2019. február 17., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Phablet rovat

Xiaomi Mi A1 - tisztasági fogadalom

Csatlakozott a Xiaomi az érintetlen operációs rendszert kínáló Android One mozgalomhoz, és egy küllemben ismerős, ám kitűnő dupla kamerás phablettel nyit nyugat felé, verhetetlen áron.

Hirdetés

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Mi A1 két nanoSIM-et fogad be dual standby technológiával, teljes hazai LTE frekvenciatámogatással (B1, B3, B5, B7, B8, B20) és 300/50 Mbps-os átvitellel 4G hálózatokon. A beszélgetési hangminőség tiszta, a hangszóró zajos környezetben is kellően hangos és a másik oldalon is rendben értettek minket. WiFi oldaláról kétcsatornás 802.11a/b/g/n/ac modul jár remek érzékenységgel (Direct, hotspot), Bluetoothból 4.2 (A2DP, LE, HID), USB-ből pedig 2.0 (Type-C, MTP, OTG). Remek a navigációs csomag: ugyan a Galileo műholdakat nem használja, a GPS, a Glonass, a BeiDou és az A-GPS bevetésével a Mi A1 pillanatok alatt pozicionál, pontos, nem dobja el a jelet és szobabelsőben is elég érzékeny a megfelelő működéshez. Akad iránytű, gyorsulásmérő, giroszkóp, hall szenzor és infra, nincs viszont NFC vagy barométer.

A Mi A1 két nanoSIM-et vagy egy nanoSIM-et és egy microSD-t fogad be
A Mi A1 két nanoSIM-et vagy egy nanoSIM-et és egy microSD-t fogad be [+]

A Mi A1 3080 mAh-s telepet kapott, ami a Redmi Note 4-gyel összevetve 1020 mAh-s visszalépés, ám a felület és a hardver annyira takarékos, hogy a teszthasználattal rendre összejött 6-7 óra képernyőidő, kétnapos töltési rátával. A telep a legintenzívebb 24 órát is garantáltan kibírja, visszafogott használattal pedig a három nap is kijöhet egy ciklusból, mivel a készenléti fogyasztás alig észrevehető. A Xiaomi ugyanakkor nem licencelt gyorstöltési technológiát, így a mellékelt 5V / 2A-es, illetve a saját QuickCharge 3.0-s töltővel is három óra volt nulláról 100%-ra juttatni. Energiatakarékosságból is csak alapvető jár, ami a hardver és a háttérfolyamatok oldaláról tolja ki némileg a kitűnő üzemidőt. 150 niten 15 óra WiFi-s böngészés és 11,5 óra videózás jön ki egy-egy töltésből.

Győztes készülékkel lép globális piacra a Xiaomi
Győztes készülékkel lép globális piacra a Xiaomi [+]

Értékelés: Xiaomi Mi A1
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 10 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 8,5 pont
Ár/érték aránya 9 pont
Hogyan értékelünk?

Összefoglaló

A Mi A1 a globális piac felé nyitott, és jött, látott és győzött. Szemrevaló, kecses, komfortos, villámgyors, sokáig bírja, hibátlan adatkommunikációban, erős multimédiában és naprakész Androidban. A teszt egyik kulcskérdése így aztán nem is annyira kardinális: vajon elvesztette-e márkaidentitását a Mi A1 azzal, hogy a MIUI 9-et és szerteágazó szolgáltatásait vegytiszta, érintetlen Androidra cserélte? A válasz igen: valamennyire nyilván, ám éppen ez lehet a nyugati siker kulcsa. A LeEco ugyanis túlontúl rá akarta erőltetni saját ökoszisztémáját az amerikai piacra, ami oda se hederített, olcsó Google referenciamobilra ugyanakkor mindig van kereslet. Olcsó Google referenciamobilok nélkül márpedig ezt ma az Android One program biztosítja, aminek a Mi A1 a zászlóshajója.

Ez a remekül egyberakott phablet tehát azoknak szól, akik az Androidra rátelepedő, túlzsúfolt és teljesítményingadozást hozó felületek helyett szimpla, logikus és átlátható okostelefonra vágynak. Ha pedig a legkövérebb alkalmazások betöltési idejét félretesszük, működésben, kijelzőjében, takarékosságban és dupla hátlapi kamerás képességekben a Mi A1 egy vakteszten simán elmehetne csúcstelefonnak, ha nem is ideinek, hát tavalyinak. Mindezért, 4/64 GB-os változatban pedig olyan árat kérnek el, amiért csak legerősebb plecsninket tudjuk odaadni: bruttó 65 ezer forint a Xiaomi hivatalos forgalmazójánál, itthoni garanciával, magyar nyelvvel, közelgő Oreo frissítéssel, kétéves szoftvertámogatással és B20-szal. Nem győzzük hangsúlyozni: fontosabb egy okostelefon esetében, hogy minden a helyén legyen, mint az, hogy egy-két tulajdonságban kiemelkedjen, máshol viszont kompromisszumot kelljen kötni, és a Mi A1 kiegyensúlyozottságban igazán erős.

Természetesen nem makulátlan az összkép: rá lehetne nézni az egyébként remek dupla kamera optimalizálására és a túlszűrt videohangra, a Redmi Note 4-gyel szemben az üzemidő pedig szimplán csak remek, nem pedig lehengerlően jó. Ráadásul kimaradt minden MIUI-s extra és gesztusfunckió, ám akinek az kell, választhat olyat, itt a naprakész Android a lényeg, és az infra azért csak megmaradt. A Mi A1 ráadásul nem szenved gigantizmusban, csak némi almaizmusban, de ránézve és kézbe fogva megbocsátható neki. Objektív standardok szerint simán pályázhat az ár/érték bajnokság aranyérmére, szubjektíven pedig az jelzi remeklését, hogy a teszt után egy csúcstelefonba visszaköltözve sehogy se érzi úgy az ember, hogy a Mi A1 és egy méregdrága zászlóshajó között százezer forintokban mérhető különbség volna. Mert nincsen. Ilyen nyugati bemutatkozással csak szurkolni tudunk a Xiaominak, hogy sok hasonló ajánlat kövesse, mert a felhasználó ebből csak profitálhat.

Xiaomi Mi A1

Bone123

A tesztkészülék az EuStock jóvoltából jutott el hozzánk. Vásárláshoz, kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítését a Telenor Hipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.