2019. február 17., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Phablet rovat

Xiaomi Mi A1 - tisztasági fogadalom

Csatlakozott a Xiaomi az érintetlen operációs rendszert kínáló Android One mozgalomhoz, és egy küllemben ismerős, ám kitűnő dupla kamerás phablettel nyit nyugat felé, verhetetlen áron.

Hirdetés

Hardver, szoftverek

A Snapdragon 625 talán a legideálisabb középkategóriás SoC, mert ha a felület optimalizálása nem csúszik meg, a rendszernek hasítania kell, fogyasztásban pedig annyira előnyös a helyzet, hogy talán az sem baj, ha nem az erősebb Snapdragon 650 ketyeg a gépházban. Noha ma már a Snapdragon 630 és 660 számít a Qualcomm aktuális ajánlatának, a Mi A1 nyolc 2 GHz-es Cortex-A53 magja és Adreno 506-os IGP-je annyira jól optimalizált felülettel találkozik, hogy egy tavalyi csúcskészülék megirigyelhetné a működése gördülékenységet. Sem a Material Design UI, sem böngészés nem hoz dadogásokat, az érintőpanel azonnal reagál, a könnyen elérhető ujjlenyomat-olvasó megbízhatóan és nulla fáziskéséssel villantja fel a főoldalt, és még a Real Racing 3-féle, komoly 3D-s játékok is rendben elfutnak komoly melegedés nélkül, ha nem is tökéletes képfrissítéssel.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Xiaomi Mi A1 Xiaomi Redmi Note 4 Lenovo P2 Honor 6X
Rendszerchip Snapdragon 625 Snapdragon 625 Snapdragon 625 HiSilicon Kirin 655
AnTuTu Benchmark 6.x 63288 pont 61762 pont 64476 pont 58127 pont
Vellamo Browser 3184 pont 3279 pont 3371 pont 3083 pont
Vellamo Metal 1412 pont 1414 pont 1946 pont 1532 pont
Geekbench 4.x (single/multi) 884 / 4323 pont 855 / 2926 pont 845 / 3010 pont 798 / 3285 pont
GFXBench Man. onscreen 9,7 fps 9,6 fps 10,0 fps 8,4 fps
GFXBench Man. offscreen 9,9 fps 9,8 fps 9,9 fps 7,9 fps
GFXBench T-Rex onscreen 20 fps 22 fps 23 fps 19 fps
GFXBench T-Rex offscreen 23 fps 23 fps 23 fps 19 fps


[+]

A 4 GB RAM ráadásul kellően bőséges, hogy egy tucat alkalmazás a gyorsítótárban maradjon, a középkategóriában elismerésre méltó, 64 GB-os tárolóból pedig 49 GB elérhető marad, ráadásul telepíteni a microSD kártyára is lehet. Az alkalmazáskezelés és az osztott képernyős használat is fürge, egy igazi csúcskészüléktől inkább a hagyományos eMMC tároló sebessége különbözteti meg: míg a kisebb appok pillanatok alatt betöltenek, a gigabájtban mérhető játékok esetében előfordul hosszabb várakozás. Míg az ikertestvér MIUI 9-et futtat, a Mi A1 vegytiszta, 7.1.2-es Android Nougatot, de már nem sokáig. Heteken belül, de legalábbis az év végéig ígérik a 8.0 Oreo frissítést, összesen pedig minimum kétéves szoftvertámogatás jár, úgyhogy az Android P is esedékes 2018 második felében. A biztonsági csomag jelen sorok írásakor szeptemberi.


[+]

Bár sokan éppen a MIUI miatt szeretik a Xiaomi telefonokat, és nekik bizony hiányozni fog a rengeteg testreszabhatósági extra, gesztusfunkció, a témák és Mi-egymás, legalább akkora a friss Androidra hamar váltó Material Design népszerűsége. Van valami megnyugtató és felszabadító a sallangmentes, azonnal reagáló nyers Androidban, amire az ember olyan indítót, ikonokat, appokat és szolgáltatást húz, amilyet csak akar. Az alkalmazáslistát alulról lehet felgördíteni, az átrendezhető értesítési és kapcsolópanelt pedig felülről lefele. A megjelenített méret szerint változó ikonrácstól jobbra simítva a Google értesítési kártyák jelennek meg, a home-ra tapadva pedig, magyar rendszernyelv esetében a régi Asszisztens, angolul meg a Google Assistant, amit a zavarkeltés kedvéért Segédnek hívnak magyarul. Elérhető a környezeti kijelző, azaz a képernyő fekete-fehérben felvillan értesítés befutásakor, bár igen haloványan, és dupla koppintással nem lehet a kijelzőt felébreszteni.


[+]

A vegytiszta Androidnak természetesen nem az olyan kínai változatáról van szó, ahol tülekednek a régi, AOSP-s szoftverek: a Google Kamerát és a Pixel Indítót leszámítva minden fent van, ami egy referenciamobilon, minimális Xiaomi szoftverrel megspékelve. Dupla kamera lévén ilyen a saját fényképezőszoftver, és mivel infra is van, felkerült a Mi Távirányító. Ezzel a szórakoztatóelektronikai és háztartási eszközök egész garmadája kezelhető, csak azért kár, hogy nem programozható. Felhasználói visszajelzés is küldhető a Xiaominak az esetleges problémákról, illetve az élmény javítását szolgáló programban is részt lehet venni, de nagyjából ennyi a gyártói hozzátétel. A Google alkalmazás felhozatalát aligha kell bemutatni, bár ideje volna, hogy a részét képezze egy jobbfajta fájlkezelő, aminek a beszerzése kemény 10 másodperc a Play Áruházból.


[+]

Rendben behívja a telefonkönyv a SIM-ekről, az online fiókokból és a telefonról a névjegyeket, többféle rendezési elvvel, a szám nélküli tételek szűrésének a lehetőségével, a tárcsázóban gyorskereséssel és gyorshívással. Minden igényt kielégít a Gboard virtuális klaviatúra: az átméretezés, az egykezes használat, a témázás, az ujjhúzós és hangbevitel, az integrált emojik, a GIF-ek, a Google-szolgáltatások, valamint a magyar nyelv, szótár és az automatikus javítás is adott. Kényelmes a böngészés a Chrome segítségével, aminek meg se kottyan egy tucat lap megnyitása. Szinkronizálhatók a Google-fiókhoz tartozó kedvencek, előzmények és jelszavak, emellett akad inkognitó mód és könnyen lehet váltani az asztali és mobilos elrendezés között.


[+]

Tény, hogy picit fura egy Mi logós mobilt kézbe venni MIUI rendszer nélkül, és jól jött volna a duplakoppos felébresztés, az egykezes elrendezés, a képernyő kalibráció vagy az éjjeli olvasási mód, de valamit valamiért: a Google-féle felület egységes, a működése makulátlan. Olyan extrafunkciók pedig azért elérhetők, mint a kamera gyorsindítása a bekapcsoló dupla lenyomásával, vagy az értesítési panel legördítése a hátlapi ujjlenyomat-olvasóval, noha a biometrikus alkalmazászárolást szívesen viszontláttuk volna. Ha valaki mégsem tudná megbocsátani a Mi 5X androidosítását, még mindig megveheti azt, vagy bármelyik MIUI-s Redmit.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.