Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz samujózsi #29331 üzenetére

Akkor is lehetetlen feltörni, ha ott a header. Ezt képtelen vagytok megérteni, nem tudom miért.

Én nem szoktam eladni háttértárat, használom, amíg tönkre nem megy. Ha SSD-t adnék el, akkor vagy security erase-t nyomnék neki hdparm-mal, vagy ha ezt nem tudja, akkor blkdiscard paranccsal végigtrimezném (ez sajnos az overprovisioning területet nem törli, de a gyakorlatban egész jó hatásfokú mégis). Ha HDD-t adnék el, akkor egyszerű dd if=/dev/zero segítségével mennék rajta végig, egyetlen menetben, senki nem talált fogást még ezen a módszeren a gyakorlatban, és sokkal gyorsabb, mint a random adattal teleírás. Ami a legfontosabb: ezt közvetlenül az eladás előtt tenném meg, nem napokkal, hetekkel előre. De itt most nem ez a lényeg. Hanem hogy nem hiszem el, ha egy gépben random teleírt meghajtót látok, hogy eladás a cél. Lehet hogy ti ilyen naivak vagytok, én azonnal tudom, hogy semmilyen eladásra szánás nincs itt, a gép tulajának rejtegetni valója van és titkosít. Ennyi. Nem kell ebbe mindent belegondolni, nem a technikai szintről van itt szó, hanem életszerűségi, élettapasztalati logikáról.

Kb. olyan, mint mikor mindenki veri a mellék, hogy ő csak azért használ torrentet, mert csupa legális anyagot tölt, pl. Linux .iso-k. És bár lehet valóban erre használni, azonnal tudjuk róla, hogy bullshit, mert kifejezetten azért találták ki a torrentet, hogy jogvédett meg fizetős anyagokat tudjanak vele letölteni, és akinek fent van torrentkliens, az 99,9999999999999999999999%-ban nem csak Linux iso-kat tölt. Amivel nincs is semmi baj, csak akkor a bullshit szövegeket nem kell tolni hozzá, pl. én is torrentezek, film, sorozat, néha zene, régi játékok, stb.. Épp így a titkosításban sincs semmi kivetni való, én is használok, csak nem nyomom mellé a kamu dumát, hogy bla-bla, nem tehetek róla, áldozat vagyok, NSA elől bujkálok, eladásra lesz, meg egyéb sóder.

Na, ugyan ez van, hogy ha egy gépben teljesen random teleírt meghajtó van, én tőlem mondogathatja a tulaj, hogy eladás, meg möhöhőő, nem fogok neki hinni. Mert nem vagyok naiv, és tökéletesen tudom, hogy nem vagyok ezzel egyedül, mert itt a szakmailag kompetens kollégák is így gondolják, ismerem őket annyira, hogy ők sem ma jöttek le a falvédőről. De ha akarjátok, nyugodtan ragozzuk még, nyomhatjátok mantrában, hogy biztosaneladás, biztosaneladás, biztosaneladás, meg nincsheader, nincsheader, nincsheadeer, elméletileg, elméletileg, elméletileg, hátha segít az önámításban.

• Dißnäëß

nagyúr

Amúgy ez érdekes, én eleinte DD-vel gyalultam őket nullásra szintén, legutóbbi 3 Seagate vinyómat pedig eladás előtt HD Sentinel Surface test WRITE módban, random pattern-re állítva. Épp zenét hallgattam Foobar-omon és lusta voltam kikapcsolni és Linuxba át-boot-olni :D

Ez ekvivalens nagyjából egy dd if=/dev/urandom of=/dev/sdb bs=1M cuccal :)

• vargalex

félisten

Nálunk a céges notebook-okban lévő disk-ek sorsa is ez. Akár én adok le egy régi gépet, akár elmegy valaki.

Új hozzászólás Aktív témák