- Külföldi SIM-ek itthon
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Nem nyílnak a Foldok?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
Aktív témák
-
zLegolas
őstag
Tapasztaltam olyant, hogy a jajdenemegyszerű pendrive-ok (mp3 lejátszós pl.) nem törölhetők, csak olvashatók, meg marhaságot csinálnak. Ilyen az asszony mp3 lejátszója, hol ment, hol nem. Ilyenkor újra kellett formázni.
Egyes digit.fényképezők akármennyire is USB-sek, egyszerűen nem látta őket a Linux. pl. valami Canon nagyonúj. Osz't írta a doksija, hogy a fenetudja milyen protokollal beszél kifelé, elfelejtettem a nevét. Szal nem mezei USB.
Ja, természetesen Linux-ról beszélek!
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
válasz
T. Almeida #2974 üzenetére
Üdv.,
Lehet e olyat, hogy Krename-mel a filenevekből a szóközt kicserélni egy másik karakterre (speciel az alulvonásra)?
Köszi!
Én a következőt ajánlom, idézek:
...Karakteres módban a Rename-Them-All névre hallgató, mindössze 47 kByte-os programocska használható, amely többek között a következő címekről tölthető le:
http://linux.tucows.com/preview/8622.html , http://linuxberg.matrix.com.br/system/preview/8622.html...
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
válasz
damatic #2934 üzenetére
A világért sem kívántalak a négyzetes dumával bántani/minősíteni, nehogy félreérts...
.
A tapasztalatom szerint egy dolog miatt tud csúnyán hasraesni a Linux: áramszünet.
Kétszer láttam ilyent, egyszer egy rossz CD meghajtó kipróbálása során állt be olyan fagyi, hogy se előre-se hátra, a billentyűzet nem reagált semmire, stb... reset gomb... a másik eset áramszünet volt, menet közben huss...mindkét eset után a winyó csak olvasható módba került felmountolásra, sérült a fájlrendszer, nem állt fel a rendszer.
Másfél óra mulva ment minden a régiben, semmi adatvesztés, semmi újtratelepítés, stb... A másfél órából 1 óra a bénázásomé volt, a tényleges tennivaló a maradék fél.
Hozzá tartozik az igazsághoz, hogy egy mezei általános célú otthoni gép volt, nem szerver, nem céges, stb... Viszont szerintem egy cégnél sem igazándiból megengedhető az, hogy az archivált (klónozott) állapot óta történt adatváltozások elvesszenek. Ezért szokás azt csinálni, hogy a user könyvtárak meg ilyesmik más partíción netán hdd-n vannak, így ha bevág a ménkű, csak az alaprendszert kell cserélni. Ide valóban jó lehet a klónozás.
Én ilyet még nem csináltam, tehát buta vagyok hozzá, de érdeklődéssel (és köszönettel) olvasom a szekértő hozzászólásokat... -
zLegolas
őstag
válasz
dr_strange #2921 üzenetére
Én lusta vagyok, megragadtam...
-
zLegolas
őstag
válasz
damatic #2915 üzenetére
Ez a kör négyszögesítése: minek? Megy az Linux alól is, bár én kétlem, hogy igazán nagy szükség lenne rá (nekem eddíg nem volt). A Linux nem szokot úgy megomlani, hogy hetente valami visszaklónozással kéne életre lehelni... Archiválásra meg vannak más, egyszerűbb utak is.
-
zLegolas
őstag
Leginkább sehogy.
A Total Commander az Win-es prg., ha nem tévedek, tehát az nem segít rajtad.
A téma nem kiforrott, az NTFS írásra kitalált stuffok lassúak, sárkányosak. (mondják mások, én még nem próbáltam, merthogy hál'stennek nincs a környékemen NTFS)
Keresgélj itt: Bővebben: link -
zLegolas
őstag
válasz
damatic #2904 üzenetére
Rendszertöltőkről:
...Minden merevlemez tartalmaz egy Master Boot Record-nak nevezett, 512 byte méretű adatterületet. Az ezen a területen lévő bejegyzések hivatottak indítani a merevlemezre telepített operációs rendszert. Ez a fél kilobájtnyi terület magától értetődően nem elegendő komolyabb programok tárolására, egy több operációs rendszer indítását lehetővé tevő, úgynevezett bootloader program ennél nagyobb helyet igényel. Ezt a problémát úgy oldották meg, hogy a MBR-ban csupán egy utalás található, amely megmutatja a tényleges rendszertöltő program helyét, így az gyakorlatilag bármekkora méretű lehet. -
zLegolas
őstag
Izéé...szóval Pinnacle PCTV Studio a típus..., a chip Bt848
-
zLegolas
őstag
Üdv!
Nagyon bocsi, a szememet kiolvastam itt a fórumon, de nem leltem gyógyírt -bár lehet, hogy csak elkerülte a figyelmemet... szal nemrégiben hozzájutottam (majdnem ingyért) egy fenti típusú kártyához. SuSE 9.0, 9.2 alatt próbáltam életre bírni, xawtv, mplayer... A Yast-ban elvileg beállítottam, csak éppen csatornát nem lel szegényem, vagy hangyák háborúja, vagy zöld képernyő fogad.
Az az igazság, hogy nem vagyok otthon TVkártya ügyben, szal nem'tom mi kell egyáltalán a működéshez. Vegyük úgy, hogy semmit nem csináltam, csak a Yast-ban beállítottam a karit, meg fordítottam egy új Mplayer-t, ahogy a doksija kérte.
A SuSE könyvei egy szóval sem említik, hogy kernelt kéne patchelni, konfig fájlokat átirogatni, meg hasonló mágiákat elkövetni. Ha mégis kell, akkor az disznóság a részükről... másrészt viszont azt olvastam mindenfelé, hogy riccre megy egyes szerencséseknek a TV-kari...
Roppant hálás lennék valami szájbarágós ismertetésért, vagy linkekért, stb... -
zLegolas
őstag
Idézek:
RAR for Linux
Az ismert Rar tömörítő programnak szintén létezik parancssoros, Linux-ban használható változata. A rar-ba való tömörítés sajnos nem oldható meg ingyenesen, a www.rarlab.com -oldalról letölthető rarlinux-3.2.0.tar.gz illetve rarlinux-3.4.b4.tar.gz programok 40 napos, kipróbálható (shareware) termékek. A próbaidő lejárta után 30 Euro-t kell fizetnünk a regisztrációért.
Erre azonban valószínűleg nem is lesz szükség, ugyanis úgy a fenti állományok, mint a http://linux.tucows.com/preview/8753.html és a http://linux.iconet.com.br/system/preview/8753.html címen elérhető unrar-2.71.tar.gz tartalmazza az unrar névre hallgató programocskát. Az unrar freeware, így szabadon használható. Másként szólva fizetnünk csak a becsomagolásért kellene, de ez megkerülhető: ne használjunk rar-t tömörítésre! ()
Mindhárom programcsomag tartalmaz Makefile-t, tehát konzolból root-ként csak a make utasítást kell kiadnunk, a több teendőnk a telepítés során nincs. A 3.2.0. és 3.4.b4 (shareware) verziókban erre a kérdéses fájlok egyszerűen bemásolódnak a megfelelő helyre. A 2.71 -es (free) a make hatására csak lefordítódik, és ezután kézzel kell a létrejött unrar -fájlt a /usr/local/bin könyvtárba bemásolnunk.
Ezt egyébként a 3.2.0. és 3.4.b4 használata esetén is megtehetjük, ekkor a .tar.gz kitömörítése után csak a free unrar-t másoljuk a /usr/local/bin könyvtárba, a Makefile futtatása nélkül.
Fájlok kicsomagolása:
unrar e szundi.rar - minden alkönyvtár minden fájlját az aktuális könyvtárba rakja
unrar x -r szende.rar - az alkönyvtárakat is létrehozva csomagol ki
unrar x -r -pjelszo kuka.rar - mint a felső, csak a kuka.rar jelszo-val védett
rar x -r morgo.rar - az alkönyvtárakat is létrehozva csomagol ki a rar programmal
Fájlok becsomagolása:
rar a -r -m5 hapci.rar - az alkönyvtárakat is becsomagolja, a maximális (5) tömörítéssel
rar a -v1440 -m5 vidor.rar - a legerősebb tömörítéssel 1,44 Mb-os méretre szabdalva tömörít
rar a -r ~/tudor.rar - az aktuális mappa tartalmát a home könyvtárunkba tömöríti
rar a -r ~/beno.rar levelek - mint feljebb, csak a levelek könyvtár tartalmát tömöríti
Remélem igaz és hasznos valakinek -
zLegolas
őstag
válasz
mr_knight #2295 üzenetére
Rossz hír: a CD-vel nem fogsz semmire sem menni, tuti nincs rajta Linux-os cucc. Na jó, inkább valszeg nincs rajta. Keress Goooglén: ''modemnevevagyatípusa Linux'' szavakkal, esetleg a gyártó honlapján. Osztán a SuSE honlapján.
Látogass el a www.linuxforum.hu-ra, ott tuti kitárgyalták már a Tmát, használd a keresőjüket! -
zLegolas
őstag
Tessék innen böngészni Live-CD ügyben, minden, mi szem-száj ingere:
Bővebben: link
B-terv: Chip magazin CD melléklete: Mentőöv néven, talán tavaj január/február... vagy tavajelőtt. Mintha valamelyik új (1-2 hónappal ezelőtti) számítógépes újságban is láttam volna CD-n...
-
zLegolas
őstag
Hali!
Linux/Novell csatlakozásról tudna valaki egy pár mondatos összefoglalót dobni?
Köszi, addigis megyek, megkérdezem Google-t... -
zLegolas
őstag
Akkor még1 az oldaladon találhatókhoz (ami mellesleg nagyon tetszik, folytasd!!):
A MD5 sum használata
Az MD5 egy kódoló algoritmus, amelynek a lényege, hogy bármely tetszőleges fájl ellátható egy úgynevezett digitális ujjlenyomattal. Ez az ujjlenyomat egyedi, minden fájl esetében eltérő. Ha a fájlon változtatás történt, vagy esetleg az megsérült, az MD5 ellenőrző összege is megváltozik. Az eljárásról annyit érdemes tudni, hogy az említett ellenőrző összeg viszonylag könnyen előállítható, de abból a fájlra visszamenőleg következtetéseket levonni nem lehet.
Az algoritmus tehát közvetlenül alkalmas annak a megállapítására, hogy egy fájl azonos-e az eredetivel. Ehhez mindössze az eredeti és a kérdéses fájlról elkészített, néhány byte méretű MD5 karaktersorozat összehasonlítására van szükség. Az internetről letölthető állományok mellett gyakran megtaláljuk a hozzájuk tartozó, MD5 összegeket tartalmazó rövidke fájlt is. Ha a két összeg nem egyezik, akkor a fájl valami manipuláción esett át, esetleg sérült, például a letöltés során.
Ezen az elven a rendszergazda könnyen ellenőrizheti például a rendszere integritását, mindössze a kritikus rendszerfájlokról készült ellenőrző összeget kell a pillanatnyi állapotra érvényessel összehasonlítani. A Linux rendszerünkön az adott fájlhoz tartozó MD5 ellenőrző összeget a következők szerint kaphatjuk meg:
md5sum fájl.neve
A számsor ellenőrzését nyugodtan a számítógépre is bízhatjuk. Ehhez egy könyvtárba kell helyezni az ellenőrző összeget és az ellenőrizni kívánt állományt -például a valami.iso -fájlt, majd:
md5sum -c md5sumfájlneve.md5
A válasz lehet OK, ha minden rendben van, és FAILED, ha valami hiba történt.
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
Megint a régebben említett laptopom ügye:
úgy tűnik, hogy sikerül az alap 4MB RAM-ot fantasztikus 12MB-ra bővítenem, ergo mehet rá valami ''komolyabb'' disztró. A kérdésem az, hogyan lehetne megcsinyáni, hogy felteszek a gigantikus 200MB-os vinyóra vagy a ZipDrive-ra pl. egy (live)CD-iso-t (Feather, DamnSmall), és azt telepíteni a HDD-re? Csinált már valaki ilyesmit? A gáz az, hogy nuku CD, csak egy PH csatolású ZIP-drive...
A winyó kiszerelős megoldás több okból nem játszik! -
zLegolas
őstag
Ááá, hagyjuk... az nem jelent semmit, meg a szerénységem is berzenkedik...
Egyébként nyilvánossá teszem, csak fel kék nyomni a honlapomra, vagy ilyesmi, elvégre azért írtam... annak meg van pár kisebb akadálya (idő+a jelszavamat is elfelejtettem)
Úgy kezdődött, hogy totál magányosan elkezdtem jópár éve a pingvinnel foglalkozni, és amikor valamit sikerült kisilabizálnom, akkor írtam egy fecnit. A fecni hegyeket később elkezdtem bepötyögni az OOo-ba, ezt átpofozva-megnyírbálva kész is volt a szakdoga. -
zLegolas
őstag
Bevezetés
A szakdolgozatom témájaként egy, a Linux operációs rendszer általános otthoni felhasználását segítő anyag készítését választottam.
A saját tapasztalataim alapján az a véleményem, hogy sokan haszonnal forgatnának egy olyan írást, amely segítséget nyújt a felhasználónak a Linux kezdeti nehézségeinek átvészelésében. A célom tehát egy olyan segédlet megírása, amely választ ad a leggyakrabban felmerülő “és hogyan lehet például Linux alatt...” kezdetű kérdésekre.
A hasonló témában fellelhető (egyébként igen bőséges) szakirodalom sok esetben annyira speciális -vagy éppen általános-, hogy nehezen értelmezhető a Linux világával újonnan ismerkedők számára. Annak érdekében, hogy az említett általánosításokat elkerülhessem egy konkrét programcsomagot, az általam leginkább felhasználóbarátnak tartott SuSE Linux 9.0-ás verzióját hívtam segítségül. A munkám három fő részből áll:
I. A Unix operációs rendszerek bemutatása
II. A Linux operációs rendszer bemutatása
III. Linux alkalmazói kézikönyv
A kis CD ikonnal () jelölt témakörökhöz kapcsolódóan további információk vagy programok találhatók a dolgozatom CD mellékletén is. -
zLegolas
őstag
Hali!
Idézek:
Kbear és Xftp, az FTP adatátvitelhez
A Linux-ban az internet támogatás nagyon erős lábakon áll, így igen széles az ftp adatátvitelre alkalmas programok választéka is. Az ftp a File Transfer Protocol kifejezés rövidítése. A protokoll feladata egyszerű adatátvitel két számítógép között, jó példa lehet erre mondjuk egy elkészült weboldal webszerverre való feltöltése.
A Konqueror-on kívül két, grafikus felületről könnyen kezelhető programot ajánlok. Mindkettő szerepel a SuSE 9.0 válogatásban, az egyik a KBear, a másik az Xftp névre hallgat.
Az ftp használatára sok egyéb program mellett természetesen a Midnight Commander is használható. Az egyes webhelyek ftp elérhetőségével kapcsolatos információkat keressük a lap erről szóló részén, vagy keressük meg az oldal karbantartóját! -
zLegolas
őstag
meg egy másik kérdés: ismertek valami olyan képnézegetőt, amin kint van gombon a forgatás, és ha fordítani akarok, akkor csak egy gombnyomás?
A Quickshow kell neked, a 7...9 gombokkal forgatható a kép, a C-vel kontrasztosíthatod, a G-vel a Gamma-korrekciót állíthatod, ...stb..
a CTRL+S-sel mentheted a végeredményt
Ideális pl. digit képek gyor pátyolgatásához, imádom! -
zLegolas
őstag
Hali!
Idézek:
Programok automatikus indítása
KDE ablakkezelőt használva egyszerűen létre kell hozni egy parancsikont a /home/usernév/.kde/Autostart könyvtárba. Konqueror-ban fogjuk meg a fájl ikonját, és húzzuk át az /Autostart-ba, majd válasszuk a link ide opciót. (A pont a kde előtt azt jelenti, hogy rejtett, alapból nem feltétlenül megjelenített könyvtárral van dolgunk.) Ugyanezt az eredményt adja az indítandó fájl home/usernév/Desktop/Autostart -ba való linkelése is.
Más ablakkezelőt és Linux disztribuciót használva általánosan elmondható, hogy az /etc/rc.boot, vagy az /etc/init.valami (pl. /etc/init, /etc/init.rc, /etc/init.d) fájlokba bejegyzett programok a számítógép bekapcsolását követően a megfelelő futási szintre érve elindulnak. -
zLegolas
őstag
válasz
dabadab #1878 üzenetére
Hali!
Én ilyen esetekben (valami tesztelés) mindíg be szoktam izzítani a Geexbox-ot vagy a Movix-ot. Ha ezekkel megy, akkor megnyugszom, hogy elvileg műxik, lehet keresgélni a megfelelő konfig-kombinációkat...
Tudom, ezzel nem vagy kint a vízből, de hirtelen ez jutott az eszembe...bocs -
zLegolas
őstag
No, fejlemény a 486-os laptop ügyében: ZipDrive megy, mindenféle telepítés megtörtént, Freedos, BasicLinux3, Monkey(nem próbáltam...). Alakul...
-
zLegolas
őstag
Namánmost akkor lehet, hogy én értettem félre a dolgot...
nem arról a háttér-féleségről van szó, ami a bootolást követően rögtön felzizzen, rajta a bootolható oprendszerek listájával, miegymás? Mert annál biza mocorog(hat) ez-az... Pl. SuSE: csíkok másznak fel, vagy ilyesmi, jelezvén a default rendszer indulásáig hátralévő időt... -
zLegolas
őstag
Nem'tom, de szerintem a kérdéses fájl valami program lehet, mivel mindenféle csíkok meg animált izék is futnak időnként benne... szal szerintem az lenne érdekes inkább, hogy milyen nyelven készíthető, mi a szintaktikája, szal hogy kell csinyáni... lehet, hogy a Google megmondja...
-
zLegolas
őstag
válasz
zLegolas #1759 üzenetére
hmmm... lehet, hogy itt a válasz a ZipDrive/mount problémámra:
The most common problem is to load the lp printer module before the ppa program. The ppa program must be loaded before the lp module. The lp module will tie up the port that the zip drive needs, this is why the ppa progam must be loaded first.
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
A teljes történethez tartozik, hogy (meglehetősen) jó áron jutottam hozzá, és nem volt szívem nem elhozni
. Tápja nem volt, azt barkácsoltam nekijje, tegnap du. elkészült, elég profi lett és ami a legfőbb, műxik is!
Hirtelen felindulásomban kapott egy FreeDOS-t, de ugye az nem az igazi.
Tegnap szerveztem egy kölcsön ZipDrive-ot, (hogy ne kelljen mán' floppyzgatni) de azt meg a ''nagygépen'' nem bírtam működésre bírni (ph. csatolású Iomega 100). Az fstab bejegyzések környékén lehet valami gáz, a kellő kernelmodul megvan, életjeleket mutat a ketyere (a lemezt kidobatni tudom pld.), mountoláskor viszont nem megfelelő filerendszerre hivatkozva beroggyan. A lemez win és dos alatt olvasható/írható. Próbáltam vfat, msdos, umsdos bejegyzésekkel. A neten olvasottak szerint mennie kéne, én meg bénáztam vele vagy egy órát, mielőtt meguntam az éjjel...
Mára ígértek egy USB zip-drive-ot, (így legalább nem kell ki-be huzigálnom a mazzagokat) és az adatátvitel megoldódik...
Olvastam, hogy a slacki terjesztésekben van egy ZipSlack mini-disztrib, na ezt szeretném kiprószálni, talán pont nekem találták ki, több CD-men meg is találtam...
Szal a cél valami ''komolyabb'' rendszer felrakása, amivel már lehet ezt-azt barkácsolni, netán C-zni, scriptelgetni, soros portot vezérelni, mittomén. (tehát nagyobb legyen, mint 1-2 floppy) -
zLegolas
őstag
Üdv!
A szitu a következő: adott egy 486-os laptop, 4 MB RAM, 200MB HDD, floppy. Szerény, de éppen ezért kihívás...Szal a CD-ről bootolás kilőve
Szereztem egy ZIP-drive-ot, amit ph. portra tudnék csatolni. Erről/erre kék valami kisigényű Linux-ot telepíteni.... hogyan tudnék pl. DamnSmall vagy Feather disztribeket nyomni rá? Esélyes 4MB-on? Mondjuk az X nélkül sem lenne rossz, de jelen pillanatban csak floppyról meg a ZIP-ről tudnék varázsolni. Van PCMCIA ethernet kártyám is, na de hoghy lesz ebbő telepítés?
Előre is köszi a tanácsokat! -
zLegolas
őstag
Nekem is volt hasonló porblémám, konkrétan tárcshang, oszt' utánna semmi. Ez a Kinternet nevű szépséggel történt, a KPPP -vel csont nélkül tudtam csatlakozni. Marhára idegesített, mert ugye miért is ne...
A megoldás az volt, hogy a KInternet veállításnál van egy asszem Primitív mód névre hallgató jelölő4zet, azt kellett kipipálni vagy beikszelni, mittomnén.
Az, hogy ez mely szöveges fájl mely bejegyzését hogyan érinti sajna nem tudom, de érdekelne...
Remélem segítettem... -
zLegolas
őstag
Én dettó ezt csináltam meg:
- 7.40-kor PC magától bekapcs.
- Sláger Rádió / Rocker Zsolti felvesz
- A felvétel (online) mp3/ogg formátumban tömörít
- 9.40-kor PC kikapcs
- amikor időm van: felvételek átnéz/szelektál/megvág
Részletes leírás és scriptek az oldalamon...
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
válasz
dr_strange #257 üzenetére
-
zLegolas
őstag
válasz
dr_strange #249 üzenetére
Minden rendes progi megcsinálja? Hmmm... Mondj egyet légyszi! De olyant ám, ami normalizál is...
(...lehet, hogy lemaradtam valamiről, én ált. konzolból csinálom az ilyesmit...) -
zLegolas
őstag
Szal a lényeg, röviden (bár ez nem ugyanaz, mint az eredeti kérdés, de mégis):
0. mp3-ból nem javallok közvetlenül írni, még ha ménne is... hanem:
1. az összes mp3-at wav-ba nyomni (1. script)
2. a wav-okat normalizálni
3. legenerálni a TOC-fájlt
4. cdrdao-val kiírni a CD-t -
zLegolas
őstag
válasz
gege71.hu #241 üzenetére
Halló!
Az mp3=>audio írást én így csinálom (bocs, de hosszú lesz):
1. lépés
mp3 -> wav konvertálás
Gyakran lehet szükségünk tömörített hangállományból asztali lejátszókban is hallgatható CD készítésére. Az mp3 -ból közvetlenül nem túl elegáns dolog audio CD-t írni, célszerű azt előzőleg .wav formátumba konvertálni. Az mp3-ból .wav átalakítás nélkül írt lemezek arról ismerhetők fel, hogy jellegzetesen 'túlvezérelt' a hangzásuk, ami a kivezérlésmérőn is jól látható. A jelenség megszüntethető a normalize nevű programmal, egyszerűen a következő utasítással:
normalize -m *.wav
Ebben az esetben az aktuális könyvtárban fellelhető összes .wav fájl átesik a műveleten. További információkat például a http://www1.cs.columbia.edu/~cvaill/normalize/README.html oldalon olvashatunk. A .wav fájlok további előnye még, hogy a szerkesztésük is könnyebb, a tömörítetlen voltuk miatt. A fájlok konvertálása parancssorból egyesével az mpg123 program segítségével végezhető el. Több fájlon való alkalmazáshoz célszerű egy kis programocskát használni, ez mp3_wav néven található meg a Scriptek fejezetben, két változatban is. A scriptek egy könyvtárban lévő összes .mp3 fájlból .wav-ot készítenek.
Az első script:
mp3_wav
#!/bin/bash
for i in *.mp3 *.MP3 *.Mp3 *.mP3;
do
#mpg123 -w ''$i.wav'' ''$i'';
#mpg123 -b 10000 -s ''$i''| sox -t raw -r 44100 -s -w -c2 - ''$i.wav'';
#ecasound -i ''$i'' -o ''$i.wav''
done;
A program három lehetséges megoldást mutat be. A lényeg a vastagon szedett sorokban látható, a program működéséhez ezek valamelyike (de csak egyike!) elől a # jelet ki kell törölni.
2. lépés:
cdrdao
Az írható CD technológiájának kidolgozásakor nem volt követelmény az, hogy egy CD írásának befejezését követően arra még további adatot lehessen írni. Egy normál adat CD ennek megfelelően általában egy sávból áll, a lézer a track elején bekapcsol, megtörténik a CD lezárása, majd a végén -ami általában a korong végét is jelenti- kikapcsol. Ez az írási mód a Track At Once (TAO) mód. Az audio lemezek minden egyes zeneszáma egy-egy ilyen track-ként fogható fel. A TAO módban megírt zenei lemezek minden sávja között két másodperces szünet van, így az hosszú, egybefüggő zeneanyag (például koncertfelvétel) írására nem alkalmas. További probléma, hogy a lézer minden kikapcsolásakor egy zavarjel kerül a lemezre, ami az anyag további másolás esetén a zeneszám végén egy nagyon zavaró reccsenésként hallható a hangszóróból. A fenti hiányosságok elkerülésére szolgál a Disk At Once (DAO) módú írás. DAO íráskor a lézer nem kapcsol ki az egyes sávok között, az egész lemez egy menetben kerül megírásra. Hasonlóan problémás az úgynevezett kevert módú CD-k másolása. Ezeken a lemezeken adat és audio formátumú sávok egyaránt találhatók. Ilyen lemezek írására szolgál a cdrdao program. A módszer lényege az, hogy a lemez pontos struktúrájának a leírását egy (.toc kiterjesztésű) információs fájlban adjuk át az írást végző program számára. A .toc rövidítés az angol Table Of Contents kifejezésből eredeztethető.
Tisztán audio sávok esetében az egyes számok közötti szüneteket tetszőleges hosszúra is választhatjuk. Az alábbiakban a zene.toc névre hallgató fájl szerkezete egy könyvtárban lévő .wav fájlokból való szünetmentes íráshoz a következő:
CD_DA
TRACK AUDIO
FILE ''zene_01.wav'' 0
TRACK AUDIO
FILE ''zene_02.wav'' 0
...
TRACK AUDIO
FILE ''zene_nn.wav'' 0
Ezt a fájlt kell megadnunk a cdrdao bemeneteként. A fájl megírható kézzel, vagy a Scriptek fejezetben található wav_toc programocska automatikusan legenerálja. A hanglemez kiírásának utasítása:
cdrdao write --speed 10 --device 0,1,0 disk.toc
Néhány további példa:
Közvetlen (on the fly) másolás CD-ről CD-re:
cdrdao copy --source-device 0,0,0 --speed 10 --device 0,1,0 --on-the-fly
Kevert módú (adat+audio) CD beolvasása:
cdrdao read-cd --read-raw --datafile lemeznév.bin --device 0,1,0 --driver generic-mmc-raw lemeznév.toc
Kevert módú (adat+audio) CD kiírása:
cdrdao write --eject --speed 10 --device 0,1,0 --driver generic-mmc lemeznév.toc
A második script:
wav_toc
#!/bin/sh
printf ''CD_DA\n'' > disk.toc
for i in *.wav; do
printf ''TRACK AUDIO\nFILE \''$i\'' 0\n'' >> disk.toc
done
printf ''\n========== disk.toc ==================\n''
cat disk.toc
printf ''\n ---A lemez kiirasa: cdrdao write disk.toc ---\n''
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Ingatlanos topic!
- Házimozi belépő szinten
- Dell asztali gépek
- Válságba taszíthatja Oregon államot az Intel leépítése
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Xbox Series X|S
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Diablo IV
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Cisco Catalyst C1000-48T-4G-L 48xRJ45 4xSFP switch, CISCO refurbished
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest