- Yettel topik
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Mobil flották
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- iPhone topik
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
Aktív témák
-
Ystee
csendes tag
Nem akarok senkit kiábrándítani, de amit a C..p Magazinban leírtak, az félig-meddig röhejes.
Indok: az én személyes példám, a saját gépem:
1. Codegen 9001-es ház, a táp alatt két 8cm-es tápventi hely.
2. ide beszerelve két db sorbakötött 8cm-es venti, nuku zaj, hosszabb élettartam, befelé szívják a levegőt
3. a 2. pont eredménye: mivel a legnagyobb külső hőmérséklet a lakásban nyáron 35C, ezért a külsö hőmérséklet mindig alacsonyabb, mint a procié, következtetés: a két venti cibálja a hűvösebb levegőt a procira, ugyanakkor halk htést biztosít
4. CPU hűtő :Coolink U1L2, speedfan-nal 35%/15%-on járatva a két venti (így mennek kb. 3700rpm-mel), hang ugyancsak tizedére csökken
5. Elől nuku venti, teljesen zárt ház.
1-5 pontok eredménye: XP1600+@1470MHz idle/full 35C/45C (lassított cpu ventikkel!)
6. A 7200-es IBM vinyó nincs becsavarozva, lent a ház aljában szivacson csücsül, kézmelegnél csak a forróságban volt melegebb, jelenleg nem tudom kézmelegnél jobban felhevíteni.
Azt hiszem nem is baj, ha kicsit átalakul a Ch.. Magazin, mert írtak időnként akkora állatságokat, hogy a fal adja a másikat. Na sok siker mindenkinek. -
HEBI
senior tag
Lehet,hogy rossz az alaplapom hőmérője?
Korábban nokia8850 tipusú midiházban, már mutatott 34-37 fokot is nyáron. De most sirály, mert itt a tél és 21-23 fok van a szobámban és a lap mindig csak 1-2 fokkal melegebb. Ja nincs rajta venti, csak egy olyan tipikus narancssárga borda. Az sem mellékes, hogy sem a proci, sem a memória nincs húzva, csak az ATI7500ös (315/275)). -
HEBI
senior tag
Nekem toronyházam van, és lent csak a lap,proci,kifloppy trio van. A vezetékek ügyében meg venni kell sodort változatot, vagy nagyon hosszú sárga UDMA100as madzagot. Ez azért jó mert nem kell a ház belsejében csavargatni meg ilyenek, hanem az alaplaptartó lemezen van egy lyuk az idekábeleknek és ott szépen kivezeted őket a közvetlenül az oldallemez mellé és ott viszed fel. Úgyhogy nálam maximum az alaplap sodort tápkábele meg a kártyák zavarják a légáramlást.
Ma reggel 21 C volt az alaplapi hőmérséklet. -
nap
addikt
Multkor lattam valamelyik weboldalon, hogy valaki kihajtogatta az ide kabeleket szepen 45 fokban az alaplap oldalara, es ott vezette le a beepitokeretek mellett le az alaplapig. Szerintem baromi nagy turelem kellett hozza. :)
Eleg jol nezett ki es meg a levego aramlasat sem gatolta. :) -
Dalai Láma
őstag
Hát a kábeldzsungel biztosan nem segíti elő a légáramlást! :) Az IDE kábelek meg egyszerűen szarok, és hülyén vannak elhelyezve, és mindig meg vannak csavarodva. Én is szenvedtem vele, amígy félretuszkoltam őket!
OFF: a ventilátorok összedarálják a port? :) Ami kijön belőle, vagy amit a gépben találtam, amit a bordákon keresztül a northbridge-re fújt a ventoi, az nagyon finom szemcséjű por. amit viszont a bronzszövet megfog, az nagyon durva. -
andropov
csendes tag
En csak azert szeretem az orrventit, mert pont a wincsi-t huti, egyebkent a marha nagy Chieftec toronyban semmi ertelme nem lenne. Egyebkent szerintem az orrventi+lapkabel kombinacionak semmi de semmi ertelme. A kerek kabelek mellett talan meg legaramlast is el lehet erni, de amugy sztem eselytelen. Foleg egy midi hazban.
-
soldier
csendes tag
Hello!
Most állok gépvásárlás előtt és egy Athlon XP 2000+t néztem ki asus a7v333 alaplappal és titan cu5-tb hűtővel!
Milyen házat vegyek hozzá, ami rendesen szellőzik?? -
atus
senior tag
Még mindig azt mondom, hogy földhözragadtak vagytok! :) 8cm-s intake venti viszonylag hangos is, nem is szállít elég levegőt, meg tényleg nem tud megküzdeni a porszűrőkkel. 12cm-es ventit kell rakni szűrővel meg fanbus-szal az orrba, és két 8cm-est a tetejére. Az egyik szívja el a meghatjók melegét, a másik a prociét, pont ideális lesz. A fanbus-szal meg ha akarod, azt állítod le/rakod 7V/5V-ra amelyiket akarod, és akkor olyan, mintha ott se lenne.
::
A porszűrőre meg szerintem tényleg andorpapa megoldása az egyik legjobb, meg azok a finom szövésű alumínium rácsok amiket külföldi oldalakon lehet kapni. Meg a pécsi vásárba kukázni 120Ft-ért. :DD -
HEBI
senior tag
Még annyit, hogy nekem az alaplapi hőmérséklet nem szokott változni. Mostanában 25 C azt kész.
-
HEBI
senior tag
válasz
Dalai Láma #48 üzenetére
NO COMMENT.
1 fok. -
Dalai Láma
őstag
Hát ebben lehet valami! De a por miatt tettem be. 2 nap alatt iszonyat sok por akadt fenn rajta! Mert előtte 1 hét alatt beköltözött egy pók, és hasonlók! Na nekem ezért kellett, meg ház kiváncsi voltam a hatására. De ez az 1-2 fok tényleg nem valami sok!
Ja, meg tanulás helyett tudok szórakozni a ventik hatásfokának méregetésével. :)) -
andorpapa
őstag
Na ez az! Én is úgy kaptam, és igazából nem porszűrésre lett kifejlesztve. Illetve arra, csak nem légtechnikai szempontból, hanem por állapotú anyagok vizsgálatára. Na mindegy, a lényeg az, hogy nem tudok, hol kapható, de egyszer már körbekérdezem az ismerősöket, mert nagyon sokan érdeklődtek már a dolog iránt.
-
Den
veterán
válasz
Dalai Láma #48 üzenetére
Az álltalad mért adatok tanulsága, hogy a te gépedbe tök fölösleges ventit szerelni.
-
Witlok
tag
válasz
andorpapa #49 üzenetére
Az porszűréshez általad használt bronzszövetről más oldalkon is jó tapasztalatokat olvastam (szinte minden por fennakad rajta, jól szellőzik és könnyű tisztítani - mások legalábbis ezt írták róla).
Egy problémám van vele, hol lehet ezt az anyagot beszerezni (milyen boltokban érdemes érdeklődni) és kb. mennyibe kerülhet? -
andorpapa
őstag
Dalai mester mérései (ha jól fogtam fel) engem igazolnak! Ugyan csak 1 fokkal, de jobb lett neki! Az alaplapi hőmérsékletről nem is beszélve. De ezt most hagyjuk, én további hasznos hozzászólással nem tudom gyarapítani ezt a topicot, már mindent leírtam, továbbra is állítom, hogy az orrventi nem hatástalan, illetve úgy fogalmazok, hogy nem ront a helyzeten, és sok esetben igazán előnyösen módosítja a proci és az alaplap hőmérsékletét.
De mint már az elején kihangsúlyoztam, óriási eltérések tapasztalhatók két ház között, a mérettől kezdve az alkatrészek elhelyezkedéséig, így az általánosításom az átlagra vonatkozott, elképzelhető, hogy mások gépében az orrventi előnytelenül hat. Amúgy meg tessék atus kolléga házát lecsekkolni, na ott van ideálisan megoldva a légáramlás!
Szűrésre pedig francia bronzszövetet használok, tökéletesen szűr mindent. A szűrőt pedig nem szabad a venti mögé rakni, tehát a levegőnek először a szűrőn kell áthaladnia, és csak aztán a ventin, mert 1. ellenkező esetben a venti porosodik, ami káros 2. sokkal nehezebben juttatja át (ha egyáltalán képes átfújni) a levegőt a szűrőn, mint szívás esetén.
Hát ennyi voltam, továbbra is csokit mindenkinek! -
Dalai Láma
őstag
a, én elvégeztem a teszet körültekintően. A procihűtőt most elhanyagolhatjuk (GT igloo2400). Egy 1200MHz-es Duron volt a tesztalany, egy Azona házban. A hátsó házventi 3000RPM-mel forog! A Szobahő: 20°C. Zárt házban, terheletlen és terhelt állapotban.
Csak hátsó ventivel (+ a táp) ventivel:
proci terheletlenül: 41°C
alaplap terheletlenül: 28°C
Proci 100%-on (10 percig, de már nem ment feljebb): 47°C
Alaplap eközben: 29°C
hátsó és orrventi nélkül:
proci terheletlenül: 43°C
alaplap terheletlenül: 30°C
proci 100%-on: 49°C
alaplap eközben: 32°C
Mindkét ventivel:
proci terheletlenül:41°C
alaplap ugyanígy: 26°C
proci 100%-on: 46°C
alaplap eközben: 26°C
Hát szerintem elég érdekesek az eredmények! Persze jobbak is lehettek volna az orrventi eredményei, ha nem lett volna ott előtte a bronzszövet, ami visszafogja a levegő szabad beáramlását. -
.:Wise Man:.
csendes tag
Ezzel inkább hangnyomás versenyen kéne indulni :DDD:DDD:DDD:DD
-
Sidaries
őstag
Noshát. Be kell ismernem, hogy nem olvastam el az összes hozzászólást, de azt észrevettem, hogy a Hebi állítja, hogy kevés venti is elég és vannak akik ezt nem így gondolják. Szóval én tegnap voltam nála és szó mi szó nem sok Athlon Xp-ről hallottam amelyik 35 fokon megy. Azonkívül megnéztem az elülső alsó nyílást (ahol a másik venti szokott lenni) és HIDEG volt a környéke és szívta a levegőt nagyon jól érezhetően. A hátsó nyílás pedig nem meleg levegőt fújt ki. Ezenkívül a gépnek alig volt valami hangja. Szóval a Hebi megalkotta a HALK AMD-S GÉPET. Minden elismerésem az övé. Pont.
-
HEBI
senior tag
Még egy tipp. Ha javítani akarod a tápod és a házad ventijének teljesítményét, akkor mindent vegyél el a venti útjából.
Bővebben: Azzal kezdtem, hogy a tápom ventijé kivülről védő vastag (lemezéből kialakított) védőrácsot levágtam, és drótból készültet tettem helyette. Valamint a proci melleti ventinek is csak kicsi lyukak voltak furva a lemezen. Vágattam rá egy 5cm átmérőjű rendes lyukat és ez is megkapta az 5 cm védőrácsot kivülről drótból. Így gyakorlatilag nem ütközik jelentős akadályba a ventin áthaladó levegő. Jelzem a porszűrő anyag is egy ilyen akadály lenne, ami nem hiszem, hogy javítaná a teljesítmény. -
Füles
tag
válasz
GeorgeTerror #43 üzenetére
Ismét hadd kötözködjek egy picit. :))
Szaxóval siklócsapágyasnak híjják ezt a típusú csapágyat. :DDD -
GeorgeTerror
senior tag
-
baroczp
tag
Milyen márkájú házat ajánlanátok megvételre? XP 1600+ proci köré kellene, és nem nagyon szeretném fúrni-faragni, mert nem az enyém lenne.
-
james
aktív tag
Megnéztem én is ezt az első ventillátor dolgot.
Nálam az első venti csak 1 fokot segít! Ez nem túl sok és ugyanakkor sokkal hangosabb lett tőle a gép, mert a plusz zajt éppen előre dobja ki. Persze az is nyilván számít, hogy van kiképezve a ház belül. Nálam Kodegen midi eléggé telezsúfolva. A lentről jövő levegőnek nincs könyü dolga a sok szalagkábel miatt. Különben ha leveszem a ház oldalát akkor 7-8 fokot is hül. -
james
aktív tag
Porszűrőnek én fekete posztót használok. Könnyen pucolható és viszonylag esztétikus is. Különben sokminden szóba jöhet ami sűrű szövésü és a levegőt mégis jól átengedi, azaz kicsi a légellenálása. A légáteresztő képességet a nagy felülettel szokták javítani, mert ha túl vékony az anyag akkor sok port is átenged. A posztó különben nem százszázalékos mert még igy is átenged valamennyi port.
Profi porszürő anyagokat azt hiszem lehet kapni jármű boltokban is, mint légszürő betét. De ezekkel még nem probálkoztam. Ha valaki probálta már, megírhatná melyik típus lehet jó. -
Witlok
tag
válasz
andorpapa #28 üzenetére
Hello!
A következőket írtad a : ''A porszűrést meg igy is meg lehet oldani, teletömöd vattával a ház orrnyilását. Egy hét után nézd meg a vattát.''
A kérdésem, hogy te mivel oldottad meg a porszűrést? Milyen anyagokból lehet barkácsolni jó porszűrőket vagy hol, milyen szaküzletben lehet ilyesmit kapni?(Ventillátor szaküzletben érdeklődtem porszűrő anyag iránt és elhajtottak - pedig több olyat is láttam a polcon amihez gyárilag adtak beípítőkeretet szűrővel.) -
Arrow
tag
Szoba kerult meg elorébb a tulnyomásos PC ház, amit egy-két nagyobb, _porszűrővel_ ellátott ventillátor légáramával állítotok elő. Ebből engem leginkabb a porszűrő érdekelne, létezik erre a célra valami spec szűrő v. valami szövet, ruhaanyag keröl a venti elé..? Ki mivel oldotta meg, és mennyire volt hatásos a megoldása? Mennyire hangosodik meg tőle a venti..? Hasonlót tervezek a gépembe, a befelé fúvó venti 2db vinyót hűtene 2db 5 1/4'' -os helyen, ezt a ventillátort szeretnem amennyire lehet ''pormentesíteni'', minel kevesebb port köpködjön a vinyokra.
Üdv: Arrow -
Egon
nagyúr
válasz
Dalai Láma #24 üzenetére
Na akkor én is beledumálok egy kicsit, saját tapasztalataim alapján (is) a kialakult Hebi vs. Andorpapa meccsbe...:)
Véleményem szerint van igazság abban, amit Hebi mond. Mindketten átsiklottatok egy jelentős részlet felett, idézek Dalai Lámától:
''Orrventi és hátsó venti nélkül a procim 5 fokot emelkedett, az alaplapom 9-et. Szerintem ebből az következik, hogy az orrventi igenis hasznos!''
Azaz orrventi ÉS HÁTSÓ VENTI NÉLKÜL... Ebből NEM az következik, hogy az orrventi igenis hasznos, hanem az, hogy a kettő együtt hasznos...
A tapasztalataim alapján egyébként - a proci hűtőbordájának állásától függően persze, nekem is függőlegesen nyomatja a meleget a venti - a ház belső hőmérsékletének csökkentésében a legnagyobb szerepe a táp alsó ventijének van, utána következik a hátsó venti és a sor végén ''kullog'' az első venti...
De a legnagyobb igazságot mégis Andorpapa írta: minden konfig egyedi, általánosan alkalmazható tippet elég nehéz adni ezügyben, ki kell prószálni több alternatívát az optimális eredmény eléréséhez...:D -
HEBI
senior tag
válasz
andorpapa #28 üzenetére
Valamit félreérthettél. Biztos bennem volt a hiba. Bocs.
Az egyik 5cm sunon a spire réz (procihűtő)bordámon van. A másik meg mellette és ez tolja ki a levegőt. Ezen kivül még a táp 8cm ventije dolgozik. Ennyi. Szerintem ez nem hangos.
Abban igazad van, hogy a szűrés közel sem tökéletes. Azt viszont nem tudom, hogy a por konkrétan az én helyzetemben mennyit ront a helyzeten.
Viszont van még egy érdekes észrevételem. Ha erősebb venti van a procin, akkor arányaiban melegebb lesz a házban, mint amennyivel a proci hidegebb lesz. Szerintem ez is összefügg a levegő kavarodása a házaban dologgal. Azaz nem árt ha összzhangban van a prociventi és a ház ventik.
Az eredeti témában, pedig szerintem igaza van az AMDnek nem okoz észrevehető javulást a hűtésben a lenti venti. Mert hűteni úgy lehet, hogy hőt vonunk el. -
zrubi
senior tag
Nézzetek bele egy Compaq/HP dobozba, ott a proci fölül egy müanyag légterelő cső vezet a ház hátuljára helyezett ventihez...
Ez abszolút a proci által leadott hőt viszi egyből ki a házból. Jó esetben a procira nem is kell külön venti, csak nagy borda. Ez annyira hatásos, hogy egy konkrét esetben 2db Intel procit hűtenek egy 8~10cm-es (a ház hátulján lévő) ventivel.. -
james
aktív tag
No igen, valóban impozáns... másodállásban pórszívóként is alkalmazható esetleg hajszárítóként és kétpercenként valóban átforgatja a szoba levegőjét... :)
-
Ez tuti jó ház lehet.
-
Ez tuti jó ház lehet.
http://www.icrontic.com/mm/Reviews/Hardware/Cases/AMK1708/FOCZimages/productws.jpg -
andorpapa
őstag
Na várjál. Te azt mondod, hogy nem kell az orrba venti, mert hát minek, inkább kiszivatod a levegőt 2 db 5 centis Sunon ventivel. Először is gratula, a Sunon valóban jó ventiket gyárt, jó választás. Aztán jön a negatív része a dolgoknak.
1. Csak a te kedvedért bedugtam 2 5 centis Innovative ventit, 4800 rpm, és bizony akárhogy is próbáltam manipulálni hallásom, az az eredmény jött ki, hogy ezek így hangosabbnak bizonyultak, mint egy natúr 8 centis SCS KKC8025 venti.
2. Számoljunk egy kicsit! Tegyük fel, hogy egy GlobalWin WBK68 vagy Coolink Cool111 coolered van. Mindegy, a lényeg csak a ventin van, amely percenként 25-28 köbláb levegőt présel át a bordák között, sarkítva úgy lehet fogalmazni, hogy ennyi meleg levegőt kellene kivinnie a két darab, 5 centis ventinek. Nézzünk egy átlagos 5 centis ventit! Mekkor a légszállítása? Szerintem 13.5 CFM. Szorozzuk meg 2-vel! 27 CFM! Vagyis éppen csak annyi, mint a kiszállítandó meleg levegő!
3. Ezt kombináljuk tovább! Mennyit is visz ki a jó öreg KKC8025? Legrosszabb esetben is 32 CFM levegőt! Ez durván 20%-kal több a két 5 centis Sunon-nál, és akkor még hozzájön az is, hogy halkabb. A gondolatmenet szerintem világos, ezért nem értem, milyen előnyt tudsz felmutatni a két 5 centis venti mellett.
4. Hogy tovább rontsam a képet, elmondom, hogy az 5 centis cuccoknak hely is kell, a legtöbb modern PC-s ház 1 db 8 centis ventinek ad helyet a proci fölött, a ház hátulján. Ahhoz, hogy 2 db 5 centis ventit elhelyezz azon a helyen, valamilyen visszafordíthatatlan módosításra van szükséged. Mert hát 8x8 centis helyen nem fér el 10x10 centi anyag!
5. Aztán jön némi tévedés. Idéznék: A porszűrést meg igy is meg lehet oldani, teletömöd vattával a ház orrnyilását. Egy hét után nézd meg a vattát.
Namármost. Ha az orrba nem teszel ventit, akkor a házon belül alacsony nyomás jön létre, vagyis a levegő ''magától'', vagyis a kifelé szívó ventik hatására befelé áramlik a házba. De nem csak az orrventi helyén, hanem a CD meghajtó mellett, a floppy drive alatt, és mindenhol, ahol csak egy hajszálnyi lyuk van a gépházon! A porszűrés azért egyszerűbb orrventi esetében, mert akkor inkább magasabb nyomás lesz a gépházon belül, vagyis a levegő (és vele a por) nem áramlik be mindenhol, hanem csak az azon a ponton, ahol befelé szívó venti van, ez pedig a orrventi helye.
Így szűrhető, méghozzá nagyon hatásosan, elvégre csak arra a durván 10x10 centis területre kell koncentrálni. A te esetedben viszont nincs lehetőség porszűrésre, ami pedig baj, mert sok embernél (így nálam is) gondot jelent a por, amely mint tudjuk, erős ellensége a mozgó alkatrészeknek, jelen esetben a ventilátoroknak. Könnyebb a port tehát orrventis gépház esetében szűrni. Másként fogalmazok: egyáltalán lehetséges a port orrventis gépnél szűrni.
Dalai Láma kolléga kísérlete is azt mutatja, hogy orrventi nélkül alapvetően magasabb a gépház belső hőmérséklete, ezzel együtt pedig az alaplap és a procihűtő által felhasználható levegő is melegebb, amiből pedig az következik, hogy romlik a hűtés hatásfoka. Nem vitatom, vannak esetek, amikor tényleg elhanyagolható az orrventi, de az átlagos gépházak esetében nem véletlenül található előre kialakított hely egy 8-as egység számára.
A te ötleted akkor lenne elfogadható, ha a kifelé szívó ventik erősebbek lennének, például egy 12-es Sunon enyhén leszabályozott feszültséggel, amely így halk is, de rengeteg levegőt képes kivinni a házból. Ettől függetlenül, akinek fontos a szűrés és a procin kívül a többi alkatrész hőmérséklete, az továbbra is nyugodtan használja az orrventit, valószínűleg nem lesz rosszabb neki. -
HEBI
senior tag
Azért elég sokat ferdítetek a dolgon.
Először is a kockámon is nyitva van mindkét nyilászáró, sőt az egyikben van egy bazi nagy ipari ventilátor, ami nyomja ki a levegőt.
Ha akarod akkor képzeld úgy, hogy az ablakodon van kettő nagy venti (táp+a plussz venti), ha ezek mennek, akkor lobog a hajad, úgy szivja a levegőt a szobádból. Nincs szűkség az ajtóba is ventit rakni. Nem lesz sokkal jobb az eredmény. A porszűrést meg igy is meg lehet oldani, teletömöd vattával a ház orrnyilását. Egy hét után nézd meg a vattát.
Kevesebb ventivel és zajjal nagyon hasonló eredményt lehet elérni. Most netezés közben 32 C a procim. A zaj meg elhanyagolható, hála a kettő darab 5cm sunonnak(proci + fenti venti), ezen kivül már csak a táp venti van, mert a 7500ös elmegy passzív hűtéssel is.
Mindenki azt csinál a házával amit akar, de nem kell telerakni ventikkel. Pláne télen nem. Vegyetek ki pár ventit és meg fogtok lepődni, mennyivel ahllkabb lett a konfig. -
nikotin
csendes tag
Nálam nincs a ház elejében venti és a proci nyáron majdnem megsült... :DD
Szóval én sem tudom, és ha az előbb pontatlan voltam azért elnézést... -
nikotin
csendes tag
Az AMD szerint valóban így van:
Builders Guide for Desktop/Tower Systems
''Front intake fans have not proven to be a significant benefit for vertical cases.
AMD thermal engineers do not recommend using power supplies with only a front air inlet configuration.''
Az azt hiszem, hogy azt jelenti hogy az a táp jó, amelyik alul szív, hátul kifúj és az első ventinek nincs különösebben nagyobb jelentősége. -
Den
veterán
válasz
CsendPenge #19 üzenetére
az a hír 50k-ról szólt :P
-
A regisztráltak száma lényegesen gyorsabban nő, a forgalom is nőtt, bár nem tudhatjuk, hogy ebből mennyi az új site hatása. Összességében azonban most jobb, mint előtte volt. Más kérdés, hogy a PROHARDVER! Klubosok szétOFFolnak minden topicot, a szegény újoncok szóhoz sem jutnak. Erre azért figyelni kéne, ne legyen túlságosan belterjes az egész... vagy legalábbis ne minden topicba.
De, a fórum átlagos kulturáltsági foka (Average Forum Niveau, AFN) nőtt, hála az égieknek. -
delacroix
csendes tag
-
TommyGun
őstag
Ebben tévedsz már bocsi mivel a két 60/7200 IBM winyóm melett ott a 80 gigás Barracuda ata IV és az hidegebb szokott lenni pedig az a rendszerwinyóm folyamatosan használom a másik kettön pedig csak filmeket meg vackokat tárolok és ráadásul még aktív hűtése sincs neki mivel nem rackben van.....de lehet hogy én tévedek :))
-
andorpapa
őstag
válasz
Dalai Láma #9 üzenetére
Nem, az átadásra nem került újságban csak arról beszéltek, hogy egy modern PC-ben három helyen van venti: a tápban, a procin és a videokártyán. Hát, szerintem egy modern PC-ben azért az orrba és a ház hátuljára is tesznek egyet, de sebaj, lehet, hogy én vagyok csak túl modern.
Aztán a vízhűtésről áradoztak, hogy milyen szuperhalk, és mennyit ráver a léghűtésre. Arról persze nem írt, hogy egy valóban burtálhatékony vízhűtéshez rohadt nagy hőleadó kell, és ezt 2-3 ventivel kell hűteni, ami azért már termeli a hangot rendesen, sebaj...
A cikkel kapcsolatban az volt a legmegrázóbb, hogy nem említették sehol sem a COOLNESS!-t, csupán a szamitogep.hu, overclock.hu és tuningnet.hu került szóba. Ez azért csúnya dolog! -
TommyGun
őstag
Nekem nagy tornyom van S hozzá a már említett MSI deszka amiben a ház feneke fele meg a winyák fele fújja a levegőt.....SZal van itt egy venti a proci felett meg van ugye a táp egy 400 W-os HuntKey ami szintén kifele meg e felett is van egy venti ami szintén kifele fújja a levegőt a két mobilracktől ami a táp felett van és persze az írótól.....ezek mind 8 centisek meg a procin is van egy coolink U2Lite ami szintén 8 Centis.....szal van eggy 10-es orrventi alul ami befele szív....szerintem a két nyolccentis + a táp bőven elég ahhoz hogy amit a 10 centis friss levegőt behoz azt ki is vigye.....és terhelés alatt max 50 Fokos az 1900+ XP-m....pedig azé van benne cucc bőven.....2 hálónyák, live, cdrom, dvd, író 2 rack + a rendszervinyó és a ramhelyeim is fullra vannak....azért ezek mind nyomják a meleget.......ráadásul a két rackban is van 1-1 pici venti :D
-
Dalai Láma
őstag
Leginkább én is a por miatt raktam előre ventit. Elé jó kis porszűrőt, és már mehet is! Persze az sem hátrány, hogy az alaplap hőmérséklete 4°C-al csökkent, és a proci is 1°C-al.
Aztán meglátom majd, hogy mennyi kosz lesz benne. De mikor 1 hét után felnyitottam, nagyon meglepődtem. Még egy komplett pókháló is volt pókkal együtt! Meg a szokásos zsákmányállatok. És biológia órán azt tanultam, hogy az állatok nem szeretik az állandó huzatot. Na én ezt használom most ki, és remélem, hogy a pók nem jön többet vissza! :) -
BoGár
tag
Ha beleraksz előre egy ventit, akkor túlnoymást tudsz előidézni. Ez azért jó, mert így az említett pici lukakon nem befelé fog jönni a levegő és a piszok, hanem kifelé, ezáltal tizstább lehet a gép belseje.
Magyarul megmondva: hülyeség azt állítani, hogy hátrányos a venti előre. -
andorpapa
őstag
Atus nagyon jól világított rá egy kegyetlenül fontos tényezőre, amely egyébként az egész cooler/mod témakörre érvényes: nem szabad csak a nyers elméletet, elméleti fizikát alkalmazni. Pont azért, mert a PC sokkal összetettebb annál, hogy egy egyszerű halandó user azt fejben modellezni tudja. Nem vagyok túl régóta a ''szakmában'', de annyit már megtanultam, hogy az elmélet 1 dolog, az eredmény viszont gyakran rácáfol erre.
Mert hogy miért is? Hát azért, mert például a kockás példa is sarkítás, durva egyszerűsítés. Maradjunk a kockás példánál. Miért rossz az, ha egy venti befúj, egy pedig ki? Ezt nem értem. Állításod szerint akkor az orrventi keveri a meleget a hideggel, és légkavarodást okoz. De ebben hol a probléma? A levegőnek végülis 1 iránya lesz, és külön előny, hogy hidegebb lesz a belső levegő. Az, hogy milyen áramlást hoz létre, nem jelentős, a levegő iránya a fontos, ami pedig konstans.
Szerintem a kocka nem jó illusztrációs eszköz, vegyünk inkább a szobámat, ahol szintén terepakadályok és hőre érzékeny tárgyak (ez én vagyok :) ) vannak. A szoba egyik végében van az ajtó, a másikban az ablak. Ha jó szellőzést akarok csinálni, akkor valóban elég az ablakot kinyitni, de az igazi, ütős huzathoz az ajtót is ki kell tárni. Oké, igaz, a szoba, a lakás többi része és a házon kívüli területek is más légnyomással, más légmozgással rendelkeznek, mégis személyes tapasztalataim (HuzatBenchmark 2001) alapján elmondhatom, hogy a legkellemesebb hőfok a két nyílászáró együttes kinyitásával érhető el.
Lehet fizikai tételeket sorolni, egyszerűsítve modellezni, akkor is a valós mérések tudják csak igazán megmutatni a hatásfokot, márpedig ezek alapján atusnak van igaza. -
atus
senior tag
Ennek a gondolatmenetnek nem sok valóságba hajló része volt. A kockás ötlet jó, csak ki kell egészítenem. Fogd a már elképzelt kockádat, és vagdosd össze egy rambókéssel, az egyik oldalát cseréld ki szúnyoghálóra, vágj rá lyukakat és 5 különböző helyre helyezz el különböző fűtőteljesítményű/hőmérsékletű cuccokat. Most kezdd el kiszívni belőle a levegőt, nézd ahogy örvénylik, és amikor unatkozol, fogj egy lapátot, és szórd ki belőle azt a három kiló koszt, amit beszívott.
Az irányított levegőáramú, túlnyomásos számítógépház nem holmi úri hóbort, hanem ősmodderek sokéves tapasztalata, amit most mi galád módon lemásolunk. Ha egy erős 12cm ventit raksz az orrba, porszűrővel ellátva, egy/kettő 8cm ventit pedig a proci környékére a meleg levegő kifújására, akkor bőven jó eredményt fogsz elérni. Az én házamban van még pár trükk, 50cm-nyi 80mmes alucső, a fent említett ventik, álló táp, meg miegymás, a ház oldala mindig fent van, az idle hőmérséklet szobahőmérséklet +1°C úgy, hogy a prociventit kivéve az összes 7V-on megy. Teljes terhelés alatt is szobahő +2-3°C 7V-on, 12V-on pedig marad +1°C, persze alig elviselhető zajszint mellett, de ezt úgyis csak fraggelés közben használom.
A procihőmérséklet pedig aránylik a házhőmérséklethez, hiszen az számít, hogy hány fokos levegőt fúj a bordára a prociventi. Ha húsz fokkal melegebb van a házban(a CPU környékén), akkor elvileg a proci is húsz fokkal lesz melegebb. -
Don Vittorio
őstag
Én meg ki tudom fordítani a szememet... :t
-
HEBI
senior tag
Az orrventi nem javít annyit a helyzeten mint amennyit ront. Alapban, ha nincs lent venti akkor ott egy lyuk van, amin a levegő be tud jönni. Ha venti van az csak bekavar. Gondolj arra mi van akkor ha egy kockából kiszívod a levegőt valamelyik sarkánál fogva. Akkor a kockában a levegő mindenhol a lyuk felé tart. Most képzeld azt, hogy egy lyukat raksz rá az ellenkező sarkon. A levegő végigmegy a házon, nem kavarog benne, annyi megy be amennyi kell és az végig söpör rajta és szépen kimegy. Ha venti nyomja be, akkor sok hideg levegő kerül be, eddig jó, de ez ott összekavarodik a benti meleg levegővel és kavarog a házban, ennek egy részét kiviszi a fenti venti, de a maradék kavarog, azaz langyos levegő lesz belőle. Az egy irányú szivás sokkal tisztább dolog, szerintem is.
-
andorpapa
őstag
Akkor az említett PC-s újság írói legyenek szívesek átnézni az AMD referencia ajánlásait. Nem véletlen, hogy az orrba is kell egy venti. Meg hát az újság leírása nem zárja ki, sőt, inkább magával vonja az orrventi meglétének tényét.
Mire is gondolok? Arra, hogy az orrventi befelé fújja a friss levegőt. Természetesen el lehet hanyagolni, de akkor honnét jut a levegő a procihoz és a táphoz? A gépház résein keresztül szívja be (vagyis szűrhetetlenné és irányíthatatlanná válik a levegő). Tehát az orrventi semmi rosszat nem okoz, inkább csak javít a lényegen, és az alaplap hűtésében jelentős szerepe van.
Aztán: a proci fölé (vagy mellé, a lényeg, hogy a ház hátuljára) tényleg kell egy venti. Ennek mérete valóban fontos, elvégre a nagyobb venti több levegőt képes kipréselni a házon kívülre. Viszont a tápok nem rosszak. Persze vannak olyan típusok (lásd Chieftec és Enermax), ahol alul, a proci felöli oldalon is van venti. De ez nem azért van, mert a másik elrendezés (melyet szintén alkalmaz az előbb említett két cég) hibás.
A lényeg az alaplapon, pontosabban a procifoglalat irányán múlik. Két fajta létezik: az egyiknél a leszorító pöckök a táp felé és a padló irányába néznek, a másik esetben pedig a vinyók és a ház hátulja felé. Az első esetben (pl. a legtöbb MSI alaplap) a legtöbb cooler úgy néz ki, hogy a levegő balra és jobbra áramlik ki belőle, vagyis a ház hátuljára szerelt venti képes elszívni onnét. Ha viszont bal-jobb orientálódású a foglalat (lásd: Epox deszkák), akkor a hűtő fölfele (a táp irányába) és felelé tolja a levegőt, így a hátsó venti nem képes elszívni rendesen az elhasznált airt.
Ilyenkor jön jól a duálventis táp, mert a felé kifújt meleg levegőt azonnal el tudja szállítani. Persze az MSI-s esetben is jó, ha ilyen a táp, mert a hűtő két irányba tolja a levegőt, és ezek közül csak az egyiket képes a hátsó venti kivinni, tehát a másik irányba kilökött levegőt a táp képes rendesen elszállítani. De akkor is tény, hogy az orrventire szükség van, és a tápok sem rosszak, csak nem minden alaplap esetében ideális a kialakításuk. -
HEBI
senior tag
Egy magyar számítástechnikai magazinban olvastam ezeket a számomra érdekes és meglepő infókat. Mint ''kezdő'' moder kapásból kis is próbáltam amit irtak. Röviden:
A ház aljába nem kell venti, hanem a proci mellé (fent) kell minnél nagyobb. Ja és a hazánkban kapható házak tápja zömmel rossz (szerintük), mert hátul ki elöl meg beszivja levegőt ezzel elsziva a frisset a proci elöl. A jó táp alul sziv(prociról a meleget) és hátul kifúj.
Ezen felbuzdulva, kiszedtem a ventit lentről, a tápot hagytam ahogy volt, a procin a ventit meg kisebbre cseréltem. Az eredmény az lett, hogy terheletlenül 3 fokot hűlt, 100%on meg 2 fokot melegedett a rendszer. Nem is rossz, igy most ilyen hidegben 32 és 48 C között van valahol a procim.
Még valami aki nem használ AMD proci mellett Cpucoolt (szoftveres hűtő progi), vagy valami hasonlót az olyan hülye, mint előtte én is. Próbáljátok ki!
Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Pure Base 500DX fehér 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470M - i5-3GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest