Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • frescho

    addikt

    válasz fsb1000 #21660 üzenetére

    A magasabb entropia felol megy a ho az alacsonyabb fele. Szerinted az altalam irt kondukcio, konvekcio mirol szol? Azt viszont megjegyeznem, hogy a tetel elszigetelt rendszerrol szol, ami itt nem igaz, mert kivulrol melegitjuk a GPU-t. A tetel azon alapigazsagat, hogy a meleg fogja felmelegiteni a hidegebb (alacsonyabb entropiaval rendelkezot), itt senki sem vitatta. Az nem lehetseges, hogy a hideg hot adjon le a meleg fele, hacsak nem fektetunk be tovabbi munkat, amivel erre kenyszeritjuk, de ekkor ugye nem zart a rendszer, ahogy eetunkben sem (pl. hutogep). Na meg a mechanikai munka az entropiat fogja emelni, mert maga is hoenergiava alakul.

    De ismet ott tartunk, hogy az elmeleti tetellel nem tudsz szamolni, mig a gyakorlatival igen. Attol, hogy a meleg helyrol megy az energia a hidegebb fele, nem tudod kiszamolni ennek a merteket, a 2. tetel nem adja meg az energiaaramlas sebesseget. De az ezzen alapulo 3 albetettel mar igen.

    Kb. annyit irtal, hogy telen hidegebb van, mint nyaron es a hideg idoszakot meleg koveti. Ez igaz, de tul altalanos. A kartyanal semmi ertelme elohozni, inkabb a hoaramlas es vezetes az, amire szukseg van. Pelda, hogy mire gondolok:

    Tudjuk, hogy a meleget el kell vezetni (2. tetel pipa) Ennek merteket a hoellenallassal lehet szamitani. Ez tobb dologtol fugg:

    kondukcio (paszta, ragaszto, aluminiumborda, valamint az erintekzo feluletek nagysaga alapjan szamithato, K/W-ban megadhato)
    konvekcio (Hutoborda holeadasi tenyezoje: Tapasztalati keplettel, katalogussal jo kozelitessel szamithato, illetve nagyon jol szimulalhato CAD programokkal. Fugg a borda alakjatol, hutokozeg, pl. levego sebessegetol, homersekltetetol. Nehany pontot felveve a kritikus tartomanyra ki lehet valasztani a megfelelo bordat.)

    PErsze szokas forditva is csinalni. kb 4m3/perc legaram lesz a ventitol, 50 fokos hazra meretezunk es 55W-ot zabal a GPU. A max homerseklete a GPU-nak 85 fok lehet. Magyarul (85-50)/55=0.63K/W hutoborda kell az adott legaram es homerseklet tartomanyra. Ezt kicsit felfele kerekiti a mernok, hogy porosodhasson oszt kalap kabat. De hogy a thermodinamikat magasrol nem fogja vegiggondolni az is tuti.

    [ Szerkesztve ]

    https://frescho.hu

Új hozzászólás Aktív témák