Google Pixel - más közönségre képpontosít

Teljesen új filozófiával lépett elő valódi mobilgyártóvá a Google, ám a márkaterméket nem az ökoszisztémájából kiragadva lenne érdemes értékelni, főleg nem itthon.

Külső, kijelző

Az, hogy a Pixel nem egy célszerű referenciamobil, hanem egy komoly és drága márkatermék, már az anyaghasználaton is érződik. A készülék külső borítását alapvetően matt felületű, rendkívül kellemes fogású alumínium adja, ránézésre nem is tűnik fel, hogy fémszármazékról van szó, tapintásra viszont teljesen egyértelművé válik, hogy nem csak a fém és üveg kombinációja remek, hanem az összeszerelés is hibátlan. A hibátlan alatt pedig azt kell érteni, hogy tényleg hibátlan, nem lötyög a SIM-tálca fedele, patentül működnek a gombok, nem zörög semmi. Nem kell tartanunk recsegéstől-ropogástól sem, IP-védelem azonban hivatalosan nincs, így a vízállóságot nem érdemes próbálgatni. Távol álljon tőlem, hogy a kompakt jelzőt használjam egy 143,8 x 69,5 x 8,5 milliméteres mobilra, mindazonáltal egy kézben fogni és használni sem lehetetlen, az alsó és felső kávák elég magasra sikeredtek ugyan, de az ergonomikus kialakítás mindenképp dicsérendő, ha már a kijelző nem igazán nagy.

Nagyon szép, és egyáltalán nem tűnik túlszaturáltnak az AMOLED kijelző, de a felbontása miatt a VR minősége még kérdéses
Nagyon szép, és egyáltalán nem tűnik túlszaturáltnak az AMOLED kijelző, de a felbontása miatt a VR minősége még kérdéses [+]

Kijelző-teszt
Mérés Google Pixel Apple iPhone 7 Samsung Galaxy S7 Huawei P9
Fehér fényerő 426 nit 595 nit 563 / 777 nit 648 nit
Fehér fényerő (min.) 1,4 nit 2,6 nit 1,85 nit 8,4 nit
Fekete fényerő 0 nit 0,36 nit 0,09 nit 0,38 nit
Kontrasztarány végtelen 1655:1 8656:1 1704:1
Színhőmérséklet 7437 K 6893 K 7722 / 6611 K 7440 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

5 hüvelyken terül el ugyanis az az AMOLED kijelző, ami 1080 x 1920 képpontot jelenít meg az előlap 69,1%-án, így 441 ppi-s pixelsűrűséggel büszkélkedhet. A Samsung által előállított panel egyáltalán nem hat túlszaturáltnak, a színhőmérséklet kalibrálása közel van a tökéleteshez, ám erre szükség is van, mivel kézzel nem állítható. A kontrasztarány értelemszerűen hibátlan és természetesen a betekintési szögekre sem lehet panasz, egyedül a maximális fényerőre lehet azt mondani, hogy lehetne jobb, erős napsütésben biztos nem a Pixel megjelenítője lesz a legélénkebb ebből a mezőnyből, olyankor ugyanis egy Galaxy S7 közel kétszer ennyi nitet tud kipréselni magából. Az előlap védelméről, és természetesen a hátlapi üvegbetétről is Corning Gorilla Glass 4 gondoskodik, mindkét esetben 2.5D lekerekítésekkel. A megjelenítő beállításai közt nem csak az automatikus fényerőt és az alvó mód késleltetését állíthatjuk be, hanem képernyővédőt és éjszakai módot is kapunk, ez utóbbi akár automatikusan is bekapcsolhat az általunk megadott idősávban: erőteljes sárgasága barátságosabbá teszi a használatot sötétben, hogy az amúgy is visszafogott 1,4 nites minimum fényerő a lehető legkevésbé legyen kellemetlen.

Az üvegfelületeket Gorilla Glass 4 védi a karcolásoktól
Az üvegfelületeket Gorilla Glass 4 védi a karcolásoktól [+]

Alapértelmezés szerint a kijelző villan fel, amikor valamilyen értesítés fut be, de a beállításokon belül könnyedén bekapcsolhatjuk az értesítési ledet, amit elegánsan a beszédhangszóró mögé rejtettek, így a rács bal oldalánál láthatunk villogást, ha elmulasztottunk volna valamit. A hangszóró alatt helyezkedik el a fény- és távolságérzékelő szenzorpáros, attól balra pedig a másodlagos kamera, ami lezárja az előlapi érdekességek sorát, hiszen sem érintőgombokat, sem íriszfelismerő rendszert nem kapunk. A készülék jobb oldalán, egy oldalon került elhelyezésre a hangerőszabályzó billentyűpáros és a bekapcsológomb, ez utóbbi enyhe bordázattal különbözteti meg magát, így nem kimondottan zavaró ez a megoldás, a nyomáspont és az érzékenység pedig minden túlzás nélkül hibátlan.

Egy kézzel használni a Pixelt sem egyszerű
Egy kézzel használni a Pixelt sem egyszerű [+]

Ma már egy androidos csúcsmodell egyik alappillére a Type-C csatlakozó, ami természetesen a Pixel alján is ott figyel, 3.0-s sebességre képes, és akár audio tartalmat is tud sugározni, de szerencsére nem maradt ki a 3,5 milliméteres jack csatlakozó sem, ami felül került elhelyezésre. A SIM-tálcát kipattintva egyetlen kártyafoglalatot pillanthatunk meg, amibe a nanoSIM-et tehetjük, a microSD bővítés hiánya miatt érdemes megfontolni a nagyobb tárhellyel szerelt változat megvásárlását. A készülék alján lévő mono hangszóró komoly hangerővel, de csak átlagos minőségben szólal meg, igyekszik tiszta hangokat kiadni magából, de ez főleg a középtartományban megy neki, alul és felül hamar elvérzik.

A mobil aljára került a hangszóró, a hátlapján pedig egyáltalán nem billeg
A mobil aljára került a hangszóró, a hátlapján pedig egyáltalán nem billeg [+]

A Pixel feketében a legkevésbé feltűnő jelenség, mindazonáltal a kétharmad részben alumínium, egyharmad részben üveg kombinációjú hátlap minden esetben vonzza a tekintetet, szerencsére az ujjlenyomatokat kevésbé. A matt felületű alumínium alsó részén lehet látni műanyag antennacsíkot, felül is van két kisebb sáv, de ezen kívül csak a Google logó töri meg a homogenitást, gyártói feliratról szó sem lehetett. Az üveggel borított felületre került a nagy, ugyanakkor remek hatásfokú ujjlenyomat-olvasó, illetve a kamera a segédszenzoraival, ez utóbbi mindenestül illeszkedik a hátlap síkjához, így a Pixel azon kevés zászlóshajók listájára írhatja magát, ami asztalon használva sem billeg egyáltalán.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Meghalt a Nexus, éljen a Pixel!

    Új névvel és divatmajmoló formával kaphatók az idei Google mobilok. De hogy jutottunk el a Nexus 4 piacrengető árazásától a több százezres Pixelekig, és mi jár a mesterséges intelligencia fejében?

  • Google Nexus 5X - szép kort megélhet

    Az LG referenciakészülékén már az Android Marshmallow rendszer fut, méghozzá rendkívül sebesen. Jó a felhasználói élmény, az ujjlenyomat-szenzor, a kamera, csak az árazás nem.

  • Google Nexus 6P - referencia fémcsomagolásban

    Az Android 6.0-t teljes csatafelszerelésben demonstráló Nexus phabletet ezúttal a Huawei szállította, és most tényleg ráfeküdtek a kamerákra.

Hirdetés