2019. február 20., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Xiaomi Mi 6 - helyi kiskirály

A Xiaomi csúcskészüléke egészen kiváló, a legújabb hardveres alapokra helyezett prémium készülék, továbbra is meglepően kedvező árazással, és némileg komplikáltabb lokalizálási lehetőségekkel.

Hirdetés

Bevezető, tartozékok

A Xiaomi aránylag kompakt csúcsszériájának idei modellje, a Mi 6 továbbra is a mindenkori csúcshardverrel, meggyőző kialakítással, kiemelten támogatott és kiforrott rendszerrel, valamint az ehhez társuló, arányaiban még mindig roppant kedvezőnek tekinthető árazással emelkedik ki a mezőnyből. A tavaly bemutatott Xiaomi Mi Note 2 nagyobb méretkategóriában indul, a Mi Mix pedig a majdnem sci-fi kategóriában, míg a Mi sorozat főkészülékei megmaradtak a kulturált képátló koncepciójánál, a csúcsszériákra jellemző, lehető legkisebb házba szerkesztve.


[+]

Általában egyetlen, de viszonylag komoly probléma adódik az egyik legprogresszívebb kínai gyártó, mellesleg szintén igen progresszív készülékeivel. Ez pedig a lokalizáció, ami eddig nem volt kivitelezhetetlen, most viszont a zárt rendszert kap, ami önmagában nem okozott gondot, amíg a Google Play komponenseit viszonylag egyszerűen lehetett telepíteni. Úgy tűnik, most ezen is változtattak, ugyanis a Gapps (Google alkalmazások) valahogy előszedhetők a Mi Áruházon keresztül egy másik alkalmazásboltból, de a telepítés és a fiókok regisztrálása már a programok indításakor megreked. Elvileg a Xiaomi biztosított a Mi 6-hoz hivatalos, stabil nemzetközi szoftvert, ez viszont jelenleg nem elérhető a gyártói oldalakon. A Google integrálása nem lehetetlen, viszont abszolút nem hivatalos, és kissé körülményes is jelenleg, a későbbiekben azért ismertetjük a módszert.


[+]

A bootloader zárása annyiból egyébként érthető lépés a Xiaomi részéről, hogy a nem megfelelően szerkesztett szoftver és az ebből fakadó hiányos funkcionalitás, vagy teljesítménycsökkenés a készülék összmegítélését csorbítja, ami egyrészt nem a gyártó hibája, másrészt hivatalos rendszerrel egyszerűen elő sem fordulna, így viszont igen körülményessé válik az eszközök ázsiai piacon kívüli, teljes értékű használata. A nemzetközi ROM-ok ugyan a B20-as LTE hiányát nyilvánvalóan nem oldották meg, de a Google szolgáltatáscsomagjának integrálását és a nyelvi lokalizációt igen.


[+]

A nemzetközi piacok felé való nyitás a Xiaomi Mi Note 2 esetében egyértelmű volt, a prémium verzióból készült teljes hálózati támogatottsággal ellátott modell is. A 6/128 GB-os memóriakiosztású Mi Note 2 némi felárért cserébe nemzetközi szoftverrel és széleskörű frekvenciatámogatással került forgalomba. A Mi 6 esetében ilyen változat nem került bemutatásra, a hivatalos szoftver elérhetőségét pedig eddig ismeretlen okokból felfüggesztették. Hosszas levelezésbe bonyolódtunk a Spemall illetékesével (ők küldték a terméket), ezzel párhuzamosan pedig mindenféle módokon megpróbáltuk Európa-kompatibilissé tenni a készüléket, amely végül sikerült, a Spemall pedig azt írta, hogy mostantól ők is megcsinálják ezt még Kínában és így küldik majd a Mi 6-ot az európai vevőknek addig, amíg meg nem érkezik a hivatalos global ROM.


[+]

A mérsékelt erőfeszítéssel dizájnolt, szokásos fehér dobozka tartalma szintén nem a hazai igényekhez lett szabva, ez abszolút nem szokatlan, csak jelezzük, hogy szükség lesz egy átalakítóra az A szabványú földeletlen hálózati csatlakozóhoz. A fej egyébként 2/1,5 amperes, feltehetően Qualcomm féle Quick Charge gyorstöltést is tud, bár ez nincs ráírva a töltőfejre, pedig ráküldtük a Google fordítót is. A Type-C USB kábel kulturáltan tekeredik a karton kábelvezetőben, a maradék helyre pedig egy Type-C – jack átalakítót is begyömöszöltek, lévén a készülékről lemaradt a hagyományos fülhallgatókimenet. A SIM-tű a tájékoztatóban bujkál, valamint egy klassz, füstszínű, igazán minőségi, TPU tok is a csomag részét képezi.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.