Hirdetés

Amazfit GTS 4 Mini - bármely csuklóra

Igényes megjelenés, korrekt tudáslista, vállalható árazás. Minden adott, hogy néptermék legyen ebből a Miniből.

Bevezető, tartozékok, kialakítás

Az Amazfit talán legsikeresebb terméke a Bip mellett a GTS-sorozat, melynek legkisebb, s legolcsóbb tagját tesszük ma tesztasztalunkra. A fekete, pink, kék és (ezüst)fehér színekben elérhető karóra félúton van a valódi okosórák és az aktivitásmérő karpercek között, mivel formáját tekintve inkább óra, beépített, telefontól független helymeghatározást is kínál és alkalmazásokat is lehet rá telepíteni bizonyos korlátok között. Mindezért pedig 34 990 és 39 990 forint körüli összeget kell kifizetni a hivatalos forgalmazást biztosító helyeken, bolttól függően. Hozzánk az Mstore küldte el kölcsönbe a teszteszközt, náluk hivatalos forgalmazóként 34 990 forint az Amazfit GTS 4 Mini, így ezt az árat vesszük alapul a cikk során.

A doboz és tartalma.
A doboz és tartalma. [+]

Árát tekintve másfél-kétszeres ellenérv van az Amazfit GTS 4 Minivel szemben, ha a 2022-es legnépszerűbb fitnesz karkötőket, a Xiaomi Smart Band 7-et vagy a Huawei Band 7-et tesszük le konkurensként. De a Xiaomi Smart Band 7 Pro változatánál már csak alig 4 ezer forinttal drágább, megjelenésében mégis igényesebb, a kijelző is jobb képarányú, és tudásban sem marad alul az egyébként Xiaomi-kötődésekkel rendelkező Amazfit.

Amazfit GTS 4 Mini flamingó pink színben.
Amazfit GTS 4 Mini flamingó pink színben. [+]

Tesztalanyunk fekete színű dobozát kibontva egyből a GTS 4 Mini néz velünk szembe, alatta a szokásos papíralapú termékleírás és a mágneses, pogo pines töltő USB-A csatlakozóval végén. Fali adapter nincsen, de számítógépes USB-A csatlakozón vagy bármilyen adapteren keresztül tölthető. Az óratest alján van a csatlakozó, a mágnes csak egy irányból kattan töltési pozícióba és durván két órán keresztül kell a töltőn pihentetni a teljesen lemerült eszközt a feltöltéshez. Tapasztalataim szerint a GTS 4 Mini másfél óra alatt 100%-ra tölt 16%-os állapotból indulva, így a kétórás ígéret igaznak tűnik a gyártó részéről. A töltéssel egyébként nem kell sokat foglalkoznia a leendő felhasználónak, minden létező egészségfigyelési beállítást aktiválva is kibírja két hétnél tovább az óra egy töltéssel.

A BioTracker 3.0 szenzor és a töltőcsatlakozó.
A BioTracker 3.0 szenzor és a töltőcsatlakozó. [+]

A négyzetes óratest és a mellékelt szíj a gyártó szerint 31,2 gramm, a mi mérlegünk 32 grammot mért rá (19 grammot az óratestre és 13 grammot a szíjakra), hibahatáron belül van, az ember meg is feledkezhet róla, hogy ott van csuklóján. Az egész számokra kerekítve 42 x 37 x 9 milliméteres óratest felső kerete alumínium, alsó része és a 20 milliméteres gyorskioldós szíjakat csatlakoztató pántok foglalata műanyag. A dobozban mellékelt szíj az olcsóbb fajta szilikonból van, szerintem annyira nem kényelmes keménysége miatt, és be is izzad alatta az ember, szellőzése nem a legjobb. Ez persze orvosolható, hisz a szíjat bármilyen 20 mm-esre lecserélheti az ember. A gyári szíj 135 és 190 milliméter közti csuklóra jó, így szinte bárkinek a karján elképzelhető az eszköz. (Bár a tesztre kapott flamingó pink változat azért inkább női karon mutatna jól szerintem.) Arra viszont nem találtam lehetőséget se az órán, se a telefonos alkalmazásban, hogy beállítsam: a jobb csuklómon hordom a GTS 4 Minit. Ez abból a szempontból probléma csupán, hogy így az óratest oldalán található kör alakú gomb mindenképpen befelé fog nézni. A gomb csak nyomásra reagál, csavarásra nem, hiába tűnik kialakítása alapján úgy, tekerhető koronával van dolgunk.

A menüben fel-le simításokkal navigálhatunk.
A menüben fel-le simításokkal navigálhatunk. [+]

Az óratest 5 ATM vízállóságot biztosít, vagyis vihetjük úszni és akár 50 méteres mélységig való merülés nyomását is ki kell bírnia. Van medencés és szabadtéri úszás is a követhető edzésformák között, utóbbihoz adott a beépített GPS is. A vízben történő kezelést ugyanakkor meg fogja nehezíteni, hogy az óra csak az előbb említett egy gombbal van felszerelve, minden más parancs beviteléhez az 1,65”-es AMOLED érintőkijelzőre vagyunk utalva. A panel 336 x 384 pixeles felbontással (309 ppi) éles és jól olvasható, a fényerőszabályzás automatikusan működik környezeti fényérzékelővel, kellő fényerővel — átlagosan 517 nit fehér fényerőt tudott kihozni magából az óra méréseink szerint, minimum fényesség 1,4 nit a számlapon és 0,4 az AoD-n — a kültéri használathoz.

A kijelző körül tekintélyes keret van, de mivel a felhasználói felület és a számlapok döntő része sötét színekkel operál, nem fog feltűnni.
A kijelző körül tekintélyes keret van, de mivel a felhasználói felület és a számlapok döntő része sötét színekkel operál, nem fog feltűnni. [+]

Van mindig éber kijelző, ez akár ütemezhető is, de az óra nem kapcsolja ki automatikusan, ha levesszük karunkról. Gombnyomásra, csukló felemelésére vagy bejövő értesítésre kelti fel a kijelzőt az eszköz, viszont azt vettem észre, hogy ha aktív az AoD és megemelem a csuklómat, kell két másodperc, mire észbe kap a GTS 4 Mini és az AoD-n látható minimális információ (idő és dátum) helyett a beállított számlapot rajzolja ki. Ez csak azért furcsa, mert vannak letölthető, az AoD funkciót támogató számlapok, s azoknál is ugyanúgy csinálja az eszköz, mint amikor más elrendezésű az AoD mint a normál számlap, és utóbbinál még érthetőbb a késlekedés. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy a kijelző nem 60 Hz-en frissül, nem lesz olyan sima rajta a megjelenített mozgás, mint egy drágább modellen.

A kijelző beállításai.
A kijelző beállításai. (forrás: Mobilaréna) [+]

Az érintőkijelző pontosan és jól érzékel, a négyzetes formában pedig könnyedén olvashatók értesítések, érinthetők meg ikonok. A watchOS-re emlékeztető kezelőfelületen a számlapról kiindulva jobbra-balra, fel-le simítással lehet navigálni és eljutni a widgetekhez, értesítésekhez, gyorskapcsolókhoz. A számlapot az órán ujjunkat rajta hagyva tudjuk megváltoztatni, a két gyári mellé én két számomra szimpatikusat telepítettem a Zepp alkalmazáson keresztül, de 50-nél is több közül lehet választani, ezek általában 1 és 3 euró közti áron, pár esetben ingyen vannak. Viszont sem a gyári, sem a letölthető számlapok nem interaktívak, vagyis csak adatok megjelenítésére képesek, arra nem, hogy az adott adathoz tartozó menüpontra ugorjanak.

Mindig éber kijelző sötétebb környezetben.
Mindig éber kijelző sötétebb környezetben. [+]

A jobb oldalon található gomb megnyomásával léphetünk be a menübe, ott érintéssel kell navigálni, és balról jobbra suhintással tudunk az előző menüpontra visszatérni, mert a gomb újbóli megnyomásával a számlapra ugrik vissza a Zepp OS. Hosszú nyomásra gyárilag az edzésindítóban találjuk magunkat, ám itt is ujjbegyünk érintésével kell startra bírni a kívánt mozgásforma rögzítését. A hosszú nyomásra adott reakció a telefonos alkalmazáson keresztül átállítható kedvünkre. Ha a GTS 4 Mini digitális koronának kinéző gombja ténylegesen működő, tekerhető korona lenne, az örömteli lett volna, így viszont akinek arra van szüksége, a drágább és nagyobb GTS 4 vagy egy Apple Watch felé kell tekintenie. Csak ugye utóbbihoz kell egy iPhone is, míg a GTS 4 Mini az iOS (minimum 12.0) mellett Android (minimum 7.0) rendszerű telefonokkal is képes együttműködni.

Zepp, kapcsolat, értesítések

Ahogy az előző oldal zárásából kiderült, a Zepp alkalmazás iPhone-on és Android rendszerű telefonon is működik, funkcionalitásában pedig nincs eltérés egy kivétellel: Android rendszerű telefonokon a hívást nem csak elutasítani lehet a GTS 4 Minin keresztül, hanem opció az elutasítás mellett egyből válaszüzenetet is küldeni. Az öt válaszüzenet között a gyárilag megadottak mellett sajátot is vihetünk fel, ez az iOS korlátai miatt az iPhone-on kimaradt. A GTS 4 Mini értesítéskezelése tapasztalataink szerint jó, üzenetekről, hívásokról, emailekről egyből érkezik a karon is olvasható jelzés, de iOS-en nem tükröz mindent. Kimaradnak például a zene, a parancsok, a lokátor (rendszer-) értesítései, csak az üzenetekről és hívásokról jön rezgés. Az óra nyelve magyar és az összes magyar karaktert hiba nélkül megjeleníti a GTS 4 Mini, ám az emotikonokkal vannak problémái, ha az ember a legalapabb mosolygós vagy nevető fejnél többet kap egy üzenetben, üres négyzeteket lát majd csak csuklóján.

Így néz ki egy átlagos értesítés a GTS 4 Minin.
Így néz ki egy átlagos értesítés a GTS 4 Minin. [+]

Hangszóró nincs a GTS 4 Miniben, így hívások lebonyolítására nem alkalmas. Mikrofon van, de az csak az Amazon Alexa személyi asszisztens használatához lesz jó, a funkció egy későbbi frissítés keretein belül érkezik állítólag. Wi-Fi sincs és mobilhálózati kapcsolatra sem képes, csak a Bluetooth 5.2-es (BLE) kapcsolaton keresztül kommunikál, így az óra a telefon tíz-tizenkét méteres körzetében jó értesítéskezelésre. Edzeni viszont el lehet menni telefon nélkül is vele, a beépített kétsávos GPS segítségével rögzíteni fogja az útvonalunkat. Az extrák között találni a GTS 4 Minin távoli kioldót a telefon kamerájához, ehhez előbb el kell indítani a kamerát a telefonon, majd az órát megérintve elsüthető a fénykép. Van a mobil megkeresésére szolgáló opció, ilyenkor hangot játszik le a telefonon az óra.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Hiányzik viszont például, hogy zenét lehessen másolni a GTS 4 Minire, csak a telefonon lejátszott zene léptethető, s ugyanígy arra sem találtam lehetőséget, hogy a telefonon kívül bármilyen más Bluetooth-kapcsolatot létesítsen az eszköz. Egy opció van a beállítások között erre, amely a közeben lévő intelligens eszközökkel megosztja az aktuális pulzusadatokat edzés közben, de ennyi. Szintén kissé negatívumként éltem meg, hogy az órában található rezgőmotor erőssége két fokozatban állítható csupán, melyek között érzésre minimális különbség van. Ha rezeg, akkor nagyon, de legalább ezzel biztosan észreveszi az ember, ha valaki keresi.

(forrás: Mobilaréna) [+]

A Zepp alkalmazásban van az alkalmazásáruház is, ahol a számlapokhoz hasonlóan ingyen és 4 euró közti áron lehet különböző Zepp OS-re írt programokat beszerezni. Ezek nagyrészt egészségcentrikus dolgok, például planking vagy tízperces edzéstervek, de van olyan is, ami Tamagochi-szerű virtuális kutyasétáltatással ösztönöz minket a tényleges sétára. Vannak naptárak, különböző váltók, számológép, random szám generátor, és játékok is, például Snake, illetve navigációs programok. Utóbbiak csak Android telefonokkal képesek használhatóan működni, akkor is csak kliensként egy külön a Play Áruházból letöltendő programmal. Ezek alapján félig-meddig okosórának nevezhető a GTS 4 Mini, az alapvető funkciók megoldhatók vele, de a komolyabb feladatokhoz elő kell vennie a tulajdonosnak a telefonját.

Az alkalmazásáruház kezdőfelülete (1. kép) és az órára telepített alkalmazások (2. kép).Az alkalmazásáruház kezdőfelülete (1. kép) és az órára telepített alkalmazások (2. kép). Az alkalmazásáruház kezdőfelülete (1. kép) és az órára telepített alkalmazások (2. kép). (forrás: Mobilaréna) [+]

Nem a legegyszerűbb az irányítása, de lehet Snake-et is játszani a Zepp OS-en.
Nem a legegyszerűbb az irányítása, de lehet Snake-et is játszani a Zepp OS-en. [+]

A Zepp alkalmazás kezelőfelülete és felépítése nem változott az elmúlt évekhez képest, így ezzel röviden foglalkozunk. A kezdőoldalon láthatjuk kartársunk töltöttségét, valamint az aktuális egészségügyi adatok közül azokat, melyekről kártyát tűztünk ki. A kártyákra nyomva megjelennek a részletes adatok, ahol már napi, heti, havi és éves bontásban visszamenőleg is láthatjuk alvásaink, lépéseink, pulzusunk, kalóriáink, stressz-szintünk, ciklusunk, egyebek leírásait. Ami furcsa volt számomra, hogy olyan opciók is ott vannak a felsorolásban, melyeket a hardver nem támogat, például az EKG- és vérnyomás-mérések.

A Zepp kezdőoldala, a Health oldal és a Profil oldal.A Zepp kezdőoldala, a Health oldal és a Profil oldal.A Zepp kezdőoldala, a Health oldal és a Profil oldal. A Zepp kezdőoldala, a Health oldal és a Profil oldal. (forrás: Mobilaréna) [+]

Egyel jobbra az egészség (Health) oldal van, itt a napi célok, kedvenc edzéseink gyorsindítója és szintén Amazfit termékeket használó családtagjaink adatai vannak tömbösítve, szintén kártyás elrendezésben. Az utolsó oldal pedig a profil, ahol edzéseinket, elmentett útvonalainkat, céljainkat, rekordjainkat és az általános beállításokat találjuk. Valamint itt érhetők el az óránk beállításai is, köztük a fentebb részletezett alkalmazásruház.

Fitnesz, GPS, üzemidő

SpO2-mérés.
SpO2-mérés. [+]

Százhúsznál is több sportmódot ígér az Amazfit, az alapvető dolgoktól - futás, sétálás, bringázás - kezdve akár az e-sportig. Bármit is mérjünk, legtöbb esetben a BioTracker 3.0 által mért pulzusszám, a gyorsulásmérő, az iránytű és a kültéri sportok esetén a kétcsatornás, öt konstellációhoz csatlakozó GPS vagy a telefon helyadatai alapján rakja össze a képet, a magasságmérő innen is kimaradt. A pulzusfigyelés egy Garmin Vivoactive 4-gyel összevetve pontos a GTS 4 Miniben, nem volt durva eltérés a zónák között, de a távolság tekintetében a Garminhoz képest hajlamos az Amazfit alászámolni, ez a korábbi modelleknél is megesett. Minimális eltérésekről van szó, 1 km-en 30 métert tévedett mínuszban a GTS 4 Mini, de hosszú távokon ezek összeadódnak. Persze tegyük hozzá, hogy nem egy dedikált sportóráról beszélünk, hanem egy viszonylag egyszerű kütyüről.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Ahogy korábban említettem, a gombok hiánya nem segíti azokat, akik sportoláshoz tervezik használni a GTS 4 Minit. A helymeghatározás sebessége sem említhető egy lapon a sportórákéval, a GTS 4 Minire volt, hogy fél percet kellett várni, mire jelet talált egy parkos területen a városban, szabad ég alatt. Itt viszont megint hozzá kell tennem, hogy egy 35 ezer forintos árú eszközről van szó, a GPS-útvonalak pontossága pedig városon belül a hibahatáron belül mozgott, 3-5 méteres eltérésnél nagyobbat nem találtam. A megtett útvonal ráadásul rögzítés után elmenthető sajátként, illetve adott a GPX formátumú exportálás is. Importálásra lehetőséget nem találtam az alkalmazásban, ám ha a fájlkezelőben kiválasztunk egy mentett GPX-et és megosztjuk az alkalmazással, akkor a Zepp képes megnyitni és a saját útvonalak közé elmenteni azt. Adott a Google-fiók és a Strava szinkronizálása is, ami szintén pozitívum.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Rekordjainkat is menti automatikusan a rendszer és van egy PAI-értékeket gyűjtő menüpont is, ahol edzéseink során szerezhetünk pontokat és lépkedhetünk szinteket. A PAI (Personal Activity Intelligence) már nem újdonság az Amazfit termékeiben, de aki hozzám hasonlóan először találkozik vele annak itt egy rövid magyarázat: a PAI figyeli a napi aktivitásunkat (lépések és pulzusszám), edzéseinket, ezek intenzitását, majd ezeket összevetve kalkulál nekünk pontokat. A cél a 100 pont elérése lenne a 20 és 74 év közöttieknél, majd az összesített pontszám 100 felett tartása, ezt a HUNT-tanulmány hozta ki több százezer résztvevő adataiból. Ha megvan a 100 PAI-pontunk és tartjuk is, akkor azzal csökkenthetjük a kardiovaszkuláris megbetegedések rizikóját. Persze ez nem orvosi eszköz, így a PAI-pontok szerzése az aktívabb életmód motiválására van, nekem tetszett volna vele kapcsolatban még az, ha tovább viszik a gamifikációt és a különböző pontok elérése után megszerezhető virtuális kitűzők vagy egyéb díjak lennének az alkalmazásban.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Van alvásfigyelési képessége is a GTS 4 Mininek, ebben nem remekel. Az ágyban alvással töltött idő hosszát egész ügyesen és pontosan meg tudja határozni, itt a referenciaként használt Garminnal és a saját magam által feljegyzett időpontokkal (mikor fekszem, mikor kelek) összevetve sem volt említésre való eltérés. Az alvás különböző fázisait viszont érdekesen, akár hibásan rögzíti az óra tapasztalatom szerint. Volt olyan éjszaka a teszt alatt, mely alatt kétszer keltem fel, ezek közül csak az egyiket mentette el ébrenlétként, pedig mindkét alkalommal kikeltem az ágyból és ki is mentem a helyiségből. A szundítások nevű funkció is furcsán rögzít néha, kényelmes pózban olvasva is szundikáltam a GTS 4 Mini szerint. Az időtartam és az alvásciklusok összevetésével pontszámokat kapunk alvásunkról, illetve rögzíthetünk egyéb adatokat is: mit csináltunk lefekvés előtt és hogyan éreztük magunkat ébredés után.

Így néz ki az alváskövetést részletező menü.Így néz ki az alváskövetést részletező menü.Így néz ki az alváskövetést részletező menü. Így néz ki az alváskövetést részletező menü. (forrás: Mobilaréna) [+]

Részletes nézet arról, milyen volt az éjszakánk.
Részletes nézet arról, milyen volt az éjszakánk. (forrás: Mobilaréna) [+]

Nem beszéltünk még az üzemidőről. Tapasztalataim alapján a folyamatos (vagyis 1 perces, ez a leggyakoribb beállítható érték) pulzusfigyelés, a bekapcsolt AoD, a rendellenes pulzusértékekre történő figyelmeztetés, stresszmonitorozás, alvásfigyelés és automatikus SpO2-mérés és értesítéskezelés mellett egyik nap reggelétől a következő nap ugyanazon időpontjáig átlagosan 15%-ot merül az Amazfit GTS 4 Mini. Ha GPS-követett útvonalat rögzítettem negyedórán keresztül, akkor ugyanezen körülmények mellett 17% volt a merülés. Az Amazfit azt ígéri, hogy átlagosan két hétig fogja bírni az eszköz, ez az általunk tapasztalt értékekkel összehozható, lévén a pulzusfigyelés rövidebb időnként mér, az SpO2-mérés, az AoD és a kiugró értékekre történő figyelmeztetés pedig ki van kapcsolva alapból. Folyamatos GPS-használattal már csak 21 órányi az üzemidő, erősebb használat mellett pedig 8 napot ígér a gyártó, ez összejött nálunk is. Van azonban a szoftverben energiatakarékos mód, így annak, akinek csak az értesítések, az idő kijelzése kell inkább és beéri ritkább pulzusmérésekkel is, akár egy hónapig is elketyeghet karján a GTS 4 Mini, mielőtt töltőre kellene tenni.

Ugyanaz a számlap normál és AoD megjelenítése a GTS 4 Minin.Ugyanaz a számlap normál és AoD megjelenítése a GTS 4 Minin. Ugyanaz a számlap normál és AoD megjelenítése a GTS 4 Minin. [+]

Összegezzünk! Ha 30 és 40 ezer forint között keresünk újonnan okosórát, korlátozottak a lehetőségeink, amennyiben kizárjuk az ismeretlen kínai gyártókat listánkból. Nem mondom, hogy azok mindegyike biztosan selejtes, de korábbi tapasztalataink szerint a fotón és a specifikációs listán látottak nem feltétlenül egyeznek meg azzal, amit a valóságban nyújtani képes az eszköz. Ezzel szemben az Amazfit egy már bejáratott márka, termékei bizonyítottak. A GTS 4 Mini mellett GTS 2e-t vagy a GTS 2-t találtam még most meg az adott ársávban, ezeknél némileg pontosabb talán az új modellben a GPS, illetve eltérnek a méretek, s a GTS 2-ben van tárhely zenéknek is. Az már közelebb áll egy teljes értékű okosórához, de a Zepp OS miatt ott is vannak korlátok az Apple, a Google rendszereihez képest.

A GTS 4 Mini apró, könnyű, hosszú ideig bírja az akkumulátora, a fitneszkarkötők alapvető funkcióit mind teljesíti és kicsit ad is hozzá a GPS-szel, vízbe is mehet vele az ember, az értesítéseket kezeli, tökéletesen beszéli a magyar nyelvet, kompatibilis iOS-szel és droiddal is, remek és fényes a kijelzője. Egyedül azt tudnám negatívumként felhozni vele szemben, hogy nem támogatja a Qi-töltést, csak a saját mágneses csatlakozóján keresztül lehet energiát adni neki, de mivel erre átlagosan kéthetente egyszer lesz csak szükség, talán túlélhető a dolog. Neheztelhetünk a normális térkép alkalmazás vagy beépített navigáció hiánya miatt? Szerintem ezen az árszinten nem, ha pedig mindenképpen szükségünk van rá, meg tudjuk oldani egy klienssel. Az Amazfit GTR 3 Pro tavaly a Qi és a mobilfizetés hiánya miatt nem kapott Ajánlott plecsnit, és ezek a GTS 4 Miniből is ugyanúgy hiányoznak, de utóbbiért fele annyit kell ott hagynunk a pénztárnál. Így részemről nem kérdés, hogy a GTS 4 Minit bárkinek ajánlanám, aki többet és okosabbat (okosórábbat) szeretne, mint egy fitnesz karpánt, de nem szeretne rá 40 ezer forintnál többet költeni.

Amazfit GTS 4 Mini

viragdani01

Az Amazfit GTS 4 Mini az Mstore jóvoltából jutott el hozzánk tesztre, náluk 34 990 forintért beszerezhető bármelyik szín ide kattintva. Ezúton is köszönjük a tesztdarabot!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés