Új hozzászólás Aktív témák
-
mr_ricsi
veterán
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Skynet258 #172 üzenetére
"Ez mit jelent? Robbanni fog valami?"
Az alsó egy kombinált csatlakozó, egyidőben van benne az analóg és a digitális jel. Ha ilyen van a kábeleden, akkor abban semmi elektronika sincs, és amikor ezt használod, akkor a hagyományos analóg jelet használod.
És ez egyből bizonyítja az eladó állításának hülyeségtartalmát, mert az Intel 2 egyforma analóg kimenete közül egyiken sem lehetne jó kép. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Skynet258 #168 üzenetére
[OFF]Ne túráztasd magad, hogy most aztán vérigsértődsz, mert a korábbi hsz-omban nem minősítettem a jellemedet, hanem csak egy konkrét dologról írtam. És azt az egy állítást sem minősítettem hazugságnak, utóbb pedig éppen te igazoltad, hogy a kábel hibátlansága végülis nem volt igaz.
Itt a fórumon a hibáról csak azok az infók állnak rendelkezésre, amit megadsz. Ha ezek hiányosak, vagy nem pontosak, akkor azzal magadat szívatod, mert csökken annak az esélye, hogy valami használható megoldást kaphass. (Ha nem szándékosan adsz hibás infókat, akkor nem szándékosan szivatod magad, de így is ugyanaz a végeredmény.)
Erről ennyit.[/OFF]Minél nagyobb felbontást és képfrissítési frekit használsz, annál nagyobb frekvenciákat kell a kábelnek átvinni. Tehát ha van egy kábeled, ami annakidején a 1024x768/72Hz-es CRT-ddel jól működött, az az 1600x1200/70Hz LCD-ddel simán lehet szellemképes.
Ha még nem szórtad ki a kábeleket, és van kedved szórakozni kicsit a problémával, akkor töltsd le ezt a progit, és a próbáld ki, hogy a ritka függőleges vonalas tesztábránál csökken-e a szellemkép, ha kisebb felbontást és/vagy frissítési frekit állítasz be.Már én is jártam úgy, hogy a boltban vett kábel gyenge minőségű volt. Még a "bucikat" is lesprórolták róla. Szereztem rápattinthatós ferrit-gyűrűket, azzal valamivel jobb lett, de végül az Albacomp szervizében csináltak nekem olyan kábelt, amivel tökéletes lett a kép.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Skynet258 #166 üzenetére
Bocs, de ha ettől megoldódott, akkor a korábbi hsz-odban nem írtál igazat:
"Kábelhiba, monitor, driver kizárva"
Ugyanis a leírtak alapján a gyenge minőségű kábel lett volna az első, amire tippeltem volna. (És nem a 14 vagy 15 tüske miatt működik, hanem mert a Samuhoz jobb kábelt adtak, amelyen nagyobb sávszélt lehet átnyomni.) -
mr_ricsi
veterán
válasz
Skynet258 #162 üzenetére
Milyen monitorod van? Analóg csatlakozol, vagy DVI kábellel?
Mert ezt szerintem a monitor menüjében korrigálni lehet, van ott"clock" vagy "phase" beállítási lehetőség.
Egy tesztábra generátor kell csak, ami függőleges fekete vonalakat rajzol a fehér képernyőre.És pl próbáltad a képfrissítési frekvenciát változtatni?
-
mr_ricsi
veterán
Nem tudja valaki, hogy mi az ''agesacode''?
Ugyanis a lapomhoz újabb bios jött ki, és a változásoknál a 3-ból az első, hogy ''Update AMD Agesacode to 2.08.09.''. -
mr_ricsi
veterán
Gyakorlatilag mindegy, hogy hány progit hozol. 1 progi tévedhet, kettőnél már nagyon gyanús a dolog.
Könnyen lehet, hogy az AMD a Brisbane magoknál módosított a procik belső tábláján, és ezzel a képletet el lehet dobni. A gyanút erősíti, hogy mindkét eltérés a ''feles'' szorzóknál van, ilyet viszont ''alapszorzóként'' korábban nem alkalmazott az AMD, csak a Brisbane óta. És a módosulással a memóriák nem 11 és 15%-kal vannak alulhajtva, hanem 1,8 és 2,1%-kal túl. A 2% túlhajtás olyan jelentéktelen, hogy bármelyik 533 és 667-es memória képes alapfeszen elvinni, főleg úgy, hogy a DDR800-as memók miatt az alaplapok úgyis egy kis túlfeszt adnak a RAM-oknak.
A táblában utánaszámoltam, hogy a többi ösztónál, ahol 10%-nál nagyobb az alulhajtás, módosított osztóval minimum 5% lenne a túlhajtás. Ez is gyanús, hogy miért csak a legkisebb eltérésű 2-nél mutat mást a 2 progi.
Könnyen lehet, hogy az Everest és a Sandra képlet alapján dolgoznak, nem méréssel határozzák meg az órajelet.
Persze, az is lehet, hogy az egész okfejtésem hibás, és tényleg a 2 pogi mutat hibás eredményt, de ennek mindenképpen utána kell járnom.
ClockGen:
Az alaplapodon megnézted a PLL IC-d típusszámát?
[Szerkesztve] -
mr_ricsi
veterán
''Lehet a CPU-Z csapott be''
Az Everestben is néztem, és 8.5X-höz valóban 6-os osztót ír.
Az alaplapomon megnéztem a PLL IC típusát. (ICS951462AGLF van rajta) A Clockgen legújabb verziójában ezt beállítottam, és az is a CPU-Z-vel egyező eredményt ad:
[link]
Egyelőre 2:1 arányban nem hiszek az Everestnek.
Még néhány memória sebességmérő progival megnézem. (A memtest86 értékelhetetlen eredményt adott, mert ott a DDR533 és a DDR667 adott pontosan azonos eredményt.)
''ez az EasyTune csak Giga lapokkal lenne hajlandó menni?''
Feltelepül, de nem indul el. -
mr_ricsi
veterán
''A tiedben a 9.5-ös szorzónál nem stimmol a DDR533 ill. a 8.5-ösnél a DDR667 osztó''
A számoknál a zöld szín azt jelzi, hogy a gyakorlatban is kipróbáltam/megnéztem a CPU-Z-vel.
Itt a kezemben a jegyzetem, 9.5/533-nál 7-es, 8.5/667-nél 5-ös osztót írt. (Mivel az osztó mellett az órajeleket is feljegyeztem, az elírás esélye elég csekély.) -
mr_ricsi
veterán
''Az fsb eddig csak 250 MHz ig volt stabil, 255 nél már hibázott systool alatt és 260 újra indult.''
6-os szorzóval 260MHz-en még DDR800 állásban sincsenek túlhajtva a DDR800-as RAMok, tehát ezt kizárnám.
Próbáld meg a HT sebességét visszavenni 800-ra (LDT bus speed néven van a biosodban.)
De szerintem nem ez lesz a megoldás.
2 tippem van:
- Mikor a lapokat nézegettem, azért nem vettem meg az M2A-VM-et, mert sehol nem láttam a biosában és a leírásaiban a PCI/PCIe lockolhatóságáról semmit. Lehet, hogy nálad a PCIe megy fel 100-ról 125MHz-re.
- A korábbi Asus lapomnál ha windows alól állítottam az FSB-t akkor a PCI és az AGP órajel is ment vele. (Tehát nem működött a lock) -
mr_ricsi
veterán
''Első lépésnek a Ht maximális órajelét szeretném meghatározni.''
A nagy HT-nak csak az integrált VGA 3D-s használata mellett van értelme. (Egyébként jó a biztonságra menni inkább, mert a hibázgató HT a LAN-tól a HDD-ig bárhol okozhat alattomos kis hibákat.)
A HT túlhajtását is a Win alatti VGA tesztelő progikkal veheted észre, ''szemetel'' a képernyőn, vagy más megjelenítési hibák lesznek, mint a túlhúzott ''közönséges'' VGA kártyáknál. A hibák köznapi 2D-s használatnál is előjöhetnek, ill. -ha be tudod zümmenteni az overclock részét- az ATI tray tool túlhúzás tesztelő alkalmazása jó a hibákat felderíteni.
De először -szvsz- az új memóriáid határát keresd meg. (A HT-t 400 vagy 600MHz-re állítsd, a CPU szorzó 7,5x-re, így ha 300FSB-ig ellépkedsz, akkor DDR2-900-ig ki tudod próbálni a RAM-okat, miközben a proci max 2250MHz-ig lesz kihajtva, amit jó eséllyel alapfeszen is bírnia kellene. A memóriát a jól bevált memtest86-tal tesztelheted, van bootcd-s változatban is.)
Én egyelőre biosból kísérletezek. Ha megtaláltam a végleges beállításokat, akkor a ClockGen, a CrystalCPUid vagy az RMclock progikat is ki fogom próbálni, hogy az aktuális lapommal működnek-e.
Tesztelni az orthos és a memtest86 feltétlenül.
A SpeedFannal pedig a CPU venti fordulatszámát szabályozom a hőmérséklet függvényében. -
mr_ricsi
veterán
''Nálam már valami értelmes összhangot kell csak kihozi a Memó-HT-proci hármashoz.''
Én az összetevők végét már nagyjából meghatároztam (FSB, HT, memclk), most a procim végét keresgélem.
(A 330 még nem a vége, de el nem tudom képzelni, hogy ennél nagyobbra legyen szükségem, hiszen a 9,5x330 már jóval 3GHz felett lenne, és elképzelni nem tudom, hogy 3600+-om képes lenne erre.)
Csak ez a memória-osztó változás folyton keresztbe tesz. Már csináltam is hozzá egy segéd táblázatot: -
mr_ricsi
veterán
A korábbi biossal nem tudtam 319 FSB fölé kerülni, mert 320-nál valójában 304FSB-re állt be.
Az új biossal már rendben működik, de a végét még nem kerestem meg én sem.
Pillanatnyilag itt tartok, ami már stabilitásra is tesztelve van:
(Az NB 1.25V-ot kapott, ami nálam az alap.) -
mr_ricsi
veterán
Nálam 1,25V a NB alapon, és 1,95V a DDR2.
''Igen, van olyan menüpont, amivel a PCIE frekit lehet állítgatni''
Tudsz olyan progit, ami korrektül olvassa az órajeleket? Mert arra lennék kíváncsi, hogy a PCIe-vel együtt a PCI órajele is lockolódik-e, de még a progiknak túl új ez a chipset. -
mr_ricsi
veterán
''De így legalább nyugodt lehetek, hogy az 525MHz nem lesz sok neki ''
A lapom úgy van kiképezve, hogy a ''hagyományos'', alubordás procicooler egyik oldalán kilépő levegő áthalad az északi híd bordáján, ezért az NB-nek jó hűtése van.(Amíg nem 100°C-os a CPU...)
Túlhajtani -ehhez képest- még nem próbáltam, de a neten 550-560MHz-et írnak, 563 volt a max. amit olvastam.
''a Jetway alapból OC''
Akkor egyeztessünk: nálad mennyi van alapban beállítva a NB és a DDR2 feszültségnél?
És van-e a biosodban olyan menüpont, ami a PCIe frekijének a beállítására vagy lockolására szolgál? -
mr_ricsi
veterán
válasz
nokia5300 #67 üzenetére
''nvidia 7600 gt a vga''
Az nvidia nem gyárt kártyát, vagyis a tiedet az Asus, a Leadtek, az Innovision vagy valaki más készítette. Ennek a gyártónak a nevére lennénk kíváncsiak, és hogy újonnan, vagy használtan vetted-e?
''és amugy külön mindegyik jó de együtt nem müxik''
A ''nem működés'' százféle lehet, kezdve attól, hogy ha a kártya benne van, nem indul el a gép, egészen addig, egy bizonyos játék nem indul el vele, vagy lefagy.
Tehát részletezve mi a problémád ? -
mr_ricsi
veterán
''A SATA kábel felcsatoláskor az XP végigpásztázta a winyón lévő partíciókat. Mire visszaültem a székbe már használható is volt a winyó.''
Ez érdekes, ugyanis nálam szintén Serillel2 van a vinyón, és csak annyi a különbség, hogy én nem a SATA kábelt távolítom el, hanem a vinyó és a Serillel tápfeszültségeit kapcsolom ki ill. be. (A racket kicsit átalakítottam, hogy a kapcsolója ne csak a vinyót, hanem a serillelt is kapcsolgassa.) -
mr_ricsi
veterán
válasz
nokia5300 #62 üzenetére
''az a szar ,hogy az alaplap ati chippes a kártya meg nvidia.''
Induljunk ki abból, hogy egy Nvidia kártya minden további nélkül működik az AMD-s lapban, és ha nálad nem így van, akkor annak a hozzá-nem-értésetek az oka.
Tehát akkor mi nem működik, és milyen az alaplap és milyen márkájú a kártya? -
mr_ricsi
veterán
''Nálam a Giga lapban SATA módra 4 lehetőséget kínál a BIOS:''
A lapomban is dettó:
''Természetesen az eltávolítási ikonnak nyoma sem volt, így kutatgattam a lap telepítőlemezén, de semmi értelmeset nem találtam ezügyben''
Az olvastam a neten, hogy az SB600-ba a Promise-tól liszencelt az ATI egy RAID-vezérlőt.
Vagyis a lapjainkban nem egy SATA-vezérlő van, ami RAID szolgáltatásokat is nyújt, hanem egy RAIDvezérlő, amihez az ATI ''barkácsolt'' egy módosított biost.
Lehet, hogy emiatt nincs hotplug funkció.
Megpróbálnám valahogy megkeresni a vezérlőnk Promiseos megfelelőjét, de nem látom ezt egyszerűnek.
''A le/fel csatolást eljátszottam még párszor és rendben működött.''
A leírt módon müködik nálam is a le-fel csatlakoztatás.
De úgy próbáld meg, hogy a már felállt XP-re dugod a 2. vinyót. (Tehát induláskor a bios ne detektálja a vinyót.) -
mr_ricsi
veterán
Érdekes szerzet ez a Gigabyteos driver: verziószám szerint újabb, de dátuma szerint régebbi, mint a Catalyst-es.
-
mr_ricsi
veterán
Ui: a 6Y120L0 Maxtor egy párhuzamos ATA vinyó. Hogyan került ez a SATA portra?
-
mr_ricsi
veterán
''Asus M2A-VM -re nem megy föl a Suse 10.3.''
1, A 10.3-ból -tudomásom szerint- eddig csak fejlesztői verzió van -> nem kötelező tökéletesen működnie.
2, Linuxos fórukon és levlistákon lehet segítséget kérni -> nem biztos, hogy az alaplap hibája, lehet hogy csak a Linux van technikailag elmaradva a korszerű alaplapodtól.
''Az alaplapi DVI csatlakozó elég érdekes.''
Semmi érdekes sincs benne: egy közönséges, 2csatornás digitális DVI csati. (DVI-D)
Csak digitális monitorhoz csatlakoztatható (vagyis pl. a DVI-VGA átalakító sem működik vele).
Ezen keresztül tudnál nézni HDDVD vagy Blueray filmeket, ha csatlakoztatnál egy HDCP kompatibilis monitort vagy TV-is, mivel az alaplap tartalmazza az ezek lejátszásához szükséges kódolóchipet.
[link]
[link]
''Azt hiszem továbbadok a lapon ''
Helyes, fejlessz csak visszafelé... -
mr_ricsi
veterán
''Itt egy egyszerű Raid vezérlő meghajtó van. Szerintem azért, mert maga a SATA vezérlő egyben RAID funkciót is biztosít. Aztán vagy használja az ember a RAID adta lehetőségeket vagy nem.''
Korábban linkeltem az Intel leírását.
''* SATA mode (sometimes called AHCI mode) - AHCI enabled, no RAID''
Vagyis AHCI módban nem lehetnének RAID funkciói!
És választási lehetőségem sincs, automatikusan települ totál ugyanúgy a konfig:
AHCI:
RAID:
Valamint az AHCI módban kiírt meghajtónevek is érthetetlenek: az 1+0JBOD egyértelműen RAID-es meghajtóra utal.
Az eltávolítás ikon hiánya, és meghajtócsatlakoztatáskor a gépleállás szintén arra utalnak, hogy itt egyáltalán nincs AHCI-SATA mód! -
mr_ricsi
veterán
A kikapcsolással nem foglalkoznék, mert az valamiféle Raid önvédelmi mechanizmus lehet.
És szerintem is driver probléma van, mert sehol nem találok AHCI SATA drivert!
Az AMD-től letölthető Catalystban, vagy az F6 driverben csak ''ATI AHCI Compatible RAID Controller''-hez van driver. (Az .inf fájlban csak ez van.)
Az intel ezt írja a SATÁról:
''The SATA controller has three modes of operation:
* IDE mode - no AHCI, no RAID
* SATA mode (sometimes called AHCI mode) - AHCI enabled, no RAID
* RAID mode - AHCI enabled, RAID enabled''
Az alaplap biosában a ''native'' és a ''legacy'' IDE mód az elsőhöz tartozik, nem kell hozzá külön driver: ''IDE mode uses the native Microsoft* driver and does not require the F6 installation method.''
A biosban a ''RAID'' opcióval kapcsolódik a RAID-mód, és -szerintem- az AMD Catalystban csak ehhez van driver. Legalábbis a vinyóknál ''ATI RAID0+1 SCSI device''-t ír ki.
Az intel azt írja, hogy''SATA and RAID mode both use the Intel® Matrix Storage Manager and require the F6 installation method.'' Az Intel Mátrixban és az F6-ban van is külön driver mindkettőhöz. Az iastor.inf-ből települ az ''Intel(R) 82xxxx SATA RAID Controller'', az iaahci.inf-ből pedig az ''Intel(R) 82xxxx SATA AHCI Controller''.
De én az AMD-nél csak a RAID-hez találok drivert, bárhogy is keresem az AHCI-t! -
mr_ricsi
veterán
Üdv!
Nem tudja valaki, hogy AMD chipsettel hogy lehet rávenni az XP-t, hogy a 2. SATA vinyót eltávolíthatóként kezelje? -
mr_ricsi
veterán
A 3. nem hiba, mert az nem az alaplapi ALC hangkodek, hanem a 690 videóvezérlőjében lévő HDMI audió vezérlő. Gyakorlatilag ugyanaz, mint ami a HD2000-es sorozatú VGA-kon van, és az a szerepe, hogy a HDMI csatin a hangot is át lehessen küldeni a TV-nek.
(És minden bizonnyal a Microsoft Universal Audio Architecture Bus driver-t kell hozzá telepíteni.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Yettel topik
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Végleg lenyomta a tévét a streaming az USA-ban
- Óra topik
- Milyen processzort vegyek?
- Nintendo Switch 2
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Telekom mobilszolgáltatások
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- További aktív témák...
- 16GB-os SODIMM (notebook) DDR4 RAM bazár - nézz be, lesz, ami kell neked!
- Gigabyte Z97X-UD5H + i7-4790K + 16GB DDR3
- DDR4 Kingston és Corsair 2x16GB 3200MHz CL16
- Corsair Vengeance LPX 16GB (1x16GB) DDR4 3000MHz C15
- Lenovo Legion 2026ig Garis Gamer Laptop 165hz i5 11400H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB 130W
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- Már csak 12 db 5G ROUTER! - Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő (bolti áruk 100.000Ft)
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged