Wiwe - tiszta szívvel

Általánosságban

Akár azt is mondhatnám, hogy a Wiwe-ot beállítottságtól függő tetszőleges felsőbb hatalom küldte, de igazából a gyártó. Véletlenül pont hibátlan időzítéssel. A magyar Sanatmetal mobil EKG berendezése tavaly mutatkozott be a barcelonai MWC-n mint prototípus, idén viszont már a kereskedelmi forgalomba szánt terméket láttuk. A tesztpéldány nem nagyon érkezhetett volna jobbkor, bőven akad releváns referencia és szakorvosi kontroll, ami legalább is az érdemi teszt szempontjából mindenképpen hasznos, a tesztkészülék meg azért, mert pont kiderül néhány olyan paraméter, amit véletlenszerűen időzített, random EKG vizsgálatokkal nagyjából esélytelen kideríteni.

A készülék azért bizonyult különösen hasznosnak, mert úgymond élesben bizonyított. Egy hirtelen fellépő hipertóniás krízis - ezt sikerült bemákolni így az ünnepekre - okainak és természetének kiderítése többek között pont EKG vizsgálatokkal történik, amelyek viszont csak adott időpillanatra vonatkozó adatokat biztosítanak. A Wiwe ezzel szemben lényegében bármikor, bármilyen körülmények között bevethető, indokolt esetben, vagy csak úgy zsebből kivitelezhetünk egy releváns EKG vizsgálatot, ami a mellékelt ábra szerint óriási, nem mellesleg hiteles segítség a kezelőorvos számára anélkül, hogy naponta be kéne iktatni a programba az ellátó intézmény vendégszeretetének élvezetét. Ami egyrészt életszerűtlen is lenne, másrészt roppant nehezen kivitelezhető, harmadrészt nem is biztos, hogy erre lehetőségünk, vagy az orvosnak kapacitása van. Pedig egy halom vonatkozó adatot megtudhatnánk.


[+]

Például, hogy továbbra sincs Q, mondjuk ez nem akkora gond, az alapproblémát viszont nyilván a gyógyszerelésbe utólag beiktatott béta-blokkoló oldotta meg, ami a többi diagnosztikai eredmény mellett a folyamatos monitorozás során megfigyelt hosszú QT szakaszok fényében tök logikus, noha az eseti EKG egyszer sem jelzett problémát, ahogy a gyakran megrövidült PQ szakaszok is csak a rendszeres megfigyelésnek köszönhetően keltették fel a figyelmet. Adott időpillanatban mellesleg a normál EKG és a Wiwe által mért adatok között nem volt szignifikáns eltérés, az orvos speciel informatívnak és praktikusnak találta az eszközt, az alkalmazásban tárolt eredmények érezhetően befolyásolták a továbbiakra vonatkozó döntését. Ami maradéktalanul be is jött.

A Holter készülék mobilis, folyamatos EKG monitorozást tesz lehetővé, de ránézésre is érezzük, hogy nem egy kényelmes darab.
A Holter készülék mobilis, folyamatos EKG monitorozást tesz lehetővé, de ránézésre is érezzük, hogy nem egy kényelmes darab. (forrás: Hopkins Medicine) [+]

A ritmuszavarok (ami úgy tűnik, hogy pont nincs) természete szintén szükségessé teszi a rendszeres vizsgálatot, de egy tizenkét csatornás ketyerével bekábelezve nyilván nem lehet rendeltetésszerű, normál életvitelt folytatni, ahogy a 24 órás EKG, úgynevezett Holter vizsgálathoz használt cucc se egy kényelmes valami. A Wiwe ezzel szemben mindössze egy egycsatornás bioelektromos képalkotó eszköz, a 12 elvezetéses EKG I. elvezetésével dolgozik, de képes detektálni az alacsony amplitúdójú P hullámokat is, az elemző algoritmus pontossága pedig 98,69%-os. Ehhez képest viszont iszonyú jól néz ki, nincs kifejezett gyógyászati segédeszköz jellege, vagy orvosi műszer megjelenése, teljesen hangtalan és szinte észrevehetetlenül használható bármilyen szituációban.


[+]

A hazai fejlesztésű és gyártású apró és diszkrét kütyü viszont CE megfelelőségi jelzettel rendelkezik, megfelel az az orvostechnikai eszközökre vonatkozó 93/42/EGK irányelvnek, a tanúsítványok pedig elérhetőek gyártó honlapján, pontosan itt. Jelenleg egyébként a Szív és Érsebészeti Klinika is használja diagnosztikai célokra. Ezzel együtt a berendezés, mármint bankkártya méretű képalkotó alkalmatosság főleg lakossági felhasználásra és prevencióra fókuszál, aminek gyújtópontjában a kockázati tényezők detektálása áll, kifejezetten a stroke és a hirtelen szívmegállás lehetőségének felmérése.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés