- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Három Pixel 9 jött Magyarországra
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
Aktív témák
-
PWR
aktív tag
Jo reggelit!
ismertek Linuxra a virtualdubhoz hasonlo videoszerkesztöt? nem kell nagyon csillivilli legyen, eleg egy 1xü cucc is, mint amilyen a vdub is...
Köszi: PWR -
PWR
aktív tag
válasz
Proci85 #4889 üzenetére
Hello, olvasnivalónak a Gagné Linux rendszerfelügyeletet szeretem, sokmindent abból tanultam.
Levelezésre Evolution-t használok és a legtöbb ismerősöm is szereti.
Valami klassz képnézegetöt és is keresek, pl olyat, ahol a könyvtárban levö képek között tudok lépkedni (mint pl az irfanview-ban). Képszerkesztésre a Gimp-et használom.
Tüzfalnak van értelme Linuxon isérdemes olvasni az iptables-ról, amennyire bonyolultnak tünt nekem az elején annyira egyszerü valójában
Üdv: PWR -
PWR
aktív tag
köszi a valaszokat, asszem kiprobalom a k3b-t en is.
üdv: PWR -
PWR
aktív tag
Joreggelit,
cd iras problemam van. Mandrake10, az eroaster-t hasznalom (hasznalnam). Iras helyett hibaüzenetet kapok: cannot open /dev/sg*
Mind az eroaster, mint a cdrecord, amit az eroaster hasznal, felismerik az irot.
(Nautilus burn-je müködik csak az joval kevesebbet tud) Rakerestem a problemara a Neten es azt irjak, hogy a gond abbol adodik, hogy a 2.6-os kernel mar nem scsi emulaciot hasznal a cd-irasra viszont az eroaster meg azzal probalkozik. Igazan megoldast viszont nem talaltam, csak azt, hogy masik cd irot (frontendet) erdemes probalni, pl k3b-t. Ezt en ki is probalnam, de ha lehet, szeretnem az eroaster-t is müködökepesse tenni ill nem tudom, hogy a k3b elmegy-e gnome alatt. Ha volt vkinek hasonlo problemaja es van ra megoldas, ossza meg velem lecci!
PWR
aktív tag
hello, ja, az ssh server a legegyszerübb tavoli eleresre. mas Linuxos gepröl semmi mas nem kell hozza, csak egy terminalablak, winröl pedig lehet putty-al elerni - en nagyon megkedveltem anno a putty-ot.
disztrot nem merek ajanlani, jatekszerverrel sose foglalkoztam, webszervert en eddig Fedorara meg Mandrake Linuxra raktam, mindkettö megfelelt de nem voltak nagyok az elvarasok.
PWR
aktív tag
egesz veletlenül nincs 1 bootlemezed? bar lehet, hogy a telepitön is van valami repair tool amivel helyre lehet allitani az mbr-t, en megprobalnam, ha mashogy nem megy, akkor egy ''upgrade'' telepitest, szerintem akkor is megkerdezi, hogy hova tegye a boot loadert... de nem biztos...
a pendriveokat meg minden gond nelkül fel szoktak ismerni, en Mandrake-t hasznalok, azon automount van, csak berakod a pendriveot es kesz -
PWR
aktív tag
szia, olyan nincs, hogy a szolgaltato nincs felkeszülve a Linuxos betarcsazasra, mert egyseges protokollokat hasznalnak az oprendszerek. egesz pontosan mi törpenik? meddig jut el?
hat az xvidtune-ra nincs sok ötletem, talan azt ki lehetne probalni, hogy kijelentkezeskor beklikkeled, hogy save current setup, de ez egy egyszerü felteves, nem biztos hogy müködni fog.
Üdv -
PWR
aktív tag
válasz
Zero One #2547 üzenetére
Hello,
ReJim valaszahoz annyit füznek hozza, hogy a Mandrake alapertelmezetten a Lilo boot managert teszi fel es fel is szokta ismerni, hogy van egy masik oprendszer is, tehat ha nem valtoztatsz a bootmanager beallitasain, akkor nagy valoszinüseggel rendszerinditaskor valaszthatsz a boot opciok közül. Egyebkent erdemes valtoztatni rajta (vagy telepiteskor vagy utolag), mert pl alapertelmezetten 30 masodpercet var, mielött elinditja az elsö (Mandrake) oprendszert es lehet, hogy nem akarsz ennyit varni meg mindig enter-t nyomkodni (en atallitottam 3 sec-re, az böven eleg, ha epp a win-t akarom felbootolni - ritkan fordul elö) ill. csak 3 opciot hagytam meg, a Linux-ot, a Safe-t es a win-t.
PWR
aktív tag
Joreggelit,
kernelforditasnal lehetöseg van a beallitasok elmentesere (store configuration to file), igy a következö alkalommal mar nem kell vegigmennem minden beallitason, hanem csak betöltöm a beallitasokat (load configuration from file). Kerdesem az lenne, hogy ha meg nincs ilyen mentesem tudok-e csinalni a jelenlegi kernelkonfigbol ilyet? Illetve (Fedorarolvan szo) letrejön-e egy ilyen file a telepites soran, amit kiindulasnak lehetne hasznalni kernelforditasnal? -
PWR
aktív tag
hello, beirom ide is a problémám:
Csináltam egy nyomtatómegosztást sambá-n, felvettem bele a guest ok = yes-t, a guest account egy vendégfiókra van mappelve (map to guest-el). Nem tudom vindozon elérni a nyomtatót, authentication failure. Próbáltam úgy is, hogy először csatlakoztam egy megosztott mappához és utána akartam telepíteni a nyomtatót, gondoltam, ha már be vagyok jelentkezve a samba egy megosztására, akkor nem lesz gond a nyomtatómegosztáshoz való hozzáféréssel. De igy se müxik. Amúgy hogyan tudok vindózon megosztott nyomtatóhoz csatlakozni, ha a nyomtató használatához jelszó kell?
A nyomtatómegosztás másik Linuxos gépről elérhető, igaz, ott megadtam egy felhasználónevet és jelszót a nyomtató telepitésénél.
Még egy furcsaság: felvettem a nyomtatómegosztásba a browsable = yes-t, de mikor lefuttatom a testparm-ot, akkor a megosztásnál már browsable = no áll. Ugyanakkor a nyomtató megjelenik a network neighbourhood ablakban. Most akkor browsolható vagy nem?
1xüen nem jutok előbbreA samba egy fedora 2-n van, a printers section igy néz ki (emlékezetből, nem vagyok a gép mellett):
[printers]
printable = yes
writable = no
browsable = yes
guest ok = yes
printing = raw
path = var/spool/samba
print command = /usr/bin/lpr -r %s
a general section-ban van:
load printers = yes
van ötletetek, mit próbáljak? -
PWR
aktív tag
aha, van fent samba server, tudom hasznalni az smbmount-ot is (most is azzal csatolok fel halozati meghajtokat). Nem annyira egetveröen fontos, hogy ez müködjön, de ha mar van, miert ne? az jutott eszembe, hogy talan az a baj, hogy nincs a halon engedelyezve a broadcast message-k es ezert nem tudja vegignezni a halon a megosztasokat. ezert lenne jo megadni neki egy konkret gepet, amihez fordulhat. Persze lehet, hogy valami egesz mas miatt nem megy...
-
-
PWR
aktív tag
ez müködött, köszi az ötletet, gc fent van en meg boldog vagyok
majdnem teljesen
van egy smb kapcsolat gombattyu rajta. hol lehet bekonfiguralni, hogy milyen megosztasokat keressen, melyik gephez forduljon a tallozolistaert ill felhasznalonevet meg jelszavat a nem publikus megosztasokhoz? Az Options alatt nem lattam semmi ilyet. van valahol egy konfig file vagy vmi mas megoldas?
tenkju! -
PWR
aktív tag
Hello,
köszi az infókat.
Az updatedb-t lefuttattam, na nem azért, mert egyből eszembe jutott, hanem mert szólt, hogy már x napos...
És nincs meg a gnome-commander file
Leszedtem a tar.gz-t, de a configure nem találja a gnome-libs-et.Megnéztem rpm -q -val, fennt van: gnome-libs-1.4.2-7mdk
most mi van? -
PWR
aktív tag
Hello, segitségre lenne szükségem gnome commanderrel kapcs. leszedtem az 1.1.6-os verziót, a mandrake rpm-jét. rpm -Uvh-val akartam feltenni, telepitéskor kiirt sok ''warning: group goetz does not exist - using root'' üzenetet, de a telepités lefutott, nem panaszkodott dep-re vagy ilyesmi. Viszont nem találom, hogy hova rakta fel
kerestem a /usr/local alatt, sehol. Valakinek van vmi ötlete?
-
PWR
aktív tag
ez naggyon teccik a cikkben: ''Tavaly év eljén például a Dél-Afrikai Köztársaságban tiltották be egy másik reklámját, amely akkor a hackerek kihalását vetítette előre, a Microsoft szoftverek biztonságosságával indokolva azt. ''
húúúúde biztonsááágos! Tényleg! mindjárt veszek is egy vindózt és abból csinálok egy tűzfalat!
már csak azért is cserélem le a Linuxos oprendszeremet, mert olcsóbb is!
-ezt neked, ms!
-
PWR
aktív tag
aha. probáld meg parancssorból igy:
su
root jelszava
mount -t ntfs -o ro /dev/hda1 /mnt/win
a /dev/hda akkor jó, ha a win-es partició a primary master elsö particiója
a /dev/hdb a primary slave, a hdc a secondary master, a hdd pedig a secondary slave. A második partició a 2-es, stb.
az mnt könyvtárban meg ehhez kell lennie egy win könyvtárnak, persze csatolhatod máshova is.
Ha ez igy müködik, beirhatod az /etc/rc.d/rc.local file-ba is és akkor minden indulásnál felcsatlakoztatja (az su-t meg a root jelszót nem kell, csak a mount parancsot).
PWR
aktív tag
az /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 fileban fel lehet venni a hálózati beállitásokat. Ekkor nem kell az rc.local-ba belenyomatni azt, amit az elöbb irtam. Ha müxik a háló azzal a beállitással, amit Eddie mondott, akkor ebbe a file-ba vedd fel a következöket:
DEVICE=eth0
BOOTPROTO=static
BROADCAST=192.168.2.255
IPADDR=192.168.2.101
NETMASK=255.255.255.0
NETWORK=192.168.2.0
ONBOOT=yes
Az /etc/sysconfig/network fileban meg ennek kell lennie:
NETWORKING=yes
HOSTNAME=a géped nevét ird ide
GATEWAY=<gateway-ed IP-je>
A DNS szerver(ek) cimét pedig az /etc/resolv.conf-ba lehet felvenni ilyen formában:
nameserver <gateway-ed IP-je> (vagy ha nem a router müxik DNS szerverként, akkor az Internetszolgáltató által megadott szerver cime).
Itt több sorban több szervert is megadhatsz (max 3-at)
ezzel minden booolásnál meglesznek a hálózati beállitások. És ha igy van beállitva, mindenképp müködnie kell SZVSZ
Üdv: PWR
[Szerkesztve] -
PWR
aktív tag
Hello,
próbáld meg, hogy kitörölsz mindent megint a remove connection alatt és parancssorban konfiguráld, ahogy Eddie irta. Utána próbáld ki, hogy van-e hálózat. Ha van, akkor egy workaround lehet, hogy az Eddie beállitásait beteszed az /etc/rc.d/rc.local fileba, igy nem kell minden inditásnál újra beirni. Ha a grafikus beállitás nem müködik, ennek mindenképpen kell. -
PWR
aktív tag
ha bemész a control center-be akkor a Hardvare alatt mikor kikeresed és kijelölöd a hálókarit, az ablak jobb oldalán vannak ilyesmik:
Vendor: VIA Technologies
Bus: PCI
Bus identification: 1106:3065:1462:7120
Location on the bus: 0:12:0
Description: VT6102 [Rhine II 10/100]
Module: via-rhine
Media class: NETWORK_ETHERNET
Ezek az én kártyám adatai, nálad biztos más értékek vannak, de vannak-e egyáltalán? -
PWR
aktív tag
a control panel->network and Internet alatt van egy remove connection ikon, ott minden eddigi kapcsolatot tudsz törölni, ha teljesen elölröl akarod kezdeni. Utána a new connection alatt LAN connection, majd a következö ablakban válaszd ki a kártyát, majd válaszd a manual configuration-t, hacsak nem dhcp-vel kap a gép IP cimet, a kövi ablakban add meg az IP-t és a maszkot (a maszk biztos 255.255.255.0 lesz, az IP meg ugyanabból az alhálózatból legyen, mint a többi gép, pl ha a router cime 192.168.1.1, akkor ez legyen 192.168.1.valami, legyen bejelölve a 'start at boot'. A kövi ablakban, ha még nincs gépnév, adjál neki, add meg a DNS server és a gateway IP cimét (a gateway cime a router cime, a DNS meg vagy az internetszolgáltató által adott cim vagy, ha a router cache DNS-ként is müködik, akkor annak a cime. A kövi ablakban Zeroconf nevet nem kell megadni, majd megint 'next' aztán kész is. Talán ha elölröl kezded a konfigurálást, az segiteni fog.
-
PWR
aktív tag
nekem a Mandrake 10 csinal erdekes dolgokat a merevlemezzel: ha pl Redhat-al particionalok, akkor a vinfos lemezkezelöje felismeri a particiokat es a meretüket (a tipusat persze nem), nincs semmi kavaras. A Mandrake telepitöjevel particionalt lemeznel összevissza ir ki mindent a vinfos lemezkezelöje, annyira, hogy pl egy 60-as hdd-t 80-asnak lat.
Mikor egyszer megprobaltam Mandrake telepites utan egy a hdd-n levö szabad reszre Redhat-ot telepiteni, akkor azt mondta a Redhat telepitöje, hogy olvashatatlan a particios tabla es csak ugy tud erre a hdd-re települni, ha mindent töröl rola. Ezt azert mondom el, mert ha Mandrake-t akarsz, akkor lehet, hogy lesznek gazok a maradek területtel. Ez a para nemt'om miert van (es Mandrake 9-nel is ez volt). -
PWR
aktív tag
nem biztos, hogy minden Linux user admin akar lenni vagy profi. En egyszerüen azert kezdtem el vele foglalkozni, mert 1) kivancsi voltam ra 2) paraztam az Internetes veszelyektöl es mivel nem ismertem annyira a halozatokat/tüzfalakat, ugy gondoltam, hogy jobb, ha Linuxal netezek - be is jött, nem is voltak virus-, fereg- es egyeb problemaim eveken keresztül.
-
PWR
aktív tag
válasz
eddie303 #967 üzenetére
hello eddie, jo hogy olvastam a hozzaszolasod, a gnome commanderröl meg nem is hallottam es most is mc-t hasznalok, ami jo meg minden, de ez azert szimpibb. ma este fel is rakom
Az atallasrol nekem az a velemenyem, hogy nem kell feltetlenül egyik pillanatrol a masikra atallni, en parhuzamosan hasznalom mind a kettöt (most Mandrake es ikszpe), a Mandrake indul alapertelmezetten es azt is hasznalom az esetek 90%ban. De neha atmegyek a masikra, egyszerüen azert, mert van 1-2 progi, aminek ugyan van Linuxos megfelelöje, de nincs kedvem egy ujabb alkalmazast alaposan megismerni, nincs annyi idöm.
Üdv
Aktív témák
Hirdetés
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Autós topik
- World of Tanks - MMO
- Több évig húzódó per várhat az Apple-re az iPhone-ok uralma miatt
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- E-roller topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- 24" Eizo FlexScan EV2146W, 1920X1200 szép, hibátlan nélkül
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest