2019. február 19., kedd

Gyorskeresés

Karácsonyi telefonajánló 2018

Hagyományosan december első hetében tekintjük át a kínálatot, ami egyrészt tippeket adhat, ha valaki mobilt ajándékozna, másrészt egyfajta éves körképnek is felfogható.

Hirdetés

Kiegészítők

Sokkal gazdaságosabb karácsonyi megfontolás, ha nem szórakozunk mindenféle okostelefonok válogatásával, hanem inkább az ajándékozott jelenlegi eszköztárához nézünk valami passzolót. Már csak azért is, mert idén végre tényleg úgy tűnik, hogy a különböző ökoszisztémákba illeszthető otthoni cuccok között kialakulni látszik valamiféle átjárhatóság, a Google Home, az Amazon Alexa, a Samsung SmarThings és az Apple HomeKit egymással ugyan nem szívesen beszélget, de a gyártók sokszor felkészítik a termékeiket arra, hogy ezek közül minél többel kompatibilis legyen az, amit kínálni tudnak. Plusz még itt van a Mi Home is, de a Xiaomi egyelőre elsősorban Kínának fejleszt komplexebb megoldásokat, Európába csak a nagyon alapvető dolgokat küldik, korlátozott szoftveres háttérrel, vagy azzal a megkötéssel, hogy leszünk szívesek kínai szervert használni.


[+]

De ettől még az a helyzet, hogy a kis okos izébizék elkezdtek használható szintre kerülni, nem mondom, hogy mindenkinek WiFi-s LED égő kell az életminőségének ugrásszerű javulásához, de egyre jobb a felhozatal. Ebben nem is szeretnénk kifejezett rangsort felállítani, de karácsonyra ezek jópofa ajándéknak számíthatnak, ha a másik oldalon van fogadókészség (nyilván a 94 éves nagymamám nem fogja kékre állítani az előszobai lámpa színét Bluetooth kapcsolatot használva), plusz még mindig nagyon népszerűek a különböző hangfalak, amelyeknek a száma szinte végtelen, mi is csak a kínálatnak egy kis szegmensét tudtuk ténylegesen kipróbálni.


Huawei Smart Scale [+]

És akkor ott vannak az egészségügyi és fitnesz ketyerék. Az okosmérleg már több gyártó kínálatában is adott, a Xiaomi, a Nokia (illetve Whitings) és a Huawei is kínál ilyet például, a Xiaomi pedig szerintünk elég nagyot megy a fogkeféjével is, ami árban nagyon versenyképes. Csajos vonalon is vannak okos ketyerék, a Foreo UFO például szerkesztőségünk hölgytagjának elnyerte rajongását, olcsóbb vonalon pedig ott a Fofo is, amit épp most próbálgat. A hazai fejlesztésű Wiwe karácsonyi ajándéknak talán kissé túl direkt, de hasznossága elvitathatatlan, a különböző aktivitásmérő karpereceket viszont egyre többen használják megelégedéssel, itt szintén erős a Xiaomi a Mi Banddel, de a Honor és a Huawei kínálata is korrekt.

Modell: szentkuti11 (csuklóméret: 22 cm)
Samsung Gear S3 [+]

Ennél eggyel komolyabb az okosórás vonal, noha itt sokkal lomhább a mozgás, úgy néz ki, hogy háromfelé szakadt épp a mezőny. A nagyon olcsó, kínai webshopokon kínált, papíron mindent tudó okosórákról eddig mindig az derült ki, hogy rettentő gagyik. A következő vonal ennek az átgondoltabb szintje, amikor saját rendszer köré van felhúzva a funkcionalitás, ezt tudja az Amazfit, a Samsung és most már a Huawei is a Watch GT-vel, illetve továbbra is megmaradtak az Android Wear eszközök, de az eléggé kipukkadt mostanra, mert nincs lényegi fejlődés. És ezek mellett pedig ott vannak a ténylegesen sportolásra fejlesztett Garmin, Fitbit és Polar eszközök (hogy csak párat említsek), itt már komolyan kell ismernünk az igényeket ahhoz, hogy jól válasszunk.


Amazfit Stratos [+]

A legegyszerűbb pedig egy univerzális kiegészítő ajándékozása lehet, egy külső akkumulátor mindig jól jön, de itt is érdemes figyelni pár dologra. Nyilván a legfontosabb a kapacitás, illetve az ehhez arányosítható tömeg, aztán viszont nézzük meg, hogy milyen töltési szabványt támogat, a Qualcomm Quick Charge az összes ilyen chipsettel szerelt telefonnál fontos lehet, de a Huawei és a Samsung is saját gyorstöltési szabvánnyal operál. Ha vezeték nélküli töltőpadot nézünk, ott is a legfrissebb Qi szabvány mellett érdemes dönteni, de mindezeknél még egy fokkal egyszerűbb, ha tudjuk, hogy milyen az illető telefonja és veszünk neki egy jó tokot. Ebből tényleg Dunát lehet rekeszteni, az egyszerűtől a mindenféle erőhatásokat kibíró, különleges változatokig minden van. Ugyanilyen triviális egy headset is, ott csak arra kell figyelni, hogy van-e még az illető telefonján 3,5 mm-es jack dugasz, vagy ezt is felejtsük el és legyen Bluetoothon kommunikáló verzió, itt sem tudunk konkrét darabokat ajánlani, mert óriási a kínálat, de ebben a fórumtémában biztos kap az érdeklődő segítséget.


Foreo UFO mini [+]

Mindenképpen van változás az előző évhez képest, noha az elmondható, hogy az árszint nagyjából változatlan, az olcsó cuccoknál 30-40 ezer forint között is lehet találni életképes telefonokat, a drágábbaknál pedig az Apple-Samsung-Huawei trió kicsit fentebb tolta a maximális árat, de a nagyságrendek megmaradtak. Jó hír, hogy már a középkategóriában is van korrekt kamera, egy csomó funkció lassanként lecsusszan az olcsóbb árszegmensbe (a fenti összefoglalóban például nincs biometrikus azonosítás nélküli telefon), egyre több mobil tudja a gyorstöltést, szaporodnak a kamerák, jobbak a kijelzők is, az összeszerelési minőség pedig most már szinte sehol sem kérdés. Az is jó, hogy a csatlakoztatott kütyük kommunikációs képességei is egyre jobbak, ráadásul most már nem okvetlenül kell hosszasan szüttyögni egy-egy okos akármi hadrendbe állításával, legyen az villanykörte, óra, valami szenzor, hangfal, vagy akár egy légtisztító, így azok is tudják ezeket értékelni, akik alapvetően nem technikai beállítottságúak.

Bog

Azóta történt

Előzmények

  • Karácsonyi telefonajánló 2017

    Közeledik az év vége, piacon van szinte az összes olyan telefon, amit a gyártók erre az esztendőre terveztek, összeszedjük a legjobb ajánlatokat.

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.