OnePlus 5 - mindenki nyugodjon le!

A Never Settle szlogen Settle Down Please-re változott: az iPhone-t imitáló forma és a dupla hátlapi kamera a kevés változás közül kettő. Jó alapokra ugyanakkor most is erős várat sikerült építeni.

Bevezető

Ahogy a kedvezőbb árú Nexus termékvonal kifutott, úgy nőtt meg a vásárlói érdeklődés a lehető legtisztább Androidot futtató és az elszállt elit árazás alá vágó alternatívák iránt, a OnePlus 3 / 3T pedig elég formai egyéniséget, lóerőt, szoftveres egyszerűséget és multimédiás erősséget biztosított, hogy az okostelefónia tavalyi történetében remek alternatíva legyen. Nem egyszer ismerték fel a két 2016-os modellt a kezemben és biccentettek elismerően, kialakult tehát az ilyen márkájú mobilok rajongótábora. Ezzel párhuzamosan persze megnőttek az elvárások is, és éppen a lojális réteg kritizált a leghangosabban, amikor a tetrafóbia miatt a négyes számozást kihagyó OnePlus 5 az iPhone 7 Plus dizájnjával érkezett meg.

Pusztán elölről nézve nem sok minden változott, a OnePlus 5 alul alig különbözik erről az oldalról a 3T-től
Pusztán elölről nézve nem sok minden változott, a OnePlus 5 alul alig különbözik erről az oldalról a 3T-től [+]

Nyilván bele lehetne menni a vitába, hogy mennyire gáz ismert vonásokat egy piaci riválistól kölcsönvenni, voltak már az ilyesmiből pereskedések. Azt is látni kell viszont, hogy bár hátulról tényleg sok a formai egyezés, a OnePlus 5 nem különbözik drasztikusan a fekete 3T-től, sőt: elölről pont ugyanolyan. A dizájnelvek változását egyébként sem almás, hanem BBK-s oldalról érdemes megvizsgálni. Ez utóbbi, teljes nevén a BBK Electronics Corporation szárnyai alá tartozik ugyanis a kínai Vivo, az Oppo és a OnePlus. Főleg az utóbbi kettő kapcsolata szorosabb, mint amit a felek hajlandóak elismerni: a OnePlus One az Oppo Find 7 kiköpött mása volt, de legalábbis hasonló dizájnelven alapult, a Dash Charge pedig az Oppo VOOC gyorstöltés variációjaként került át.

Hátulról a forma viszont más ismerős lehet egy másik márkától
Hátulról a forma viszont más ismerős lehet egy másik márkától [+]

A két alapító, Pete Lau és Carl Pei éppen az Oppótól szegődött el, hogy a OnePlust elindítsa, és ha észrevesszük, hogy a márka felfutásával egy időben egyszerűen kikoptak az Oppo csúcskészülékei (a Find 9 soha nem érkezett meg), a OnePlus pedig egy próbálkozást leszámítva csak a legfelső szegmensre koncentrált, stratégia is feltételezhető a háttérben. Kényelmes ugyanis a BBK-nak, hogy egymás konkurenciái helyett az Oppo intézi a közép- és felső-közép kategóriát (Kínában erre a legnagyobb az igény), míg a OnePlus az abszolút elit ellen száll harcba, a jó árazás miatt nemzetközi terepre merészkedve. Mindennek a legékesebb bizonyítéka, hogy az egy időben befutott Oppo R11 és a OnePlus 5 tök ugyanúgy néz ki, szinte megegyező paraméterű duplakamerát visel a hátlapon, a történet lényege pedig sokkal inkább ez az együttállás, semmint az iPhone-nal való hasonlóság.

A legnagyobb hasonlóság mégis a BBK szárnyain belül van: balra a OnePlus 5, jobbra az Oppo R11
A legnagyobb hasonlóság mégis a BBK szárnyain belül van: balra a OnePlus 5, jobbra az Oppo R11

Nem alaptalan ugyanis tervezői és gyártósori spórolást feltételezni a BBK részéről, és végül is logikus a dolog, ha már a két márka készülékei felosztották az ársávokat maguk között. A Never Settle szlogen ugyanakkor már nem hangzik túl hitelesen: a OnePlus 5 kapcsán éppen az az ember érzése, hogy Carl Pei-ék most bizony megpihentek, ami egy roppant mutatós és fürge mobilt eredményezett, ám semmiképpen nem egy piacrengetőt vagy eredetit. Ahhoz ugyanis hiányzik a 2017-ben vonzerőt jelentő kávamentes dizájn, a nagyobb képernyőfelbontás, a napfény alatti extra fényerő vagy éppen a por- és vízálló védelem, plusz az optikai képstabilizálás is odaveszett.


[+]

A OnePlus 5 tehát meglehetősen konzervatív generálfrissítés, és a fehér dobozfedélen is mindössze annyi változás történt, hogy az 3-as szám helyett egy nagy 5-öst süllyesztettek bele. A szokásos, vörös belső az 5V / 4A-es gyorstöltőt, az összetekercselt USB-C kábelt, a SIM-tűt, némi leírást és egy üdvözlő kártyát rejt, plusz a mobilon már rajta lévő védőfóliát. A teszt kulcskérdése az, hogy fél évvel a ma is szélsebes 3T után a drágábban nyitó OnePlus 5 vajon elég extrát nyújt-e, hogy érdemi generációváltásnak nevezzük, avagy a Sony-féle stratégiába belekényelmesedve inkább egy működő recepten finomítanak. Ezzel sincs gond, csakhogy idén záporoznak a formabontó és előremutató újdonságok, 2017 érdekességeinek pedig még messze nincs vége. Éppen ezért a legújabb Never Settle modellnek küzdelmesebb lehet kasszasikert aratni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Bővültek a OnePlus 5 szín-és memóriavariációi

    Eddig a fekete kiadás jelezte, hogy a legerősebb és legnagyobb tárhellyel szerelt OnePlus 5 birtokában vagyunk, most viszont új színben is elérhető.

  • OnePlus 5 előtt még OnePlus 3 frissítés

    Előzetes, éjszakai fotó és rendszermemóriára tett célzás is a napi OnePlus 5 hírek között, ám a gyártó a tavalyi modellekről sem feledkezett meg.

  • OnePlus 3 - Szentháromság

    Parádés összeszerelés, 6 gigabájt RAM-mal büszkélkedő felszereltség és letisztult, fürge szoftverfelület: a OnePlus az okostelefonok három alappillérét hibátlanul hozza, nem egy rivális árának a feléért.

Hirdetés