Hirdetés

Xiaomi Mi A1 - tisztasági fogadalom

Csatlakozott a Xiaomi az érintetlen operációs rendszert kínáló Android One mozgalomhoz, és egy küllemben ismerős, ám kitűnő dupla kamerás phablettel nyit nyugat felé, verhetetlen áron.

Külső, kijelző, csomagolás

Gyönyörű koppintás: így lehetne a fejezetet két szóra redukálni – és most nem a Mi 5X lekoppintására gondolunk, mert az átcímkézés nem számít annak. A Mi A1 éppúgy az Apple-től vette kölcsön a formát, mint a OnePlus 5, az Oppo R11 és még nagyon sokan mások, ki-ki döntse el, ez mennyire zavarja. Egy szép dolog utánzata ugyanakkor maga is szép, ha ízlésesen replikálják, és a Mi A1 úgy formában, mint kézkomfortban ötös osztályzatot érdemel, azaz jól másolta le a dolgozatot. Adott egy minden oldalon lekerekített, unibody fémházas phablet, amely roppant vékony (7,3 mm), keskeny oldalkávákkal operál (75,8 mm), és bár meglehetősen magas (155,4 mm), belefér az 5,5 hüvelykes mobilos átlagba.


Sehol egy zavaró él: a Mi A1-et kényelmes kezelni [+]

A plusszos iPhone dizájnkoncepciója persze vastag alsó-felső kávát von maga után, bűvészmutatvánnyá téve a felső képernyőtartalmak elérését egy kézzel, a fogásváltást pedig roppant csúszós, matt kivitel teszi a mobil számára életveszélyessé. 165 grammjával mindenesetre a Mi A1 nem túl nehéz, és bár 3080 mAh-s telepével leadott a hasonszőrű Redmi Note 4 akkumulátorkapacitásából, összeszerelése érzésre minőségibb és időt állóbb. Olyan, mintha egy tömbből faragták volna ki, nagyon meg kell szorongatni, hogy a fémház hangjelzéssel protestáljon, úgyhogy csak az IP védelem hiánya különbözteti meg egy igazi csúcskategóriás mobiltól.


A Mi A1 megjelenítője tökéletesen megfelelő 100 ezer forint alatt [+]

Azért, hogy mégse tátongjon üresen az 1080 x 1920 pixeles IPS panel feletti hely, a Xiaomi fehér fényű értesítési LED-et, 5 megapixeles kamerát, beszélgetési hangszórót, fénymérőt és közelségérzékelőt pakolt az előlapra. Alulra a fekete festésben láthatatlan, érintésre fehéren felvillanó gombsor került. Középen a kezdőképernyő és jobbra a vissza gomb még érthető, az Android ICS-ből ismert menü festésről viszont már le kellene mondani – főleg, hogy eleve alkalmazásváltás a funkciója. A phabletes iPhone-nal szemben nem ide, hanem a hátlapra került az ujjlenyomat-olvasó, de mivel éppen ujjra esik és jól mutat, nincs vele se kényelmi, se esztétikai gond.


Mintha ezt a dizájnt már láttuk volna valahol [+]

Minő meglepetés: a kéttónusú LED villanó és a két 12 megapixeles kamera a bal felső sarokban virít. Az egyik lencse hagyományos, nagyobb látószögű, míg a másik teleobjektíves, az előbbi viszonylatában kétszeres optikai nagyítással. Ilyesmivel sem találkozni gyakran a középkategóriában, ahogy az alulra és felülre száműzött, profin elrejtett antennavonalak is a drágább megoldások sajátossága. Az első kézbe fogástól a legkomolyabb szorításig nyilvánvaló: a Xiaomi nagyon profin egyberakta a Mi A1-et és odafigyelt, hogy fekete, fakóarany és rózsaarany festéssel is elegáns és szemrevaló maradjon, egyedül az eredetiség oldaláról nem tudunk piros pontot adni.

A monó hangszóró alulra került
A monó hangszóró alulra került [+]

Kijelző-teszt
Xiaomi Mi A1 Xiaomi Redmi Note 4 Honor 6X Moto Z Play
Képátló 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 1080 x 1920 1080 x 1920 1080 x 1920 1080 x 1920
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD Super AMOLED
Fehér fényerő 471 nit 508 nit 556 nit 402 / 596 nit
Fehér fényerő (min.) 1,9 nit 1,6 nit 5,4 nit 6,5 nit
Fekete fényerő 0,33 nit 0,3 nit 0,29 nit 0 nit
Kontrasztarány 1428:1 1693:1 1952:1 végtelen
Színhőmérséklet 7404 K 7543 / 6810 K 8166 / 6590 K 7739 / 7136 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A szélein csiszolt, Gorilla Glass 3 üveggel védett panel 5,5 hüvelykes, tűéles és a napfény alatt elég világos, hogy a legtöbb tartalom megfelelően látszódjon, bár a tökéletes olvashatóságért némi extra és kontrasztjavítás jól jött volna. Este kellően sötétre leszabályozható a fényerő, és bár a kalibráció nem állítható és kékfényszűrő sincs, ami adott, az nincs vészesen messze az ideálistól. A színek élénksége megfelelő, a betekintési szögek pedig jók, egyedül a túlbuzgó automatikus fényerőállítás lehet zavaró – jobb kikapcsolni és kézzel szabályozni. A panel és az alsó gombok érintési érzékenysége remek, a rezgéses visszajelzés ereje inkább csak közepes.

A Mi A1 (balra) a doboza és a Redmi 5A társaságában
A Mi A1 (balra) a doboza és a Redmi 5A társaságában [+]

A keskeny oldalkávát jobbra elhagyva még épp megfelelő helyen lévő hangerőszabályzóra és kellemes lenyomású bekapcsolóra tévedhet a hüvelykujj. Átellenes oldalon csalható elő a két nanoSIM-et vagy egy nanoSIM-et és egy microSD kártyát befogadó tálca, a nyitásához szükséges tű a csomagolás része. Alulról modern, Type-C típusú port tekint vissza 2.0-s USB adatátvitellel, az egyik oldalán 3,5 milliméteres audiokimenettel, a másikon monó multimédiás hangszóróval és mikrofonnal. Az utóbbiból felülre is került egy, ugyanitt pedig még infra is található, úgyhogy a tudáslista nyers Androidot használva sem visszafogott. A hófehér doboz 2 amperes európai töltőt, USB-C kábelt, némi leírást, a jótállási jegyet és az említett SIM-tűt rejti.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés