-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
"nah várjál... tehát az FPM és az EDO között nincs különbség kinézetben?"
Nincs bizony. Csak próbával ( lásd Rive mester zacskós RAM megoldása ) illetve a feliratokból lehet kitalálni hogy mivel van dolgunk, de ez utóbbi nagyon macerás, mert sokszor már az archívumokban sem találni a megfelelő adatlapokat...
-
Rive
veterán
A 486-os gépeknek még több inkompatibilitási gondjuk volt a memóriákkal, mint a P2/BX sorozatnak. 72 pines memóból is volt egy- és kétoldalas, némely chipsetek ráadásul mixelték a foglalatok cimzését, illetve meglehetősen egyedi időzitési megoldásokkal idegesitették a memóriákat.
Mármint az EDO/FPM problémakörön, illetve az 5V-os rendszerben alkalmazott, kölönböző mértékben 5V IO-toleráns 3.3V-os chipek átal generált gondokon felül.
Az OPTI chipsetek pl. egyes memóriákat csak akkor fogadtak, ha minden második slotba rakott az ember valamit, és helyesen be is jumperelte az egészet. Egyes modulokon meg úgy gondolták megoldani a 3.3-as chipek tápellátását, hogy sorbakötöttek az 5V betáppal két diódát. A SIS chipset a korai BIOS változatokkal random detektálta EDO-nak vagy FPM-nek a modulokat.
Bah. A legjobb megoldás az, amit korábban mondtam: betáraz az ember egy zacskó ramot, és ami azzal megy, az OK, a többi meg szemét
-
törölt tag
Az FPM és az EDO RAM-ok közt nem olyan nagy a különbség mint sokan gondolnák. Teljesítményben kb. 5% az EDO előnye, valamint az EDO visszafelé kompatibilis az FPM memóriákkal. Leginkább az alaplapon lévő chipset-től függ hogy ki tudja-e használni az EDO összes opcióját vagy csak FPM-ként kezeli.
-
törölt tag
Az FPM ( Fast Page Mode ) memóriánál nem kellett a sorcímet / lapcímet minden olvasás előtt kiadni, így jóval kisebb a késleltetése mint a kezdeti DRAM-oknak. Az EDO ( Extended Data Output ) RAM erre tett rá még egy lapáttal, úgy hogy az egymás után következő cellák írása/olvasás között nem kell újra címezni a cellákat.
-
Rive
veterán
Huh. 72 pines (régi stilusú) ramból lehetett kapni FPM és EDO ramot is: ha nincs ráirva, akkor csak a chipek tipusszáma alapján lehet előkeresni, melyik miféle.
Az 'SD-szerű' ramból már csak sima EDO volt, ha jól tudom. De abból meg volt öt és 3.3 voltos változat, hogy ne legyen egyszerű az élet.
-
Rive
veterán
Érdemes lenne mérni a buszterhelést is, mert ugye itt a két procc EDO ramra van akasztva jóóól. Fene tudja, mi a szűk keresztmetszet. Meg mér' nem szerzel be valami perf. monitoring programot a cuccaidra? Mondjuk csak modern rendszerekkel használtam még ilyesmit, nem tudom, van-e Win/oldtimer alapra bármi is.
Ja, és futtass valami webszervert is, hamár oldtimer dualprocc
Ott tud gyalázni a második procc.
-
-
neduddki
nagyúr
HI!
mert van egy nyomtatoszerverem (2 lpt port kell) /itt a fojajjamt, most azota mar ~23w es ~33w kornyeken jarok,/ es teljesen rakkantantam a fogyasztass minimalizalasra:- ), de a poen az hogy a tco erdekel, ezert kicsti faj a fogam transmetekra /pl tr5670/ mod: ez ugye ezert nem atom, pegiz az hmmmm /dvd-rw+3.5" hdd/:- )
pl. most vettem egy 200w-os seasonic-ot ill. varok egy p3 533/256/133-ra es meg ki kene deriteni, hogy a fsc-ben levo nt 110w-os joszag mit tud
mongyuk az abszolut stabilitas a lenyeg mert vagy 90km-re vagyok a dogtol es nincs kedvem allandoan cseszegetni, azert is intel csipszet-intel proci paros /mert intel-intel lapot abbol az idobeol szereni nem lehet:- )))/
szoval ennyi:- ) agybaj mint nalatok ez a mostani agymenes:- )udv
neduddki
mod: Yutani: kizart:- ))) mngyuk meg kene kereni a gigabyte hx lapom 166mmx-val hogy mit evet:- ) azon azert a xp mar neccec volna /habar az emlegettt cuccoson 96mb-rammal jobban ment a xp megjelenesekor mint iCel333@505-on 64mb rammal:- )))/
-
-
törölt tag
Bocsánat, benéztem... Nem 2x100 MHz, hanem csak 2,5x80 MHz.
Elvileg a 75/60, 75/75, 83/66 CPU/AGP órajeleket ismeri a Gigabyte GA-5AX rev5.2 alaplap, de gondoltam megpróbálkozom a nem szabályos 75/75-ös beállítással ( elvileg az AGP jelét 66MHz alatt kellene tartani ) és megörültem hogy a CPU-Z 200MHz-et írt ki 2,5x75 = 187,5 MHz helyett. Mint kiderült a 75/75 valójában 80/80... csak hibásan szerepel a kézikönyvben.
Egyébként így kb. 5%-kal gyorsabban fut a SuperPI mint 3x66MHz-en, de még így is 11 perc körül lesz eredmény, vagyis továbbra is bőven elmarad a Pentium-októl...
-
neduddki
nagyúr
HI!
hat a vi fajhoje ~4.2kJ*kg^-1*K^-1 aze az nem kutya, raadsul a parolgasho is ~2.2MJ*kg^-1 szoval ez aze magyarazza a dogokat, ha sikerulne lewszigetelned a rezmozsar hovesztegedet akkor egybul leehtne szamolgani:- ) /ha a zarta teszed a rendszert akkor a parolgashovel mar nem is kell szamolni/
udv
neduddki
mod: vagy megvarod mig stabilizalodik a homerseglet es mered a vizparolgas mennyiseget es mar abbol is megvan:- )
-
-
peti_s
addikt
OK, sajnos akk jól emlékeztem. De ennek egy kicsit örülök is, mert így nem kell újabb tesztet futtatnom ahhoz hogy normális időm legyen.
Sztem erre a Pentium MMX a legjobb választás, mert lebegőpontos számításban az egyik legjobb a Socket7-ben. Holnap visszabutítok egy K6-2-t, és egy K6-3-at.
Csak a K6-3-al van vmi gond.
Egyre többet fagy vele a gép, pedig semmi tuning nem volt még vele. Amikor peidg feszültséget emelek rajta, még a post képernyőnél kifagy. Úgyhogy sajnos elég beteges példányt fogtam ki.
Valószínű az előző tulaj széttuningolta, erre utal az is hogy le van szedve a fém kupakja.
Pedig már úgy örültem lassan egy hónapja hogy van egy tökjó K6-3-am. A K6-2-vel pedig úgy emlékszem, hogy azonos órajelen a SuperPI-ben veri az Intel MMX.
-
peti_s
addikt
Azért a te hóhűtési kísérleteid sem rosszak.
Pentium MMX 233-al el bírtam érni hogy betöltsön a Windows, 333 MHz-en, csak addigra már felmelegedett, és kifagyott. A fagyasztós trükk nagyonjó, fél nap a hűtőben, és amíg hideg a CPU, addig jobban megy. Most már csak ki kell találni vmit amivel hosszútávon lehet jobban hűteni, szárazjeget, folyékony nitrogént nem hiszem hogy tudnék szerezni.
-
törölt tag
Megy az, csak meg kell emelni a chipset feszülsgését és hűteni kell a TAG és L2 cache memóriákkal együtt. Legalább 5-10MHz-et lehet nyerni vele. Erre akkor jöttem rá mikor a 200-as Pentiummal szórakoztam. De igazából azért kellene mert nem sikerült megoldanom a cache memória bővítését és azóta is furdal a kíváncsiság hogy mit is lehetne 2MB-ból kihozni. Ha lenne olyan lapom, rendezhetnénk pl. egy 100, 133, 166 vagy 200 MHz-es versenyt hogy kinél fut gyorsabban a SuperPI ugyanolyan órajelen. Addig nincs sok esélyem...
-
Létezik kétkomponensű hővezető ragasztó, asszem Zalman NB hűtőhöz adták valamikor. Élelmes kereskedők meg kiszedték és külön is árulták... Zöld-piros vagy milyen színű a két komponens.
Nézd meg ezt: Arctic Silver Adhesive Ragasztó
Igaz, rohadt drága, de valószínűleg kiválóan megfelelne. -
törölt tag
Tudod mit találtam a P5A lapon?
Az alaplap leírása szerint van egy jumper amivel a RAM/Chipset feszültségét lehet 3,5V--ról 3,6V-ra emelni. Azonban van itt egy másik jumper is. Ezzel 3,8V és 4,0V is beállítható.
szerk.: Alapból fut minden 120/80/40 MHz-es beállításokkal.
Na, most irány a meló. Este megnézzük mit lehet kihozni belőle.
-
-
-
Esetleg iTunes V7.5 vagy ilyesmi támogatja az SMP-t, vagy több magot.
#859: Én megtisztítom körömlakk lemosóval és gyógyszertári alkohollal is a memória felületét, hogy tiszta legyen. Ez szerintem a legfontosabb. Te mivel tisztítod? Bár hozzáteszem, van, amikor ez sem elég, mert valami miatt így is alig akar ragadni a borda.
-
Innen a PH-ról nézegettem régebbi CPU tesztet, ezek voltak benne:
Cinebench 2003, POV-Ray, SuperPI, Tömörítés (MP3, RAR)
Lehetne egy Q3 vagy egy Return to Castle Wolfenstein is, mint OGL teszt. Talán a Q3 jobb, mert elég a demo is a timedemo futtatásához.Dual EDO? Az milyen?
-
-
-
-
törölt tag
Az Intel gyártott 233MHz-es StrongARM ( SA-110 21281EB ) processzort is. Valószínűleg lábkompatibilis a Jornada 200MHz-es processzorával. Úgy tudom, szeretsz forrasztani...
-
törölt tag
A 133MHz-es CL2-es RAM-ok szerintem húzhatóak addig...
szerk.: Ezt csak abból gondolom hogy a 140MHz-et is 100MHz-es CL2-es RAM-okkal értem el. Imádom a Micron RAM-okat.
szerk2.: Csak most vettem észre hogy nem írtam, de: 3.0V.
szerk3.: A P5A alaplapokon ICS9148-53 az órajelgenerátor...
-
törölt tag
Tessék, a CPU-Z kép: AMD K6-III+ 550@840
-
törölt tag
Hamarosan... csak ki kell bontanom az SSD-t a lapból. Továbbra is azt mondom, nagy mázlid van azzal a 2MB-os lappal. SuperPI-nek sokat számít a cache. Az 512kB alaplapi cache-sel szerelt lapokon kénytelen vagyok a "direct mapped" szervezés miatt 64MB-os RAM-mal gazdálkodni és akkor is csak 192kB-nyi hasznos cache méretem marad. A 2MB mellett 256MB RAM-mal célszerű gazdálkodni, na meg 1728kB-nyi hasznos cache területed marad.
-
-
Badman 4ever
őstag
Remélem is, hogy lesznek tesztjeid és azt is, hogy őrültek is lesznek.
Egy kis segítség kellene. Van itt egy ABIT VH6-II alaplap ApolloPro133 lapkakészlettel. Minden Celeront és P3-at, illetve, minden belerakott memóriát, HDD-t és egyéb eszközt felismert, de a Windows XP nem bootol róla. Se CD-ről nem jut tovább a telepítés, se előtelepített winyóról nem tölt és a Windows 98 pedig hibásan működik alóla. Egyetlen látszólagos hibája, hogy púpos a kondik egy része. Van-e ötlet, hogy mi a baja? Ha a kondik, azon még tudnák is segíteni, ha adtok a cseréjéhez útmutatást....
Előre is köszi, ha segít valaki. -
Egyébként egy alaplapteszt nagyon sok időt emészt fel, mivel oprendszert kell telepíteni mindegyikre. Ahány alaplap, annyi telepítés. Talán az azonos chipsetűeknél meg lehet tenni, hogy ne kelljen újratelepíteni, de ki tudja, mit okozhat így is a korábban telepített szoftverek beállítása.
-
Az VGA szokott lenni.
Szerk: Bizony, IBM-nél az VGA, mert általában 1 hosszú 2 rövid a VGA probléma.
-
Igen, Win2000 lesz a te oprendszered ahhoz a cucchoz.
Én meg most azon vagyok, hogy szerezzek egy VIA MVP4 chipsetes alaplapot. Azon már a VIA 686A déli híd van, UDMA66-ot kezel, integrált VGA-val, és letöltőgépbe talán a legjobb, ha K6 procis gépet akar építeni az ember. Majd akarok csinálni egy tesztet SS7 lapokkal, abban kiderül, mi a helyzet.
-
-
Badman 4ever
őstag
Mitszólsz ehhez:HD 2400 PCI
-
cskamacska
addikt
Van. Sőt AGP-s is, bár nem nálam. Pedig akartam, de a fazon nagyobb kocak volt.
Egyébként nem lenne valaki partner egy 430/440/530-as S3 bevételezésében?K6-III+ procik legalább úgy voltak itt is hivatalosan, mint máshol, mivel AMD alapú +-os notit árusítottak itthon, így volt hozzá +-os proci alkatrészként. Dobozos +-os proci máshol sem volt, tehát nem igazán értem, hogy volt máshol hivatalosan, itt meg nem.
-
Ó, akkor én jobban állok PCI kártyákkal, mert van egy TV-out Diamond V550 16MB TNT és egy 3dfx V3 2k PCI kártyám, valamint egy V3 3k, ami nem biztos, hogy működik. Meg van egy Asus V3000 4MB VIVO PCI is, bár azt csak Win9x alatt érdemes használni, mivel XP-hez csak a natív meghajtója van, amivel meg tud jeleníteni 2D-ben, aztán csókolom...
-
Német Ebay-ről kb. 10 rugóért lehet most S3 Chrome S25 512MB DDR2 kártyát szerválni.
Egyébként PayPal nagy sápos, múltkor 3600 Ft-ot fizettem egy magyar srácnak ezen keresztül, és asszem csak 3000 Ft-ot kapott meg, a PayPal lehúzta a többit. Persze előtte hiába mondtam a csókának, hogy inkább utalnék, mert az a biztos, de csak ragaszkodott hozzá. Hát bukott is vele. Remélem tanult belőle...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- EAFC 25
- Óra topik
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Eladó Intel i7-6700 Processzor Hibátlan Működés!
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- Ryzen 5 9600X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Intel Core i5 11400F - 4.4 GHz - 6mag/12szál - Eladó!
- Intel Core i7 10700 - 4.8 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Honor 200 Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
- 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070 (ELKELT)
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest