Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• inf3rno

nagyúr

Bár nem akartam újra írni a systemd témában, de találtam közben ezt a videot: [link], ami egy kicsit árnyalja a képet (bár az előadó nekem nem szimpatikus, de ez most lényegtelen). Ez alapján tényleg van értelme az alap ötletnek, mert jobb, ha egy külön service manager felel a szolgáltatások futtatásáért, rendszer vagy egyéb események küldéséért feléjük, stb., mintha ők maguk felelnek érte. Egy csomó kód így újrahasznosíthatóvá válik. Mondjuk, mint már előzőleg írtam, azért ráférne a szabványosítás mielőtt ténylegesen kódot írunk rá, mert szinte minden alkalmazás használni fogja. Ez sajnos elmaradt. A tényleges probléma mégsem igazán ezzel van, hanem a megvalósítással. Azzal, hogy még a cron-t is benyeli a rendszerük, ahelyett, hogy a már meglévő könyvtárakat, szolgáltatásokat próbálná meg használni. A "don't reinvent the wheel" [link] gondolom semmit nem mondott a systemd fejlesztőinek, amikor nekiálltak. Gondolom aki a videot csinálta, az is náluk dolgozik, és az az érdekes, hogy ez így utólag lejött neki is, de már késő, nem fognak változtatni. Poettering azt mondja, hogy az IOS-ből a launchd, ami megihlette ezzel kapcsolatban, de igazából a Windows-ban is van hasonló service manager már a kezdetektől, részben mindenkinek igaza volt ezzel kapcsolatban, viszont volt egy komoly félreértés. Nem azért írtuk, hogy nem akarunk Windows-t csinálni a Linux-ból, mert hogy abban van service manager, hanem azért, mert monolit az egész, mindenbe belenőtt, mint a rák, ahelyett, hogy a már meglévő megoldásokat próbálná meg felhasználni, és nagyon úgy tűnik, hogy a folyamat egyáltalán nem állt meg, szóval végső soron kb. olyan lesz majd, mint a Windows. Lehetne ezt sokkal jobban is csinálni, nem szembemenve a Linux/UNIX alapelvekkel. Nem lennék meglepve, ha egy idő után jönne valami jobb helyette.

Új hozzászólás Aktív témák