- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Kifelé is csukható a Z Flip7?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Bemutatta a Huawei a Band 10 okoskarkötőt
- Milyen okostelefont vegyek?
- Magisk
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Utolsó pillanat a féláras hirdetésfeladásra, előfizetésre!
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Aslan
aktív tag
Oké, akkor telepítek egy Linuxot a laptopomra és letolom azon. Vagy elegendő erre a Live CD is? Szerintem tutibb a telepítés.
-
-
Aslan
aktív tag
válasz
Siriusb #16795 üzenetére
Sajnos ennek a gépnek nincs BIOS-a. Pontosabban olyan BIOS-a, amit Te és Én annak ismerünk, na olyanja nincsen. Van helyette egy linux alapú PMON bootloader, amiből egyfajta rendkívül fapados BIOS-szerűség elérhető, de abban még hírből sem lehet boot sorrendet állítani
MacCaine, köszi, most el kell mennem, de visszaérkezésem után azonnal ránézek!
-
Aslan
aktív tag
Egész pontosan így néz ki a dolog:
Bekapcsolás után serényen nyomogatom a TAB-ot, amíg ezt nem írja ki:
Press W to HD recover | Press U to USB recover | Press V to server recover
Megnyomom az U-t (természetesen az USB-s ODD meghajtó be van dugva és be van kapcsolva
)
Press R to reboot | Press C to continue - Természetesen C-t nyomok
Press Y to recover | Press N to boot - Y-t nyomok
System is recovering... felirat látható rövid ideig, ezalatt az ODD-ben a lemez még csak fel sem pörög, semmi sem történik. Pendrive-nál ugyan ez, semmi sem történik, már ha eleve sikerül Pendrive esetében eljutni idáig.
Aztán ez a szöveg fogad:
Not find U-disk, insert U-disk and reboot.
BEV in SR set to zero.
PMON> -
Aslan
aktív tag
-
Aslan
aktív tag
-
Aslan
aktív tag
-
Aslan
aktív tag
válasz
MacCaine #16783 üzenetére
Az ég világon semmi sem bootol be. Tény, hogy nem vagyok Linux-pro, de egyszerűen nem jutok egyről a kettőre.
Nem az enyém az eszköz, tehát erre nem tudok válaszolni, de a tulajnál rákérdezhetek majd a dologra.
-----------------
Lenry
Partition Magic programmal egy 8 gigás pendrive-ot ext2-re particionáltam... felmásoltam rá azt a 3 file-t, amit a leírás is említ (boot.cfg, initrd.gz, vmlinux-3.2.0-4-loongson-2f) bedugom USB portba és az egész megáll bekapcsolás után, nem reagál semmire sem a TAB-ra sem a DEL-re. Pendrive kihúzása után ismét bekapcsoloma gépet, akkor már reagál az említett két billentyűre.
TAB - recover funkciók
DEL - pmon2000 bootloader (main parancs begépelésével egy BIOS szerű menő jön be, de alig lehet benne állítani valamit)
Külső ODD rákötésével semmit sem érek.
Már olyan eszement ötletem is támadt, hogy a saját laptopomba átrakom a vinyót és liveCD-ről (gNewSense disztró) rátelepítem a vinyóra, majd visszarakom a kis gépbe és megnézzük mi lesz (tudom, eleve hülye ötlet, de kínomban már nem tudtam mihez kezdeni). Bekapcsolás után ezt írta ki:
booting:
The boot.cfg not existed!System will try default entry from al. -
Aslan
aktív tag
Egyre közelebb kerülök arra a pontra, hogy feladjam. Egyszerűen nem megy.
-
Aslan
aktív tag
válasz
Jester01 #16773 üzenetére
Szia!
Igen, olvastam. Nem véletlenül próbálkoztam a gNewSense disztróval. De hiába töltöttem le és írtam ki CD-re a cuccot... rákötve a gépre USB-n a külső ODD-t, semmi. Csináltam ext2-re formázott pendrive-ot, rámásolva a leírásban említett file-okat, de semmi.
Éppen ezért fordultam hozzátok segítségért, akik sokkal mélyebben benne vagytok a témában!
-
Aslan
aktív tag
Üdv mindenkinek!
Emberek, olyan témával jövök hozzátok, ami nem valami gyakori. Én konkrétan most találkoztam ilyennel először. Linux-ban sem vagyok annyira pro, egy időben elég sokat Ubuntuztam, de pár éve már hanyagolom.
Hoztak nekem egy kis laptopot: Lemote YeeLoong 8101b
Ez egy ilyen only linux gép. Nem is láttam még ilyet. A márkát sem ismerem. A BIOS sem olyan rajta, mint a megszokott, hanem az egész cucc egy ilyen linux bios akármi.
Ami a lényeg, hogy valami jó gyerek megpróbált rá Windows rakni, hát nem jött össze neki, de a korábbi rendszert sem tudta visszaállítani. Gondoltam én megpróbálom, de egyszerűen nem megy.
Ami a lényeg lenne: ha akad olyan, aki esetleg (szerintem erre kicsi az esély, de ki tudja) ismeri ezt a márkát, ismeri a helyzetet, vagy eleve sejti, hogy miről is lehet szó, az kérem írja már le, hogy hogyan tudnék erre a gépecskére felvarázsolni egy Linuxot?
(Elvileg az egyik legjobb disztribúció, ami jó a géphez az a gNewSense 2.3. A gépben nincs CD/DVD meghajtó, de nekem van külön USB-s ODD egységem, de hiába kötöm rá és teszem be a Live CD-t, semmi.
Új hozzászólás Aktív témák
- Humble megmaradt kulcsok Frissítve 08.05
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Intel Core i5 3470 confidential Ivy bridge Quad Core
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest