- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
Új hozzászólás Aktív témák
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #7743 üzenetére
"De azért tudjuk, hogy a package power kb 25%-kal magasabb, mint a magokon mérhető fogyasztást - a különbözet legalább részben feltehetőleg az IOD-on keletkezik (memóriavezérlő, infinity izék, stb)"
ez szvsz a 12-14nm -es IOD -re jellemzo, az bekajal 10-15 de a 3800XT -nel lattam 20W+ t is.
ugyanakkor az 5700G soc ami ugye egybenvan a procival, tehat 7nm az mar beerte ilyen 2-5W körüli fogyival, és ha jóltudom a Zen4 IOD az már 6nm konstrukció. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
sutyerák007 #7674 üzenetére
alvó ügynök így tartja formában magát
-
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #7609 üzenetére
"Amit én az Intel anyagból kiolvasni vélek az az, hogy ők az "egy design mindenre" elvet elvetve ezt egy új szintre emelnék és ugyanabból a chipletből célpiactól függően eltérő magszámú, magok tekintetében eltérő összeállítású, akár más és más gyártástechnológián készülő és más cache konfigurációval rendelkező chipletet készítenének."
szóval az Intel megint bonyolitja a dolgokat, en nem vagyok felsőfokon kiképezve, de azt hallottam többdiplomás tervezőmérnököktől; alapszabály : a legegyszerűbb megoldást kell megtalálni, mert költségben, megbizgatóságban, tervezési időben általában az a legjobb.
ha túlbonyolitják és valahol mellémegy, akkor úgy fognak járni, mint a gyártástechnológia fejlesztéssel.
* Azt nem olvastad ki, milyen interconnect megoldásuk van ? -
hokuszpk
nagyúr
válasz
PROHARDVER! #7602 üzenetére
ez a topic veletlenul nem direk azert van a lokalban, mert a "hivatalos" pont emiatt a tultolt szigor miatt senkit nem érdekel ?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #7551 üzenetére
"Annyit azért hozzátennék, hogy a VCZ ábráin az 5700X kicsit alul van mérve. Ott CB20 ST 558 érték szerepel, a cpumonkey oldalán viszont 588."
nemtom, hogy mérték, nálam az 5700G ( igp letiltva, de fele cache... ) beraktam és... ment 589-et.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
S_x96x_S #7544 üzenetére
"- Density: 2x
- Power efficiency: 2x
- Performance: >1.25x"a háromból kettőt választhat. esetleg egyet mint fő csapásirány + a másik kettőből felet.
Az AMD a "Densityt" tette elsődlegesnek, + egy pici power effiency, + ~1.15x orajel.#7547 : talán a Ryzen izé oc tool "HYDRA" az kb. ugyanaz lehet, mint ez a "Dynamic oc switcher" ; de majd ALPI megszakérti, én a memory saccometer után nem csesztem el az értékes időt 1Usmus újabb vívmányaira.
-
hokuszpk
nagyúr
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
S_x96x_S #7510 üzenetére
clock-down lesz, csak nem ugy, mint az Intelnel, gondolom az AMD belepasszirozta a PB/PBO mukodesi keretei koze, az igazi kerdes az, hogy kb. mennyire all be az orajel, AC terheles eseten, es azon a frekin jon-e belole annyi pluszteljesitmeny, amiert megeri foglalkozni vele.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
#36531588 #7502 üzenetére
ha visszaolvasod, reggel/délelőtt Petykével a Genoa / SPR-SP eredmenyeket matekoltuk, megint elbeszélsz melettem, -- nem szukseges S_X -et megvédenem, tippre ha akarja majd jól megindokolja mit miert irt -- de ezt legalább magamnak köszönhetem.
** de amugy az AMD találgatósban mit vársz ? igen, itt az Intelt bántsák, ha egyszer az a konkurrencia, nem a Motorola.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #7495 üzenetére
nekem inkabb a 7950X single 100 pont elonye a kakukktojas, persze tudjuk, hogy annak lesz a legmagasabb a boostja, de a frekvenciakat nezve a legnagyobb kulonbseg a 7700X ( 5.4 ) es a 7900X ( 5.6 ) kozott van, a 7950X sc ( 5.7 ) csak feleannyival gyorsabb, mint a 12 vs 8 magos.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #7492 üzenetére
szvsz a te szamitasod sem biztos, hogy helyes, eloszor azt kellene kimatekolnunk, hogy az smt/ht mennyire hatekony a CB alatt. Az 1.3-1.4 olyan "atlag", de vegulis maga a cinebench megadja a valaszt, nálam az 5800XT valami ~1.18 -ra jön ki ( 9.43 / 8 ) :
** ja okeoke, egyszerusitsunk 1.3 -ra
*** mondtam, hogy valami nemstimmel ??? -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #7490 üzenetére
hm. hirtelen szamolgattam. 110000/384 = 286.45 ; 70000/224 = 312.5 eszerint leosztva egyszalon jobb az Intel de
>> "Ha jól értem, a CB 256 szálat képes kezelni." <<
ha ez igyvan, akkor viszont már más a leányzó fekvése, a Genoánál marad 128 kihasználatlan szál ; modosul a számítás : 110000/256 = 429.39
itt valami nemstimmel, ez még nekem is sok(k). -
hokuszpk
nagyúr
válasz
S_x96x_S #7474 üzenetére
azert ennyire Ferenginek nem nézném az AMD -t, mert akkor olyan optimalizacio kellene, ami Zen4 -en megy, de Intel procin nem. Viszont ezzel kb. az 5xxx szeriat is azonnal herénvernék ; ilyen NV féle város alatt hullámzó tengerhez hasonlót sem láttunk tőlük soha, bár a top Arcnak biztos jót tenne
Inkább a driverben lehet ezt-azt elkövetni, majd aszondják mérj Zen4 + Radeon kombóval...
@Albus : lassan az Intel is bérgyártat, legalábbis mostanában ezek az írek terjednek.
jaigen a driver : a folding & home durvat gyorsult ; még pont nem csúszott ki az extremeoverclocking grafikonból, valamikor Juli 24 után tettem fel az uj drivert, a konfigban annyi változott, hogy az 5700G -t cseréltem 5800X -re, de a másodlagos gépemben ugyanaz a mezei 2700 van. addig az ilyen napi 1M pont már ünnep volt, azóta meg 3M alatt akkor van, ha valamiért le kell állítanom a motyót.
-
hokuszpk
nagyúr
most igy hirtelen azon filozom, hogy ha a game streaming ( ms, sony, nv, stadia, amazon, mittomen ) szolgaltatasokat kiszolgalo infrastrukturaba bekerul az avx512 ( tegyuk fel valoban lesz az utolso 3 Intel es a kovetkezo AMD gen altal tamogatott közös halmaz ) , es kimatekoljak, hogy ott bizony lehet vele sporolni ( ha joltudom a szerverprocikban az Intel is meghagyta ) , akkor az mennyire fogja osztonozni a jatekfejlesztoket, hogy elkezdjek hasznalni ?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
#36531588 #7467 üzenetére
a piacvezeto gyarto pont most hoz rá implementációt.
de anno irtam, hogy amig megjönnek az optimalizált játékok, addig az Intel még fullos supporttal visszahozhatja. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
#36531588 #7465 üzenetére
majd ugyis kotozkodesnek veszed, de ez sima avx kodnak tunik, nem avx-512 -nek.
mikozeben a S_X szerint :>>y
- x86-64-v4 = (AVX-512's general-purpose subset)
...export CFLAGS="-march=x86-64-v4 -mtune=x86-64-v4 -O3
<<<
azaz march=x86-64-v4 az avx512 optimalizaciot takarja.
Rögtönzött "5 percnél többet nem ér" kutatásom szerint az első avx512 procik 2015 után jelentek meg, ami nem jelenti azt, hogy ne lehetett volna avx512 kódot irni, mert 2013 -ban definiálta az Intel, de ettől még a fejlesztőknél nembiztos, hogy volt prototipus, amin tesztelhettek volna. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #7412 üzenetére
megjegyzem, hirtelen utánaszámolva 125x1.35 = 168.75 szóval jöhet itt még meglepi.
-
hokuszpk
nagyúr
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
#36531588 #7389 üzenetére
értelmezés kérdése, az utolsó 3 gen majdnem ugyanazt támogatja. De ezek előtt is volt élet, és ha valaki szoftver vonalon utazik, akkor azt fogja mondani, hogy az Intel kapja be, egy darabig még az előző geneken is mennikéne a produktumnak.
** utálom a szoftverfejlesztőket is, mert többnyire fogalmatlanok
a konzol hwje többnyire nem változik, ha abban lesz avx512, akkor __legalább oda__ használni fogják, mint a hírekben már rettegett hirtelennemjuteszembe streamelesi algoritmust, amire épp minden ma kapható cpu kevés -
hokuszpk
nagyúr
válasz
#36531588 #7383 üzenetére
nahat. minha te irtad volna, hogy az
"Ice, Tiger és Rocket lake-k ugyan azt támogatták, mint amit a zen4 fog."amugy azok se egysegesek, mert a tablazatodban a Tiger a masik kettovel ellentetben pont tamogatja a vp2intersect -et, amit a Zen4 megint nem.
* az "Intel procik" kifejezesbe meg nem csak ez a 3 ertendo bele, az avx 512 nem ezekkel jelent meg. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
#36531588 #7375 üzenetére
a temetes az tulzas, mintha az lett volna a problema, hogy mindegyik Intel proci mas avx512 reszhalmazt tamogat.
Ha az AMD csinal egy mindent is tamogato verziot, es mondjuk mindket nagy konzolban az lesz, akkor a jatekfejlesztoknek ott megerheti kihasznalni.
aztan meglatjuk abból mennyi kerul at pcre ; a ray kapcsan epp volt ilyen "na de holvannak" vs "hatize alaphangon 4 ev !" pengevaltas, ehhez is majd azert kell ido, addig az Intel is visszahozhatja fullos supportttal. -
hokuszpk
nagyúr
"+1 Én is azon tanakodtam, ha gyengébb lesz 1 szálon mint egy Raptor lake akkor az AMD hogy is fog tudni prémium árat elkérni érte."
a 12 gennél, ami egyszálon jóval erősebb, mint akármelyik Zen3, azt látjuk, hogy ez a teljesítmény nem fordul le fpsre. Az 5800X3D Cinebench egyszálasban jóval gyengébb, mint az Alder, és mégis játéktesztekben hol egyik hol másik ; kb. döntetlen.
A Raptor többszálas tesztekben a kismagok növekvő számának köszönhetően fogja verni a Zen4et, melóra valószinűleg továbbra is jobblesz egy "sima" 16/32 proci, mint az Intel féle hybrid. Aki ferengi és termel vele, megnézi a költség / haszon diagramot és megveszi az annak megfelelő jobbat.
A legtöbb lapka elsőkörben valószinűleg amúgyis a zsíros szerverpiacra megy, az volt a target is, mert ott nem matekolnak azon, hogy "de hát drága mellé a ddr5". -
hokuszpk
nagyúr
válasz
S_x96x_S #7368 üzenetére
"ettől függetlenül az Intel bepróbálkozik .. "
akkor a jelenlegi AMD helyében megvonnám a vállam, és hazardiroznek egy picit olyan "nosza gyerunk csináljátok" jelleggel. Szerintem van még egy ütőkártya, ami a kompatibilitás.
Kérdés, hogy az MS/SONY mennyire akar ezzel foglalkozni , de ha joltudom a mostani gen is olyan gpu -t kapott, ami nagymertekben nativan eszi az elődre írt kódokat amitmeg pont azért kértek, hogy induláskor a régi genre írt szoftverek nagyresze fusson.régen is ezt csinálták. ( de az Intel is ) :
11. Amit érdemes eladni, azt érdemes kétszer is eladni.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #7353 üzenetére
nahát. nahát.
mégse lesz $299 a 7700X ?
arra gyurtamde bízzunk benne, hogy csak az ujdonság felára.
így viszont nemnagyon van hely a 7800X -nek ; -- picit fantáziáltam, hogy az 10 magos lesz -- józanparaszti logika szerint a 7900X $700 lenne, ki fog 8 magost venni, amikor a 12 magosnak alig van felára ???
@David_81 : igen, ennyiért már jár a 6Ghz peak.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
S_x96x_S #7344 üzenetére
az LCLK az izgi, a Biostar lapomban most is van rá opció. Viszont nemigazán jött le, hogy mi az, a legvalószínűbbnek az i/o freki tűnik, ( vannak ilyen megfejtések, hogy "local clock" meg valami, hogyaszondja a pci-express power managentjevel kapcsolatos ; )
1000 -es értékkel már nem bootol a gép, 800 már majdnem stabil ; 600 -as érték teljesen jó, de ahol találtam erre utalást, ott az van, hogy ennyi az alap. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #7323 üzenetére
4 magig rezsicsokkentett, 4 mag folott 8 maggal bezarolag a "lakossagi piaci arat" kell fizetni, 12-16 magosra meg extraprofitadó lesz.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
#36531588 #7272 üzenetére
valoban, viszont a csokkeno pc eladasok mellett azt is figyelembe kell venni, hogy mi az, amit a vevő hajlandó/tud megfizetni ; az AMD az FX-et anno adta minuszosan is, most azert van rá sansz, hogy a szerverpiacon vastagon van/lesz profit, oemek egyedi arat alkusznak ki, a DIY meg nagyjabol ugyis csak annyit kap, amire van kapacitas, azaz nagymertekben nem modositja a negyedeves szamokat, ha itt pici a marzs.
én már nem lepodnek meg egy 6nm -re visszaportolt Zen4 magon sem. -
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #7265 üzenetére
ezek az asztali procik, 7990X ha lesz, az már Threadripper, és $4000+ -ra tippelem.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
#36531588 #7249 üzenetére
mert azok talalgatasok voltak, az AMDtol hivatalos megerosites semmilyen csatornan nem erkezett. Amugy szerintem mar kint kellene lennie a Zen4nek, -- anno mintha lettek volna q2 saccok is -- csak valoszinuleg megint talaltak a veglegesnek szant sziliciumon egy sulyosabb hibat es ezert csuszott.
-
hokuszpk
nagyúr
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #7210 üzenetére
ezekszerint a Moore torveny még nemannyira dead, ketevente duplazodik a valami.
vagy valami ilyesmi. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #7206 üzenetére
nekem valahol nem kerek, eredetiben arrol volt szo, az smt azert jo, mert a cpuban rejlo kihasznalatlan vegrehajtokat -- amik a nem eppen optimalis kod miatt eppen ugysecsinalnak semmit -- munkarafogja. Ha jolemlexem mar az eredeti Athlon is tudott parhuzamosan 7-8 utasitast vegrehajtani. Marmint elmeletileg.
A stabteszteken kivul nagyonkeves olyan szoftvert ismerek, ami tartosan egyszerre akar a vegrehajtoegysegek 75% -at leterhelne. Szvsz picit megreformalva a koncepciot ( pl : minden szalnak van 1 fix vegrehajtoja, -- hogy a masik szalon futtatott "durva" kod eseten is haladjon -- a tobbit a futtatott kod fuggvenyeben osztana el ) mukodne a dolog, ilyen webszerveres es hasonlo felhasznalasnal még hasznos is birhat lenni. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #7204 üzenetére
epp ez az, hogy csak 15% a plusz ; ez olvasatomban ugynezki, hogy ha csak 2 szal van, akkor még igy is sokat malmozhatnak üresben a procimagok ; 4 szallal már megint egyenletesebb lehetne a kihasznaltsag.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
S_x96x_S #7199 üzenetére
nem aggódnék az ár miatt, egyrészt az Intel sosem volt szégyenlős, másrészt épp most jelentették be, hogy emelni fognak. // mashol ez "?" nelkul jott le //
-
hokuszpk
nagyúr
jahogy az a cine osszehasonlitas Scom maganakcioja. de akkoris 14/20 a 10/16 -hoz
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #7196 üzenetére
ha jatekokra fokuszalunk, akkor ettol nem kell az AMDnek betojni, egyelore inkabb gond volt a plusz "E" magokkal, le kell tiltani meg ilyesmi, lehet van olyan jatek, ami mar valamilyen modon kihasznalja ezt a felepitest, de szvsz 99.9% csak a "P" coret igenyli, azzal kell partiban lenni.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #7194 üzenetére
ezzel az "E" core megoldassal jol megkevertek a szoszt, Alder topikban latom ; single tenyleg zorall, de azert az a 7 pont megse a vilag vege ; nomeg a cine kep megint csaloka egy 14/20 -as procit hasonlitanak a 10/16 -hoz ; ha az Alderba betolnak azt a +4 E coret, akkor a CB multiban sacc majdnem ugyanott kellene lennie.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #7191 üzenetére
ezt a powerboardot még énsenembencsmárkoltam sosem, reméljüj valami durva teszt
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #7188 üzenetére
lehet magasabban volt; Abu valahol elejtett egy olyat, hogy a Zen4 tud 6Ghz -re is turbózni ; valamelyik AMD mérnök meg az ovatosan demozott 5.5Ghz-s peak után mondta azt, hogy van még órajel a cuccban.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #7157 üzenetére
tippre a 3d-caches valtozatokban lesz etetheto jol.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #7140 üzenetére
megkockaztatom, hogy akkora keretbol csak 5-6 esetleg 8 magos terhelesig fog nyerni, az Alder 8 P maggal valami 240W PL2 limittel bír, és az ilyen procikat azert inkabb melora veszik, itt nem lehet arra bazirozni, hogy nagyreszt ugyis idle megy a cucc.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #7138 üzenetére
nem irjak veletlenul, 32P core mennyit kajol csucsrajaratva ?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
S_x96x_S #7115 üzenetére
valahogy nem jon ki a matek, gyarilag a legerosebb Zen3 4.9 -ig megy, ha 5.5 freki teteje, akkor az >10%, erre jon 8% ipc , szóval 20% st. uplift korul jön ki.
* mondjuk az Alder szintetikus tesztekben mutatott egyszalu teljesitmenyet igy sem fogja meg, de ha ez jatekokban valos fpsekre fordul le, akkor jo lesz.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Komplikato #7071 üzenetére
eltanulták az Inteltől.
de ezek a lapok elmeletben nemcsak a Zen4 -et fogjak kiszolgalni, a Zen5 , de talán még a Zen6 -ra is kell legyen bennuk tartalek ; lehet nem akarnak meg1x ilyen B350/5xxx kombo megy ? nemmegy ? mernemmegy ? naugyehogymegy ! tortenetbe bonyolodni. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #7028 üzenetére
mivan akkor, ha az I/O dieben nincs is pcie vezerlo, hanem IF -en keresztul kotik be a chipkeszletet ? Mert amugy a "mezei B650" lapban is siman ra lehetne kotni az elso x16 slotot a cpura, aztan joido, maradhat még sáv a chipkeszlet es az nvme fele is. ( felteve, hogy megtartottak a 24 savot.)
-
hokuszpk
nagyúr
a blender alapjan melora lesz olyan jo, mint az Alder vagy akar a Raptor.
egyeb teruleten meg majd meglatjuk mire jutnak az Intelek kismag / nagymag szoftveroptimalizaciojaval, perpill jatekokban nemtunik annyira szelesnek az ollo Zen3 vs Alder viszonylatban, mint ami a CineBench pontszamokbol kovetkezne. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #7005 üzenetére
"ha terveznek egy olyan architektúrát, amivel 5.5Ghz-et el tudnak érni, annak semmi hasznát nem veszik a szerverek terén."
én ebben nemvagyok biztos, ott a perf/w a lenyeg, ha mondjuk 4.4Ghz -n elvan toredek fogyibol, akkor miert ne ?
-
hokuszpk
nagyúr
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Devid_81 #6999 üzenetére
Lehet bejön a 6Ghz singlecore peak tippem ?
amugy ABU a videokartyasban epp most fejtegette, hogy ha erosen promozzak, akkor nem lesz jo.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #6959 üzenetére
szépvolt ! remélem csináltál screenshotot, mert úgylátom vészes gyorsasággal eltávolították az openbenchmarking.org adatbázisából a találatot.
-- és most fogalmamsincs mennyi az annyi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MacBook Air M2 8/256 (GARANCIÁS!!! 2026.09.18.)
- Acer Nitro AN515-57 15.6" FHD IPS i5-11400H RTX 3060 16GB DDR4 512GB NVMe gar
- HP core i5-ös fémházas Folio 9470m kifogástalan állapotban!! AkciÓÓ!
- A legolcsóbb!!! Dell Latitude 6. gen. core i5-ös notebook olcsón!!!! AkciÓÓ!
- Olcsó Laptop! Dell Latitude 7280. I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z97-A Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB SSD fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest