-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
Igen, naplózza, a /var/log/kern.log-ba. Amikor már elindultak az applikációk, szerverek, azok a saját logjukba írnak, amelyiknek van, a többi a syslogba.
Ha vinyó bajod van, smartmontools csomagot érdemes feltenni és olvasgatni a diszk smart logját.
Szerk: a másik hsz-edben található hibaüzenetnél először menteni, majd menteni, utána megnézni, hogy a diszk kábelei nem lötyögnek-e, kontaktosak-e, eltöprengeni, hogy volt-e szétszedve és macerálva a gép, stb. takarítani, esetleg tápot cserélni, és ha ez mind sikertelen, akkor vinyó jobb kézzel bal váll fölött
-
bambano
titán
-
bambano
titán
válasz
Major Major #8208 üzenetére
megvan az összes virtuális terminál a /dev-ben?
ezt a parancsot karakteres konzolról kell kiadni, nem xterm-ből.
Ha karakteres konzolról nem megy, akkor ott valami telepítési probléma van.
-
bambano
titán
válasz
Major Major #8204 üzenetére
Például elindítod az elsőt normálisan, zárolod a képernyőt és az unlock menüben van másik useres indítás.
Például ahogy az előbb írtam.
Például ha egy képernyőn szeretnél két vagy több X sessiont, akkor felrakod a nested szervert (xnest csomag). -
bambano
titán
válasz
Major Major #8198 üzenetére
Igen.
Ha elárulnád, milyen linux...
A mostani debianokat nem tudod úgy felrakni, hogy ezt ne lehessen megoldani benne.
Ha mindenáron kézzel akarod farigcsálni, akkor meg
startx -- :1 -
bambano
titán
Elég, ha az vírusos, ahonnan a webes tartalmat feltöltötték... és ha csak egy url redirect van a weblapok között, akkor azt nem fogja megtalálni a víruskergető.
keresd meg azt a html-t, ami erre a lapra hivatkozik.
Ja, az nem lehetetlen esemény, hogy sok másnál is éppen ez a vírus dühöng
-
bambano
titán
Ezzel a chatscripttel:
# This chatfile was generated by pppconfig 2.3.18.
# Please do not delete any of the comments. Pppconfig needs them.
#
# ispauth PAP
# abortstring
ABORT BUSY ABORT ERROR ABORT 'NO CARRIER' ABORT VOICE ABORT 'NO DIALTONE' ABORT 'NO DIAL TONE' ABORT 'NO ANSWER' ABORT DELAYED
# modeminit
'' ATZ
# ispnumber
OK-AT-OK "ATDT*99***1#"
# ispconnect
CONNECT \d\c
# prelogin
# ispname
# isppassword
# postlogin
# end of pppconfig stuffÉs ezzel a ppp konfiggal:
# This optionfile was generated by pppconfig 2.3.18.
#
#
hide-password
noauth
connect "/usr/sbin/chat -v -f /etc/chatscripts/tmobile"
debug
/dev/rfcomm0
115200
defaultroute
noipdefault
user ""
remotename tmobile
ipparam tmobile
usepeerdns
novjmegy nekem a rózsaszín, amikor bluetoothon keresztül tolom a mobilnetet. Ebből neked az rfcomm0 ttyACM0 lesz, a többi szerintem ugyanaz. A telószám az ATDT után van.
-
bambano
titán
Lássuk a különbséget aközött a gép között, ami ott van előtted az asztalon és mindent azon csinálsz, a levél olvasástól kezdve a lógás közbeni jutubozáson keresztül a csicsergésig, meg aközött a (vélhetően szerver feladatokat ellátó) gép között, amire csak akkor jelentkezel be, ha meló van vele, egyébként kerülöd, mint a leprást.
-
bambano
titán
Az, hogy mit csinál a mobil, meg mit hazudik neked arról, amit csinál, itt eléggé nem esik egybe
A lényeg az, hogy analóg modem felületet emulál az usb fölött emulált soros port fölött
Ezek után tárcsázni kell a ppp szerverük számát, amire az elérhető legjobb rendszerben (gprs, hsdpa, ami éppen van), felépít egy virtuális kapcsolatot és beirányít a ppp szerverbe. Usernév, jelszó nem szokott kelleni, azt a telefon azonosíthatósága pótolja.
A lényeg, hogy vannak kacifántok a dologban, de azzal neked nem kell foglalkozni, mert szabvány modem felületet kapsz a mobiltól, amin csak tárcsázni kell és azon szabvány ppp forgalom működhet. A behívás lehazudása csak azért kell, hogy neked ugyanazzal a szoftverrel menjen a kapcsolat, mint régen az analóg modemeknél.
-
bambano
titán
Akkor rakj fel egy minicom nevű progit, azzal próbáld meg elérni a /dev/ttyACM0-n keresztül a telefont. Ha az alap ccitt/itu parancsok működnek, akkor a ppp is fog. leginkább atz-vel teszteld.
Ha ez kész, akkor ppp-config, a telefonszámot ki kell találni, mert elvileg szolgáltató függő, de előfordulhat, hogy ugyanaz. Fent kell lenni a ppp-config és a ppp csomagoknak.
Vagy faraghatod kézzel a /etc/ppp, /etc/ppp/peers alatti fájlokat -
bambano
titán
-
bambano
titán
Ha hőmérsékletet szeretnél tesztelni, akkor tölts le egy kernelforrást és végtelen ciklusban fordítsd le, lehetőleg több szálon. Nagyon sok szálat ne használj, mert ha elkezd swappelni, akkor csökken a proc kihasználtság.
Másik út a bc-vel szép számok (pi,e) számoltatása sok jegyre. Ezt is lehet több példányban (pl. procimagok száma+2).
-
bambano
titán
Ha áramszünet miatt volt leállás és nincs olyan ups-ed, ami össze van kötve a géppel, akkor minden oprendszer szépen, csendben, nyom nélkül leheli ki a lelkét, amikor elmegy az áram.
Kevésbé szerencsés esetben összeomló fájlrendszerek újraépítésének szükségességéből tudhatod, hogy nem teljesen szabályosan állt le. De hogy a szabálytalan leállásnak áramszünet vagy más volt-e az oka, az szerintem kideríthetetlen.
-
-
bambano
titán
valakinek van tapasztalata linuxon contact/todo/calendar szinkronizálással telefonra?
-
bambano
titán
válasz
GodHeart #7958 üzenetére
debian tud netinstallt preseedelve és akkor felmegy beavatkozás nélkül.
a preesed konfig legyártása nem triviális, de azért tanulható.
esetleg érdemes egy látható gépen előtte tesztelni, gyakorlatozni.érdekelne, hogy milyen az a szervergép, amiben nincs semmi és nem is lehet belerakni semmit...
-
bambano
titán
A xen program, aminek a lényegi részét hypervisornak hívják, úgy csinál, mintha nem egy pc-d lenne, hanem több, vagyis virtualizál. Mindegyik virtualizált gépre be lehet bootoltatni egy operációs rendszert. A gond az, hogy ez úgynevezett paravirtualizációt használ, ami jelen mondatban azért fontos, mert csak módosított oprendszert lehet rá telepíteni és az xp átfaragása jelenleg még nem az igazi. Linux megy rajta jól.
-
bambano
titán
válasz
dabadab #7944 üzenetére
Szerintem akár a debian installer netbootos fejezetéből, akár a neten fellelhető millió debian alapú terminál projektből ki lehet nézni, hogyan bootol egy debian netről, utána oda kell tolni neki a live cd-ről átmásolt könyvtárstruktúrát nfs-en. Nem hinném, hogy nagyon bonyolult lenne. Ki kell szedni a cd-ből a kernelt meg az initramfs-t és azt bootoltatni pxe-vel.
-
bambano
titán
válasz
Major Major #7935 üzenetére
Nem, mert initramfs-sel még azt is lehet, hogy meg lehetne oldani.
A fő gond az, hogy a unixos fájlrendszerek szolgáltatásai közül többet nem támogat, ha jól tudom. Már a mountolással is voltak gondok. Mármint a felmountolt ntfs-be mountolandó másik fájlrendszerrel. -
bambano
titán
válasz
total90 #7930 üzenetére
Ha az, hogy egy áramszünet vagy egyéb baj után mennyi idő alatt indul el a rendszer, akkor ext3-at. Ha az számít, hogy mennyire gyors az írás, akkor ext2-t. Ha sok fájlod van, sok könyvtár, akkor tesztelni kellene, hogy reiser vagy xfs.
Első nekifutásból ext3, ha meg tényleg kell a tempó, akkor ext2.
-
bambano
titán
válasz
total90 #7923 üzenetére
Kizártnak tartom (legfeljebb megcáfoltok), hogy a rendszernek jó lenne ntfs... A mountolást, a device node-okat, a pipe-okat nem hiszem, hogy az ntfs kezelné.
Azt, hogy milyen fájlrendszer, az alkalmazás és a környezet dönti el. Az ext4 az, amit utolsónak javasolnék. Pl. stabil debianban sincs még ext4.
-
bambano
titán
Milyen alaplapon van 4 atom proci?
Az a baj a tömörítéssel, hogy illene konzisztens állapotot menteni, vagyis nem árt, ha a tar-ban levő fájlok a rendszer ugyanazon időpontbeli állapotát tükrözik. Mert az úgy gány, hogy zajlik egy tranzakció vagy frissítés és a tarba az egyik fájl az ez előtti, a másik meg az ez utáni állapotában kerül. Ha tömörítesz, hosszabb az idő, amíg nem szabad piszkálni a rendszert.
Persze ha valaki tud snapshotolni lvm2-vel, akkor ez nem gond
-
bambano
titán
válasz
Csakénvagyok #7844 üzenetére
Őskövület nem őskövület, a p2-esek már elég combos gépek szerintem. Most fogok install szervert csinálni egy amd geoda 500Mhz-es pici gépből, mert utálom a nem opensource firmware kavarást...
-
bambano
titán
válasz
Csakénvagyok #7839 üzenetére
Ilyen titkos infókat nem szoktunk kiadni... ebben a topicban is volt már róla szó, itt
-
bambano
titán
válasz
szaszayanou #7823 üzenetére
debiant kicsit nehezebb konfigolni, de szerintem rendesebben van összerakva.
-
bambano
titán
ez az egyszeres & pont nem jó. két && kellene szerintem.
az eredeti kérdésre válaszolva meg megnézném, hogy minden környezeti változó ugyanúgy van-e beállítva, amikor automatikusan indul a cucc, mintha kézzel.
pl. egy set kimenetét összediffelni mindkét esetben elég hasznos tud lenni. -
bambano
titán
Neked minek linux?
Ha olyan oprendszert akarsz, ami úgy néz ki, mint az xp, úgy működik, mint az xp, ugyanolyan programok futnak rajta, mint az xp-n, akkor használj xp-t.Azért felrakni egy ubuntut, hogy két nap múlva csalódva leszedd és beállj a linuxot szidók táborába, felesleges energiapazarlás.
-
bambano
titán
válasz
Studiossrác #7705 üzenetére
Ez a gyártó és a sáv, amit használ. A pontos típusa kellene, nem ez.
-
bambano
titán
válasz
Studiossrác #7702 üzenetére
A pontosan milyen wifi kártyát?
-
bambano
titán
válasz
Studiossrác #7700 üzenetére
Azt, amihez a közeli haveri körből segítséget tudsz kapni.
-
bambano
titán
válasz
ColonelBart #7698 üzenetére
Kedves ColonelBart!
Mi itt segíteni szoktunk. Nem megoldjuk mások problémáit, pláne nem elvégezzük mások helyett az egyetemet, hanem segítünk abban, hogy a megoldáshoz vezető útra rátaláljon valaki. Amibe semmiképpen nem értendő bele teljes feladatlapok kidolgoztatása másokkal.
A megoldáshoz mawk, cut, tr, sed, who, id, find parancsok szükségesek, illetve a shell átirányítás ismerete. Manra fel, happy hacking.
-
bambano
titán
Ott kellene kezdeni, hogy megnézni, milyen tűzfal van, milyen portok vannak nyitva, min keresztül lehet támadni. Lehet phpmyadminon, mysql felületen meg még halom mindenen keresztül is próbálkozni.
Nem ártana alaposan szétnézni, lementeni mindent, ahol nyoma maradhatott a műsornak majd újrarakni 0-ról az egész miskulanciát.
-
bambano
titán
válasz
VladimirR #7663 üzenetére
igen, azt.
A fájlrendszerben nem javaslom a hagyományok követését, van linux file system hierarchy standard nevű doksi, szerintem azt érdemes követni. A /opt más oprendszereken az oprendszer által felpakolt, de az alapértelmezett oprendszerbe nem tartozó, opcionális csomagok gyűjtőhelye.
A saját magamtól felhekkelt programokat a /usr/local alá szoktam pakolni.
-
bambano
titán
válasz
VladimirR #7658 üzenetére
Én olyankor külön könyvtárba szoktam tenni és legyalulom a könyvtárat, ha már nem kell. Vagy az összetartozó csomagokat szoktam egy könyvtárba tenni.
Utána elég a linkernek megmondani, hogy ott is van .so, nem feltétlenül kell linkelgetni. A rá épülő programok fordításakor meg megmondom, hogy ott is vannak headerek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Core V21 Enermax 650W
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest