Samsung Galaxy Watch - időtálló

A koreai gyártó új néven régi okosóráját tökéletesítgeti, ami gyorsabb, takarékosabb, szívósabb és többet tud, bár még mindig nem dolgozik össze az okostelefonnal tökéletesen.

Külső, kijelző

A kütyüpiac sokféle igényt próbál kielégíteni, létezik például apró pulzusmérő, sportközpontú kiegészítő és persze a mobilos ökoszisztémába integrált, bár egyre önállóbb variáció. Okosórának azért az utóbbit szeretjük titulálni, nyílt operációs rendszerrel és jókora fejlesztői érdeklődéssel. Az (Android) Wear OS kifejezetten ügyesen dolgozik össze a zöld robotkával, az Apple Watch széles körben integrálja az almás szolgáltatásokat, a Samsung tizenes órái meg – nos, külön utasok, az önálló működés javára. A Gear S3 és a Gear Sport talán éppen azért tanult el egy rakás mobilt nélkülöző trükköt, mert a Samsungnak nincs szava az Apple vagy a Google ökoszisztémája fölött, ezért kevésbé is dolgozik össze azokkal. Van viszont lünettája, azaz a kezelést leegyszerűsítő, nagyszerű tekerőgyűrűje és olyan tudáslistája, hogy az ember nyelve kiszárad felsorolásakor.

A Galaxy Watch (46 mm)
A Galaxy Watch (46 mm) [+]

Drasztikus változás helyett a Galaxy Watch a fenti elődök továbbfejlesztése – kevésbé hardveresen, inkább lehetőségekben és tartósságban. Az IP68-as por- és víz elleni védelem mellett például jogosan várható el és adott is a nem pontosított Mil-STD-810G specifikáció, valamint az 50m / 5 ATM felirat, ami azt jelenti, hogy a friss ketyerével úszni is lehet, bár búvárkodni és nagynyomású vízi sport űzni nem (pl. szörf, vízisí). 316L szériájú, rozsdamentes acélváza várhatóan hosszú ideig garantálja a belső komponensek épségét, a kerettel védett, Gorilla Glass DX+ üveglap pedig a kerek Super AMOLED panel egészségét. Egy mai, drága okosóra elképzelhetetlen szívós konstrukció nélkül, ami abszolút adott, persze a méret és a megjelenés sem utolsó.

A Samsung Galaxy Watch (46mm)
A Samsung Galaxy Watch (46mm) [+]

Éppen azért a Galaxy Watch két változatban szerezhető be: a 42 mm-esnek (41,9 x 45,7 x 12,7 mm, 49 g) van fekete és rózsaarany variációja, és mindenképpen ez javallott a hölgy vásárlóknak (de a kisebb csuklójú férfiaknak is). Női karon a 46 mm-es, ezüstszínű darab ugyanis kényelmetlenül nagy (46 x 49 x 13 mm, 63 g), a méretes órákhoz szokott férfitársadalom persze hamar megbarátkozhat vele. Valamit valamiért: a kisebbik 270 mAh-s telepet kapott, ami nem kicsi, a nagyobbik viszont 472 mAh-val akkorát, hogy a 10 nm-en gyártott Exynos 9110 SoC-vel ez a variáció valóságos üzemidőbajnok, már saját műfajában.

Fémből van és kényelmesen működtethető a vissza gomb (a képen jobbra) és a bekapcsoló (balra)
Fémből van és kényelmesen működtethető a vissza gomb (a képen jobbra) és a bekapcsoló (balra) [+]

Alapbeállításokkal és automata fényerővel, tízpercenkénti pulzusméréssel (ami testmozgás során folyamatos), a sporttevékenység idején bekapcsoló GPS-szel, némi önálló órahasználattal és persze gyakori tekergetéssel a Galaxy Watch közel öt napot elfutott, mielőtt 2,5 óra étkező időt kért a töltőbölcsőn. De még folyamatos nyomogatással és pulzusméréssel, minden app számára elérhető GPS-szel és óráról történő egy-egy telefonálással is simán kijött 3 nap, és a kütyü tényleg gyakran volt használva. A nálam járt, 46 mm-es verzió persze nem az eSIM-es volt, ami 4G hálózatra is felkapcsolódik és tulajdonképpen a mobilt ki is válthatja, hanem a Bluetooth/WiFi-s, így BT-kihangósítóként beszéltem róla, zavartalanul. Pont a rövid üzemidő az érv sokaknak az okosóra műfaja ellen, és most számos Apple Watch tulaj kénytelen bólogatni, az új Samsung ketyere tehát elsődlegesen ezen javított jókorát.

A kint mindig jól látható, transzflektív kijelzős Amazfit Stratos balra, a felvillanó AMOLED paneles Galaxy Watch jobbra
A kint mindig jól látható, transzflektív kijelzős Amazfit Stratos balra, a felvillanó AMOLED paneles Galaxy Watch jobbra [+]

Az aktivitásmérők persze körberöhögik a 4-5 napot, akár többhetes működéssel, e-ink vonalon is akad kitartóbb fajta, ám egyik sem kínál tűéles, 360 x 360 pixeles AMOLED érintőkijelzőt, a 42 mm modell esetében 1,2”-es, a fivér esetében pedig 1,3”-es képátlóval. Ez a Galaxy Watch sava borsa tökéletes feketéivel és kontrasztjaival, fényes nappal és éjszaka is remekül látható tartalmaival, pontos érintő felületével és mindig aktív funkciójával. Jó, az utóbbit felejtsük is el, odakint egy Amazfit Stratos-féle transzflektív megjelenítővel szemben konkrétan semmi nem látszik belőle, de hát elég egy csuklóemelés vagy fordítás, és felvillan a színes panel (a világos és mindig aktív futás közben azért jól jött volna). Ugyanez történik az egy és két ujjal is könnyen kezelhető lünettát tekergetve, avagy a jobb oldali, recézett vissza és az alatta lévő bekapcsoló billentyűt megnyomva.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szüksége. Ez mára megváltozott: a gamer laptopok sem maradnak le mögöttük.

Azóta történt

Előzmények

  • Samsung Gear Sport - új körrekord

    Radikális változások helyett a Gear Sport olyan apró előrelépéseket hoz, mint az 5 ATM minősítés az úszáshoz és a hölgyeknek kedvezőbb, karcsúbb kialakítás.

  • Samsung Gear S3 - második kör

    A Gear S3 továbbviszi az elődmodell érdemeit, a tekerőgyűrű további funkciókkal bővült, az ergonómia és a megjelenés kifinomultabbá vált, nem utolsó sorban pedig a hardver is fejlődött.

Hirdetés