Hirdetés
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
perempe
veterán
[Latest data, looking good (Omikron)]
Dr. John Campbell, 23:20-tól összefoglalja.
- meredeken emelkedik az esetszám, a halálozás csökken
- kórházban jóval kevesebb időt töltenek a betegek
- nincs szükségük oxigénre -
-
-
BalanceR
addikt
Mostanában nagyon felkapott az az "infó" hogy micsoda veszélyes a vakcinázás pandémia idején, hiszen a Semmelweis egyetemen tankönyvből tanítják hogy "járvány idején nem oltunk"
Namármost a Semmelweis egyetemen ezt másképp tudják. -
Gubu0101
veterán
válasz
Intruder2k5 #116891 üzenetére
Szerintem a datumot nem nézi a rendszer,csak azt,hogy hanyadik injekciónál jár az illető.
-
Már nagyon sürgetnek mindenkit, párom tegnap kapott egy email-t a NEAK-tól, hogy menjen és adassa be a harmadik oltást, mert az oltások hatása idővel gyengül, és a szokásos bla-bla-bla... A gáz csak az, hogy kb. 2,5 hónapja kapta a második dózist.
-
hellboy
csendes tag
[link]
-124%, "az immunrendszert leviszi, elindulnak az öregedési folymatok stb. stb. stb."
Idő előtt nyugdíjasok leszünk?
Hiába már a kiaser is csak 1-2%-os, kispórólják belőle a tüskefehérjét.Nem tudom eldőnteni, hogy Rusvainak ezekkel a "fellépésekkel"
az anyagi hasznon mellett mi a célja.
Próbálja az Pócs hívőknet elbizonytalanítani? (már nem először "vitáznak")
-
-
Viktor77
titán
Minden elhangzik, amit én is mondanék. [link]
-
-
válasz
perempe #116872 üzenetére
Amit nem értek, minek jósgömbözik egy szaki, amikor itt van egy totál ismeretlen variáns? Ha nem válik be, akkor megint tapsolnak a járványtagadók, mondván a "szakik" össze-vissza beszélnek. És ebben igazuk is lesz.
#116876: akkor jelenik meg, amikor méltóztatnak egyet szekvenálni. Ultra szégyen lesz, ha ez pl egy uk-be utazó magyar 2.napi tesztjéből bukik majd ki.
-
lacafaca
addikt
válasz
BalanceR #116876 üzenetére
mármint sars-cov-2 akart az lenni ugye? mert covid mindig is volt, mindig is lesz
#116877 azért remélem ki is tekintesz a deákon kívülre és látod, mi folyik európában, főleg ahol keménykedik a hatalom...itt még semmi ok a kukaborogatásra, de ha lesz, eresszed majd le a redőnyt nyugodtan, nem 5 ember fog bohóckodni az elmeroggyantakkal
-
BalanceR
addikt
válasz
perempe #116872 üzenetére
Egyre több helyen megjelenik az Omicron, már a románok is detektálták, szóval kb másfél héten belül nálunk is meg fog jelenni.
Az már biztos, hogy virulensebb, mint a delta, és képes lehet azt kiszorítani.
Ha valóban enyhébb a lefolyása, kisebb a súlyos / halálos kimenetelű ferőzések száma, még akár jó is lehet, mert a vírus szelídülését is hozhatja. Az eddig is tény volt, hogy a covid örökre velünk marad, és hogy tartósan fennmaradni csak az a verzió tud, ami nem nyírja ki a gazdatestet, szóval ha valóban lényegesen enyhébb tüneteket, kevesebb utóhatást produkál, mint a korábbi verziók, akár a pandémia végét is hozhatja, és marad endémia, ami ugyanúgy, mint az influenza, évente kétszer visszaköszön, de általában nem okoz súlyos problémát, oltani is csak a leginkább veszélyeztetett csoportokat kell majd, az "átlag" népességnek pár fertőződés után kialakul egy markánsabb védelme ellene. -
perempe
veterán
[Koronavírus: Mikor tetőzhet a negyedik hullám?]
Pusztai Erzsébet infektológus és Póta György házi gyermekorvos. -
válasz
laszlohu #116862 üzenetére
Ennek semmilyen alapja nincs. Deltával fertőződni akár 3.Pfizer után 2 hónappal is. Deltás átesés után pedig normális immunrendszerű embernél, nem extrém vírusterheléssel nagyobb összeget tennék rá, hogy fél éven belül nem lesz újabb deltája. Náthaszinten se, mert ott figyelnek már az orrnyálkahártyán a speckó antitestek.
-
Csókolom
tag
válasz
Gubu0101 #116865 üzenetére
mennyivel egyszerübb lenne oktobertöl megnyitni a nonstop 24 elözetes regisztracio nelküli oltoközpontokat (regisztracio helyben). A bejarat elötti területre racelzott online kameraval, hogy elindulas elött barki akar este 2.15 orako szombatrol vasarnapra is lassa, hogy mekkora a sor elötte -
-
Gubu0101
veterán
Oopsz. [link]
/Falus ferenc /“A volt tisztifőorvos számításai szerint legalább 4,5 millióan vannak, akik teljesen védettek, miközben közel 6 millióan nem védettek sem a deltával, sem a következő járványhullámmal szemben sem védettek. A pillanatnyi oltóanyagok ugyanis 6 hónapon túl nem biztosítanak védettséget“
-
Alex91
félisten
Atesett fertozes utan mint mondanak az okosok, mennyi ideig van vedettsege az embernek?
-
laszlohu
addikt
Hamarosan egy új, Deltára kifejlesztett vakcina is kapható lesz, az Ema engedélyezte, melynek neve : Valneva vla2001
-
Csókolom
tag
válasz
Csókolom #116857 üzenetére
a helyes idözites helyett az fog jönni valoszinüleg jövöre -mert erröl megy a vita most, hogy ha lejar a 6 honap booster utan pl. egy csoportnal junius elejen valamikor, akkor az erintett csoport nem mehet be bizonyos helykre a 2G miatt. Ha boostereznek junius elejen (ertelmetlen, mert a virus sehol, es mar majusban boosterezni fognak, hogy pl. hasznalni tudjak a tömegközlekedest is) novemberben megint lejar a 6 honapjuk a hullam erösen felfuto szakaszaban. Oktober vegen megint mehetnek boosterre, mert tudjak, hogy le fog jarni novbemberben (a majusi booster miatt).
-
Csókolom
tag
válasz
t72killer #116854 üzenetére
ez olyan, mintha a fogorvosod 1 nappal a kezeles elött benyomna a fajdalomcsillapitot es masnap csodalkoznal, hogy miert faj a kezeles megis.
A kb. 6 honapos vedelemröl mar eleg regota megy a duma es az adatok is ezt mutatjak -lsd negyedik hullam naptari honapra olyan, mint a tavalyi volt. Es sok közöttük a feltetelezhetöen regebben beoltott
A beoltottak evente 1x-i öszi boosterezese segithetne ezen. Es a boosterezes helyes idözitese, hogy a 6 honaps vedelem kb aprilisban jarjon le.De nem ez lesz valoszinüleg (politika-lobbi), hanem a 6 honapos, egy tetszöleges naptari napon megtörtenö booster. Örület, de igy kb. a dupla, haromszoros mennyisegü oltoanyagot lehet eloltani.
-
Angelina87
tag
Sok gyümölcs, az jó!! Egyed-egyed, amit csak meg tudsz enni!
Én kikerültem már ebből a betegségből már most van egy jó pár napja.. és, most mintha nem is gyógyulnék, hanem visszafelé esnék, és enni sem tudokNem értem, mitől van, étvágyam majdnem a nullához közelít, úgy kell magamba szuszakolni pár falatot.
Long-covid? Mert ha az, akkor nagyon gyorsan le fogok fogyni, ha így folytatom
-
Gsx-rr
veterán
válasz
hszilard666 #116849 üzenetére
Koszonom szepen!
Nem vagyok panikolos
Kajalni nem birok tegnap ota elkezdtem gyumolcsot enni,Ananasz,Narancs,paradicsom.
Normal kaja lehet az izek miatt nem kellMegprobalok proteinport inni ,csak eddig minden atment rajtam.
A gond,hogy a laz miatt az agyam nem forog es kb 50 utasom van akiket kell kordinalnom de most kapok segitsegetKoszi megegyszer
-
Korábban írtam: "Ezalapján a régen oltottnak (31/0.33)/(87/0.4) = 0.4x akkora valószínűséggel kerülnek lélegeztetőre mint a teljesen oltatlanok. "
-
válasz
lacafaca #116837 üzenetére
2,6 millió, aki kapott három oltást, ők a legvédettebbek. Kb. 1 millióan kaptak oltást az utolsó hat hónapban (bár nyilván van átfedés a három oltásosokkal), ők is elég védettnek számítanak. És lehetnek kb. 2,5 millióan, akiknek a védelme már megkopott (fertőzés ellen már nem ér sokat, de a súlyosabb kimenetelnél azért még számíthat). És vannak néhány tízezren, akik mostanában kapták az első oltást, az is ér valamit, ha nem is sokat. Ez így kb. ~6146000 fő, ha jól adtam össze.
-
gergo5991
őstag
válasz
BalanceR #116850 üzenetére
szinte mindent kiforgat, úgy, hogy abban a kontextusban amiben o próbálja érvényesiteni a dolgot, igaza legyen
elég durva hogy afrikai meg vietnámi statisztikákat hasonlitja európaihoz, vagy hogy mennyi sok mellékhatása van a pfizernek, a többi oltással szemben, amibol fele ennyi adag került boltásra, és akkor villogtatja a papir hogy 1900as évek óta.. könyörgöm.. akkor fele enyire se volt kényes az ember, hogy minden mellékhatást jelentgessen a hivatalba..
az hogy az oltottak körében jobban terjed a virus? mert ezt állitotta
ha úgy nézzük a dolgot szerintem igaza van, de azt elfelejti hozzátenni, hogy azért, mert szerintem aki be van oltva már baszik a maszkra, nem tartja be az intézkedéseket, mindent félvállról vesz, és minden oltott igy áll hozzá, azért. Meg a másik, az oltottak nincsenek korlátozva, sokkal több emberrel vannak kapcsolatban, mint egy lekorlátozott oltatlan, akkor még szép.. -
hszilard666
veterán
válasz
Gsx-rr #116824 üzenetére
Ne felejts el sokat inni és étkezni. Amikor beteg voltam annyira legyengültem hogy nem éreztem hogy éhes vagy szomjas lennék. Volt hogy 2 napig nem ettem, utána esett le hogy kéne.
Ha elkezdesz kiszáradni valszeg majd lemegy a lázad, nálam is ez volt, de inkább a láz mint a kiszáradás, szóval igyál sokat. Nekem legalábbis ez jött be. Majd 3 hét szenvedés után kikerültem belőle.
Ne parázz rá, minden rendben lesz. Nagyon fontos a megfelelő mentális állapot a gyógyuláshoz.
-
-
-
gergo5991
őstag
[link] akinek van 45 perce 2x es gyorsitásban
Vita a koronavírus-kezelésről | Dr. Boldogkői Zsolt -Toroczkai László - Borsik Viktor - Német Ferenc -
Csókolom
tag
-
Floyd80
addikt
Csak óvatosan kutakodni az EESZT-ben.
-
-
tom_tol
addikt
-
Gsx-rr
veterán
Koszonom Sracok!
Most csinaltattam egy Pcr-t -
Csókolom
tag
-
-
-
BalanceR
addikt
4. forgatókönyv. A szigetlakók egy kicsi, de annál hangosabb százaléka facebookon, twitteren, avilágtitkai.ber / orvosokatisztánlátásért.ber / pokolafoldon.ber oldalakon olvasott hülyeségek maitt nem veszi fel a vakcinát, leszarnak minden szabályt, másokat is lebeszélnek az oltásról, a jogaikról, meg mellékhatásokról, háttérhatalomról hadoválnak, így a lakosság 30%-a nem veszi fel a vakcinát, a kórházak túlterhelődnek, olyanok is meghalnak, akiket simán meg lehetett volna menteni. A járvány évekig húzódik , az oltatlanokban mutálódik a vírus újabb hullámokat hozva tübb 10 ezer halott...
-
Lábjegyzet 2. (Mire jó az oltás, avagy oltassak-e, ha nem veszélyeztetett bergengóc vagyok.)
A világban új vírus terjed. Alapesetben egy hetes, közepesen pocsék betegséget okoz, utána az ember immunis lesz. Sajnos minden második(!) ember hordoz egy gén mutációt, őket viszont a vírus megöli. A vírus reprodukciós rátája 1,8 (azaz 10 fertőzött átlag 18 további embernek adja tovább a kórokozót), azaz rendkívül gyorsan terjed.
A vírus ellen létezik egy (elég pocsék) oltás: a beoltottak fele teljesen immunis lesz a fertőzésre, a másik fele egyáltalán semmilyen védettséget nem kap. (Sajnos a vírussal való tényleges találkozásig nem lehet tudni, hogy valaki védett lett-e vagy sem.) Az oltás meglehetősen kellemetlen mellékhatása, hogy minden százezredik oltott belehal.
Bergengócia egy nagyobb sziget az Óperenciás tenger közepén, 10 millióan lakják. A bergengócok természetesen a vírus első hírére lezárták a határaikat. Sajnos egy viharos éjszaka 10 hajótörött vergődik partra a sziget különböző pontjain, mindannyian fertőzöttek. Mi fog történni a szigeten?
1. forgatókönyv. A szigeten mindenki oltatlan. A járvány fél év alatt végigsöpör az országon, 5 millió halott marad utána.
2. forgatókönyv. A sziget lakosságát tesztelték a gén mutációra, és akik hordozták (5 millió ember), azokat beoltották (50 halott árán). A járvány egy év alatt végigsöpör az országon, 2,5 millió halott marad utána.
3. forgatókönyv. A sziget teljes lakosságát beoltották (100 halott árán). A járvány 4-6 hónapon belül lecseng, kevesebb mint 500 halott marad utána.
-
válasz
Gsx-rr #116824 üzenetére
PCR-tesztet kell csináltatni vagy 3-4nap múlva antigén újra. Az antigén nem annyira +bízható. Az íz+szaglásbukta erősen gyanús, mindenesetre semmiképp se erőltesd meg magad. Ha tudsz beszerezni allergodil orrspray-t, az ritkítja az orrnyálkahártyán lakókat.
Az influenzának semmi köze a covid-oltásokhoz, a korlátozásokhoz viszont nagyon is sok: a sok maszkviselés miatt az emberekből majdnem kihalt, most a szokásos búvóhelyén az állatvilágban nyaral és onnan tér vissza lassan, ahogy mindenki leveszi a maszkot.
-
Lábjegyzet 1. (Oltottak/oltatlanok aránya a kórházban.)
Statisztikailag a gazdaságot ágazatokra osztjuk. Az egyes ágazatokban a munkavállalókat három kategóriába soroljuk: vezetők, szellemi dolgozók, fizikai dolgozók.
1. tény: Az erdészet ágazatban a női munkavállalók átlagkeresete magasabb, mint a férfiaké.
2. tény: Az erdészet ágazatban mindhárom kategóriában (vezetők, szellemi dolgozók, fizikai dolgozók) a női munkavállalók átlagkeresete alacsonyabb, mint a férfiaké. -
Z.É.T.
őstag
-
Gsx-rr
veterán
Azzal kapcsolatos információk nincsenek hogy akár a sima influenza hogyan fog mutálódni akár az oltás miatt?
Elkaptam valamit teljes íz és szaglásvesztés erős láz ,hasmenés,már negyedik napja,enni se tudok
Orrom nem folyik a laz miatti gyengesegen kivul mas nincs.
Teljesen mas mint az amiket eddig atéltem kb 3-4x rosszabb.Otthonról is hallom ugyanezeket a tüneteket.
2 tesztem is negativ -
válasz
t72killer #116814 üzenetére
Egyebkent vicces, h total laikusként ilyen 'józan paraszti esszel' próbáljátok magyarázgatni, hogy melyik oltás hogy fog mukodni, miközben az immunrendszer a második legbonyolultabb része a szervezetnek az agy után.
Kb. ugyanannyi értelme van ennek, mint a kaposztazas gyógymódoknak
-
válasz
gergo5991 #116816 üzenetére
Értelmetlen cirkusz. Már csomó helyen jelen van Európában, svájcban is kizárt, hogy ez a kettő legyen összesen.
A nagy besz.rás azért van, mert elvileg felül tudja fertőzni a deltán nemrég átesetteket és valószínű ez lesz az első valamennyire is oltáskerülőbb változat, ami el is tud terjedni globálisan. Eddig a béta és a mű álltak ki legjobban az oltásokkal szemben, de azok nemigazán tudtak terjedni.
-
gergo5991
őstag
[link] Mintegy 2000 embert, köztük 1600 diákot helyeztek karanténba Svájcban az omikron variáns okozta két megbetegedés miatt.
miért veszik ennyire komolyan az omikront? még a szupersztár deltánál se volt ilyen erőfeszités
-
válasz
sike! #116813 üzenetére
Nagy tisztaságú hópium.
Már a korábbi mutánsoknál is az volt a mese, hogy a nukleokapszidra harapó antitestek mentik majd meg a meccset - csak aki ebben hitt, nem látott még elektronmikroszkópos képen koronavírust.
(tipp: amit a vírus magából a külvilágnak mutat, annak a 90+%-a tüskefehérje) -
sike!
tag
Csak kérdés: gulyásgeri a kijelentését, mely szerint a Sino vakcina fel fog értékelődni a jövőben az omikron kapcsán, vajon mire alapozta?
-
tom_tol
addikt
válasz
Z.É.T. #116803 üzenetére
Szép, hosszú írás
Ezután írhatnál arról hogy a bizonytalanok miért nem akarnak oltást. Na nem a Bill, 5G, háromfüles népekről, remélem ők valójában jelentéktelen számúak. Én jelen pillanatban ott tartok hogy inkább elhinném Viktornak ha azt találná mondani hogy a NER nem lop, mint azt hogy a tudós szakértők tudják mit csinálnak, azontúl hogy reménykednek hogy ha a világ összes kutyája, macskája és minden ember be lesz oltva majd eltűnik a covid. (Na jó ez nem igaz, Viktornak nem hinnék) Amiről már írtál nem kell ismételned, nem vonom kétségbe hogy az oltások enyhítik a járvány lefolyásának súlyosságát. Ha csak kicsit is alapos leszel, az az írás sem lesz ennél rövidebb, sőt. -
NeoPampalini
senior tag
válasz
laszlohu #116804 üzenetére
Egy részük vélhetően be fogja oltatni magát, le fog esni nekik, hogy a pénz azért kell, állást keresni meg nem akkora poén (helyben van rá példa már, igaz, a kovid is "rásegített"), és feltehetően az alapítványi/egyházi iskolák (jól emlékszem, ezek a kivételek?) nem fogják/tudják felszívni ezt a tömeget.
-
laszlohu
addikt
Dec. 15 után leszek kiváncsi, hogy a tanárok felveszik - e az oltást,
ma OV a Kossuth rádióban azt nyilatkozta, hogy nem lesz kiskapu,
ha nem veszik fel az oltást a tanárok, annak következményei lesznek.
Nevezetesen a beoltott tanárok fogják ellátni a beoltatlanok munkáját, amíg nem rendeződik a dolog( meg nem gondolják magukat az oltatlanok, hogy beoltatják magukat). -
Z.É.T.
őstag
válasz
lacafaca #116779 üzenetére
Na, akkor belekezdek, aztán meglátjuk, mennyihez van türelmem.
Előrebocsátom, örömmel veszem a kiegészítést, kijavítást, csak inkább erről beszélgessünk, mint egymást üssük.Kezdjük a végéről, aztán ugrok az elejére és onnan folytatom.
Igyekszem kerülni a szakzsargont és a közérthetőség kedvéért még a szabatosságról is lemondok.Szerintem mi lenne a legjobb módszer?
Átesés és oltás utáni verziók:Átesés:
- aki tünetmentesen esett át, neki egy antitest teszt és az alapján 0-9 hónap "igazolvány"
- aki tünetesen, de szövődmények és kórház nélkül esett át, annak 6 hónapos igazolvány, majd onnantól antitest mérés és az eredmény alapján hosszabbítás, vagy oltás, vagy igazolvány visszavonása
- aki szövődménnyel esett át, annak a kiváltott és alapbetegségek tükrében...
Nem folytatom, mindjárt kiderül, hogy miért.Oltás:
- első oltási sor (1 Janssen, vagy 2 a többiből) után 4 hónapra igazolvány, majd a 4. hónap végén antitest mérés, az alapján vagy jöhet egy emlékeztető oltás, vagy újabb 2 hónapra igazolvány...Ezt sem folytatom.
Mert bármennyire is ez lenne igazságos, egyrészt rettentő bonyolulttá válna a rendszer (nem megoldhatatlanul, csak látjuk, hogy ennél sokkal egyszerűbb dolgokat sem tudnak megoldani odafent)De - most jön a lényeg - nincsen és egy darabig nem is lesz olyan antitest határérték, amire azt lehetne mondani, hogy alatta kevés, onnantól golyóálló.
Mert a biológia csodás és bonyolult, az emberi szervezet meg csodás és egyedi, nincs két egyforma, még egypetéjű ikreknél sem.Genetikai tényezőkizék, receptor-izék, bélbaktérium-izék, mikrobiom-izé, aktuális állapot, gyulladások, autoimmun-izék, mirigy-izék, az éppen a testben garázdálkodó kórokozó-izék, fáradtság, stressz, tápanyagok, mikro és makroelem-izék, vitaminok, nyomelem-izék, cirkadián-izé, karbamid-izé és egyéb izéciklusok, mindenféle vegyület, amiből lehet hiányállapot, vagy éppen túl sok, szóval nincsenek fix dolgok.
Ezen kívül jön az, hogy kevés vírus lepattan, közepes mennyiségű vírus kicsit megbetegít, sok vírus meg is ölhet.
No de melyik vírus? Hát a korona!
Na de melyik koronavírus?
A SARS-CoV-2, amelyik 2019-től terjed és ami a covid19 betegséget okozza! - vágnánk rá.
Csak ez sem ilyen egyszerű.
A vírus a gazdatestben (ez az a test, amelyiket megfertőzte, nem a mezőgazdász) eltérítve a normál működéstől munkára bírja azt, ami elkezdi gyártani a minta alapján a vírust, ezt hívhatjuk vírusreprodukálásnak is, de nekünk csak azt kell tudni, hogy szaporodik. De nem mindig tökéletesen. Minél több gyártódik le, annál nagyobb az esélye, hogy lesz köztük hibás, ami kicsit más, mint a többi. Mint amikor fénymásolunk, de valamelyik szín elkezd kifogyni, vagy amikor gyurmázunk és nem sikerül egyformát készíteni.
Ezeket mutációknak nevezhetjük, ha akarjuk, rengeteg ezek közül felismerhetetlenül béns lesz és nem képes reprodukáltatni magát, ezért kinyiffan. (oké, valójában sosem élt, de ez tudományfilozófiai kérdés, ne bonyolítsuk)
Ez meg olyan, mintha a főnök (vírus) kiadná utasításba, hogy ezt az autót szereld szét alkatrészeire, aztán másold le az alkatrészeket és rakj belőle össze egy tucattal. De kihagysz néhány csavart, nagyobb lesz néhány alkatrész, így nem fog működni.
Jaj, nagyon hosszú lesz, rövidítek.Szóval, a vírus a gazdatestben másolódik ezerrel, közben lesz csomó mutáció, a többsége béna, de némelyik még jobb is, mint az eredeti. Aztán, ha ez az új és bizonyos szempontból ügyesebb variáns/mutáns kikerül és megfertőz egy újabb gazdatestet, akkor ez is elkezdhet terjedni.
Ha elegendő alanyt - esetünkben embert - megfertőz és sikerül felfedezni (szekvenálással meghatározni, ami olyasmi, mintha egy holtnyelvet kellene megfejteni, hogy el tudjunk olvasni egy könyvet) és elég figyelemre méltó, akkor aszemét tömeggyilkostudósok nevet adnak a variánsnak, amit amocsokújságírók leírnak, akiket közösen lehet ezért utálni.
Na ezek a tudósok meg innentől ezerrel próbálják megfejteni, hogy ha itt és ott lett más az új vírusvariáns, akkor vajon a tulajdonságai - fertőzőképesség, szaporodási képesség, megbetegítő képesség, stb - mennyit és milyen arányban változtak.Gondolom nem kell hozzá elméleti fizikusnak lenni - én sem vagyok az, mégis elég nyilvánvaló - hogy belássuk, a mi szempontunkból a kevesebb vírus jobb a többnél, ezért érdemes valahogy - távolságtartás, meg a többi jól ismert izé - lassítani, megállítani a szaporodását és/vagy kihúzni a méregfogát.
Miért érdekes ez?
Mert a jelenlegi domináns (amiből a legtöbb terjed) Deltának nevezett izé egyrészt ügyesebben fertőz, másrészt gyorsabban szaporodik a szervezetben, harmadrészt ezek miatt képes egészségesebbeket is padlóra küldeni, meg még a korábbi betegség és oltás utáni védekezést is ügyesebben cselezi ki. (csel: van a szervezetnek egy fantomképe, hogy kit kell pofánverni, ha bejut, de ez már nem szőke, izmosabb is és az immunsejtek - ezek védekező izék - és antitestek - ezek is védekező izék, csak másfajták - nem ismerik fel időben, csak akkor, amikor ez az izomtigris delta-izé már szaporodik, mint a nyulak.)Mielőtt eljutunk az alapkérdéshez, még nézzük meg laikusul - közérthetően - mi is az az oltás, vagy vakcina, amitől rettegésbe kezdenek, akik nem értik és akiket átvernek azok, akik értik ugyan, de tudják, hogy kihasználhatják azokat, akik nem értik.
Először vegyük azokat, amelyek olyan fantomképet mutatnak be az immunrendszernek (tudjátok, védekezőrendszer, különböző védekező-izékkel), ami elegendő lehet. Az egyszerűség kedvéért képzeljük azt, hogy ujjlenyomat és retina, nem egy teljes arc, vagy test. Ez ilyen virológusul tüskefehérjének van nevezve.
Ha a kidobók észreveszik az ismerős szemet (retinát) és levéve az ujjlenyomatot, akkor megnyomják a riasztót és az immunkatonák elkezdik kaszabolni az ellenséget. Ha már az első kidobó kiszúrta (IgA, azaz mukózális, vagy nyálkahártya)...
Á, ez is hosszú, akit érdekel, annak alapszinten ott az "immunrendszer Wikipédia" oldala.Szóval, kétféle ilyen tüskés-izé oltást használhatunk jelenleg, az egyik rémesnek hitt ilyen az mRNS (vagy ánglisul mRNA) típus, a Pfizer-BioNTech Comirnaty és a Moderna mRNA-1273 elérhető, ez egy fehérje "ujjlenyomat" - azaz tüskeprotein, amit kis "zsírcseppbe" csomagolva adnak be, meg ott vannak a vektorosok, ahol ezt a tüskeproteint legyártatjuk a szervezetünkkel, egy másik - nem szaporodóképes adeno - vírust egy folyadékba téve bejuttatjuk és ott rajzoltatjuk meg az ujjlenyomatot. Ez az AstraZeneca Chadox1-s, a Szputnyik V (és light), valamint a Johnson & Johnson/Janssen.
Ezek mind a rettegett tüskefehérjével készítik fel az immunrendszert a betolakodó ellen, csak más módszerekkel. Közvetlenül (mRNS), vagy közvetve (vektor).Aztán van még a régebbi típus, amiből nálunk a kínai Sinopharm érhető el, ez egy bonyolultabb eljárás, elég azt tudni, hogy ez meg úgy működik, hogy a vírust miskárolják, azaz szaporodási képességét elveszik és azt adják be egy tűvel. A fenti példával élve: nem fantomképet, retinaszkennelt képet, vagy ujjlenyomatot mutatnak be a kidobóknak, hanem egy kiherélt, alaposan agyonvert, részeg behatolót löknek eléjük és rajta gyakorolhatnak kicsit.
Na.
Vannak ezek a kidobók, meg katonák, meg ilyesmik, amiket együtt immunrendszernek hívunk.Minél egészségesebb és többnyire minél fiatalabb az ember, annál jobban bunyóznak a katonák és annál jobb a kidobók memóriája.
Ahogy öregszünk és/vagy betegszünk, úgy romlik mindkettő.
Bizonyos kor felett és bizonyos betegség miatt például az ajtónállók demensek, szenilisek lesznek és nem ismerik fel, kit kellene összeverni, sőt, vannak az autoimmun-izék, akkor meg az is előfordulhat, hogy az énekest összeverik, a balhés drogos Virnyák Józsefet meg széles mosollyal engedik be, még rosszabb esetben olyan hülyék, hogy magukat verik össze.Nos, eljutottunk oda, hogy például Magyarországon 10 emberből 7-nek már valamilyen vakcinával bemutattuk az ellenséget.
Persze vannak köztük demens-kidobósok, autoimmun-hülye katonások, meg szemüveges fantomkép-nézők szemüveg nélkül.És láthatjuk a csodás orvostudományi eredményt:
Kevesebb ilyen károsodott, öreg, beteg ember kerül intenzívre, aki kapott már valamilyen bemutatót a vírusból, mint a náluk sokkal fiatalabb, sokkal egészségesebb rétegből, akik nem kaptak semmilyen bemutatót.
Mindezt úgy, hogy ez a vírus már nem pont az a vírus, csak még eléggé hasonlít a fantomképre, ami az eredetiről készült.
Aztán ott vannak, akiknek nem volt ilyen fantomképük, hanem a valódi vírussal találkoztak. Ez jelenthet akár sokkal jobban kiképzett katonákat, akkor miért lehet, hogy ez sem elég?
Egyrészt ott van az, hogy amivel most találkozik, az máshogy néz ki, mint amivel először harcolt és ezt nem kezdi időben ütni.
Az is előfordul, hogy bár felismeri időben, de a múltkor még 5 betolakodóval kellett harcolni, most is arra készül, de most egyszerre 5000 betolakodó támad.
És az is előfordul, hogy bár elsőre sikerült győztesen megvívni a csatát, de közben megsérült (a szív, a tüdő, az endotél, stb) és ezért mielőtt most is győzne, legyőzetik.Jelenleg az van, hogy ha a várfalról nem sikerül kinyiffantani az ellenséget (IgA + lokális szerek, mint az Allergodil például), akkor jöhet a lovasság (antitestek) és ha ők sem győznek, akkor sok esetben a kardos-puskás bentieknek (sejtes immunitás) már nem marad esélyük, így még egy opció marad, hogy valamelyik szónok meggyőzi őket, hogy adják meg magukat. (gyógyszerek)
Szóval, nem egyszerű a helyzet még így agyonegyszerűsítve sem.
Amikez határozottan kijelenthetünk:
- az oltások (és az átesés) működnek
- de rövidebb ideig, mint szeretnénk
- nem mindenkinél egyformán
- közben az ellenség fejlődikA tizedét sem írtam le annak, amit szerettem volna, de így sem hiszem, hogy túl sokan végigolvasták volna, tökmindegy, a szándék tiszta volt, a fogalmazás meg talán/tuti béna.
De amikor az öregek és betegek oltva jobb eséllyel indulnak, mint a náluk egészségesebb és fiatalabb oltatlanok, akkor nagy fokú csúsztatásra és/vagy értetlenségre utal az ellenkezőjét állítani.
Miért nem szemétség a kétszer oltottakat az oltatlanon közé sorolni?
Azért, mert jelenleg az antitest a legjobb várvédő és az bizony - különböző sebességgel és mértékben, de - fogyatkozik.
És nincs rá egzakt módszer, amivel meghatározhatnánk, mennyi az elég.
Ahogy a vezető tudósok mostanában fogalmaznak: "a több jobb és nincs olyan, hogy túl sok".Hát itt tartunk.
(hibákért bocsi, telóról így is kiugrik már a szemem)
-
pjen
félisten
válasz
lafaty80 #116801 üzenetére
Egyértelmű, az igazság odaát van. Viszont ha transzparens lenne a rendszer, lehet nem terjednének rémhírek, mindenki józanul tudna mérlegelni pró és kontra. Most mi van? A kormány biztos hazudik, amiben van is igazság. A Mari néni biztos igazat mond ami lehet, hogy baromság.
-
lafaty80
addikt
Azért ez sem fekete-fehér így. Lehet átesett + oltott ahol a 4 hónap nem biztos hogy ugyanaz, mint aki csak oltott volt. Ráadául az ellenanyag szint is számít, és az is eltérő emberenként. Ezért meg már tényleg jó lenne pl., ha rendszeresen lehetne méretni állambácsi finanszírozásával (ami igazából megint csak mi lennénk
)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Információk, statisztikák:
● koronavirus.gov.hu
● vakcinainfo.gov.hu
● vakcina kisokos
● minden fontos információ a vakcinákról
● dunántúli kórházi oltópontok
● EU vaccine tracker oldal
● pandemia.hu - megyei statisztikával
● gisanddata.maps.arcgis.com
● worldometers.info
● ncov2019.live
● atlo.team
● google mobility reports
● euro momo
● covid-19 projections
Egyéb hasznos tanácsok:
● bevásárlólista házi karanténhoz
● karanténnal kapcsolatos tudnivalók
● AZ oltás időpont módosítás
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Politika
- Iqos cigaretta
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Home server / házi szerver építése
- Háztartási gépek
- Azonnali informatikai kérdések órája
- További aktív témák...
- Panasonic er-dgp90 k Hajvágó /// Bontatlan, Új // Számla + Garancia
- DJI FPV drón akkumulátorok - hibátlan állapotban, kevés töltéssel
- DJI Mini 3 pro Fly More Combo (FMC) RC drón szett - kijelzős távirányítóval és extra táskával (2)
- DJI Mini 4 pro / Mini 3 pro / DJI Mini 3 drón Fly More Kit Plus - 2x47 perc
- DJI Mavic 3 / Cine / Pro / Classic drón koffer (B&W International Type 4000)
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! R5 5600X / RTX 3080 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Samsung Galaxy A70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- LG 55G2 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - 1100 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest