Google Nexus 5X - szép kort megélhet

Bevezető, tartozékok

A Nexus szó a mobilvilágban a Google referenciakészülékeit jelöli. Ezeknek az eszközöknek a formatervével, fejlesztésével, támogatásával és értékesítésével kapcsolatos folyamatokat a keresőóriás felügyeli, ám a gyártást, vagy éppen néhány részlet kidolgozását már a partnercég végzi. Az első ilyen mobil, (Nexus One) a HTC boszorkánykonyhájából került ki, gyári, módosítatlan zöld robotos szoftverrel. A legelső verziók még az Android 2.1 Éclairt futtatták, nosztalgiázás visszatekinteni erre a termékre, ami még 2010-ben jelent meg. Az érintetlenül hagyott rendszert nem csupán a fejlesztők, hanem az átlag felhasználók is nagy örömmel fogadták, hiszen sokaknak nem volt és manapság sincs szüksége különféle extra programokra és ikonkészletre. Nem véletlen, hogy a gyártók is felismerték az ebben rejlő lehetőségeket, így a tajvaniak után a későbbiekben a Samsung is beszállt a buliba.

Az LG referenciakészüléke is megkapta az ujjlenyomat-olvasót
Az LG referenciakészüléke is megkapta az ujjlenyomat-olvasót [+]

Nem hagyhatta viszont szó nélkül a Nexus vonatot az LG sem, mely a Nexus 4-gyel próbálta meg felhívni magára a figyelmet, méghozzá egész nagy sikerrel. Jött is az utód, ami a Nexus 5 nevet kapta, ezt követően pedig a Motorola is csatlakozott, és egy phabletet mutatott be (Nexus 6). A sormintát idén két újabb modell folytatta, és sokak számára meglepő módon immár a Huawei fabrikálta a méretesebb változatot (Nexus 6P), az LG pedig továbbra is a barokkos túlzással kompakt méretűnek mondható mobillal foglalkozott. Mai tesztalanyunk az utóbbi, Nexus 5X névre hallgató készülék, mely társához hasonlóan megkapta az ujjlenyomat-olvasót, a legújabb Android Marshmallow operációs rendszer fut rajta és kamera tekintetében is remek teljesítményt nyújt, csak az ára már egyáltalán nem olyan kedvező, mint amilyen a két évvel ezelőtti elődjének volt.

A doboz egyszerű, tartalma pedig nem túl bőséges
A doboz egyszerű, tartalma pedig nem túl bőséges [+]

A Nexus 6P-hez hasonló csomagolásban érkezik az 5X, a fehér dobozt egy papírkarton öleli körbe, amin a termékről készült fotó és a kütyü neve látható. A fedelet felemelve azonnal az LG mobilját csodálhatjuk meg, a szelence alján pedig a használati útmutatót, a 3 amperes gyorstöltőt, valamint az USB-C kábelt pillanthatjuk meg. Utóbbinál viszont érdemes megállni egy kicsit, hiszen mindkét vége USB-C-s, átalakítót pedig nem mellékel a gyártó, ami azért is nagy hiba, mert még nem annyira elterjedt ez a szabvány, hogy minden boltban elérhető legyen, így ha elfejeltjük magunkkal vinni a zsinórt, könnyen hoppon maradhatunk. A headset sem tartozéka a doboznak, pedig a csúcskategóriának megfelelő árazásba igazán beleférhetett volna valamilyen füles.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • LG

Azóta történt

Előzmények

 • Google Nexus 6P - referencia fémcsomagolásban

  Az Android 6.0-t teljes csatafelszerelésben demonstráló Nexus phabletet ezúttal a Huawei szállította, és most tényleg ráfeküdtek a kamerákra.

 • Marshmallow rendszerbemutató

  Elérhető a legújabb zöld robotos főverzió, az Android 6.0 Marshmallow végleges kiadása, mely elsősorban motorháztető alatti újdonságokat és finomhangolást kínál a Lollipopban bennmaradt bakik után.

 • LG G4 - nehéz rajta fogást találni

  A dél-koreaiak csúcsmodellje nagyon jól teljesít, kiváló képeket készít a 16 megapixeles kamera, szép a Quantum IPS kijelző, és a rendszersebesség is szinte hibátlan.

 • Google Nexus 5 - Android csokoládéba mártva

  A legújabb Android referenciamodellt idén is az LG gyártja, a specifikáció alapján egy igazi csúcsgépről van szó: Full HD kijelző, LTE és Snapdragon 800 került bele.

Hirdetés