-
Mobilarena
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
jokeph
nagyúr
válasz
rsanya87 #77778 üzenetére
Nem is értem.
Na jóó, igazából értem, Asrock 970 Pro3 R 2.0-ban az FX8320e is határesetes volt, tuning nuku.
#77780rsanya87: MSI 970A Gaming Pro Carbon.
Ezt elraktam későbbre, egy nemrég szerzett FX8350-el együtt. az FX 8320e-t meg odaadom cimbinek, ha kevés lesz neki az FX4300, ez ingyér volt, Athlon II X3 455-öt váltott. -
BlindMind
tag
válasz
rsanya87 #77762 üzenetére
Csak érdekesség az én lapom is támogatja az Opteront:
Opteron 3250, 2.5G, 4M/L2, rev.B2, 45W, AM3+ ALL2201
Opteron 3260, 2.7G, 4M/L2, rev.B2, 45W, AM3+ ALL2201
Opteron 3280, 2.4G, 8M/L2, rev.B2, 65W AM3+ ALL2201Gondolom nem minden funkció érhető vele el amit az Opteron tud de magam is szereztem már bele egy 3280-at , valamikor ki is próbálom, nyilván csak dual channel a quad helyett de file szerverre talán jó lesz
-
DraXoN
addikt
válasz
rsanya87 #77771 üzenetére
lehetőség szerint sose ajánlott a 780L és hasonló, de annak az opteronnak lehet mind1, mert "nem erőlteti" meg magát annyira (a teljesítmény/fogyasztás optimálisabb tartományában működik)..
Igaz, a teljes teljesítmény eléggé "lightos" marad a végére is. [link]Mondjuk ha most kéne valami "home szerver" gépet csinálnom és nem lenne alaplapom, de lennének ram jaim ilyet vennék: [link] 1151-es alaplap DDR3 memória 6.-9. generációs intel CPU támogatás (persze nem high-end, inkább csak a "belépő", igaz, high-end is elindul csak nem bírja a VRM rész miatt azokat).. de mivel van egy megegyező méretű 1155ös lapom valami i3 CPUval (fogalmam sincs milyen
annyira nem számít
), így nem cserélek.
mondjuk ezzel az alaplappal ez a CPU tökéletes lenne: [link] .. pont kb. azonos lehet az opteron teljesítményével utóbbi: [link]de visszatérve a témához, lehet az adott opteronnál nem számít (ha elindul vele, nem tudom milyen arányban eszik meg az asztali alaplapok az opteronokat).
-
erer1000
őstag
válasz
Ha van rá mód, a VPS szerverrel lehet olcsóbban jössz ki.
De ha azt nem akarod, akkor én az Opteronra szavazok.Oke hogy alacsonyabb 1 szálas teljesítmény, de az AVX miatt időtállóbb.
Pont ilyen phenom-om volt amúgy 😁 nem hittem hogy még létezik bárki aki 925-ot hasznal. :D -
DraXoN
addikt
válasz
utasításkészletben az Opteron jobb, de kettők közül nyers erőben talán a Phenom.
Mivel a Phenom azonban nem tud AVX-et, így ha egy-egy játék megköveteli (van pár darab), akkor el se lehet indítani a Phenomon (illetve pár játék jobban futhat az Opteronon talán pont az AVX megléte miatt is, annak ellenére, hogy elindulna a Phenomon is nem lenne gyorsabb).
De az az asus m5a78lm-lx3 alaplap nem egy bulldozer féle cpu alá ajánlott alaplap, bár az Opteron úgy se tuningolható így "talán elbírja".Személy szerint talán a Phenomra mennék rá, de nagyon függ attól mi is lenne az a játék ami az "egyhe gaming" fogalomba beleértendő.
Minecraft szerverhez: én egy 1 magos Intel Atom 230-on futtatom, CPUban még elégséges is 4-6 emberhez, a gond a memória az kell neki sok (2GB van benne, mert csak 1 DDR3 slot van az alaplapon, de dupláját is megenné.. ). "spórolás" miatt nem is a hivatalos minecraft server van rajta, hanem egy "Spigot".
Bár igaz, "új idők" jönnek, mert már van egy mini DTX formátumú alaplapom és bele egy core i3 (valami sandybridge), 16GB-nyi DDR3 rammal a célnak előkészítve, hogy váltja a gépet, csak még táp kell amire várok (paneltáp amit kap). -
-
válasz
rsanya87 #77631 üzenetére
Akkor valószínűsíthető hogy a chipset döglött be. De pontosan csak diag kártyával lehet megnézni, beindul-e a POST, ha nem akkor sajnos annyi, ha igen, akkor pedig a megálláskor kiírt értéket kell megnézni a diag kártya dokujában, mit ír rá, hol állt meg. Ha PCI, vagy valamilyen periféria, akkor Északi/déli híd hiba. Javítása drága, valszeg nem éri meg.
-
-
-
Beba Snake
aktív tag
válasz
rsanya87 #77555 üzenetére
Nekem így döglött meg a GA-970A-UD3 rev3 lapom 7 éves korában kb. 8 napja. A POST lepörög baromi gyorsan, BIOS képe bejön de már nem lehet belépni, utána csend és hullaszag. Minden venti pörög szépen. Nem táp , nem elem, mindkettő cserélve. USB hub és a SATA vezérlés szállhatott el. Égés szag és nyom, púpos kondi nincs. Fejlett diagnosztikai eszközök híján a pontos hibát nem tudom megállapítani.
Talán a héten összejön egy UD3P lap vétele ( 0km-es OEM verzió). És akkor az FX-8320-am megérné a 10. szülinapját meg az én 60.-omat.
Egyéb esetben a platform váltás 100 rugóba fájna.
A lap tökéletesen és hiba nélkül szolgált 7 évig. Talán beverek egy szöget a falba és ott majd beszövik a pókok a "dlágaszágot.
--------
Szar év ez a 2020. Minden tönkremegy, minden szopás utol éri az embert. -
-
jokeph
nagyúr
válasz
rsanya87 #76982 üzenetére
Ha ezt tartósan tudja biztosítani, akkor nem lesz vele gond.
(#76983) erer1000: RyZen-hez való lapról van szó ?
Mert ez esetben jelenleg kapható az Asus ROG Crosshair VI Hero (X370), 50k alatti árával és felszereltségével kb. egyik lap sem versenyképes manapság. Kezdésnek azt mondom, R5 2600/2700 bele, majd későbbiekben mehet bármelyik új RyZen. -
Jakuskacsa
senior tag
válasz
rsanya87 #76979 üzenetére
A 450w -os táp, az 12 voltos ágon tud ennyit? Egyébként mikor nekem 8350 volt, én 4.7 en járattam, azt hiszem 1,375v -on, (de olyan rég volt, hogy nem biztos), konnektorból mérve prime alatt simán felvette a gép a 220-250w-ot. Nálad az 1,356v az kb ez a szint lehet, talán kevesebb (cirka 180-200w). És ebben benne van már alaplap, ventik, vinyók. Ha nem játszol, és nincs mellette több mint egy 100-120w os vidkártya, akkor mehet még a tuning.
Az fx-ek egyébként is túlfeszeltek voltak gyárilag. Én simán rápróbálnék egy 4,5-re, ott már elég combos, és tapasztalatom szerint 1,4v alatt még hűthető. Arra figyelj, hogy 65 fok felett tartósan ne legyen. (játék alatt még ennyi sem lesz).
erer1000: Igen, sajnos, van hogy el kell engedni, nem érdemes már pénzt rakni bele. A 2xxx es ryzsákat meg nem mérik aranyárban egyáltalán. Nem vagyok egyáltalán jártas már az amd oldalon, de alaplapvásárláskor azért nézd meg, hogy ne pont a határesetest vedd, hanem jobbat. Értem ezalatt a vrm hűtését, és hatásfokát, ill. esetleges 3xxx kompatibilitást is.
-
jokeph
nagyúr
válasz
rsanya87 #76960 üzenetére
Ne nézegess ilyeneket, max hogy stabil -e, bár arra az IBT jobb.
Egy CPU-Z is elég beszédes single/multi-core teljesítmény mérésre.Én egyébként a single-core teljesítmény vérszegénysége miatt raktam alvóba az FX-es konfigomat... a 3,7-re húzott Xeon X3360-as CPU-m köröket vert rá, fillérekből.
pedig ez csak s775-ös CPU.
-
válasz
rsanya87 #76938 üzenetére
Ha sok időd van tesztelni akk válaszd ki a maximális feszt amit le tudsz hűteni, aztán ahhoz képest kalibráld az órajeleket. Én linx-szel teszteltem mindig, mert hamar végez és ha ott nem hasalt el, sehol máshol sem. 10.000-res problem azt ihaj csuhaj uccu neki (10 kör max). Ha nincs sok időd gőzöm sincs, nekem ha új konfigom lett, abból 3-4 hét stabil (vagy az esetek nagyrészében inkább instabil) oc-ból állt.Ha fontos a hő, érdemes az északihidat (nb\northbridge) is alulfeszelni mert jól be tud fűteni az is.Ha nem lesz brutál tuning, akkor 2000mhz körül maradhat szerintem, nem tudom hogy az obs-nek mennyire kéne a ram\l3 sebesség.VRM hűtésről annyit hogy a legegyszerűbb megoldás a legjobb, én 2 6cm-es ventit csavaroztam rá a vrm bordájára.HT hídra is ajánlott, mert emlékeim szerint ha nagyon meleg volt a HT (nb de mégsem xd) bordája, bár fokkal felfűtötte a procit is.
-
jokeph
nagyúr
válasz
rsanya87 #76929 üzenetére
Kezdésnek megpróbálnám, hogy fixált 4 GHZ-en elég-e neki az 1,3 Volt.
A 8350-nél 4,2-höz kicsit sokallom azt az 1,375 Volt-ot. Ez manuális beállított érték volt ?
Szerintem a Wraith Prism meg fogja tenni, persze attól függően, hogy mennyi Vcore lesz szükséges. (lehetőleg ne menjen teljes terhelés alatt 65 fok fölé).Ha a VRM körül a lap hátulját fújatod meg egy ventivel, az is sokat tud segíteni. Bár ennyitől nem kellene nagyon forrtyognia.
-
jokeph
nagyúr
válasz
rsanya87 #76920 üzenetére
Persze hogy elég. Az R5 3600X + RX 480 (nincs leszabályozva) sc2 multi alatt (VGA nyélen megy, CPU max 25%-on) csúcsban 260W körül, átlag 240 W a külső mérőm nézve (monitor nélkül).
R5 3600X+a többi kacat CB20 renderteszt alatt 100W alatt... ha mindkettő nyélen menne folyamatosan, akkor is megállna 300W alatt, ennyit meg tud folyamatosan biztosítani a kis 450-es TT Lite Power is., de nálam ilyen egyidejű terhelés nem lép fel.Ehhez talán BF5-el kellene nyomulnom+online streamelni.
-
jokeph
nagyúr
válasz
rsanya87 #76918 üzenetére
Hát, határeset, elfogadjuk.
relatív modern bélés, pici pénzért, nálam ez belépőszintű PSU (minőséginek az eleje valahol).
Az RGB képeken szebben néz ki, csak ezért nem vedd meg.kikapcsolható az RGB-je.
A 120-as ventilátort én alapjáraton hangosnak érzem, a Corsair VX450-es tápom 10 éves, nálam ez az etalon, mint bőséges csatlakozó (korának megfelelően persze, ma már 6 molex nem nagyon kell), szépen harisnyázott hosszú kábelek, jó elosztással, terhelés alatt is halk 140-es ADDA ventilátor, és Seasonic belső.
A TT Lite Power 450W RGB PSU-t csak azért vettem meg, mert kellett valami elfogadható cucc, elfogadható áron és mindenképpen újban.
A nagytesó TT ToughPower Grand Series RGB 650W az már más kategória, eredetileg ezt vettem az FX-hez. -
-
jokeph
nagyúr
válasz
rsanya87 #76912 üzenetére
Bezony, 4,4 lett tartósba (lehet csak jó CPU-t fogtam ki). A te lapod erősebb egyébként, mint az MSI 970A Gaming Pro Carbon-om.
De ehhez az OC-hoz (4,4 felett) már 1,4Volt Vcore kellett, és egy jó hűtés + jól szellőző ház is. Ha belövöd 4 GHZ-re, akkor sanszos hogy elég 1,25-1,3 Volt Vcore is (ha mázlid van kevesebb is elég lehet), és sokkal könnyebb hűteni is.Már mint melyik tápomra gondoltál ?
-
jokeph
nagyúr
válasz
rsanya87 #76906 üzenetére
Üdv ismét.
Mondtam, hogy csodát ne várj az Opterontól.
Megpróbálhatod feljebb piszkálni, csak azt nem tudom, szorzóval lehet-e az Opteront rántani.FX8350, finomhangolva (esélyes, hogy menne a 4,6-4,8 GHZ is), ha maradsz ezen a fronton. Ha nem, ezt a feladatot el tudja végezni egy s1366-os 6 mag/12szál-al bíró XEON is, pl. X5675, vagy s2011-ből egy E5-1650v2 is... akár alapon is, egy szerver lapban, ezek is DDR3 ramosak.
Még azért XSplit-et megpróbálnám az OBS helyett, hátha...
-
jokeph
nagyúr
válasz
rsanya87 #76881 üzenetére
Hát, az MSI lap nekem is eszmei érték most már... használtam talán 1 évig sem. Majdnem pormentes, csili-vili állapot, dobozában, minden tartozékával tettem el "aludni".
Sok év múlva gyűjtői darabbá válhat, 33k volt újonnan (2017-ben), 10-15k-ért nem adom el (20k-ért sem, de annyit már nem is adnának érte).
4,6-ot tudott benne az FX8320e.Pedig a lap nem tud LLC-t, analóg VRM-je van.
De van USB 3.1 + type-C és M2. x4 2.0 is.Az összes C2D-t, ami E8400 alatti, kivontam a forgalomból, kivéve a C2D T9300-at, de ez socket P-s mobil core2duo, spéci lapban-Asus IMISR-VM, 2*2 GB DDR 800 noti rammal.
Ez dünnyög a garázsban, egy Acer Veriton kuckóban.
s775-ből a P5Q - X5450 és X5482 és az nForce-os P5N32 SLI-Q6600 kivételével száműztem a DDR2-es lapokat, csak a DDR3-as lapokat tartottam meg (MSI G41 P28 - E8500, Asus P5K3 Deluxe Wifi - X3330, Asus P5E3 Deluxe - X3360), AMD-s lapokból is csak a DDR3-as variánsokat hagytam meg szintén (Asrock 970 Pro3 R 2.0, Asus M479T Deluxe*2 - itt azért van 32 pci-e 2.0 sáv multi GPU-hoz, jó alap retrózni). -
jokeph
nagyúr
válasz
rsanya87 #76877 üzenetére
Ne sajnáld azt a + 4k-t...
Ha az Opteron 5-7k lenne, az más tészta.
Azt a jó alaplapot nem sajnálod műhelybe tenni ?
Erre a célra őskövület Intel-t tartok a garázsban. Core 2 Duo T9300-as CPU-val.Az FX8320e+MSI 970A Gaming Pro Carbon+4*2 GB G.Skill 2133-as trió-t elraktam pihenni a lap dobozába, várja a feltámadást.
-
erer1000
őstag
válasz
rsanya87 #76874 üzenetére
Abba a lapba vétek kis opteront rakni, kivéve ingyen kb
Ha nagyon fogyasztás centrikus akarsz lenni, -vissza tudsz fogni egy 8350-et pl. Az a lap egy gyöngyszem, pár hónappal ezelőttig kb ölni tudtam volna egy olyanért. M2+10Gbps USB+TypeC+9xxx? Atyám bocsáss meg hogy magamhoz nyúlok
-
jokeph
nagyúr
válasz
rsanya87 #76874 üzenetére
Üdv !
Esélyes, hogy megy benne (Nekem ment AM2+-os lapban az Opteron 1381 - kb. Phenom II X4 920-nak felel meg). De ha nem ingyér vagy 2 sörért van... gyenge mint a sörecet.
A lapodba mehet bármelyik FX 8xxx, sőt a 9xxx is.
Az egyik utolsó értelmes FX8/9xxx alá való lap. -
DraXoN
addikt
válasz
rsanya87 #76845 üzenetére
tápra gondolnék, azt kéne megnézni.
Kondenzátor csinálhat olyat, hogy ha már "üzem meleg" akkor még "pont jó", de addig elveszti a kapacitását amíg hideg (igazából melegen sincs meg a teljes kapacitása már ilyenkor, de akkor még a minimum tartományt eléri ami kell a táp stabil(?) működéséhez).
Igazából lehet alaplap is, ott is elsősorban a VRM áramkör része (vagy rossz minőségű forrasz anyag esetén kb. bármely alkatrész rajta), de mivel azt mondtad a CPU volt nézve másik alaplapban, akkor ez nem valószínű.
1%esélye persze annak is van, hogy a CPU az évek alatt degradálódott és az a hibás, de ez a legkisebb valószínű hibaforrás a fentieket kizárva.De a tápot a 95%-ra mondanám, ha az alaplap ki van zárva mint hibaforrás.
-
-
-
jokeph
nagyúr
-
-
-
Gabrikovics
aktív tag
válasz
rsanya87 #74574 üzenetére
Az valszeg az ASUS Al Suite auto tuning opció ami a ref clockot emeli meg 200-ról 216-ra . Ezt a keményvonalas tuningolók nem szokták javasolni mert húzza a HT-t az NB-t meg a RAM-ot is . Én utoljára a PII X4 965-nél próbálgattam , de nem sokat hozott a konyhára . Ha csak egyszálas teljesítmény kell akkor szerintem maradhat mert a feszt nem emeli tehát marad 1,425v 4400 MHz-nél ami manuálisan beállítva is kellhet , legfeljebb nem egy hanem négy modul menne 4,4GHz-en
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- ASUS routerek
- Milyen videókártyát?
- Hobby rádiós topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kompakt vízhűtés
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- Mobil flották
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- R5 5500 2024 Márciusi vásárlás
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (BX8071514900KF) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- Ryzen 7 8700G /// Új, csak kipróbált // Számlával és Garanciával!
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256SSD+1TB HDD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Microsoft Surface Laptop 3 - 15 col - Fekete
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Flow Z13 + ROG XG RTX 3070 - i9 12900H 16GB DDR5 RAM 1TB SSD + RTX 3070 8GB WIN
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest