- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Google Pixel topik
- Yettel topik
- iPhone 17 képernyővédő üvegek mutatják meg a méretkülönbségeket
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Telekom mobilszolgáltatások
Hirdetés
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lenry
félisten
válasz
kezdosql #27310 üzenetére
Probaltam, de valami olyasmit ir, hogy nincs ra jogom
akkor indítsd
sudo
-valAhogy feltettem, webre csatlakozasnal kozel 400 MiB-rol pontosan 1 GiB-re nott az azonnali adatforgalom.
mi az, hogy azonnali adatforgalom? 600 megát nem két pillanat letölteni, ha 400-ról 1GB-re ugrik egy számláló, akkor az a számláló nagyon valószínű, hogy rossz.
olyan sincs, hogy 400MB-t azonnal letölt.mi írja egyáltalán ezt a számot?
-
Lenry
félisten
válasz
MasterMark #27282 üzenetére
Ctrl-A Ctrl-K (mint Kill) zárja be, vagy Ctrl-D (minz Disconnect)
-
Lenry
félisten
az egyik leghasznosabb program az
mc
utánnálam legalább 10 különböző screen fut, mert vannak egyszerűbb programok, amiket nem lehet "démonizálni", de valahogy muszáj megoldani, hogy mindig fussanak
(#27274) MasterMark nálad akkor valami használni is próbálja, mert bár nálam is előfordul nem egyszer, de azért spammelésnek nem mondanám, hogy néhány naponta megjelenik...
-
Lenry
félisten
válasz
MasterMark #27271 üzenetére
Valószínű nekem is csak ez van, ugyanúgy HP szerver.
nekem is tele vannak a HP szerverek ezzel, amíg nem okoz problémát, ignorálom
-
Lenry
félisten
válasz
Osiris #27203 üzenetére
az oké, hogy futtathatja bárki, de a usered PATH-jában alapesetben nincs benne az
/usr/sbin
, így a bash nem fogja megtalálni aservice
binárist, hacsak nem teljes elérési útvonallal adod meg.lenry@Echo-Five:/$ echo $PATH
/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/games:/usr/gamescronban nincs esetleg valami?
crontab -e
ha@reboot
-tal kezdődik ott egy parancs, az pl minden bootkor lefut a nevedben/etc/init.d
,/etc/rc.d
meg/etc/cron.d
mappákban nézz körbe, bár itt inkább a root cuccai szoktak lenni...nézd meg mit mond a
journalctl
, esetleg a/var/log/daemon.log
, hátha ott látszik valami -
Lenry
félisten
válasz
Osiris #27199 üzenetére
a
service
bináris az/usr/sbin
-ben van, tehát alapesetben csak rootként futtatható.lásd
lenry@Echo-Five:/$ service
-bash: service: command not found
lenry@Echo-Five:/$ sudo su
[sudo] password for lenry:
[root@Echo-Five /]# service
Usage: service < option > | --status-all | [ service_name [ command | --full-restart ] ]gondolom a bashrc-dben van egy ilyen parancs, ami a normál usered neve alól nem tud emiatt lefutni
-
Lenry
félisten
válasz
growler #27194 üzenetére
On November 15, 2018, Norton ConnectSafe service is being retired or discontinued meaning the service will no longer be available or supported. You may continue to use ConnectSafe until November 15, 2018. However, we do recommend that you take a moment to review important details related to this announcement below.
-
Lenry
félisten
Nem a Linux a háklis, hanem a gyártók tojnak a Linuxosok fejére. Ha van is az adott nyomtatóhoz Linux driver (ppd) a CUPS-hoz, az 99% hogy x86 lesz, a rPi meg arm.
Egyébként meg a kollégának van igaza: vegyél egy hálózati nyomtatót. Eggyel kevesebb hibaforrás, hat nagyságrenddel kevesebb önszopatás.
-
Lenry
félisten
válasz
Dr.FantastiK #27057 üzenetére
a kézikönyv nem mond semmit a témában, csak hogy ez az opció hol kapcsolható ki/be, de lehet, hogy érdemes volna a fejlesztőktől megkérdezni
-
Lenry
félisten
válasz
Flowtation #27053 üzenetére
az Active Directory meg a WDS miatt én nem szopatnám magam Linux-szal
-
Lenry
félisten
válasz
Dißnäëß #27048 üzenetére
nem rosszindulat, egyszerűen csak nem látjuk, hogy mit akarsz.
nagyjából minden hozzászólásod egy nem létező problémára keres valami bonyolult megoldást "tanulás" felkiáltással.döntsd el, hogy mit szeretnél?
ne ilyen tág dolgokat mondj, hogy "rendszerüzemeltetni akarok!".ha van egy problémád, egy konkrét problémád, abban tudunk segíteni.
=> ezt akarom megoldani, ezzel a céllal, így próbáltam, itt állt meg a tudomány, mit b*sszak vele, hogy jó legyen?
erre való ez a topik.
lehet, hogy még ekkor sem tudunk segíteni, mert bármennyire is szerteágazó tapasztalattal rendelkeznek az idejáró kollégák, mindenhez nem értünk.Hosting-olni ezt-azt, közös tárhely haverommal VPN-en keresztül, email hegyek több domain-el, hobbi oldalak, mittomén, mindenféle ökörködésre, ami által közben mélyedek ebbe-abba, mikor mibe.
na, ez meg az, amire mégis mit kellene mondanunk?tldr: értékeljük a lelkesedésedet, csak nem tudunk vele mit kezdeni
-
Lenry
félisten
válasz
Frawly #26986 üzenetére
Ebben azért nem vagyok biztos, hogy RAID-et ilyen könnyű lenne megnövelni, hogy egyszer egy nagyobb diskre építed újra a tömböt, aztán a másik lemezt cseréled ki nagyobbra.
pedig ezt pont lehet, igaz az én esetemben nem volt LUKS meg LVM meg egyéb nyalánkságok
-
Lenry
félisten
válasz
bambano #26931 üzenetére
senki által nem ismert okból
erről a Magic - More magic kapcsoló sztorija jut eszembe, gondolom ismered... -
Lenry
félisten
válasz
R̲e̲m̲ #26866 üzenetére
Mikrotik hAP ac2 20k körül van, és nagyjából a húszszorosát tudja annak, amire bárkinek is valaha szüksége lehet.
vagy igazából bármely más routerOS-es eszköz, de most épp' ez a megfizethető bajnokuk. -
Lenry
félisten
válasz
Andralin #26771 üzenetére
Nem abban kértem tanácsot, hogy milyen más koncepcióval lehetne még működtetni ezt a rendszert
ezt értjük, csak szeretnénk megérteni, hogy miért ragaszkodsz ehhez a túlbonyolított rendszerhez és miért nem jó a világ 99.999999%-nak tökéletesen megfelelő INTERNET -> router -> belső LAN kialakítás?
bármilyen szolgáltatást, akármit nyújt a mostani a rendszer, lehet, hogy simán megoldható lenne az általad fentebb vázolt autofelláció nélkül is. -
Lenry
félisten
-
Lenry
félisten
válasz
CPT.Pirk #26724 üzenetére
NVIDIA-ék szerint a legacy-státuszú 390.x driver a neked való
-
Lenry
félisten
cronból lefut egy shellscript, amiben az rsync SSH-n keresztül letölt pár fájlt. eddig szuper.
a scriptet a nobody futtatja, ami eddig működött is, most viszont futás helyett elhasal azzal, hogyCould not create directory '/nonexistent/.ssh'.
Warning: Permanently added 'asdfasdfadsfa.com,78.xxx.xxx.xxx' (ECDSA) to the list of known hosts./nonexistent ugyebár a nobody home könyvtára Debian esetén, és persze, hogy nem létezik.
hiába mondom az SSH-nak, hogy hagyja a francba a .ssh könyvtárat, nem tudom ezt kiverni a fejéből.
rsync -riHvz --chmod=ugo=rwX -e "ssh -o StrictHostKeyChecking=no -o UserKnownHostsFile=/dev/null -i /home/stbstbstb" egyéb parancsok
-
Lenry
félisten
válasz
davidvarga #26527 üzenetére
cut -c 51-
azt hiszem, hogy a második találat
-
Lenry
félisten
válasz
davidvarga #26525 üzenetére
figyelmesen nézd végig, részletesen elmagyarázza a folyamatot
-
Lenry
félisten
válasz
ubyegon2 #26521 üzenetére
2 fájl, 2GB, tehát 1 fájl 1GB, 1000 sorral leosztva egy sor ~1.073.741 karakter hosszú (feltételezve, hogy egyszerű szövegfájlok).
nem csoda, hogy tördelni akarjaőszintén kíváncsi lennék, hogy milyen elszabott programnak lehet ez az outputja...
vagy hogy miért nem rögtön ezt a monstre számömlenyt előállító programot kéri meg a kolléga, hogy legyen oly' kedves és 32 karakterenként üssön már egy\n
-t -
Lenry
félisten
válasz
davidvarga #26514 üzenetére
Fold parancshoz van kapcsoló ami el is menti a tördelt fájlt
...ahogyan az összes többi parancs kimenetét el lehet menteni.
fold -w 128 | fold -w 96 | fold -w 64 > fajl.txt
-
Lenry
félisten
válasz
davidvarga #26510 üzenetére
ha esetleg mégsem sikerülne, akkor viszont kérlek egy óvatos lépéssel nézz át a Linux kezdőknek és/vagy a Shell Script topikba, mert a kérdésed sokkal inkább tartozik oda.
köszi -
Lenry
félisten
válasz
#73749248 #26457 üzenetére
Semmilyen asztali OS-en nincs semmi az asztalomon. Windowson a Start gomb - program első pár betűje - enter, Linuxon Alt-F2 - program első pár betűje - enter (OS X-en is beállítottam ugyanezt). Ennél csak a dedikált, globális gyorsbillentyű a gyorsabb, ahová Win+1, 2, stb-re szoktam beállítani a legsűrűbben használt programokat.
Elképzelni sem tudom hogy miért akarnék az asztalomon ikonokra kattintgatni.
-
Lenry
félisten
válasz
MasterMark #26381 üzenetére
mondom: mielőtt a terminálba beírod a
make
parancsot, előtte írd be, hogy./configure
ez egyrészt végigellenőrzi, hogy a fordításhoz szükséges minden követelmény teljesült-e, másrészt létrehozza azt a konfigurációs fáljt, ami alapján a fordító elvégzi a dolgát, amikor kiadod amake
parancsot.
ha jól értelmezem a screenshoton lévő hibaüzenet, akkor az ezt a konfigfájlt hiányolja.egyébként muszáj ezt így fordítgatni, tuti nincs benne valami tárolóban, üzemkészen?
-
Lenry
félisten
válasz
MasterMark #26378 üzenetére
nem a linux-headers-szel van a problémája, hanem hogy a
make
előtt általában szokott kelleni egy./configure
is -
Lenry
félisten
válasz
#73749248 #26365 üzenetére
Van ignore gomb csak elő kell rá fizetni, mindazonáltal nem javaslom a kolléga ignorálását, igen sokat lehet tőle tanulni Linux témában.
-
Lenry
félisten
SSH tud olyat hogy nem lokál címekről csak kulccsal engedjen be?
-
Lenry
félisten
válasz
totron #26302 üzenetére
Clonezillával csinálsz egy mentést a mentendőről az USB-s HDD-re, amit aztán visszaállítasz az SSD-re.
a Clonezilla nem dd-vel ment, ezért a mentett képfájl kb akkora lesz, amennyi a benne tárolt adatok összessége -
-
Lenry
félisten
szüleim gépén szeretnék valahogy olyan bejelentkezést, mint a Windowsban, ahol egyszerűen egy képre / névre kattintva, jelszó nélkül be lehet lépni.
ne kelljen nevet meg jelszót beírni.hogyan oldható ez meg? cserbenhagyott a Google-fum
Fedora 17 + KDE
-
Lenry
félisten
vagy ennél még két nagyságrenddel egyszerűbben:
/etc/apt/sources.list
-be beleírod, hogydeb http://httpredir.debian.org/debian/ stable main contrib non-free
aztán
# apt-get update && apt-get install firmware-realtek
újraindítasz, kész
-
Lenry
félisten
válasz
olivera88 #26243 üzenetére
# apt-get update && apt-get upgrade
# apt-get install linux-headers-amd64
(64 bites Debianon legalábbis)aztán belépsz a kicsomagolt mappájába ennek a cuccnak
# make
(szerintem sosem adunk ki make parancsot rootként, de a mellékelt manuál szerint igen)# checkinstall
(lehetnemake install
is, de a checkinstall csinál egy szexi .deb fájlt, így nem kell újrafordítani, és van mit uninstallálni, ha bármi miatt erre igényed támad)újraindítasz, kész.
-
Lenry
félisten
válasz
Ablakos #26138 üzenetére
mi a RAID1? a rendszer vagy a cél, ahová menteni akarsz?
egyébként én a Clonezillát ajánlom, kb bármit bárhová elment, baromi egyszerű használni, nekem eddig csak pozitív tapasztalatom van vele
-
Lenry
félisten
Off, de én egy órája ezen röhögök, avagy hogyan kell elriasztani a létező legtöbb potenciális felhasználót a disztródtól
-
-
Lenry
félisten
válasz
Orionhilles #26011 üzenetére
nem a BIOS-ban lőtted valahogy ki?
-
Lenry
félisten
van rá valakinek valami halvány ötlete?
-
Lenry
félisten
Rsyncnek lehet valahogy olyan listát adni, amiben nem csak a feltöltendő fájlok, de azok célmappái is meg vannak adva?
Tehátfoo1.bar -> /egyik/mappa
foo2.bar -> /masik/mappa
Stb...? -
Lenry
félisten
olyan nyűgöm akad, hogy időről időre igen csúnyán belassul a Samba a céges szerveren. értsd >1000kByte/sec-t se éri el a másolási sebesség.
mindenféle mindent kipróbáltam hasztalanul, mire a démonidézőmtől kaptam egy ősi tekercset, amin az állt, hogy
# echo 3 | tee /proc/sys/vm/drop_caches
ez ideig-óráig működik, de egyrészt nem szeretem a feketemágiát, másrészt nem tiszta, hogy ez miért működik, és ezért sem tetszik, plusz nyilván nem oldja meg a problémát, de sajnos a leghalványabb ötletem sincs, hogy merre induljak el a probléma keresésében...
lenry@RenderServer ~ $ uname -a
Linux RenderServer 4.9.0-3-686-pae #1 SMP Debian 4.9.30-2+deb9u1 (2017-06-18) i686 GNU/Linux
lenry@RenderServer ~ $ free -m
total used free shared buff/cache available
Mem: 15903 281 15307 58 314 14517
Swap: 0 0 0
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550 R5 3600 16GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD RX 5700 XT 8GB CM MasterBox MB500 700W
- iPhone 15 Pro 128GB Black Titanium Új eredeti Apple akkuval, USA model
- BESZÁMÍTÁS! Asus A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX 2080 Ti 11GB Zalman M4 FSP 700W
- Gamer Notebook! Lenovo Ideapad Gaming3! I7 10750H / GTX 1650Ti / 8GB DDR4 / 256GB SSD
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest