-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kagzer
aktív tag
Sziasztok
Lehet triviális, de feltétlen szükség van swap partícióra még 16GB memória esetén is?
Sima desktop célra használt Arch linuxról van szó. -
kagzer
aktív tag
Kicsit félreérthetően fogalmaztam, mert az nvidia sima pci-os.
Valamivel korábban már volt itt kérdés az opengl és az mesa.
Szerintem alaposan kiveséztük, most már majdnem teljesen bizonyos, hogy a videokártya lesz a ludas minden problémáért.
Ha sikerül cserélni, megosztom veletek az eredményt.Köszi mindenki, Vladi, CPT.Pirk.
-
kagzer
aktív tag
Most egy FX5200-as nvidia van benne.
Ennek driverét a 1.15-ös xorgtól nem támogatja az nvidia és csak a nouveau használható.
Azért kérdeztem így rá az atira, hátha az jobb ebben.
Sajnos fogalmam sincs, hogyan kompatibilisek a pcie eszközök, szerintem 8asban 16os nem működhet. -
kagzer
aktív tag
Sajnos a böngésző teszt már megvolt, elég sokáig Chrome-ot használtam, pár hónapja megy csak az opera...
Az alaplapi atinak meg vagy 16MB memóriája van, azt inkább hanyagolom.
Az xfce talán még kaphat egy esélyt, bár az lxqt sem eszik sokat de meglátjuk.
Régen nagyon szerettem, rosszabb csak nem lett azóta -
kagzer
aktív tag
Ezekre a kérdésekre számítottam, kicsit nyers volt, de lehet csak én vagyok stresszes.
Az alaplapról itt le van írva minden:
[link]
CPU: 2db 4 magos Intel(R) Xeon(TM) CPU 3.00GHz, 16GB 667MHz DDR2, a HDD egy 40GB-os SATAI, hdparm szerint ~600MB/s írással.
Azt láttam, hogy indításkor a process ~95%-on használja a CPU-t és az olvasás olyan ~20MB/sec (15-35 volt, ingadozó).
Miközben ezt írom, 20%-on hajtja a processzort az opera. -
kagzer
aktív tag
Gonoszok vagytok, de nem veszem magamra.
Az alaplapi videó kártya tiltva van, gyári driver semmi, htop szerint i nem hajta kifejezetten.Tudom, hogy jutányos áron vettem, de azért nem egy teljesen rossz gép csak vannak bajok, na.
A lassúság leginkább abban nyilvánul meg, hogy alkalmazások indítása, működés közbeni egyes belassulások, mint amikor hiányos a fogaskerék.De az a nagyon occó gép egy Supermicro x7DVL-e.
Lehet csak sokat akarok tőle.Azért kérdezgetek időnként mert valahogy nem akarom elhinni, hogy ez ennyit tud. Szerintem csak én bénázok.
-
kagzer
aktív tag
válasz
spammer #22316 üzenetére
Jelenleg is Openbox van, LXQt-tal.
(#22313) bambano:
""Véleményetek szerint ha előkeresnék egy régebbi openSUSE vagy valami teljes lemezes disztribúciót, az tudna esetleg gyorsabb lenni?": rossz elképzelés." semilyen elképzelésem sincs. Csak próbélok kievickélni ebből a jelenlegi helyzetből. Videó kártya meg sajnos nem sok választás van, mert igazán arra alkalmas slot nincs benne... Alapból nem lenne rossz ez a vas, mert fordítás vagy videó konvertálás elég szépen megy rajta.
Azt lenne jó tudni, hogy miféle kényelmi funckiót ellátó "cuccok" lehetnek mert eddig azt hittem teljesen minimal volt az install.
Van az alap rendszer, fejlesztői csomagok (programozáshoz), az említett wm és de.
-
kagzer
aktív tag
Sziasztok
Adva van egy közel 10 éves gép, amiben ugyan van 16GB memória és 2 egyenként 4 magos Xeon processzor de a videókártya is csak egy 256MB-os FX5200-as és amúgy szervergép volt.
Most Arch linux van rajta, ami többé kevésbé megy de inkább egy szurokba ragadt lajhárjoz hasonló.Véleményetek szerint ha előkeresnék egy régebbi openSUSE vagy valami teljes lemezes disztribúciót, az tudna esetleg gyorsabb lenni?
Abból a buta feltevésemből indultam ki, hogy régebbi gép = régebbi dolgokhoz jobb teljesítmény (nem mellesleg próbaképp egy 64 bites XP hasít rajta, de a sok-sok tanács ellenére én inkább linuxot használnék rajta).
Amúgy egy debiannal jól járnék ezen a gépen, vagy felejtsem el azt is?
-
kagzer
aktív tag
válasz
bambano #22225 üzenetére
Hát, ha lehet ilyen szar szóviccel élni, ez mesa, tesa...
server glx vendor string: SGI
server glx version string: 1.4
client glx vendor string: Mesa Project and SGI
client glx version string: 1.4
OpenGL vendor string: nouveau
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on NV34
OpenGL version string: 1.5 Mesa 10.5.5Vladi:
A direct renderingre, Yes van... viszont a GLX visuals tele van slow értékekkel.Egyébként itt a teljes kimenet:
[link] -
kagzer
aktív tag
válasz
spammer #22217 üzenetére
Szia
Lett próbálva KDE
ami persze még lassabb, kernelből egy korábbit próbáltam a xorg azon verziójához, ami még támogatta ezt a kártyát. Jobb azzal sem volt.
Más disztró, na az nem. Lehet teszek egy próbát valami live-el.Vladi:
Köszönöm, este megnézem emit írtál.
Valami ilyesmire gondoltam én is, hogy mindent szoftveresen csinál, de ez inkább egy fekete ködből előtörő szürke gyanú volt -
kagzer
aktív tag
Sziasztok
Segítséget szeretnék kérni, mert valami nagyon nem klappol nálam.
Adott egy Supermicro x7DVL-e gép (2db 4magos Xeob, 16GB memória), nvidia FX5200 videokártyával.
Egy korábbi javaslat alapján teljesen letiltottam az alaplapi kártyát, de még mindig olyan az egész mint amikor pl az ember videót konvertál és 100%-on megy a CPU.
Szóval "röcög" az egész, egy-egy alkalmazás betöltése elég sokáig tart, úgy "ámblokk" lassú az egész.
Próbaképp felraktam az előző tulaj által is használt 64 bites XP-t és maga a gép tudna jól működni.Azért kérek segítséget és írok ide, mert nem hiszem, hogy az természetes, hogy az Arch linux meg olyan mint a 286-osra telepített Win7...
Korábban egy Lenovo laptopot használtam, ugyancsak Arch linux-szal, ráadásul KDE-vel és soha nem volt semmi panaszom rá. Csak sajnos tönkrement, de ez most nem vág ide.
Nem gond, ha valamit mélyebben kell megdolgozni, az Arch sem magától ment fel, szerencsére egész jól megértek dolgokat, de őszintén itt egy picit megállt a tudomány.
Segítő jellegű hozzászólásokért örök hála
-
kagzer
aktív tag
Sziasztok
Nemrég jutányos áron hozzájutottam egy Supermicro X7DVL-E szerverhez.
Van benne 2db 3GHz-es 4 magos CPU, 16GB RAM.
Videókártya egy FX5200-as nvidia.
Arra keresek választ, hogy vagy maga a gép nem volna alkalmas (pl hiába a sok vas ha régi) vagy én csinálok valamit nagyon rosszul de piszok lassan tud működni.
Ez abban nyilvánul meg, ahogy egy-egy program elindul, menük és kirajzolásuk, tulajdonképpen e működése.
Igaz, ezt a típust már nem támogatja az nvidia, de visszaraktam régebbi csomagokat az nvidiás driverhez és nem javult inkább rosszabb lett.Arch Linux, openbox, LXQt.
Remélem tudtok segítrni, ha más nem egy jobbbirányba tereleni.
Köszönöm. -
kagzer
aktív tag
Sziasztok
Hathatós segítséget szeretnék kérni Tőletek egy Fedora Core 15 és openSuSE 11.4 közötti eltérés feltárásában. Konkrétan az érdekelne, hogy aki már használta mindkettőt, tud-e valami érezhető különbségről. Jelenleg openSuSE 11.4 van fent egy Lenovo SL510-es laptopon, de valahogy lomhának érzem. Bár lehet placebo...
Legfőképp a sebesség, stabilitás, támogatottság érdekel.
Nem kezdőként használok Linuxot, ismerem a EMDC szabályt.
Persze ismerem az "amelyik neked jobban tetszik" elvet, csak szeretnék olyantól infót kapni, aki már megjárta mindkettőt utat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest