Itt a MIUI 9, a Mi 5X és a Mi otthoni asszisztens

A híreknek megfelelően verziószámot váltott a Xiaomi androidos felülete és bemutatkozott a Mi 5X kedvező árú phablet is. Aztán jött a slusszpoén.

Kettős debütálásra került sor a Xiaomi pekingi, online közvetített sajtóeseményén, kezdjük a dolgot szoftveroldalról. Bemutatkozott a MIUI 8-at leváltó MIUI 9, amely több apró változást is hozott, illetve hoz a több tucat eszköznek, amely az elkövetkező időszakban megkapja (Mi 6, Mi 5s Plus, Mi 5s, Mi 5c, Mi 5, Mi 4S, Mi 4c, Mi 4, Mi 3, Mi 2/2S, Mi MIX, Mi Max 2, Mi Max, Mi Note 2,Mi Note/Pro, Mi Pad 2, Mi Pad 1, Redmi Note 4X (MTK), Redmi Note 4X (SD), Redmi Note 4, Redmi Note 3 (MTK), Redmi Note 3 (SD), Redmi Note 2, Redmi Note, Redmi Pro, Redmi 4X, Redmi 4A, Redmi 4, Redmi 4 Prime, Redmi 3S/Prime, Redmi 3, Redmi 2A, Redmi 2/Prime, Redmi 1S, Redmi 1).


Elstartolt a MIUI 9 (forrás: MIUI.com) [+]

Ilyen például az okos alkalmazásindító, amely képernyőtartalom alapján javasol appot az egyszerűbb elérésért. Könnyebb lett a kutakodás a képek között is: immáron címszó alapján lehet tartalmakra, témákra keresni, a selfie, arc, kék stb. szavakat is megérti (nyilván a támogatott nyelveken bepötyögve).


(forrás: MIUI.com) [+]

A MIUI 9 okos asszisztenst is kapott, bár ennek a funkcióit és a Google Segéddel, esetleg a Bixbyvel való összevetését csak a későbbiekben lehet majd elvégezni, mivel első körben a felület kínai változatai kerülnek megosztásra, később kezdődik a globális, soknyelvű MIUI 9 közzététele. A felület bizonyos készülékekre már Android 7.0 Nougattal érkezik, azzal pedig például az osztott képernyős mód vagy az újfajta értesítések is megjelennek.


(forrás: MIUI.com) [+]

A Xiaomi szerint a MIUI-nak 2,8 milliárd aktív felhasználója van a világ 142 országában, akik 55-féle nyelvet beszélnek. A gyártó ígéri: a MIUI még gyorsabban nyit meg alkalmazásokat és a rendszerindítás is fürgébb a dinamikus erőforrás-megosztásnak köszönhetően.


(forrás: MIUI.com) [+]

Nem maradt hardver nélkül a Xiaomi eseménye: elstartolt a Mi 5X is, amit a Redmik és a Mi 6 közé pozicionáltak, 1500 jüanos árával (58 ezer forint). Egy fémházas, dupla hátlapi kamerás szerkezetről van szó, amely 155,4 x 75,8 x 7,3 milliméteres, 165 grammot nyom és 5,5 hüvelykes, Full HD felbontású LTPS panelt kapott.


(forrás: MIUI.com) [+]

A két nanoSIM-et befogadó, microSD kártyával bővíthető masinát a Snapdragon 625 hajtja meg, memóriából 4 GB, tárolóból pedig 64 GB került a vékony és mutatós házba, amely a képernyőtől független alsó kezelőgombokat kapott. Wifi-ből kétcsatornás 802.11a/b/g/n/ac modul jár, Bluetoothból 4.2, természetesen 4G támogatás is adott, bár a mi.com oldalon szereplő variáns a B20 sávot nem támogatja (B1, B3, B5, B7, B8).


(forrás: MIUI.com) [+]

Kamerák szempontjából a 3080 mAh-s telepet viselő Mi 5X nem aprózta el: akárcsak a Mi 6 hátlapján, itt is két, 1,25 mikronos és 12 megapixeles kamera dolgozik. Az egyik nagylátószögű lencsével (26 mm, f/2,2), a másik pedig teleobjektívessel (50 mm, f/2,6). A kettő képes összedolgozni, és portrémódban a hátteret előnyösen elmosni. Az élesítés PDAF-alapon történik, a hátlapra kéttónusú LED pár is került.


A portérmód (forrás: MIUI.com) [+]

Videofelvételt akár 4K-ban is lehet rögzíteni 30 fpssel, avagy 720p-ben 120-szal. A szelfikamera 5 megapixeles. A Mi 5X természetesen hátlapi ujjlenyomat-olvasót is kapott, illetve Hi-Fi audiochipet a kitűnő hangminőségért. A mutatós, bár nem túl karakteres phablet arany, rózsaarany és fekete színváltozatokban helyezhető kosárba, persze nem errefelé.


A Mi Smart Speaker (forrás: MIUI.com) [+]

A végére maradt a slusszpoén: A Xiaomi is előállt a maga otthoni hangasszisztensével, ez volna a Mi AI Speaker. A képernyőt nélkülöző, álló formájú szerkezet hat mikrofont és erőteljes hangszórót kapott, a ketyerét hangutasításokon túl a felső gombokkal lehet kezelni. A szokásos instrukciókon túl a segítségével elérhetők a Xiaomi online tartalmai, így zenék, hangos könyvek, mesék vagy élő rádióadók.


(forrás: MIUI.com) [+]

A Mi AI Speaker kapcsolódó szoftveralkalmazást is kapott, a konkurenciával szemben pedig jóval alacsonyabb kezdőárat. Az asszisztensért 300 jüant kell otthagyni, ami 12 ezer forintnak felel meg. Magyarul persze egyhamar ez sem fog tudni, egyelőre az angol nyelvi felismerés is kérdéses, lévén Kínában mutatták be.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés