Xiaomi Mi A1 - tisztasági fogadalom

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: Bone123 | 2017-10-13 10:37

Csatlakozott a Xiaomi az érintetlen operációs rendszert kínáló Android One mozgalomhoz, és egy küllemben ismerős, ám kitűnő dupla kamerás phablettel nyit nyugat felé, verhetetlen áron.

A Xiaomi zöldbe öltözik és almába harap

Érett már egy ideje a Xiaomi nyugati nyitása, hiszen, ha úgy vesszük, India is arrafelé van Kínától, és akkora sikernek örvend ott a márka, hogy jobb helyben összerakni Mi és Redmi mobilokat a vásárlói éhség kielégítésére. A Microsofttal és a Google-lel köttetett egyezségek licenc és jogi oldalról is kellő lefedettséget hoztak a messzebbre merészkedésre, egyébként meg nem egy Mi vagy Redmi ketyere bukkant fel mifelénk is, az utóbbi időben magyar rendszernyelvvel és B20-as LTE sávval, csak közvetett módon, viszonteladókon keresztül.

Ezeken a piacokon lesz elérhető a Xiaomi Mi A1
Ezeken a piacokon érhető el vagy lesz hamarosan a Xiaomi Mi A1 [+]

Ami szeptember 5-én történt, az legalább annyira jelképes, mint konkrét: a gyeplőt a kezébe fogva a Xiaomi kinyilvánította, hogy az Android One project keretében életre hívott Mi A1-gyel több tucat piacon jelen kíván lenni, ezt pedig remélhetőleg több hasonló termék követi, csak a gyártósorok bele ne szakadjanak. A partnereket persze nem érte váratlanul a dolog: nálunk is az ismert EuStock az, amely a Mi A1-et a Xiaomi áldásával hivatalos forgalomba hozza, MIUI helyett érintetlen Android Nougattal, nemsokára befutó, oreós frissítéssel és legalább két éves szoftvertámogatással, az Android P-t beleértve.

A Xiaomi Mi A1 nem más, mint a Mi 5X, csak MIUI 9 helyett gyári Androiddal
A Xiaomi Mi A1 nem más, mint a Mi 5X, csak MIUI 9 helyett gyári Androiddal [+]

Szó nincs persze arról, hogy a Xiaomi feladná, ami otthon remekül működik: a Mi A1 a MIUI 9-et futtató Mi 5X átcímkézett, ha úgy tetszik: nyugatosított változata. Bármennyire is népszerű ugyanis a saját gyártói felület, a MIUI-t alapvetően a kínai igényekre szabták, errefelé pedig nagyobb a vegytiszta Material Design respektje. Itt van tehát egy középkategóriában versenyző, lényegében a Google által szoftverelt és elképesztően jól kinéző, bár kissé ismerős phablet, amibe a normál mellé egy telés kamerát is beleszórtak, meg 4 GB RAM-ot, 64 GB-os tárolót és még infrát is, az árcédula pedig így sem szaladt meg.

A Mi A1 a Redmi Note 5A felett pihen
A Mi A1 a Redmi Note 5A felett pihen [+]

Ezek után, bár jogos kérdés, hogy identitászavarban szenved-e az átcímkézett 5X, kétségtelenül új fejezetet nyit a Xiaomi történetében. A Huawei-nél a Nexus 6P jelentett kinyilatkoztatást a keresőóriás rendszere és szolgáltatásai mellett, a BBK Electronics részéről pedig a OnePlus mobilokat szabják nyugati igényekre. Az Android One project ugyanezt eddig a feltörekvő országok olcsóbb termékei számára biztosította, az ősszel aztán több ismert márka is csatlakozott a Google által felügyelt mozgalomhoz, Lei Jun gigavállalat beleértve.

A vonások ismerősek, ám a minőségi dupla kamera ennyire olcsón eddig ismeretlen volt
A vonások „valahonnan” ismerősek, ám a minőségi dupla kamera ennyire olcsón eddig ismeretlen volt [+]

Az már gazdasági oldalról kérdéses, hogy a Mi A1-gyel és esetleges folytatásaival a gyártó meddig mer nyújtózkodni, mert bár most épp felívelőben vannak a mutatói, akadt már meg korábban a lendület, a rivális LeEco nyugaton pedig akkora pofonba szaladt tavaly, hogy a Kínai nagy fal adta a másikat. Mégsem féltenénk a Xiaomit a globális leszerepeléstől: csak szeptemberben 10 millió okostelefont szállítottak le, 2018-ra 100 millió a cél, a brand pedig annyira biztos alapokon nyugszik Ázsiában, hogy egy-egy jól megválogatott termékkel és óvatos léptékkel nyugodtan kipróbálhatják magukat nyugaton. Ha más nem, a Mi A1 érdekes kísérlet marad, és vissza a Mik és Redmik megszokott csatornákon való terjesztéséhez. Az ambíciók persze globálisak, és épp a dobogó második fokára fellépő Huawei példája mutatja, hogy nem is irreálisak.

Külső, kijelző, csomagolás

Gyönyörű koppintás: így lehetne a fejezetet két szóra redukálni – és most nem a Mi 5X lekoppintására gondolunk, mert az átcímkézés nem számít annak. A Mi A1 éppúgy az Apple-től vette kölcsön a formát, mint a OnePlus 5, az Oppo R11 és még nagyon sokan mások, ki-ki döntse el, ez mennyire zavarja. Egy szép dolog utánzata ugyanakkor maga is szép, ha ízlésesen replikálják, és a Mi A1 úgy formában, mint kézkomfortban ötös osztályzatot érdemel, azaz jól másolta le a dolgozatot. Adott egy minden oldalon lekerekített, unibody fémházas phablet, amely roppant vékony (7,3 mm), keskeny oldalkávákkal operál (75,8 mm), és bár meglehetősen magas (155,4 mm), belefér az 5,5 hüvelykes mobilos átlagba.


Sehol egy zavaró él: a Mi A1-et kényelmes kezelni [+]

A plusszos iPhone dizájnkoncepciója persze vastag alsó-felső kávát von maga után, bűvészmutatvánnyá téve a felső képernyőtartalmak elérését egy kézzel, a fogásváltást pedig roppant csúszós, matt kivitel teszi a mobil számára életveszélyessé. 165 grammjával mindenesetre a Mi A1 nem túl nehéz, és bár 3080 mAh-s telepével leadott a hasonszőrű Redmi Note 4 akkumulátorkapacitásából, összeszerelése érzésre minőségibb és időt állóbb. Olyan, mintha egy tömbből faragták volna ki, nagyon meg kell szorongatni, hogy a fémház hangjelzéssel protestáljon, úgyhogy csak az IP védelem hiánya különbözteti meg egy igazi csúcskategóriás mobiltól.


A Mi A1 megjelenítője tökéletesen megfelelő 100 ezer forint alatt [+]

Azért, hogy mégse tátongjon üresen az 1080 x 1920 pixeles IPS panel feletti hely, a Xiaomi fehér fényű értesítési LED-et, 5 megapixeles kamerát, beszélgetési hangszórót, fénymérőt és közelségérzékelőt pakolt az előlapra. Alulra a fekete festésben láthatatlan, érintésre fehéren felvillanó gombsor került. Középen a kezdőképernyő és jobbra a vissza gomb még érthető, az Android ICS-ből ismert menü festésről viszont már le kellene mondani – főleg, hogy eleve alkalmazásváltás a funkciója. A phabletes iPhone-nal szemben nem ide, hanem a hátlapra került az ujjlenyomat-olvasó, de mivel éppen ujjra esik és jól mutat, nincs vele se kényelmi, se esztétikai gond.


Mintha ezt a dizájnt már láttuk volna valahol [+]

Minő meglepetés: a kéttónusú LED villanó és a két 12 megapixeles kamera a bal felső sarokban virít. Az egyik lencse hagyományos, nagyobb látószögű, míg a másik teleobjektíves, az előbbi viszonylatában kétszeres optikai nagyítással. Ilyesmivel sem találkozni gyakran a középkategóriában, ahogy az alulra és felülre száműzött, profin elrejtett antennavonalak is a drágább megoldások sajátossága. Az első kézbe fogástól a legkomolyabb szorításig nyilvánvaló: a Xiaomi nagyon profin egyberakta a Mi A1-et és odafigyelt, hogy fekete, fakóarany és rózsaarany festéssel is elegáns és szemrevaló maradjon, egyedül az eredetiség oldaláról nem tudunk piros pontot adni.

A monó hangszóró alulra került
A monó hangszóró alulra került [+]

Kijelző-teszt
Xiaomi Mi A1 Xiaomi Redmi Note 4 Honor 6X Moto Z Play
Képátló 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 1080 x 1920 1080 x 1920 1080 x 1920 1080 x 1920
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD Super AMOLED
Fehér fényerő 471 nit 508 nit 556 nit 402 / 596 nit
Fehér fényerő (min.) 1,9 nit 1,6 nit 5,4 nit 6,5 nit
Fekete fényerő 0,33 nit 0,3 nit 0,29 nit 0 nit
Kontrasztarány 1428:1 1693:1 1952:1 végtelen
Színhőmérséklet 7404 K 7543 / 6810 K 8166 / 6590 K 7739 / 7136 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A szélein csiszolt, Gorilla Glass 3 üveggel védett panel 5,5 hüvelykes, tűéles és a napfény alatt elég világos, hogy a legtöbb tartalom megfelelően látszódjon, bár a tökéletes olvashatóságért némi extra és kontrasztjavítás jól jött volna. Este kellően sötétre leszabályozható a fényerő, és bár a kalibráció nem állítható és kékfényszűrő sincs, ami adott, az nincs vészesen messze az ideálistól. A színek élénksége megfelelő, a betekintési szögek pedig jók, egyedül a túlbuzgó automatikus fényerőállítás lehet zavaró – jobb kikapcsolni és kézzel szabályozni. A panel és az alsó gombok érintési érzékenysége remek, a rezgéses visszajelzés ereje inkább csak közepes.

A Mi A1 (balra) a doboza és a Redmi 5A társaságában
A Mi A1 (balra) a doboza és a Redmi 5A társaságában [+]

A keskeny oldalkávát jobbra elhagyva még épp megfelelő helyen lévő hangerőszabályzóra és kellemes lenyomású bekapcsolóra tévedhet a hüvelykujj. Átellenes oldalon csalható elő a két nanoSIM-et vagy egy nanoSIM-et és egy microSD kártyát befogadó tálca, a nyitásához szükséges tű a csomagolás része. Alulról modern, Type-C típusú port tekint vissza 2.0-s USB adatátvitellel, az egyik oldalán 3,5 milliméteres audiokimenettel, a másikon monó multimédiás hangszóróval és mikrofonnal. Az utóbbiból felülre is került egy, ugyanitt pedig még infra is található, úgyhogy a tudáslista nyers Androidot használva sem visszafogott. A hófehér doboz 2 amperes európai töltőt, USB-C kábelt, némi leírást, a jótállási jegyet és az említett SIM-tűt rejti.

Hardver, szoftverek

A Snapdragon 625 talán a legideálisabb középkategóriás SoC, mert ha a felület optimalizálása nem csúszik meg, a rendszernek hasítania kell, fogyasztásban pedig annyira előnyös a helyzet, hogy talán az sem baj, ha nem az erősebb Snapdragon 650 ketyeg a gépházban. Noha ma már a Snapdragon 630 és 660 számít a Qualcomm aktuális ajánlatának, a Mi A1 nyolc 2 GHz-es Cortex-A53 magja és Adreno 506-os IGP-je annyira jól optimalizált felülettel találkozik, hogy egy tavalyi csúcskészülék megirigyelhetné a működése gördülékenységet. Sem a Material Design UI, sem böngészés nem hoz dadogásokat, az érintőpanel azonnal reagál, a könnyen elérhető ujjlenyomat-olvasó megbízhatóan és nulla fáziskéséssel villantja fel a főoldalt, és még a Real Racing 3-féle, komoly 3D-s játékok is rendben elfutnak komoly melegedés nélkül, ha nem is tökéletes képfrissítéssel.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Xiaomi Mi A1 Xiaomi Redmi Note 4 Lenovo P2 Honor 6X
Rendszerchip Snapdragon 625 Snapdragon 625 Snapdragon 625 HiSilicon Kirin 655
AnTuTu Benchmark 6.x 63288 pont 61762 pont 64476 pont 58127 pont
Vellamo Browser 3184 pont 3279 pont 3371 pont 3083 pont
Vellamo Metal 1412 pont 1414 pont 1946 pont 1532 pont
Geekbench 4.x (single/multi) 884 / 4323 pont 855 / 2926 pont 845 / 3010 pont 798 / 3285 pont
GFXBench Man. onscreen 9,7 fps 9,6 fps 10,0 fps 8,4 fps
GFXBench Man. offscreen 9,9 fps 9,8 fps 9,9 fps 7,9 fps
GFXBench T-Rex onscreen 20 fps 22 fps 23 fps 19 fps
GFXBench T-Rex offscreen 23 fps 23 fps 23 fps 19 fps


[+]

A 4 GB RAM ráadásul kellően bőséges, hogy egy tucat alkalmazás a gyorsítótárban maradjon, a középkategóriában elismerésre méltó, 64 GB-os tárolóból pedig 49 GB elérhető marad, ráadásul telepíteni a microSD kártyára is lehet. Az alkalmazáskezelés és az osztott képernyős használat is fürge, egy igazi csúcskészüléktől inkább a hagyományos eMMC tároló sebessége különbözteti meg: míg a kisebb appok pillanatok alatt betöltenek, a gigabájtban mérhető játékok esetében előfordul hosszabb várakozás. Míg az ikertestvér MIUI 9-et futtat, a Mi A1 vegytiszta, 7.1.2-es Android Nougatot, de már nem sokáig. Heteken belül, de legalábbis az év végéig ígérik a 8.0 Oreo frissítést, összesen pedig minimum kétéves szoftvertámogatás jár, úgyhogy az Android P is esedékes 2018 második felében. A biztonsági csomag jelen sorok írásakor szeptemberi.


[+]

Bár sokan éppen a MIUI miatt szeretik a Xiaomi telefonokat, és nekik bizony hiányozni fog a rengeteg testreszabhatósági extra, gesztusfunkció, a témák és Mi-egymás, legalább akkora a friss Androidra hamar váltó Material Design népszerűsége. Van valami megnyugtató és felszabadító a sallangmentes, azonnal reagáló nyers Androidban, amire az ember olyan indítót, ikonokat, appokat és szolgáltatást húz, amilyet csak akar. Az alkalmazáslistát alulról lehet felgördíteni, az átrendezhető értesítési és kapcsolópanelt pedig felülről lefele. A megjelenített méret szerint változó ikonrácstól jobbra simítva a Google értesítési kártyák jelennek meg, a home-ra tapadva pedig, magyar rendszernyelv esetében a régi Asszisztens, angolul meg a Google Assistant, amit a zavarkeltés kedvéért Segédnek hívnak magyarul. Elérhető a környezeti kijelző, azaz a képernyő fekete-fehérben felvillan értesítés befutásakor, bár igen haloványan, és dupla koppintással nem lehet a kijelzőt felébreszteni.


[+]

A vegytiszta Androidnak természetesen nem az olyan kínai változatáról van szó, ahol tülekednek a régi, AOSP-s szoftverek: a Google Kamerát és a Pixel Indítót leszámítva minden fent van, ami egy referenciamobilon, minimális Xiaomi szoftverrel megspékelve. Dupla kamera lévén ilyen a saját fényképezőszoftver, és mivel infra is van, felkerült a Mi Távirányító. Ezzel a szórakoztatóelektronikai és háztartási eszközök egész garmadája kezelhető, csak azért kár, hogy nem programozható. Felhasználói visszajelzés is küldhető a Xiaominak az esetleges problémákról, illetve az élmény javítását szolgáló programban is részt lehet venni, de nagyjából ennyi a gyártói hozzátétel. A Google alkalmazás felhozatalát aligha kell bemutatni, bár ideje volna, hogy a részét képezze egy jobbfajta fájlkezelő, aminek a beszerzése kemény 10 másodperc a Play Áruházból.


[+]

Rendben behívja a telefonkönyv a SIM-ekről, az online fiókokból és a telefonról a névjegyeket, többféle rendezési elvvel, a szám nélküli tételek szűrésének a lehetőségével, a tárcsázóban gyorskereséssel és gyorshívással. Minden igényt kielégít a Gboard virtuális klaviatúra: az átméretezés, az egykezes használat, a témázás, az ujjhúzós és hangbevitel, az integrált emojik, a GIF-ek, a Google-szolgáltatások, valamint a magyar nyelv, szótár és az automatikus javítás is adott. Kényelmes a böngészés a Chrome segítségével, aminek meg se kottyan egy tucat lap megnyitása. Szinkronizálhatók a Google-fiókhoz tartozó kedvencek, előzmények és jelszavak, emellett akad inkognitó mód és könnyen lehet váltani az asztali és mobilos elrendezés között.


[+]

Tény, hogy picit fura egy Mi logós mobilt kézbe venni MIUI rendszer nélkül, és jól jött volna a duplakoppos felébresztés, az egykezes elrendezés, a képernyő kalibráció vagy az éjjeli olvasási mód, de valamit valamiért: a Google-féle felület egységes, a működése makulátlan. Olyan extrafunkciók pedig azért elérhetők, mint a kamera gyorsindítása a bekapcsoló dupla lenyomásával, vagy az értesítési panel legördítése a hátlapi ujjlenyomat-olvasóval, noha a biometrikus alkalmazászárolást szívesen viszontláttuk volna. Ha valaki mégsem tudná megbocsátani a Mi 5X androidosítását, még mindig megveheti azt, vagy bármelyik MIUI-s Redmit.

Kamerák, multimédia

Kétségtelenül a dupla hátlapi kamera a Mi A1 legfőbb különlegessége, de azért az arcszépítő és csoportos szelfi funkciókkal ellátott, 5 megapixeles előlapi kamerával is lőttünk egy képet, íme. Hátul két 12 megapixeles szenzor dolgozik: az elsődleges nagyobb látószögű, f/2,2-es rekeszértékű lencsével, a másodlagos pedig az iménti viszonylatában 2x-es nagyítású, f/2,6-os megoldással. A teleobjektíves kamera nem csak a távoli részletek közelebb hozására alkalmas: jár mellé portré mód is, amely a két szenzor információját kombinálja, és egyébként nagyjából elfogadhatóan, bár nem hibátlanul mossa el a hátteret. Az iPhone 8 Plus után persze az opciók hiánya érezhető: sem az elmosás mértéke, sem a háttér stilizálása nem lehetőség, viszont nem csak embert, hanem más témát is ki lehet vele emelni, a középkategóriában ez is extra.


[+]

A szoftver egyik oldalán a vaku, a portrémód és a HDR érhető el, a másikon az 1x / 2x pötty a két kamera közötti váltásra, illetve az effektek, a beállítások, a szelfikamera, az exponáló, a galéria és a videofelvétel. A fényképező módok közül akad panoráma, önkioldó, makett, vízszintező, négyzetes, esti és kézi. Az utóbbi esetében állítható a fehéregyensúly (4 séma és Kelvinben), a fókusz, az érzékenység (ISO100 - 3200) és a záridő is. Igaz, az utóbbi csak 1/15 mp-ig, alacsonyabb érzékenység mellett az automatika viszont elmegy 1/7-ig. A kézi mód mindkét lencsével bevethető. Kár, hogy nem érhetők el a camera2 API funkciók a Manual Camera-féle alkalmazások bevetéséhez vagy a DNG RAW fájl mentéséhez, mert a jpg algoritmus észrevehető zajmentesítéssel és élesítéssel dolgozik.

A nappali helyzet a főlencsével mindenesetre remek: villámgyors a PD-autofókusz, pontos a fehéregyensúly, átlag feletti a dinamika (némi hajlammal az alulexponálásra) és bőven elfogadható a részletgazdagság. Ha túl élesek a kontrasztok, ott a HDR, csak mivel az alapból mindenre rávilágosít, érdemes érintőfókuszálás után az expozíciót lejjebb venni, és máris jobbak az eredmények. A makrókra is rengeteg részlet jut, és bár meghálálják az érintőfókuszt, az automatika ilyenkor és este is egész megbízható marad. A lendület a naplementével fogy el: az f/2,2-es rekeszértékű, alacsony fényerejű lencse miatt az automatika gyakran veti be az esti HHT módot, rengeteg részlet elmosásával, amelyen a kézi beállításokkal csak némileg lehet javítani. A fehéregyensúly oldaláról viszont ilyenkor is kifogástalan a helyzet, és a középkategóriában, ahol nem reális hibátlan kamerás összképet várni, este is a jobbak közé tartozik a helyzet. És akkor van még egy lencse!

A dupla kamera sok csúcskészülék esetében sem adott
A dupla kamera sok csúcskészülék esetében sem adott [+]

A teleobjektíves felvételek részletgazdagsága kielégítő, akárcsak a fehéregyensúly és a dinamika, hasonlóan túlbuzgó HDR-el. A másodkamera esetében már előfordul egy-egy fókuszhiba, de nem jellemző, este mindenesetre az automatika pont úgy jár el, mint a hasonló megoldások zöme: hiába bökünk a 2x gombra, inkább digitális nagyítással és az elsődleges lencsével készülnek a felvételek, mivel az lényegesen több fényt fog be az f/2,6-os optikánál. Kézi módban azért lőttünk párat este a teléssel, de a két legjobban sikerült eredmény sem az igazi. Videofelvétel lőhető 1080p-ben (egy példa) és a 4K-ban 30 fpssel (egy példa), illetve lassítva 720p-ben, 120-szal, sajnos hang nélkül (egy példa). A Full HD-s mozgóképek részletgazdagsága annyira középszerű, hogy érdemes mindjárt 4K-ra váltani (42 Mbps, H.264): a vonalélesség szempontjából sokkal jobb a helyzet, a fehéregyensúly és a dinamika egyébként mindig jó. Kár, hogy mozgás közben előfordul fókuszvesztés, illetve az, hogy nincs sem finom zoomolás, sem váltás a telés kamerára. Mivel optikai stabilizálás sincs, az eredmények a kézügyességtől függően remegősek lehetnek, de mintha némi elektronikus rásegítés adott volna. Sajnos a 96 kbps-os sztereó felvételeket túlzottan megszűri a rendszer, éles, víz alatti jelleget kölcsönözve a hangoknak – ezt lehet és gyorsan kellene is szoftveresen korrigálni, mert lerontja az összképet. Egyre közelebb egyébként a Xiaomi, hogy rendbe szedje okostelefonjai kameráit, és nem pont egy ennyire jól árazott mobiltól várjuk el a hibátlan és megbízható működést. Ha viszont ennyiért, ennyire jó hardver került bele, örülnénk az optimalizáláson végzett utolsó simításoknak.


[+]

A Play Zene az előfizetéses tartalmak mellett előadók, dalok, műfajok, albumok és listák szerint rendezi a helyben tárolt állományokat, a FLAC és a WMA kiterjesztést beleértve. A többféle widget mellé hangszínszabályzó és egyéb effektek járnak Dirac HD audio támogatással, az viszont érdekes, hogy a Mi 5X-szel szemben az FM-rádió kimaradt. Valószínűleg a hardver tudja, csak rendszerszinten nem engedélyezték. Meglehetősen szimpla a galéria videolejátszója, konkrétan semmi extrát nem tud. Ellenben lejátssza a 4K-s videókat akár HEVC kódolással, akinek pedig az AC3 hang, a feliratok, a DivX vagy az Xvid kódolások meghajtása fontos, egy BS Player letöltésével megoldhatja.


[+]

Impresszív a Mi A1 audio oldalról. Az alul könnyen eltakarható, monó hangszóró elég erélyes, hogy három szobával odébb hallani lehessen a bejövő hívást, és kifejezetten korrekt a minősége. A komolyzene a legjobb barátja, de 100%-ról lejjebb véve a zúzósabb dallamokkal is megbirkózik, még egy kis mélyhangot is kipréselve magából. A fülesre menő minőségbe pláne nem lehet belekötni: tiszta, dinamikus, részletes és kellően hangos; zajra vagy sztereó áthallás nyomaira nem akadtak füleink. Nyilván más szint az LG V30 a dedikált többcsatornás DAC-kal, de az jóval vastagabb pénztárcát kíván, egyébként pedig sok drágább mobil van, amelyik megirigyelheti a Mi A1 multimédiás csomagját.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Mi A1 két nanoSIM-et fogad be dual standby technológiával, teljes hazai LTE frekvenciatámogatással (B1, B3, B5, B7, B8, B20) és 300/50 Mbps-os átvitellel 4G hálózatokon. A beszélgetési hangminőség tiszta, a hangszóró zajos környezetben is kellően hangos és a másik oldalon is rendben értettek minket. WiFi oldaláról kétcsatornás 802.11a/b/g/n/ac modul jár remek érzékenységgel (Direct, hotspot), Bluetoothból 4.2 (A2DP, LE, HID), USB-ből pedig 2.0 (Type-C, MTP, OTG). Remek a navigációs csomag: ugyan a Galileo műholdakat nem használja, a GPS, a Glonass, a BeiDou és az A-GPS bevetésével a Mi A1 pillanatok alatt pozicionál, pontos, nem dobja el a jelet és szobabelsőben is elég érzékeny a megfelelő működéshez. Akad iránytű, gyorsulásmérő, giroszkóp, hall szenzor és infra, nincs viszont NFC vagy barométer.

A Mi A1 két nanoSIM-et vagy egy nanoSIM-et és egy microSD-t fogad be
A Mi A1 két nanoSIM-et vagy egy nanoSIM-et és egy microSD-t fogad be [+]

A Mi A1 3080 mAh-s telepet kapott, ami a Redmi Note 4-gyel összevetve 1020 mAh-s visszalépés, ám a felület és a hardver annyira takarékos, hogy a teszthasználattal rendre összejött 6-7 óra képernyőidő, kétnapos töltési rátával. A telep a legintenzívebb 24 órát is garantáltan kibírja, visszafogott használattal pedig a három nap is kijöhet egy ciklusból, mivel a készenléti fogyasztás alig észrevehető. A Xiaomi ugyanakkor nem licencelt gyorstöltési technológiát, így a mellékelt 5V / 2A-es, illetve a saját QuickCharge 3.0-s töltővel is három óra volt nulláról 100%-ra juttatni. Energiatakarékosságból is csak alapvető jár, ami a hardver és a háttérfolyamatok oldaláról tolja ki némileg a kitűnő üzemidőt. 150 niten 15 óra WiFi-s böngészés és 11,5 óra videózás jön ki egy-egy töltésből.

Győztes készülékkel lép globális piacra a Xiaomi
Győztes készülékkel lép globális piacra a Xiaomi [+]

Értékelés: Xiaomi Mi A1
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 10 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 8,5 pont
Ár/érték aránya 9 pont
Hogyan értékelünk?

Összefoglaló

A Mi A1 a globális piac felé nyitott, és jött, látott és győzött. Szemrevaló, kecses, komfortos, villámgyors, sokáig bírja, hibátlan adatkommunikációban, erős multimédiában és naprakész Androidban. A teszt egyik kulcskérdése így aztán nem is annyira kardinális: vajon elvesztette-e márkaidentitását a Mi A1 azzal, hogy a MIUI 9-et és szerteágazó szolgáltatásait vegytiszta, érintetlen Androidra cserélte? A válasz igen: valamennyire nyilván, ám éppen ez lehet a nyugati siker kulcsa. A LeEco ugyanis túlontúl rá akarta erőltetni saját ökoszisztémáját az amerikai piacra, ami oda se hederített, olcsó Google referenciamobilra ugyanakkor mindig van kereslet. Olcsó Google referenciamobilok nélkül márpedig ezt ma az Android One program biztosítja, aminek a Mi A1 a zászlóshajója.

Ez a remekül egyberakott phablet tehát azoknak szól, akik az Androidra rátelepedő, túlzsúfolt és teljesítményingadozást hozó felületek helyett szimpla, logikus és átlátható okostelefonra vágynak. Ha pedig a legkövérebb alkalmazások betöltési idejét félretesszük, működésben, kijelzőjében, takarékosságban és dupla hátlapi kamerás képességekben a Mi A1 egy vakteszten simán elmehetne csúcstelefonnak, ha nem is ideinek, hát tavalyinak. Mindezért, 4/64 GB-os változatban pedig olyan árat kérnek el, amiért csak legerősebb plecsninket tudjuk odaadni: bruttó 65 ezer forint a Xiaomi hivatalos forgalmazójánál, itthoni garanciával, magyar nyelvvel, közelgő Oreo frissítéssel, kétéves szoftvertámogatással és B20-szal. Nem győzzük hangsúlyozni: fontosabb egy okostelefon esetében, hogy minden a helyén legyen, mint az, hogy egy-két tulajdonságban kiemelkedjen, máshol viszont kompromisszumot kelljen kötni, és a Mi A1 kiegyensúlyozottságban igazán erős.

Természetesen nem makulátlan az összkép: rá lehetne nézni az egyébként remek dupla kamera optimalizálására és a túlszűrt videohangra, a Redmi Note 4-gyel szemben az üzemidő pedig szimplán csak remek, nem pedig lehengerlően jó. Ráadásul kimaradt minden MIUI-s extra és gesztusfunckió, ám akinek az kell, választhat olyat, itt a naprakész Android a lényeg, és az infra azért csak megmaradt. A Mi A1 ráadásul nem szenved gigantizmusban, csak némi almaizmusban, de ránézve és kézbe fogva megbocsátható neki. Objektív standardok szerint simán pályázhat az ár/érték bajnokság aranyérmére, szubjektíven pedig az jelzi remeklését, hogy a teszt után egy csúcstelefonba visszaköltözve sehogy se érzi úgy az ember, hogy a Mi A1 és egy méregdrága zászlóshajó között százezer forintokban mérhető különbség volna. Mert nincsen. Ilyen nyugati bemutatkozással csak szurkolni tudunk a Xiaominak, hogy sok hasonló ajánlat kövesse, mert a felhasználó ebből csak profitálhat.

Xiaomi Mi A1

Bone123

A tesztkészülék az EuStock jóvoltából jutott el hozzánk. Vásárláshoz, kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítését a Telenor Hipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

Specifikáció

Xiaomi Mi A1
Xiaomi Mi A1 Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 155.x 75,8 x 7,3 milliméter
Tömeg 165 gramm
Színvariációk fekete, fakóarany, rózsaarany
SIM-foglalat 2 x nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5,5 hüvelyk
Kijelző felbontása 1080 x 1920 pixel (401 ppi)
Kijelző típusa Kapacitív IPS-LCD
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm Snapdragon 625 (MSM8953)
Processzor típusa 8 x 2 GHz-es Cortex-A53
Processzor csíkszélessége 14 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Adreno 506
RAM mérete 4 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása korlátlan
SMS memória korlátlan
Belső tárhely 64 GB (49 GB elérhető)
Memória bővíthetősége microSD (max. 128 GB)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE B1/B3/B5/B7/B8/B20/B38/B40
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 300 Mbps
IrDA / Bluetooth van / 4.2 (A2DP, HID, LE)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac, dual band, hotspot, Direct
USB USB 2.0 (Type-C, MTP, OTG)
Push-to-talk / RSS nincs / nincs
GPS van (GPS, Glonass, Beidou)
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés nincs / nincs
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 7.1.2 (frissítés 8.0-ra 2017-ben)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Java van
Játékok telepíthető
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Mi Távirányító, Visszajelzés
Multimédia
Fő kamera 2 x 12 megapixel (f/2,2-es, illetve f/2,6-os optika, dupla LED villanó, autofókusz)
Másodlagos kamera 5 megapixel
Videófelvétel 2K / 4K @30fps, 720p @ 120 fps (lassított)
Zenelejátszó szoftver van
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 3080 mAh-s lítium-polimer
Készenléti idő ? óra
Beszélgetési idő ? óra
Zenelejátszási idő ? óra
Egyebek
3,5 mm-es audio kimenet, aktív zajszűrés másodlagos mikrofonnal, fény- és közelségszenzor, ujjlenyomat-olvasó, infra, giroszkóp, gyorsulásmérő, hall szenzor