Google Pixel - más közönségre képpontosít

Teljesen új filozófiával lépett elő valódi mobilgyártóvá a Google, ám a márkaterméket nem az ökoszisztémájából kiragadva lenne érdemes értékelni, főleg nem itthon.

Google Assistant, szoftverek

A Pixel egyik legfőbb különlegessége a Google Assistant, aminek használatához kötelező átállítani a rendszer nyelvét angolra. Magyar fejjel furcsa ezt megérteni, hiszen a rendszerben megadhatunk másodlagos és harmadlagos nyelvet is, ami éppen arra lenne igazán jó, hogy amit lehet, anyanyelven olvashassunk és alapértelmezetten ne angol legyen a klaviatúra, de a különböző, magyarul még nem elérhető extrákat se kelljen feláldoznunk. Sajnos ezt a lehetőséget nem kapjuk meg, viszont a nyelvváltoztatás után máris megjelenik a virtuális home gomb körüli karima, ami azt jelzi, az asszisztens készen áll. A Google Now után pedig valódi felüdülés beszélgetni vele, sokkal természetesebben és emberibben reagál a különböző kérdésekre, kérésekre, ám tisztán látszik, hogy a Siri közel ötéves előnyét nem tudták azonnal behozni.

Most akkor melyik is a legjobb telefon? Most akkor melyik is a legjobb telefon?
Most akkor melyik is a legjobb telefon? [+]

Egyszerűbb felvetéseket még könnyen teljesít, meg tudja különböztetni, hogy egy zenét a telefon tárolójáról vagy a YouTube-ról szeretnénk kérni tőle, de olyan dolgokat már nem tud értelmezni, hogy játszd maximális hangerőn, vagy egy perc után hagyd abba, ilyenkor pánikszerű Google-kereséssel próbálja leplezni a kínt. Viszont a mobilon belül gyakorlatilag mindenre rá tud keresni, online megoldásnál pedig erőteljesen kihasználja, hogy gyakorlatilag egy világ ismeri azt a kifejezést, hogy guglizd be: ha rákérdezünk egy emberre vagy témára, hozzánézi a leggyakoribb keresőszavakat, és visszakérdez, hogy mire is vagyunk kíváncsiak. Ha válaszolunk, kapunk egy szép Google-keresést. Nem haszontalan, viszont az emberi vonal ettől még nem teljesül be: persze, megkérhetjük, hogy mondjon egy viccet, és ilyenkor persze kapunk is valami rettentő fájdalmas poént, de még a gyári ajánlott kérdések között is van olyan, amit nem megválaszol három szóban, hanem felajánl egy leggyakoribb Google-találatot. Jól használható, az iPhone 7 próbálgatása után meg merem kockáztatni, hogy frissiben is jobban tud azonosulni az akcentusunkkal, mint az Apple-féle megoldás, viszont bőven van még benne fejlődési lehetőség, amit remélhetőleg kihasználnak majd a következő hónapok/évek során.

Érdemes lehet elgondolkodni a nagyobb tárhellyel szerelt verzió megvásárlásán Érdemes lehet elgondolkodni a nagyobb tárhellyel szerelt verzió megvásárlásán
Érdemes lehet elgondolkodni a nagyobb tárhellyel szerelt verzió megvásárlásán [+]

A Nougat egyik legfőbb újdonsága a fájlalapú adattitkosítás, ami azt teszi lehetővé, hogy a kíváncsiskodó alkalmazások ne férjenek hozzá több adathoz annál, amire feltétlenül szükségük van, mindezt úgy, hogy a felhasználó ennek semmilyen hátrányát ne vehesse észre. Az erős titkosítás ellenére ugyanis virtuálisan két részre osztja a tárhelyet a telefon, ennek köszönhetően volt kivitelezhető a közvetlen boot is, ami lehetővé teszi az api-t támogató alapvető alkalmazásoknak, hogy akkor is küldhessenek értesítést, mikor egy váratlan újraindulás miatt a felhasználó még nem azonosította magát. Így például elmaradhatnak az elmaradt ébresztésekből adódó kellemetlenségek.

A következő oldalon ismertetjük a gyári kameraszoftver hiányosságait, szerencsére megvan a teljes camera2-támogatás A következő oldalon ismertetjük a gyári kameraszoftver hiányosságait, szerencsére megvan a teljes camera2-támogatás
A következő oldalon ismertetjük a gyári kameraszoftver hiányosságait, szerencsére megvan a teljes camera2-támogatás [+]

A szoftvercsomag ezeken túl meglehetősen egyszerű, és összességében azt kell mondjuk: valójában nem sokkal több ez a csomag egy teljesen gyári Android rendszernél, ami nem mellesleg hatalmasat lépett előre, és nagyon sok olyan dolgot tud, amit a gyártók egyedi megoldásaiban szerettünk. Viszont ha már a Pixel egy különleges márkatermék, vártunk volna valami olyan igazi különlegességet, mint a nyomásérzékeny kijelző, a pulzusmérő, a sztereó hangszóró, a tényleg alaposan kalibrálható ujjlenyomat-érzékelés, gesztusvezérlés, vagy akár valami olyan extra, amit még senki nem talált ki korábban. Így szinte biztosan nem véletlen, hogy ez alá a mobil alá egyszerűen nem fér el egy Nexus a palettában.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Meghalt a Nexus, éljen a Pixel!

    Új névvel és divatmajmoló formával kaphatók az idei Google mobilok. De hogy jutottunk el a Nexus 4 piacrengető árazásától a több százezres Pixelekig, és mi jár a mesterséges intelligencia fejében?

  • Google Nexus 5X - szép kort megélhet

    Az LG referenciakészülékén már az Android Marshmallow rendszer fut, méghozzá rendkívül sebesen. Jó a felhasználói élmény, az ujjlenyomat-szenzor, a kamera, csak az árazás nem.

  • Google Nexus 6P - referencia fémcsomagolásban

    Az Android 6.0-t teljes csatafelszerelésben demonstráló Nexus phabletet ezúttal a Huawei szállította, és most tényleg ráfeküdtek a kamerákra.

Hirdetés