- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Fotók, videók mobillal
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Netfone
- Hívószám-hamisítás
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dany007
veterán
válasz
katt777 #14465 üzenetére
Na várjál.
Eredetileg 5800k-ról volt szó. Azért az még egy 10-15%-al eleve gyengébb mint a 6800k. És melyik i5-höz közelít 4,8-on a 6800k? A 3470-hez? Mert okés, de ha a 6800-hoz hasonlítjuk a dolgot, akkor oda már 3570-et mondtam volna. : ) Ott pont ott van az a 10-15%-nyi különbség mint ami az 5800 és 6800 között is van.
A zajos gyári intel hűtő meg egy dolog. Van akit zavar van akit nem. De itt legalább nem olyan szinten kötelező a csere, mint Amd-s prociknál. Ahol 3000-es fordulaton süvít az alap hűtő és még úgy se elég hatékony.A deszkában meg lehet igazad van, de akkor sincs 40-50k-s különbözet. 20-25k-ért már lehet kapni tuningos z77-es alaplapot. Ehhez egy 45k-s i5 3470 és csókolom. Ez így olyan 70k újonnan.
Amd oldalon 5800k -> 30k. hűtő 10k, deszka legyen 18-20k. Én elvből nem vennék 13-15k-ért alaplapot. Szóval ott vagy 58-60k-nál. Innen már csak egy 10k a különbség az i5-ig. -
Dany007
veterán
válasz
ittakary #14462 üzenetére
Én is ezt tenném csak innen már deszkával együtt nagy lett volna a különbség. Olyan 20-25k-t kellett volna ráfizetnem. Ezért nem akartam ezt megjátszani.
Egyébként maga a dVGA nem fogyaszt sokat. olyan 10-12W idle a 270x. Ennyi többletet kibírok.Sajnos az 5800k-t még deszkával együtt se tudtam volna eladni annyiért, amennyibe egy i5 3470 kerül. Ugye, ez olyan 40-45k forint. Plusz akkor még kéne egy deszkát is venni hozzá. Ami még 20-25k nálam (10-13 ezer forintos alaplapok nálam nem játszanak). Szóval ez így sokba lett volna.
Viszont ha új konfigot raknék össze akkor - ahogy azt korábban is írtam - ha tényleg a procierő számít, inkább a fent említett i5.
-
Dany007
veterán
válasz
katt777 #14460 üzenetére
Másik platformot mondjuk. Most ugye csak prociról volt szó meg proci teljesítményről. Ha nem is plusz tízért, de plusz tizenötért már lehetne kapni mondjuk egy i5 3470-est. Ami prociban erősebb, mint a húzott 5800k. És a gyári hűtő is használható alapórajelekhez.
És így eljutottunk arra a pontra, hogyha csak proci erő számít, akkor 5800k agyonhúzása helyett, inkább +15k-ért egy 3470.Mert ugye ha jól emlékszem abból indult ki az egész, hogy megéri-e plusz hűtővel szénné húzni az 5800k-t vagy inkább egy jobb hűtő árát hozzácsapva venni egy eleve erősebbet.
Szerk.: amúgy korábban beszéltük a dVGA-t az 5800k-mhoz... meglett időközben. Egy 270X Asus top. Állat. Faszán futnak a játékok max beállításon 1080p-ben. Micro-lag vagy bármi hasonló nincsen!
-
Dany007
veterán
válasz
katt777 #14433 üzenetére
Jóvanna, nyugi már.
Én csak hoztam egy példát a 4,5-tel. De mondom, nekem egy Deepcool loszarakármi nevű mezei hűtőm van. Semmi extra. Egy komolyabb léghűtővel talán lehetne tartani a 4,8-at egy jobb deszkában.De hogy a fő kérdésre is válaszoljak, szerintem semmi értelme az ilyesfajta játszadozásnak. És nem csak a pénz miatt, de az is benne van. Ugye egy komolyabb hűtőt már nem úszik meg az ember 10-15k alatt, de lehet keveset mondtam.
Ha ezt ugye hozzáadod a proci árához már ki is jön egy erősebb. A tuninggal elért eredmény meg számomra csak olyan kényszermegoldás. Többet fogyaszt pl a gép eleve. Nem arányos a teljesítménynövekedés sem. De ha már komolyabb hűtő kell hozzá akkor semmi értelme. -
Dany007
veterán
válasz
katt777 #14429 üzenetére
Nekem sima léghűtéssel, ráadásul egy alsó-közepes 4 pipe-os toronnyal 4,5Ghz stabil. Hőmérséklet 65 fok fölé nem ment.
Volt itt egy srác aki valami alapabb vízhűtéssel 4,7-en járatja folyamatosan.
Innen kiindulva szvsz a 4,8Ghz komolyabb vízhűtéssel nem lehet probléma. Az 5Ghz már kérdéses persze. -
Dany007
veterán
7870 vagy R9-270 esetleg R9-270X. Minimális különbség van ezek között.
De tényleg minden attól függ milyen játékokat milyen beállítással akarsz játszani.Vannak cpu igényes játékok, illetve olyan ósdi visszamaradott módon írtak, mint pl a WoT, ami csak 1 szálat képes kezelni még 2014-ben is. Vagy egyéb pl stratégiai játékok, vagy skyrim amiről én tudok. No, ezekben előfordulhat, hogy cpu limites lesz a rendszered. Illetve ha low grafikán low felbontásban akarnál játszani.
50k-ért szerintem a sima R9-270OC lehet a nyerő. Vagy 7870 igazából a kettő ugyanaz, a különbség annyi, hogy a 270-esnek nagyobb a memória sávszélessége picivel, illetve a többségen csak 1 tápcsati van. Ezen kívül u.a. a két kártya.
-
Dany007
veterán
válasz
realmadrid92 #14231 üzenetére
Szerintem akkor lesz érdemi csökkentés ha kijön a Kaveri. Én szerintem azt még érdemes lenne megvárni ha nem túl sürgős a dolog.
Persze az sem elképzelhetetlen, hogy a Kaveri-t szépen beárazzák egy magasabb tartományba és a többi meg marad ahol van. Itthon semmi sem elképzelhetetlen. -
Dany007
veterán
válasz
Zirowe #14192 üzenetére
Most nézem neked az iponon, ami állítólag elég drága hely.
No, A8-5600k van 23.600-ért. Viszont 24.500-ért már van A8-6600k. Én inkább azt venném. Ezer forint nem tétel érte.A gyári hűtőt egyből cserélni kéne. Nekem egy 3k-s Alpine 64plus volt erre a célra. Nem igazán hatékonyabb, mint a gyári hűtő, de szintekkel halkabb. Össze se hasonlítható.
Alaplapot majd ajánl valaki más.
10k-ért van a legolcsóbb Asrock, de én személy szerint akkor se venném, ha ingyen adnák. Egyébként egy kiváló márka.
Viszont 16k-ért már van Asus A55-ös chipsettel. No erről nem tudok semmit. Mármint a chipsetről. Én mindig úgy veszek alaplapot, hogy a legdrágábbakban lévő chipsetet nézem ki valami olcsóbb márkás gyártónál. HDMI DVI és D-sub is van rajta.Hoppá most látom, hogy ITX-es kell. No. Abból hirtelen csak Asrock-ot találtam 20k környékén.
2x2GB DDR3 kéne bele, lehetőleg 1866-os. Bár igazából ha valódi 3D-s játék nem lesz, akkor teljesen mindegy. Lehet az 1600-as is, az olcsóbb valamivel.
Amúgy ha tényleg semmi 3D-s játék nem lesz benne, akkor bizony kár volt várni a Kaverire. Ha meg eddig vártál, akkor lehet érdemes még a megjelenést kivárni, hátha lenyomja a többi árát.
-
Dany007
veterán
válasz
drbobee #14177 üzenetére
Ejha, jó kérdés.
Biztos van egy rakás teszt a neten, ami az APU IGP-jét teszteli játékok alatt. Ott tudnál találni összehasonlítást.
Mittomén most csak egy példa, hogy mondjuk az új NFS 30fps-sel fut a 6600k-n. De nálad meg el se indul vagy ha igen akkor diavetítés.Vagy valami hasonló példát kéne keresni. De lehet azért érdemesebb lenne a 6800k-t megvenni ha már az IGP is kell. Azért az már elég erős, persze mihez képest. A te kártyádat nem ismerem.
-
Dany007
veterán
válasz
GeneraL_XTX #14102 üzenetére
Egyetértek és ez nagyon csúnyán vissza fog ütni. Akkora felhajtást kapott a Kaveri, hogy jóformán már 1,5 éve ezt hallgatom. Kis túlzással persze.
Ehhez képest az előzetesek alapján tényleg semmi, majdnem nulla az előrelépés.Mikor kb egy éve megvettem a Trinity-t az 5800k-t, elég sokan mondták, hogy várjam meg inkább a Kaverit mert az lesz majd az igazán ütős. Hogy a Richland csak ráncfelvarrás lesz, de majd a Kaveri teljesen új szintre emeli ezt a dolgot. És jöttek a pletykák meg az előzetes bf4 próbálkozások meg minden... és mindenki örült. Tényleg úgy volt beállítva, hogy a Kaveri majd agyonver mindent magasról...
Erre most leginkább úgy néz ki, hogy a Kaveri alig erősebb valamivel a Richlandnél. Játékokban meg pár fps a különbség még a Trinityhez képest is.
-
Dany007
veterán
válasz
diablo1984 #14060 üzenetére
Kb nálam is annyi. A benchmark teszt szerint 68%, de most alap 3,8ghz-en fut a proci.
Memóriát simán elfoglalhat akár 1,5GB-ot is. Csak szépen tornászni kell feljebb és feljebb a draw distance-ot meg ilyeneket. De nem igazán éreztem szükségét.
Most azon gondolkozom, hogy letöltök hozzá valami grafikai modot, mert AA-t sehogy se sikerült csinálni benne... És mivel elég sok elem van a játékban - házak,autók,utak,emberek, stb - engem kicsit zavar AA nélkül.
De tényleg frankón fut.@atti_2010:
Hát igen. Amíg jó meg erős grafikájú játékról van szó addig nincs proci limit.
-
Dany007
veterán
No, hétvégén bekerült a gépe az új 270X a kis 5800k mellé. Tapasztalat egyelőre kevés, de az nagyon pozitív.
Semmi komolyabb játékot még nem raktam fel, ugyanis sorrendbe igyekszem végigvinni az elmúlt évek kimaradt játékait.
Viszont próbának GTA4-et és Black Ops 2-t raktam fel. GTA4 olyan, amilyen optimalizálatlan konzolport. De azért 45-55-ös átlag fps-sel elmegy minden maxon + driveres AA ráadva. Ami mondjuk szart se ér valamiért. Ehhez képest igp-n 20-25fps-em volt minden low 1440x900-ban is.A Black Ops2-n viszont már látszik, hogy jobban optimalizálták. Ugye grafikailag sokkal sokkal szebb, mint a gta. És igazából nem tudtam már mit följebb tenni, hogy megrezzenjen a fix 60fps. Minden maxon 1080p-ben AA full, amit csak lehet. V-sync bekapcsolva. Így atomstabil 60fps.
Jó, persze ez sem egy eget-regető grafikájú játék, de viszonyítás képpen a Black Ops 1-gyet toltam IGP-n és 1440-ben low-mediumon is alig volt játszahtó... Sőt, azért hagytam félbe mert kb játszhatatlan volt összességében.
Szóval egyelőre nagyon megvagyok elégedve vele. Komolyabb játékok is jönnek majd később. Amit érdemes figyelembe venni ilyen esetben, hogy a procira így igp nélkül nagyobb terhelés hárul. Ezáltal adott OC szinten nagyobb fesz kell neki, különben fagyás lesz. Nálam is ez volt, mire egy kollega ajánlotta, hogy vegyem visszább a procit és adjak kis feszt rá... és láss csodát, azóta nem fagyott.
Jelenleg 3,8ghz-en megy a proci, tehát alapon. Majd idővel azért tornászom feljebb kicsit. De egyelőre nem látom okát. Lag vagy microlagot nem tapasztaltam, pedig a gta4 azért eléggé prociéhes játék és optimalizálatlan is. Bár már nem mai darab az se. -
Dany007
veterán
válasz
Apollo_21 #13938 üzenetére
Ööö a progik tényleg nem érnek semmit kb. De ha 50-60-at ír, akkor arra még rá lehet számolni pár dolgot, mert szvsz az csak a procit írja. Teljesítményből arányosan kalkulálva.
Nekem a régi rendszerem, C2D +9800GTX+ 140wattot evett IDLE!
És ezt nem program mondta nekem, hanem egy fogyasztásmérő. Aztán ezért is vettem APU-t.
Az új 5800k durván 40-45 wattot evett IDLE. De úgy, hogy ez komplett gép fogyasztásra értendő. Tehát van a gépemben 2db vinyó, 4db házventilátor egy 5,25-ös lcd kijelző. Ráadásul a tápom nem is 80+-os.Viszont tuninggal drasztikusan emelkedhet a fogyasztás is. Főleg ha feszt is emel az ember. Márpedig azt a legtöbb esetben kell.
A fogyasztás anyagilag csak akkor számít igazán ha sokat használod. Ha csak leülsz napi 1-2 órára játszani, akkor tényleg nem számít, hogy 60 vagy 120 w-ot eszik a géped mert minimális lesz a többletfogyasztás havi szinten is nemhogy évin.
Viszont nálunk a gép ment átlag napi 16 órát! Mivel egyfajta multimédia központként szolgál, így ha felkeltünk az volt az első, hogy bekapcsolom a gépet. És az ment kb éjfélig, hajnali 1 ig. Ezért kellett nekem takarékosabb gép.
Nekünk március óta van meg az APU-nk és idén jött az elszámolás. Közel havi 3500Ft-tal kell kevesebbet fizetnem idén villanyszámlát, mint tavaly! És ebben nincs benne a rezsicsökkentés. Ez kb csak az amennyit az új géppel spóroltunk. -
Dany007
veterán
válasz
GeneraL_XTX #13849 üzenetére
Mar megvan!
58k volt az Asus 270x Top verzio a pcx-nel.
53 volt a sima 270-es. Csak azert vettem 270x-et mert Asus Top. Elvileg a legminosegibb darab. Ujraterzvezett hutessel stb...Alapbol sima 270-et akartam de az az 5k nekem ennyit megert...
Igen mikor bejott a 270x meglepoen olcso volt. Majd mikor a sima 270 is piacra kerult akkor mentek fel az arak... Ahelyett hogy a sima 270 a 270x ara ala ment volna, a 270x arat emeltek fel...
-
Dany007
veterán
válasz
GeneraL_XTX #13840 üzenetére
Hát igen, ez szomorú. Pedig ezt az egyszálas feldolgozást már rég elfelejthetnék....
Mondjuk a Wot az tipikusan ilyen. Ez közismert. Nem is akarok vele játszani.De mondjuk az is köztudott, hogy az APU nem kifejezett játékra való. Nálam csak kényszermegoldás, hogy vettem mellé egy 270x-et. Majd idővel cserélek procit meg deszkát is. Addig meg jó lesz.
-
Dany007
veterán
válasz
katt777 #13835 üzenetére
Na jó azért annyira nem régit
Az fps "karrierem" az MW2-nél és BalckOps1-nél ért véget... Azóta nem igazán játszottam semmi újabbal. A BlackOps is elég nehézkesen futott ezen az apu-n.
Szóval TUD2, MW3, GTA4 stb stb... és a végén persze talán a BF4 is sorra fog kerülni. : ) -
Dany007
veterán
válasz
katt777 #13833 üzenetére
Ja értem. Akkor nem is érdekes. Én csak a várható cpu limit miatt próbálok minél többet kihozni a meglévőből.
"Nem fog többet fogyasztani a tuningolt proci, mert ha nincs rá szükség"
Ja, ez mondjuk igaz. A régebbi játékoknál meg nemigazán érdekel a procilimit ha nincs microlag és megvan a 60fps. Amúgy is szeretek mindent maxon tolni ha lehet. Inkább nem játszok, minthogy akár csak medium-ig is visszavegyem a grafikát...
-
Dany007
veterán
válasz
katt777 #13831 üzenetére
Huh másodlagos harmadlagos időzítéseket is kell állítani...
Áh jó ez így tényleg k...va sok idő lenne mire végigbohóckodok velük.
Csak azért voltam kíváncsi, hogy kb nagyságrendileg mennyit lehetne. Mivel mondtad, hogy a procinak jót tett a dolog. De ez így tényleg elég macerás / nyögvenyelős. : )
A pofon egyszerű cpu tuning is már-már az agyamra ment időnként. Pedig ennél egyszerűbben aligha lehet. Mégis állandóan vissza Win-be, stressztest. Ha nem jó akkor állítsunk egy tizedet lejjebb / feljebb, aztán megint vissza stressztest stb...
Jó, persze így elértem ~ +15-20%-os teljesítménynövekedést, amit IGP-vel játékok alatt éreztem is. De windowson belül igazából nem volt nagy különbség az alap 4ghz-es beállításom és a 4,5 között.
Persze szintetikus tesztben is egyből kijött a 17-20%-os növekedés.
Aztán kérdés az, hogy dVGA-val mennyire lesz ez érezhető. Lehet semennyire akkor meg tök fölösbe fogyaszt többet 1,5v-on 4,5-ön. -
Dany007
veterán
Olyan jó úgy olvasni cpu-s kihajtsa-e vitákat, hogy én nem vagyok benne!
Más. IGP kikapcsolásának mi a pontos menete? Van valami extra amit tudni érdemes?
Nálam Asus alaplapon "csak" annyit találtam, hogy mi legyen az alapértelmezett video -> pci-e vagy integrált. Valamint van egy olyan menüpont, hogy igfx memória. Ezt viszont nem lehet nullára tenni csak autora.
Tehát úgy gondolom, hogy a video-nál pci-e-t állítok be default-ra igfx-nél meg a videomemóriát autora.
Majd ezután kikapcsolom a gépet és átdugom a hdmi kábelt a dvga-ba.
Jó lehet ez így, vagy kihagytam valamit?Megint más. Most csináltam egy kis hőm. tesztet. De úgy mintha már nem lenne IGP a gépben. Tehát Aida-ban az igp-t nem stresszeltem, minden mást viszont igen. Meglepő, hogy 49 fokig ment fel a hőmérséklet jó ház szellőzéssel 1,44V-on 4,2Ghz-en. 4,5-öt még nem próbáltam mert azon agyalok ha elég lesz a 270x-nek a 4,2 is akkor ott hagyom, mert 4,5-ön csak 1,5V-on stabil. Úgy meg már lehet sokat zabálna. De az is lehet ha le lesz tiltva az igp akkor talán kevesebb feszkó is elég neki a 4,5-höz...
Na majd kikísérletezem... Hú de hosszú nap lesz amikor megjönnek az új cuccaim.
Már mondtam is az asszonynak, hogy aznapra lécci húzzanak el a gyerekkel valahová.
(új vga, gépház átalakítás, új monitor, új egér, tesztelések, telepítések, tesztelések, beállítások stb... legalább egy nap ha nyugiban tudok lenni)
-
-
Dany007
veterán
válasz
realmadrid92 #13662 üzenetére
De nem fogja....
Epp az elobb beszeltuk hogy talan majd a Kaveri... igp-ben.Dualban nem tudom, talan a 6800k.
Olcsobbaj jossz ki kulon cpu+ 7750 parossal. Bar megjegyzem hogy 1080pben a 7750 se egy asz.. max ha lejjebb veszed a grafikat.
-
Dany007
veterán
válasz
realmadrid92 #13656 üzenetére
Az 5800k + 6670 eleg jonak tunik dualban. Legalabbis a tesztek szerint.
Rogyasig van a youtube ilyen tesztvideokkal, erdemes megnezni.De ha meg nincs apu-d akkor neked bizony erdemes lenne inkabb Kaverire beruhazni. Alapbol is eleg eros lesz igp-ben a hozzavalo dvgaval dualban meg aztan tenyleg komolyna igerkezik. Ha meg nincs konfigod... Ha van mar egy 5800-6800k-d akkor jobb jatekteljesitmenyt kapsz ha kozepkat. dvgat nezel hozza.
@ Faith:
+1 Ha meg nincs konfig es kizarolag a jatek a lenyeg akkor jobb kulon venni.
-
Dany007
veterán
válasz
atti_2010 #13644 üzenetére
Ez igaz lehet, de mondjuk úgy inkább, hogy arányaiban véve jobb teljesítményt.Többet profitál a Mantle-ból mint egy dVGA. Ez könnyen lehet. Ellenben az alacsony memória sávszélesség meg jócskán visszafogja. Ami mondjuk elsősorban nagy textúrák és magas felbontás esetén fontos nagyon.
-
Dany007
veterán
válasz
stratova #13639 üzenetére
Az Fx-6300 szerintem simán meglesz. 5800k-fx6300 Egyszálasban már az 5800k is ugyanott van, multiban húz el úgy igazán az fx-6300. Dehát a 6 mag az 6 mag ugye és itt csak 5800k-t tudtam választani a tesztben. A Rich még ennél 15%-kal erősebb annál meg még a Kaveri is ennyivel... úgy már multi threaded-ben is megelőzheti.. talán.
@Faith:
Meg persze. Csak most arról volt szó az elején, amiből kiindultunk, hogy érdemes-e váltani! Tehát egy már meglévő APU a kiindulási alapunk.
Mert ugye a kollega akinek válaszoltam 5800k tulaj. -
Dany007
veterán
Igazad lehet, kicsit végletes vagyok ez tény.
Én is így indultam. A régi játékaim fussanak jól, tdu, nfs hp, mw1-2 stb... és cserébe van egy takarékos htpc-m.
Csak azóta eltelt egy év és meguntam ezeket a már amúgyis régóta játszott játékokat... látva a sok új dolgot megjött a kedvem hozzá. Na így kerül nálam az apu mellé 270x."Ha már ki tud váltani egy 20k-s kártyát (7750) és normalizálódik az ára 35k körülre miért vennél külön CPU-t és VGA-t, ha ez is tudja azt csak egyben? "
De ugyanezt mondtam én is! Idézem magamat, #13614: "Ha ez lemegy pár hónapon belül 30-35k-ra akkor okés."
De itt is fontos az időtényező, mert ha egy éven belül megy le ennyire akkor addigra már a dvga amit elvileg helyettesít is a felére megy le. Ergo akkor már csak egy 10k-s kártyát fog tudni helyettesíteni.
"A cél csoport valószínűleg azok akik szoktak játszani de nem maxon szeretnének de azért ne nézzen ki ocsmányul egy játék, ez már egy 7750-essel teljesíthető."
Még ezzel is egyetértek. Én csak azt mondtam erre, hogy rendben van, de mindezt már most el lehet érni mondjuk egy 5800k +6670 dualgraphics-szal is.
"Az a baj, hogy a Mantle-ból sem láttunk semmit eddig."
Nem, de azt tudjuk, hogy végső fázisában van, tehát valami már biztosan lesz belőle, kérdés mikor. De ettől még az ellenkezőjére se ad okot.
Tehát arra sincs sok esély, hogy ne legyen belőle semmi.
Mindentől függetlenül egyre többen állnak a Mantle mellé, egyre nagyobb cégek is, nem tűnik reálisnak hogy ne legyen belőle semmi. Az, hogy késik, okés. Nem újdonság ebben a bizniszben. De attól még látatlanban nem kell leírni. : )@stratova:
Oh nekem ezt nem kell bemutatni.
Nálam ugyanez van. [link] Oda a jobb oldalra van beépítve a komplett pc. Persze a kis monitor helyett azóta már egy 42-es LG áll.
De én mondjuk direktbe úgy terveztem a bútort, hogy egy komplett asztali PC is beleférjen 27-28cm-es vga-val meg minden finomsággal együtt.Ha viszont a TV mögé szánod, nem feltétlenül kell stock házakat nézni. Egy kis megerőltetéssel csinál az ember magának egyet. Mivel a tv mögött lesz a külső nem számít csak a hatékonyság. Mezei barkács eszközökkel meg a mai itx-es alaplapokkal már csodákat lehet művelni.
Még csak raiser sem kellene hozzá. Nálam a tévé mögött van ~ 30cm a falig. Egy normál vga szélessége meg ~10cm + alaplap + rögzítés stb... max 15cm vastagságban meglehet oldani hosszúság szélesség meg lehet bármekkora amíg nem látszik ki a Tv mögül.Szóval értem mire gondolsz tényleg van létjogosultsága a kis méretnek htpc esetén, de szvsz ha valaki nagyon akarja megtudja oldani jóval olcsóbban mintha méregdrága készházat vesz.
De a TV-n játékkal azért vigyázni kell. Sok tévének még PC módban is iszonyatos input-lagje van. Mikor én vettem az lg lw5500-at felületesen megkérdeztem, hogy hogy áll a játékokkal. Azt mondták elmegy...
Na most ez nálam azt jelentette a valóságban hogy fps-re játszhatatlan olyan brutális nagy a késés. Mintha jégen korcsolyáznék az egérrel. Autós játék még elmegy, de fps képtelenség. Szóval nagyon meg kell nézni milyen tv-t vesz az ember játékra. Van pár külföldi oldal, ahol kifejezetten erre tesztelnek, de nem sok.
Én a tv-mről találtam egy youtube-os input -lag tesztet és durván 130ms a késése! Ehhez persze hozzá kell venni, hogy ilyen htpc esetén, főleg ha mondjuk a tv mögé rakod valahogyan vezeték nélküli egeret és bill-t kell használnod. Úgyhogy az alap wireless egerek késleltetése még pluszban hozzáadódik a tévéjéhez a kettő együtt pedig kb játszhatatlan-t jelent fps esetén. Persze ha 25-30k-s wireless egeret vesz az ember, akkor ez valamivel jobb. Szóval érdemes ennek nagyon utána nézni, nehogy szívás legyen a vége mint nekem.
Én ezért is veszek egy monitort külön a dVGA mellé +10m hdmi kábelt. : ) Igazából először csak monitort akartam venni, hogy legalább Farcry2-zni tudjak normálisan. Aztán eszembe jutott, hogy okés, de akkor még mindig csak ezeréves játékokkal tudnék normálisan játszani... és akkor találtam ki, hogy egye fene kap egy dVGA-t is a rendszer hogy akkor már legyen igazán értelme (meg persze vezetékes egér is jön). -
Dany007
veterán
Nem persze...Oké. Csak úgy vettem ki, hogy a Kaverinél a játékteljesítmény lesz az igazán fontos... De akkor itt a topikban mért nyáladzik mindenki attól, hogy hogyan tudná mégfeljebb húzni az igp-t hogy még pár fps-t kicsikarjon, mikor low felbontásban mediumon amúgyis megy "minden"? Akkor mégis mért számít, hogy milyen dvga szintjét éri majd el a Kaveri ha eleve nem komoly játékra veszik az emberek? Akkor nem tök mindegy?
Hiszen valószínűleg 1280-ban lowon mindent el fog futtatni így is úgyis...
Szal érted... Te is (vagy valaki) írtad hogy az igp érdekel a Kaveriban. De minek ha nem a komolyabb játék a cél?
Trinity-vel én is elvagyok ilyen low szinten ha muszáj. TombRaider is elfut lowon játszható fps-sel... Bf3 is, GTA4 is bár az elég csücskös...Ellenben van itt egy srác aki már vett egy 270x-et az 5800k mellé és Bf4(!) fullon (aa nélkül) 1080p-ben 40-50fps! Mantle nélkül!
A10-5800k + HD7870 2Gb -> Bf3 1080p ultra -> átlag 60-65fps. Crysis 2 fullon 55 fps. Akkor minek vegyek Kaverit?
-
Dany007
veterán
Érdekes kérdése ez, hogy nem lenne rossz. Önmagában nem, persze. No de mire nem lenne rossz?
Nem nagyon ismerem a 7750-et, de gyorsba néztem PH!-s tesztet róla. Crysis 2 1080p-ben fullon, 20fps. Drit 3 szintén fullon 26 fps, BF3 AA nélkül 1080p-ben 34 fps... Na ez szerintem harmat gyenge.
Persze mint APU ütős meg minden, de nem látom a célcsoportot ezen az árazáson.
Mert ha egy gyengébb olcsóbb apu mellé teszel egy erősebb vga-t akkor már jobb eredményeket lehet elérni 1080p-ben is. Ha meg Kaveri esetén lejjebb veszed a felbontást akkor ugyan biztos lehet nyerni pár plusz fps-t, de ugyanott vagy mintha egy rich vagy trinity mellé veszel egy 6670-et dual graphicsba + 15k-ért. Megint csak nem éri meg.Persze árazás kérdése az egész. Az iPonban most láttam 7850K-t 52.000 forintért. Ha ez lemegy pár hónapon belül 30-35k-ra akkor okés. De így biztos nem éri meg.
@Vartanus:
Nekem is azért van APU-m mert kellett egy kis fogyasztású konfig a C2D +9800gtx után. Spóroltam is vele havi 3000-3500 forintot. De ha "gamer" pc-t akartam volna összerakni, akkor biztos nem apu-t veszek.
Most szívok is miatta, mert elkapott a gépszíj játszhatnékom támadt (ugye BF3-4 stb) és max egy 270x-et tudok mellé venni úgy, hogy örülhetek ha nem lesz cpu limites így is.
Most meg arra nincs pénzem, hogy komplett konfigot cseréljek lapostól procistól. Tehát marad ez a megoldás.
Szóval jó dolog ez az apu meg minden, de csak a helyén szabad kezelni. Régebbi játékok közepes felbontáson, közepes grafikai minőségben alap / átlag fps-sel. De komolyabb játékos pc-nek szerintem felejtős. Tényleg nem azért van.Egyébként itt fent épp azt fejtegettem, hogy egy normál 7750-es is egy rakás szar a mai játékok szemszögéből nézve. Itt a forrás. Nézd meg mit tud egy 7750. És ezek majd 2 éves játéktesztek.
-
Dany007
veterán
válasz
Vartanus #13608 üzenetére
Szerintem meg kell várni az első nagy ph-s tesztet róla plusz pár külföldit.
Már vagy egy éve megváltóként van hirdetve a Kaveri. De ha csak 10-20%-kal lesz gyorsabb mint a Rich akkor szvsz nincs sok értelme váltani.
Mert minek? Ha játszani akar az ember a Richi mellé is be lehet tenni egy közepes vga-t és meg is van. Ha mégnagyobb teljesítmény kell akkor meg különálló pc, fx vagy i5-ös konfig az ajánlott. Munkára netezésre htpc-nek meg a trinity is bőven elég.Ha mondjuk 30-40%-lenne a különbség akkor már azt mondom Trinityről talán megérné váltani. Ha esetleg az igp felérne egy 7850-nel alapjáraton... Akkor megérné az 50-60k forintot lazán, talán többet is.
No de ha jól emlékszem az előzetes tesztek alapján max a 7750-et fogja elérni de azt se biztos. Ez meg így azért csücskös... Mert fogom az olcsó 5800k-t, teszek mellé egy 7850/7870/270x-et szintén 50k-ért, aztán máris messziről integethetem a "pá-pá-t" a Kaverinek. -
Dany007
veterán
válasz
diablo1984 #13577 üzenetére
Ja hogy még nem vagy józan!
Akkor nem szóltunk!
-
Dany007
veterán
válasz
diablo1984 #13573 üzenetére
Fraps-szel tudod nézni real-time. Mi meg elhisszük neked. Nem fontos banchmarkot feltölteni.
A 28+10fps már elmegy.
Elképzelhető, hogy a 6770 még nem támogat mondjuk SM 4-et meg ilyen új fícsöröket és amiatt futhat ott gyorsabban? -
Dany007
veterán
válasz
TaylorXIII #13569 üzenetére
Erre mondjuk én is kíváncsi lennék.
Én mondjuk kielégszem 35-40fps-sel plusz néha 1-1 beakadást még elviselnék. De ez a minimum. Az ilyen 25-28 fps már játszhatatlan. -
Dany007
veterán
válasz
diablo1984 #13567 üzenetére
Tényleg meglepő. Mondjuk csak azért érdekelnek az ilyenek, mert pár héten belül egy 270x-et rakok az 5800k mellé. Ami lehet, hogy már picit sok is lesz a procinak, de egy 6770-nél biztos, hogy többet is elbírna az a proci. Ami 100% az egy 7850,7870.
IGP-vel én nem is próbálkoztam újabb játékokkal. A régebbiek faszán mentek, de az újakat ki se mertem próbálni... majd most.
GTA4 pl 23-26fps-sel akadt igp-n majdnem full beállításon. Low-on,1440-ben még elment volna 30-35fps-sel de úgy meg olyan csúnya volt, főleg az árnyékok hogy inkább hagytam a p...ba. ha meg feljebb raktam az árnyékokat akkor megint beakadt és még egy robbanásig se jutottam. -
Dany007
veterán
válasz
atti_2010 #13559 üzenetére
Ja, összekevertem. Mert a 6670 megy dualban az 5800k-val és nem a 6770...
Akkor viszont nem is értem. V.színűleg dualban nagyobb teljesítményt kapott volna. Az mondjuk pozitív, hogy igp nélkül ennyivel lejjebb ment a hőmérséklet.
De persze továbbra se értem. Lehet csak elírás valami. -
Dany007
veterán
válasz
tom570 #13455 üzenetére
Játékfüggő is lehet a dolog.
Nálam a TDU fullon futott 40-50fps-sel c2d +9800gtx konfigon.
Viszont az A10-5800k-s apu-n picit gyengébben futott és ott is inkább csak 1440-ben.Ellenben az NFS HP - 2010-es verzió jobban fut picivel(!) apu-n mint a korábbi konfigon.
Egyébként a minél magasabb órajel ajánlott! A dual chanel DDR ram pedig már kb 10 éve alap dolog! Alap dolog, hogy nem veszünk csak KIT ramokat hogy fussanak dualban.
-
Dany007
veterán
válasz
Kurosava #13418 üzenetére
Ezen egyébként én is elgondolkodtam.
Még idén tavasszal vettem FM2-es lapot A10-5800k-val. Asus F2A85-m deszka. Mégcsak nem is csúcskategóriás. Mégis dupla PCI-E foglalata van. De minek? Mit tegyek bele CF-be? Két 7750-est?:S Akkor már inkább egy 270X-et azt még elbírja a proci talán... Nem igazán látom értelmét, de tény, hogy nekem is olyan lapom van. -
Dany007
veterán
válasz
Kroni1 #13326 üzenetére
Ja ekte 7870. De ha már u.a. akkor az újabbat választom. Vagy ne?
Nem vagyok még túl határozott.
@tailor74:
De én nem akarok chrome-ra váltani.
JÓ nekem a Firefox, már lassan 10 éve azt használom...
Ja, néztem én is, hogy 4cm vastag. Az a gond, hogy pontosan 4cm van a PCI-e és a kettővel alatta lévő PCI-1x slot között amiben egy hangkártya csücsül.Ez a szo...ás. Pont érintőre venné az Asus.
Ellenben a Sapphire csak 35mm. Tehát lenne még 5mm levegőt szívni. Persze a hangkártya picike a vga-hoz képest, tehát a 2. venti már teljesen felülettel szabad levegőt kapna így is úgy is... De nem akarok kockáztatni.
A hangkártya meg annyira állat játékok alatt (dolby headphone) hogy nem fogom kivenni.Már gondoltam PCI hosszabbító kábelre, de olyan ritka mint a fehér holló...
-
Dany007
veterán
válasz
tailor74 #13324 üzenetére
Hálás köszönetem!
1 héten belül én is megrendelem valamelyik 270x-et. Csak még nem tudom melyiket....
Olvastam a topikban, hogy igen sokat érint valami villódzás Firefox alatt 2D-ben. Nálad ilyen nincs?
Látom Asus verziód van, lehet nekem is azt kéne választani. Csak az meg dög nagy darab.No egy a lényeg, január elején meglesz nekem is. Ami még érdekes lehet teszt szempontjából az a 3Dmark11 performance teszt. Ott olyan 7-8k között kéne kapni ezzel a konfiggal.
De majd kipróbálom én is mit nyomat. -
Dany007
veterán
válasz
jim bcs #13271 üzenetére
Játékra biztos nem vennék APU-t! Nem arra való.
Faszán el lehet vele PS-ezni, Corelezni meg akár tervezni is lazán.
De ha már játék akkor egy 8 magos amd vagy egy i5-ös minimum.Én is APU-n fogok játszani dVGA-val de nálam ez csak egy kényszermegoldás, mivel nincs pénzem lecserélni az egész konfigot.
Na meg eredetileg is takarékos HTPC-nek szántam... Viszont ezen az APU-n kb a 270X a max amit még biztosan ki tud hajtani (nem multiban). Ergo 1-1,5 év múlva mikor már a 270x bőven kevés lesz a játékoknak nem lesz elég VGA-t cserélni, mert egy erősebbet nem fog elbírni ez a proci. Kénytelen leszel új konfigot venni.
Ha meg multizni is akar az ember, akkor főleg érdemes egy komolyabb intel procit venni. -
Dany007
veterán
válasz
lakisoft #13031 üzenetére
Szvsz egyáltalán nem gond.
De ha a ramok biztosan jók és egy másik erősebb táppal ellátott gépben meg hibátlanul működött akkor a válasz egyértelmű. Táp.
Ha még biztosabbra akarsz menni, akkor szerzel kölcsönbe egy tápot és bekötöd a sajátod helyére, hogy a saját ramoddal / prociddal / alaplapoddal / VGA-dal menjen egy kört.
10-15k-ért már van talán FPS aurum vagy valami egyéb jobbnak tartott márka. Kár görcsölni rajta mert elég egyértelmű szvsz. -
Dany007
veterán
válasz
lakisoft #13016 üzenetére
Segítek!
-> [link]
Hogy ne kelljen végigolvasni, itt nálam a ram volt a ludas vagy a slot. Tehát lehet ram vagy tápegység. Tápegység azért, mert ezeknek az APU-knak az energiagazdálkodása már nagyon "spéci". Nem tudok rá jobb szót. Könnyen lehet, hogy ezt nem bírja lekezelni a tápegység. Főleg ilyen "szép" "márkás" darab. =)
-
Dany007
veterán
válasz
Tommmysun #12958 üzenetére
Oh ezt már ezerszer átbeszéltük. Én is írtam róla.
Jó az az Alpine 64-es hűtő, de nem tuningra. Arra jó, hogy a gyári helyett legyen egy halkabb talán kicsit jobb hűtésed. Ennyi. Kemény 3.000 forint. Ennyiért mit lehet még elvárni?
Nekem is az volt és jól szellőző házban házventikkel megsegítve 32-35 fokos volt idle a proci. Terhelve meg 55-60 fok fölé nem ment. Ez bőven jó. Ezt nálam 4,2Ghz-en produkálta de mindössze 0,0625V-ot adtam rá pluszban.Ilyen szinten meg kutyát nem érdekli, hogy 55 vagy 50 fok vagy 60 fok a terhelés mert még bőven jó a procinak. Komolyabb tuningra meg nem való ez a hűtő!
Én 4,2Ghz-en használom már egy éve ezt a procit és abszolút semmi gondom nem volt a melegedéssel az Alpine 64-gyel. Tovább húzni nyilván badarság egy 3k-s hűtővel.. -
Dany007
veterán
válasz
TaylorPro #12932 üzenetére
Alulfeszelve? : o Azt meg hogy csináltad? : o
Nekem 5800K van és 1,5v-on megy 4,5Ghz-et stabilan. NB freki 2000. Próbáltam a feszkót lejjebb venni de úgy már el se indult a gépezet.Szóval én is kíváncsi lennék a beállításokra, márha nem procifüggő a dolog.
És ugyanolyan alaplapom van mint neked.
De ez csak FM2-es. Ebbe nem fog belemenni a Kaveri, mert ahhoz FM2+-os deszka kell. De ne legyen igazam.
-
Dany007
veterán
válasz
GeneraL_XTX #12919 üzenetére
Az szép! Hát, igen a 12centis hűtők 12 centisek.
Én is kinéztem ezt a típust, de nem volt kedvem felfogatókeretet cserélgetni...
1,45-ön hogy megy 4,5ghz-et? Stabil egyáltalán? Milyen beállításokkal? Nekem az offset volt +0,125v NB freki 2000 és ennyi. Minden más alap. Én ha 1,5-ről egy picit is lejjebb vettem már el se indult... =/
A hőmérséklet is nagyon jó. Már csak a tesztek váratnak magukra.
-
Dany007
veterán
Gondolkodtam rajtad én is egy kicsit.
Szerintem is az lenne a legjobb ha másfelé kacsintgatnál. Mármint rendes proci + vga. Jó az APU is, de tény, hogy nem a legolcsóbb megoldás arra amit keresel. Alapvetően persze mocskosul olcsó. De igazából a leglényegesebb tulajdonsága a jó teljesítmény / jó fogyasztás.Én speciel kb 4x erősebb gépet kaptam (régi c2d e6600+8800gtx) 130Wattos IDLE fogyasztás helyett mindössze 40-45Wattért. És grafikailag ugyanazt tudja, mint a korábbi gépem.
Most jött ki 2 napja az éves elszámolás az E-ontól! Havi szinten 4.000 forinttal kell kevesebbet fizetnem, mint tavaly. Ebből pedig csak 10% kb egy ezres a rezsicsökkentés. Vagyis durván 2500-3000 forintot spóroltam az új konfiggal havonta! Ami azt jelenti, hogy durván 2 év alatt behozza a ráköltött pénzt. Ráadásul 4x-es sebességnövekedést értem el.No, de bármit is tervezel, érdemes az aprón körbenézni. Ugyanabból a pénzből már 10-20k huffal jobb rendszert tudnál összerakni.
Azt mondják az eljövendő Kaveri apu lesz képes olyan HD7750-es szintre grafikailag. Ergo ha te most megveszed a 7790-et akkor annál erősebb lesz. Bár szerintem egy 2GB-os 7850 lenne az ideális neked. Azt már olyan 35-40k-ért árulnak. Mellé egy 5800k erejű de olcsóbb proci. Plusz 4GB 1600-as ram. És akkor tolhatod a BF4-et 1080p-ben kb 30-35 fps-sel ami szvsz nem rossz ehhez az árhoz képest.
-
-
Dany007
veterán
Okés, mert az más tészta.
DualGraphics esetében megvan adva, hogy mely dVGA-kal működik dualban. Pl.: 5800k esetében csak a HD 6670-es kártyával működik ez az összedolgozás dolog.
Tehát azt nem tudod megcsinálni, hogy veszel egy - mondjuk - 7870-et vagy 7970-et vagy GTX660-at és berakod mellé mert az úgy nemfog érni semmit. Simán megy majd a dVGA, de nem dualban az IGP-vel, olyankor az IGP-t le kell tiltani.Igen az IGP jelenleg elég sokmindent elvisz low-on alacsonyfelbontásban. BF3 meg hasonlókat is. Dualban meg megkapod kb a dupláját sebességre. Tehát pl BF3 talán 1080p-ben, meg GTA4 elég szép fps-sekkel.
De hogy a jövőre megjelenő játékokat hogyan fogja futtatni azt nem tudom. Csodát nem kell várni tőle.Szerk.: szerintem érdemes lenne a használt piacon körbenézni. Mert annak nem látom értelmét, hogy kiadj 50-60 ezer forintot azért, hogy legyen egy közepes - low end valamid. Amit aztán a későbbiekben se tudsz majd közepes szint fölé fejleszteni pénz ide vagy oda.
Sőt én azt is mondanám, hogy akkor már érdemes lenne a Kaverit megvárni. Mert ott azért lesz érdemi grafikus előrelépés plusz ha még az mellé is beteszed a majd hozzávaló dVGA-t úgy meg még ütősebb lesz a cucc. -
Dany007
veterán
Most nem teljesen értem mire gondolsz.
Crossfire az amikor két dVGA-t kötsz össze. DualGraphics mikor az APU-hoz tartozó gyenge, előre megszabott dVGA-t teszel be a rendszerbe és az összedolgozik az IGP-vel.
Okés, menjen az olcsóbb proci.Az viszont járható út, hogy Az 5800k-hoz a későbbiekben veszel egy 6670-t és így Dualban tud működni az IGP-vel. Kapsz kb dupla sebességet, mintha csak az APU-t használnád. Viszont egy közepes dVGA-hoz képes még így is le lesz maradva jócskán.
Én azt mondom, hogy játszogatni alacsonyabb felbontásban teljesen jó az IGP. Viszont ha már külön erős VGA-t akarsz mellé rakni, akkor érdemesebb egy eleve erősebb rendszert összehozni.
-
Dany007
veterán
Egyetértek. Én csak kerekítettem. És iponos árakat néztem.
Viszont a szállítási költséget nem számoltam bele. Az attól függ. Ha egy helyről rendeli akkor kijöhet 2k környékén de valamit csak egy másik helyről tud beszerezni akkor az megint postaköltség.@cmd3:
"Mi van ha nem A10-est veszek? Hanem egyel kisebbet pl A8 5600k vagy 6600k"
Én a későbbi dVGA miatt nem ajánlanék gyengébb procit. Én is amiatt szívok, hogy nem tudok erősebb VGA-t venni a gépbe csak 7870-et vagy R9-270x-et. Mert egyszerűen pénzkidobás lenne, mert a proci nem hajtaná ki kellően. És ha most nem is, de a későbbiekben biztosan procilimites lenne a rendszer.
Nem tudom. Meg kéne fogalmazni, hogy a későbbiekben milyen játékokkal és milyen szinten akarsz játszani.
Mert az 5800k-hoz a 270x a max. Jövő ilyenkor meg már kitudja mennyit fog az a teljesítmény érni. Jó, BF3-4 simán elfut rajta, Crysis 3 már nagyduzzogva 30-40 fps talán 1080p-ben. De kitudja mi lesz itt egy év alatt?
És hiába lesz olcsóbb jövőre a fentieknél erősebb kártyát nem tud venni az 5800k mellé. Legalábbis hiába is vennél. Néztem 3D mark teszteket és 5800k-s proci mellett nagyjából ugyanakkora pontszámot ért el egy 7870-es kártya, mint egy 7970-es! Pedig majdnem dupla annyiba kerül és majdnem dupla akkora teljesítményű. Egyszerűen azért, mert oda már kevés a proci.
Sőt, a későbbiekben ha majd olyan játék jön ki hogy a 7870 nem bírja el, butítani kell a grafikát, visszább venni a felbontást, akkor meg már ténylegesen is ott lesz a procilimit. Hiába fogod lejjebb venni a grafikát vagy a felbontást, nem lesz jobb a játék, nem fog jobban menni, mert a proci beszabályoz. Erre vannak konkrét tesztek, mikor egy közepes i5-ös meg az 5800k van összeeresztve 7870-nel. És 1280-ban, 1440-ben medium grafikán az i5-ös proci van ahol 50fps-sel többet ad, mint az 5800. Azért, mert limites a rendszer.Tehát no, azt mondom az 5800k még okés. De annál lejjebb már kérdéses. Ha esetleg a későbbiekben felhúzod azt a gyengébb procit, de ahhoz meg egy jó hűtés kell.
-
Dany007
veterán
válasz
patomi #12729 üzenetére
Rendben, fps hexa nem gagyi táp. Ezért is írtam, hogy meg kell kérdezni tapasztaltabbaktól. De akkor rendben.
A hűtő jó ötlet én el is felejtettem. Az legjobb esetben plusz 3k. Amit én használtam az elég jó volt a gyári helyettesítésére sokkal sokkal halkabban. A gyári az süvít mint a tornádó... Durván. -
Dany007
veterán
Jó, de akkor ezt át kéne gondolni.
Az 5800k mellé maximum talán egy 7870 vagy r9 270x megy. Erősebbet már nem tudna kihajtani. Ez ma még szép középkategória és kb mindenhez elég 1080p-ben. De jövőre már lehet hogy alsókategóriásnak számít. És hiába vennél bele erősebb VGA-t a proci túl gyenge lesz hozzá.
Szal ha a végső cél a játék, akkor lehet érdemesebb rendes prociban gondolkodni. Bár az meg nem lenne ilyen olcsó.A ramos játék is csak úgy működne hogy ha aktuális a csere, eladod a meglévő 4GB-ot majd veszel újra 2x4GB magasabb órajelű ramot. De itt meg ugye megint bukni fogsz pénzt, főleg most hogy ilyen drágák a ramok (én tavasszal vettem 8GB Corsair-t 17k-ért, most ugyanaz 26.500). Szóval necces a dolog.
Az fsp hexa jónak tűnik. De azért rákérdeznék a tápos topikban, hogy a későbbiekben mekkora max TDP-s VGA-t bír majd el. Mert azért egy 7870 vagy 270x megzabálhat 180W-ot. Bár egy sima 270 meg meglégszik a 150W-os 6 pines tápcsatival is.
Szóval továbbra sem egyszerű na. : )Van durván 50-55k a proci ram alaplapra. Ebből a proci az ugye az 5800k lesz. Vagyis az 30k. Tehát marad 25k 4GB ramra és az alaplapra. 4GB 1600-as ram 10k. Tehát marad 15k az alaplapra.
Biztos, hogy Fm2+-os kell? Mert azok tényleg jó drágák. 15-ért kapsz ASrock FM2A88M-HD típusú alaplapot. mATX. Bár megjegyzem én ódzkodom az Asrocktól, de mindenki más szerint isteni márka, úgyhogy nem szóltam egy szót se.
No, és akkor készen is vagyunk. Megvan minden.5800k - 30k
FPS Hexa 400 - 10k
Akármilyen ház amit írtál: 8k
Kingstone 4GB 1600 - 10k
AsRock F2A88M-HD - 15k
Mert így sem vagyok megelégedve a rammal, ami jelen esetben nem kit hanem 1db. Vagyis nem fog dualban se menni. És az 1600 amúgysem sok. Játékokban IGP-vel van érdemi különbség az 1600 és 1866 között. Plusz személy szerint az alaplap se tetszik.Bár ez már az én szubjektív véleményem. Amúgy tényleg istencsászár az Asrock...
: )
-
Dany007
veterán
Ja hogy akkor se ház, se tápegység? : o Kár. Sokat lehetne spórolni ha legalább valami régebbi de nem gagyi tápot tudnánk bele rakni, illetve egy régebbi meglévő ház lenne.
Jó, így már neccesebb a dolog tényleg.
Én szvsz inkább szereznék valahonnan egy gagyi házat, meg apróról egy minőségi de olcsó tápot, minthogy a ramokon vagy az alaplapon spóroljak. Meg amúgyis, ramból 1866 alá nem kéne adni, ugyanis az IGP ezt használja mint Vramot. Még az 1866 is kevés amúgy egy dVGA-hoz képest, de el lehet evickélni vele.
Nekem is most egy ilyen konfigom van - most akarok dVGA-t bele valamikor - és kellően jó, korrekt teljesítményt nyújt. Mittomén, Farcry 2 simán elfuto 1440-ben, NFS-HP (2010) az is lazán, TDU1, GTA4 már necces, ott már csak 20-25 fps-em van.
Nagyjából azt tudja a konfig grafikusan, mint egy Core2Duo E6600 + 8800GTS tudott anno. (én erről váltottam) Ellenben a prociteljesítményt szintekkel magasabb.Na majd még agyalok a dolgon ha lesz egy kis időm. De így már elég nehéz. Elvégre egy valamirevaló táp újonnan közel 10-15k. A ház amit kinéztél az is kerekítve 8-10k. Ergo már eleve -20-ból indulunk. 50k van magára a gépre. Proci-deszka-ram.
-
Dany007
veterán
Gondolom akkor van táp is, nem?
Mert 30k egy A10-5800k + Asus A55Bm deszka 16k + 8GB kingstone hyper 1866 x 24k = 70k.
De ha tényleg csak 4Gb ram elég, akkor csak 15k vagyis összesen: 61k. (az 1866mhz nagyon fontos lenne a játékok szempontjából)
Persze táp az nincs, de gondolom az csak van.Sokat úgyse fogyaszt a konfig, nem kell neki erőgép.
Szerk, ja most látom, hogy 5800k-t írtál. De az is 30k szal mindegy. : )
-
Dany007
veterán
válasz
tailor74 #12660 üzenetére
Hoppá! Köszönöm.
Kicsit meglepő, mert a pontszám nem nagyon nőtt. A maxfps viszont igen. No de az is minimálisat arányaiban.
Most akkor két lehetőség van. Vagy még így is kevés a proci a 280x-hez hogy kihajtsa, vagy ennyire nem számít a proci. Amit mondjuk kétlek.
No, de köszönöm az eredményeket. Sokat segített a döntésben. Mostmár szemezek a 270x-szel is. : )
@ati3x:
Köszönöm a neked is! Mostmár tényleg nyugodtan veszek majd 7870-et vagy 270x-et mert a procilimittől nem kell majd félnem 1080p-ben.
Egyébként a Mass Effect 3 nekem is fel van írva a listámra. De nem is tudtam, hogy ez is állandó kapcsolatot igényel. No igen azért ez így elég öngól.Egyébként majd tesztelek én is párat. Lehet, hogy tényleg nincs értelme 4,5-ig felhúzni. Lehet elég lesz neki a 4,2 is. Ott meg lazán megy jóval kisebb feszültségen is. Így a hőmérséklet még kevesebb lesz.
Tegnap toltam egy kis Farcry2-et 1440-ben medium / max beállításokon és meglepődtem, hogy mindössze 50 fokig ment fel a proci. NFS HP alatt meg azért felment 65 fokig is 4,5Ghz-en 1,5v-on. -
Dany007
veterán
válasz
janati #12652 üzenetére
Hangkártya.
Attól függ mit hajtasz meg vele. Az alaplai kártyák bőven jók egy alap rendszernek.De pl én most vettem egy Asus Xonar DG-t kemény 7k hufért. Azért mert van benne fejhallgató erősítő. És van egy jobbfajta fejesem. Érezhetően brutális a különbség. Főleg a Dolby headphone miatt. Játékban is durva.
No de egy alap 5.1-es rendszer miatt nem vettem volna külön hangkártyát.
Sajnos nem tudom mit tud az Audigy-d. : ) De v.színű ha alap 5.1-es rendszered van akkor kb tökmindegy. De ehhez tényleg ismernem kéne azt a hangkártyát. -
Dany007
veterán
válasz
tailor74 #12650 üzenetére
Huh ez egész jó eredmény. Bár tény, hogy a netes resultok alapján 7870 szinten van A10-5800k-val, viszont annak a felső részében.
Én se vagyok agyatlan tuning párti, mint olvashatod is. De most muszáj lenne.
Nézd meg a hőmérsékleteket és szvsz nem lesz gond.
CPU offsetnek adsz +0.125V-ot, NB frekit feldobot 2000-re majd a szorzóval játszva a procit 4.400-4500Mhz-re. És lefuttatod újra a tesztet. =))
Ez még szvsz nem fog ártani neki. Legrosszabb esetben is csak lekapcsol a gép, baj nem lesz. : )
No, persze nem akarlak force-olni csak szerintem így jobban kihajtaná azt a kártyát.Viszont 4,2-ig lazán felteheted. Adsz egy kis plusz feszt a cpu-nak és kész. Ennyit én is nyomattam neki alap hűtővel! Észre se veszi, hidd el.
Amúgy az 5800k esetében a túlzott tuning ott kezdődik, hogy vízhűtés + 4.800mhz a procinak.
Na az már túlzott. =)
Mindenesetre még egyszer köszönöm a tesztet! Sokat segítettél a lelkemnek
Mostmár nyugodtan fogok 7870-et vagy 270x-ez venni.
-
Dany007
veterán
válasz
tailor74 #12645 üzenetére
Hurrá!
Ezek igen frankó eredmények!
Egyedül a 3DMark 11-et nem vágom. Performance teszt kéne onnan is.Ott tudom mik mennek, olyan 7000 pont körüli ezzel a cpu-val.
Szóval ha még van kedved, esetleg futtathatnál egy performance tesztet is. Arra kíváncsi lennék.
Utána feltolhatnád a procit 4,5Ghz-re az megadja neked azt a plusz 10-15%-ot amit a Kaveritől vársz.
Én kipróbáltam a 4,5ghz-et és adott ennyi pluszt a tesztek alapján.Egyébként köszi az infót, igen hasznos nekem! : ) Tényleg a 270x lehet a plafon, de ahogy látom ez erősen játékfüggő!
-
Dany007
veterán
Grat hozzá!
De akkor kérünk eredményeket szépen sorban. Kíváncsi vagyok mit hoz ki a 7870-ből ugyanis én is azt tervezek venni.
Jöhet egy 3DMark 11 eredmény, aztán BF3-4 ultrán, lehetőleg 1080p-ben.Plusz amihez épp kedved van bármi.
Aztán jöhetnek a szubjektív tapasztalatok. Mennyire ingadozó az fps játék közben, észlesz-e micro laget bárhol és így tovább és így tovább.Egyébként brutálisan olcsó az a 7950 : o 47k?... Bár tény, hogy kihajtás szempontjából pénzkidobás lett volna egyelőre.
-
Dany007
veterán
válasz
Apollo_21 #12592 üzenetére
Most hogy mondod a nevét valami rémlik. De no, nézzük meg mikori az első Kaveri híré s mikor jelenik majd még meg...
A februári jóslásokhoz képest "csak" fél évet késett, de akkor már rég tudni lehetett, hogy jön és hogy ütősebb lesz mint a Trinity meg a Richland holott még megse jelent a Rich se.
Ha 2015-öt jósolnak akkor jó ha lesz belőle valami 2016-ra.Most hirtelen 2012 - 10 havi volt a legkorábbi cikk amit a Kaveriről találtam. De lehet a Trinity kapcsán már korábban is meglett említve. De így is durva. Mármint, hogy utána jó 1,5 évvel lesz belőle valam, talán kitudja még mikor.
No a lényeg, hogy a Kaveri utódjára még 1 jó évet biztosan várhatunk. -
Dany007
veterán
válasz
Kroni1 #12590 üzenetére
Na igen. Nekem is csak 1866-os ramjaim vannak a Triny-hez. De csak azért, mert az alaplap a 2133-at már csak OC-ban támogatja. Én meg úgy nem akartam. Vannak alapból 2133-at támogató lapok is hozzá, de azok meg már mocskosul drágán. A cikkben asszem a legdrágább Asus-t használták a V-pro-t.
A Kaveri után szvsz senki nem tudja még mi lesz.
Mikor idén februárban Trinityt akartam venni, már akkoris mondták, hogy nemsokára jön a Kaveri... És hírek már előtte is voltak róla bőven... Ergo az első kósza hírek után majd 1-2 évvel megjelenik a kész termék is talán.
-
Dany007
veterán
válasz
Kroni1 #12586 üzenetére
Ja értem. Igen akkor tényleg elég egy APU is, de akár egy Trini is a 7850 mellé. Persze anélkül még talán a Kaveri elég lenne ha nincs nagy játékokra igény.
Szóval ja. De jobban jársz ha megvárod a Kaverit és egyből arra cserélsz. Mert ha megveszed a Richit majd azt is eladva cserélsz Kaverire ott szvsz azért már lesz bukta. Persze ha most eltudod adni jó árban, végülis ezt már neked kell tudni.A sercegés nálam is van. De a tápból jön. És leginkább a C6 state okozta. Most is van egy minimális, de annyira nem durva, hogy egérhúzásra is reagáljon. Szvsz ott valami nincs rendesen árnyékolva a kábelek környékén vagy a deszkán. Mert nekem az előlapra kivezetett audió csinálta ezt a fejhallgatóban!
Úgy cicergett ahogy az egérrel vakerásztam.
-
Dany007
veterán
válasz
Kroni1 #12584 üzenetére
Akkor valamit félreértettem.
Ha az IGP nem számít és a fogyasztás sem, akkor minek APU?
Azért egy hasonló kategóriás CPU-t nem tud "megverni". Egy i5 jobb választás. Főleg ha játék is a célok között van. Bár egy 7850-et lazán kihajt a Trini is.
Egyébként mielőtt megkiabálnának az a 6 magos multi theard (vagy hogy mondják)-ben biztos, hogy erősebb, meg talán játékok multi részében is jobb. De a tesztek magukért beszélnek. -
Dany007
veterán
válasz
Kroni1 #12582 üzenetére
Most jött egy PH!-s cikk pár napja, amiben azt próbálják tippelgetni mit fog tudni a Kaveri.
No, ott arra jött ki a tipp a végén, hogy maximum egy 7750 talán 7770 szintjére lesz képest. Tehát 7850-re biztosan nem. Esetleg a Mantle-s játékokban de ott meg ugye a 7850 is előnyt élvezne.CPU-ban meg szvsz nem kell félni a Kaveritől, jóval erősebb lesz, mint a mostaniak. Amúgy a mostaniak sincsenek annyira lemaradva. Az az Fx-6300 nem olyan nagy szám. Nézd meg ezt az összehasonlítást: [link]
Itt egy 5800k-val van összehasonlítva alapórajeleken. És persze, látszik, hogy gyorsabb az Fx-6300, de annyival nem. Az alján meg vannak CPU-s játéktesztek, na ott meg aztán végképp csak minimális a különbség a két proci között. És jelzem ez még mindig csak az 5800k alapórajelen. A Richland ennél min. 10-15%-kal gyorsabb alapórajelen is. No a Kaveri ennél még jóval gyorsabb lesz. Úgyhogy szvsz játék és általános szempontok terén nem lennék meglepve ha simán hozná egy Fx-6300 szintjét. Sőt.
Persze multi cpu-s alkalmazásokban a 6 magnak nagy előnye van, ez nem is kétség.
Most néztem PassMark CPU teszt eredményeket is. A 6300 átlagban 6.400 pontot ért el, a Richland meg 5.100-at. Ez mindössze olyan 20% különbség. Ami csak levegővel túlhúzva a procit eltudok érni. A kaveri meg méginkább. Gondolkodtam rajta én is, hogy esetleg cserélném a Trinity-t egy ilyenre, de elnézve a teszteket nem éri meg a pénzt a magasabb fogyasztás, mert teljesítményben nem nyújt annyit.No a lényeg az, hogy a CPU rész miatt én nem félnék lecserélni az FX-6300-at. Ellenben az IGP közelébe se lesz egy 7850-nek. A 77xx szériának még talán.
-
Dany007
veterán
válasz
GeneraL_XTX #12580 üzenetére
Jó cucc. Volt róla teszt a PH!-n, érdemes megnézni.
-
Dany007
veterán
válasz
GeneraL_XTX #12563 üzenetére
Igen, de azért nem olyan gyakori a cpu igényes játék mint a gpu igényes.
Jó példa vagy ellenpélda a GTA4. Anno Core2Duo-val meg 9800GTX+-szal alig volt 20-25fps-em. Miközben a nem sokkal korábban megjelenő Crysis vígan futott high-vhigh grafikán 1080p-ben. Mert egyszerűen a GTA4 igényelte a 4 magot... No de ilyen játék relatíve kevés van és remélhetőleg mégkevesebb lesz.
Persze kizárólag Single-ről beszélek. A multi nálam sajnos kizárva.Szóval na röhej volt, hogy a Crysis meg a Crysis Wh kis túlzással de röhögve elfutott a gépen - amik anno az egyik legerőforrásigényesebb játékok voltak - közben meg a GTA4 szaggatott.
Most a Trinity-n úgy ahogy elfut a GTA4 de csak med-low grafikán és 1440-ben. De épp ezért nem is játszottam vele 5 percnél többet, ment is a süllyesztőbe.Na a lényeg csak annyi, hogy vannak kifejezetten cpu igényes játékok, de szerencsére a többség nem az.
No, de majd jövőhéten kiderül, ugye? -
Dany007
veterán
"Kihajtsa-e" kerdesben ezt erdemes vegignezni: [link]
A Phs tesztbeb 7970Ghz editiont raktak 21 proci melle, koztuk az A10-5800k melle is. Tisztan latszik a tesztbol, hogy full hdben es magas grafikan semmivel se produkalt tobb fpst az i7 mint az 5800k. Azert ez nem gyenge.
De ha megezzuk kisebb felbontasokon es minimum grafikan is csak a csucsprocesszorok tudtak elhuzni erdemben. De van ahol meg az se. -
Dany007
veterán
válasz
GeneraL_XTX #12556 üzenetére
Bizony, azért ezt választottam, mert ezt belehet tenni normálisan. A gép elejétől a hátulja felé.
Tehát nem a VGA oldalról veszi a levegőt.Nagy dilemma volt, mert nem akartam alaplapot szerelni. A normális hűtők többségénél pedig külön felfogatót kell szerelni a deszka hátuljára is. Vagy VGA oldalról szívják a levegőt ami szvsz baromság.
De ez a deepcool - ahogy az Alpine 64 plusz is - simán karmokkal a gyári felfogatókeretre is rámegy. Ráadásul beférnek a magas tarajos ramok is a 2-4-es slotba. -
Dany007
veterán
válasz
Milo629 #12553 üzenetére
A fene tudja. Ha nem akarsz tuningolni nagyon akkor fölösleges.
Nekem az Alpine 64 plus lazán bírta, hogy az 5800k-t feltoltam 3,8-ről 4,2ghz-re. Plusz IGP-t is valameddig.
IDLE hőmérséklet 30 fok körül mozgott 23-24 fokos házbelső mellett. A maxot meg sose néztem mert nem volt vele gond probléma. Szintekkel halkabb mint a gyári.
Még azt is bírta, mikor 4,5-re toltam a procit 1,5V-on! Viszont akkor már felment 70-71 fokra a proci és ezt nem akartam tartósan, ezért vettem a hőcsöves hűtést.
Viszont ha tényleg nem akarsz tuningolni akkor szvsz az a 3k semmi érte. Legalább halkabb lesz a géped és a picit jobb a hűtés mint a gyárival. Aztán neked kell dönteni. -
Dany007
veterán
válasz
Milo629 #12550 üzenetére
Én tuning nélkül az Alpine 64 pluszt használtam. [link] Kb olyan 3.000 forint volt a PCX-nél. Kb ugyanazt tudja mint a gyári, kicsivel talán jobbat, de kb hangtalanul. Legalábbis a gyárihoz képest.
Én a gyári bordát ráraktam az egyik vinyómra... csakúgy.Itt egy kép összehasonlítást képpen:
A középső az Alpine 64, bal oldali a gyári csak a hűtő, a borda már a vinyón volt. A jobb oldali meg az új szerzemény a Deepcool S40-es.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
AMD "Trinity" APU topik
- FM2 tokozás
- Négy vagy két mag
- Integrált DX11 Radeon GPU
- Integrált PCIe 2.0 vezérlő
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes "K" modellek
* Trinity (Piledriver & VLIW4):
A10-58xx/57xx, A8-56xx/55xx, A6-54xx, A4-53xx
- OLED monitor topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen egeret válasszak?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- PlayStation 5
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Call of Duty: Black Ops 6
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900KF 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S21 Ultra , 12GB , 128 GB , Kártyafüggetlen
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest