Hirdetés

Amazfit GTS 4 Mini - bármely csuklóra

Igényes megjelenés, korrekt tudáslista, vállalható árazás. Minden adott, hogy néptermék legyen ebből a Miniből.

Fitnesz, GPS, üzemidő

SpO2-mérés.
SpO2-mérés. [+]

Százhúsznál is több sportmódot ígér az Amazfit, az alapvető dolgoktól - futás, sétálás, bringázás - kezdve akár az e-sportig. Bármit is mérjünk, legtöbb esetben a BioTracker 3.0 által mért pulzusszám, a gyorsulásmérő, az iránytű és a kültéri sportok esetén a kétcsatornás, öt konstellációhoz csatlakozó GPS vagy a telefon helyadatai alapján rakja össze a képet, a magasságmérő innen is kimaradt. A pulzusfigyelés egy Garmin Vivoactive 4-gyel összevetve pontos a GTS 4 Miniben, nem volt durva eltérés a zónák között, de a távolság tekintetében a Garminhoz képest hajlamos az Amazfit alászámolni, ez a korábbi modelleknél is megesett. Minimális eltérésekről van szó, 1 km-en 30 métert tévedett mínuszban a GTS 4 Mini, de hosszú távokon ezek összeadódnak. Persze tegyük hozzá, hogy nem egy dedikált sportóráról beszélünk, hanem egy viszonylag egyszerű kütyüről.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Ahogy korábban említettem, a gombok hiánya nem segíti azokat, akik sportoláshoz tervezik használni a GTS 4 Minit. A helymeghatározás sebessége sem említhető egy lapon a sportórákéval, a GTS 4 Minire volt, hogy fél percet kellett várni, mire jelet talált egy parkos területen a városban, szabad ég alatt. Itt viszont megint hozzá kell tennem, hogy egy 35 ezer forintos árú eszközről van szó, a GPS-útvonalak pontossága pedig városon belül a hibahatáron belül mozgott, 3-5 méteres eltérésnél nagyobbat nem találtam. A megtett útvonal ráadásul rögzítés után elmenthető sajátként, illetve adott a GPX formátumú exportálás is. Importálásra lehetőséget nem találtam az alkalmazásban, ám ha a fájlkezelőben kiválasztunk egy mentett GPX-et és megosztjuk az alkalmazással, akkor a Zepp képes megnyitni és a saját útvonalak közé elmenteni azt. Adott a Google-fiók és a Strava szinkronizálása is, ami szintén pozitívum.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Rekordjainkat is menti automatikusan a rendszer és van egy PAI-értékeket gyűjtő menüpont is, ahol edzéseink során szerezhetünk pontokat és lépkedhetünk szinteket. A PAI (Personal Activity Intelligence) már nem újdonság az Amazfit termékeiben, de aki hozzám hasonlóan először találkozik vele annak itt egy rövid magyarázat: a PAI figyeli a napi aktivitásunkat (lépések és pulzusszám), edzéseinket, ezek intenzitását, majd ezeket összevetve kalkulál nekünk pontokat. A cél a 100 pont elérése lenne a 20 és 74 év közöttieknél, majd az összesített pontszám 100 felett tartása, ezt a HUNT-tanulmány hozta ki több százezer résztvevő adataiból. Ha megvan a 100 PAI-pontunk és tartjuk is, akkor azzal csökkenthetjük a kardiovaszkuláris megbetegedések rizikóját. Persze ez nem orvosi eszköz, így a PAI-pontok szerzése az aktívabb életmód motiválására van, nekem tetszett volna vele kapcsolatban még az, ha tovább viszik a gamifikációt és a különböző pontok elérése után megszerezhető virtuális kitűzők vagy egyéb díjak lennének az alkalmazásban.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Van alvásfigyelési képessége is a GTS 4 Mininek, ebben nem remekel. Az ágyban alvással töltött idő hosszát egész ügyesen és pontosan meg tudja határozni, itt a referenciaként használt Garminnal és a saját magam által feljegyzett időpontokkal (mikor fekszem, mikor kelek) összevetve sem volt említésre való eltérés. Az alvás különböző fázisait viszont érdekesen, akár hibásan rögzíti az óra tapasztalatom szerint. Volt olyan éjszaka a teszt alatt, mely alatt kétszer keltem fel, ezek közül csak az egyiket mentette el ébrenlétként, pedig mindkét alkalommal kikeltem az ágyból és ki is mentem a helyiségből. A szundítások nevű funkció is furcsán rögzít néha, kényelmes pózban olvasva is szundikáltam a GTS 4 Mini szerint. Az időtartam és az alvásciklusok összevetésével pontszámokat kapunk alvásunkról, illetve rögzíthetünk egyéb adatokat is: mit csináltunk lefekvés előtt és hogyan éreztük magunkat ébredés után.

Így néz ki az alváskövetést részletező menü.Így néz ki az alváskövetést részletező menü.Így néz ki az alváskövetést részletező menü. Így néz ki az alváskövetést részletező menü. (forrás: Mobilaréna) [+]

Részletes nézet arról, milyen volt az éjszakánk.
Részletes nézet arról, milyen volt az éjszakánk. (forrás: Mobilaréna) [+]

Nem beszéltünk még az üzemidőről. Tapasztalataim alapján a folyamatos (vagyis 1 perces, ez a leggyakoribb beállítható érték) pulzusfigyelés, a bekapcsolt AoD, a rendellenes pulzusértékekre történő figyelmeztetés, stresszmonitorozás, alvásfigyelés és automatikus SpO2-mérés és értesítéskezelés mellett egyik nap reggelétől a következő nap ugyanazon időpontjáig átlagosan 15%-ot merül az Amazfit GTS 4 Mini. Ha GPS-követett útvonalat rögzítettem negyedórán keresztül, akkor ugyanezen körülmények mellett 17% volt a merülés. Az Amazfit azt ígéri, hogy átlagosan két hétig fogja bírni az eszköz, ez az általunk tapasztalt értékekkel összehozható, lévén a pulzusfigyelés rövidebb időnként mér, az SpO2-mérés, az AoD és a kiugró értékekre történő figyelmeztetés pedig ki van kapcsolva alapból. Folyamatos GPS-használattal már csak 21 órányi az üzemidő, erősebb használat mellett pedig 8 napot ígér a gyártó, ez összejött nálunk is. Van azonban a szoftverben energiatakarékos mód, így annak, akinek csak az értesítések, az idő kijelzése kell inkább és beéri ritkább pulzusmérésekkel is, akár egy hónapig is elketyeghet karján a GTS 4 Mini, mielőtt töltőre kellene tenni.

Ugyanaz a számlap normál és AoD megjelenítése a GTS 4 Minin.Ugyanaz a számlap normál és AoD megjelenítése a GTS 4 Minin. Ugyanaz a számlap normál és AoD megjelenítése a GTS 4 Minin. [+]

Összegezzünk! Ha 30 és 40 ezer forint között keresünk újonnan okosórát, korlátozottak a lehetőségeink, amennyiben kizárjuk az ismeretlen kínai gyártókat listánkból. Nem mondom, hogy azok mindegyike biztosan selejtes, de korábbi tapasztalataink szerint a fotón és a specifikációs listán látottak nem feltétlenül egyeznek meg azzal, amit a valóságban nyújtani képes az eszköz. Ezzel szemben az Amazfit egy már bejáratott márka, termékei bizonyítottak. A GTS 4 Mini mellett GTS 2e-t vagy a GTS 2-t találtam még most meg az adott ársávban, ezeknél némileg pontosabb talán az új modellben a GPS, illetve eltérnek a méretek, s a GTS 2-ben van tárhely zenéknek is. Az már közelebb áll egy teljes értékű okosórához, de a Zepp OS miatt ott is vannak korlátok az Apple, a Google rendszereihez képest.

A GTS 4 Mini apró, könnyű, hosszú ideig bírja az akkumulátora, a fitneszkarkötők alapvető funkcióit mind teljesíti és kicsit ad is hozzá a GPS-szel, vízbe is mehet vele az ember, az értesítéseket kezeli, tökéletesen beszéli a magyar nyelvet, kompatibilis iOS-szel és droiddal is, remek és fényes a kijelzője. Egyedül azt tudnám negatívumként felhozni vele szemben, hogy nem támogatja a Qi-töltést, csak a saját mágneses csatlakozóján keresztül lehet energiát adni neki, de mivel erre átlagosan kéthetente egyszer lesz csak szükség, talán túlélhető a dolog. Neheztelhetünk a normális térkép alkalmazás vagy beépített navigáció hiánya miatt? Szerintem ezen az árszinten nem, ha pedig mindenképpen szükségünk van rá, meg tudjuk oldani egy klienssel. Az Amazfit GTR 3 Pro tavaly a Qi és a mobilfizetés hiánya miatt nem kapott Ajánlott plecsnit, és ezek a GTS 4 Miniből is ugyanúgy hiányoznak, de utóbbiért fele annyit kell ott hagynunk a pénztárnál. Így részemről nem kérdés, hogy a GTS 4 Minit bárkinek ajánlanám, aki többet és okosabbat (okosórábbat) szeretne, mint egy fitnesz karpánt, de nem szeretne rá 40 ezer forintnál többet költeni.

Amazfit GTS 4 Mini

viragdani01

Az Amazfit GTS 4 Mini az Mstore jóvoltából jutott el hozzánk tesztre, náluk 34 990 forintért beszerezhető bármelyik szín ide kattintva. Ezúton is köszönjük a tesztdarabot!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés