Keresés

Aktív témák

• bazalf

csendes tag

válasz asdf #413 üzenetére

Nekem valami hasonló van:

Asus A7N8X, 2200+ CPU, Asus gForce 9520 videó, Kingston 1x512 333 (nem 400!) ram, semmi más kártya. A jelenség: 100 Mhz FSB mellett minden oké, de a procnak a 133-at kellene tudnia!, ekkor viszont a Windows bebootolása után úgy átlagosan 5 perc után spontán reboot történik. Nincs semmi overclock, a biosban minden a default.

Tippjeim:

- a régi házban a táp karcsú volt: ez kilőve, vettem egy Zalman-t (értelemszerűen ez már p4-re optimalizált), hiba továbbra is fennáll. (Azóta ráadásul új ház is van, de ez mondjuk mindegy.)

- túlmelegedés: proc és alaplap hőmérséklet bőven a tűréshatár alatt, szinte hidegek (bios és mother board monitor szerint is).

- memória rossz: az a bootlemezes memória tesztelő (izé86) hiba nélkül lefutott, és különben is ez single channel, brand ram. (Asszem már minden memória és proc órajel kombináció megvolt, beleértve a szinkron és nem szinkron üzemmódokat is. Egyébként is, lehet egyáltalán az egyik üzemmódban jó, a másikban meg rossz a ram, ha a gyári sebességen vagy az alatt fut? Memória órajelekhez és feszültséghez nem nyúltam (minden default), kivéve azt, hogy az optimal meg a másik sztenderd beállítást váltogattam.

- proci rossz (hamis): A Juventus-Teamnél, nem-dobozossal ez előfordulhat? Ránézésre nem tűnik hamisnak (volt itt vagy máshol egy belinket oldal márciusból, ahol átfestett kamu 2200+-t mutattak be, de ha az enyém hamis, akkor az ott bemutatottnál jóval profibb munka.) Most, hogy jobban belegondolok, közvetlenül az első összeszerelés után a bios még 2200+-nak ismerte fel, de később (a rebootok után) már a default érték is a 100 Mhz lett az FSB-re (kivettem a procit megnézni, visszatettem, és akkor is). Így 1350 Mhz-es prociként tünteti fel a boot. Megnéztem a hűtőt, meglökdöstem a procit, de továbbra is semmi.

- alaplap rossz. Variáltam a memóriával (másik slotba tenni), áttettem/lehúztam az FSB jumpert, semmi. Lehet az alaplap hiba, ha a gyárinál csak alacsonyabb órajellel stabil a proci?

- valami Windows gebasz. Őszintén szólva ez számomra elég valószínűtlen, mert nem fagyás van, hanem egy komplett reboot az arcomba, és a 100 Mhz mellett csont stabil a rendszer.

- videokártya hiba: ez lehet az ok egyáltalán??? Ha igen, hogy lehetne tesztelni??? Az AGP-re is kihat az FSB???

Az én személyes tippem a proci hiba. Asszem meginterjúvolom a juventus team-ékat, hogy ők hogy látják. Nektek mi a véleményetek erről az egészről? Ismétlem, nem overclock témakör, hanem a gyári specifikáció van csúnyán alulteljesítve. Előre is köszönöm!!!

Aktív témák