- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rimuru
veterán
válasz
brickm #24417 üzenetére
Mi a dolga egy bootloadernek? az hogy szep legyen vagy hogy betoltse az OS-t? szerintem utobbi, nekem nem kell semmi csicsa.
De amugy grub2-re gondoltam az mindent tud ami neked kell es mivel ez a legelterjedtebb neten is sok mindent lehet talalni rola. Lehet csicsa is, de en nem ertek hozza. -
Rimuru
veterán
válasz
brickm #24408 üzenetére
Van benne egy ilyen.
# Ignore boot device and boot to Windows XP, Vista, 7 or 8 from the internal hard disk
# This works by mapping the boot device (bd) which may have bootmgr or ntldr on it, to a virtual memory drive so that files on it are not found by the find command
title Boot to Windows from an internal hard disk
map --mem (md)+8 (bd)
map --hook
find --set-root --ignore-floppies --ignore-cd /bootmgr || find --set-root --ignore-floppies --ignore-cd /ntldr
map (bd) (bd)
map --rehook
chainloader /bootmgr || chainloader /ntldrDe amugy miert nem raksz fel valami normalis bootloadert?
-
Rimuru
veterán
Van egy gep amin fut ssh szerver, eddig jol ment minden, viszont (valoszinuleg) meghalt a halokartya... most kapott egy masik interfeszt (wlan stick), mukodik van rajta net, viszont nem erem el ssh-n keresztul, szerintetek mi lehet a gond?
sshd config semmi kulonos dolgot nem tartalmaz. (port,protocol,rootlogin,talan meg X11-es dolgok)
Mivel kicsit messze van tolem fizikalisan nem ferek hozza, de jo lenne ranezni igy tavolrol is... -
Rimuru
veterán
válasz
zorzy4 #24045 üzenetére
Abszolut kezdo topic
Amugy, Lubuntut neznem meg elsonek."Régen volt olyan gondom a linuxal, hogy utána nem lehetett, windows wisszarakni, mert beírta magát valahova. Még a vincsesztert is hibásnak vélték adás vétel üzletben miatta. Most is így viselkedik a rendszer?" - szimplan user errornak tunik az egesz, vagy mondjuk tenyleg hibas volt a HDD, de ez nem a Linux hibaja.
-
Rimuru
veterán
Van egy RPI, raktam ra webszervert (LAMP) teszt celbol, a terheltseget szeretnem monitorozni, mivel erdemes?
-
Rimuru
veterán
válasz
Raynes #23605 üzenetére
Csak neked kiemelem a lenyeget: Kep
Nagyobb esellyel fog talalni egy gdisk-et a taroloban mint mondjuk egy frissebb util-linux-ot (feltetelezem hogy rendszeresen updatel).
Az hogy neked vagy nekem megy Arch nem jelenti hogy masnal is igy van. Amugy nem tudom hogy jelenleg mennyire stabil a GPT tamogatas fdiskben, errol valami linket tudsz adni? -
Rimuru
veterán
válasz
Speeedfire #23602 üzenetére
Hasznalj pl gdisk-et, ez lenyegeben fdisk csak gpt-re (GPT fdisk).
-
Rimuru
veterán
válasz
Speeedfire #23600 üzenetére
Es mi is a kerdes? Van meg 126 ures hely particioknak, vagy mit nem tudsz?
-
Rimuru
veterán
válasz
CPT.Pirk #23570 üzenetére
Azert szedte le mind a kettot mert egy "plugin", az alkalmazas indito segitsegevel volt kirakva a 2 desktop file. Nem az alkalmazas inditot kellett volna eltavolitanod hanem azon belul a nemkivanatos bejegyzest.
Nemtwork applet pedig a systrayben van (az oke hogy ebben nem lehet kulon kapcsolgatni), szolva vagy kiszeded a systrayt a panelrol, vagy eltavaloitod az appletet.En pl ilyet csinaltam, sima openbox, van jobbgombos menu, az ora az miden ablak folott van (kiveve video lejatszas). Ha ki kell kapcsolni a gepet bezarja a bongeszot, nyom egy jobbgombot es ott ramegy a kikapcsolasra.
spammer: lxpanelre is azt rak ki amit akar.
-
Rimuru
veterán
Van valami (egyszeru) megoldas arra hogy logoljam milyen jelszoval akartak belepni SSH-n? (Kivancsi lennek mikkel probalkoznak a botok)
-
Rimuru
veterán
válasz
Gyb001 #22619 üzenetére
Host rendszer: VirtualBox Extension Pack
Guest rendszer: Guest Additions
Virtualis gep beallitasai -> USB -> (Engedelyezes ha nem lenne ->) jobb oldalt a zold + icon, kivalasztod a nyomtatot. Ezek utan a virtualis gep mindig meg fogja kapni ha be van dugva a nyomtato. Reszletesebben. A tobbit mind windowson kell megoldanod. -
Rimuru
veterán
válasz
growler #22568 üzenetére
A "sudo" telepítve van, a "su"-t viszont nem találom a Synaptic-ban sem. - az su, az util-linux csomag resze szokott lenni.
Ha jól tudom, mindkettő ideiglenesen root jogokat ad a terminál bezárásáig. - nem (csak) erre valo, viszont az atlag userek altalaban erre szoktak hasznalni, es nem (csak) a terminal bezarasaig hanem amig ki nem lepsz belole (pl exit paraccsal).
Arra lennék kíváncsi, milyen esetben használjuk inkább az egyiket,...és milyen esetben a másikat. - Nalam ez ugy mukodik hogy felhasznalot az su paranccsal valtok (tehat ha pl rootkent akarok csinalni valamit), a sudo pedig be van allitva hogy miket tudok lefuttatni vele (tehat csak ugy nem lehet tejhatalmat szerezni), igy nem kaphatok pl shell-t masik userrel sudo hasznalataval.
-
Rimuru
veterán
Hogy lehet tutira megkapni az ip címet beépített parancs nélkül? olyan jó lenne mint pl a /proc/net/tcp csak kevesebb "sallanggal".
-
Rimuru
veterán
válasz
PumpkinSeed #21791 üzenetére
Josogultságok?
-
Rimuru
veterán
Firefox segítségével teszteltem (Chromium nem is támogatja a régi Flash-t), viszont fent volt a régi verzió is lehet tényleg azért volt crash megnézem majd ez is. Mint mondtam most nincs gyengébb gép amin tesztelhetném, majd ha nem felejtem el pár hónap múlva bepótolom, amúgy sima egyszerű mérést csináltam, a CPU terhelést logoltam.
-
Rimuru
veterán
Engem nem győzött meg. Nem találkoztam még olyannal ami ne ment volna a régivel, összeomlani se szokott, ezzel szemben állandóan crashel az új. Csináltam egy kis tesztet, teljesítmény szempontjából sincs jelentős különbség [link]. Mindezt az adatlapomon szereplő gépen, régebbi vason pár hónap múlva lenne lehetőségem.
-
Rimuru
veterán
Ott van a Fresh Player is, így lehet használni Firefox esetén is a PPAPI-t.
-
Rimuru
veterán
Valaki tud ilyenre valami okosat mondani?
-
Rimuru
veterán
válasz
RaPiDsHaRe #21604 üzenetére
Megfogod a lemezkezelőt és utána kb mint Windowsban. De persze lehet használni akár mkfs-t és pl.: fdisk-et is. Csak azt nem értem hogy minek Linux alól formázni ha úgyis Windowst raksz rá azzal megint csak megcsinálhatod.
-
Rimuru
veterán
válasz
McSzaby #21369 üzenetére
Rainmetert használnak sokan. Backend részét lehet(valószínű) neked kéne megírni.
-
Rimuru
veterán
válasz
Speeedfire #20442 üzenetére
Amire te gondolsz olyasmi van mondjuk a Final Term-ben, amúgy a tabulátorral mi a baj? zsh alatt nagyon jó az autocomplete.
-
Rimuru
veterán
válasz
DrojDtroll #20342 üzenetére
Lődd be Openbox alatt. User specifikus config itt van ~/.config/openbox/rc.xml.
Valami hasonlót kell beleírnod (ha eddig ment a keycode az valószínű jó lesz, viszont ha nem ALSA-t használsz akkor a command részt át kell írni, de ez alapján már el tudsz indulni).<keybind key="XF86AudioRaiseVolume">
<action name="Execute">
<command>amixer set Master 1dB+ unmute</command>
</action>
</keybind>
<keybind key="XF86AudioLowerVolume">
<action name="Execute">
<command>amixer set Master 1dB- unmute</command>
</action>
</keybind> -
Rimuru
veterán
válasz
N0zer0 #20098 üzenetére
A többiek leírták a lényeget, most nyomok egy Super+H billentyűkombinációt és látom is a friss grafikont, nem kell semmi mást csinálnom. Pár napja állítottam be ISO 8601 szerint a dátumot, ezt fel is ismeri a Calc, viszont ha másképp adom meg akkor egyáltalán nem garantált, ezzel is lehet szívni. Nem tudom hogy milyenre csinálná, de az említett 29891 sor szerintem elég nagy tartomány ahhoz hogy átláthatatlan legyen Libreoffice alatt, gnuplottal simán végiggörgetem. Egyszeri alkalomra tényleg elég lehet a Calc, de nem azért jöttem ide.
Amúgy gyorsan csináltam egy másik scriptet is az előző mintájára. -
Rimuru
veterán
válasz
N0zer0 #20091 üzenetére
Megnézném hogy mikor fog pár másodperc alatt lefutni calcban ennek az importálása is, plusz ha bármi igényem lesz később már könnyen lehet módosítani, scriptelni rajta.
cc@cc> wc -l ./log/asd
29891 .log/asdcc@cc> time ./plot2.sh
./plot2.sh 0,09s user 0,02s system 35% cpu 0,312 total -
Rimuru
veterán
válasz
Sianis #20081 üzenetére
Nézem már, jó is lenne ha rájöttem volna hogy használjam. Nagyon belemélyedni se akarok csak egy sima vonal grafikont szeretnék.
Ilyesmit próbáltam (a példa bemenetre), de mindig van valami baja:
#!/usr/bin/gnuplot
set timefmt '"%Y-%m-%d %H:%M"'
set xrange ['"2014-06-04 10:00"':'"2014-06-05 10:00"']
set title "asd"
set xlabel "asdasd"
set ylabel "asdasdasd"
set ytics "1"
plot "plot.data"
pause -1 "dsa"mezis: Azzal macerás lenne.
-
Rimuru
veterán
Hogy lenne a legegyszerűbb grafikont csinálni egy ilyesmi bemenetről?
...
2014-06-04 18:51 44
2014-06-04 18:52 44
2014-06-04 18:53 45
2014-06-04 18:54 45
... -
Rimuru
veterán
válasz
LógaGéza #19296 üzenetére
Telepítettem már. Az miért probléma hogy van 3 partíció? GPT-ben csinálja a Win8 úgy meg nincs meg a 4 elsődleges korlátozás ("csak" 128).
-
Rimuru
veterán
FishAir: Karakterkódolás.
_Dumber_: Pont erre van kitalálva a kdesu/gksu a sudo az meg cli programokhoz. Archwiki ezt mondja.
-
Rimuru
veterán
válasz
CPT.Pirk #18166 üzenetére
Konkrét tapasztalat ha csak a RAM-ot nézzük minimum kell 1GB de nyugodt szívvel ennél is többet adnék, sebesség is elég gyér feleslegesen vinné el a gép erőforrásait. 512MB már kb a használhatatlan szint legalábbis ha akarunk valamit csinálni KDE nézegetésén kívül és én nem is raktam fel soha az egész KDE pakkot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Apple MacBook
- Elstartolt az AMD munkaállomásokhoz szánt platformja
- Autós topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- EA Sports WRC '23
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- E-roller topik
- The First Berserker: Khazan
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- HP 635 laptop eladó
- Beszámítás! Apple Watch SE 2024 44mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- Apple iPhone X, 256GB, Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest