Amazfit GTS 4 - divatos megjelenés

Felemás eszköz a GTS 4, mert okos- és sportóra is akarna lenni, kiteljesedni mégis csak külsőben tud.

Bevezető, külsőségek, beállítás

Tagadhatatlanul az Apple Watch formája ihlette az Amazfit GTS-t, a négyzetes óratest és kijelző, a jobb oldalra tolt tekergethető korona, sőt, még egy-egy számlap is az almás órát idézi a GTS 4-en. Ezen lehet háborogni, nevetni, szerintem pozitív, hogy a kerek GTR mellett van egy négyzetes tokozást kínáló opció is az Amazfit kínálatában. Egyrészt így azok is megtalálhatják számításaikat, akik Apple Watch formájú eszközt szeretnének, de Androiddal használnák. Másrészt a felhasználói felület jobban kihasználja a négyzetes kijelző nyújtotta lehetőségeket, nincsenek a középen megjelenő tartalom mellett jobb és bal szélen fekete sávok, mint a kör alakú kijelzők esetén.

Felül a GTR 4, alul a GTS 4.
Felül a GTR 4, alul a GTS 4. [+]

Harmadrészt olcsóbb is a GTS 4, mint a GTR 4: előbbi három, inkább női vásárlókat célzó színben (fekete, rózsaarany-fehér, rózsaarany-pink) 74 990 forint, míg utóbbi 79 990 forint, például a tesztre az órákat kölcsönbe biztosító MStore-nál. A plusz ötezer forintért a GTR 4 nagyobb óratestet, egy extra nyomógombot és hosszabb üzemidőt kínál, de a kulcsfontosságú paraméterekben megegyezik a GTS 4-gyel, így a két eszköz közötti esetleges döntést apróságok határozhatják meg. A különbségeket egyszerűbb táblázatban szemléltetni, így ezt ejtsük is meg most, hogy aztán elég legyen félmondatokkal jelezni a különbségeket.

Tulajdonság Amazfit GTS 4 Amazfit GTR 4
Méretek, védelem 42,7 x 36,5 x 9,9 milliméter, 5ATM 46 x 46 x 10,6 milliméter, 5ATM
Tömeg 27 gramm 34 gramm
Szíj 20 mm-es gyorskioldós 22 mm-es gyorskioldós
Kijelző 1,75”, négyzet, AMOLED, 390 x 450 p (340 ppi) 1,43”, kör, AMOLED, 466 x 466 p (460 ppi)
Gombok Korona Korona, nyomógomb
Számlapok száma 150 200
Operációs rendszer Zepp OS 2.0 Zepp OS 2.0
Akkumulátor 300 mAh (8 nap) 475 mAh (14 nap)
Ár 74 990 HUF 79 990 HUF

A doboz a szokásos fekete papírdoboz, benne az USB-A végű mágneses töltővel és némi papíralapú leírással az órára vonatkozóan. Mivel az óra és a telefonra (Android, iOS) telepíthető Zepp alkalmazás is beszéli a magyar nyelvet, így a papír beállítási útmutató mondhatni szükségtelen, alapból intuitív a beállítási folyamat, de az óra és az app mindent le is ír. A beállítási folyamat kevesebb, mint egy perc alatt végbemegy, az óra pedig egyből kéri is a Zepp OS aktuális frissítésének telepítését. Amit itt megjegyeznék, hogy fontos, hogy külön a Bluetooth-beállítások között is párosítsuk telefonunkkal az Amazfit óráját, ne csak a Zepp alkalmazásban! Erre tapasztalataim szerint azért van szükség, mert máskülönben nem fogja a bejövő hívásokat jelezni az óra.

A nagy méretű doboz csupán egy USB-A végű mágneses töltőt rejt az óra mellett.
A nagy méretű doboz csupán egy USB-A végű mágneses töltőt rejt az óra mellett. [+]

Ahogy a táblázatból is kiolvasható, a GTS 4 némileg kisebb és könnyebb, mint a GTR 4. A gyári csomagban kapott szilikon szíjjal kényelmesen és szinte észrevétlenül ül az óra a karon. A GTS 4 Mini esetén hiányoltam, hogy beállítható legyen, jobb vagy bal karon hordjuk-e az eszközt, itt ez adott. A szíj cserélhető, standard gyorskioldós megoldást használ a GTS és a GTR is, ám eltérő méretűt. Az Amazfit szilikon (fluoroelasztomer) és nejlon szíjjal kínálja a GTS 4-et, a GTR 4 esetén opció a bőr szíj is.

A GTS 4 jobb és bal oldala.A GTS 4 jobb és bal oldala. A GTS 4 jobb és bal oldala. [+]

A GTS 4 hozzánk a rózsaarany színben érkezett, az alumínium tok egy darabból van fröccsentve, jobb oldalán középen található a tekerhető és nyomható korona, mellyel navigálni lehet a menüben. A korona rozsdamentes acél, viszont nincs tükröződésmentes bevonattal ellátva, így kicsit más árnyalatú, mint az óratok színe. A GTR 4 esetén matt fekete a gomb, tetején piros színnel attól függetlenül, hogy a fekete vagy ezüst tokozást választja valaki. A képeken az alumínium tokozású, ezüst színű GTR 4 látható. A korona kézre esik és könnyű tekerésével navigálni fel-le a rendszerben, rezgő vagy hangos visszajelzésekkel pedig segíti a pontosságot.

A GTR 4 jobb és bal oldala.A GTR 4 jobb és bal oldala. A GTR 4 jobb és bal oldala. [+]

Az óratest bal oldala üresnek tűnik, de ide rejtették el a mikrofont és a hangszórót a tervezők már a fekete, fényes polikarbonát alsó héjra, melyből a BioTracker 4.0-s szenzor is figyeli csuklónkat, körötte a mágneses töltőcsatlakozóval. A szenzor és a vele készíthető mérések megegyeznek mindkét típusban. Az viszont szerintem felróható negatívumként mindkét órának, hogy nem támogatják a Qi szabványú vezetékmentes töltést, csak a saját töltőjükről hajlandók áramot felvenni. Ha pedig hiányosságok a hardverben, akkor az NFC is elvárható lenne ezen az árszinten, ami szintén nem képviselteti magát az Amazfit GTS 4-ben és GTR 4-ben.

Mikrofon és hangszóró az Amazfit GTS 4-en.
Mikrofon és hangszóró az Amazfit GTS 4-en. [+]

Pozitívum az AMOLED kijelző, mely kifejezetten magas fényerőt produkál, méréseink szerint átlagosan 516,6 nites maximum (fehér) fényességet, 3,6-os minimumot és 1,5 nitet mindig éber módban. Természetesen adott az AoD, személyre szabható megjelenési idővel, számlappal. A kijelző mindkét modellben 60 Hz-es, ám a GTR 4 kisebb képátlón rendez el több pixelt, így az élesebb. Ennek véleményem szerint az órát hordó sasok örülnek majd a legjobban, lévén a GTS 4 is olyan képpontsűrűséget produkál, hogy normál távolságból kellemesen éles és kényelmesen olvasható képet ad az ember csuklóján. Az automata fényerőszabályzás pontos és jó, ahogy az érintésérzékelés és a parancsfelvételi sebesség is. Negatívumként a GTS 4-gyel szemben azt tudom felhozni, hogy az egy gomb kevés ahhoz, hogy sportóraként komolyan vehető legyen az eszköz, ezen a GTR 4 segít valamennyit.

Helykihasználásban jobb a GTS 4 négyzet alakú kijelzője.
Helykihasználásban jobb a GTS 4 négyzet alakú kijelzője. [+]

A koronára beállítható rövid és hosszú nyomásra adott reakció, a GTR 4 esetén pedig a korona mellett a nyomógombra is programozható parancs. Az óra kezelése egyértelmű, de az első beállításnál elmagyarázza a szoftver: jobbra-balra, fel-le suhintással lehet lépkedni a különböző felületek között, a balról visszafelé történő suhintás pedig a vissza gomb rendszerszerte. A számlapon lefelé suhintva előhívható a gyorskapcsoló panel, felfelé suhintással jönnek elő az értesítések, jobbra és balra pedig általunk beállított widgetek vannak. A számlapok interaktívak ellentétben a GTS 4 Minivel, így itt például a lépésszámra rányomva a részletesebb adatokat adó menüpontban találjuk magunkat. Tapasztalatom szerint viszont kicsit korlátozottan működik ez, nem találtam olyan számlapot például, melyen az aktuális dátum kijelzésére rányomva a naptárba ugrott volna a Zepp OS, csak az aktivitásokkal és az időjárással kapcsolatos adatmezők szolgáltak parancsikonként a számlapon.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés