- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel topik
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
Hirdetés
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ToMmY_hun
senior tag
válasz
CPT.Pirk #23713 üzenetére
Ugyanazon SSD -re szeretném a két rendszert felrakni. Linux telepítésnek hagytam 100 GB helyet, azt csatoltam fel /-ként és a Linux boot helyének az MBR-t adtam meg. Ezután grub config, de csak a Windows Recovery Boot opciót találja. Ez alapvetően jó módszer, vagy már alapjaiban hibáztam el? Swap nem kell, van RAM bőven és nem hibernálok soha.
Megpróbálom majd a 17.3-mal is, hátha az meg tudja oldani.
-
ToMmY_hun
senior tag
válasz
CPT.Pirk #23710 üzenetére
Igen, elvileg így megy. A gondok viszont ott kezdődnek, hogy a 17.1-es telepítő nem is látja a Windows 10 install-t, ezáltal nem választható ki az "Install alongside.." opció. Manuális partícionálással próbálkoztam, de az nem vezetett sikerre. Egyébként elvileg hogy kellene mennie? MRB-t állítom be linuxos boot partíciónak, avagy létrehozok egy külön partíciót erre a célra?
-
ToMmY_hun
senior tag
Valaki meg tudna dobni működőképes leírással Win 10 + Linux mint összebarátkoztatásáról? Angol is jöhet. Sokat kipróbáltam, de nem nagyon akar sikerülni. Egy darab 250-es SSD-t szeretnék használni 150-100 GB felosztásban a két OS-nek.
Előre is köszönöm a segítséget!
UI: bocsánat, ez a haladó topic, de már nem törölném ki a hozzászólást.
-
ToMmY_hun
senior tag
válasz
_Dumber_ #23303 üzenetére
Kicsit utánajártam és a VMPlayer hivatalosan nem támogat ilyen funckiót. Az oka az, hogy ez felhasználói interakciókra épít, tehát elvárja hogy kézzel állítsd le mielőtt a host-ot kilövöd alóla. A szerver verzió támogatja a host-guest együttes shutdown mechanizmust.
A megoldás emiatt nem triviális. Gyanítom, hogy a fenti okból kifolyólag a szoftver készítője szándékosan nem hagyott kiskaput ennek kijátszására, szóval csak nagyon csúnya módszerekkel lehetne ezt megoldani.
Az egyik opció, hogy készítesz egy scriptet, ami shutdown esetén fut le és várakozik addig, amíg nem állítottad le kézzel a VMPlayer-t. Aztán például írhatnál egy kapcsolat orientált protokollra alapuló szerver-kliens programot, ahol a szerver a guest OS-en fut és figyelni a klienstől (host) érkező adatokat. A host-on lévő programot a shutdown scriptet editálva az első helyre rakod, ezzel elérve hogy a shutdown szekvencia kezdetén kérje a guest leállítását. Ennek elindítását a guest egy nyugtával jelezné és mondjuk a kapcsolat megszakadásából nagy valószínűséggel arra lehetne következtetni, hogy a guest leállt. Hangsúlyozom, hogy ez iszonyat csúnya és rendkívül rizikós megoldás. Semmi sem garantálja, hogy a guest valóban leállt, előfordulhat olyan eset, hogy egy mentés megfogja a leállítást, ugyanakkor az általad írt shutdown szerver már rég leállt és nincs információd a guest valódi állapotáról. Egy fokkal jobb lenne, ha közvetlenül a VMPlayer-rel tudnál kommunikálni, de gyanítom hogy erre nem adnak lehetőséget, mert akkor nem lenne értelme ezt a feature-t a szerverben kiemelni.Mi lenne, ha alapból a szerver verziót használnád?
-
ToMmY_hun
senior tag
Igen, tisztában vagyok vele, ráadásul nem is irodai gép, csak sima konszumer. Lefuttattam többször is a GPU stressz tesztet, de semmi sem jelentkezett. Én még mindig SW hibára gyanakodom, ugyanis szinte mindig Cinnamon animációnál jelentkezik, sehol máshol. Használok néha KDE-t is, azon semmi ilyesmit nem tapasztaltam.
-
ToMmY_hun
senior tag
Na igen, viszont nem az Nvidia kari megy a gépen és a hőrmérsékletét is figyelem folyamatosan. 40 fok körül mászkál a laptop, néha pár percre felmegy ha olyasmit csinálok ami kér egy kis erőforrást,de amúgy semmi. Amennyiben HW hiba, akkor stress teszttel elő lehetne idézni, ugye?
-
ToMmY_hun
senior tag
A szürkés sávok keresztbe az stimmel, feltéve ha ilyemire gondolsz te is: Kép
Ritkán fordul elő és nem adobe flash alatt (legalábbis tudtommal, aztán persze lehet hogy valami weboldalon fut a háttérben az is). Annyira amúgy nem zavar, mert nagyon ritkán jelentkezik és csak amiatt aggódtam, hogy HW probléma.
Köszi a választ!
-
ToMmY_hun
senior tag
Sziasztok!
A napokban figyeltem fel rá, hogy a cinnamon desktopom néha - főleg animáció közben- becsíkozódik keresztbe, de csak pár frame erejéig majd minden visszatér a normális állapotba. Nem hinném hogy a hiba hardveres lenne, van esetleg valami ismert hibája a Cinnamon-nak?
A gép adatai:
Asus G550
4.3.0-040300-genericdescription: VGA compatible controller
product: 4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller
vendor: Intel CorporationKernel driver in use: i915
Új hozzászólás Aktív témák
- ASUS routerek
- Milyen légkondit a lakásba?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- AliExpress tapasztalatok
- Nintendo Switch 2
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen videókártyát?
- EA Sports WRC '23
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- További aktív témák...
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Ryzen 5 5500 / RX 6600XT / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- Apple Watch SE 40mm 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó szinte karcmentes Samsung S21FE 5G 6/128GB / 12 hó jótállás
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest