Hirdetés

Fitbit Versa - kis lépés a FitBitnek

...jó sok a sportembernek. A problémás Ionic után a Versa egy kényelmesebb és kiforrottabb aktivitásközpontú okosóra. A jelentős áresés áldozatai viszont éppen sportoláskor okoznak csalódást.

Hirdetés

Külső, kezelés, üzemidő

Pár éve a gyártók tömegversenyre készültek a viselhető, értesítéskijelző és aktivitásmérő kütyük piacán, néhány szereplőt leszámítva ma azonban a legtöbben futhatnak a pénzük után, a kütyürevolúcióból ugyanis hamar zsákfutás lett. 2018 elejére lényegében stagnáló pozícióba került a karra csatolható eszközök piaca, igaz, mennyiségi változások helyett minőségiek történtek. A korábbiaknál jobban fogynak az okosabb és a szenzorok, adatkommunikáció oldaláról sokrétűbb ketyerék az egyszerű aktivitáskövetők kárára, és a FitBit is ráérzett a dologra. Ugyan az Ionic szoftvere pont annyira szögletes és csiszolatlan volt, mint a külleme, belépőt jelentett a gyártó részéről az okósóra piacra, a FitBit OS operációs rendszerrel pedig megnyitotta a kaput a fejlesztők előtt.


[+]

Az Ionic még küzdött, mint a pocakos ember az első tavaszi futáskor, aki túlbecsülte a képességeit, a Versa viszont kényelmes futótempót vesz fel, kritikus pontokon javítva teljesítményén, és ez a külsején is meglátszik. A Pebble vagy Apple Watchra emlékeztető, a sarkainál kerekdedebb forma, a 24,075 milliméteres szélesség és magasság, valamint a 23 grammos órarész roppant kecsessé és a karon észrevétlenné teszi a Versát, amit sport, munka és alvás közben is kényelmes viselni. A 14-18, illetve 18-22 centiméteres pántok ráadásul stabil viseletet biztosítanak mindenféle csuklón, masszív zárszerkezettel. Az alumínium órarész -10 és +60 Celsius-fok között használható, 50 méteres vízállósági rátával, azaz úszni is el lehet vinni (a sós vízbe merítésről a termékoldal nem nyilatkozik), és akár 8535 méteres magasságig fel lehet mászni vele. Ez azt jelenti, hogy az Annapurna vagy a Nanga Parbat meghódítható vele, ám a K2 vagy a Csomolungma sajnos nem. Azt, hogy mi történik a Kancsendzönga 8586 méteres csúcsán, idő és erőforrások hiányában nem állt módomban kipróbálni. Az összeillesztés mindenesetre masszív, a Versát mégsem érdemes jégfalnak vagy a húzódzkodó állványnak odaverni, a széleinél ívelt kijelzővédő üveget perem ugyanis nem védi, és az üveg típusát, strapabírását sem részletezik.


[+]

Az anyagminőség mindenesetre kifogástalan, csak a körömszaggató szíjlecsatolás és visszapattintás procedúrája lehetne kevésbé fájdalmas. Bonyolódott a töltés: a négynapos aktív használatra becsült és a gyakorlatban 3-4 napot valóban hozó Versát ezúttal nem mágneses kábelvéggel, hanem egy bölcsőbe pattintva lehet tölteni. Az pedig a szíjak miatt a ráhelyezéskor az asztalról felemelkedik és billeg, plusz a Versa gombait teljesen eltakarja. Ilyenből egyébként három akad: a bal oldali a főképernyő és visszalépés billentyű, bár a színes, 1,34” átmérőjű LCD kijelzőt a másik két gombbal és csuklórázással is fel lehet villantani, illetve amikor hívás, riasztás érkezik. A jobb felső gombbal mindjárt az edzésekhez lehet ugrani, az alsóval pedig a rezgéses ébresztésekhez, csipogni ugyanis a Versa nem tud. Erősre állítva amúgy a rezgés kellően erélyes, hogy az ember felkeljen rá (kipróbáltam és álmaimat szertefoszlatta), az értesítéseket pedig intenzív testmozgás közben is megérezni. Vagy lustulás közben, mert erre is érkezik figyelmeztetés.


[+]

Hosszú gombnyomáshoz is társítható funkció: a bal oldalira tapadva a zenelejátszó indul, a jobb felsőn tartva az ujjat pedig megjelennek az olvasatlan értesítések. A 300 x 300 pixeles, automata és kitűnő fényerejével kívül-belül remekül látható panel érintéssel és simítással is kezelhető: balra húzva az ujjat az alkalmazások, fentről lefele az értesítések, fordított irányban pedig a napi mozgásadatok érhetők el. A gyártó ígéri, és a gyakorlatban igaz is: az immáron 2.0-s FitBit OS-t könnyebb navigálni és kevesebb mozdulattal el lehet jutni a kívánt menüpontra a korábbiaknál. Óralapból akad több tucat, akár harmadik féltől, sokféle információ lehetséges megjelenítésével. A cseréhez és adatcseréhez persze először okoseszközhöz kell csatlakozni, erről a következő oldalon.


[+]

A Versa esztétikáját értékelje mindenki maga, a hordás komfortja mindenesetre férfi és női csuklón is pozitív előjelű, aki pedig a bőr-, textil- vagy fémszíjra esküszik, a fekete, ezüst vagy rózsaarany óratest mellé ilyen fajtából is vásárolhat. Egyébként magából a Versából is két kiszerelés létezik: a szilikonpántos alapvető mellett akad egy speciális kiadás textilpánttal. Ezzel együtt sem drága a Versa, sőt: az Ionichoz képest kifejezetten olcsó. Alapkiszerelésben 64, speciális kiadásban 74 ezer forintért szerezhető be. Az áresés viszont legalább egy véráldozattal járt: oda a sportórákon esszenciális GPS, így háromtengelyes giroszkóppal és gyorsulásmérővel, a hátlapon pislogó pulzusmérővel, magasságmérővel, fénymérővel, véroxigén-telítettség szenzorral, 802.11b/g/n WiFi modemmel és 4.0-s Bluetoothszal kell beérni, LE protokollon. Elérhető továbbá errefelé mindkét kiadásban az NFC, viszont a kapcsolódó FitBit Pay mobilfizetés még nem. A csomagolás az órát, a rövidebb és hosszabb szíjakat, a normál USB portra köthető töltőbölcsőt és a leírásokat tartalmazza, hozzám a SpeedShoptól az alapmodell jutott el.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

 • Stagnál az okosóra piac

  Alig nőttek a viselhető kütyük mutatói tavalyhoz képest, viszont az eszközök okosodnak, önállósodnak és az egészségkövetésben is egyre profibbak.

 • Fitbit Ionic - erre még gyúrni kell

  Kipróbálja magát a Fitbit az okosórák között baltával vágott, retro ketyerét adva a sport mellé. Ám okosoldalról inkább csak jövője van, mint jelene.

 • IFA 2017: Kezünkön a Fitbit új okosórája

  Az Ionic a gyártó válasza a valódi okosórákra, funkcionalitása nem áll meg a fitnesznél, vezeték nélküli fizetésre is képes.

 • Fitbit Blaze - mozgás a négyzeten

  Az amerikai vállalat legújabb viselhető eszköze okosóraként nem feltétlenül állja meg a helyét, a sportban viszont nagyon hasznos társ, az üzemideje pedig egészen elképesztő.

Hirdetés