem használom, az IGP lekapcsolja magát, és ~0W-ot fogyaszt....
Ha meg BIOS-ból kikapcsolom, akkor meg se jelenik a feladatkezelőben, de szoktam használni, tehát jó, ha van, pl. videót lejátszani 1-2W-ból tud, míg az 5850 DXVA módban +30-40W minimum... -
-
HSM
félisten
Itt vannak simák is dögivel. Csak ha innen töltessz le nagyon észnél kell lenni, hogy a te kártyáddal megegyezö BIOS-t tölts le, mert a Sapphire szeret 3-4 féle karit is alkotni egy csip köré...
Ez a BIOS hardverazonosítójából kiderül.De mint felettem is írták, ezt a lépést csak akkor, ha biztos vagy a dolgodban. Ezért is jobb talán, ha elöször a gyártói terméktámogatásnál nézel körül.
-
HSM
félisten
válasz
BRIKLY #29383 üzenetére
Oké, tudom, hogy szépen megindul, az enyém is tud 930/1200-at, 1,14V-on, de a hűtésigénye is az egekbe ugrik....
Az is oké, hogy ha le tudod hűteni, és a VRM-et se terheled nagyon túl, akkor oké, nem lehet komoly baja, de nem egyszerű dolog ez, nagyon kétesélyes, pláne a VRM terhelését előre megítélni.Ja, és a hűtőcserénél ne felejtsd el a memóriavezérlő VRM-jét a kártya tetejében se hűteni/ellenőrizni.
-
HSM
félisten
válasz
BRIKLY #29381 üzenetére
Ha ennyire fontos szempont a VGA élettartama, akkor lényegesen többet tudnál ezért tenni azzal, ha nem húznád, minthogy tákolgatod a hűtőjét.
Na, mind1, nem tépem tovább itt a szám, azt csinálsz, amit jólesik.De azért mókás, hogy egyik oldalról agyon kíméled, másik oldalról -az adatlapod alapján 1000/1200-al- meg kitaposod a lelkét.
-
-
HSM
félisten
-
HSM
félisten
Ott valami nem kerek a gépeddel. Egy Q6600 ennél lényegesen erősebb kéne legyen. Lehet, a ramokat nem bírja azon az órajelen, vagy a procit. Először próbálj meg mindent visszatenni alapra, procit is, ramokat is, 800-ra, vagy 1066-ra. Aztán futtasd le újra. Elég mókás lenne, ha egy Athlon X4 verné a Q6600-at, márpedig a pontok alapján ez a helyzet.
Nálam ilyen pontok jöttek ki anno lightosan húzott I7 920-al: [link]
Ha megnézed, a grafikus pontot neked is szépen hozta, és vélhetőleg a többi komponens miatt lett a physics és kombinált score olyan alacsony nálad. -
HSM
félisten
-
HSM
félisten
válasz
Papa18 #29305 üzenetére
"Vagyis a procim bőven elég, de a vga nem igazán, ezt mutatja a kis felbontáson fix 60fps."
Ez akkor lenne igaz, ha csak a felbontás lett volna a tesztek között más, de gondolom, fullHD-ban nem minimumon volt a játék. Tudniillik, a magasabb grafikai beállítások a procit is jobban igénybeveszik, mivel több, vagy bonyolultabb dolgokat kell animálni, nő általában a látótávolság és hasonlók miatt.
Amúgy valamelyik régi NFS-nek volt elég durva CPU-igénye, 1,5 procimagot használt kb, de azokból legalább 3,2Ghz kellett neki ahhoz, hogy akadozásmentesen menjen, bármilyen felbontásban. Örültem neki Q6600-al.
Nem tudom, ez a mostani milyen, de gondolom, ha anno kiadtak ilyen sz@rt, most se ez lesz az optimalizálás mintapéldánya.
-
HSM
félisten
válasz
BRIKLY #29290 üzenetére
Tisztában vagyok vele, de nem olyan óriási ez a különbség, mint sokan állítják. Nézd meg, azonos órajel: [link]
Max 50% a difi, sokhelyen ennél lényegesen kevesebb. Pedig se HT, se semmi a Phenomban. Azért nem a 750-es I5-el hasonlítom, mert ott annál bekavar a turbo, úgy meg nem nagyon lehet őket összehasonlítani azonos órajelen.Természetesen úgy tesztelsz, ahogy jónak látod.
Én csak felvetettem pár lehetőséget.
-
HSM
félisten
válasz
bookninja #29293 üzenetére
Annyi volt a trükk, hogy fel kellett rakni a megjelenés után nem sokkal kijött 1.0.4-es patch-et, és medium textúra/50-60-as látó és detail távolsággal nagyon szépen futott 1GB-os 4850-essel is Q6600-as procival, az már akkor se volt épp csúcshardver, igaz, nem is belépőszint volt. Az 512-es karikkal és kétmagos procikkal viszont sajnos tényleg nagyon le kellett butítani a látótávolságot, hogy elketyegjen, ami az akkori játékok között szokatlan volt. Az 1.0.4 amúgy a sokak által emlegetett bugok jórészét is javította.
Na, OFF vége.
-
HSM
félisten
válasz
bookninja #29291 üzenetére
Láttad a forráskódot, hogy így leírod más emberek munkáját?
Mit veszel egyáltalán optimalizációnak? Szerintem teljesen rendben volt a játék, a bemutatott tartalom abszolút pariban volt a gépigénnyel, mert lehet, sehol nem volt korábban hasonló igényű játék, de ha adtad alá a vasat, a kapott interaktív atmoszféra is egyedülálló volt...
Halkan hozzáteszem, semmi meredek igénye nem volt a játéknak, amennyiben betartottad az ajánlást. Ja, hogy fájdalmas volt egy 60ezres VGA-val mediumra tenni a textúrákat, meg közepesre a látótávolságot? Ja, és hogy nem volt elég az akkoriban divatos kétmagos csúcsproci, és 40 helyett 60K-t kellett procira költeni? Hát, sz@r ügy....
Ellenben butított grafikával, de még élvezhető minőségben teljesen jól futott régebbi, erősen költséghatékony gépeken is... Szerintem ez teljesen jó optimalizálás, csak arról volt szó, hogy maximumra húzva meghaladta a korában elérhető mainstream hardverek képességeit. Én ezt időtálló grafikájú játéknak hívom. -
HSM
félisten
válasz
BRIKLY #29287 üzenetére
Szerintem ne fáradj ezzel, mások már lemérték, amiket írtam, az pedig tapasztalat, tehát abban bizonyos vagyok...
Kis googlizás után ezt találtam: [link]
Egy 5870 és egy I7 980X magjainak kapcsolgatásával készült kis szösszenet. Láttam már komolyabb tesztet is, de első közelítésnek megteszi. Vagy ez a teszt: [link]
De egyébként ha te is szeretnél tesztelni, a Crysis 1-et teszteld le kis órajelen (mondjuk ~2,4Ghz), 4 maggal és 2 maggal de magasabb órajellel (pl ~3,2Ghz).
A GTA4 viszont az ellenpélda, ott 2 magon 4Ghz-en se fogja kihajtani, annyira, mint egy bő 3Ghz-es 4-magos. -
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #29283 üzenetére
Úgy látom, nagyon nem akar átmenni, hogy attól függ, milyen játékban.
Mondok egy példát. A sima régi Crysis (azért ezzel jövök, mert pl. ezzel játszottam mikor 4-magosra váltottam) alá 2 gyors mag kellett. Nem tudott többet használni. Onnan tudom, hogy megrökönyödve tapasztaltam, hogy a gyári 2,4Ghz-es Q6600-on lényegesen lassabban ment, mint előtte a 3,4Ghz-en hajtott E6750-en. Aztán rá kellett jönnöm, hogy neki tökmindegy a 4 mag, kettő gyors kell neki pont, és húzhattam fel a Q6600-t is 3200-ra (többet nem szeretett a lapom), hogy ugyanott legyek. De volt valamelyik hülye NFS játék is, ami konkrétan másfél magot használt, de ha az nem volt legalább 3200Mhz szintén, szarul ment, szaggatott. Öröm volt nézni a Q6600 üresen molyoló magjait. Ellenben a GTA4-ben meg állat volt a Q6600, a 4850-em mellett is alig győzőtt számolni, alapon verte a 4Ghz-re tuningolt kétmagosokat is, mókás volt. Pedig akkor még mindeki azt szajkózta, elég a két mag, aztán a GTA4-et szidták, miközben csak a procijuk volt csirke hozzá. -
HSM
félisten
válasz
BRIKLY #29282 üzenetére
Ha az én gépemből akarsz kiindulni, akkor kezdjük ott, hogy nem elsősorban játékra van a gép.
Sokszor csinálok rajta olyasmiket, amihez komoly előny a 4 mag. De ha csak a játékot nézzük, már csak azért is kellett anno 4-mag, mert a GTA4 az egyik kedvenc játékom, amivel igen sokat játszottam, és a régi Q6600-am még a gigás 4850-em se hajtotta ki benne fullra. Az 5850 kellemes kihajtásához még a 920-as I7-em is fel kellett húzni 3,6Ghz-re.Egyébként soha egy szóval nem mondtam, hogy kétmagos kell vagy négymagos, azt mondtam, idézem "Abszolút attól függ, mivel játszik.... Utána kell nézni, az adott játékhoz milyen processzorigényű."
és ezt az állításom továbbra is tartom. Pici indoklásfélét írtam is a (#29276)-as hsz-ben [link]. -
HSM
félisten
válasz
BRIKLY #29272 üzenetére
Nem 30FPS-ről beszéltünk, hanem azt mondtad, kétmagossal csak félig van csak kihasználva az 5850:"Ha Neked elég a kártya teljesítményének a fele,akkor valóban elég a 2 magos..."
Továbbra sem értek veled egyet, ennyi erővel ott a GTA4, 5850 mellé 4Ghz-es I7-es kell, hogy maxra ki legyen hajtva, mégis pl. a Metro2033 alá bőven elég 2,8Ghz-en, vagy pl. ott a Crysis1, ami alapból csak két magot használ, de abból legalább 3,2Ghz kell egy 5850 kategóriájú kari mellé. Na most akkor milyen proci kell mellé? Ha soha nem játszol GTA4-et akkor tök felesleges a legdurvább I7-et megvenni, és húzni, Crysis alá kifejezetten seggberugod magad egy kisebb órajelű négymagossal, hiába fut rajta sokkal jobban a GTA4, mint egy gyors kétmagoson, szóval ha nem végtelen pénztárcából gazdálkodunk, akkor igenis érdemes mérlegelni.
Ideális CPU nincs alá, ami mindig kihajtja, és sehol se túl erős, hogy a CPU malmozzon, valamelyik kihasználtsága soha nem lesz maximális.Mert amelyik konfig egy játék egy beállításán vegyes limites, az egy másik játékban CPU limites lesz, egy harmadikban meg GPU-limites.
-
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #29271 üzenetére
Na, nee... Ennyire azért ne ferdítsétek már a témát!
Egy kicsi húzott E8200 is bőven jóféle, de én semmiképpen se írnám így le az AMD-t!
A 720BE pl. egy játékra tökéletes konstrukció, viszonylag magas órajel, 3 teljesértékű maggal, L3-al. Egy barátom gépében van olyan egy 4850-el, sok rammal, és teljesen jó, egyáltalán nem érezni gyengébbnek egy erős Intel kétmagosnál, sőt. -
HSM
félisten
válasz
BRIKLY #29258 üzenetére
Évek óta az AB-t használom az egyedileg belőtt ventiszabályozás miatt, meg ritkán tuningolni, és még semmi bajom nem volt vele, kivéve az új driver óta bejött anomáliákat, de szvsz hamar hozzá lesz idomítva az új driverhez az AB, lehet, már rég hozzá is van, csak le kéne töltenem egy frisebbet, a 2.2.0 nagyon nem a legújabb.
-
HSM
félisten
válasz
BRIKLY #29256 üzenetére
A BIOS írás veszélyes művelet, mivel a BIOS-editor is lehet bugos, és ha a drivert mókolják, nem biztos, hogy jó lesz a módosított BIOS. Nem véletlen "Use at your own risk" az összes ilyen cumó.
Én inkább szoftveresen húzom, az a biztos, és baj esetén könnyen visszaállítható.
Amúgy a legújabb néhány driverben akadt némi babrálás az üzemmódokkal, az AB is néha furcsa dolgokat csinál (néha nem látja a feszt, órajelet, közben meg minden működik) miközben a régebbi, asszem 12.6 driverrel soha semmi hasonló nem volt.
-
HSM
félisten
válasz
Papa18 #29236 üzenetére
Játékfüggő szvsz, elég-e a 25 FPS. Ha a 25FPS egyenletes módon adódik (azonos idő telik el képkockánként) és nem extra pörgős a játék, akkor elég. Pl. a régi Crysis ilyen, 30FPS-el tökéletesen játszható (meg a metro is), míg pl. egy Dirt játékot nem bírok 45-50FPS alatt játszani.
Az Adof azért illúzióromboló, mert az emberi szem nem úgy működik, mint a kamera, ilyen DOF hatás csak kamerákból van, márpedig egy FPS pont, hogy elsőszemélyű (én) nézőpontú kéne legyen, nem a srác koponyájába épített DOF-os kamerán keresztül....
Az AAA-val egyetértek, jobb az MSAA, de AAA-val is kellően szép a kép. Szerintem ez ettől még tekinthető max grafikának, ugyanis minden lehetséges vizuális effektet butítás nélkül megkapok, csak a kép utókezelése (post process) nincs abszolút maxon, az AAA is simogatja az éleket, csak nem olyan nagyon szépen.
-
HSM
félisten
válasz
Papa18 #29234 üzenetére
Metroban ha lekapcsolod az ADOF-ot, ami amúgy is egy illúzióromboló idióta effekt, és AAA-s élsimítást raksz be, máris szépen szalad 5850-en is FullHD-ban DX11 maxon. Összesen tán 2-3 jelent van az egész játékban, amikor nagyon rövid időre beesik 15fps környékére, de amúgy stabilan megvan a 25+, ami abban a játékban bőven játszható, élvezhető, a grafika meg gyönyörű...
Szerk.: Igaz, én "OC" 5850-en játszottam, ez volt az egyetlen játék eddig, amivel játszottam és ahol érezhetően jobban ment, ha felhúztam 850/1150-re, ez bő 15% tuning, ami simán megvan alapfeszen.
A 60FPS, ha elvárás, hogy folyamatosan meglegyen maxon, az sajnos sokszor csúcskártyáktól is komoly elvárás, sokszor a maxból is ehhez CF/SLI-kell. Szvsz nem reális elvárás ez egy jelenleg ~30 000Ft értékű kártyától.
-
HSM
félisten
válasz
Grave_444 #29224 üzenetére
Marhára nem mindegy, milyen játékról beszélünk... Egy GTA4-ben pl. egy 4890-et se hajtana ki a Q9400, nemhogy az általad felsorolt kártyákat, ellenben egy kevéssé CPU igényes játékban simán elég lehet akár egy 7970/GTX680 alá is.
Tavábbra is úgy gondolom, hogy ha egy játékot nem viszi, akkor kell megnézni, a proci vagy a VGA a szűk keresztmerszet, és aszerint fejleszteni. -
HSM
félisten
válasz
intercooler #29013 üzenetére
Az szép... Majdnem egy terabyte/sec memória sávszél 0Mhz GPU-val...
-
HSM
félisten
válasz
mrterminator #29001 üzenetére
Kapcsold ki a powerplay-t és elvileg jó lesz.
-
HSM
félisten
válasz
grabber #28991 üzenetére
Szerintem oda az 5830-at nem is kell húzni (saját tapasztalat GTA4-el és 4890-el), igen nagy valószínűséggel csak a proci a szűk keresztmetszet... Mindenesetre szép javulás!
Anno nekem is olyan lapom volt, teljesen jóféle, nálam 3,2Ghz-et simán tudott benne a G0 Q6600-am, igaz, ahhoz már nem ártott némi szellő a tápkör környékére.
-
HSM
félisten
válasz
grabber #28989 üzenetére
"egyszerűbb és gyors megoldást keresek a maximális teljesítményhez"
Ez esetben fogod, és felhúzod a procit, míg kényelmesen bírja, attól lassabb nem lesz.
A benchmark azért nem mutatja meg az eredményt, mert a 3Dmarkban nem kell fizikát, AI-t meg hasonlókat számolni, az előre megtervezett jelenet lejátszása (poligonok kirajzolásának vezérlése) nem fogja megizzasztani a procit, míg egy játéknál nem ez a helyzet.Arról nem beszélve, hogy mint írtam, ahányféle játék, annyiféle igény a processzorral szemben.
A másik egyszerű és gyors megoldás, ha azt mondod, bír amit bír alapon, nem gáz, ha nem hajtja ki teljesen.
(Én utóbbit képviselem, amíg jól funak a játékok... )
-
HSM
félisten
válasz
grabber #28986 üzenetére
Teljesen felejtős a CPU-tuning hatásának mérésére a 3Dmark. El kell indítani a játékot alapon, majd tuningolt procival is, hogy lásd, van-e különbség.
Pl. GTA4-hez 3,7Ghz-re húzott I7 920 már nagyjából kihajtotta közel maxon az 5850-et, de volt jópár játék, amihez alapon, 2,8Ghz-en is bőséggel elég volt. Tudom, szélsőséges példa a GTA4, de említhetem még a Crysis-t is, aminek olyan 3,2Ghz kellett az 5850 kihajtásához. Mással nemnagyon mértem ilyesmit. Én ha nem érzem megfelelőnek a sebességet, akkor kiderítem miért van, és ennek megfelelően okosítok valamit.
-
HSM
félisten
-
HSM
félisten
válasz
grabber #28965 üzenetére
Általában nem árt játékhoz azt a procit olyan 3200-ra húzni, az még nem durrantja ki, de jól érezhetően meghálálja a legtöbb játék.
Persze, játékfüggő is, ki kell próbálni alapon, aztán ha kicsi a GPU-kihasználtság (pl. hűvös GPU is mutathatja) akkor érdemes húzni a procin, mi a pálya.
-
-
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #28928 üzenetére
"Valós használat", ez nagyon relatív. Az Alan Wake nem valós használat?
Minden játék máshogy és máshogy terhel. De pl. a Metro2033 is emlékeim szerint jobban izzasztott, mint a Crysis2...
A 250W kipréselésének képességét nem tudom, mivel tudnád alátámasztani, emlékeim szerint max 40A-t bírnak fázisonként hivatalosan, az akárhogy számolom még 1,25V-on is csak ~150W (a GPU-nak, a memóriát nem számoltam bele a külön VRM-jével, és a memóriavezérlő VRM-jének kapacitását sem). Ezenkívül a gyárinál se a túlterhelés a fő gond, hanem hogy megfelelően legyen hűtve, a kis platni azért nem egy nagy csoda, ami gyárilag rajta van. Az 5870 VRM-je sokkal jobban hűtött gyárilag. A 135 fokos hővédelem okés, de volt már rá példa, hogy nem védte meg a karit.
Ilyen téren jobb a békesség szvsz, hosszútávon amúgysem hiszem, hogy egészséges neki 100fok felett.
Ebben a memóriás dolgoban igazad van! Ezért volt hibás, amit írtam, hogy a TDP-ből számoltam a +45% áramfelvételt, mivel ez csak a GPU-ra vonatkozik.
A memóriák csak annyival kérnek többet enni, amennyivel magasabb órajelen tekernek. -
HSM
félisten
válasz
BRIKLY #28925 üzenetére
Szoftveres mérés se mindegy, milyen. Amelyik "hardverdoktor" csipből mér, az pontatlan, de itt maga a tápkörvezérlőből van kiolvasva I2C buszon, márpedig a VRM controllerének pontosan kell mérnie, különben nem működne az egész. Nyilván a kiolvasott értéket az abszolút pontossághoz hozzá kéne igazítani az áramköri megvalósításhoz, de arányosság mérésére így is jó.
Az tuti, hogy kevesebb, mint a forrófejű GTX275, nekem régi refi 216sp-s GTX260-am volt, és nekem jóval kajásabb kártyának tűnt a 190W-os 4890-emhez képest, pedig hivatalosan hasonló TDP.
De igazából csak annyit akartam mondani, hogy ilyen erős húzásnál figyelni kell VRM-re, meg ha új játékot próbálsz, akkor is újra ellenőrizni, mert nekem ezen a feszen pillanatok alatt bőven 105 fok felett lett volna a VRM furmarkban, ha hagytam volna. És ahogy többen tapasztaltuk, van ami még annál is "melegítősebb".
-
HSM
félisten
válasz
BRIKLY #28918 üzenetére
Hát pedig jól számoltam a gyárihoz képesti +45%-ot, egyedül ott sántíthat a számításom, hogy nem biztos, hogy a 150W TDP=150W valós fogyi... Az előbb kimértem furmark-al azért azzal, mert jól kiszámítható, egyenletes terhelést ad, nem ugrál, mint játékok alatt. Alapon 60A-t mért a VRM, ami 1,08V-al szorozva 64,8W, 1,16V-on 920Mhz-en pedig 81A, ami szorozva a fesszel 93,96W. Ez gyönyörűen igazolja a +45%-ról való állításom. Ugyan ez az érték így ebben a formában abszolútértékben nyilvánvalóan nem pontos, ellenben a VRM-ből származik az információ, ezáltal arányok mérésére tökéletes.
-
HSM
félisten
válasz
BRIKLY #28913 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy 210W-ot eszik... Hanem azt, hogy ha gyárilag 150W a TDP, akkor 920@1,16V-on ennyire jön ki.
Az órajelemelés alapból +27%, az lineárisan emeli a teljesítményfelvételt, a feszültségemelés meg négyzetesen, tehát a 7%-os emelés duplán adja, így adódik +45% kaja az alaphoz képest.
Amúgy az se mindegy, mivel terheled, lehet, amivel próbálod, nem tekeri ki maxra. Indíts el ezen a beállításodon egy Alan Wake-et, és mindjárt melege lesz a VGA-nak, ahogy beáll a köd...Nálam jobban befűtött, mint a Furmark.
Előzör mikor játszottam, azt hittem totál elkoszolódott a VGA-hűtőm, hogy ilyen zajos lett a hűtő, aztán rájöttem, csak brutál jól optimalizált a játék.
-
HSM
félisten
válasz
BRIKLY #28907 üzenetére
Hááát... Az azért elég brutál... 150W-ra van tervezve a hűtő, a VRM, te meg megküldöd 210W-al..
A hőfok miatt ne aggódj, 80 alatt nincs gáz, de azért érdemes a gyári ventiprofilt ilyen durva OC mellett kicsit "finomítani".
Persze, hogy hangos úgy... Én 650/874-en használom 0,987V-on, úgy alig megy 1700RPM (30%) fölé a venti, nekem afölött túl sok a hangja. Nem hangos, sőt, de a szűk 20dB-es házhűtők mellett, csöndes szobában elég zavaró, hogy csak a VGA-t hallani.
Szerencsére így is elég combos, hogy szépen elvigye amivel játszok.
-
HSM
félisten
válasz
BRIKLY #28905 üzenetére
Gondoltam, de a 2250RPM se valami sok.
Legalábbis ahhoz a jelentékeny plussz hőmennyiséghez képest, amit egy 1,08V-ról való 1,16V-ra emelés okoz, az alapból majdnem 20%-al húzott kártyán.Ha jól matekoltam, így több mint 45%-al kell nagyobb teljesítményt eldisszipálni a gyárihoz képest, ami azért nem csirke.
-
HSM
félisten
válasz
BRIKLY #28903 üzenetére
Itt nem a paszta tűnik szarnak, hanem alig forog a venti....
Legalábbis ránézésre... Nekem Diablo3 alatt, ami olyan 60-70% GPU usage AB szerint, gyári alap értékeken (725/1000@1,08V)melegszik fel ~75 fokra, 34%-os ventivel. Ez nálam 1900RPM. Perzse, ehhez a 28 fokos nyári meleg szoba is kell. Ha fesztemelsz, kell a fordulat. És ez frissen portalanított hűtővel...
-
HSM
félisten
válasz
Deadpapa #28890 üzenetére
Próbáld meg átkonfigurálni a CFG-ben az overclocking mode-nál a PowerPlay nélküli verzióra. Neten, topicban is van erről leírás.
Alapesetben az AB és a CCC is a powerplay-es módot használja.
Van több monitor rákötve, vagy nem 60hz-es megjelenítő? Mert ha igen, akkor sztem ez a bibi. Nálam ha ezek egyike fenáll, még akkor is zizeg a kép, ha 650Mhz-re "húzom" vissza energiatakarékossági okokból. -
HSM
félisten
válasz
busman #28880 üzenetére
De most komolyan, annyi mindentől függ ez... Hiába ajánlassz egy minőségi 450W-os tápot, ami gyakorlatilag bármilyen, nem szénnéhúzott konfig mellett bőven elég mellé, ha mondjuk később erősebb VGA-t akar, vagy CF-ben gondolkozik... Nem mindegy az ár se, gondolom. Arról nem is beszélve, hogy a tápos guruk, akik érdemben hozzá tudnának szólni a kérdéshez és képben vannak az aktualitásokkal nem itt vannak, hanem a tápos topicban...
Szóval jó móka ez a kinek melyik táp tetszik, vagy melyik van, de ez itt marhára OFF, és nem is tud belőle építő jellegű vita kialakulni itt a fent taglalt okokból kifolyólag. -
HSM
félisten
válasz
hülyegyerek #28874 üzenetére
Ez abszolút tápos kérdés. Nincs olyan, hogy 58xx táp.
Olyan kérdés van, hogy milyen táp kell egy 150W TDP körüli kártyának, egy adott konfig mellett.
Marhára nem mindegy, hogy egy alapjáraton tekerő I3 van mellette, vagy egy szénné húzott 6-magos I7...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- Futás, futópályák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Interactive Brokers társalgó
- Horgász topik
- Xbox Series X|S
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- Eladó megkímélt állapotban lévő Xiaomi 12T Pro 8/256GB / 12 hó jótállás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest