Amazfit GTS 4 Mini - bármely csuklóra

Igényes megjelenés, korrekt tudáslista, vállalható árazás. Minden adott, hogy néptermék legyen ebből a Miniből.

Bevezető, tartozékok, kialakítás

Az Amazfit talán legsikeresebb terméke a Bip mellett a GTS-sorozat, melynek legkisebb, s legolcsóbb tagját tesszük ma tesztasztalunkra. A fekete, pink, kék és (ezüst)fehér színekben elérhető karóra félúton van a valódi okosórák és az aktivitásmérő karpercek között, mivel formáját tekintve inkább óra, beépített, telefontól független helymeghatározást is kínál és alkalmazásokat is lehet rá telepíteni bizonyos korlátok között. Mindezért pedig 34 990 és 39 990 forint körüli összeget kell kifizetni a hivatalos forgalmazást biztosító helyeken, bolttól függően. Hozzánk az Mstore küldte el kölcsönbe a teszteszközt, náluk hivatalos forgalmazóként 34 990 forint az Amazfit GTS 4 Mini, így ezt az árat vesszük alapul a cikk során.

A doboz és tartalma.
A doboz és tartalma. [+]

Árát tekintve másfél-kétszeres ellenérv van az Amazfit GTS 4 Minivel szemben, ha a 2022-es legnépszerűbb fitnesz karkötőket, a Xiaomi Smart Band 7-et vagy a Huawei Band 7-et tesszük le konkurensként. De a Xiaomi Smart Band 7 Pro változatánál már csak alig 4 ezer forinttal drágább, megjelenésében mégis igényesebb, a kijelző is jobb képarányú, és tudásban sem marad alul az egyébként Xiaomi-kötődésekkel rendelkező Amazfit.

Amazfit GTS 4 Mini flamingó pink színben.
Amazfit GTS 4 Mini flamingó pink színben. [+]

Tesztalanyunk fekete színű dobozát kibontva egyből a GTS 4 Mini néz velünk szembe, alatta a szokásos papíralapú termékleírás és a mágneses, pogo pines töltő USB-A csatlakozóval végén. Fali adapter nincsen, de számítógépes USB-A csatlakozón vagy bármilyen adapteren keresztül tölthető. Az óratest alján van a csatlakozó, a mágnes csak egy irányból kattan töltési pozícióba és durván két órán keresztül kell a töltőn pihentetni a teljesen lemerült eszközt a feltöltéshez. Tapasztalataim szerint a GTS 4 Mini másfél óra alatt 100%-ra tölt 16%-os állapotból indulva, így a kétórás ígéret igaznak tűnik a gyártó részéről. A töltéssel egyébként nem kell sokat foglalkoznia a leendő felhasználónak, minden létező egészségfigyelési beállítást aktiválva is kibírja két hétnél tovább az óra egy töltéssel.

A BioTracker 3.0 szenzor és a töltőcsatlakozó.
A BioTracker 3.0 szenzor és a töltőcsatlakozó. [+]

A négyzetes óratest és a mellékelt szíj a gyártó szerint 31,2 gramm, a mi mérlegünk 32 grammot mért rá (19 grammot az óratestre és 13 grammot a szíjakra), hibahatáron belül van, az ember meg is feledkezhet róla, hogy ott van csuklóján. Az egész számokra kerekítve 42 x 37 x 9 milliméteres óratest felső kerete alumínium, alsó része és a 20 milliméteres gyorskioldós szíjakat csatlakoztató pántok foglalata műanyag. A dobozban mellékelt szíj az olcsóbb fajta szilikonból van, szerintem annyira nem kényelmes keménysége miatt, és be is izzad alatta az ember, szellőzése nem a legjobb. Ez persze orvosolható, hisz a szíjat bármilyen 20 mm-esre lecserélheti az ember. A gyári szíj 135 és 190 milliméter közti csuklóra jó, így szinte bárkinek a karján elképzelhető az eszköz. (Bár a tesztre kapott flamingó pink változat azért inkább női karon mutatna jól szerintem.) Arra viszont nem találtam lehetőséget se az órán, se a telefonos alkalmazásban, hogy beállítsam: a jobb csuklómon hordom a GTS 4 Minit. Ez abból a szempontból probléma csupán, hogy így az óratest oldalán található kör alakú gomb mindenképpen befelé fog nézni. A gomb csak nyomásra reagál, csavarásra nem, hiába tűnik kialakítása alapján úgy, tekerhető koronával van dolgunk.

A menüben fel-le simításokkal navigálhatunk.
A menüben fel-le simításokkal navigálhatunk. [+]

Az óratest 5 ATM vízállóságot biztosít, vagyis vihetjük úszni és akár 50 méteres mélységig való merülés nyomását is ki kell bírnia. Van medencés és szabadtéri úszás is a követhető edzésformák között, utóbbihoz adott a beépített GPS is. A vízben történő kezelést ugyanakkor meg fogja nehezíteni, hogy az óra csak az előbb említett egy gombbal van felszerelve, minden más parancs beviteléhez az 1,65”-es AMOLED érintőkijelzőre vagyunk utalva. A panel 336 x 384 pixeles felbontással (309 ppi) éles és jól olvasható, a fényerőszabályzás automatikusan működik környezeti fényérzékelővel, kellő fényerővel — átlagosan 517 nit fehér fényerőt tudott kihozni magából az óra méréseink szerint, minimum fényesség 1,4 nit a számlapon és 0,4 az AoD-n — a kültéri használathoz.

A kijelző körül tekintélyes keret van, de mivel a felhasználói felület és a számlapok döntő része sötét színekkel operál, nem fog feltűnni.
A kijelző körül tekintélyes keret van, de mivel a felhasználói felület és a számlapok döntő része sötét színekkel operál, nem fog feltűnni. [+]

Van mindig éber kijelző, ez akár ütemezhető is, de az óra nem kapcsolja ki automatikusan, ha levesszük karunkról. Gombnyomásra, csukló felemelésére vagy bejövő értesítésre kelti fel a kijelzőt az eszköz, viszont azt vettem észre, hogy ha aktív az AoD és megemelem a csuklómat, kell két másodperc, mire észbe kap a GTS 4 Mini és az AoD-n látható minimális információ (idő és dátum) helyett a beállított számlapot rajzolja ki. Ez csak azért furcsa, mert vannak letölthető, az AoD funkciót támogató számlapok, s azoknál is ugyanúgy csinálja az eszköz, mint amikor más elrendezésű az AoD mint a normál számlap, és utóbbinál még érthetőbb a késlekedés. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy a kijelző nem 60 Hz-en frissül, nem lesz olyan sima rajta a megjelenített mozgás, mint egy drágább modellen.

A kijelző beállításai.
A kijelző beállításai. (forrás: Mobilaréna) [+]

Az érintőkijelző pontosan és jól érzékel, a négyzetes formában pedig könnyedén olvashatók értesítések, érinthetők meg ikonok. A watchOS-re emlékeztető kezelőfelületen a számlapról kiindulva jobbra-balra, fel-le simítással lehet navigálni és eljutni a widgetekhez, értesítésekhez, gyorskapcsolókhoz. A számlapot az órán ujjunkat rajta hagyva tudjuk megváltoztatni, a két gyári mellé én két számomra szimpatikusat telepítettem a Zepp alkalmazáson keresztül, de 50-nél is több közül lehet választani, ezek általában 1 és 3 euró közti áron, pár esetben ingyen vannak. Viszont sem a gyári, sem a letölthető számlapok nem interaktívak, vagyis csak adatok megjelenítésére képesek, arra nem, hogy az adott adathoz tartozó menüpontra ugorjanak.

Mindig éber kijelző sötétebb környezetben.
Mindig éber kijelző sötétebb környezetben. [+]

A jobb oldalon található gomb megnyomásával léphetünk be a menübe, ott érintéssel kell navigálni, és balról jobbra suhintással tudunk az előző menüpontra visszatérni, mert a gomb újbóli megnyomásával a számlapra ugrik vissza a Zepp OS. Hosszú nyomásra gyárilag az edzésindítóban találjuk magunkat, ám itt is ujjbegyünk érintésével kell startra bírni a kívánt mozgásforma rögzítését. A hosszú nyomásra adott reakció a telefonos alkalmazáson keresztül átállítható kedvünkre. Ha a GTS 4 Mini digitális koronának kinéző gombja ténylegesen működő, tekerhető korona lenne, az örömteli lett volna, így viszont akinek arra van szüksége, a drágább és nagyobb GTS 4 vagy egy Apple Watch felé kell tekintenie. Csak ugye utóbbihoz kell egy iPhone is, míg a GTS 4 Mini az iOS (minimum 12.0) mellett Android (minimum 7.0) rendszerű telefonokkal is képes együttműködni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés