Google Pixel - más közönségre képpontosít

Teljesen új filozófiával lépett elő valódi mobilgyártóvá a Google, ám a márkaterméket nem az ökoszisztémájából kiragadva lenne érdemes értékelni, főleg nem itthon.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

A Pixelekből kizárólag szimpla SIM-es változat kerül forgalomba, a nano méretű kártya behelyezése után lehetőségünk nyílik akár Cat.12-es sebességű (600/75 Mbps) LTE hálózatra felkapcsolódni, a frekvenciaskála pedig teljes értékű, így nem fogjuk hiányolni a B20-as hálózatokat sem. Hiányolhatjuk ellenben az infraportot és a korábban már említett FM-rádiót, ezeken kívül szerencsére minden megvan. A WiFi 802.11a/b/g/n/ac szabványú routerekkel képes működni, remek az érzékenysége, kétcsatornás, Directtel és hotspot funkciók is jutottak bele. A Bluetooth 4.2-es, a GPS-vevő pedig a földi antennákon és routereken kívül GLONASS és BeiDou műholdakkal képes összedolgozni, a jel természetesen rendkívül stabil, és a lokalizálás is egy szempillantás alatt megtörténik.

A GPS minőségére és a szenzoros felszereltségre nem lehet panaszunk A GPS minőségére és a szenzoros felszereltségre nem lehet panaszunk
A GPS minőségére és a szenzoros felszereltségre nem lehet panaszunk [+]

Az USB Type-C csatlakozó 3.0-s adatátviteli sebességre képes, az OTG-hez pedig átalakító is jár, nem csak háttértárakat, hanem különféle egyéb perifériákat is gond nélkül csatlakoztathatunk. Szenzorok szempontjából minden adott, amire szükség lehet, a gyorsulásmérőtől elkezdve, a giroszkópon és a légnyomásmérőn át a hall szenzorig tart a skála, egyedül a külső hőmérséklet-érzékelő nincs meg benne, de az mostanában egyáltalán nem jellemző extra a mobiloknál. A beszélgetési hangminőségért három mikrofon is felel, a zajszűrés pedig tényleg kiváló, a másik oldalon lehet ugyan hallani, hogy a beszéd szünetelésekor gyakorlatilag néma csendre válnak a távoli neszek, míg egyébként azért hallható marad a környezet, de ez nem egy nehezen megszokható tulajdonság.

Egy darab nanoSIM tehető a fiókba, egyéb opció nincs
Egy darab nanoSIM tehető a fiókba, egyéb opció nincs [+]

Értékelés: Google Pixel
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

A 2770 mAh kapacitású lítiumos akkumulátor egy QuickCharge 3.0-kompatibilis adapter segítségével gyakorlatilag egy óra alatt el tudja érni a 100%-os töltöttséget a lemerült állapotból kiindulva, viszont a merülés üteme is felfokozott, hiába a fejlett gyártástechnológia és az optimalizáció, ha durván megterheljük a rendszert, 3,5 óra kijelzőidő után már kereshetjük is a töltőt. Két napra a legvisszafogottabb használat mellett érdemes csak számítani, ha aktívan szinkronizálnánk a tartalmainkat, időnként böngésznénk, használnánk a levelezést, napi néhány percet játékokkal ütnénk el, és kiélveznénk a remek kamera és audio chip által nyújtotta élményeket, akkor a nap végén mindenképpen fel kell keresnünk az áramforrást. Kizárólag videólejátszással elméletileg 13 órát bírna ki töltés nélkül, közepes hang- és fényerővel a valóságban ez inkább 7-8 órát jelent, offline módban.

Magyar felhasználói szemmel nehéz a Pixelt sokkal többre értékelni, mint egy remekül sikerült Nexust. A Google legfőbb piacain értelemszerűen beindulnak a reklámkampányok, megnyílnak a Made by Google üzletek, ahol közel komplett ökoszisztémát adnak a vásárlók kezébe az otthoni és streaming eszközökkel, a Daydream VR-headsettel és természetesen a mobilokkal. Ez utóbbi esetén ráadásul olyan különleges extra szolgáltatásokat kapnak a vevők, mint a Google Assistant, aminek az első verziója simán összehasonlítható az Apple-féle Sirivel, a nagy konkurens ugyanis hatalmas lendülettel érkezett, de az utóbbi években inkább csak javítgatták, mintsem igazán komoly fejlesztést eszközöltek volna rajta. A Google pedig remélhetőleg folyamatosan tanulni fog, és a használattal automatikusan egyre tovább fejlődik. Viszont amint beállítjuk a mobilon a magyar nyelvet, és csak a mobiltelefont vesszük alapul, nem fogunk benne sokkal többet találni, mint a korábbi Nexus 5X-ben: egy szinte teljesen nyers, de friss Androidot, villámgyors működést és korrekt hardverelemeket, csak gyönyörű külsővel és példás anyaghasználattal. Mindezeken túl pedig el kell fogadni az FM-rádió, a microSD bővítés, az infraport, a nyomásérzékeny kijelző, a pulzusmérő és a sztereó hangszóró hiányát, a vékonyka üzemidőt és a hivatalos IP-minősítés elmaradását. Mindezeket figyelembe véve pedig nagyon soknak tűnik a 230 ezer forintos nyitóár, ami 2016-ban ugyan nem kirívó a csúcsmodellek közt, viszont a Pixel itthon értelmezhető egyetlen nagy extrája a mindig friss Android, ezt pedig valószínűleg a Google is érezte: így kényszerült tehát végső nyugdíjazásra a Nexus-széria, ami minden valószínűség szerint rontotta volna a prémium-Pixel esélyeit a kasszánál. Mindent egybevetve a Pixel egy remek eszköz, kiemelkedő kamerával és zenei minőséggel, bivalyerős hardverrel, és a jelenlegi legjobb nyers Android-élmény demonstrálásával, nagyon drágán. Hazai szemmel semmiképp nem kerülhet rá Ajánlott plecsni, a Tetszettet viszont lazán hozza.

Google Pixel

szentkuti11

A tesztkészülék az XXL GSM jóvoltából jutott el hozzánk. Vásárláshoz kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Meghalt a Nexus, éljen a Pixel!

    Új névvel és divatmajmoló formával kaphatók az idei Google mobilok. De hogy jutottunk el a Nexus 4 piacrengető árazásától a több százezres Pixelekig, és mi jár a mesterséges intelligencia fejében?

  • Google Nexus 5X - szép kort megélhet

    Az LG referenciakészülékén már az Android Marshmallow rendszer fut, méghozzá rendkívül sebesen. Jó a felhasználói élmény, az ujjlenyomat-szenzor, a kamera, csak az árazás nem.

  • Google Nexus 6P - referencia fémcsomagolásban

    Az Android 6.0-t teljes csatafelszerelésben demonstráló Nexus phabletet ezúttal a Huawei szállította, és most tényleg ráfeküdtek a kamerákra.

Hirdetés