Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Taci

addikt

válasz shipfolt #29087 üzenetére

Így tudtam most gyorsan megcsinálni:
    [kép]
    [kép]
    [kép]

Liquify-jal a labdát a kívánt ívre alakítani, aztán Path blur-rel elmosni (a labda ívének és a háttérnek a közös képét), majd maszkolni az üres háttérre, és felülre még az eredeti labda az elmosódott sávval összemaszkolva.

• Taci

addikt

válasz shipfolt #29085 üzenetére

Szerintem:
    Filter --> Blur --> Motion blur
    Másolatra alkalmazva, majd a labda részét maszkolva:
    [kép]
    [kép]

• BonFire

veterán

válasz shipfolt #28986 üzenetére

Oké, csak most értem rá elolvasni.

Csak két fő okot mondok.

1. a CMYK támogatás teljes hiánya száz éve. – Nyilván, ha csak képernyőre dolgozol, akkor nem lehet baj, de amint valamit nyomtatásban akarsz viszontlátni, ott már igencsak hiányozni fog ez a támogatás hiánya. Sokak számára ezért a GIMP nem valódi alternatíva.

2. az Adjustment rétegek teljes hiánya száz éve. – Ez engem személyesen is érint. Az Adobe ezt már 2005-ben, a CS2-ben implementálta a programba, annak meg már 19 éve! Ez a munkafolyamat már annyira vérévé vált a felhasználóknak, hogy enélkül ténylegesen nem lehet élni. Én pedig 2007-ben kezdtem el foglalkozni a Photoshoppal, amikor is már rég része volt az egésznek az Adjustment réteg. Én ebbe „születtem”, ezen szocializálódtam, enélkül el nem tudom képzelni a képszerkesztést. (Ha most vissza kéne költöznöm egy barlangba, és magam pattintotta kőeszközökkel kéne élelemre vadásznom, hamar véget érne az életem.) Enélkül dolgozni tényleg olyan érzés, mint sajtreszelővel rejszolni (hogy klasszikust idézzek). El nem tudom gondolni, milyen lehetett az azelőtti világ. Amíg a GIMP ezt a majd' húszéves fejlesztést nem lépi meg, számomra nem alternatíva. Ps-ben van úgy, hogy egy réteg fölött 20 Adjustment réteg van külön-külön maszkolva, más-más keverési módokkal, aztán az egészet meg lehet azzal fejelni, hogy összecsoportosítod mindet, és a csoportra még ráeresztesz pár Adjustment réteget, szintén különböző keverési módokkal és maszkolási lehetőségekkel. A nem-destruktív szerkesztésnek ezáltal akkora előnye van a destruktívval szemben, hogy ha zongorázni tudnám a különbséget, én lennék a Pavarotti.

Az általam sokszor emlegetett online Photopea viszont tudja ezt. Ahogy fentebb leírtam, a Photopea-nak is van pár hátránya. Újra leírom ezeket is, hátha valaki nem olvasta, vagy nem akar visszakeresni.

1. Az online képszerkesztés egyik hátránya, hogy fel kell töltsed a nyers képedet egy szerverre, ahonnan kezdve ugye nincs biztonságban a privát szférád (mondjuk belelóg a képbe az anyós fél csöcse, amit szeretnél eltávolítani a képről :DDD ). Amit online megosztasz, attól kezdve ahhoz bárki hozzáférhet. Ebből a szempontból nem biztonságos bármit feltölteni.

2. A második „leggyengébb láncszem” az adatátvitelből fakadó sebesség-csökkenés. Amint elkezdi az ember az Adjustment réteget hangolgatni, rögtön elhasal, mert a parancsnak, oda-vissza meg kell tenni az utat a felhasználó gépétől a böngészőn át a szerverig, azt végrehajtani, majd visszaküldeni a változtatást, és a saját gépen megjeleníteni. Magyarán: lehet ugyan vele dolgozni, de nagyon döcögősen. Még magyarabbul: lassú, mint a nehézség! Én személy szerint úgy vagyok vele, hogy ez annak az ára, hogy a Photopea ingyenes. Ma már nem kell sietnem, ha valamit meg kell csinálnom, viszont fontosak az Adjustmentek, és én inkább áldozom a Photopea-re az időmet, mint bármely ingyenes desktop appra, amely cserében nem tudja ezt.

Aztán mindenkinek magának kell mérlegelni, hogy melyik utat választja.

Amint lesz a GIMP-ben olyan Remove Tool és Adjustment rétegek, amilyenek a Photoshopban vannak, én nyergelek át rá elsőnek (mert azért pénzzel én sem vagyok kitömve). Addig nem. (A félreértések elkerülése végett: a Remove Tool nem AI, és offline is működik.) És nem érdekel a többi alternatíva sem, mert nem érdekel az ötventrillió LUT preset. Majd én beállítom a színeket, a tónusokat, a kontrasztot és az összhatást a kép különböző részein úgy, ahogyan én szeretném, és nem úgy ahogy Jóskapista megálmodta.

Kábé ennyit tudnék hirtelen összefoglalni az „öntökönlövés” témakörében. Remélem, kielégít a válaszom. ;)

• BonFire

veterán

válasz shipfolt #28983 üzenetére

Azért, mert ez nem az a topik. Van egy Tervező és alkalmazott grafikai beszélgetős topik itt a szomszédban, ott lehet a nem programspecifikus kérdéseket megbeszélni. Ott több szem többet is lát alapon jobban át lehet beszélni akár a Gimpet is, ha azt szeretnéd.

• BonFire

veterán

válasz shipfolt #28964 üzenetére

De hát arról volt szó, hogy valaki a Ps-t tanulja tanfolyamon, ezért nem alternatíva neki egy Gimp, ami semmiben sem hasonlít hozzá!

Az online program meg nyilván nem tud mindent, de felépítése, logikája, kezelése tök Ps, és ha elő is fordul, hogy bezáródik vagy kifagy, akkor is jobb ingyen, mint a PS pénzért.

• BonFire

veterán

válasz shipfolt #28937 üzenetére

Sajnos már régóta nem opció a 30 napos trial, mert azt a rendszert sikeresen kijátszották, ha mással nem, hát a számítógép órájának átállításával, de ez még abban a rendszerben volt, amikor nem kellett állandó online kapcsolat a használathoz. Most már kell. Miután mindent a felhőbe pakoltak, ezek a dolgok már nem működnek.

Egyébként elmondhatom, hogy 30 nap semmire nem elég, főleg, ha el akarsz mélyülni valamiben. Ha teszem azt napi 16 órában mást sem csinálnál, mint Photoshopolnál, az akkor is csak 480 óra, az meg nem elég arra, hogy a tudás leülepedjen, és készséggé váljon. Különben a vizsga után elfelejtődik. És ez nem csak a Photoshopra érvényes, hanem az életben kábé mindenre, amit rutinszerűen szeretnénk csinálni. Mondjuk autóvezetésre sem sok ez az idő, mert ennyi óra alatt lehetetlen mindenféle forgalmi szituációba kerülni.

A tanulásra legjobbak a tematikus Photoshop csatornák tutorialjai, mert bizonyos eszközöket többször használnak különböző szituációkban, így mélyítve el a tudást. Ha az angol nem akadály, akkor PHLearn, vagy PiXimperfect csatornáját tudnám ajánlani. Biztos, hogy van rajtuk kívül még egymillió, nekem most hirtelen ez a kettő ugrott be.

Ha nem megy az angol, akkor talán Budai Petur csatornáját tudnám említeni, de ő leginkább fotós, és Photoshop tutorialokkal csak szőr mentén foglalkozik, és kissé túl körülményesen old meg feladatokat.

A "gyakorolj, és majd rájössz" nehezen megragadható tanács. Ha nincs kalapácsom, nem tudok kalapálást gyakorolni. Autót vezetni sem lehet megtanulni könyvből. Úgy nem lehet úszni, hogy az ember ne legyen vizes. Azaz mindenképpen szükséged lesz egy Photoshop előfizetésre. Nem kell minden appra előfizetni. Amellett vannak tanuló licenszek, meg a jó ég tudja még micsodák.

Viszont pont azért említettem meg fentebb párszor a Photopea nevű online programot, mert egy az egyben a Ps logikájára épül, az eszközök, menüelemek elnevezései, de még az ikonkészlet is majdnem tök ugyanaz. Nyilván az új AI fícsöröket nem tudja, de azon kívül bőven többet tud, mint a Photoshop 6.0, amivel én elkezdtem a tanulást anno ezer évvel ezelőtt. Ahhoz, hogy átlásd a lényeget, arra tök elég a Photopea. És ha azzal már magabiztosan tudsz dolgozni, akkor el fogod majd tudni dönteni, kell-e neked az előfizetés, és az azzal járó extrák, vagy sem. Ami igazán kell mindennap, azt nem a menüben fogod keresgélni, hanem ott van minden az oldalpanelen. A rossebnek kell évente egynél több alkalommal a kötegelt fájlkezelés, vagy a Photomerge. Ráadásul van egy rakás olyan régi eszköz beragadva a Photoshopba, aminek már manapság nincs létjogosultsága, mert egyszerűen destruktív eszközök, miközben a korrekciós rétegekkel és intelligens objektumokkal, és az azokhoz tartozó, bármikor utánhangolható intelligens élő effektekkel bármikor módosíthatjuk a végeredményt, ha arra szükség van.

A legfontosabbak a kijelölési, kivágási, maszkolási módok, réteg összhatásmódok, korrekciós rétegek, maszkok festése, szín- és egyéb korrekciók. A többi csak hab a tortán.

Tehát irány a Photopea.com! Szerintem a tanfolyamon nem lesz olyan feladat, amit azzal ne lehetne megcsinálni.

• BonFire

veterán

válasz shipfolt #28935 üzenetére

Tudomásom szerint nincs offline Ps. 40% offal csábítják a leendő ügyfeleket, de ha meg akarod tanulni a Ps-t akkor továbbra is ajánlom a böngészőben futó Photopea-t (az majdnem tök ugyanaz), továbbá ha mégsem akarod elkötelezni magad egy évre (1 év előfizura vagy kötelezve havi törlesztővel), akkor inkább ajánlom a Photopea-t. (viszonzásul a képernyő 3-adát elárasztják a reklámok, de hát végül is ingyér' van.)

Illustratorhoz hasonló ingyenes programot még nem találtam, bár ott van az Inkscape, amivel ugyanúgy meg lehet csinálni bármit, bár logikájában inkább hajaz a CorelDraw-ra, mintsem az Illustratorra. Ha videót is vágnál, ott a DaVinci Resolve, de ha egy Adobe Premiere elé kell ülnöd, minden másképp lesz. És természetesen az AfterEffects-nek nincs helyettesítője.

Ettől függetlenül nem árt belekóstolni az Inkscape-be, mert Corel logikára működik, és sok helyen ez az elvárás, nem az Illustrator. Szóval jó pap holtig tanul.

És egyébként a néhai hangmérnök Sellyei Tamás szavait idézzem: aki tud, az mindennel tud. Minden környezetben fel kell találd magad. (Céges környezetben rá voltam kényszerítve a Wordre, és abban is tudtam.) Ezért még a Gimp sem tiltott, bár öntökönlövés a vele való foglalatosság.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés