- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- LG V50 ThinQ Dual Screen - az 5G ára
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Középkategóriást mutatott be újra az Oppo
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
Öööö mi az, hogy doa?
A minden ami rendelve lett gondolom a hardver és szoftver kiépítés. 4 egyszerű terminál paranccsal le tudod ellenőrizni, hogy minden hardve az -e ami:
/sbin/lspci
Ez kiírja az összes pci(pci-e, agp) csatornán talált eszközt.
/sbin/lsusb
Ugyan az csak az usb eszközöket nézi meg.
cat /proc/cpuinfo
Ez kiírja amit a cpu-ról tudni érdemes.
cat /proc/meminfo
Ugyanaz, memóriával. Mit hagytam ki?
Felhasználóval - szerintem - a következő a helyzet:
Mivel előre telepített a rendszer, így lehet, hogy eleve van user. Azt a fiókot használhatod. Úgy is működnek a parancsok.
Vagy nincs user, de root passzt azt megmondják. (Illene.) Akkor ahogy VladimiR is mondja, root felhasználó névvel lépsz be.
Esetleg auto log inre állítják. (Csúnya dolog, az uhukat így telepítik.)
A végfelhasználónak pedig felhívod a figyelmét, hogy változtasson jelszót. rootnak és usernek is.Telepített programokat a menüben megtalálod. Vagy a yastnak van csomagkezelő része. Persze ahhoz már root jelszó kell.
Mondjuk ezt a bezárás dolgot még mindig nem értem. Felhasználót akarsz létrehozni?
Jah még egy trükk: ha a rendszerbetöltő (grub) nincs jelszóval védve, indíthatod 1-es futási szinten. e betüt nyomsz és akkor szerkeszthető a menü. A kernel kezdetű sor végére raksz egy 1-est. (vagy a single szót) Akkor úgy indul a gép, hogy kapsz egy terminált és root jogot.
Asszem ennyi. -
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Tessék: uborka kernel, kernel fogatás
-
Vladi
nagyúr
válasz
Anakin007 #5572 üzenetére
Minden csomagkezelő adatbázis alapján dolgozik. Ebben benne vannak az elérhető csomagok. Biztos az urpmi is tud keresgélni. Az rpm biztos. Nézd át a kapcsolókat.
Magyarországon az emberek valahogy debian irányultságúak. Úgy látszik van valami térség szerinti felosztás.
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
zoltanz #5534 üzenetére
A legtöbb mp3 lejátszó képes pendriver módon üzemelni. Vagy át kell kapcsolni egy pöcköt, vagy simán is.
A fájlrendszere leggyakrabban fat 16. Ezt linux alól is létrehozhatod. Gparted pl.
De az is lehet, hogy az mp3 lejátszó magát is meg tudja formázni.De nem írtad, hogy mi a probléma. Átformáztad, és nem tudja lejátszani, vagy fájlokat nem tudsz felvinni rá, vagy mi?
-
Vladi
nagyúr
qBittorrent. igaz qt4 de akkor is light. Van .deb de forgatni is könnyű.
-
Vladi
nagyúr
Több magot még sosem használtam. De a gyári kernelben benne van az smp szerintem.
servusr@home-server:~$ uname -a
Linux home-server 2.6.20-16-server #2 SMP Tue Feb 12 05:48:21 UTC 2008 i686 GNU/Linux
servusr@home-server:~$mod: hoppsz... ez szerver kernel.
Szerintem normális. Végül is mindkét magod dolgoztatja.
cat /proc/cpuinfo
Rá is lehet hagyni, de trükközni is lehet. Hogy, arról fognincs.
Megvetted a lapot? -
Vladi
nagyúr
Most nézegetem ezt az upstart dolgot. De nem igazán értem miről szól.
Mit jelent az esemény alapú szabályozás? Hogy néz ki ez a valóságban?
Nincs valami egyszerű leírás erről? Vagy valaki pár mondatban össze tudná foglalni miven tér el a System-V init rendszertől? -
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
válasz
eziskamu #5409 üzenetére
Hali!
Az x64-et én még mindig nem tudom nyugodt szívvel ajánlani. Inkább maradj a 32-esnél. Amazt semmi nem indokolja.
Disztrónak elvileg bármilyen nagy jó, szerintem csomag is lesz 2600prohoz.Az alaplapi kérdés lehet már gond, de ez is megoldható. Szerintem csak a busz id-t kell átírni xorg.confban.
Hogy melyik dvin van az mindegy.
-
Vladi
nagyúr
Pendriveról telepített uhun mit csinál az automount?
Fsbatról érdekességek. -
Vladi
nagyúr
Gnóm: Rendszer - Beállítások - Megjelenés - Megjelenés
Fogod és szétkapsz egy témát tetszés szerint. Vagy megnyomod a telepít gombot és telepíted amit a gnómlúkról letöltöttél. -
Vladi
nagyúr
odonye:
Terminálban indítsd és nézd meg a kimenetét. Amúgy ez nem egy démon? Annak nem nagyon van interface.
Bundás22:
Úgy híjják: vista -
Vladi
nagyúr
válasz
dorkababa #5149 üzenetére
Üdv!
rtorrent, és akkor bármely szerver disztró megteszi. Lehet ubuntu, de nem feltétlenül. Debian jó választás lehet, bár kicsit nehezebb. wlan: passz. Elvileg megoldható parancssorból.
Böngésző mihez kell? Winhez pedig samba kell.Erről is írás.
De jön majd ngabor2. Szerintem ő dolgozott epijáva.
-
Vladi
nagyúr
Köszi a válaszokat srácok az nfs problémámra. Az a helyzet, hogy az uborka 1000-nél kezdi el kiosztani az idket a fedóra meg 500-nál. Úgyhogy mindenképpen szinkronizálnom kell.
Az 1.-es megoldás tűnik járhatóbbnak, de lehet, hogy elhalasztom. A 8.04-nél úgyis át akarok állni szerver verzióra.Viszont ha akkor szinkronizálok, elég az ottani usernek megadni a számot? Vagy a nevet is úgy kell megválasztanom?
-
Vladi
nagyúr
Nokéremszépen!
Azt hiszem rájöttem az nfses problémám nyitjára! Az a gond, hogy a szerveren lévű user azonosítója 1000, míg a kliens gépen a user azonosítója 500. Ezért nem engedi törölni az ott létrehozott állományokat.
Viszont arra tök egyedül rájöttem, hogyha simán átállítom a user azonosítóját sok jóra nem számíthatok.De mégis hogyan lehetne ezt a problémát áthidalni?
-
Vladi
nagyúr
válasz
Forest_roby #5067 üzenetére
Amd-s lap... amd chip, processor fogadás, vagy gyártmány?
Ha nem tévedek itt épp a te gépedet elemezgetik.
Kicsi bütykölés és teljes funkcionalitást jósolnak.
Pfujj pfujj Vladi! Hát keresőt csak én használok?
-
Vladi
nagyúr
Itt a chip lehet kérdéses. Kérdezd a "barátunkat". Én kérdeztem, azt mondta megoldható. Bár az itnegrált ati...
-
Vladi
nagyúr
válasz
sto1911 #5043 üzenetére
Ami neked kell:
- random szerver disztró (grafika nélkül)
- ssh beállítva (mind tudja yes-yes varázsszóra)
- rtorrent kliens
- rtorrent klienst elérő felület (screen, vagy szép színes dolgok)
- samba
- kitartás
- szorgalom
Ha nagyon idegenkedsz a termináltól, akkor egy gyors grafikus felületű disztrót válassz. (xfce, fluxbox) megy gyors klienst (transmission)De voltak szép címlapos írások a témában:
http://logout.hu/iras/hangtalan_letoltoszerver.html
Bár ez elég konkrét.
http://logout.hu/iras/samba_configolas.html
Ezt meg gatyábaráztuk. -
Vladi
nagyúr
Elvileg az ntfskonfi is azt piszkálja. Elvilag. GYakorlatilag más is történik.
Azért hoztam fel az fstabot, mert oda kézzel is könnyen berakod az ntfs partíciókat. Bár wubi esetén lehet, hogy zavarosabb a dolog.
[Ez a wubi egy átok.]
(Ha válaszolsz, azt a másik topikba léci, mert így kaotikus lesz.)
-
Vladi
nagyúr
válasz
cucmalajmc #5016 üzenetére
2.6.23.18-at
De most komolyan! Ez egy szakállas kérdés. Amelyik teccik. Itten egy kis segítő oldal:
http://www.zegeniestudios.net/ldc/Wow, akárhányszor csinálom meg, mindíg fedórát adja.
-
Vladi
nagyúr
válasz
cucmalajmc #5014 üzenetére
Komolyan mondta. Játékhoz windowst. A linux nem játékszer.
De néhány komoly válasz (közhely):
- stabilitás
- flexibilitás
- átláthatóság
- biztonság
- kártevő mentesség
- egyszerű programkezelés/frissítés/nyilvántartás -
Vladi
nagyúr
válasz
cucmalajmc #5010 üzenetére
Áááá... fél év használat után Te magad is fel tudod majd sorolni az előnyeit. Csak el kell jutni addig.
-
Vladi
nagyúr
0. nem olyan sok. Plusz ahogy fentebb monták, az a nevük amire használják. De itt van egy kis magyar man.
1. Nem gond, csak a megfelelő ablakozó könyvtárak legyenek fenn. De azokat felteszi a csomagkezelő.
2. Programozáshoz van sok csomag, de egy sima szövegszerkesztő konzol és fordító is elég. kicsitomi ír errőr sorozatot, abban van linuxos rész. [Vajon miért...
]
-
Vladi
nagyúr
válasz
Csokimester #4994 üzenetére
Akkor itt válaszolok, hogy végképp agyvérzést kapjon az utókor.
Az a telepítő kellne amivel már vagy sokszor telepítettél.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Csokimester #4992 üzenetére
És ezt a biztonság kedvéért beírtad egy csomó linuxos topikba.
Egyébként annak, hogy milyen partíció van vagy nincs, nem sok köze van ahoz, hogy a win telepítő látja -e a vinyót. Talán kellene valamilyen dirver hozzá. De ebben a winesek a kompetensek.
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Nos azt hiszem, egy kis segítségre szorulok.
nfs megosztást használok lanban, de valahogy nem stimmel.
A szerver oldal így néz ki:
-ubuntu 7.04 i386
- az exports fájlban pedig:/shared 192.168.2.xxx(rw,async)
A kliens oldal:
- Fedora 8 i386
-fstab:192.168.2.xyx:/shared /mnt/server nfs rw,soft,timeo=3 0 0
Persze kézzel engedi csatolni, akkor ez történik:
[root@localhost ~]# mount /mnt/server/ -v
mount: trying 192.168.2.xyx prog 100003 vers 3 prot tcp port 2049
mount: trying 192.168.2.xyx prog 100005 vers 3 prot udp portA gond az, hogy rendszer indításnál (kliens)nem csatolja fel automatikusan. Valamint nem engedi törölni a fájlokat. (Hozzáférés megtagadva.)
Ötlet? -
Vladi
nagyúr
Aki kíváncsi a KDE 4-re azoknak érdekes lehet a Fedora 8-ra épülő kde4 live cd. Letölthető innen.
-
Vladi
nagyúr
Nem tudtok egy helyet, ahonnan le lehet tölteni a régebbi flash playereket? A legújabbal nem megy linux alatt az opera.
-
Vladi
nagyúr
válasz
tommy205 #4860 üzenetére
Sajan nem értek a windowshoz. Nem tudom hogy érd el és szerintem ezen topik egyik látogatója sem tudja.
A linpust dobd a fenébe, mert arra még grafikus felületet sem adnak, csak rádobják, hogy nesze van rajta opsys.
Viszont a format c:\ linux alatt a terminálban megér egy nagy: LOL-t.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Antivírus szoftverek, VPN
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- Nike Airmax 720 43-as sneaker eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest