Huawei Watch GT - kimerülés, nem lemerülés

Ahhoz képest, milyen jó AMOLED kijelzőt kapott, a gyönyörű Watch GT aktivitáskövetésen túl nem sokat tud. Azt viszont elég jól, és rendkívül kitartóan.

Külső, kijelző

Sose sportoltam egyesületi szinten; ifjúkori szárnypróbálgatásaim után igazából a kerékpározás, a kirándulás, a futás és némi, szigorúan hobbiszintű falmászás maradt meg harmincon fölül, szedett-vedett rendszerességgel. Tavasszal aztán megvolt a Kinizsi Százas, jövőre pedig a félmaraton lett kipécézve (aztán talán egy egész). (Bone, mi mind nagyon büszkék vagyunk rád! - Bog) Ilyen ambíciókkal és kütyümániával a karra csatolható elektronikus eszközök közül ezért a mozgásközpontúak érdekelnek leginkább – ott a mobil a zsebemben, elég azon csüngeni egész nap, számomra nem elengedhetetlen a tudását a karra is kiterjeszteni. Ezért fészkelődtem észrevehetően a Mate 20 család bemutatóján, amikor a Watch GT-ről kiderült: a(z Android) Wear OS és az okosóra rendszereket, valamint a 2-3 napos üzemidőt hátrahagyva a Huawei a több hetes működésre és a sportkövetésre ment át. Íme, az év talán legszebb kütyüje: a Firstbeat fejlett adatelemzésével megtámogatott Watch GT.


[+]

Két és fél hét használat és a magyar árcédula persze árnyalta a képet, és ellentmondásos vélemény alakult ki bennem. Azt viszont folyamatos pulzusmérés és értesítéskijelzés mellett, két GPS futással és némi nyomkodással az első hét nap után kijelentettem: ha így is csak 45%-ra csökken a 420 mAh-s telep töltöttsége, akkor a gyártó valamit tényleg nagyon eltalált, már csak célközönséget kell vadásznia. Nem lesz könnyű, mert az okospiacot az Apple Watch uralja, a Watch GT meg egyáltalán nem ilyen ketyere. Korlátozott értesítéskezeléssel, zárt és szűkös rendszerrel, zenehallgatás vagy WiFi kapcsolat nélkül legjobb fitneszórának becézgetni, és éppen innen származik a legfőbb ellentmondása.


[+]

A Watch GT ugyanis nem csak a piac egyik legszebb felszíjazható kütyüje, talán az övé a legjobb kijelzője. Csakhogy egy dolog, mire képes az AMOLED panel: tökéletes feketékre és betekintési szögekre, remek fényerőre, automatikus állításra „lukas gumi” effektus nélkül, és 1,39”-es, 454 pixeles átmérővel tűéles rajzolatra. A másik, hogy konkrétan mit jelenít meg: egy okosórához mérten nem sokat. A lehetőségek korlátját jelzi már az, nincs mindig aktív kijelzés, és bár csuklóemelésre is felvillan a panel, nem állítható az időkorlátja, túl gyorsan kikapcsol és nincs duplakoppos felébresztés. Egyedül az kérhető a kapcsolópanelen, hogy az óra öt percig világítson, egyszeri alkalommal. Hasznos az automata fényerőállítás, de nem lehet finomhangolni, este így túl világos marad. Rendelkezésre áll szinte minden konkurensnél több pixel, viszont komolyabb információmennyiség ritkán zsúfolható a panelre, és a mélyebb interakció is kimaradt.


[+]

Kicsit olyan, mintha egy sportórának egyszerűen adtak volna egy baromi menő kijelzőt – és persze miért ne? Csak ha az óralapokon és mozgásadatokon túl kevés dolog jelenik meg rajta, nem lett volna elég egy 1,2”-es panel, kisebb (és így unisex) forma, valamint kellemesebb ár? Éppen ezt tudja a Kínában már kapható Honor Watch Magic. Amit a Watch GT nyújt, az persze ellentmondást nem tűrő esztétika: bármelyik analóg és digitális, okos vagy buta darab elszégyellheti magát mellette, és a bőrpántos, amúgy kényelmes, stabilan felcsatolható variáns is hozzátesz a vizuális élményhez. Azért úszni nem érdemes ezzel a pánttal, arra ott a szilikonvariáns, de egyébként a cucc kompatibilis a tetszőleges, 22 mm-es szíjakkal. Amúgy a bőrpánt belseje is szilikonból van, úgyhogy szárazföldi edzés közben az izzadtság nem kezdi ki a finoman megmunkált anyagot.

Egy 22 mm-es szabványú szíj a Watch GT-n
Egy 22 mm-es szabványú szíj a Watch GT-n [+]

A Watch GT elsődleges funkciója a mozgáskövetés, és mivel a karcálló védőüveg mellett az 5 ATM / 50 m vízálló minősítés is adott, akár az óceánban is meg lehet fürdetni egy úszás erejéig. 46,5 x 56,5 x 10,6 milliméterével, és pántok nélkül 46 grammjával viszont kifejezetten férficsuklóra lett igazítva, úgyhogy túl nagy a hölgy érdeklődőknek. Aki viszont méretesebb órákhoz hozzászokott, és megtanulta kikerülni, hogy ne akadjanak meg az ingujjban, a zakóban vagy a táska pántjában, kényelmesen viselheti a Huawei üdvöskéjét. A készülékváz rozsdamentes acélból van, a fémkeretet kerámiaréteg borítja, a hátlapot pedig a műanyag fedi, ami könnyedén csúszik a karon, úgyhogy kényelemből és szívósságból is ott van a cucc a szeren.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Honor Watch Magic - elvarázsolt idő

  A Huawei Watch GT apróbb variánsa éppoly meggyőző kívülről, és épp annyira behatárolt a tudáslistája belülről. A Honor variációja ugyanakkor határozottan kellemesebb áron nyit.

 • Picit átszabták a Huawei Watch GT-t

  Apró dizájnváltozások mellett leginkább a szíj hoz látható különbséget az új variációkban. A remek AMOLED panel és a sok aktivitáskövető funkció maradt, érkezik a magyar rendszernyelv.

 • Folyamatosan nő a hordható okoseszközök piaca

  A tavalyi év végén is jelentős bővülést mutatott a szegmens, ami az idei első negyedévben tovább növekedett. A Huawei mondhatni extrém mértékben.

 • Teljesítménytúra okosórával

  A kellemest a hasznossal: váratott magára a Huawei Watch GT Active bemutatója, a tesztkörnyezetet pedig maga a Kinizsi Százas teljesítménytúra adta.

Előzmények

Hirdetés